İnternet Insanı Geri Zekalı Yapar!

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Katılım
14 Kasım 2007
Mesajlar
9,237
Reaksiyon puanı
112
Puanları
1,243
İnternet zihni geriletir mi? Google insanı salak mı yapar?

Bir zamanlar Sokrat'a göre de yazı salak yapıyordu

546981_detay.jpg



Diyanet uyarıyor: "Aşırı internet zihni geriletir. Bilgisayar oyunu, organları fuzuli işgaldir. Fazla kullanan tedavi olsun." ABD'li uzman Nicholas Carr uyarıyor: "Google insanı salak yapar, beynin yapısını değiştirir."

Nereden biliyorsunuz? Yani ben de "İnternet kabız yapar" diye bir iddiada bulunabilirim rahatlıkla. Tarih boyunca zihni melekeyi ilgilendiren yeni teknolojiler hep zararlı bulunmuştur. Mesela Sokrat'a göre yazı yazmak hafızaya zarardı. Sonra okul, gazete, radyo ve televizyon... Bugün bunlardan şikayetçi olan varsa çıksın ortaya.
İsviçreli ünlü botanikçi ve zoolog Conrad Gessner, modern dünyanın aşırı bilgi yüklemesi yüzünden zihnin dumura uğramasından şikayetçiydi. "Bu kadar bilgi kafa karıştırıyor" diyordu.

Bugün dijital ortamın risklerine ilişkin pompalanan uyarılarla birebir örtüşüyordu şikayetleri.

Aslında Gessner hayatta e-mail filan atmamıştı. Bilgisayar denen aletten de haberi yoktu. Çünkü internete girmek için daha 4 yüzyıl beklemesi gerekiyordu. 1565 yılında öldüğünde, bilgisayar henüz icat edilmemişti.

Tabii burada Gessner'in hafiften mazohist olduğunu belirtmek gerek. Dağlarda çiçek böcek kovalamakla yetineceği yerde, evrensel kitap endeksi hazırlamaya kalkışmıştı. 16. yüzyıla kadar yaşamış ne kadar yazar varsa topunu, eserlerinin adlarıyla birlikte "Bibliotheca universalis" adlı endekste toplamıştı. Latince, Yunanca ve İbranice şeklinde. Endeks yararlı olmasına yararlıydı ama, o uzun çalışma Gessner'in asabını bozmuştu. Yazılmış onca satırı, zihin bulandırıcı fuzuli malumat olarak görmeye başlamıştı.

Yeni buluş ve teknolojilerin getirdiği fazla bilgiye karşı duyulan korku, bilginin kendisi kadar eskidir. İnsan beyni pek de matah bir organ değilmiş gibi, sürekli süngere dönmesinden endişe edilir nedense.

Şimdi fennin son icadı internet ya, kendini nörolog, sosyal psikolog zanneden bir takım "uzmanlar" hemen her gün bir uyarı yumurtluyor. Medya da yayınlıyor. Absürd uyarılar var. Mesela CNN, "E-mail, IQ'ya esrardan daha zararlı" haberi verebiliyor. Daily Mail, "Facebook kullanıcısı olmak, kanser riskini artırıyor" diye yazıyor. "Twitter ve Facebook, ahlaki değerleri yok ediyor. Facebook gençliği çevresiyle ilişki kuramıyor. İnternet dikkat bozukluğuna yol açıyor" şeklinde uzayıp gidiyor uyarılar.
İnternet yüzünden uzun soluklu yazılara odaklanma sıkıntısı çekildiği söyleniyor. Eh, bu çağda okumalar da böyle, ne yapalım.

OKUR-YAZARLIK BİLE ZARARLIYDI
Bunların hiçbiri bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlar değil. Çoğunlukla kişisel görüşlerin genelleştirilmesinden ibaret. Aslına bakılırsa araştırmalar tam tersi sonuçlar veriyor. Mesela, internet ile zihinsel sorunlar arasında bağlantı bulunamadığına dair yığınla çalışma var. Sonra, sosyal arkadaşlık sitelerinde aktif olanların, internet dışı sosyal hayatlarının daha iyi olduğu çıkıyor araştırmalardan, Bilgisayar oyunu oynayanların da bilgiyi özümsemede, oyun oynamayanlara göre daha başarılı olduğu anlaşılıyor.
Ama, yeni buluş ve teknolojilere kötümser bakmayı seviyoruz. Hem de yüzyıllardır.
Düşünün, okur-yazarlık bile zamanında zararlı bulunmuştu. Socrat'ın yazı yazmaya itirazı meşhurdur. Büyük düşünür, "Yazı yüzünden unutkanlık başlayacak, çünkü yazı yazanlar hafızalarını kullanmayacaklar" diye düşünmüştü.

