Linux ve Windows Karşılaştırması Arıyorum

barisutkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
selamlar
bana yardımcı olabilecek birileri varsa lütfen yazsın.
linu x windows karşılaştırma bilgilerini nereden alabilirim. teşekkürler

Reaksiyon puanı
189
İşletim sistemlerini kıyaslamak gibi bir hataya düşme bence. Hepsinin kendine göre iyi yanları var.

İşletim sistemi temel olarak yazılımları kullanmak için gereken altyapıdır. Yani sen yapacağın işe göre işletim sistemini seçmelisin ki işine yarasın. Şu iyidir ya da şu kötüdür demek saçma olur. Hangisi senin işini görüyorsa onu kullanman senin için en iyisi olacaktır...

Kendimden örnek vermek gerekirse, ben adobe master collection, visual studio gibi yazılımlar kullanan biriyim. Bu yüzden benim işimi windows çok rahat görüyor. Ama linux iç bir işime yaramıyor. Yani demek istediğim ne kullanacaksın ilk önce onu bil ondan sonra zaten hangisini seçeceğine ister istemez karar vermiş olacaksın.

Ama standart bir kullanıcı olarak sistemim sadece internete girsin, film izlesin, müzik dinlesin bana yeter gibi bir düşüncen varsa hangi sistemi kurarsan kur bu dediklerini yapabilirsin. Linux'un en büyük avantajı eski donanımlarla da sorunsuz çalışması ve güçlü bir pc istememesi. Ama elinde kuvvetli bir pc varsa benden sana tavsiye onu linux ile ziyan etme...

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Kuvvetli bilgisayarlar linux ile ziyan olsaydı süper hızlı bilgisayarlarda kullanmazlardı :D

Reaksiyon puanı
189
Süper bilgisayar olayı işin farklı bir boyutu bu insan evinde atom parçalayıp onun hesabını tutmayacak. Oyun oymak isterse ne yapacak linux mu kullanacak. Güldürme beni :)

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Evet ben şahsen şu an takip aşamasındayım :D Yakında Linux'a geçip orada oyun oynamaya başlayacağım :D

Reaksiyon puanı
189
Oyunlar windows için üretilmeye devam edildiği sürece linux'da oyun oynamak ne kadar mantıklı ki? Wine ile alınan performans da bir yere kadar. Yazılımı yerel çalışma ortamında kullanmak her zaman en yüksek performansı verir...

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Zaten normalde de önüme geleni oynamıyorum. Belli başlı oynadığım oyunlar var. Aynı performansı aldığım oyunlara göre değerlendirip karar vereceğim :) ki aynı performansı gördğüm oyunlar var.

Reaksiyon puanı
189
Ya da dual (her iki işletim sistemini de aynı bilgisayara) yükleyip ikisinden de mahrum kalmamış olursun.
İstediğin zaman istediğin sisteme geçmek en fazla 1dk. alır.

Bu da bir çözüm :) Yakın bir zamana kadar ben de böyle kullanıyordum. Ta ki linux'un hiç bir isteğime cevap vermediğini anlayana kadar...

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Bu da bir çözüm :) Yakın bir zamana kadar ben de böyle kullanıyordum. Ta ki linux'un hiç bir isteğime cevap vermediğini anlayana kadar...
Yukarıda bahsettiğin gibi, sadece internet, müzik-film vs. için ideal olanı Linux' tur.

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Ben de öyle kullandım. Çok anlamsız geldi. Şu an zaten 2 işletim sistemi var. Birine girdiğim zaman ötekine geçesim gelmiyor.

Reaksiyon puanı
189
Yukarıda bahsettiğin gibi, sadece internet, müzik-film vs. için ideal olanı Linux' tur.

Sadece bunun için kullanacak insan için linux biçilmiş kaftan. Ama biraz daha teknik insan zaten neye ihtiyacı varsa onu seçiyor. Ya da "extreme gamer" biri zaten windows'tan başka bir şey kullanmaz...

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Kısaca hangisi sorusunun cevabı: ihtiyaçtır

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Zamanında işi biraz daha abartıp, Virtualbox içinde Linux kullanacaktım ama vazgeçmiştim. Öyle mi yapsaydım :D Windowsta oyun oynarken Virtualbox'dan internete girmek gibi :D

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Zamanında işi biraz daha abartıp, Virtualbox içinde Linux kullanacaktım ama vazgeçmiştim. Öyle mi yapsaydım :D Windowsta oyun oynarken Virtualbox'dan internete girmek gibi :D
Virtualbox yerine Slax CD kullanmak daha mantıklı, kısa sürede başlıyor...

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Hayır, aynı anda demek istiyorum :) Peki tamam anlamsız oldu boşverin :D

Reaksiyon puanı
189
Aynı makinadan internete de girebilirsin niye sistem içinde sistem kurup ondan giriyosun demek istedim :D

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Bir windows kurulu ve 1 linux kurulu aynı donanım özelliklerine sahip 2 tane pc düşünün...

