İnanmak... Ateist

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
orcagada dedi ki:
yedihill dedi ki:
ıspatı vardır diyen yapmalı, çükü olmayan bir şeyin olmadığı aynı mantık gereği ispatlanamaz, var deniyor ise ıspatlanabilir.
Bence de durum bu biz olmadığını ispatlamakla değil siz varolduğunu ispatlamakla mükellefsiniz.Bizce olmayan birşeyi ispatlamamız demek sadece sizlerdeki verilerin tutarsızlığını yine sizlerdeki tanrı anlayışına uygunsuzluğu bazında değerlendirip,gerçek dünya ile örtüşemeyecek nesnelliğini göstererek neden olmasının mümkün olamayacağını yorumlamaktır..

orcagada arkadaşım

şimdi ben diyorum ki herşey gözümüzle gördüğümüz herşey Allah'ın varlığının bir delilidir diyorum

Siz de aksini diyorsunuz

Ben size gözünüzle gördüğünüz aklınızla bildiğiniz herşeyin Allah'ın varlığına bir delil olduğunu anlatmaya kalksam sizde takdir edersiniz ki buna ömür yetmez.

Bana tek bir misal verin ben size onunla Allah'ın varlığını ispat edeyim

Saygılarımla

yedihill

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yeni kavramlar katılarak sadece labirente dolaşıyoruz, hepsi aynı yere çıkacak bütün kelimelerin, 1:kader
2:kaza,3:cüzi irade hangisi olur ise olsun şunu diyorum.
yaşam önceden biliniyor ise yaşayanın bir şucu yoktur ve rolleri belli bir tiyatro sahnesindeyiz.
bilinmiyor ise doğaçlama yapılan bir tiyatro sahnesindeyiz.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
yedihill dedi ki:
yeni kavramlar katılarak sadece labirente dolaşıyoruz, hepsi aynı yere çıkacak bütün kelimelerin, 1:kader
2:kaza,3:cüzi irade hangisi olur ise olsun şunu diyorum.
yaşam önceden biliniyor ise yaşayanın bir şucu yoktur ve rolleri belli bir tiyatro sahnesindeyiz.
bilinmiyor ise doğaçlama yapılan bir tiyatro sahnesindeyiz.

Bence kestirip atmayın

o zaman siz ilk misalimde tepedeki yazan adama suçlu diyorsunuz
ikinci misalimde öğretmen herşeyi bildiği için suçlu diyorsunuz

yanlış mıyım

Saygılar

yedihill

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
burasıda net değil. tepedeki yazan adam ve öğretmen güzel örnek ama tepedeki adam gördüğünü yazıyor, öğretmeninki tahmin. kesinlik yok

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
yedihill dedi ki:
burasıda net değil. tepedeki yazan adam ve öğretmen güzel örnek ama tepedeki adam gördüğünü yazıyor, öğretmeninki tahmin. kesinlik yok

peki sonuç neyi değiştirir

ikiside olacakları yazıyor değil mi

yedihill

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dedimya 1.si kesinlik yok yazılanlarda yani öğretmenin yazdığının tersi çıkabilir.
ama kaderde kesinlik olması gerek kesinlik varsada hür irade olmaz.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sevgili orcagada,

İslam'da bazı oluşumlar (mezhep veya tarikat gibi), kaderin mutlak olduğunu iddia etmektedir. Yani senin yazdıklarının gerçek olduğunu düşünen bazı müslüman grupları vardır. Ancak onların bu iddiaları doğru değildir. Bir önceki mesajımda da söylediğim gibi, insanın bazı şeyleri kendisinin seçmemiş olması akılları karıştıran ve kaderin mutlak olduğu zannına kaptıran temel olaydır. Yani kısacası bu görüşü savunanların senin de belirtmiş olduğun üzere akli bir delilleri yoktur. Zaten İslam'ın görüşü de değildir. Dine yapılan kişisel bir yorum ve eklemedir. Bu konuda hemfikiriz kısacası. :)

