Hep Sıkıntıdayım

ÖznesiYok

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar benim 13 yaşında bi kız kardeşim var.Aklım hep onda,akıllı,uslu bi kız olsun istiyorum.Şimdiki devirde 4-5. sınıfta sevgiliyiz muhabbetleri var.Çok korkuyorum öle olucak diye.Ama bu Gidişle Oda öle olucak hep peşinde koşuyorum .Bi yere gittiğinde peşinden gidiyorum.Böle Başımda hep bi dert bi bela var gibi hiç mutlu olamıyorum.Olsam bile 1-2 dakika sürüyo Kafayı yicem

Rint

Profesör
Reaksiyon puanı
360
Çok fazla baskı kurma o daha kötü ona güvendiğini söyle ve olası durumlarda ne olacağını söyle, senin ve ailenin üzüleceğinden bahset bence çocuklara böyle yaklaşmak daha mantıklı. Kızmak dövmek veya peşinden koşmak çözüm değil...

algan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Karşına alıp hayatı yaşadığı dönemi ve bu dönemdeki kötülükleri anlat. Olumlu konuş sürekli onunla..

ÖznesiYok

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar 13 Yaşında Bi Kız Kardeşim Var .Sanki Bana Hep Bi Dert,Hep Bi Bela Getirecekmiş Gibi Geliyo.Onun Geleceğini Düşündüğümde Dertleniyorum Böle Hayat Geçmez Diyorum.
Yorum Yapasanız Sevinirim

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Merhaba,

Uzmanı değilim elbette ama sorununu anksiyete gibi görünüyor. Sizin açınızdan sorunlara yol açabilecek bir durum. Uzman bir doktora (psikiyatri) görünmek sorununuzu çözebilmeniz için önemli bir adım olacaktır.

Güzel günler dilerim.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
eğer hissettiğiniz duygu sizde psikolojik bir baskı kuruyorsa, zihinsel olarak sizi rahatsız ediyorsa kesinlikle bir psikiyatriye gitmeniz ya da bir psikoloğa danışmanız gerek, bu psikolojik bir problem, her kız kardeşi olan aynı şeyi düşünmez

kız kardeşininiz geleceği ile ilgili, zihninizde olması muhtemel bir çok durumu canlandırıp sanki o durumlar kesinlikle gerçekleşecekmiş gibi korku-endişe duyuyorsanız en kısa sürede psikiyatrist e danışmalısınız

nailasmu

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Yaşınız 20 lerde ise psikoloğa gitmeye gerek yok, ilerde böyle duşunceler buyuk olasılıkla değişir

İhtiyar-1

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Kız kardeş büyük sorumluluktur sende bundan korkuyorsun. Ama inşallah hem dini bakımdan hemde sevgi bakımından gerekli bilgiyi verirsen ve aşılarsan kendini korur.

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
İçin içini yemesin bi psikoloğa görünsen iyi olur hem de rahatlarsın her türlü. En azından için rahat olur

wasp071

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar 13 Yaşında Bi Kız Kardeşim Var .Sanki Bana Hep Bi Dert,Hep Bi Bela Getirecekmiş Gibi Geliyo.Onun Geleceğini Düşündüğümde Dertleniyorum Böle Hayat Geçmez Diyorum.
Uğur sen misin ?

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Değilsende kusurabakma arakdaşım.Aynı durumda olan yakın bir arkadaşım var:bored:

passkeys

Asistan
Reaksiyon puanı
2

bende var bi tane dert etme :D insanın içi fesat olursa her şeyi yapar engel olamassın, ama iyi birisi ise yapmaz. dini açıdan sadece öğüt verebilirsin, her koyun kendi bacağından asılır. kardeşime bir kere bile karışmadım benden iyi biri oldu, bazen karışmak ters deper :D

Deutsch

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İngilizler 2.Dünya Savaş'ında Alman Generalleri Çin'in yaptığı gibi kedine bağlamaya çalışmıştır,Almanlar bunun bilincindedir ve bu tuzağa düşmemiştir.
Neyi anlatmaya çalışıyorum bak;
Senin kız kardeşin canın kadar değerli,şimdi onu kendime çok bağlarım dersen hayatı sana benzer ve hayatını yıkarsın ona hediyeler al olumlu davran sen bu yaptığın şey iyi değil dediğinde seni anlar.

