Kişisel Bilgisayarda Mining Yapmak

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Merhabalar. Öncelikle bu konuyu yaşadığım/yaşayacağım tecrübeleri aktarmak için açtığımı belirtmek isterim. Sistemimde İ9-10850K işlemci + Asus TUF Rtx 3080 Oc ekran kartı ile mining yapmaktayım. Daha önceden minik minik denemiş olsam da bugün artık uzun süre mining yapmak amaçlı işe koyuldum tekrardan. Öncelikle kullandığım site ve program nicehash. Bilgisayarımda norton 360 yüklü ve bu mining programlarına aşırı reaksiyon gösteriyor ki bu iyi bir şey. Gerekli bütün izinleri vs verdikten sonra sıkıntı çıkmıyor. Ancak gün sonunda yine de bir sistem taraması gerçekleştireceğim bakalım sıkıntı çıkacak mı, ona göre devam edeceğim. Açıkçası işlemci ile çok düşük miktarda kazanç elde ediliyor. Bu biraz üzdü. Tahmin edeceksiniz ki rtx 3080 ile oldukça iyi bir kazanç çıkıyor. Mining uygulamasının bana verdiği verilere göre saatte ortalama 1.10tl civarında bir kazanç elde ediyorum cpu+gpu ile. İşlemci için 360mm sıvı soğutmanın fanlarını tam gaz çalıştırarak bu mining sürecinde ortalama 65 derecelerde stabil çalışmasını sağlayabildim. Ekran kartı için de yine tüm fanlarını tam gaz çalıştırarak ortalama 57 derecelerde stabil çalıştırdım. Doğal olarak kasadaki fan sesi ciddi artış gösterdi ancak çok da dert etmedim. Ankarada ikamet ediyorum ve kWh fiyatı olarak vergiler dahil 75 kuruş bir fiyat tarifesi olduğunu öğrendim internetten. Bilgisayarımın prizden çektiği gücü de ölçtüğümde aşağı yukarı 550 600w civarlarında dolandığını gördüm(bu tüketime monitör falan da dahil). 600w olarak düz bir hesap yaptığımda saatte 45 kuruş gibi bir elektrik tüketimi olduğunu hesapladım. Böylece saatlik net kârım ortalama 60 65 kuruş gibi bir şey oluyor. Normalde düşüncem böylesine pahalı parçaları 3 5 kuruş para için yormaya değmez şeklindeydi ancak deneme yaptığımda sıcaklıkların normal bir seviyede olduğunu ve zararlı olmayacağını düşündüğüm için en azından bilgisayarı aktif olarak kullanmadığım zamanlarda 3 5 kuruş para yapsın diye düşünüyorum artık :) Amacım zaten bu yolla para kazanmak değil, bitcoine bedavadan yatırım yapmak gibi bir şey. Ekran görüntülerini de aşağıda paylaşıyorum. Gün sonunda yapacağım sistem tarama testinde de bir şey çıkıp çıkmadığını ve bundan sonraki tecrübelerimi de paylaşmayı düşünüyorum. Meraklısı takipte kalsın :) 1608730746805.png 1608730905853.png 1608730927363.png

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,575
Sıcaklıklar yüksek olmasa bile ileride fanlarda sorun çıkar yüksek ihtimalle.

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Güncelleme:
CPU üstünden mining yapmayı bıraktım. Saatlik 10 kuruş gibi bir şey kazandırıyordu maksimum ama buna karşılık tüketimi yüksekti.
Asus Gpu Tweak II yazılımı üstünden power targeti yüzde 60a çektim. Bu sayede hash rate değişmeden 100w daha az tüketim elde ettim ve doğal olarak daha düşük sıcaklıkta çalışmaya başladı. Bu 100w düşürme bana saatlik ortalama 7 kuruş gibi daha düşük bir elektrik masrafı anlamına geliyor.
Sıcaklıklar yüksek olmasa bile ileride fanlarda sorun çıkar yüksek ihtimalle.
Gücü düşürüp sıcaklığı da azalttığımdan artık fanlar yarı devirde falan dönüyor sıkıntı kalmadı :) Teşekkürler yorumunuz için.