Hadid suresinden alıntıladığın ayete gelince; konu yine "Allah herşeyi bilir" durumuna dönüyor. Yani önceden bir kitapta yazılı olması, Allah'ın yazdığı bir senaryoya uyduğumuz anlamına gelmiyor. Allah'ın kendi sınırsız ilmi ile yapacağımızı önceden bildiğini gösteriyor sadece. Zaten yaratıcı, insanın içinden geçeni dahi bilmese, inanç çok anlamsız ve çelişki dolu olurdu. Bu konuda açıklayıcı, sorgulayıcı çokça ayet ve hadis var, ancak konu derinleşir ve çok farklı yeni konulara doğru yol açılır.

Amentüye gelince; amentü bir ayet değildir sadece duadır ve bir çok İslam alimi tarafından namazda okunması da sakıncalı bulunmaktadır. Amentü'nün İslam peygamberinden geldiğine dair bir bilgi yoktur. Çünkü amentüde hayır ve şerrin, yani bir bakıma iyilik kötülüğün Allah'tan geldiğini söyler ki İslam'a göre bu doğru değildir. Hadiste şöyle denilir; "size bir hayır (iyilik) ulaşıyorsa bu muhakkak Allah'tandır; size bir şerr (kötülük) ulaşıyorsa da bu sizin kendi nefsinizdendir". Ayrıca ayetlerde Allah bildirir ki; "rabbin kimseye zulmetmez" (yani kimsenin hakkını almaz) (Kehf/49) ve ayrıca yine bildirir; "kim bir zerre kadar kötülük yaparsa onun karşılığını alır" (Zilzal/8). Ayrıca suresini hatırlayamadığım bir ayette veya kutsi hadiste yine bildirir; "biz insana iki tepeyi de (hayır ve şerr) öğrettik, artık o seçmekte özgürdür". Sanırım kutsi hadis olması lazım. (Mirac gecesi buyurduğu.)

Kaza ve kader konusu her zaman bir belirsizlik içinde kalmış. Halbuki bu insanların kendi kendilerini belirsizliğe itmeleridir. Normalde iradenin var olup olmadığını tartışmak bile var olduğuna anlamlı bir kanıtken, olmadığını savunmak akıl işi değildir. Zaten aslında belirsizlik de yoktur, İslam'ın ana kaynağı kaza/kader meselesini gayet güzel açıklamakta ancak bazı insanlar "bana göre şöyledir" tarzında ifadelerle kendilerine yeni inançlar yaratmaktadır.

Bunlar biraz Mevlüt Güngör ile söyleşi gibi oldu ama sanırım ikimiz de fikir alışverişinde bulunmuş olduk. :)

@Tugbagaleri, dinde mantık aramak değil, aramamak çoğu zaman yanlış olandır. Yani "dinde mantık aramamak" gerekir diyenler kaderci yaklaşıma sahip ve deyip yerindeyse "saldım çayıra" durumunda olan kimselerdir.

@yedihill, tanrı vardır diyenin de ispatlama zorunluluğu yoktur aslında. Örneğin ben bir yaratıcı vardır diyorum ve bu benim kendi inancım. Kendim buna inanmak için sebeplerim olduktan sonra başkasına anlatmak veya başkasını inandırmak veya ona ispat etmek zorunluluğum neden olsun ki? :) Ama gerçekten ispat isteyen, bunu forum ortamlarında zaten sormaz. Soruyorsa bile, mutlaka okuyan ve araştıran, konuşan, dinleyen, soran biridir. Dolayısıyla yüzlerce yıldır bu konuşuluyorken, bugün yine aynı soruların sorulup aynı cevapların verilmesi genellikle kuru kalabalık ve zaman kaybından başka bir şey olmaz. Tabi zamanın getirilerine göre yeni sorular sorulabilir; onların da cevapları herkesin katılım gösterdiği forumlarda aranmamalıdır.