-5 yıl elektrik kesintisi olmadan; Tek bir hata bile vermeyen ,çökmeyen ve aynı zamanda bu denle güvenli olan bir işletim sistemi olan linuxu küçümsemeniz işin trajikomik tarafı...Fakat windows muhakak ki en az 1 ay içinde hata vericek ve çökecektir...

İhtiyac konusuna gelince;Görselliği ve oyunu seviyorsanız tırnak içinde " Şu anda " Windows kullanmanızı öneririm..
Linuxun görselliği size farklı geldiğinden alışmanız zor olacaktır, alıştıgınızda ise onu bırakmayacaksınız eminim..

Bir örnekleme; windows ve linux karşılaştırması;

-Birgün pastahaneye gidiyorsunuz ve hazır çilekli bir pasta aldınız yemeye başladınız fakat şekerli sevmiyorsunuz ne yapacaksınız ? Kalkıp adama şekersiz olanını soracaksınız oda yok diyecek ne yapacaksınız mecburiyetten aldıqınızı yemek zorunda kalacaksınız...Aynı zamanda o pastanın içerisine neler katıldığını hijyenik ortamda yapılıp yapılmadığını bilemiceksiniz..

-Birgün eve gidiyorsunuz pasta yapacaksınız un,şeker,yağ,yumurta vs vs... Ne istiyorsanız kendinize göre yapacaksınız,ayrıca temiz ve hijyenik yapacaksınız içindekileride biliyorsunuz.

Kısaca;

-Windows ,hazır pasta..
-Linux , pastayı kendiniz yaparsınız..

Seçim size kalmış...

Selametle..

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
...
Fakat windows muhakak ki en az 1 ay içinde hata vericek ve çökecektir...
...
Seçim size kalmış...

Selametle..
Çok sıradan bir cümle kurmuşsun, bu bahsedilen çöküşler Windows 7 den öncesine aittir.
Yaklaşık 3 yıldır defalarca Windows 7 yükledim, yukarıdaki cümlenin safsata olduğunu en başta ben söylerim.
Güncel sistem Windows 7 dir ve o sarfettiğiniz cümle iddiadan öteye geçmez..

Reaksiyon puanı
68
kesinlikle risenin dediği gibi o hatalar geçmişte kaldı 3-4 aydır win7 yüklü hiç bir ciddi hata almadım. Artık devir değişiyor:)

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
İkisinin Arasında At'la Eşşek Kadar Fark Var ! Ne İstediğini Ve İsteklerine Hangisinin Tam Anlamıyla Cevap Verebileceğini Bir Araştır

Sorunun Cevabıda Ortaya Çıkmış Olur!

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Sağımıza solumuza bakınca milyonlarca müşterisi olan bir pasta olduğunu görebiliyoruz.
Zehirli olsa şimdiye kadar kaç kişinin bu pastadan zehirlenmiş olduğunu medyadan görürdük..
Bu kadar müşterisi olan bir aşçının pastaya zehir koymayı göze alamayacağını da hesaba katarsak...

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Çok sıradan bir cümle kurmuşsun, bu bahsedilen çöküşler Windows 7 den öncesine aittir.
Yaklaşık 3 yıldır defalarca Windows 7 yükledim, yukarıdaki cümlenin safsata olduğunu en başta ben söylerim.
Güncel sistem Windows 7 dir ve o sarfettiğiniz cümle iddiadan öteye geçmez..

Dikkat edersen 5 yıl süre ile hiç dokunmadan stabil çalışacak olan demişim.. :) Benim gözlemlediğime göre denemelerime göre en performanslı en stabil işletim sistemleri linux'dür..Ne var ki bendeki ubuntu 15 ile 20 saniye arasında açılır ve 5 ile 8 saniye arasında kapanır:) Tabi ki sen ne dersin onu bilemiyorum sana kalmış

Selametle..

Reaksiyon puanı
189
Sağımıza solumuza bakınca milyonlarca müşterisi olan bir pasta olduğunu görebiliyoruz.
Zehirli olsa şimdiye kadar kaç kişinin bu pastadan zehirlenmiş olduğunu medyadan görürdük..
Bu kadar müşterisi olan bir aşçının pastaya zehir koymayı göze alamayacağını da hesaba katarsak...

Aklımı okumuş, kelimelere dökmüşsün :) Teşekkürler :)

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
tolga3589 ;
Ben de derim ki; benim yüklediğim dağıtımlar 16 saniyede açılır, 3 saniyede kapanır.
Buna itirazımız yok.
Ben de birçok kullanıcı gibi hepsini kullanırım.
İhtiyacım neyse o.
Fakat diğerini karalamadan..
Diğerinin güzel taraflarını görmezden gelerek, çamur atarak değil.
Hakikat neyse o.