Endülüs Araplarının Kısa Tarihi

Bu konuyu okuyanlar

Malik von Suomi

Dekan
Cezalı
Katılım
10 Kasım 2020
Mesajlar
7,103
Reaksiyon puanı
6,993
Puanları
113
Yaş
20
İlk hareket Emevilerin 711 yılında Endülüs'e çıkmasıyla başladı. Orada kurulan devletin politik ve askeri gücü zayıf olduğundan yıkmak zor olmadı.

Emeviler korku salan bir ülkeydi, yenilmez oldukları düşünülüyordu. Miladi takvime göre 732 yılındaki Puvatya Muharebesinde ise Emeviler'in yenilmez olmadığı ve herhangi bir harekete karşı pek de hazır olmadığı anlaşıldı.

Muharebe kaybedildi, bu da Emeviler bırak Puvatya'yi, Normandiya ve Lombardiya'ya ilerleyecek şansı kazanamadılar. O andan beri Re-conqista'nın yapılabileceği anlaşıldı, ilk başlayan ülkeler; Navarra, Asturyas, Leon. Sonra bunlara Kastilya, Galiçya, Aragon ve Portekiz eklenecekti.

İlk başta politik olarak sağlam bir ülke olduğundan problem yaşanmadı, Emevi himayesindeki devlet güçlüydü. Ancak Emeviler yıkılıp Abbasiler geçince Endülüs bağımsız kaldı. Hakkında birden fazla bayrak var;

resim_2021-04-19_111833.png
resim_2021-04-19_111900.png

Bunlar tarihte kullanılan bayraklar (ilki favorim :))

Bağımsız kalsa bile ilk zamanlarında oldukça güçlüydü, ancak daha sonra zayıfladı ve Re-conqista ülkeleri 1085 yılında Toledo ya da o zamanki Arapça adıyla Tulaytulah kaptırıldı.

1200 yılına gelindiğinde Re-Conqista neredeyse bitmişti. Artık Granada Emirliği yalnız kalmıştı. Ancak o zamanki İberyalılar (Portekiz, Kastilya, Aragon, belki Navarra) muhteşem bir savunma ve direniş ile karşı karşıya kalacağını bilmiyorlardı. 200 yıl boyunca Granada kayıpsız direndi.

1440 yılında Müslümanlar sadece bir kaç şehir altında yaşanabiliyordu. Bunlar; Cebelitarık, Mariya, Malaga ve Granada.

ül

Artık Re-conqista bitmek üzereydi. Ancak Kastilya ve Aragon muhteşem bir direnişle karşılaşacaktı.. İlerleyememişlerdi. Ancak hiçbir destek alamaması nedeniyle ömrünü tüketiyordu. 1490'a gelindiğinde Cebelitarık, Mariya, Malaga kaptırıldı. Granada tek şehirdi. Artık Müslüman ülkelerin Müslümanlık göreviydi, Granada'ya yardım edip bir şekilde durumu lehlerine çevirmek. Bunu sadece Fas yaptı ancak Fas'ın tek başına karşı koyacak gücü yoktu ve Vattasi devrimi onları çok zorlamıştı.

Artık sadece Granada'nın 2 yılı kalmıştı. Osmanlı ve Memlükler artık yardım etmeliydi, Osmanlının politik sorunları vardı ve daha 2. Bayezid tahtını sağlamlaştıramamıştı (Cem Sultan yüzünden), ayrıca Memlükler ve Osmanlı savaş halindeydi. 1491 yılında ateşkes yaptılar. Artık Granada için pek umut kalmamıştı. Sırf kardeş savaşı yüzünden 700 yıllık tarih bitecekti. Osmanlılar yardım edemedi ve en azından yapabileceği en iyi şeylerden birini yaptılar; Türk denizciler Endülüs Araplarını ve orada yaşayan Yahudilerin büyük kısmını kurtarmıştı.


Granada mecburen teslim oldu, anlaşmalarda Tolerans gösterileceği vurgulansa bile anlaşma bozuldu. Misyoner yollandı, ancak 10 yıl gibi bir sürede büyük isyan çıkartmaya yetti. Zorlukla bastırıldı ve Kastilya yapabileceği en sert politikayı uyguladı. Hristiyan olmayanlar katledilecekti. Bu ise gerçek Toleranssızlığın sembolüydü. Anlaşmayı bozmuşlardı ve üstüne katliam başlattılar.

Sokaklar kan ile doldu, Kastilya'nın nüfusu %40 düştü. Hristiyan olmamıştı neredeyse hiç bir Müslüman. Ancak Hristiyan olan Araplar da İspanya'nın keşiflerinde rol olucaktı (gerçekte Müslüman bile kalmış olabilir [%15 diyelim])

Bkz; Mustafa Azemmouri

Ayrıca hala Endülüs günümüzde özerk bir bölgedir ve kendi bayrağı vardır.

resim_2021-04-19_113714.png


Kurtarılan Endülüs halkı Osmanlı ve çoğu Müslüman ülkeye yenilikçi fikirleriyle yardımcı oldu.
 
Üst