İşletim Sistemi En Temel Sorusu

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
ne işe yarayacağını bilmiyorum. ilk olarak böyle bir konu açmışsın. üyelerin bilgilerini sorguluyorsun anlaşılan. eğer profil bilgilerin doğruysa böyle bir soru sormak için biraz temel bilgin var diye düşünüyorum. hocalarımız bize "devreler" sayesinde program yazdıklarını, bizimse MsDos modunda çalışan editörler ve derleyiciler ile çalıştığımız için çok şanslı olduğumuzu söylerlerdi. Onlar yanlış bir delme işlemi yaptıklarında düzeltmek için bir haftaları gidiyormuş. çünkü aynı karttan bir tane daha hazırlayıp punch ile delip "bilgisayar" a yerleştirebilmek için bir iki gün sıra beklerlermiş. daha detaylı olarak anlatmak isterdim konuyu fakat vaktim yok. yetiştirmem gereken işlerim var. eğer temel anlamda bu işlemlerin nasıl yapıldığını merak ediyorsan burada sana kimse bu cevabı veremez. çünkü bu konular başlı başına bir "ders" olarak okutuluyor. yoksa "transistörlerin icadı" na kadar inmen gerekebilir. bu konuyu herkesin anlayacağı bir duruma indirgeyebilirsen bende memnun olurum. zira anlatırken zorlanıyoruz:)

oho

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayarın temelini oluşturan çiplerin nano teknoloji ile bağlantı yapılması sonucunda bağladığımız güç kaynağının 220 V tan 18V a düşürdüğü potansiyel farkın,elektronları harakete geçirmesi ile zaten bilgisayarın ana parçaları çalışır,sonrasında senin bahsettiğin HDD yada Başlangıç Sürücüsüne ulaşması için gerekli olan kodları okuyabilmesi için anakartın ve cpu nun üzerine kodlanmış veriler okunur.Bilgisayarın ilk çalışma prensibinde anakartın içerisinde yaklaşık 32KB lık atıl veri bloğu bulunan ve anakart üreticilerinin başka bir işletim sistemi kullanarak oluşturduğu veriler okunur.
Eğer yanlış bilmiyorsam MBR nin de windows için CMD gibi siyah bir ekranı olduğudur.Asıl soru bu elektronların ne şekilde sistemi ayakta tuttuğudur.

Sonuç olarak bir çok arkadaşımızın bahsettiği gibi işlem başka bir aygıt kullanılmadan yazılamaz.

Sizin sorduğunuz soruya gelirsek,işin temeline inmek elektronların anakart üzerindeki dağılımlarına ve veri yollarının bulunuşuna kadar gider.Sorduğunuz sorunun cevabı öncelikle Fizik,Matematik,temel Mühendislik bilgisi ,Elektrik-Elektronik Uzmanlığı ve son olarak Bilgisayar Uzmanlığı gerektirir.Hiç bir bölüm bu durumu başlı başına açıklayamaz.

Ben Uzmanlık alanım olan fizik ile bir parça açıklamaya çalıştım.Sonrasında Matematik bilen ve mühendislik okumuş arkadaşlarımızın mutlaka eklentileri olacaktır.
Not: Yanlış okumadıysam sizin isteğiniz ilk boot aygıtına gelindiğinde bilgisayarın ilk kullandığımız windowslarda olduğu gibi bir siyah ekranda açılmasını istiyorsunuz.Sorunuzun bu olduğunu var sayarsak minik bir hatırlatma yapmamda cevap konusunda bir fayda olabilir;
Siyah ekran "CMD" C kodlama diliyle yazılmış bir işletim sistemidir.Win3.1 kullanan arkadaşlarımız hatırlayacaklardır.

Dip Not: Veri yolları,kondansatörler,kodlar ve elektrik...Herşey karşımızda..Tadını Çıkartalım.

Reaksiyon puanı
189
Hiren's Boot Cd içeriğini bir kurcala istersen içinde MBR editörleri HDD editörleri falan var. hexedecimal olarak hdd'nin MBR ve tüm içeriğine müdahale edebileceğin yazılımlar mevcut.

