Gelecekte Linux ve Windows

steinmetz

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Arkadaşlar gelecekte Windows'un yerini Linux alabilirmi? Yani demek istediğim birçok yönden (açık kaynak, ücretsiz olması vb.) Linux'un Windows'a göre üstünlüğü zaten belirgin fakat yakın gelecekteki olaylar (cloud computing, küresel ısınma, doğal kaynakların azalması vb.) Windows'tan Linux'a geçişi arttırır mı? Yorumlarınız bekliyorum.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Gelecekte Linux tabii ki window$un yerini alacak. Bundan öyle veya böyle kaçış yok.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Linux dağıtımları Windows'ların yerini alır mı bilemem ama bu Pardus benim bilgisayarın güç kaynaklarını resmen sömürüyor, ayrıca ATI Catalyst Center da çalışmıyor ve Pardus GRUB'u kullanıyormuş; bundan haberim olmadığı için geçen hafta canım sıkıldı diye 2. sürümüne yükselttiğim Ubuntu'daki GRUB'umla çakıştı, buna bağlı olarak da akşam açamadım Ubuntu'mu. Şimdi düzelttim menu.lst'i ama bu fanlar beni deli ediyor uleynnn!

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
İlerde evet. Ama çook ilerde.

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
yakın gelecekte alamaz ama çooook uzak gelecekte windowsun devri biticek,bitmeye mecbur.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
web şu flaşh içerikelerden kurtulup html5 yaygınlaşınca,linux için steam vb oyun projeleri tamamlanınca linux'a geçiş daha çok olacaktır...

gameovermee

Asistan
Reaksiyon puanı
2
linux çook geriden geliyor fakat her geçen gün hızını katlayarak geliyor.

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
Arkadaşlar gelecekte Windows'un yerini Linux alabilirmi? Yani demek istediğim birçok yönden (açık kaynak, ücretsiz olması vb.) Linux'un Windows'a göre üstünlüğü zaten belirgin fakat yakın gelecekteki olaylar (cloud computing, küresel ısınma, doğal kaynakların azalması vb.) Windows'tan Linux'a geçişi arttırır mı? Yorumlarınız bekliyorum.

Gelecekde firmaların Linux'a destek vermesiyle Linux piyasa lideri olacakdır.. Ama yakın gelecekde değil en azından bizim görebileceğimiz bir zaman değil.. Torunlarınız görebilir belki..

Linux'un Windows'a göre üstünlüğü zaten belirgin

Linuxun windowsa göre üstünlüğü mü ? :D güvenlik konusu dışında hiçbir albenisi yok bence.. belki çürük eski model bilgisayar sahipleri sistemimde daha hızlı diyebilir..
ama ben diyemem çünkü bilgisayarım windowsda uçuyo zaten..

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ben kendi düşüncemi söyleyeyim.
Öncelikle Linux'un geleceği beni nokta kadar ilgilendirmiyor
Çünkü sonuçta sistem güzelse ben kullanırım, o kadar
Gelecekte yüksek oranda kullanılması bazı avantajları getirecektir ancak elbette götürüleri de olacaktır.
Açık kaynak gerçekten iyi bir proje
Linux de bunlardan biri
Ve şu anki dünyanın düzenine bakarak söylüyorum ki
bu proje yok olacak.
Olaya dini olarak da bakıyorum. Ahir zamanda yaşıyoruz. Bundan sonra hiçbirşey genel anlamda iyiye gitmeyecek. Geçici olarak bazı şeyler düzelse de kıyamet gelene kadar insanoğlu sapıtmaya devam edecek.
Hatta teknoloji, bilim de gerileyecek, dini kaynaklar da aynısını diyor
Bu düzen içerisinde de Linux'un olmayacağı kesin
Paraya dayalı kurulan sistemlerde nasıl var olabilir ki
Hatta Windows'un da olacağı aşikar değil
O da gelecekteki düzen için fazla güzel gelebilir
Ama başa dönersek
Beni hiç ilgilendirmiyor, zaten farklı olmayı seviyorum

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
İki sebeple alabilir;
1-) MS batarsa
2-) MS'nin PC üreticileri ile olan anlaşmaları fesh edilirse....

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Kesinlikle alamaz!

