Linux Mint 13 '' Maya '' Çıktı

TEGİN

Profesör
Reaksiyon puanı
99
mate.png

Açıklama

Linux Mint 13 “Maya” 2 ayrı masaüstü ortamı ile birlikte hazırlanmıştır. Mate Masaüstü ortamı Gnome 2 çatallamasıdır ve Gnome 2′ye alışan kullanıcılar için uygundur. Cinnamon Masaüstü ortamı ise Gnome 3′ü temel alan yenilikçi bir masaüstü ortamıdır. Hangisini tercih etmeliyim gibi düşüncesi olanlar forumda yer alan masaüstü bölümlerini inceleyebilir.

Destek

Linux Mint 13 “Maya” uzun süreli destek verildiği belirtilen LTS (Long Term Support) sürümdür ve 2017 yılının Nisan ayına kadar destek verilecektir.
cinnamon.png

Yeni Özellikler

* Mate 1.2 Masaüstü ortamı
* Cinnamon 1.4 Masaüstü ortamı
* MDM giriş yöneticisi.
* Yeni grafik arayüzü ve yeni grafiksel gelişmeler
* Yeni arama motorları

Sistem Gereksinimleri

* 32 Bit işlemci.
* 64 Bit sürümler için 64 Bit işlemci gerekmektedir. (64 Bit işlemcilere 32 Bit sürümlerde kurulabilir.)
* Minimum 512 MB RAM bellek. (1 GB olursa daha iyi olur.)
* 5 GB Disk alanı.
* Minimum 800×600 piksel çözünürlük destekli ekran kartı.
* CD/DVD sürücü veya USB üzerinden kurulum için USB girişi.

Linux Mint 13 Resmi Sayfa

Linux Mint 13 İndir

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Linux Mint çok güzel bir sürüm daha çıkarmış emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

Rauros

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sosyal medyada bir kaç Ubuntu geliştiricisinin yazdıklarına baktım da Mint den nefret ediyorlar diyorlar ki Gnome 3 geçemezdik hiç stabil değil kötüydü 2 de kalamazdık eski kalırdı bizde Unity i seçtik falan diyorlar Mint ciler ne diyecek bakalım

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
indirip denemek istiyorum
cinnamon ile mate arasındaki fark nedir
ilk defa görüyorum diğer sürümlerde tek bir iso vardı.

WaylandIZMIR

Asistan
Reaksiyon puanı
69
Linux Mint 500bin kişi tarafından kullanılıyor. Ubuntu ise 20 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyor. Distrowatch'a bakmayın, Mint fanatikleri Distro'da iş başında :) Rakamlar her şeyi anlatıyor. Ayrıca ne çıkmaz LMDE sürümüymüş bu yahu, her sene çıkaracaklar ama bir türlü çıkamıyor. Ubuntu olmadan, Linux Mint'in başarısını merak ediyorum.

Rakamlar OMG Ubuntu sitesinden alıntı..

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Linux Mint 500bin kişi tarafından kullanılıyor. Ubuntu ise 20 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyor. Distrowatch'a bakmayın, Mint fanatikleri Distro'da iş başında :) Rakamlar her şeyi anlatıyor. Ayrıca ne çıkmaz LMDE sürümüymüş bu yahu, her sene çıkaracaklar ama bir türlü çıkamıyor. Ubuntu olmadan, Linux Mint'in başarısını merak ediyorum.

Rakamlar OMG Ubuntu sitesinden alıntı..
Sen omg ubuntu'dan alıntı yapıp ubuntuyu göklere çıkarırsın bir başkasıda MS sitesinden alıp toplam Linux kullanıcısı 10 milyon der bu nasıl olacak peki? herkes kendine yontuyor Ubuntu Linux dünyasının windows'u bile olmaz tekelcilik konusunda, Linux dünyasının Apple'ı ama sadece tekelcilikte yani. Yoksa öyle güzel hoş bir şey ürettiği yok, saçmalıyor sadece. Apple bari kararlı ve kullanışlı sistemler üretiyor.