Ayrıca her işletim sisteminin MBR de kendine has bir giriş biçimi vardır. bunlar isteğe göre değiştirilebilmektedir. her ne kadar yazılımların ismi aklımda olmasa da hiren's boot cd içerisinde hepsi mevcut...

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayarın temelini oluşturan çiplerin nano teknoloji ile bağlantı yapılması sonucunda bağladığımız güç kaynağının 220 V tan 18V a düşürdüğü potansiyel farkın,elektronları harakete geçirmesi ile zaten bilgisayarın ana parçaları çalışır,sonrasında senin bahsettiğin HDD yada Başlangıç Sürücüsüne ulaşması için gerekli olan kodları okuyabilmesi için anakartın ve cpu nun üzerine kodlanmış veriler okunur.Bilgisayarın ilk çalışma prensibinde anakartın içerisinde yaklaşık 32KB lık atıl veri bloğu bulunan ve anakart üreticilerinin başka bir işletim sistemi kullanarak oluşturduğu veriler okunur.
Eğer yanlış bilmiyorsam MBR nin de windows için CMD gibi siyah bir ekranı olduğudur.Asıl soru bu elektronların ne şekilde sistemi ayakta tuttuğudur.

Sonuç olarak bir çok arkadaşımızın bahsettiği gibi işlem başka bir aygıt kullanılmadan yazılamaz.

Sizin sorduğunuz soruya gelirsek,işin temeline inmek elektronların anakart üzerindeki dağılımlarına ve veri yollarının bulunuşuna kadar gider.Sorduğunuz sorunun cevabı öncelikle Fizik,Matematik,temel Mühendislik bilgisi ,Elektrik-Elektronik Uzmanlığı ve son olarak Bilgisayar Uzmanlığı gerektirir.Hiç bir bölüm bu durumu başlı başına açıklayamaz.

Ben Uzmanlık alanım olan fizik ile bir parça açıklamaya çalıştım.Sonrasında Matematik bilen ve mühendislik okumuş arkadaşlarımızın mutlaka eklentileri olacaktır.
Not: Yanlış okumadıysam sizin isteğiniz ilk boot aygıtına gelindiğinde bilgisayarın ilk kullandığımız windowslarda olduğu gibi bir siyah ekranda açılmasını istiyorsunuz.Sorunuzun bu olduğunu var sayarsak minik bir hatırlatma yapmamda cevap konusunda bir fayda olabilir;
Siyah ekran "CMD" C kodlama diliyle yazılmış bir işletim sistemidir.Win3.1 kullanan arkadaşlarımız hatırlayacaklardır.

Dip Not: Veri yolları,kondansatörler,kodlar ve elektrik...Herşey karşımızda..Tadını Çıkartalım.

Pc nin açılış süreci ve bu süreçte anakartın ve cpu nun işlevleri belirlidir ve bunlarla ilgili bir görüş ayrılıgımız yok yanıtın için teşekkur ederim.Ancak MBR nin içinde cmd gibi bir siyah ekran oldugu bilgisi yanlıştır.Daha önce işletim sistemi yüklenmemiş bir hdd nin içersinde herhangi bir sektörde, herhangi bir yazılım bulunmamaktadır.

Hiren's Boot Cd içeriğini bir kurcala istersen içinde MBR editörleri HDD editörleri falan var. hexedecimal olarak hdd'nin MBR ve tüm içeriğine müdahale edebileceğin yazılımlar mevcut.

Ayrıca her işletim sisteminin MBR de kendine has bir giriş biçimi vardır. bunlar isteğe göre değiştirilebilmektedir. her ne kadar yazılımların ismi aklımda olmasa da hiren's boot cd içerisinde hepsi mevcut...

