Geçmişten Günümüze Windows'un Tarihi

Bu konuyu okuyanlar

BehzatAmirim

Dekan
Katılım
5 Ocak 2019
Mesajlar
8,765
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
6,983
Puanları
113
1-MS-DOS
123px-Msdos-icon.png

MS-DOS,(Microsoft Disk Operating System),Microsoft tarafından geliştirilen bir DOS sistemidir.
1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi.
Zamanla popülerliğini,Windows işletim sistemlerine bıraktı.
MS-DOS'un en son sürümü 1994'te piyasada yer alan 6.22 sürümüdür. 8.0 sürümü ise Windows 98, Windows 2000 ve Windows ME işletim sistemlerine, bir işlem içinde çeşitli işlemleri yapabilmek için yerleştirilmiş olsa da bu sadece varsayılma'dan (emulatör) başka bir şey değildir.



MS-DOS Tarihi:
MS-DOS, 1980 yılında, Seattle Computer Products (SCP) şirketinde çalışan 24 yaşındaki Tim Paterson tarafından, daha sonraları 86-DOS olarak bilinecek QDOS (Quick and Dirty Operating System) ismiyle 4 ayda geliştirildi. QDOS, SCP'nin 8086 işlemcili bilgisayarına uygun bir işletim sistemi ihtiyacını karşılamak için tasarlandı. Digital Research tarafından 8-bit olarak geliştirilmiş ve o yıllarda popüler olan CP/M işletim sisteminin 16-bit olarak klonlanmasıyla kısa sürede tamamlandı. Temmuz 1981 tarihinde, Microsoft, SCP firmasından 86-DOS işletim sisteminin tüm haklarını 50,000 Amerikan Doları'na ilk kişisel bilgisayarların piyasaya çıkmasından bir ay önce satın aldı.
images (1).png


1611910588375.png

2-Windows 1.0
Windows 1.0, Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ilk sürümüdür.İlk sürümü 20 Kasım 1985'te yayınlanmıştır,son kararlı sürümü ise (1.04) 8 Nisan 1987'de yayınlanmıştır.
Windows 1.0, PC kullanıcılarının C:\ komut isteminde MS-DOS yöntemli komut yazma dönemini kapatmış, artık işletim sisteminde uygulamaları çalıştırmak gibi işlevleri bir işaretleme aygıtı olan mouse ile tıklatarak yerine getirme yöntemini hayata geçirmiştir. Microsoft'un diğer grafik arayüzlü (GUI) işletim sistemlerine rakip olması amacıyla tasarlanan işletim sistemi gerek grafik kartların gerekse mouse'un günün şartlarına göre çok pahalı olması sebebi ile tutulmamıştır.

Ayrıca Windows 1.0, kullanıcılara birkaç program arasında (programları kapatıp yeniden başlatma gereği olmadan) geçiş olanağı da sağlıyordu. Ürün; MS-DOS dosya yönetim programı, bir takvim, kart dosyası, not defteri, hesap makinesi, saat ve iletişim programlarından oluşan, kullanıcıların günlük etkinliklerini yönetmelerinde yardımcı olan bir grup masaüstü uygulaması içeriyordu. Diğer birlikte gelen programlar ise Windows Hesap makinesi, Windows Takvim, Windows Pano Görüntüleyicisi, Saat, Microsoft Notepad, Microsoft Paint, Reversi, Cardfile (Kart dosyası), Terminal emülatörü ve Microsoft Write (WordPad tarafından değiştirildi) idi.

images (3).png


3-Windows 2.0

1611910588375.png

Windows 2.0 Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ikinci sürümüdür.İlk sürümü 9 Aralık 1987'de, 13 Mart 1989'da yayınlanmıştır.
İlk kez Ofis ailesinin Word ve Excel üyeleri,Windows 2.0 ile birlikte duyurulmuş, ancak Mac OSXbenzerliği nedeniyle Microsoft ve HP,Apple tarafından açılan davalar ile boğuşmuştur.

Windows 2.0 ile Gelen Yenilikler:
  • Windows 2.0 ile Microsoft, Intel 286 işlemcinin gelişmiş işlem hızından, genişletilmiş bellekten ve Dinamik Veri Alışverişi (DDE) kullanarak uygulamalar arası iletişim özelliklerinden yararlanıyordu.
  • Windows 2.0 sürümünde VGA grafik standardı desteği de bulunuyor ve kullanıcılara pencereleri birbiri üzerine koyabilme, ekran düzenini ayarlayabilme ve klavye bileşimlerini kullanarak Windows işlemleri arasında hızla geçiş yapabilme olanağı tanıyordu.
  • İkinci sürümde Küçült Minimize ve Büyüt Maximize terimleri Simge Şekline Dönüştür Iconize ve Zoomla Zoom komutlarının yerini aldı
windows-2.png


3-Windows 3.0

Windows_3.0.png

Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un üçüncü sürümüdür.İlk olarak 22 Mayıs 1990 tarihinde piyasaya sürülmüştür.Son sürümü ise 20 Ekim 1991'de yayınlanmıştır.
İlk kez oyunların geldiği Windows 3.0 Solitaire ve Minesweeper gibi oyunların çıktığı işletim sistemi olmuştur.