Sosyal medyada bir kaç Ubuntu geliştiricisinin yazdıklarına baktım da Mint den nefret ediyorlar diyorlar ki Gnome 3 geçemezdik hiç stabil değil kötüydü 2 de kalamazdık eski kalırdı bizde Unity i seçtik falan diyorlar Mint ciler ne diyecek bakalım
Gnome3 stabil değildi o yüzden Debian ve Arch'ta mükemmel çalışıyordu ve Unity'e ilk geçiş Gnome2 zamanında yapıldı çocuk kandırıyorlar sanki. Kendilerini haklı çıkarmak için avuntu bulmuşlar başka bir şey değil. İlk başta bende G3'ü sevmiyordum ama ubuntunun bahane bulduğu gibi stalbil olmaması gibi birşey olmadığından sebebim o değildi (bir çok kullanıcı da olduğu gibi) Gnome2 alışkanlıklarımıza veda etmemiz gerekmesiydi.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Distrowatch önemli bir göstergedir. İşine geldiği zaman ubuntu Linux'un sahibi Mark amca da bunu kullanır. Buna göre Linux Mint yükselişte. En azından eski ubuntu kullanıcıları (benim gibi olanlar) rahat hafif ve özelleştirebilmesinde sınırı olmayan Gnome 2 serisinden vazgeçemeyenler Linux Mint'e gözü kapalı geçerler. Ben geçtim. Linux Mint'in şıklığı ve özelleştirebilmesi ile mutluyum.

|BeyabaN|

Profesör
Reaksiyon puanı
9
linux mint 13 stabil mi?
yani çökme gibi bir sıkıntı var mı ve durmadan hata alıyormusunuz?
ayrıca hangi donanımları destekledinine nerden bakabiliriz?
(benim ekran kartım linux sürümleri için biraz sıkıntılı da)

|BeyabaN|

Profesör
Reaksiyon puanı
9
forumda linuxcu kalmamış yaa, eskiden daha soruyu sormadan cevap gelirdi.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Şunu anlamıyorum; Distrowatch.com'a gelince Linux Mint'ciler yükleniyor diyorlar, peki Wikimedia.org'a gelince niye Ubuntu'cular Wikipedia'de çok geziniyor demiyorlar aksine sanki tek tek saymışlar gibi reel istatistik olarak sunulmaya çalışılıyor. Burada bir tezat var, dikkat edin.

Linux Mint Ubuntu'dan çok kullanılıyor demiyorum, zaten dağıtımın geliştiricileri diyor dünyada en çok kullanılan 4. masaüstü işletim sistemi diye, Ubuntu da 3. buna kimsenin itirazı olmasın. Fakat atladığınız nokta kullanıcısı çok olan iyi ya da az olan kötü demek değildir. Sizin bu yaptığınız resmen s*d*k yarışı... Elinize de birşey geçmez boşuna birbirinizi yemeyin. :)

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Sen omg ubuntu'dan alıntı yapıp ubuntuyu göklere çıkarırsın bir başkasıda MS sitesinden alıp toplam Linux kullanıcısı 10 milyon der bu nasıl olacak peki? herkes kendine yontuyor Ubuntu Linux dünyasının windows'u bile olmaz tekelcilik konusunda, Linux dünyasının Apple'ı ama sadece tekelcilikte yani. Yoksa öyle güzel hoş bir şey ürettiği yok, saçmalıyor sadece. Apple bari kararlı ve kullanışlı sistemler üretiyor.

Gnome3 stabil değildi o yüzden Debian ve Arch'ta mükemmel çalışıyordu ve Unity'e ilk geçiş Gnome2 zamanında yapıldı çocuk kandırıyorlar sanki. Kendilerini haklı çıkarmak için avuntu bulmuşlar başka bir şey değil. İlk başta bende G3'ü sevmiyordum ama ubuntunun bahane bulduğu gibi stalbil olmaması gibi birşey olmadığından sebebim o değildi (bir çok kullanıcı da olduğu gibi) Gnome2 alışkanlıklarımıza veda etmemiz gerekmesiydi.

Yanlışınız var. Gnome 3 AMD'nin kapalı sürücüleri ile düzgün çalışmıyor. Ama Unity ile düzgün çalışıyor. Sonuç olarak Gnome 3 ile AMD ekran kartı kullandığınızda donanım hızlandırması elde edemiyorsunuz.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
1-2 sene önce Linux Mint 11 yüklemiştim. Yeni açılmış sistemde sadece görev yöneticisini çalıştırınca çift çekirdekli sistemde çekirdek kullanımı %100 (işlemci %50) oluyordu. Nedeni nedir anlayamadım.
Bana çok yavaş geldi. Ubuntuyu hiç sevmemiştim. Böyle sorunların olmadığı alternatif yok mu?

AMD Turion 64 X2 2.2Ghz
GeForce 8600M (sürücü yüklü)
4GB DDR2 RAM

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
1-2 sene önce Linux Mint 11 yüklemiştim. Yeni açılmış sistemde sadece görev yöneticisini çalıştırınca çift çekirdekli sistemde çekirdek kullanımı %100 (işlemci %50) oluyordu. Nedeni nedir anlayamadım.
Bana çok yavaş geldi. Ubuntuyu hiç sevmemiştim. Böyle sorunların olmadığı alternatif yok mu?