@hacicavcav, sen kader kelimesinin sözlük anlamına bakmışsın. Ya da kader kavramına kendin bir yorum getiriyorsun. Çünkü "eğer önceden yazılmışsa zorunluluk vardır" diyorsun, oysa kader bu demek değildir. Yani kavram karmaşası olmuş biraz. Tabi insanlar yıllardır "kader" veya "alınyazısı" diye bildikleri şeyin değişmez silinmez bir yazı olduklarını sandığı için böyle bir kavram sorunu çıkmış ortaya. Senin dediğine göre "yazılmışsa mutlaka ona göre yaşıyoruz", ama buna dair hiç bir delil yok. Yani aklen de neden böyle olduğuna dair sunulacak bir argüman yok. Neden o önceden biliyor diye mecbur olalım? Ya da neden ya mecburuz ya özgürüz diyelim? Örneğin hapishane duvarları içinde seni özgür bırakırlar ama dışarıya çıkman yasak. Şimdi "ya dışarıdasındır ve ya içeridesindir" dersek düz mantık burada çıkmaza girmiş olur. İrade olmasaydı, ödül ve ceza çok anlamsız olurdu; bu konudaki tespitin de çok yerinde. Zaten biz de bunu anlatmak istiyoruz. :) Zaten irade olmadıktan sonra bize bunları tartıştıran tanrı da doğru düzgün bir tanrı olmazdı. İkidir dediğim gibi, bu bile iradenin varlığının yeterli bir kanıtıdır. Bizim isteğimiz dışında gelişen olaylar da irademizin kısıtlı olduğunu kanıtıdır. (Doğdumuz yer ve aile, hergün başımıza istem dışı gelen olaylar gibi..)

@Orcagada, sizler olmadığını ispatlamak zorunda değilsiniz; ancak inananlar da olduğunu ispatlamak zorunda değiller. Çünkü bu onların kendi inançları, yani sadece kendilerini bağlar. ;) Ama eğer "nedir anlat biraz" diye sorarsan kendi cevabı varsa sana verir. (Verip vermemek de sorduğun kişinin iradesindedir, bu konuda da özgürdür.) Ama çoğusunun kendi cevabı da yoktur, malesef babadan dededen görülen bir gelenktir bu konuda din. Tabi şunu da unutmayınız; herşeyden üstün bir gücün olmadığını idda ettiğiniz zaman size de bilimsel olarak ortaya koyulan inanılmaz sistemlerin nasıl oluştuğu sorulabilir. Çünkü bunların bir tesadüf olduğunu söylemek akıl dışıdır. Hatta tesadüf olduğunu bile kabul etsek, yine yoktan var olmakla kendi içinde bir çelişki oluşturur.

Son olarak @yedihill, bir şeyin önceden bilinmesi yaşayanın suçu (iradesi) olmadığını söylemek de akılla bağdaşmıyor. Örneğin sen bir arkadaşının, ya da eşinin, anne veya babanın, onu iyi tanıdığın için bir olay karşısında nasıl tepki vereceğini çok iyi biliyorsun. O kişi bu tepkiyi verdiğinde acaba bu işi ona sen mi yaptırmış oluyorsun? Yani o tepkiden sen mi sorumlusun yoksa o kişinin kendisi mi? "Kader" kavramı neden sana göre "kesinlik" ifade etmek zorunda? Yukarıda da sordum, kader denilince neden mecbuyiet anlıyorsunuz ki? Bu arada tiyatro benzetmesi güzeldi. Sahne bellidir, perdeler çekildiğinde oyununu oynarsın ve eleştirmenden alacağın puanı beklersin. Sahneyi sen seçemezsin; ama oynayacağın oyun doğaçlamadır ve sana aittir.

Sevgiler.

hacicavcav

Asistan
Reaksiyon puanı
0
mehmet1101 bey,
Bir şey ya vardır ya da yoktur.Burada önemli bir noktayı kaçırdığımız kanısındayım.Yukarıdaki yorumları topladığımda temel dayanak noktası olarak ''tanrının herşeyi önceden bildiği bu bilgiye dayanarak herşeyin kaderini baştan sona yazdığı,ama buna müdahale etmediği ''iddia ediliyor.O zaman nerede kaldı tanrının iradesi.Yani herşey kendi kendine olup bitiyor,tanrı bu olup bittiyi önceden görüyor,biliyor ve bunun tarihini yazıyor,ama hiç bir müdahalede bulunmuyor anlamı çıkmıyormu.O halde ne gerek var tanrıya...