Son düzenleme:

Overclocked

Profesör
Reaksiyon puanı
4,575
Güncelleme:
CPU üstünden mining yapmayı bıraktım. Saatlik 10 kuruş gibi bir şey kazandırıyordu maksimum ama buna karşılık tüketimi yüksekti.
Asus Gpu Tweak II yazılımı üstünden power targeti yüzde 70e çektim. Bu sayede hash rate değişmeden 100w daha az tüketim elde ettim ve doğal olarak daha düşük sıcaklıkta çalışmaya başladı. Bu 100w düşürme bana saatlik ortalama 7 kuruş gibi daha düşük bir elektrik masrafı anlamına geliyor.

Gücü düşürüp sıcaklığı da azalttığımdan artık fanlar yarı devirde falan dönüyor sıkıntı kalmadı :) Teşekkürler yorumunuz için.
Öyle daha iyi olmuş hocam :)

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
O sistemde mining yapmak :/ Gül gibi sisteme yazık olur. Zaten 1PC ile fazla bir kar etmezsin.
Benim de önceki düşüncem bu yöndeydi yazmıştım zaten. Ancak biraz araştırma yaptım ve serin çalıştığı sürece bir zararı olmadığı yönünde bir sonuca vardım. Aksini kanıtlayan yazılar vs bulursanız lütfen paylaşın belki gözümden kaçmıştır. Amacım zaten bu işten maaş gibi para kazanmak değil. Oradan gelen parayı bitcoin olarak tutacağım çevirmeyeceğim. Bitcoin yatırımı amaçlı yapıyorum yani. Yoksa hani sistem 7/24 çalışsa bile 500tlden fazla para getirmez. Ben şuan sadece bilgisayarı kullanmadığım zamanlarda açıyorum arkada çalışıyor. Daha doğrusu oyun oynamadığım zamanlarda çalışıyor. Gündelik kullanımıma herhangi bir engeli yok. Amaç heves almak :D Hevesimi alınca zaten muhtemelen sileceğim direkt. Aynı zamanda yaşadıklarımı burada paylaşarak bu işe meraklı veya girişmek isteyen kişilere belki bir yardımım dokunur diye düşündüm.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Anlık sistem verilerini paylaşayım:
Power target: %62
Ekran kartı fan devirleri: %55-65
Ekran kartı sıcaklığı: 50-53 derece
hash rate: 75-85 MH/s
saatlik ortalama kazanç: 1TL
Ekran kartının tükettiği güç: 210W
Bilgisayarın genel tükettiği gücü şuan hesaplayamıyorum. Hesapladığımda o veriyi de eklerim.

Bu arada Norton 360 ile tam sistem taraması gerçekleştirdim. Birkaç virüs buldu ancak anında kaldırdı ve mining işine herhangi bir zararı olmadı. Muhtemelen mining ile ilgili bir virüs değildi benim diğer kullanımımla ilgili bulaşmış olan bir şeydi.

Son düzenleme:

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Güncelleme:
Sadece bilgisayarın prizden çektiği güç: 300-320W aralığında dolaşıyor.
Net kârımızı güncellemek istersek:
Ortalama saatlik kazanç 1TL.
Ortalama saatlik elektrik gideri: 0.3kW*0.75TL = 0.22TL
Ortalama saatlik net kazanç: 78-80 kuruş.

Gücü düşürüp sıcaklığı azalttığımdan ve CPU mining yapmadığımdan dolayı bilgisayar artık günlük kullanımdakinden çok çok az daha sesli çalışıyor. Ekran kartı fanları yüzde 60 civarlarında çalışıyor. Rahatsız edici bir ses yok. Hatta eğer ortamda bir ambiyans sesi varsa (konuşma, müzik vs) asla duyulmaz fan sesi o derece düşük.