Hdd nin mbr bölümü veya herhangi bir sektorune Editorler ile yazılacak kodlar vasıtasıyla erişim saglanacagı dogrudur. Hiren veya bir başkasının editorleri vasıtasıyla bunu yapabilirsin bu da dogrudur. Ancak bu editorleri kullanmak icin de bir işletim sistemine ihtiyaç duyarsın. Bu tür yöntemler sistemi geliştirmek için kullanılabilir ancak olmayan bir sistemi tasarlamak için kullanılamaz. Yani sorun biraz daha temelde.

ne işe yarayacağını bilmiyorum. ilk olarak böyle bir konu açmışsın. üyelerin bilgilerini sorguluyorsun anlaşılan. eğer profil bilgilerin doğruysa böyle bir soru sormak için biraz temel bilgin var diye düşünüyorum. hocalarımız bize "devreler" sayesinde program yazdıklarını, bizimse MsDos modunda çalışan editörler ve derleyiciler ile çalıştığımız için çok şanslı olduğumuzu söylerlerdi. Onlar yanlış bir delme işlemi yaptıklarında düzeltmek için bir haftaları gidiyormuş. çünkü aynı karttan bir tane daha hazırlayıp punch ile delip "bilgisayar" a yerleştirebilmek için bir iki gün sıra beklerlermiş. daha detaylı olarak anlatmak isterdim konuyu fakat vaktim yok. yetiştirmem gereken işlerim var. eğer temel anlamda bu işlemlerin nasıl yapıldığını merak ediyorsan burada sana kimse bu cevabı veremez. çünkü bu konular başlı başına bir "ders" olarak okutuluyor. yoksa "transistörlerin icadı" na kadar inmen gerekebilir. bu konuyu herkesin anlayacağı bir duruma indirgeyebilirsen bende memnun olurum. zira anlatırken zorlanıyoruz:)

Anladıgım kadarıyla elektronik veya bilgisayar la ilgili bir bölümde ögrencisin. Eger imkanın varsa bunu ogretim gorevlilerine yüzyüze sorabilirmisin ve eger cevap alabilir ve burda paylaşırsan hepimiz ögrenmiş oluruz.

PlainLogic

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Arkadaşım zaten "Operating system not found" yazısından öteye işletim sistemi olmadan gidersen büyük ihtimal kısır döngüye girecektir ve bilgisayar yanacaktır yani bunu yapmak mantıklı adam işi değil.

Reaksiyon puanı
189
Hdd nin mbr bölümü veya herhangi bir sektorune Editorler ile yazılacak kodlar vasıtasıyla erişim saglanacagı dogrudur. Hiren veya bir başkasının editorleri vasıtasıyla bunu yapabilirsin bu da dogrudur. Ancak bu editorleri kullanmak icin de bir işletim sistemine ihtiyaç duyarsın. Bu tür yöntemler sistemi geliştirmek için kullanılabilir ancak olmayan bir sistemi tasarlamak için kullanılamaz. Yani sorun biraz daha temelde.

bahsettiğim cd üzerinden çaılışan bir tool. maksat hddnin ilk sektörüne veri yazmaksa bir sistem ile mutlaka açılmalı. işletim sistemini yükleyen installerlar da basit bir os değilmidir zaten...

bence sen asıl o sektör okunduktan sonra nelerin ayağa kalktığını çözsen daha çok şey öğrenirsin.

kernel'den başla :D

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
:: Aslında korkulacak kadar zor bir soru değil bu arkadaşın sorduğu. Korktuğumuz şey ise I-0 ların nasıl çalıştığı neleri çalıştığı. İşlemci dediğimiz; tüm donanımı birbiriyle kombinasyonunu sağlayan donanım bile içinde sadece transistör denilen elektronik devre elemanıyla çalışır ve bunu da I-0 mantığıyla yapar. Bunun içinde bir dünya Kapı kullanır. Kullandığı bu I-0 larla adreslenmiş diğer donanım aygıtlarını v.s çalıştırır veya durdurur.
:: Arkadaş diyor ki: "İşletim sistemini yazmak içinde ne kullanıldı, o kullanılan şeyi yazmak içinde ne kullanıldı diye temele kadar yani başlangıca kadar sormuş."
:: Bende diyorum ki var olan birşey yok olmaz ve yoktan var edilemez. Bu ilk olarak transistörlerin dolayısıyla kapılarla yazılan yazılımlar sayesinde olmuştur. Sonuçta işletim sistemi dediğimiz şey donanımların birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayan şeydir. Ve bunu ilk olarak transistörlerle sağlanmıştır. Daha sonra geliştirilerek bugun kü, işletim sistemlerinde işletim sistemi yazma halini almıştır.