Corbett

Asistan
Reaksiyon puanı
0
yedhill biraz mantıklı ol. Herşey belirlenmiş olsaydı.Bu dünyada neden imtihana ihtiyaç duyulurdu ki.Yaratıldıgından itibaren ya cennete ya cehenneme ikisinden birine gidecektin.Cehenneme düşseydin bu Allah'ın suçu derdin.Ama sen burda kendi iradenle yaptıgın için cehenneme gitmek senin kendi isteğinle olmuştur(örnek).Kader senin tiyatro sahnesinde neleri oynayacagının Allah'ın kesin olarak bilmesidir.Mehmet arkadaşımız doğu söylüyor.

Corbett

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Elmacık ve Mehmet arkadaşlarımız herşeyi açıkladı.Bilgi sahibi olmadan KANAAT sahibi olmayın değerli arkadaşlarım.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
hacıcavcav arkadaşım
madem konu açıldı sana daha basit misal vereyim

sen bir bardak su içtin
bu önceden yazılımıydı evet yazılıydı

peki sen bu suyu yazılı olduğu içinmi içtin yoksa ihtiyacın gereği iradeni kullanarak mı içtin?

Bunda Allahın bir iradene müdahalesi söz konusu oldu mu

peki o zaman herşeyi biz kendi irademizle yapıyorsak Allah'a ne gerek varsak dersek haşa çok yanlış bir düşünceye kapılmış oluruz.

Allah su içebilmemiz için

suyu yaratmış
eli yaratmış
mideyi yaratmış
bulutu yaratmış
.......binlerce eşya yaratmış
Ama sınırlı olarak kullanımını bize vermiş
kendi müdahale etmeden

Saygılar

hacicavcav

Asistan
Reaksiyon puanı
0
sevgili Elmacik;
Kader denen bir şey varsa zorunlulukta vardır.Kaderi yazan bir tanrı varsa onu uygulamayada muktedir olmalıdır.Yoksa kaderi yazmasının bir anlamı yoktur.Yapmayacağı bir şeyi tanrı neden yazsın ki...
selamlar.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@hacicavcav, yaratcının hiç bir şeye müdahale etmediğini kimse söylemedi ki? Neden böyle bir düşünceye kapıldın? Yazılarınlar sanırım biraz uzun geldi de okumadın mı, ya da yeterince açık mı yazamadık? :) Sevgili arkadaşım, bu inanışa göre, yaratıcı seni sahneye koydu; senin kostüm, dekor ihtiyaçlarını karşıladı, sense kendi doğaçlama oyununu oynuyorsun. Oynadıkça yaratıcı sana dekor temin ederek oyununa müdahale ediyor, sahneyi senin ihtiyacına ve bazen de isteğine göre düzenliyor. Sen de oyununu oynayınca sana puan veriyor. Bu kadar basit aslında.

Kader varsa zorunluluk da vardır sonucu da nasıl ulaşıyorsun onu hala söylemiş değilsin? :|

yedihill

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
shiftpresser dedi ki:
yedhill biraz mantıklı ol. Herşey belirlenmiş olsaydı.Bu dünyada neden imtihana ihtiyaç duyulurdu ki.Yaratıldıgından itibaren ya cennete ya cehenneme ikisinden birine gidecektin.Cehenneme düşseydin bu Allah'ın suçu derdin.Ama sen burda kendi iradenle yaptıgın için cehenneme gitmek senin kendi isteğinle olmuştur(örnek).Kader senin tiyatro sahnesinde neleri oynayacagının Allah'ın kesin olarak bilmesidir.Mehmet arkadaşımız doğu söylüyor.
peki biraz mantıklı olalım,
din: "tanrı heryerdedir" der.
mantık: her yerde olan hiç bir yerdedir. der.
bu kadar mantık yeter mi?

