Girişte grub hatası

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
windows 7 üstüne ubuntuyu BOOT ederek kurdum . en başta ubuntuya
normal olarak girdim. Ama makineyi kapatıp açtıktan sonra:

GRUB loading
error:unknown filesystem
grub rescue>_

hatasını aldım yardım ederseniz çok sevinirim.
NOT: Bilgisayarı hiç kullanamıyorum..:crying:

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
o hatayı verdiği yerde önce root (hd0, yazıp tab a basıyosun, oraya yazabileceğin seçenekler çıkıyor, ext3 veya ext4 olanınkini yazıyosun mesela root (hd0, sda2) gibi enter yapıyosun, sonra da setup (hd0) yazdığında işlem tamam olmuş olması lazım. kolay gelsin

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
o hatayı verdiği yerde önce root (hd0, yazıp tab a basıyosun, oraya yazabileceğin seçenekler çıkıyor, ext3 veya ext4 olanınkini yazıyosun mesela root (hd0, sda2) gibi enter yapıyosun, sonra da setup (hd0) yazdığında işlem tamam olmuş olması lazım. kolay gelsin

biraz daha acık yazarmısın daha yeniyimde:D

---------- saat 22:18 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:17 eklenmişti ----------

1- Ubuntu 9.10 mu?
2- Önceden başka bir sürümü kurulu muydu bilgisayarında? Yani 9.10 kurulu ise şu an, yükseltme yoluyla mı kurdun yoksa temiz bir kurulum mu yaptın?

tertemiz bir kurulum yaptım ubuntu9.10

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
sen önce hard disk ve partition bilgilerini yaz
kaç hard diskin var
bu hard disklerde kaç bölüm var
hangi bölümde hangi işletim sistemleri var

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

---------- saat 22:18 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:17 eklenmişti ----------

tertemiz bir kurulum yaptım ubuntu9.10

CD'yi tak, Live CD olarak aç. Yani karşına gelen ekranda "Bilgisayarda hiçbir değişiklik yapmadan Ubuntu'yu dene" gibi bir seçenek olacak, onu seç.

Orada internete girebilirsin tekrar. Girdiğinde yazarım yöntemleri. Şu an başka bir bilgisayardasın sanırım. GRUB'u tekrar yüklememiz yetecektir. Şimdi mi yazayım yoksa bekleyeyim mi açmanı?

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
2 hard diskim var c,d
C de windows 7 var üstünede ubuntuyu kurdum

---------- saat 22:22 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:22 eklenmişti ----------

şimdi yazarsan çok sevinirim

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43

en kolay yolunu söyliyim sana, sağdan soldan pardus 2009 cdsi bulursan, tak hemen sistem kurtarmaya gir, kendi halletsin :D

demin anlattığımın açıklaması da şöyle:

* root ( yazıp klavyedeki tab tuşuna basın. (root ve ( arasında bir boşluk var buna dikkat edin) Bunu yapınca diskler listelenecek.

* (Bundan sonraki adımlarda ubuntu kurulu bölümümüz hd0,4 diye varsayıyorum) root (hd0, yazıp taba basın. Diskin bölümleri listelenecek.

* root (hd0,4) yazıp enter’a basın. (4 yerine önceki adımda öğrendiğiniz ubuntu bölümünü yazın tabii ki...)

* setup (hd0) yazarak grub kurulumunu tamamlayın.

* ctrl+alt+del’e basarak baştan başlatın

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
iki partition ile karıştırmıyorsun değil mi?
c ve d olması iki hard disk olduğu manasına gelmez
iki partition tek hard disk olabilir

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
root (hd0,1)
setup (hd0)

komutlarını yaz bakalım olacak mı??

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
root ( yazıp klavyedeki tab tuşuna basın. (root ve ( arasında bir boşluk var buna dikkat edin) Bunu yapınca diskler listelenecek.

yazıp tab yapıorm ama herhangi bir şey olmuor

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
2 hard diskim var c,d
C de windows 7 var üstünede ubuntuyu kurdum

---------- saat 22:22 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:22 eklenmişti ----------

şimdi yazarsan çok sevinirim

CD ile açtığında şu dizine git: /boot/grub/grub.cfg

Dosyaya sağ tıkla, "Başka Uygulamayla Aç..." de. Karşına gelen pencerede "Özel bir komut kullan" yazısına tıkla, açılan kutucuğa sudo gedit yaz, "Aç" de.

Açılan pencereye sağ tıkla, CTRL + A yap (yani tüm metni seç), sonra CTRL + C yap (yani tüm metni kopyala), buraya gel ve yapıştır.