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
ne kadar çok karamsarsınız böyle neden hiç linux a güvenmiyorsunuz
window$a paraları bayılmak dahamı iyi yoksa para vermemek için emek hırsızlığı gibi birşeyler yapıp(crack)virüslü trojanlı malwere li casus programlı işletim sistemleri kullanmak dahamı iyi
bence linux window$ a beşbin basar hatta beşmilyon basar ve çok uzakta değil aksine çok yakında linux aranılan ve beğenilen bi işletim sistemi olacak

forever linux

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
ne kadar çok karamsarsınız böyle neden hiç linux a güvenmiyorsunuz
window$a paraları bayılmak dahamı iyi yoksa para vermemek için emek hırsızlığı gibi birşeyler yapıp(crack)virüslü trojanlı malwere li casus programlı işletim sistemleri kullanmak dahamı iyi
bence linux window$ a beşbin basar hatta beşmilyon basar ve çok uzakta değil aksine çok yakında linux aranılan ve beğenilen bi işletim sistemi olacak

forever linux
Tamam o zaman sen linux kullan bırakta biz windows kullanalım sanane bunlardan kimin ne kullandığı çok mu önemli? isteyen istediği işletim sistemini kullanır ama sanmam ki linux windows u geçsin sanmam eşdeğer bile olamaz

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
olsa bile bizim görme ihtimalimiz yok..

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
ben insanların ne kullandığına karışmıyorum
benim bunları söylememdeki amaç linux un neden bu kadar küçümsendiği
ayrıca windows ile linux arasında dağlar kadar fark var hemde herbir klasörüne ve dosyasına kadar
biz linux kullanıcılarından bile linux u beğenmeyip küçümseyenler çıkıyor
örnek verirsek şu ara modifiye linux yapmakla uğraşan bi arkadaş
o kendini biliyor isim vermeme gerek yok
şunuda bilinki ben yazılarımda hiç bir zaman (sanane banane yada sen kim oluyorsun)
gibi kelimeler ve cümleler kullanmadım ama bana karşı kullanılmasıda asla hoşuma gitmez heleki benim yarı yaşımdaki bir çocuktan
büyüklerine karşı biraz daha saygılı olmanı ve olgun davranmanı bekliyorum(JJaaWaa)

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Eğer Linux'a göre oyun,programlar dahada çoğalırsa kesinlikle Windows tahtan uçar.

Eski bir microsoft yöneticisinin dediği gibi "Windows git gide ağırlaşmaya başlıyor" Her geçen sürümünde biraz daha kaynak ihtiyacı istiyor.Linux ise hem ücretsiz hemde hızlı...

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
şunuda bilinki ben yazılarımda hiç bir zaman (sanane banane yada sen kim oluyorsun) gibi kelimeler ve cümleler kullanmadım
banane kim ne kullanırsa kullansın ben linux umle mutluyum

ahahah :D

Eğer Linux'a göre oyun,programlar dahada çoğalırsa kesinlikle Windows tahtan uçar.
Microsoft kolay kolay izin vermez. Yazılım ve oyun firmalarıda extra bir bütçe ayırmak istemezler kullanım payı azıcık olan bir işletim sistemi için.. Yani çok zor dediğinin olması..

steinmetz

Asistan
Reaksiyon puanı
6
DirectX herhangi bir şekilde tamamen Linux'a uyarlandığında veya uyumlu bir alternatifi yazıldığında oyun sektörü biraz olsun Linux'a kayabilir. DirectX'e güçlü rakip lazım, her yeni sürümde kendisiyle yarışıyor

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Linux dağıtımları Windows'ların yerini alır mı bilemem ama bu Pardus benim bilgisayarın güç kaynaklarını resmen sömürüyor, ayrıca ATI Catalyst Center da çalışmıyor ve Pardus GRUB'u kullanıyormuş; bundan haberim olmadığı için geçen hafta canım sıkıldı diye 2. sürümüne yükselttiğim Ubuntu'daki GRUB'umla çakıştı, buna bağlı olarak da akşam açamadım Ubuntu'mu. Şimdi düzelttim menu.lst'i ama bu fanlar beni deli ediyor uleynnn!

Senin Pardus'a olan bu tavrını anlayamıyorum Merve! Çok yersiz olmuş..

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104

Senin bilgisayarının Pardus'a karşı önyargısı var sanırım:)

Ayrıca ilerde Linux MS'nin yerini alabilir ama şu donanım üreticileri,yazılım üreticileri Linux'e de yönelmeleri gerekiyor.

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Ne komik yorumlar okudum. Okurken nasıl eğlendim anlatamam. :)

Şimdi...

Sadece Linux bazında konuşmayacağım. Açık kaynağın şu zamanlar da dikkat çekici bir konuma geldiğini az çok görebiliyoruz. Hatta bazı kurumlar ileri giderek açık kaynağın fikir haklarına zarar verdiğini anlatan bir yazı yayımlamış.* Açık kaynağı destekleyen az gelişmiş ülkelerinde Amerika'nın kara listeye alması gerektiğini savunmuş. Öyle görüyorum ki kapalı kaynaklı kod üreticileri, iler ki zamanlar da açık kaynağın önüne alamayacaklarından böyle bir makaleyi Uluslararası Fikri Haklar Birliği'ne (International Intellectual Property Alliance) sipariş etmişler. Açık kaynağın artan ivmesi Linux'u olumlu yönde etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçek. Öyle tahmin ediyorum ki Linux, kısa vade de olmasa da orta vadede piyasanın hatrı sayılır bir kısmını parselleyecektir.