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bahsettiğim cd üzerinden çaılışan bir tool. maksat hddnin ilk sektörüne veri yazmaksa bir sistem ile mutlaka açılmalı. işletim sistemini yükleyen installerlar da basit bir os değilmidir zaten...

bence sen asıl o sektör okunduktan sonra nelerin ayağa kalktığını çözsen daha çok şey öğrenirsin.

Sorum halen anlaşılmamış. işletim sistemi olmadan nasıl yazarım. bahsettigin isletim sistemi installer lar da o cd ye bir işletim sistemi vasıtasıyla yazılır.

Arkadaşım zaten "Operating system not found" yazısından öteye işletim sistemi olmadan gidersen büyük ihtimal kısır döngüye girecektir ve bilgisayar yanacaktır yani bunu yapmak mantıklı adam işi değil.

Uyarıdan oteye işletim sistemi olmadan zaten gidilemez. Bilgisayar yakmaya gelince biraz fantastik bir düşünce olmuş

:: Aslında korkulacak kadar zor bir soru değil bu arkadaşın sorduğu. Korktuğumuz şey ise I-0 ların nasıl çalıştığı neleri çalıştığı. İşlemci dediğimiz; tüm donanımı birbiriyle kombinasyonunu sağlayan donanım bile içinde sadece transistör denilen elektronik devre elemanıyla çalışır ve bunu da I-0 mantığıyla yapar. Bunun içinde bir dünya Kapı kullanır. Kullandığı bu I-0 larla adreslenmiş diğer donanım aygıtlarını v.s çalıştırır veya durdurur.
:: Arkadaş diyor ki: "İşletim sistemini yazmak içinde ne kullanıldı, o kullanılan şeyi yazmak içinde ne kullanıldı diye temele kadar yani başlangıca kadar sormuş."
:: Bende diyorum ki var olan birşey yok olmaz ve yoktan var edilemez. Bu ilk olarak transistörlerin dolayısıyla kapılarla yazılan yazılımlar sayesinde olmuştur. Sonuçta işletim sistemi dediğimiz şey donanımların birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayan şeydir. Ve bunu ilk olarak transistörlerle sağlanmıştır. Daha sonra geliştirilerek bugun kü, işletim sistemlerinde işletim sistemi yazma halini almıştır.

Güzel bir açıklama yapmışsın.Kodları yazmak Hdd nin ilgili sektorune I- 0 larla adresleme yapmaktan ibarettir. ancak bunu bugunku bilgisayarlarla daha once yuklenmiş bir yazılım olmadan nasıl yapılabilir onun cevabını bulamadım.

Bahsettigin cd uzerinden calışan tool bir işletim sistemi vasıtasıyla yazılmış bir tool' dur. kernelden başla derken; o sektorun içine kodun nasıl konulacagını bilmeden dunyanın en stabil ve mukemmel kernel kodlarını bilsen ne işe yararki?

funmaker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
işletim sistemi olmadan yazamazsın nasıl cevap tatmin edici mi:mellow:

Kendine güvenen arkadaşların yanıtlamasını istedigim bir soru var.

