atkaksoy501
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 4,070
Merhabalar. Öncelikle bu konuyu yaşadığım/yaşayacağım tecrübeleri aktarmak için açtığımı belirtmek isterim. Sistemimde İ9-10850K işlemci + Asus TUF Rtx 3080 Oc ekran kartı ile mining yapmaktayım. Daha önceden minik minik denemiş olsam da bugün artık uzun süre mining yapmak amaçlı işe koyuldum tekrardan. Öncelikle kullandığım site ve program nicehash. Bilgisayarımda norton 360 yüklü ve bu mining programlarına aşırı reaksiyon gösteriyor ki bu iyi bir şey. Gerekli bütün izinleri vs verdikten sonra sıkıntı çıkmıyor. Ancak gün sonunda yine de bir sistem taraması gerçekleştireceğim bakalım sıkıntı çıkacak mı, ona göre devam edeceğim. Açıkçası işlemci ile çok düşük miktarda kazanç elde ediliyor. Bu biraz üzdü. Tahmin edeceksiniz ki rtx 3080 ile oldukça iyi bir kazanç çıkıyor. Mining uygulamasının bana verdiği verilere göre saatte ortalama 1.10tl civarında bir kazanç elde ediyorum cpu+gpu ile. İşlemci için 360mm sıvı soğutmanın fanlarını tam gaz çalıştırarak bu mining sürecinde ortalama 65 derecelerde stabil çalışmasını sağlayabildim. Ekran kartı için de yine tüm fanlarını tam gaz çalıştırarak ortalama 57 derecelerde stabil çalıştırdım. Doğal olarak kasadaki fan sesi ciddi artış gösterdi ancak çok da dert etmedim. Ankarada ikamet ediyorum ve kWh fiyatı olarak vergiler dahil 75 kuruş bir fiyat tarifesi olduğunu öğrendim internetten. Bilgisayarımın prizden çektiği gücü de ölçtüğümde aşağı yukarı 550 600w civarlarında dolandığını gördüm(bu tüketime monitör falan da dahil). 600w olarak düz bir hesap yaptığımda saatte 45 kuruş gibi bir elektrik tüketimi olduğunu hesapladım. Böylece saatlik net kârım ortalama 60 65 kuruş gibi bir şey oluyor. Normalde düşüncem böylesine pahalı parçaları 3 5 kuruş para için yormaya değmez şeklindeydi ancak deneme yaptığımda sıcaklıkların normal bir seviyede olduğunu ve zararlı olmayacağını düşündüğüm için en azından bilgisayarı aktif olarak kullanmadığım zamanlarda 3 5 kuruş para yapsın diye düşünüyorum artık Amacım zaten bu yolla para kazanmak değil, bitcoine bedavadan yatırım yapmak gibi bir şey. Ekran görüntülerini de aşağıda paylaşıyorum. Gün sonunda yapacağım sistem tarama testinde de bir şey çıkıp çıkmadığını ve bundan sonraki tecrübelerimi de paylaşmayı düşünüyorum. Meraklısı takipte kalsın