Peki ya Microsoft...

MS bu durum da eli armut toplayacak değil elbette. O da kendince önlemler almak zorunda kalacaktır. Hatta şu anda bazı şeyler değişmeye başladı bile. Örneğin bu zamana kadar hangi Windows sürümü kullanıcının test sürüşüne izin verildi. Sadece Seven'ın. Seven'ın duyurulmasıyla Linux'un adının daha sık duyulması ve Linux dağıtımlarının kullanıcı odaklı olması Microsoft'u bu duruma itmiştir. Ayrıca MS'in dikkat etmesi gerekenler listesine Ubuntu'da dahil edilmiş. Bunlar rastlantı olamaz. Öi forumunda ki bir arkadaşın dediği gibi MS, Linux dağıtımı bile çıkarabilir ya da MS, Windows'un kaynak kodlarını açabilir. Neden olmasın?

===Konu Dışı===
Bazı arkadaşlar da komik bir korku hissine kapıldım. Kendilerini belli dogmaların güdümüne girmiş ve felaket senaryoları üretmişler. Durum böyle olunca çarpık fikirler atılmış ortaya. Bence olayları yorumlarken kendimizi olabildiğince olayın merkezine çekmeliyiz ve yorumlarımızı hayatın gerçeklerine göre yapmalıyız. Tabi ki gerçeklik dediğimiz kavram bizim kurguladığımız ya da bizim için kurgulanılan bir yanılsama olabilir. Bu da bir ihtimal? Hadi şimdi felsefe konuşalım... :)
===Konu Dışı===

---------- saat 00:24 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:14 eklenmişti ----------

DirectX herhangi bir şekilde tamamen Linux'a uyarlandığında veya uyumlu bir alternatifi yazıldığında oyun sektörü biraz olsun Linux'a kayabilir. DirectX'e güçlü rakip lazım, her yeni sürümde kendisiyle yarışıyor

DirectX Microsoft'un tescilli markası. O yüzden Linux sürümünün olması şimdilik hayal. İlerde belki MS, bir Linux dağıtımı yapmaya karar verir. İşte o zaman bu dediğiniz olur. Ayrıca DirectX'in muadili mevcut OpenGL. 2009 yılı OpenGL için hareketli geçti. Bu da meyvelerini vermeye başladı. Örnek olarak Steam'de ki oyunlar MacOS X'e port edilecek. Tabi ki DirectX'in yerini OpenGL alacak. SAtışlardan memnun olurlarsa Linux'a da port edebilirler. Kim bilir?

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
DirectX Microsoft'un tescilli markası. O yüzden Linux sürümünün olması şimdilik hayal. İlerde belki MS, bir Linux dağıtımı yapmaya karar verir. İşte o zaman bu dediğiniz olur. Ayrıca DirectX'in muadili mevcut OpenGL. 2009 yılı OpenGL için hareketli geçti. Bu da meyvelerini vermeye başladı. Örnek olarak Steam'de ki oyunlar MacOS X'e port edilecek. Tabi ki DirectX'in yerini OpenGL alacak. SAtışlardan memnun olurlarsa Linux'a da port edebilirler. Kim bilir?

OpenGL teknolojisi, DirectX'e iki ve üç boyutlu grafiklerin üretilmesinden ve gösteriminden sorumlu olan Direct3D ayağında rakiptir. DirectSound, DirectInput ve DirectPlay gibi komple bir API paketi olmadığından, ona başlı başına bir DirectX rakibidir yada muadilidir demek yanlış olur.

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Düzeltme için teşekkürler penguin. Bir şey sorayım o zaman DirectSound'un, DirectInput'un ve DirectPlay'in yaptıklarını yapan yapan ayrıca özgür yazılımlar var mı?

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Düzeltme için teşekkürler penguin. Bir şey sorayım o zaman DirectSound, DirectInput ve DirectPlay işlemlerini yapan ayrıca özgür yazılımlar var mı?
SDL, Allegro, ClanLib, OpenAL, FMOD gibi açık kaynak alternatifler var.

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Konu yine çivisinden çıkmak üzere ama gece gece yamulmadıysam OpenTK'nın 3. Betasını dün (9 Mart) duyurulduğunu öğrendim. İçerisinde OpenGL, OpenAl ve OpenCL var. Belki ileri de bütün seti tamamlayıp DirectX'e muadil olurlar. :)

Ek: DirectX, gallium3d sayesinde yakında Linux üzerinde de desteklenecekmiş.*