Önce fazla detaya girmeden bi açıklama yapıyım:
Bir bilgisayarın power dügmesine basılmasının ardından standart ve hatasız boot ve post işlemlerinin ardından CMOS setup da saklanan konfigurasyon bilgisini okur ve işletim sisteminin nerden açılacagına karar verir. Seçeneklerden floppy, cd-rom veya Hdd seçilebilir.Hdd seçili oldugunu varsayarak cmos HDD nin cylinder 0, head 0, sector 1 deki 512 byte lık MBR kodunu arar.
İşte soru tam da burada. İşletim sisteminiz olmadan o kodları Hdd nin mrb(master boot record) bölümüne nasıl yerleştirirsiniz?

Cevap verebicek arkadaşların varsa unvanını da yazarsa sevinirim(muhendis,programcı,ogrenci farketmez).
arkadaş galiba kafa tutuyo kendine güvenen var derken,einstein resmi koymuş heralde öyle mi zannediyo artık kendini.birde ünvanımızı sormuş amacın ne arkadaşım senin

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
ya bunu yapamassın ki. hdd nin amacı bu değldir. sadece depolama aracıdır hdd. buda bir işletim sistemiyle gerçekleşir. sorduğun soru bana saçma gibi gelmeye başladı.

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
işletim sistemi olmadan yazamazsın nasıl cevap tatmin edici mi:mellow:

sen cevabından tatmin olduysan benim için sorun yok :wink:
kimse kimseye zorla cevap yazın demiyor.kimseyle kafa da bulunmuyor. soru gayet anlaşılır ve küçümseyici degildir. ünvan sormadaki amacım teknik bilgi verebilecek duzeyde insanlar olup olmadıgını ogrenmektir.

ya bunu yapamassın ki. hdd nin amacı bu değldir. sadece depolama aracıdır hdd. buda bir işletim sistemiyle gerçekleşir. sorduğun soru bana saçma gibi gelmeye başladı.

Hdd nin amacı depolamadır ancak sadece mp3 film text dosyalar depolanmaz. Depolanan bilgilerin en onemlisi icinde bulunan sistem kodlarıdır ve soru saçma değildir.

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
arkadaşım yapamazsın diyorum!

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Benim bilgisayarı yakarsın düşüncem fantastik, seninki çok olağan bir düşünce öylemi ha?

Sorum gayet mantıklı ve yapılabilirligini araştırıyorum. Senin yakma düşüncesine gelince yanlış kod yazarak(bilerek, ornegin virus) işlemci yakmaktan bahsediyosan, cpu yu kullanacak yine bir işletim sistemine (yazılıma) ihtiyacın var demektir. o olmadan yakman imkansız! konuyu kişiselleştirmeyin. cevap verirken olamayacakları acıklamaya calışıyorum sadece. Nasıl yapıldıgını ise henuz bilmiyorum.

sen harcanıyorsun buralarda seni amerikan uzay ve havacılık dairesine almak lazım.Ayrıca Einstein resmi koyup kendini çok zeki zannediyorsun fakat yanılıyorsun :)
takıldıgınız sey sadece resimse kaldırırım sorun degil.

funmaker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
insanları boşa vaktini harcattığından dolayı kilit :hammer:

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
programlamanın tao'su sana yardımcı olur

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
ya arkadaşım hakan! bunun yapılabirliliği anlattığım şekildedir. ilk hdd flopy v.s bunlar kodlanmadan önce bırak kodlanmayı bunlar icat edilmeden önce trabsistrler vardı. bu tansistörler kapı mantığını dolayısıylada zamanlar PIC leri ortaya çıkardı. ve snraasında icad edilen hdd yada diğer herhngi bir donanıma cihaza monte edildiler ve adreslendiler yani bir isimleri kimlikleri oluştu. bu şekilde zamanla değişime uradı adreslenme çeşitleri veya kodlanma türleri. buda hızlılıklarını kaliteli oluşlarına etki etti. bu şekilde oldu. başka bir açıklaması yok. evdeki çamaşır makinenin nasıl yavaş ve hızlı ayarlamasını yaptığını zannediyosun. üstelik tek fazlı bir motor. bu kartlarla dolayısıyla pic lerle dolayısıyla transistörlerle mümkün. bu sürücülerldir ilk işletim sistemi mantığının yapılmasını sağlayan. bunlara yazılarak daha sonrasında hdd flopy cd-rom a yazılmışlardır daha sonra.
Anlaşılmayan bişi??

