Huzur Ekran Kartında

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Bilgisayarın en çok ses çıkartan parçalarından birisi de grafik kartıdır. Küçük fandan çıkan büyük gürültüyü kesmek için performanslı bir alternatif sunuyoruz.

Bilgisayardaki en büyük gürültü sorununu oluşturan fanlar genellikle en küçük olanlardır. Bu küçük fanlar, kirlendiklerinde ve tozu iyice topladıklarında dayanılmaz derecede gürültülü şekilde çalışmaya başlıyorlar. Bu küçük fanları değiştirmeniz ve yenilemeniz ise genellikle grafik kartlarındaki soğutucuların yedek parça eksikliğinden ötürü neredeyse imkânsız. Ancak üçüncü şahıs firmalar tarafından üretilmiş özel soğutucular ve sessileştiriciler bir çözüm olabiliyor; fakat bu uygulamalar da birçok üretici tarafından garantiyi devre dışı bırakma sebebi sayılıyor.

En kesin çözüm için doğrudan sessiz bir grafik kartını kullanabilirsiniz. Ayrıca çok da zor değil. Sessizleşme adımlarını videomuzda izleyin.

İzleyin

Ne Yaptık, Ne Elde Ettik?

Videomuzda giriş seviyesi sayılabilecek bir grafik kartı olan ATI Radeon 2400 XT'nin bile küçücük fanla ne kadar gürültü ortaya çıkarttığını görüyoruz. Çevresel ses olarak, kasanın göbeğinde 56 dBa ses yayılımı var. 2400 XT'ye kıyasla çok üst seviye bir grafik kartı olan Sparkle üretimi ve tamamen pasif soğutucuyla sessizleştirilmiş bir GeForce 8800 GT grafik kartını kasaya taktığımızda ise işler çok değişiyor. Kasanın ortasındaki ses yayılımı 49 dBa seviyesine kadar azalıyor.

Bilgi için: Sparkle, e-Sistem
SDN - http://shiftdelete.net

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Kasa içersindeki fan sesi gerçekten insanın beynini uğuşturuyor. Bu çözüm güzel ama bunu uyguladıktan sonra ekran kartında herhangi bir sorun çıksa durum iç karartıcı olabilir.

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Ozaman berkin bozdağan ın çalışma masasına barikat kurarız (zaten benimki bozuktu buda bahanesi birde tazminat davası ohh) iyilik yap denize at demiş hacı şakir..:)

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Video ve yazı çok başarılı olmuş teşekkürler bilgilendirme için. Ben benim işlemciye Zalman aldım gıkı çıkmıyor. Çok rahat ettim ve hakkını verdi. Tavsiye ederim. Ekran kartımı yeni aldım da ondan ses çıkmıyor şu anda ama Başlar 4-5 ay sonra oda kulaklarımı tırmalamaya. Onada ne yapacağımı biliyorum. Gene Zalmanın çok başarılı Grafik kartı soğutucuları var. Şimdiden yapmaya başladım hazırlıkları.

Burada tek merak ettiğim şey şu bu Graifk kartı soğutucularından aldık taktık. Ekran kart arızalandığında eskisini tekrar takarak grantiye göndersek genede garanti dışı kalırmı ki?

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
bilgisayarda en çok sinir eden şeydir fan sesleri :S
özellikle benim gibi 24 saat bilgisayarı açık olan insanlar için
tam benlik birsey

titanyum

Profesör
Reaksiyon puanı
7
benimde öle yaaa ekran kartı deyilde işlemci fanı deli ediyo 2000rpm in üstüne çıkınca dizel motor gibi oluyo

kuzgun

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Konuyla ilgili bişey soracaktım. Hangi firmaların power supply (güç kaynağı) ve fanları iyidir?

KerTenKeleBek

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bende Asus un EAX1650 si var Silent Pipe özellikli gayet hoş bir ekran kartı. İlk çıktığı zamanlarda almıştım 170 Ytl ye :D simdi daha ucus hatta piyada yok gibi..

236635.jpg

asuseax1650pro03xc6.jpg

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
bu ekran kartına el koydum :D

daha önceki ekran kartına alışmıştım. onu çıkartıp bu ekran kartını takmaya karar verdim.

sonra power tuşuna bastım sistemde. berkin'e sordum hemen "acaba ne eksik de çalışmadı sistem" diye :D monitörde rakamları görmeye başlayınca anladım durumu :D o kadar sessizleşti kasa.

overclock yapmayacağım için sanırım bu şekilde pasif soğutması olan bir ekran kartı, benim için çok daha iyi bir seçim olacak.

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
Garantisi bittikten sonra deniyecem :)

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
bu arada garantisi bittikten sonra deneyeceğim dedin ama :D biz ekran kartındaki fanı çıkarmadık :D sadece fansız olan bir ekran kartını kullandık :D aman yanlış anlaşılmayala

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
Troy dedi ki:
bu arada garantisi bittikten sonra deneyeceğim dedin ama :D biz ekran kartındaki fanı çıkarmadık :D sadece fansız olan bir ekran kartını kullandık :D aman yanlış anlaşılmayala

Garantisi biteli yıllar olmuş bi fx5200 var evin bir köşesinde duruyo ona yapam bir test edeyim :)

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Valla bnm pc de boşta hava için 3 tane fan var

2 tane güç kaynağında

bi tane ekran kartında

bide işlemcinin var ses baya çıkıyor ama bana performans lazım ses

önemli değil bnm için!