AMD Turion 64 X2 2.2Ghz
4GB DDR2 RAM
LMDE deneyin olmazsa Arch kurulumu ve yapılandırması ubuntu ve mintten zordur ama rahat edeceğinizi düşünüyorum

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43

AMD Turion 64 X2 2.2Ghz
4GB DDR2 RAM

Ekran kartı sürücüsünden dolayı yapmıştır. Ekran kartınızın açık kaynak veya firmanın (muhtemelen ati'dir) verdiği linux sürücüsünü yüklemeyi forumlara sorarak yüklemeye çalışın. Linux kullanmaktan eminim memnun kalacaksınız. Araştırmayı ve yeni birşeyler öğrenmeyi sevmiyorsanız Linuxu ara ara yükleyerek alışmaya çalışın. Linux gelecektir. :)

grezimonk

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
278
LinuXMint 11 yada 12'den yükseltme olacak mı?

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
LinuXMint 11 yada 12'den yükseltme olacak mı?
Yükseltme yapabilirsiniz ama sorunlara sebep olma ihtimali her zaman var bu yüzden bizler sıfır kurulumu tasiye ediyoruz. Yükseltme için şurayı inceleyebilirsiniz ancak son kez sorun çıkarma ihtimali olduğunu hatırlatıyor Mint Türkiye olarak sorumluluk kabul etmeyeceğimizi belirtmek isterim. Kolay gelsin.

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
bende denemek istiyorum :) cok merak ediyorum valla

grezimonk

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
278
Yükseltme yapabilirsiniz ama sorunlara sebep olma ihtimali her zaman var bu yüzden bizler sıfır kurulumu tasiye ediyoruz. Yükseltme için şurayı inceleyebilirsiniz ancak son kez sorun çıkarma ihtimali olduğunu hatırlatıyor Mint Türkiye olarak sorumluluk kabul etmeyeceğimizi belirtmek isterim. Kolay gelsin.

USB ile denerim o zaman... kotalı kotasız ile indiririm :)

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
sık kullaninlara ekledim indirmeye basladim insallah bir sorun cıkmaz da siftah yaparim :d

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31

Sanki Unity çok sağlam da... Xorg ile compiz arasındaki iletiler, veriler kilitliyor makineyi...

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Sanki Unity çok sağlam da... Xorg ile compiz arasındaki iletiler, veriler kilitliyor makineyi...
Çok güzel ve de doğru bir tesbit ''tencere dibin kara senin ki benden kara'' Ubuntu kendi önünü temizlesin de sonra sağa sola sataşsın.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Ekran kartı sürücüsünden dolayı yapmıştır. Ekran kartınızın açık kaynak veya firmanın (muhtemelen ati'dir) verdiği linux sürücüsünü yüklemeyi forumlara sorarak yüklemeye çalışın. Linux kullanmaktan eminim memnun kalacaksınız. Araştırmayı ve yeni birşeyler öğrenmeyi sevmiyorsanız Linuxu ara ara yükleyerek alışmaya çalışın. Linux gelecektir. :)

Ekran kartı belirttiiğim gibi Nvidia ve sistem kurulduğunda ekrn kartı sürücüsü kurulu değildi. Bildirimde 3 sürücü gösterdi ve tavsiye edileni yükledim. Yüklemeyi internet üzerinden yaptı. Diğerlerinde de aynı sorun.

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
linux sistemi usb den caliştirma sansımız varmi?

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Çok güzel ve de doğru bir tesbit ''tencere dibin kara senin ki benden kara'' Ubuntu kendi önünü temizlesin de sonra sağa sola sataşsın.

Wayland'i geliştiriyorlardı, ortalarda doğru düzgün paket ve haber yok..

BEFEGA

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Pentium Dual Core

ASUS P5QPL-AM

3 GB 800 MHz Ram

Linux'a ayırabileceğim 150 GB disk alanı :)

ATI HD 2600 Pro ekran kartı :)

Önceden hiç Linux kullanmadım :) Kısa bir süre Pardus, ardından Ubuntu kullanabildim biraz onuda kaldırmak zorunda kaldım :)

Yıllardır MacOS kullanıyorum, Windows'lu makineye de Linux kurayım dedim hangi sürümü önerirsiniz ? Yoksa direk Linux Mint 13 "Maya" mı kurayım ?

Şimdiden teşekkürler :)