FideLity

Doçent
Reaksiyon puanı
418
15 yaşına gelsin, mantıklı düşünebileceği için direk gir konuya;
Böyle böyle yanlış yollara düşersen ilerde aile kuramayabilirsin gibisinden sen anladın kardeşim demek istedimi.

Nit

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Bırak öyle öğrensin hayatı zarar gelmez. Dünyaya yabancı kalır ilerde yoksa alışamaz psikolojisini bozarsın. Dünya çok değişti insanlarla ilişki kurarak tanısın nasıl birşey olduklarını yoksa ilerde evde kalır haberin olsun

Mamikqn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Kardes ben bu korkudan kardesimi liseye gondermedim simdi evde ev kızi oldu :)
Ama pisman olmuş acıkögretim pesinden kosuyo :)

şowalye

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Çocuk Büyütmek Ve Terbiye Etmek
Çocuk, ana baba elinde bir emanettir. Kalbi kıymetli bir cevher gibi temizdir. Mum gibi her şekli alabilir. Bütün yazı ve şekillerden uzaktır. Temiz bir toprak gibi olup, hangi tohum atılırsa, büyür. İyilik tohumu ekilirse, din ve dünya saâdetine kavuşur. Annesi, babası ve hocası sevabında ortak olur. Şayet fesat tohumu atılırsa, helak olur, annesi, babası ve hocası da günahına ortak olur. Nitekim Allahü Teâlâ, «Kendinizi ve çoluk çocuğunuzu ateşten koruyunuz» l1), buyuruyor. Çocuğu Cehennem ateşinden kurtarmak dünya ateşinden korumaktan mühimdir. Çocuğu korumak demek, onu terbiye etmek ve iyi ahlâkı öğretmekle ve kötü arkadaştan korumakla olur. Çünkü bütün kötülüklerin başı fena arkadaştır. Çocuğu süslü elbiselere ve tatlı yemeklere alıştırmamalıdır. Sonra bunlardan ayrılmaz. Bütün ömrünü bunlara kavuşmaya sarfeder. Daha başlangıçta temiz olmasına dikkat etmelidir. Ona helâl süt vermeli, süt veren iyi huylu ve helâl lokma yiyici olmalıdır. Zira kötü huylar sütle anadan geçer. Haramdan meydana gelen süt ise temiz olmaz. Çocuğun eti ve derisi o haramdan olursa, tabiatı buna yakın olur ve bülûğa erdikten sonra, meydana çıkar. Dil açılmaya başlayınca ilk sözü Allah olmalıdır. Bunu sık sık çocuğa söylemeli, söyletmelidir. Bazı şeylerden utanmaya, hayâ etmeye başlarsa, bu iyi bir müjdedir ve akıl nurunun kendisine geldiği kimsenin, utanmayı kendine muhafız yapmasına işarettir. Çünkü, kendisine çirkin gelen her şeyden hayâ eder.
İlk meydana gelen şey yeme arzusudur. O hâlde yemek yemenin edeblerini öğretmek lâzımdır. Meselâ sağ el ile yemeye alıştırmak, Bismillâh demek, acele yememek, çok yememek, iyice çiğnemek, başkasının lokmasına bakmamak, bir lokmayı yutmadan diğerini eline almamak, arasıra yalnız ekmek verip hep iyi yemeğe alıştırmamak, çok yemeyi gözünde ayıp göstermek, bunu hayvanlar ve akılsızlar yapar diye söylemek, çok yiyen çocukları kendi çocuğuna ayıplamak lâzımdır. Çocuk hamd etmeyi edeble söylerse, övünmemeye alışır ve öyle olur.
Beyaz elbiseyi ona sevdirmeli, ipek ve renkli kumaşları kötü lemelidir. Bunu kadınlar ve görgüsüzler, bilgisizler giyer. Kendisini süslemek kadın huylu erkeklerin işi olup; erkeklere yakışmaz, demelidir. İpek elbise giyen ve leziz yemeklere alışan çocuklarla bulundurmamalıdır. Onları görmemelidir. Helâkine sebep olurlar. Zira o da onları isteyebilir. Kötü arkadaştan çocuğu korumalıdır. Korunmayan çocuklar, küstah, yalancı, hırsız, saygısız ve korkusuz olurlar. Uzun yıllar bu sıfatlardan ayrılamazlar.