bu arada açıklamak istediğin şey aslında benim sorduğum soru, "Kader senin tiyatro sahnesinde neleri oynayacagının Allah'ın kesin olarak bilmesidir" ise bu kesinlik varsa neden imtihana giriyoruz.

hacicavcav

Asistan
Reaksiyon puanı
0
mehmet 1101 bey;
hacıcavcav arkadaşım
madem konu açıldı sana daha basit misal vereyim

sen bir bardak su içtin
bu önceden yazılımıydı evet yazılıydı

peki sen bu suyu yazılı olduğu içinmi içtin yoksa ihtiyacın gereği iradeni kullanarak mı içtin?

Bunda Allahın bir iradene müdahalesi söz konusu oldu mu

peki o zaman herşeyi biz kendi irademizle yapıyorsak Allah'a ne gerek varsak dersek haşa çok yanlış bir düşünceye kapılmış oluruz.

şeklinde açıklama getirmişsiniz.
aynı şekilde cevaplıyayım sizi.Ben bir bardak su içtim.Bu önceden yazılımıydı.evet yazılıydı.
Peki ben bu suyu yazılı olduğu içinmi içtim,yoksa kendi irademlemi içtim.
el cevap;Eğer kadere iman etmişsen bu suyu içeceğimi tanrı ta baştan lev-i mahfuza yazmıştı.günü ve zamanı gelince bende bunu içtim.Bunda benim bir iradem yoktur,bunu bana yaptıran tanrıdır.Zira bu benim kaderimde yazılıydı.Kaderimde yazılı olan bir şeyi yapmamam tanrının gücü ve kudretini tartışmaya açardı.
yada 2.bir cevap verilebilir.
Kader diye bir şey yoktur.İnsan kendi kaderini kendi yapar.Dolayısıyle suyuda kendi iradesiyle içer.
sizce hangisi..
selamlar.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@yedihill, senin iradenle hayatını gerçekleştirmen için giriyoruz. Düşünsene insanların bir kısımın cennete veya bir kısmını cehenneme sorgusuz sualsiz attığını. Cehennemdekiler feryad edecekler "ulan bizim suçumuz neydi niye onlar keyif çatıyor biz yanıyoruz" diyecekler. Cennete girenler de hiç haketmeden girmiş olacaklar.

Allah'ın her yerde oluşu maddesel olmadığı içindir. Ayrıca duyularla hissedilen şeylerin bile hacimsel olarak ifadesinde bilimin zorlanması mantığın suçu değildir. Örneğin rüzgar hava akımıdır, havanın da bir hacmi vardır, ama onun yerini rahatlıkla doldurabilirsin. Kısacası rüzgarın kendi başına bir hacmi yoktur, senin hissettiğin sadece etkidir. Peki ya varlığı fiziksel kurallara tabi olmayan olaylar? Üzüntü, sevinç gibi basit şeyler? Zaten yaratıcıyı maddesel olarak değerlendirirsen mantıksız ve çelişki dolu şeyler çıkar ortaya. Hatta o yaratıcının kendisinin de bir yaratıcıya ihtiyacı olur. O yüzden madde boyutundan sıyrılarak bakmak lazım biraz.

@hacicavcav, sanırım okumuyorsun sen yazılanları. :( "Kadere inanıyorsam iradem yoktur" diyorsun, bu sadece senin fikrin. Dinde böyle bir inanış yoktur.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Bu işin bencesi sencesi değil de

hakikatte kader vardır
yalnız insan kaderini kendi belirler

Belirlemiş olduğu kader allah katında malumdur ilmi dahilindedir

Değerli arkadaşlar anlaşılan mesele açıklığa kavuştu
çünkü dikkat ederseniz hep aynı minval üzere dönüyoruz
bunuda dikkate almanız temennisiyle

Saygılar

yedihill

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
elmacık, bende onu diyorum, irade varsa ne sahne bellidir ne rol. irade yok kader var ise sahnede bellidir rolde. yani cennete yada cehenneme giden üzülmeyecektir çünkü kaderlerinde üzüntü olmayacak.
ama özgür irade var ise, gene üzüntü olmayacaktır belki pişmanlık olacaktır. diğer tarafa gittiklerinde

WarGasm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
acı_gerçek dedi ki:
TozyeT dedi ki:
Turan Dursun müftü iken ateist oldu ;)
Sınav filmindeki Kolsuz Levo'yu bilirmisin
O adamda belliki okulu Levo gibi bitirmiş(kopya çekerek)
Bilmediği için kibir onuda kapmış!