Windows işletim sistemleri arasında ilk kez büyük başarı yakalayan sürüm olan Windows 3.0, kullanıcı arayüzünde önemli iyileştirmelerle gelmişti.

4-Windows 3.1x
Windows_3.1x-Logo.wine.png
Windows 3.1, Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere üretilen ve 6 Nisan 1992'de piyasaya sürülen bir dizi eski 16 bit işletim ortamıdır.İlk sürümü 6 Nisan 1992'de,son sürümü 31 Aralık 1993'te yayınlanmıştır.

Windows 3.1 gerçek mod desteğini bıraktı ve çalışması için 1 MB RAM'e sahip minimum 286 bilgisayar gerekiyordu. Bunun etkisi, çökmeye meyilli Windows 3.0'da sistem kararlılığını artırmaktı.

Windows 3.0 maksimum 16 MB bellek ile sınırlıyken, Windows 3.1 386 Gelişmiş Mod'da teorik 4 GB'a erişebilir. Gerçek pratik tavan 256 MB'dir.Ancak, hiçbir işlem 16 MB'tan fazlasını kullanamaz. Dosya Yöneticisi, Windows 3.0'a göre önemli ölçüde geliştirilmiştir.

Windows 3.1, 720 KB, 1.2 MB ve 1.44 MB disket dağıtımlarıyla sağlanıyordu. Ayrıca, Windows'un CD-ROM'da dağıtılan ilk sürümüydü.

Windows_3.11_workspace.png


5-Windows 95

480px-Windows_95_logosu.svg.png

Windows 95, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümüdür. Kod adı Chicago'dur. Microsoft tarafından 24 Ağustos 1995 tarihinde Rolling Stones'un Start Me Up adlı yeni bir şarkıyla katıldığı büyük bir gösteri eşliğinde dünyaya tanıtılmıştır.

Windows 95, Microsoft'un Windows ve DOS işletim sistemlerini tam olarak birleştirebildiği ilk işletim sistemi olma özelliğini taşır.
İlk sürümü 24 Ağustos 1995'te, yayınlanmıştır.
31 Aralaık 2000'de ise destek sona erdirilmiştir.
Windows 95 gerçek anlamda büyük bir satış başarısı yakalamış ve Windows'un bilişim dünyasında bugün edindiği yere ulaşmasında büyük katkısı olmuştur. Son kullanıcı için kullanımı zamanının en kolay kullanılan işletim sistemlerinden biri olmuştur.

Bunun en büyük göstergesi olarak hem disketlerle hem de CD ile kurulabilen bir işletim sistemidir. Disket sürümü sadece işletim sistemini içerir; CD Sampler ve İnternet Explorer gibi ekstralar yoktu.
2004 yılından sonra kullanım oranı görüntülenemeyecek kadar düşmüştür.

Gelen Yenilikler:
  • Windows'un ilk 32 Bit işletim sistemidir.
  • Masaüstü, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Sağ tık, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Başlat ya da Start düğmesi Windows 95 ile beraber Windows sürümlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
  • Windows 95, 32-bit ile çalışıyordu. Bu özellik 16-bit MS-DOS'un pasif duruma düşmesine yol açarken 255 karaktere kadar dosya isimleri ve pek çok teknolojik yeniliğe olanak tanıdı.
  • Tak ve Çalıştır özelliği eklendi.
  • İnternet Explorer ve USB desteği sonraki bazı sürümlere entegre edildi.
  • Büyüteç özeliği
Sistem Gereksinimleri
-6 MHZ 32Bit işlemci
-4 MB RAM
-50MB Sabit Disk Alanı

6-Windows 98

Windows98,Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir.

Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

Piyasaya 15 Mayıs 1998'de sürülmüştür.
Son Kararlı Sürümünü 5 Mayıs 1999'da almıştır.
Temel Desteği ise,30 Haziran 2002'de bitmiş,Genişletilmiş Desteği 11 Temmuz 2006'da sona ermiştir.