Mektebe verince, Kur’ânı Kerim öğretmeli, sonra zâhidlerin hikâye ve hâllerini, sahabei kirâmın ve geçmiş büyüklerin güzel ahlâkını anlatmalıdır. Şiirle meşgul olmaktan men edilmelidir. Çünkü onlarda kadın aşkı ve güzellerin tasviri vardır. Böyle şeylerle ince ruhlu olur, diyen edeb vericiden de.korumalıdır. O edeb öğretici değil şeytandır. Kalbine fesat tohumunu ekiyor demektir.
Çocuk iyi iş yapınca ve çocukta iyi huy görünce o işinden ve hlâkından dolayı onu övmeli, aferin demeli, sevindirecek bir şey vermeli, insanların yanında onu övmelidir. Bir kusur işlerse veya Kötü söz söylerse, bir iki defa görmemezlikten gelmeli, sık sık azarlanırsa, cesaretlenir, gizli yaptığını açıkça yapmaya başlar. Kıza caksa, bir defa ona kızmalı, korkutmalıdır. «Sakın bu hareketini kimse görmesin ve bilmesin, insanlar arasında rezil, rüsvâ olursun. Sana kimse arka çıkmaz!», demelidir.
Baba, baba olduğunu, büyük olduğunu hissettirmelidir. Anne, çocuğu baba ile korkutmalıdır. Gündüz uyutmamalıdır. Zira gevşek olur. Yumuşak yatakta yatırmamalıdır. Böylece bedeni kuvvetli olur. Her gün bir saat oynamasına müsaade etmelidir. Terbiyeli olur ve sıkılmaz. Sıkılmak ve üzülmekten kötü huy peydâ eder ve kalbi kör olur. Herkese karşı alçak gönüllü olmasını öğretmelidir. Çocuklar arasında övünmemeli, kendini medhetmemelidir. Çocuklardan bir şey aldırmamalıdır. Bilâkis onlara vermelidir*. Çocuğa, başkalarından bir şey almak dilencilerin ve sokak çocuklarının işidir, demelidir. Bir kimseden altın ve gümüş lyâni paral almasına müsaade etmemelidir. Bu, helakine sebep olur ve onu kötü işlere düşürür. Çocuğa tükürüğünü ve sümüğünü, insanların yanında atmamasını, arkasını insanlara dönmemesini, edeble oturmasını, elini çenesine dayamamasını öğretmelidir. Zira bu tembellik ve gevseklik alâmetidir. Fazla konuşmamasını, katı’yyen yemin etmemesini, sorulmadan konuşmamasını, kendinden büyüğüne saygı göstermesini ve onun önünden yürümemesini, dilini kötü söz, sövme ve lânetten korumasını öğretmelidir.
Hoca kendisini dövünce, feryat etmemesini, bağırmamasını söylemelidir, iltimas ettirmemeli, sabretmelidir ve «insanlara sabır yakışır, bağırmak kadınların ve hizmetçilerin işidir», demelidir.
Yedi yasında olunca, tatlı ve kolay bir ifade ile namaz ve ab desti ona öğretmelidir. On yaşma gelince, namaz kılmazsa, kızarak, döverek kıldırmalıdır. Başkasının malını çalmayı, haram yemeyi, yalan söylemeyi gözünde çirkin gösterecek şekilde anlatmalıdır. Daima böyle kötülükler yapmış olanlardan bahsetmelidir. Böyle yetiştiriri sonra bulûğa erince, bu edeblerin sırlarını, inceliklerini ona söylemelidir. Meselâ yemekten maksat, kulun Rabbine ibadet etmesi için lâzım olan kuvvet ve gıdayı almaktır. Dünvadan maksat. âhiret için azık toDİamaktır. Zira kimseye kalmaz, ölüm çabuk ve ansızın gelir. Ne bahtiyardır o kimse ki, dünyada iken âhiret azı £ı elde eder. Cennete ve Allahü Teâlâ’nın rızasına kavuşur, demelidir. Cennet ve Cehennem hâllerini ve sıfatlarını çocuğa anlatmalı, işlerdeki sevab ve ikâbı bildirmelidir. Küçük yaşında böyle terbiye ederse taş üzerindeki’yazı gibi olur. Sonra yapılırsa duvardaki toprak ve sıva gibi dökülür.