Kibir=Kendini beğenmişlik
Turan Dursun'u arastirdiniz mi bu yorumu yaparken ? Turan Dursun'un hayatini okumadan hakkinda yorum yapamazsiniz. Buna hakkiniz yok.. Olmus bir kisinin arkasindan bilmediginiz seyler soyluyorsunuz bu mu sizce muslumanlik ?

hakan.daburda

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Bilseydi ateist olmazdı, Buna okadar eminimki!
---
Dünyayı Mantıkla anlamaya çalışan bazı kimseler, Biyere geldiğinizde hep kendi mantığınızla kaldınız, Sonra buna Tanrı yok diyerek devam ettiniz
"Mantık" biter ama "Gereken" bitmez, Eğer şuan Dünyadaysan Bi şekilde var olmuşsun, Yokluktan var olunması imkansız gibi görünür Ama düşündükçe bunun Gerçek olduğunu anlarsın,Çünkü başka çaren yoktur!,Çünkü şuanda Dünyadasın!
Yoktan varolduğun Kesin!!

Daha çok düşününce şöle dersin, "Belkide Ben kendi kendimi yaratmışımdır,Zaten mantıkla açıklanmayan şeyler var" dersin, Ama buna kesin çözüm bağlayamassın,

Elhamdülillah Müslümanım Çünkü BİLİM ilerledikçe Kur'an'a yaklaşıyor

Kur'an 1400 sene önce Evren'nin genişlemekte olduğunu açıklamış,Yoktan varolduğunu açıklamış,Dua edilen Hasta daha çabuk iyileşiyor, bunu Bilim gözlemleyip açıklamış, Bilim Adamları Kur'an-ı Kerim'e Hayran kalmış, "Bu nasıl bir Kelamdır" diye, Onun bir insan Kelamı olmadığına kanaat getirmişler Ve daha birçok şey

En azından gerçeği bulamayıp "Beni Yaratana Hamd olsun" diyebilirsin!(Arasan bulursunda!)
Ama "Benim Yaratan'ım yok" diyemessin, Akıl bunu almaz!

Not:
Ateizm'in ne kadar sakat bir düşünce yapısı olduğunu birkez daha kendime hatırlatmış oldum (Aferin Bana |) )

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@WarGasm, Turan Dursun kendi diliyle hayatı hakkında gerekenleri zaten yazmış. Yani müftü iken ateist oldu demek yanlış olur. Bugün bile müftü olup da namazı sadece mesai içinde kıldıran ve mesai dışında içki içen müftüler var. Müftüler bizim için ölçüt değil. Tabi ki Turan Dursun da. Nitekim kendsisi de hakaret etmeyi çok seven birisidir, siz de okuyun onun hayatını.

@yedihill, irade varsa rol de belli değildir sahne de demişsin. Ama sen oyuncu olduğun zaman kendi oyununu oynarken hangi sahneyi kullanacağını seçemeyeceğini unutmuşsun. Çünkü oyuncu olmak istediğin zaman "hadi çık bakalım şuraya oyununu oyna da görelim" denilir. "Yok ben başka yerde oynamak istiyorum" diyemezsin. Ama istediğin oyunu oynarsın. Aslında çok basit bir şey üzerinde konuşuyoruz. Sen kısıtlı iradenin var olabileceğini kabul etmiyorsun nedense. Yani sen nerede doğacağını kendin seçmedin, ama nerede yaşayabileceğini ya da şu anda neler yapabileceğini kendin seçiyorsun. Bu kadar net.

