Gerçek ve Sahte Alimler Nasıl Ayırt edilir

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan bziya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bziya

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ehli sünnet itikadında olmayan, iyi âlim olamaz. Dört hak mezhepte olmayan ve bu büyüklerden nakletmeyen, yani kendi görüşünü dinin emri gibi bildiren kimseden, iyi âlim olamaz. Bidat ehlini büyük bilen âlim olamaz.

Bunlar ana kaidelerdir. Bunlara uymayanların zaten her yazısı, her sözü yanlış olabilir, zararlı olabilir, yani onda her türlü bozukluk olabilir.

Gerçeğini sahtesini anlamada bazı ölçüler özetle şöyledir:

1. İslâm âlimi yerden ot gibi, mantar gibi bitmez. Hocasız, icâzetsiz âlim olmaz. Mutlaka Peygamber efendimize dayanan bir silsilesi olur. Meselâ, İmamı Gazalî, İmamı Rabbanî ve Mevlâna Halidi Bağdadî hazretleri gibi.
2. Ehli sünnet itikadında olur. Dört hak mezhepten birine uyar, dindeki dört delili kabul eder.
3. Dinimiz nakil dinidir. İman, ibâdet bilgileri kıyamete kadar değişmez. Eserlerinde buna dikkat eder, yani sadece bu kıymetli bilgileri nakleder.
4. Hiçbir fıkıh kitabına dayanmadan; “İlhamla söylüyorum.” diyerek, görüşünü, dinde senet gibi, bir ilim gibi göstermeye çalışmaz.
5. Bid’at ehliyle, bunları destekleyenlerden meselâ; “Abduh gibi dinde reform istiyorum, Abduh benim üstadım.” diyenlerden, uzak durur. Bunların zararlarını, yanlışlarını bildirmeyi vazife bilir.
6. “Yalnız Kur’ân” diyerek sünneti, icmayı ve kıyası kabul etmeyen, Kur’ânı kerîmden kendi anladığını senet kabul eden zındıklardan uzak durur. Bunların yanlışlarını bildirmeyi vazife bilir.
7. “Müslüman olması şart değil, Allaha inanan herkes, hatta Hıristiyanlar ve Yahudiler Cennete gidecektir, bunlar da imanlıdır.” diyen sapıklardan uzak durur. Bunların zararlarını, yanlışlarını bildirmeyi görev bilir.
8. Hepsi Cennetlik olan Eshâbı kirâmın hiçbirisine dil uzatmaz, hepsini hürmetle anar. Yahudilerin kurduğu İbni Sebeciliğin, Hurufiliğin zararlarını bildirir.
9. İngilizlerin kurduğu Vehhabilikten, bunların bozuk inançlarından uzak durur. Bunların zararlarını, yanlışlarını bildirmeyi önemli vazife bilir.
10. Osmanlı sultanlarını, özellikle II. Abdülhamit Hânı kötülemez.

wenus

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Ehli sünnet itikadında olmayan, iyi âlim olamaz. Dört hak mezhepte olmayan ve bu büyüklerden nakletmeyen, yani kendi görüşünü dinin emri gibi bildiren kimseden, iyi âlim olamaz. Bidat ehlini büyük bilen âlim olamaz.

Bunlar ana kaidelerdir. Bunlara uymayanların zaten her yazısı, her sözü yanlış olabilir, zararlı olabilir, yani onda her türlü bozukluk olabilir.

Gerçeğini sahtesini anlamada bazı ölçüler özetle şöyledir:

1. İslâm âlimi yerden ot gibi, mantar gibi bitmez. Hocasız, icâzetsiz âlim olmaz. Mutlaka Peygamber efendimize dayanan bir silsilesi olur. Meselâ, İmamı Gazalî, İmamı Rabbanî ve Mevlâna Halidi Bağdadî hazretleri gibi.
2. Ehli sünnet itikadında olur. Dört hak mezhepten birine uyar, dindeki dört delili kabul eder.
3. Dinimiz nakil dinidir. İman, ibâdet bilgileri kıyamete kadar değişmez. Eserlerinde buna dikkat eder, yani sadece bu kıymetli bilgileri nakleder.
4. Hiçbir fıkıh kitabına dayanmadan; “İlhamla söylüyorum.” diyerek, görüşünü, dinde senet gibi, bir ilim gibi göstermeye çalışmaz.
5. Bid’at ehliyle, bunları destekleyenlerden meselâ; “Abduh gibi dinde reform istiyorum, Abduh benim üstadım.” diyenlerden, uzak durur. Bunların zararlarını, yanlışlarını bildirmeyi vazife bilir.
6. “Yalnız Kur’ân” diyerek sünneti, icmayı ve kıyası kabul etmeyen, Kur’ânı kerîmden kendi anladığını senet kabul eden zındıklardan uzak durur. Bunların yanlışlarını bildirmeyi vazife bilir.
7. “Müslüman olması şart değil, Allaha inanan herkes, hatta Hıristiyanlar ve Yahudiler Cennete gidecektir, bunlar da imanlıdır.” diyen sapıklardan uzak durur. Bunların zararlarını, yanlışlarını bildirmeyi görev bilir.
8. Hepsi Cennetlik olan Eshâbı kirâmın hiçbirisine dil uzatmaz, hepsini hürmetle anar. Yahudilerin kurduğu İbni Sebeciliğin, Hurufiliğin zararlarını bildirir.
9. İngilizlerin kurduğu Vehhabilikten, bunların bozuk inançlarından uzak durur. Bunların zararlarını, yanlışlarını bildirmeyi önemli vazife bilir.
10. Osmanlı sultanlarını, özellikle II. Abdülhamit Hânı kötülemez.

11- Kendini Mehdi sanmaz veya Mehdi gelmiştir demez yahut Mehdilik mecazidir diyerek, bunu ve diğer kıyamet alâmetlerini inkâr etmek için, tevile sapmaz.

12- Hiç bir İslam âlimi, kendine unvan vermemiş, kendisini övmemiştir. Hatta, (Kendini Frenk kâfirinden üstün gören Allahü teâlâyı tanıyamaz) buyurmuşlardır. Kendini Kaf dağında görüp de, kendi kendine övücü unvanlar vermez.

maddeler 12 e kadar sıralanıyor ana kaynakta..

paylaşımınız için rahman razı olsun..sahtelerinden cümlemizi,neslimizle beraber korusun mevlam..

bir konuya katkıda bizden olsun..

Sahte şeyhlere aldanmayın!

Evliyayı kiramdan Seyyid Abdülhakim-i Arvasi “kuddise sirruh” hazretlerine, bir gün bazı gençler;

- Efendim, bu zamanda sahte mürşitler var mıdır acaba? diye sordular.

Cevaben;

- Evet, buyurdu. Adi, alçak kimseler, kıymetli şeylerin sahtelerini, taklitlerini piyasaya sürerek, insanları aldatır, böylece, kötü yoldan, menfaat sağlarlar.

Ve ilave etti:

- Mürşidin de sahteleri var. Bu alçak kimseler, yalanlarla, hileli kerametlerle, cahilleri aldatırlar. Müslümanlar için en büyük felaket, bunların tuzaklarına düşmektir.

Ve daha açıkladı:

- Bunların dinden, imandan, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından haberleri yoktur. Sözleri ile küfür yayar, hareketleri ile hep haram işlerler.

Sordular:

- Maksatları nedir efendim?

- Tek gayeleri, cahilleri ve yeni Müslüman olanları avlayıp, maddi kazanç sağlamaktır. Kur’an-ı kerim, bunlara (Münafık) diyor ve bunların, Cehennemin dibinde, kâfirlerden daha çok azab çekeceklerini haber veriyor.

Ve ikaz etti:

- Aman kardeşlerim! Sözleri, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına, işleri bu âlimlerin fıkıh bilgilerine uygun olmayan bu münafıkların tuzaklarına düşmemeleri için evlatlarımızı uyarmalıyız!

---------- saat 12:52 eklendi ---------- önceki mesaj saat 12:50 eklenmişti ----------

http://forum.shiftdelete.net/din-ku...90-sahte-ahir-zaman-seyhleri.html#post1202694