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
iki partition ile karıştırmıyorsun değil mi?
c ve d olması iki hard disk olduğu manasına gelmez
iki partition tek hard disk olabilir

evet tek hard disk ama 2 bölüm

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Haydi bakalım, bu arada grub.cfg dosyasını sudo gedit yazmadan direk çift tıklayarak da açabilirsin. GRUB2'yi yeniden yükleriz, grub.cfg'yle boğuşmaya gerek yok. En güzeli tekrar yüklemek.

Dosyayı direk çift tıklayarak aç. İçindekileri kopyala bakalım.

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
# GRUB Enviroment Block
########(1000 tane # var)

böylle birşey cıktı

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Haydi bakalım, bu arada grub.cfg dosyasını sudo gedit yazmadan direk çift tıklayarak da açabilirsin. GRUB2'yi yeniden yükleriz, grub.cfg'yle boğuşmaya gerek yok. En güzeli tekrar yüklemek.

yalnız burda bahsettiğiniz grub dosyası cd'nin içindeki grub dosyası, doğru dosyayı tarif ettiğinize emin misiniz???
/mnt/sda2 gibi bi klasöre bakması gerekmiyor mu?

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Alıntı:
Jeaquares´isimli üyeden Alıntı

yalnız burda bahsettiğiniz grub dosyası cd'nin içindeki grub dosyası, doğru dosyayı tarif ettiğinize emin misiniz???

mnt nin içinde sda2 die bir dosya yok:(

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sda2'yi örnek olarak vermiştim ama başka hiç klasör yoksa mount etmeniz gerekebilir. sanırım olaylar iyice karışmaya başladı :clap: arkadaşım şimdiye kadar baştan yüklemiştin ubuntuyu :D biraz bekle bakalım jeaquares den bi yardım gelir birazdan..

:D baştan yüklerdim ama grub hatası düzelirmiydi..

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
:D baştan yüklerdim ama grub hatası düzelirmiydi..

doğru, o da bi başka soru :D bak şunu denesene bi de, şu an live cd üzerindeysen aç konsolu, su yazıp parolanı girerek root ol ardından grub yaz entera bas, sonra
root (hd0, 1)
setup (hd0)

komutlarını bi gir bakalım, en son satırda succeeded yazdıysa tamamdır, yeniden başlat kullan...

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
doğru, o da bi başka soru :D bak şunu denesene bi de, şu an live cd üzerindeysen aç konsolu, su yazıp parolanı girerek root ol ardından grub yaz entera bas, sonra
root (hd0, 1)
setup (hd0)

komutlarını bi gir bakalım, en son satırda succeeded yazdıysa tamamdır, yeniden başlat kullan...

konsol aç demişsinde ben bu linux da yeniyim konsolu nasıl açacam??:((

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
:) alt+f2 ye basıp (umarım ubuntuda da böyledir) açılan pencereye konsole yazıp entera basman yeterli veya windowsdaki başlat tuşu gibi bi tuş var ya ordan sistem sekmesine gelince konsole veya terminal gibi bi şey olması lazım ona tıklayarak da açabilirsin.

ubuntucular, arkadaşa bi yardım edin ya :D arkadaşım ben ubuntu kullanmadım hiç, pardus tecrübemden bişeyler anlatmaya çalışıyorum umarım hallederiz :D

gurubes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
:) alt+f2 ye basıp (umarım ubuntuda da böyledir) açılan pencereye konsole yazıp entera basman yeterli veya windowsdaki başlat tuşu gibi bi tuş var ya ordan sistem sekmesine gelince konsole veya terminal gibi bi şey olması lazım ona tıklayarak da açabilirsin.

ubuntucular, arkadaşa bi yardım edin ya :D arkadaşım ben ubuntu kullanmadım hiç, pardus tecrübemden bişeyler anlatmaya çalışıyorum umarım hallederiz :D

alt+f2 yapınca ekran gelio oraya konsole yazınca hata veriyor. console yazınca console-kit-deamon die bişey gelio ona basıorm herhangi bir şey deişmio:cursing::cursing::cursing:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

Ondan istediğim dosya aslında Dosya Sistemi içindeki dosyaydı. Eğer Uçbirim'de sudo gedit /boot/grub/grub.cfg yazsaydı, o zaman Live CD kurulumundaki dosyayı açmış olacaktı. Bu sebeple Uçbirim'den tarif etmedim, mount olayını anlatmak daha zor.

@gurubes, Yerler > Bilgisayar > Dosya Sistemi > boot > grub > grub.cfg dosyasına ulaşır mısın? Biraz önceki dosya bu muydu?