TELEVİZYON SEYRETMENİN İLMİ
Avrupa'da gazetelerin yaygınlaşmaya başladığı 18. yüzyılda Fransız devlet ve din adamı Malesherbes, gazete okumanın insanları toplumdan tecrit edeceğini ileri sürmüştü. Çünkü ona göre havadislerin toplu ortamlarda, yetkili bir makamdan alınması gerekiyordu. Mesela kilise kürsüsünden. 19. yüzyılda Amerika'da, okul eğitiminin çocukların beyin ve sinir sistemlerine zararlı olduğunu ileri sürenler çıkmıştı.
Radyo icat edildiğinde ise alet çocukların dikkatini dağıtacak, derslerini etkileyecek, dengeler bozulacak diye şikayetler başladı. Ama tabii hiçbir icat televizyon kadar müsibet görülmedi. Radyo tiyatrosu dinleyen hoş aile tablolarını ortadan kaldırdı diye bile hayıflanıldı.

Hatırlar mısınız, televizyon seyretmek, uzay gemisi yönetmek kadar komplike bir işti bir zamanlar. Alete hangi açıdan, kaç metre öteden bakılacak, cihaz hangi yükseklikte duracak gibi önemli meselelerimiz vardı. Zararlı ışınlara karşı koruyucu mavi camlar filan takılırdı.

Şimdi neden konuşmuyoruz bunları? Televizyon seyir ilmi mi zayıfladı?

İnternet zihni geriletir mi? Google insanı salak mı yapar? - HTEkonomi
 

aligoren

Öğrenci
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
97
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
Geri zekalı yapmazda, geri zekalıları toplar internet alemine :)
 

SwateR

Müdavim
Müdavim
Katılım
19 Nisan 2009
Mesajlar
10,200
Reaksiyon puanı
662
Puanları
3,293
İnternete fazla bağımlı olunmazsa çok faydalı bir araç. Öyle gerizekalı filan yapmaz :dil:
 

fergan

Asistan
Katılım
23 Ağustos 2010
Mesajlar
172
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
bi şey öğrenmenin en hızlı yolu internet niye gerizekalı yapsın. saçmalık
 

oslun

Dekan
Katılım
2 Aralık 2008
Mesajlar
7,665
Reaksiyon puanı
33
Puanları
228
akıllı olup aç kalacağıma bill gates gibi gerizekalı olmayı tercih ederim :D
 

Mai Nai

Guru
Emektar
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
21,627
Reaksiyon puanı
157
Puanları
243
Kitlesel ulaşım silahını doğru kullandıktan sonra...
 

uma350

Profesör
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
4,410
Reaksiyon puanı
70
Puanları
0
akıllı olup aç kalacağıma bill gates gibi gerizekalı olmayı tercih ederim :D

:clap::clap::clap:

Yok yok bi yanadan doğru aslında insan internet ortamında fazla zaman geçirmemeli işini halledecek kadar oturmalı beyni fazla yoruyor sürekli ekrana bakıp durmak.Bence de haklılık payı var , ha bu salaklık bakımından değilde insan vücudunu yıpratıyor diyelim.. :)
 

turgutreisfb

Profesör
Katılım
10 Kasım 2009
Mesajlar
2,312
Reaksiyon puanı
37
Puanları
0
msn face için kullanırsan interneti bir süre sonra beynin sulanır
ama daha araştırmaya yönelik şeyler peşinde koşarsan bir çok şey öğrenebilirsin
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
243
gerizekalı olmak için internete ihtiyaç yok. nice bilgisayar kullanmayan gerizekalılar mevcut. bilgisayar ve internet araçtır bu araç ile para kazanan, derslerine fayda sağlayan, zeka geliştiren de var gittikçe salaklaşan da.

buradaki asıl sorun ailelerin çocuklarını ne kadar yönlendirebildiğidir. bilgisayarı yasaklayarak değil doğru kullanmasını öğreterek faydalı olabiliriz.
 

POWER

Rektör
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,275
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
İnternetin yararın say say bitmez ama zararları aldatmaya yönelir, asosyal yapar, dili bozar,dini bozar :)
 

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
3,243
kullanmayı bildikten sonra bişey olmaz
 

yavuz_4106

Dekan
Katılım
17 Aralık 2008
Mesajlar
6,118
Reaksiyon puanı
51
Puanları
228
İnternet sayesinde dersleri veriyoz zeka geriliği nerden çıktı:D
 

Majeste

Profesör
Katılım
7 Mart 2007
Mesajlar
1,953
Reaksiyon puanı
21
Puanları
0
Din adamlarının gerekçeleri saçma ama Socrat'a onun yaşadığı çağ için katılabilirim. Bizim yaşağıdığımız çağda artık her şeyi akılda tutmak mümkün değil dolayısıyla hafızamızı onun dediği kadar kullanamıyoruz. Belki kullanabiliriz ve yazı da bunu engelledi, bu da tartışılacak başka konu.

Açıkçası ben gayet güzel yararlanıyorum. Dil öğreniyorum, her alanda en son gelişmeleri takip ediyorum, internet sayesinde öğrendiğim html, biraz php, photoshop, flash gibi programlar para kazanmamı da sağlamıştır. Bence çok yararlı.
 

aperon

Doçent
Katılım
3 Mart 2009
Mesajlar
705
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
internet gerçekten salaklık yapıyorsa hiç korkmaya gerek yok...
ttnet sagolsun bu gün ki max20 kb hız ve 3-5saatlik kesintiden sonra eski zeki çevik halime döndüm:)))
ve çok daha zeki olacağıma inanıyorum...
 
Üst