Sehli Tüsterî (rahmetullahi aleyh) der ki: «Üç yaşında idim. Dayım Muhammed bin Suvar gece namazı kılarken ona bakardım. “Ey oğul, seni yaratan Rabbini anmaz mısın?”, dedi. “Nasıl anayım?”. dedim. “Gece yatağa girince, dil ile değil, kalb ile üç defa de ki, Allah benimledir. Allahü Teâlâ daima bana bakıyor. Allahü Teâlâ beni görüyor”, dedi, öyle yaptım. Bir müddet sonra, bunun tatlılığını kalbimde buldum. Bir sene geçince, “Sana söylediklerimi ömrün boyunca unutma. Seni kabre koyuncaya kadar devam eyle. Çünkü bunlar bu dünyada da, âhirette de senin dayanağın ve elinden tutucu olurlar”, dedi. Birkaç sene devam eyledim. Kalbimdeki tatlılık arttı. Bir gün dayım bana, “Allahü Teâlâ kiminle olursa, kime bakar ve kimi görürse, günah işlemez. Sakın günah işleme Allahü Teâlâ seni görüyor”, dedi. Sonra beni hocaya gönderdi. Kalbim dağınık oldu. Her gün bir saatten fazla göndermeyin, dedim. Kur’ânı Kerim’i öğrendim. O zaman yedi yaşında idim. On yaşma gelince daima oruç tutar, arpa ekmeği yerdim. On iki yaşıma kadar böyle devam etti. On üç yaşında iken kalbime bir mes’ele geldi. Sormak için beni Basra’ya gönderin, dedim. Gittim ve bütün âlimlere sordum, çözemediler. Hıızistan’da bir kimseye gitmemi söylediler. Oraya gittim. O çözdü. Bir müddet onun yanında kaldım. Sonra Tiister’e geldim. Bir dirhem gümüşe arpa ekmeği aldım, oruç tuttum ve orucumu onunla açtım. Daha fazla yemedim. Bir sene bir dirhem gümüş ile geçindim. Sonra üç gece hiçbir şey yemeyeyim, dedim. Bunu yapınca, beş gün beş geceye çıkardım. Sonra yediye çıkardım. Böylece tedricen, artıra artıra yirmi beş gün ve geceye cıkardım ve hiçbir şey yemedim. Yirmi beş sene böyle devam ettim. Her gece de sabahlara kadar namaz kılardım». Bu hikâyeyi anlatmamızın sebebi, büyük işlerin tohumunun Küçüklükte ekildiğini göstermektir.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,902
Başkalarından şüpheleneler hep kendileri başkaları için büyük bir dert olurlar ama bunu kendileri fark edemezler. Ben böyle olduğunu gördüm. Başkaları üzerinde mutlak denetim kurma arzusu veya zorunluluğu duyanlar bu ülke için hep dert olmuşlar. Kadın cinayetlerinin en başında gelen neden bu. Bunun kaynağı da ailelerin erkek çoçuklarını yetiştirme tarzı. Önce kendini ve kendine biçtiğin rolü gözden geçirmeni tavsiye ederim.

Peygamberimizin zamanında da kız çocukları için büyüdüklerinde kötü olurlar ve ailenin şerefi söz konusu olur diye, sorunu en başından çözmeye gitmişler ve kız çocuklarını öldürmüşler. Kendilerini birer namus abidesi olarak görenler, gerçekte kendileri başlı başına bir sorun. Sorunu kardaşinde değil, kendinde gör.

Son düzenleyen moderatör:

tengribizmenemen

Profesör
Reaksiyon puanı
485
Kardeşine aşırı sahip Çıkma.Sürekli üzerine titreyip çocuğun özel hayatını karıştırma.Daha sonra ikinize de hayatı zindan edersin.Çocuk zaten akıllıysa bir sorun olduğunda sizlere başvurur.Bu arada anne-baba ilgilenmiyor mu?