WarGasm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elmacik dedi ki:
@WarGasm, Turan Dursun kendi diliyle hayatı hakkında gerekenleri zaten yazmış. Yani müftü iken ateist oldu demek yanlış olur. Bugün bile müftü olup da namazı sadece mesai içinde kıldıran ve mesai dışında içki içen müftüler var. Müftüler bizim için ölçüt değil. Tabi ki Turan Dursun da. Nitekim kendsisi de hakaret etmeyi çok seven birisidir, siz de okuyun onun hayatını.
hayatini da okudum yapitlarini da okudum.. kuran da okudum incil de okudum.. ve benim anlatmaya calistigim seyi carpitiyorsunuz.. benim orada betimlemek istedigim olay turan dursun bilgisiz degildi konusu. din ogrenimi konusunda ne kadar arastirma yaptigi uzerine gittigi ve ne kadar cok sey bildigini hayatinda gorebileceginden soz ediyorum ben turan dursun hakli veya haksiz die birsey solemiyorum veya hakaret falan konusunda da birsey demiyorum benim bahsettigim olay bilgisiz olmadigi tam tersine haddinden fazla bilge oldugudur... mesajlarimi carpitmayiniz ben ateistlik muslumanlik veya diger dinler hakkinda konusmam, yorum yapmam. herkesin kendi dogrusu vardir, herkesin dini kendisini ilgilendirir. bu konuda yorum yapmak da bana dusmez ben sadece gordugum yanlisi ve bu konuyu okuyanlarin yanlis bilgilendirilmesini onlemek icin mesaj atiyorum.

serkanaltay

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bana göre inanmamak çok büyük bir ****** ve *********.çünkü bakın dünya haline ne kdar güzel yaratılmış.her şey uyumlu.insanda bile böyledir.bunları yaratan elbette büyük bir güç vardır.bakıyoruz en iyi insanlık herşeyin en iyisi hep islam dinindedir.İslam dinini araştıran hıristiyanlar müslüman oluyor.ben ümit ederim ataistler de araştırır İslam dinini ve hak yolu bulurlar...

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Değerli serkanaltay,

Yazdığınızın fikir olarak tersini buraya yazsalar, kıyamet kopar. YOk derseniz ki "Tabii kopçak, müslüman ülkedeyiz!" yaklaşımı da gereksiz bir seçici geçirgenlik arzı olacağından gerekli düzenlemeyi yapacağınızı umuyorum.

Güzel günler dilerim.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@Serkanaltay, güzel kardeşim sen sanırım yaşının gerektirdiği işlerle değil, daha büyük meselelerle meşgul oluyorsun. En iyisi sen kendini okumaya ver. Böylesi senin için de daha iyi olur. ;) Ve fikirlerini insanları aşağılamadan söyleyebileceğini de aklında bulundur.

@WarGasm, ben de kötü bir şey söylemek istemedim; benim de niyetim Turan Dursun haklıdır-haksızdır tartışması yapmak değildi. Ama "ölünün arkasından böyle konuşmayın" demişsin; kendisi de pek ala bilgisini kötü niyetle kullanan birisiydi. Hakaret etmeyi de pek severdi. Evet gerçekten bilgili biriydi ama hiç bir yerde yazmayan, hiç bir gerçekliği bulunmayan bir çok şeyi de, yani kendi fikirlerini de sanki tarihsel gerçeklermiş gibi çok güzel giydirip süsleyip anlatırdı.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Berkin Bozdoğan dedi ki:
Değerli serkanaltay,

Yazdığınızın fikir olarak tersini buraya yazsalar, kıyamet kopar. YOk derseniz ki "Tabii kopçak, müslüman ülkedeyiz!" yaklaşımı da gereksiz bir seçici geçirgenlik arzı olacağından gerekli düzenlemeyi yapacağınızı umuyorum.

Güzel günler dilerim.
Teşekkürler.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Merhaba değerli Elmacık ve Mehmet1101 arkadaşlarım,

Artık foruma yazmak istemiyorum pek fazla.Sizlere bana daha önce yazdıklarından cesaret alarak birşey sormalıyım.Hiç mi eksik birşey yok inanışınızla kendi aranızda?Size ters gelen yani bu böyle olamaz demenize rağmen dinin müspet doğrularından olan?