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070

daily.Chavo

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,494
Biliyorum hocam tamamen deneme ve heves alma amaçlı yapıyorum şuan. Hevesim geçince silerim direkt programı zaten :D

anlamadım
Hocam o zamana kadar sisteme zarar verirsiniz bence şimdi bırakıni

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Hocam o zamana kadar sisteme zarar verirsiniz bence şimdi bırakıni
İnternetteki herkes bu konuda resmen ikiye ayrılmış durumda. Kimisi öldürür diyor kimisi hiçbir şey olmaz diyor. Ben de zaten sistemi zorlamıyorum neden bir şey olsun ki düşüncesindeyim. 7/24 açık tutmuyorum çünkü sadece gündelik işlerimi yaparken arkada açık duruyor. Günde maksimum 5 saat civarı çalışıyor yani. Oyun oynamaktan farkı yok hatta oyun oynarken ekran kartı daha çok yoruluyor. Çünkü mining VRAM'in yarısını kullanırken oyunlar hepsini kullanıyor hemen hemen. Ayrıca oyunlarda daha sıcak çalışıyor ekran kartı. Mining esnasında 53 dereceyi geçmedi yüzde 60 fan hızında. O yüzden kısa vadede bir sıkıntı çıkartacağını düşünmüyorum. Aksini kanıtlayan yazı, video vs. varsa paylaşırsanız sevinirim. Ben araştırmalarımda kesin ve net olarak zararlıdır, yapılmaz gibi bir şey göremedim. Belki gözümden kaçmıştır.

daily.Chavo

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,494
İnternetteki herkes bu konuda resmen ikiye ayrılmış durumda. Kimisi öldürür diyor kimisi hiçbir şey olmaz diyor. Ben de zaten sistemi zorlamıyorum neden bir şey olsun ki düşüncesindeyim. 7/24 açık tutmuyorum çünkü sadece gündelik işlerimi yaparken arkada açık duruyor. Günde maksimum 5 saat civarı çalışıyor yani. Oyun oynamaktan farkı yok hatta oyun oynarken ekran kartı daha çok yoruluyor. Çünkü mining VRAM'in yarısını kullanırken oyunlar hepsini kullanıyor hemen hemen. Ayrıca oyunlarda daha sıcak çalışıyor ekran kartı. Mining esnasında 53 dereceyi geçmedi yüzde 60 fan hızında. O yüzden kısa vadede bir sıkıntı çıkartacağını düşünmüyorum. Aksini kanıtlayan yazı, video vs. varsa paylaşırsanız sevinirim. Ben araştırmalarımda kesin ve net olarak zararlıdır, yapılmaz gibi bir şey göremedim. Belki gözümden kaçmıştır.
Hocam zarar dedğim performans düşürür internette bu yüzden 2.ci el de mining yapılmış parçaları almıyorlar

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Hocam zarar dedğim performans düşürür internette bu yüzden 2.ci el de mining yapılmış parçaları almıyorlar
Oyun oynamaktan bir farkı var mı? 2K ultra ayarlarda günde toplam 5 saat oyun oynamakla, 5 saat mining yapmak arasında hangisinin soncunda kart daha uzun ömürlü olur?

daily.Chavo

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,494
Oyun oynamaktan bir farkı var mı? 2K ultra ayarlarda günde toplam 5 saat oyun oynamakla, 5 saat mining yapmak arasında hangisinin soncunda kart daha uzun ömürlü olur?
Oyun oynamakta daha uzun ömürlü olur.Miningde kartın gücü kısalıyor

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
Oyun oynamak bozmaz çünkü oyunun tamamen tüm parçalara yüklenmesi çoook zor! Ama mining programları bunu rahatlıkla alıyorlar şahsen bana o sistemi verseniz 5 6k dan fazla vermem. Mining yorar yormaz diyenler biraz saçmalıyor.

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Oyunda da hem vram hem gpu kullanımı yüzde 99 100 oluyor bu bütün parçalarını kullanmıyor mu? Neyse sıkıntı yok zaten ileride satmak gibi bir düşüncem de yok ömrü kadar kullanıp yenisini alıcam. Yorumlarınız için teşekkürler.

Güncelleme: Arkadaşların yorumlarından sonra bir bildikleri vardır deyip mining sonlandırdım. toplamda 8 saat kadar çalıştırıp 8tl kadar kazanmış oldum :D

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
Oyunda da hem vram hem gpu kullanımı yüzde 99 100 oluyor bu bütün parçalarını kullanmıyor mu? Neyse sıkıntı yok zaten ileride satmak gibi bir düşüncem de yok ömrü kadar kullanıp yenisini alıcam. Yorumlarınız için teşekkürler.

