Günün Sorusu

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :20/05/2008

Günün Sorusu:
Vücut temizliğimizi kaç günde bir yapmalıyız?

Günün Cevabı:
Vücut temizliğimizi normalda haftada veya on günde bir yapmak müstehaptır.Yani;O kadar süre içerisinde illa da yapmak gerekmese bile,yapılması çok daha iyidir.Ama kırk güne kadar beklemek ise tahrimen mekruh (Harama yakın mekruh) olur.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :21/05/2008

Günün Sorusu:
Gusül abdesti alırken abdest duaları veya başka dualar okuyabilir miyiz?

Günün Cevabı:
Gusül abdesti alırken dua okumak mekruhtur.Sadece gusle abdestine başlarken besmele çekilebilir.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :22/05/2008

Günün Sorusu:
Gusül abdesti alırken,dişimizin arasında kalan kırıntılar abdeste mani olur mu?

Günün Cevabı:
Suyun geçmesini engelleyecek şekilde dişlerin arasında nohut büyüklüğünde sert yemek parçası bulunmamalıdır. Çünkü bunların altlarına su geçmeyince; gusül sahih olmaz.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :29/05/2008

Günün Sorusu:
Gusül abdest aldıktan sonra,vücudumuzda yıkamadığımız veya kuru bir yer görürsek,tekrardan gusül abdesti almamız gerekir mi?

Günün Cevabı:
Hayır,yeniden gusül abdesti almak gerekmez.Yalnızca o unutulan veya kuru kalan yerlerin yıkanması yeterlidir.Fakat farz bir namaz kılınmışsa,o namazın yeniden kılınması gerekir.

mindiz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mehmet kardeşim Arapça biliyor musun bilmiyorum ama kevkeben Arapça da gezegen manasına mı geliyor. Değilse arapçada gezegen ne demek söylersen çok sevinirim.

alperkaan41

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Mehmet dedi ki:
TARİH:21/02/2008

Günün Sorusu:
Gazetelerde "Allah" lafzı geçiyor ve bu gazeteler yerlere atılıyor. Bu Allah (cc)'ın ismine karşı bir saygısızlık,bir hürmetsizlik olmuyor mu?
bence fazla bir hürmetsizlik olmuyor çünkü her gazetede öy şeyler yok ama olduğu zaman bilerek atarsan çok büyük bir günah

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
gereksizden kastın nedir idealterror?
yani durduk yere Allah demek güzel birşeydir. ama ikide bir Allah belanı versin gibi şeyler söylemek, alışkanlıkla sürekli bunu söylemek sanırım sorun teşkil eder. hatta bu konuda bir arkadaşım demiştiki: "böyle bela okuyan kişi atom bombasını almış plastik kurşun atar gibi atıyordur etrafa farkında bile değil! bunun ne kadar büyük bir beddua olduğunu anlamak için çok düşünmeye gerek yok". Bu düşünceyi gelitirirsen "ALLAH" (Celle ve Celaluhu) lafzını "gereksiz" kullanmak da ciddi bir sorun oluşturabilir. günah mıdır bilemem.

Özlem Çelik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kulağı delik olan kadınlar gusül ebdesti alırken suyun kulak deliğine teması içi küpe takmaları şartmıdır? Beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
180
Selamlar,

allah'in adini gereksize yere agza almak gunah midir?

Cem abi az çok bilgi vermiş ilave yapalım;
İslam, diğer dinler gibi yaratıcıdan dehşetle korkmayı (havf) öğütlemez, saygıyla korkmayı (haşyet) öğütler. O nedenle, diğer dinlerde olan "yaratıcıyı fazla anmayın" emri İslam'da yoktur, bilakis, Allah'ı sürekli hatırlamak, anmak ve hatırlatmak iyidir.

Ancak, Cem abinin dediği gibi, sürekli bela/lanet okumak için O'nun adını anmak hoş değildir. Yanısıra, sürekli yemin etmek ve yemin ederken, edilen yemin doğru bile olsa, çok elzem olmadıkça Allah'ı anmak yanlıştır. Yemin doğru değilse zaten çok daha büyük bir yanlıştır.

Özlem Çelik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kulağımdaki iltihaptan dolayı devamlı bi sıvı geliyor. Bu durumda aldığım namaz abdesti geçerli olur mu?

gusül abdesti alırken yada banyo yaparken mahrem yerlerin kapatılması gerektiğini duymuştum bu doğrumudur?

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
180
O eski hamamlar içindir, yani herkesin birlikte temizlenme ihtiyacını giderdiği yerler için. Tekil olarak yapılan banyodada da mahrem yerlerin örtülmesi iyidir, ama mecburiyet yoktur.

Özlem Çelik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
O eski hamamlar içindir, yani herkesin birlikte temizlenme ihtiyacını giderdiği yerler için. Tekil olarak yapılan banyodada da mahrem yerlerin örtülmesi iyidir, ama mecburiyet yoktur.
hani banyo ve tuvaletler üç harflilerin barındığı yerlermiş ya onlar görülermiş denir o yüzden kafama takıldı böle bişi varmı diye

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
TARİH :05/03/2008

Günün Sorusu:
Torpil yaptırarak bir işe girmek mahzurlu mudur?

Günün Cevabı:
İslamiyette hakkı olmadığı bir şeyi haksız bir şekilde elde etmenin,hakkı olanlara karşı bir haksızlık olacağı için kesinlikle kul hakkına girer.

Ama hakkı ve yeterliliği olan bir şeyi elde etmek için araya bir aracı koymak ise caizdir.Ama bu sınavla veya kura ile yapılıyorsa,elbette sınavı ve kurayı kazanmış olması onun için bir kriterdir.
mehmet yazıların için teşekkürler ilk önce.
Bunu yazdığın için sana da dava açılabilir(sözüm taraflı değildir lütfen yanlış anlaşılmasın).Ayrıca buna uyan birini göster bana:angry:

bjk_ayse

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Cinlere üç harfliler demek doğru mudur ? Böyle mi denilmesi gerekir ?

bjk_ayse

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Benim soruma kimse cavap vermesi ya neyse yeniden soruyum

Tartarus

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Bence cin demelisin, insan demekle aynı şey, musallat oldukları felan da yok... Az önce denedim.

Özlem Çelik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bence cin demelisin, insan demekle aynı şey, musallat oldukları felan da yok... Az önce denedim.
onlar isimlerinin anıldıkları yere gelirler fazla şansını zorlama derim o yüzden üç harfliler demek daha güzeldir musallat olmaz olmaz dersin sonra bakarsın olur bellimi olur

_taha

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
17
Benim soruma kimse cavap vermesi ya neyse yeniden soruyum

aslından arkadaş cevabını vermiş ama toplumumuzdan kaynaklanıyor
bu bir tür güzellemedir. ama tabi direkt isimleriyle hitap etmemekte fayda var zira isimlerini devamlı zikir edersen onlar ruhani varlıklar oldukları için her yerde olabilirler gelme ihtimalleri baya yüksektir.üç harfliler yada iyi saate olsunlar demekte fayda var.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
Tekrardan Merhaba arkadaşlar;
Malumunuz üzere Oruç ve İbadet ayı Ramazana kavuşmak üzereyiz.
Bu nedenle Günün Sorularını Ramazan ayı boyunca Oruç,teravih,zekat,fitre ve sadaka konularına (sorularına) ayıracağım.

Sizinde sorularınızla katkı sağlamanızı bekliyorum.

Rabbim istifadenizi ve istifademizi ziyadeleştirsin.

Saygılarımla
Mehmet

TARİH :28/08/2008

Günün Sorusu:
Oruç tutmanın hükmü nedir?Kimler oruç tutabilir?

Günün Cevabı:
Oruç İslamın beş şartından 3.'südür.
"Oruç size farz kılındı." (Bakara:183) âyet-i kerimesindende anlaşıldığı gibi;Ergenlik çağına giren ve oruç tutmaya mani bir rahatsızlığı bulunmayan her mümin'e oruç tutmak farzdır.

Farz ise:Allah tarafından kesin emirle sabit olan hükümlerdir.

_taha

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
17
Çok Güzel Hacım Allah razım olsun .Allah herkese orucu tutmayı nasip eylesin.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :29/08/2008

Günün Sorusu:
Kaç çeşit oruç vardır?Nelerdir?

Günün Cevabı:
Farz olan oruçlar;Ramazan orucu farzdır.Ayrıca ramazanda tutulmayan oruçların kazasını tutmak da farz oruçlar arasındadır.

Vacip olan oruçlar;Belirli bir durum veya belirli bir günde tutulması adanan oruçlardır.

Haram olan oruçlar;Ramazan ve Kurban bayramında tutulan oruçlar tahrimen (Harama yakın) mekruhdur.

Daha geniş bilgi için Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihaline başvurulabilir.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :30/08/2008

Günün Sorusu:
Sahura kalkmamanın bir mahzuru var mıdır?

Günün Cevabı:
“Sahur yemeğinde bereket vardır. Bir yudum su bile içecek olsanız sahura kalkmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü sahura kalkana Allah rahmet eder, melekler de bağışlanmaları için dua ederler.” Müsned:3-44

“ Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucunu ayıran fark sahur yemeğidir.”
Müslim, Sıyâm: 46; Ebu Dâvud, Savm: 15; Tirmizî, Savm: 17; Nesâi, Savm: 27)

Sahura kalkmak müstehaptır.
Yani;Yapıldığı takdirde çok büyük sevaba nail olunacağı gibi,yapılmadığı zaman da ceza gerektirmeyen hallerdir.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :01/09/2008

Günün Sorusu:
Akşam orucumuzu açarken okunacak bir dua var mıdır?

Günün Cevabı:

"Allahümme leke Sumtü ve bike amentü ve aleyke tevvekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savmelğadi min şehriramazane neveytü. Fağfir li ma kaddemtü ve ma ahhertü."

Anlamı: "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim. Sana güvendim. Senin rızkınla iftihar ettim (orucumu açtım.) Ramazan ayının yarınki gününü oruç tutmaya da niyet ettim. Artık benim, geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla..."

SEYF

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Benim kolyemin icinde cevsen var bununla helaya gidersem bi sakincasi var mi ?

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :03/09/2008

Günün Sorusu:
Üzerimizde ayet,hadis veya çeşitli dua olan kolye ve askılıklarla tuvalete girmenin bir mahzuru var mıdır?

Günün Cevabı:
Onlar bir kılıf içerisinde olduğu için bir mahzuru olmaz.
Ama güzel olan ve tavsiye edilen yapılmamasıdır.

Zaten onları üzerimizde takmamızın amacı;bizleri şerir şeylerden koruması düşüncesidir.
Bu işin en güzeli de;onları takmaktan ziyade günlük olarak okumaktır.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :04/09/2008

Günün Sorusu:
Keffaret orucu nedir ve nasıl tutulur?

Günün Cevabı:
Ramazan ayında,hiçbir özür yokken,niyet ederek başlamış olduğu bir orucu,bile bile bozan bir kimsenin,ceza olarak iki ay oruç tutmasına keffaret orucu denir.

Bir senenin Ramazan’ında veya başka senelerde,birden fazla oruç bozan kimseye tek keffaret icap eder.

Keffaret orucunu;hiç ara vermeden iki ay tutmak gerekir.Araya yolculuk,hastalık, Ramazan veya bayram,kadınların lohusalığı gibi bir hal girerse,tutulan oruçlar keffaret orucundan sayılmaz,tamamı nafile oruç olacağından yeniden başlanması gerekir.

Kadınların özel günleri bu sıraya engel değildir.Özel günleri (Adet) tamamlandıktan sonra,gün geçirmeden kaldıkları yerden keffaret orucunu tutmaya devam edebilirler.

mehmet

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
TARİH :06/09/2008

Günün Sorusu:
Ramazanda ayında,iftar vaktinde,önce yemek mi yemeli,yoksa akşam namazı mı kılmalı?

Günün Cevabı:

En güzel olanı;akşam ezanı okunduğu zaman, önce hurma veya suyla oruç açılır,sonra namaz kılınır.
Çünkü namazı vakit girince kılmak en uygunudur ve sünnettir.

Ancak yemek hazırlanmışsa önce yemek yemek sünnettir.
"Akşam yemeği takdim edilince (sofra hazır olunca), akşam namazını kılmadan önce yemeğe başlayın. (Buhari - Müslim: Enes b. Malik)
Çünkü yemek ortada olup namaz kılarken,insanın zihni ve aklı yemekte olacaktır.Ve namazda gereken huzur ve huşuyu bulamayacaktır.

Bu arada,yemek yerken muhabbete dalıp namızı gecikterme ihtimali de bulunduğundan dolayı,ilk şıkkı tercih etmek daha evladır.