Kritik karar pazartesi

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Yazılım devi Oracle ile Google arasındaki ‘Java’ davasında kritik gün Pazartesi. Android işletim sisteminde Java’nın kodlarını izinsiz kullandığı için Google’dan bir milyar dolar tazminat talep eden Oracle, zafere bir adım yaklaşabilir.

oracle-google-android.hlarge.jpg

Jüri, davanın sürecini oluşturan dört sorudan üçünde ortak karara vardı. Ancak davanın yargıcı, jürinin kısmi hüküm açıklamasını Pazartesi yapacağını açıkladı. San Francisco Bölge Mahkemesi’nde görülen davada, jüri üyeleri dün yargıç William Alsup’a ortak bir karara vardıklarını belirtti. Yargıç, karar verilmesi gereken dört sorudan biri hakkında karara varılamadığı için nihai kararın açıklanmasını Pazartesi’ye erteledi.

Jüri üyeleri, Google ve Oracle çalışanlarının mahkemede verdiği ifadeler doğrultusunda dört soruda karar vermek zorunda. Bunlar, çalındığı iddia edilen yazılımın kar amaçlı mı yoksa kar amacı gütmeyen eğitim amacı için mi kullanıldığı, yazılımın yapısı itibariyle kamu kullanımına açık olup olmadığı, yazılımın ne seviyede ve ne sıklıkta kullanıldığına dayanarak bu durumun ne kadar yasal olduğu, çalındığı öne sürülen yazılımın telif hakkı değeri.

JÜRİ ÇIKMAZDA

Yargıç Alsup, dün jüriden kararlarını açıklamak için hazır olup olmadıklarını sorduğunda, Oracle avukatı Michael Jacobs ile Google’ın avukatı Robert Van Nest de kısmi hükmün hemen açıklanmasını istemişti.

Ancak jürinin bazı üyeleri Pazartesi gününün beklenesini isteyince, görüş birliği sağlanmasına rağmen karar çıkmadı. Jüri sözcüsü, yaptığı açıklamada hangi soruda karara varılamadığını açıklamadı. Jürinin salonu terk etmesinin ardından Alsup duruşmanın Pazartesi günü devam edeceğini açıkladı.

Sekiz buçuk hafta sürmesi beklenen dava, geçtiğimiz ayın ortalarında başlamıştı. Oracle ve Google, davanın ilk kısmını sonlandıran açıklamalarını Pazartesi günü yaptı. Ertesi gün değerlendirmelere başlayan jüri, Çarşamba günü Google’a telif hakkı ihlalini ilgilendiren yeni sorular yöneltti.

Jürinin Perşembe günü hala bir soru üzerinde karara varamaması üzerine, Yargıç Alsup Google ve Oracle avukatlarına kısmi hüküm kabul edip etmeyeceklerini sordu. Oracle teklifi kabul ederken, Google, oybirliğiyle karar alınmasını istediğini veya telif hakkı kısmının yetersiz delil nedeniyle davadan çıkarılmasını istedi.

Google avukatı Van Nest, meslektaşı Jacobs ile yaptığı görüşmenin ardından, kısmi hüküm kararını kabul etti. Google çalışanları, Java yazılımının kodlarını Android işletim sisteminde kullandıklarını itiraf etmişti.

Kaynak

aslanpayi

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Java'nın kodları açık değil miydi? izin mi almak lazımmış kullanmak için?

aslanpayi

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Buradaki yazılanları okuyunca Google'a hak vermemek elimde değil. Zaten oracle şefine mahkemede sormuşlar Java ücretlimi diye cevap verememiş. Bence mahkeme Google lehine sonuçlanmalı.

aslanpayi

Doçent
Reaksiyon puanı
1
İki pazartesi geçti. Sonucu bilen var mı?

Hwoarang

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Oracle kazansada şu Dalvik makinesinden kurtulsak. Niye sanal makiede çalışacak şekilde tasarlıyorlar ki ,meego ,ios direk olarak çalışmıyormu niye android sanal makinede çalışıyor .Çok saçma değil mi.

aslanpayi

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Oracle kazansada şu Dalvik makinesinden kurtulsak. Niye sanal makiede çalışacak şekilde tasarlıyorlar ki ,meego ,ios direk olarak çalışmıyormu niye android sanal makinede çalışıyor .Çok saçma değil mi.

Demekki donanımla direkt olarak konuşamıyorlar ki aracı kullanıyorlar diye düşünüyorum.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Java'nın kodları açık değil miydi? izin mi almak lazımmış kullanmak için?
tamami degil yada acik ama ticari kullanim icin degil bazi kodlari :P
gerci google de direkt olarak ticaret yapmiyo genel itibariyle :P abcak bazi sirketlerle ticari sozlesme imzalamis olmasi (imzaladiysa ? ) ticaret yaptigi anlamina geliyo olabilir :P
google sanal makina kullaniyo cunku driverler ile ilgili kodlari yazmak iki uc yilda saglikli bi sekilde biticek bisey degil. ki google de kolayina kacti oraklenin sistemi kullanmis dolayli olarak da olsa. ki zaten mantiken 2 yilda sifirdan bir isletim sisteminin stabil olarak piyasaya cikmasi akla mantiga uyan bisey degil bu isi yapanlar acisindan bakinca :P

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
iki firmadan da nefret ediyorum... google da oracle da beş para etmez...

aslanpayi

Doçent
Reaksiyon puanı
1
iki firmadan da nefret ediyorum... google da oracle da beş para etmez...

açıkçası bu fikrine katılmıyorum. bir şeye beş para etmez diyebilmen için ondan kat kat daha iyi birşeyi ortaya çıkarmış olmak gerekir düşüncesindeyim. iki firma da alanlarında çok iyiler ve çıkardıkları ürünleri de milyon dolar değerindedir. iki şirket de alanlarında devrim sayılabilecek yeniliklerle günümüze kadar geldiler. şu an internette dolaşan kişilerin %80'i interneti kullanmaya başlamadan çok önce bu iki şirket vardı ve ürünleri Dünya'da en çok kullanılan ürünlerdi. Hala da öyledir. Bu sebeple bunların hiçbirine 5 para etmez diyemem ki iki şirketin de ürünlerini dibine kadar kullanmaktayım.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
açıkçası bu fikrine katılmıyorum. bir şeye beş para etmez diyebilmen için ondan kat kat daha iyi birşeyi ortaya çıkarmış olmak gerekir düşüncesindeyim. iki firma da alanlarında çok iyiler ve çıkardıkları ürünleri de milyon dolar değerindedir. iki şirket de alanlarında devrim sayılabilecek yeniliklerle günümüze kadar geldiler. şu an internette dolaşan kişilerin %80'i interneti kullanmaya başlamadan çok önce bu iki şirket vardı ve ürünleri Dünya'da en çok kullanılan ürünlerdi. Hala da öyledir. Bu sebeple bunların hiçbirine 5 para etmez diyemem ki iki şirketin de ürünlerini dibine kadar kullanmaktayım.

ben ürünlerine bi şey demiyorumki. tekelci, sadece kendini düşünen zihniyetlerine beş para etmez diyorum...

aslanpayi

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Tekelcilikte Microsoft ve Apple üstüne şirket tanımam şahsen. Google'ın tekelciliği nedir onu tam anlayamadım. Tekelci olabilmesi için rekabeti öldürmesi gerekir. Ama ben böyle bir şey bilmiyorum. Diğer taraftan ticari şirkettir tabi kendi menfaatini gözetmesi de çok doğal.