Güncelleme: Arkadaşların yorumlarından sonra bir bildikleri vardır deyip mining sonlandırdım. toplamda 8 saat kadar çalıştırıp 8tl kadar kazanmış oldum :D
Hocam 10 yıl ömrü varsa sabah akşam çalışırsa en iyi ihtimalle 5 yıl normal olarak 4 yıl ömrü var.

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,070
Sonlandırdım arkadaşlar teşekkürler. Elektrik faturasına eklediği tutardan yüksek bir kazanç geldiği için orada sıkıntı yoktu da madem ömrü baya kısalacakmış, 3 5 kuruş için 3 5 yıl ömründen olmasın kart.

Oyunlara devam ;)

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
Sonlandırdım arkadaşlar teşekkürler. Elektrik faturasına eklediği tutardan yüksek bir kazanç geldiği için orada sıkıntı yoktu da madem ömrü baya kısalacakmış, 3 5 kuruş için 3 5 yıl ömründen olmasın kart.

Oyunlara devam ;)
Doğru yapmışsın. ;)

baltazar119

Asistan
Reaksiyon puanı
109
Aslında düşününce saatte 70 kuruştan günde 10 saat çalıştırsak 7TL ediyor. bu da ayda "210TL" yılda "2520TL" Bu mevlaya yakın bir karı eğer 1660 super gibi bir kartla yapmak mümkünse mantıklı bence.
Alt coin'leri denediniz mi hocam?

Ayrıca oyun oynamakla neredeyse eşdeğer minig yapmak. bakınız Nejdet Delioğlu 2yıl mining yaptı üstüne bir de o kartları başkasına devam etmesi için sattı. Ayrıca hem oyun hem mining'de %100 yükte çalışıyor aradaki fark saat ve süreklilik. Bende kendim denemek istiyorum. Nasıl yaptığınıza dair bir rehber hazırlayabilir misiniz?

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
Aslında düşününce saatte 70 kuruştan günde 10 saat çalıştırsak 7TL ediyor. bu da ayda "210TL" yılda "2520TL" Bu mevlaya yakın bir karı eğer 1660 super gibi bir kartla yapmak mümkünse mantıklı bence.
Alt coin'leri denediniz mi hocam?

Ayrıca oyun oynamakla neredeyse eşdeğer minig yapmak. bakınız Nejdet Delioğlu 2yıl mining yaptı üstüne bir de o kartları başkasına devam etmesi için sattı. Ayrıca hem oyun hem mining'de %100 yükte çalışıyor aradaki fark saat ve süreklilik. Bende kendim denemek istiyorum. Nasıl yaptığınıza dair bir rehber hazırlayabilir misiniz?
İşte olay 1660 s ile yapamıyorsun bu yüzden gerek yok! Sen sadece gelirleri yazmışsın ekran kartı ısınacak elektrik faturası vs bir çok - etken var.

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
Ekran kartınımın ısınması için bir sebep yok

Ben yazıdaki bilgiler doğrultusunda 70 kuruş kâr olduğunu varsaydım.
Ekran kartına yük yuklersen ısınır ve daha fazla güç çekmek ZORUNDA kalır.

Ekran kartınımın ısınması için bir sebep yok

Ben yazıdaki bilgiler doğrultusunda 70 kuruş kâr olduğunu varsaydım.
Yaş iş bu boş ver deneyen bir şahıs konuşuyor. 1660 ile daha az performans alırsın. Adam 2.5k anca kar etmiş. Sen 1k en fazla kar edersin o da elektrik faturası vs derken bayağı azalır.

Skellige

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,791
Mining zengin işi bir bilgisayarla olacak iş değil.

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697

baltazar119

Asistan
Reaksiyon puanı
109
Oyunlarda 100 uzun süre calismaz 80 e düşer 90a yükselir neyse sen bilirsin PC senin benden günah gitti.
Böyle olmaz sürekli 98-100 arası çalışır ekran kartı.
Ha kaçak elektrik var ise yap.
Elhamdülillah vergimizi veriyoruz.
Evet soğutma güç tüketmez?
Odanın kombisini yakmayıp camını açıyorum yan kapağı çıkarıyorum fanları kendim ayarlayıroum voltajı düzenliyorum ve buz gibi çalışıyıor.

Mert Şefik

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,580
Pc durduğu yerde nası bitcoin madenciliği yapıyor gidip kazmayla kazmıyor ya nasıl oluyor