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
bu arada fx5200'den fanı çıkartırsan çok fazla bir şey kaybetmezsin sanırım. ailemin evinde olan eski bir pc var. içinde fx5200 var. geçen kontrol ederken, fanının çalışmadığını gördüm :D

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
bu arada başlık biraz değişik olmuş.Huzur ekran kartında neresi huzur adam o kadar para veriyo ekran kartı alıyo fan sesinden pc'nin başında duramıyo işi varsa duruyo sonra başı ağrıyo neresinde bunun huzur :)

SneakerSnack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ya bunun yerine kasayı izole edip sessiz yapmak mümkün olmuyo mu ya, benimde kasadan çok ses gelio, bide ekran kartımda çok sessiz yani biliyorum

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Troy dedi ki:
bu arada fx5200'den fanı çıkartırsan çok fazla bir şey kaybetmezsin sanırım. ailemin evinde olan eski bir pc var. içinde fx5200 var. geçen kontrol ederken, fanının çalışmadığını gördüm :D

Troy benimde bir arkadaşta Fx5200 var. Kasaya kahve dökülünce arıza yaptı. Beraber götürdük bilgisayarcıya adam garanti dışı kaldığını söyledi. Eve geldik. Katı soktuk suyun altına ter temiz yıkadık. Fanı da bozuldu o arızada onuda söktük sonra bilgisayara herşeyi göze alarak taktık ekran kartını ve sonuç ; FX5200'ün oynayabileceği her oyunu çalıştırıyor. Bu olay yaklaşık 1 sene önce oldu ve ekran kartı hala çalışıyor. FX5200 ne sağlam kartmış öyle. :D

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
süpersiniz tonce :D

çamaşır makinesine de atsaydınız yumuşatıcı katıp :D

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Troy dedi ki:
süpersiniz tonce :D

çamaşır makinesine de atsaydınız yumuşatıcı katıp :D

Ama ciddiyim bak hala çalışıyor fansız ve tertemiz şekilde. Gerçi 1 sene oldu pek temiz sayılmaz attıkta. Sesziz ve sorunsuz çalışıyor en azında. Nasıl beceriyor ben onu çözemiyorum. :D

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
ne cok fx5200 kullanıcısı varmıs yaa :) benim eski masaüstünde de o karttan var babamlar hala kullanmakta ve bence ne varsa eskilerde var 3 ghz lik işlemcisi ve 512 ram ile tam bir ofis pc si :D :D

Mr.Fastfinger

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Aksine en çok ses çıkartan işlemci fanım :D Ekran kartım çok sessiz 0db çünkü onboard :D

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
keyloger dedi ki:
ne cok fx5200 kullanıcısı varmıs yaa :) benim eski masaüstünde de o karttan var babamlar hala kullanmakta ve bence ne varsa eskilerde var 3 ghz lik işlemcisi ve 512 ram ile tam bir ofis pc si :D :D

Doğru hakkatten fazla ben arkadaşın ekran kartından bahsediyorum o zamanlarda benimde Fx5200'üm vardı. :D Beniki arızalanmamıştı hiç.

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
İşlemci fanından şikayetçi olanlar core 2 duo'ya geçsin :# 800-900 deviri geçtiğini görmedim.Bu arada videodaki anakartın modeli DG965SS mi merak ettim :*

Mr.Fastfinger

Doçent
Reaksiyon puanı
2
m1903 dedi ki:
İşlemci fanından şikayetçi olanlar core 2 duo'ya geçsin :# 800-900 deviri geçtiğini görmedim.Bu arada videodaki anakartın modeli DG965SS mi merak ettim :*

Core 2 Duo'dan çıkan stock fan okadar iyi bir fan değil.İşlemci fanından şikayetçi olan yani ben yada bir başkası gider kaliteli bir fan alır olay kapanır :D İşlemci fanından şikayetçi olan Core 2 Duo'ya geçsin sözünü espri olarak kabul ettim ;D

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Mr.Fastfinger dedi ki:
m1903 dedi ki:

Core 2 Duo'dan çıkan stock fan okadar iyi bir fan değil.İşlemci fanından şikayetçi olan yani ben yada bir başkası gider kaliteli bir fan alır olay kapanır :D İşlemci fanından şikayetçi olan Core 2 Duo'ya geçsin sözünü espri olarak kabul ettim ;D
E tabi espri ama pentium 4 3ghz işlemcinin fanından sonra bu stok fanla bile huzur buluyorum :) Ne kötü günlerdi (: Fabrikada mıyım,bilgisayar başında mı belli değildi.

Mr.Fastfinger

Doçent
Reaksiyon puanı
2
m1903 dedi ki:
Mr.Fastfinger dedi ki:
m1903 dedi ki:

E tabi espri ama pentium 4 3ghz işlemcinin fanından sonra bu stok fanla bile huzur buluyorum :) Ne kötü günlerdi (: Fabrikada mıyım,bilgisayar başında mı belli değildi.

Hocam sen fansız bir işlemci soğutucusu al ozaman gerçek sessizlikle tanış :P Benim P4 sistemde güzel bir fan vardı sessizdi baya düşük devirliydi.Şimdiki Amd sistemimin fanı 3200devir yapıyor haliyle biraz fazla ses çıkartıyor.