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
ben cevabı söylemeden önce bu soruyu sormaktaki amacını söyle
ne işine yarayacak cevap, ne için kullanacaksın bunu

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben sorunun sorulmasındaki amacı merak ediyorum aslında...

ben cevabı söylemeden önce bu soruyu sormaktaki amacını söyle
ne işine yarayacak cevap, ne için kullanacaksın bunu

Tekrar söylüyorum yine söyleyim sorunun amacı: elinizde herhangi bir editor olmadan (ne kadar ilkel yada profesyonel olursa olsun) işletim sistemi oluşturmak ve pc nin donanımlarını kullanabilmek. Bunun için bootable bir cihaza(hdd, cd, floppy) sistem kodlarının nasıl konuldugunu bilmek. açıklama yeterli mi?

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
teknoloji bir kuledir sayın Hakan bey
herkes bu kuleye birşeyler ekler ve teknoloji gelişir
maalesef siz de bizim eğitim sistemimizin hatasına düşmektesiniz
teknolojiyi geliştirmek için kulenin en alt tabakasına inmeniz gerekmez
en alt tabaka zaten daha önce yapılmıştır
sizin yapmanız gereken üst tabakayı yükseltmektir
en üst tabakadan en alt tabakayı kolayca yönetebilirsiniz, en alt tabakadan ise en üstü yönetemezsiniz
ben sorunun cevabını tam bilmesem de az çok tahmin edebilirim
ancak sorun bu değil, olay bu değil
ben bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim, bize de öğretmeye en alt tabakadan başladılar
elimize ne geçti, şu an ms-dos'da mayın tarlası oyunu yapmaya çalışıyoruz
bu mudur???
Avrupa'da teknolojinin gelişme adresi üniversiteler iken Türkiye'de olmamasının nedeni de budur
neyse size başarılar dilerim...

Reaksiyon puanı
189
o zaman sana allah kolaylık versin daha önemli işlerim var :D amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok...

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
ya arkadaşım hakan! bunun yapılabirliliği anlattığım şekildedir. ilk hdd flopy v.s bunlar kodlanmadan önce bırak kodlanmayı bunlar icat edilmeden önce trabsistrler vardı. bu tansistörler kapı mantığını dolayısıylada zamanlar PIC leri ortaya çıkardı. ve snraasında icad edilen hdd yada diğer herhngi bir donanıma cihaza monte edildiler ve adreslendiler yani bir isimleri kimlikleri oluştu. bu şekilde zamanla değişime uradı adreslenme çeşitleri veya kodlanma türleri. buda hızlılıklarını kaliteli oluşlarına etki etti. bu şekilde oldu. başka bir açıklaması yok. evdeki çamaşır makinenin nasıl yavaş ve hızlı ayarlamasını yaptığını zannediyosun. üstelik tek fazlı bir motor. bu kartlarla dolayısıyla pic lerle dolayısıyla transistörlerle mümkün. bu sürücülerldir ilk işletim sistemi mantığının yapılmasını sağlayan. bunlara yazılarak daha sonrasında hdd flopy cd-rom a yazılmışlardır daha sonra.
Anlaşılmayan bişi??

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bu konuda tatmin edici bilgiler istiyorsan her şeye sıfırdan başlaman gerekir.Senin ne seviyede olduğunu bilmeden herkes kafasına göre cevap yazıyor,hiçbir cevap da seni tatmin etmemiş.Mantıksal Tasarım,Bilgisayar Yapısı,Sistem Programlama ve İşletim Sistemi kitaplarını bul ve bunları oku.O zaman cevabını bulursun.

Reaksiyon puanı
189
daha da dbine inmek istersen transistörlerin üretim sürecini hatta onu icat eden kişinin otobiyografisini veya aile ağacını inceleyebilirsin...

dediğim gibi amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok...