Girişte grub hatası

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Ubuntu'da konsole değilde gnome-terminal yazmanız gerekir. :)

Birde sen iki sistemi'de anladığım kadarıyla aynı sürücüye kurmuşsun büyük ihtimal senin C sürücün formatlanmış çünkü Ubuntu kendisini ntfs dosya sistemine kurdurtmaz, özellikle boot ederek yaptığın kurulumda hiç kurdurtmaz. :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Ondan istediğim dosya aslında Dosya Sistemi içindeki dosyaydı. Eğer Uçbirim'de sudo gedit /boot/grub/grub.cfg yazsaydı, o zaman Live CD kurulumundaki dosyayı açmış olacaktı. Bu sebeple Uçbirim'den tarif etmedim, mount olayını anlatmak daha zor.

@gurubes, Yerler > Bilgisayar > Dosya Sistemi > boot > grub > grub.cfg dosyasına ulaşır mısın? Biraz önceki dosya bu muydu?

ben mi yanlış biliyorum acaba, live cd üzerinden sistemi başlattığımızda / dizini ram deki dosya sistemine işaret eder, bilgisayardaki partition lara erişebilmek için mnt klasörünü kullanmak gerek diye biliyorum ama ubuntuda farklı olabilir mi diye de düşünmüyor değilim...

@keyloger haklı, gnome kullanmayınca bilmiyoruz tabi programı :D kde olsa konsole olacaktı :D

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
su yazınca password geldi ama herhangi birşey yazılmıor direk enterdeyince authentication failure diyor

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
oleeeyyy bu benim de ilk hatamdı :D aslında yazıyor ama güvenlik açısından göstermiyor :D sen yaz düzgünce enter a bas :D

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ayrıca benim şifrem yok live cd den giriorm

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
live cd nin standart bi şifresi olması lazım, ubuntu bilenler bi yardım etseler, ubuntu kelimesini deneyebilirsin, pardusta pardus du...

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Konsolda şifre girildiğinde sadece gözükmez ama girilir. Girip Enter'a basın.

---------- saat 23:33 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:32 eklenmişti ----------

9.04 ün live cd sinde şifre istemiyordu benden bilemiyorum. 9.10 da varmı bilmiyorum. ubuntu olarak deneyin :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
yalnız burda bahsettiğiniz grub dosyası cd'nin içindeki grub dosyası, doğru dosyayı tarif ettiğinize emin misiniz???
/mnt/sda2 gibi bi klasöre bakması gerekmiyor mu?

ben mi yanlış biliyorum acaba, live cd üzerinden sistemi başlattığımızda / dizini ram deki dosya sistemine işaret eder, bilgisayardaki partition lara erişebilmek için mnt klasörünü kullanmak gerek diye biliyorum ama ubuntuda farklı olabilir mi diye de düşünmüyor değilim...

@keyloger haklı, gnome kullanmayınca bilmiyoruz tabi programı :D kde olsa konsole olacaktı :D

Benim kafa iyice gitti.

Ben Live CD ile açtığımda yukarıda söylediğim şekilde düzeltmiştim.

@gurubes, mount'u anlatayım en iyisi. Zaten her şey karıştı birbirine. GRUB2 kullandığın için, ben de kendisiyle henüz cebelleşmediğim için kafam karışıyor, sana GRUB yöntemlerini yazıp yazıp siliyorum.

Şimdi, Uçbirim'de şunu yaz:

Kod:
sudo fdisk -l

Karşına gelen pencerede Ubuntu'nun kurulu olduğu kısmı not edeceksin. İstersen sen ekran görüntüsü koy veya karşına gelen penceredekileri kopyala buraya, ben gerisini o zaman yazayım. Adım adım gidelim yoksa işin cıvkı çıkıyor.

GRUB vs GRUB2 dansı var kafamda şu an. :)

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Bu arada sabit konudaki benim sorunuma baksanız.:D

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dediğinizi yaptım söyle bişey cıktı:
The program "grub" is currently not installed. You can install it my typing:
apt-get install grub
Grub:command not found

dedi..

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
dediğinizi yaptım söyle bişey cıktı:
The program "grub" is currently not installed. You can install it my typing:
apt-get install grub
Grub:command not found

dedi..

yuh diyorum başka bir şey demiyorum :laugh: sizi jeaquares e aktarıyorum lütfen hatta kalın :D yok abi ben ubuntuyu beğenmedim, valla pardus bile otomatiğe bağlamış bunu, ubuntunun böyle bi şey yapmaması ilginç. size kolay gelsin, takip ediyorum arada müdahale ederim ;)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
yuh diyorum başka bir şey demiyorum :laugh: sizi jeaquares e aktarıyorum lütfen hatta kalın :D yok abi ben ubuntuyu beğenmedim, valla pardus bile otomatiğe bağlamış bunu, ubuntunun böyle bi şey yapmaması ilginç. size kolay gelsin, takip ediyorum arada müdahale ederim ;)

Ubuntu'da tek sıkıntı GRUB zaten, başka cacık yok. Ben bile ulaşamıyorum şu an Ubuntu'ma, haftalardır duruyor öyle, GRUB çöktü. :)

---------- saat 23:43 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:43 eklenmişti ----------

Ayrıca @gurubes, sende GRUB yüklü değil zaten. GRUB2 yüklü.

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Benim kafa iyice gitti.

Ben Live CD ile açtığımda yukarıda söylediğim şekilde düzeltmiştim.

@gurubes, mount'u anlatayım en iyisi. Zaten her şey karıştı birbirine. GRUB2 kullandığın için, ben de kendisiyle henüz cebelleşmediğim için kafam karışıyor, sana GRUB yöntemlerini yazıp yazıp siliyorum.

Şimdi, Uçbirim'de şunu yaz:

Kod:
sudo fdisk -l
Karşına gelen pencerede Ubuntu'nun kurulu olduğu kısmı not edeceksin. İstersen sen ekran görüntüsü koy veya karşına gelen penceredekileri kopyala buraya, ben gerisini o zaman yazayım. Adım adım gidelim yoksa işin cıvkı çıkıyor.

GRUB vs GRUB2 dansı var kafamda şu an. :)

Bunu yaptığımda komple ingilizce yazılar cıktı acaba hangisi sizin istediğiniz şeyy??

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Ubuntu'da tek sıkıntı GRUB zaten, başka cacık yok. Ben bile ulaşamıyorum şu an Ubuntu'ma, haftalardır duruyor öyle, GRUB çöktü. :)

---------- saat 23:43 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:43 eklenmişti ----------

Ayrıca @gurubes, sende GRUB yüklü değil zaten. GRUB2 yüklü.

:clap: sil ubuntuyu boşver :D

ayrıca grub2 diye bi şey var mı emin değilim ama o dediğin stage1.5/stage2 olayı olmasın sakın???

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Sen hepsini kopyala veya ekran görüntüsü koy.

https://wiki.ubuntu.com/Grub2

madem grub2 var o zaman arkadaşım istersen sudo grub2 komutunu bi dene :D

işte buldum, şu adımları yap (galiba jeaquares de bunları yaptıracak) sistemin düzelir herhalde:

Recover Grub 2 via LiveCD

First, grab a copy of the latest Ubuntu LiveCD and boot it.
Open a terminal and type

$ sudo fdisk -l
Now, you need to remember which device listed is your linux distribution, for reference, /dev/sda1 will be used. Now we need to mount the filesystem to /mnt

$ sudo mount /dev/sda1 /mnt
If you have /boot on a separate partition, that need's to be mounted aswell. For reference, /dev/sda2 will be used.

$ sudo mount /dev/sda2 /mnt/boot Make sure you don't mix these up, pay attention to the output of FDISK
Now mount the rest of your devices

$ sudo mount --bind /dev /mnt/dev
Now chroot into your system

$ sudo chroot /mnt

You should be chroot'd into your system as root, you can now run commands as root, without the need for sudo.

Now you need to edit the /etc/default/grub file to fit your system

$ nano /etc/default/grub

When that is done you need to run update-grub to create the configuration file.

$ update-grub

To install GRUB 2 to the MBR, next you need to run grub-install /dev/sda

$ grub-install /dev/sda

If you encounter any errors, try grub-install --recheck /dev/sda

$ grub-install --recheck /dev/sda
Press Ctrl+D to exit out of the chroot.
Once you exit back to your regular console, undo all the mounting, first the /dev

$ sudo umount /mnt/dev
Now you can unmount the root system

$ sudo umount /mnt
And you should be free to restart your system right into GRUB 2 and then into your system installation.

If you had alternate OS entries, update-grub might say "Cannot **** list of partitions!". Ignore it and continue - once you can boot into your linux installation, do so and then rerun update-grub and grub-install /dev/sda as root.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
ufak bi hata olmuş komutta sanırım fdisk ten sonraki küçük L olacak 1 değil, fdisk -l

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
@gurubes, Uçbirim'e hiç enter'a basmadan sudo fdisk -l yazacaksın. Buradaki "-l" küçük "L" harfi oluyor.

Hepsini yazınca enter'a basacaksın, ayrı ayrı değil.

Sudo komutu super user komutudur, sistem ile ilgili işleri yapmanı sağlar.

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
linux :/dev/sda6 'da
linux swap: /dev/sda7 'de

isterseniz yeniden foto cekebilirim

---------- saat 00:05 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:00 eklenmişti ---------

---------- saat 00:05 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:05 eklenmişti ----------

evet yazdım ve :

mount: /dev/sda6 already mounted or /mnt busy
mount: according to mtab, /dev/sda6 is already mounted on /mnt

dedi..

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Heh, işte budur. :) Şimdi yapacakların:

sudo mount /dev/sda6 /mnt yaz Uçbirim'de, enter'a bas. Şifre sorarsa Ubuntu kurarken yazdığın şifreyi yazacaksın.

Daha sonra sudo chroot /mnt yaz. Enter'a bas.

Şimdi root olarak sisteme girmiş olman lazım. Artık sudo komutuna gerek yok. Şunu yaz Uçbirim'de ve enter'a bas:

nano /etc/default/grub

İşlem tamamlanıp tekrar $ satırı geldiğinde ise şunu yaz ve enter'a bas:

update-grub

Şimdi GRUB2'yi yükleme zamanı. Yukarıdaki işlem bittiğinde şunu yaz:

grub-install /dev/sda

Eğer hata verirse şunu dene:

grub-install --recheck /dev/sda

Başarılı bir şekilde tamamlanırsa her şey, CTRL + D yap, chroot'tan çıkacaksın.

Her şey bittiğinde unmount yapman lazım, Uçbirim'de şunu yaz ve enter'a bas:

sudo umount /dev/sda

Ardından şunu yaz ve enter'a bas:

sudo umount /mnt

Sonra bilgisayarı yeniden başlatıp CD'yi çıkarabilir, GRUB2 ekranına ulaşabilirsin. Sonuçları bekliyorum...

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Heh, işte budur. :) Şimdi yapacakların:

sudo mount /dev/sda6 /mnt yaz Uçbirim'de, enter'a bas. Şifre sorarsa Ubuntu kurarken yazdığın şifreyi yazacaksın.

Şimdi root olarak sisteme girmiş olman lazım. Artık sudo komutuna gerek yok. Şunu yaz Uçbirim'de ve enter'a bas:

nano /etc/default/grub

İşlem tamamlanıp tekrar $ satırı geldiğinde ise şunu yaz ve enter'a bas:

update-grub

Şimdi GRUB2'yi yükleme zamanı. Yukarıdaki işlem bittiğinde şunu yaz:

grub-install /dev/sda

Eğer hata verirse şunu dene:

grub-install --recheck /dev/sda

Başarılı bir şekilde tamamlanırsa her şey, CTRL + D yap, chroot'tan çıkacaksın.

Her şey bittiğinde unmount yapman lazım, Uçbirim'de şunu yaz ve enter'a bas:

sudo umount /dev/sda

Ardından şunu yaz ve enter'a bas:

sudo umount /mnt

Sonra bilgisayarı yeniden başlatıp CD'yi çıkarabilir, GRUB2 ekranına ulaşabilirsin. Sonuçları bekliyorum...

tabi sen sildiğim mesajı göremedin, ilk komutunu uyguladı arkadaş ve çıktısını yazdı oraya :D hadi çöz bakalım

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

nano /etc/default/grub

bunu yaptıktan sonra bu ekranda kaldı :

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hadi be hacı daha bitmedimi laptop kapanmak üzere:S