Bana öyle oldu çünkü dindar değildim ama inkar da etmezdim.Zamanla fikirlerim şekillendikçe tanrı anlayışıyla uyuşmayan çok fazla şey buldum.Sizlerin aklında bu tip birşey yok mu hiç.Yani inandığınızdan da öte tanrı tarafından yazıldığı varsayılan herşeyde mutlak bir gerçeklik mi görüyorsunuz?

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
orcagada dedi ki:
Merhaba değerli Elmacık ve Mehmet1101 arkadaşlarım,

Artık foruma yazmak istemiyorum pek fazla.Sizlere bana daha önce yazdıklarından cesaret alarak birşey sormalıyım.Hiç mi eksik birşey yok inanışınızla kendi aranızda?Size ters gelen yani bu böyle olamaz demenize rağmen dinin müspet doğrularından olan?

Bana öyle oldu çünkü dindar değildim ama inkar da etmezdim.Zamanla fikirlerim şekillendikçe tanrı anlayışıyla uyuşmayan çok fazla şey buldum.Sizlerin aklında bu tip birşey yok mu hiç.Yani inandığınızdan da öte tanrı tarafından yazıldığı varsayılan herşeyde mutlak bir gerçeklik mi görüyorsunuz?

hayırlı sabahlar orcagada arkadaşım
evet hiçbirşey ama hiçbirşey yok bana inanışımla ters olan
yalnız bu basit bir kabulleniş değil
herşey akla ve mantığa uygun meseleler.

Lütfen:
Sizinle Allah arasında uyuşmayan düşüncelerinizi bana ve elmacık arkadaşıma özel mesaj atabilirsiniz.
inanın herşeyin akla ve mantığa uygun olduğunu şübheleriniz gittikten sonra daha da iyi anlayacaksınız.

Saygılarımla

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Orcagada, eğer mevcut durumdan geniş çerçevede bahsediyorsan, ters giden çok şey var. Ama Mehmet kardeşimin de dediği gibi, mevcut durumdan kişiye özel olanını kastediyorsan, kendi adıma da cevap vereyim; eğer ters giden bir şeyler olsa mutlaka düzeltene kadar aklımın eleğinden geçirirdim. Çünkü ya düzgündür ben yanlış görüyorumdur; ya da bozuktur, o zaman da onu bırakırım.

Daha önce sana özelden yazmıştım hatırlarsan, ben bana kültür olarak verilenleri reddetmiş biriyim. Çünkü bana verilen "dini" bilgiler kesinlikle akıl ile bağdaşmayan şeylerdi. Ben de bu ters giden şeye karşılık kendi çapımda kullandığım akıl eleğinde kalana inandım. Yani bana çocukluktan verilen dinden başka bir dine sahibim şu anda. Ters giden şeyleri geride bıraktıktan sonra elimde kalan şeyi neresinden eğip büksem bir arızasını göremedim. Ondan başka bir şey de o elekte kalmadı. Kalan olsaydı ona da inanırdım.

Bu arada samimiyetle itiraf edeyim, bundan önce çok farklı fikirleri okumuş ve duymuş olmama rağmen "tanrı anlayışıyla uyuşmayan çok fazla şey buldum" dediğin şeyler beni meraklandırdı.

ersen64

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Değerli arkadaşlar,
Aklınızı Evham, Vesvese Ve Şeytana Kurban Edip, Ebedi Hayatınızı Mahvetmeyin...Lütfen Dikkatli Olun...İğne Ustasız Olmazken,Köy Muhtarsız Olmazken Bu Muazzam Mevcudatın, Kainatın, Sahipsiz Olduğunu Düşünmek ****** ****** ***** Emaresidir....Yardım İsterseniz Size Bütün İnançlarımız 2 Kere 2 Dört Eder Gibi İspat Ederim...Yeter Ki Samimi Olalım....

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...