Yenilikler:
  • Internet Explorer 4.01 eklendi
  • FAT32 dosya sistemi eklendi (aslında Windows 95 OSR2 bu dosya sistemini içermekteydi)
  • Masaüstüyle İnternet'i birleştiren ve görevleri tek tıklamayla kolaylaştıran Active Desktop eklendi.
  • E-posta yazılımı olan Outlook Express ve rehber kaydı olan Windows Address Book eklendi
  • Microsoft FrontPage Express eklendi.
  • İnternet üzerinden sohbet etmeye yarayan Microsoft Chat yazılımı eklendi.
  • Windows Gezgini'ne HTML görünüm, "İleri", "Geri" tuşları gibi Internet Explorer işlevleri ile .CAB dosyaları görüntüleme desteği eklendi
  • İnternet sitelerini (Genellikle haber ve eğlence siteleri) takip etmek (RSS gibi) ve çevrimdışı görüntüleme özelliği olan Microsoft Active Channels eklendi.
  • Daha gelişmiş USB desteği, USB HID/PID cihaz desteği ve ACPI 1.0 desteği eklendi.
  • TV kartı veya internet üzerinden televizyon izleme özelliği olan Microsoft WebTV for Windows yazılımı eklendi. (Bu yazılım, Windows 98 Türkçe sürümünde bulunmaz.)
  • ICM (Image Color Management) 2.0 eklendi.
  • System File Checker (SFC) eklendi.
  • DCOM 1.2 eklendi.
  • HyperTerminal'e TCP/IP bağlantı desteği eklendi.
  • Kızılötesi desteği eklendi.
  • VCACHE, SMARTDRV'ın yerini aldı.
  • Büyüteç aksesuarı eklendi.
  • DirectSound eklendi.
  • ACPI 1.0 desteği eklendi.
  • Kurulum arayüzü yenilendi.
  • Telephony API (TAPI) 2.0 eklendi.
  • Kritik güncellemeleri bildiren Windows Update eklendi
  • Microsoft PLUS! 95'de bulunan 3D Pinball Space Cadet oyunu, DriveSpace 3, Görev Zamanlayıcısı ve çeşitli temalar eklendi.
  • Windows Driver Model (WDM) ve Broadcast Device Architecture (BDA) eklendi.
Sistem Gereksinimleri
-486DX2/66 MHz veya daha yüksek işlemci (Pentium işlemci önerilir.)
-16 MB RAM (24 MB önerilir)
-En az 500 MB HDD boş alan.
-VGA veya yüksek çözünürlüklü monitör (640X480)
-CD-ROM veya DVD-ROM sürücüsü




7-Windows ME (Milenium Edition)-2000


Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.Temel Desteği 31 Aralık 2003'te,Genişletilmiş Desteği ise 11 Temmuz 2006'da sona ermiştir.16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir.(2000,ise tam tersine kurumsal olarak geliştirilmiştir.)



Yenilikleri:
  • Son kullanıcıya hitap eden yeni yazılımlar eklendi.
    • Windows Movie Maker
    • Windows Media Player 7.0
  • Sistem Geri Yükleme özelliği ilk kez bu sürümde kendine yer buldu.
  • System File Protection Sistem Dosya Koruması isimli ve sistemin kalbini oluşturan dosyaların güvenliğini sağlayan bir yazılımcık eklendi.
  • PnP desteği geliştirildi ve Universal Plug and Play yani UPnP desteği sağlandı.
  • Otomatik güncelleştirme eklendi.
  • Dahili ZIP sıkıştırma hizmeti eklendi.
  • İnternet oyunları eklendi.
  • Active Directory destekleyen ilk işletim sistemi oldu.
  • Windows Tanıtım Turu olan ilk işletim sistemi oldu.
  • Yardım ve Destek olan ilk işletim sistemidir.

Sistem Gereksinimleri
-150 MHz Intel Pentium veya dengi işlemci (Intel Pentium II 300 MHz önerilir.)
-320 MB boş sabit disk alanı(2 GB önerilir.)
-32 MB RAM (96 MB önerilir.)



8-Windows XP


Windows XP (kod adı: Neptune, Whistler) Microsoft'un kişisel bilgisayarlar ve sunucu sistemleri için ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen altıncı ara sürümüdür. 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür 21 Nisan 2008,de son kararlı sürümü yayınlanmış.Temel Desteği 14 Nisan 2009'da,genişletilmiş desteği 8 Nisan 2014'de sona ermiştir.
Korsanın büyük oranda engellendiği için çok iyi satışlar elde etmiştir.

2006 yılından itibaren, artan korsan Windows XP kullanımına engel olmak amacıyla Microsoft, Windows Genuine Advantage adlı bir yazılımı yürürlüğe sokmuştur. Buna karşın insanlar yine de korsan kullanmanın yollarını bulmuşlardır. Öte yandan korsan XP'lerin çoğunda antivirüslerce silinmeyen ve açığı Microsoft tarafından kapanmayan bir RPC açığı vardır ki bu da korsan Windows'ları tamamıyla dışarıdan müdahalelere açık hale getirir. (Internet bağlantısını sonlandırmak için Görev Yöneticisi'nden Network Service Adı altında çalışan Svchost.exe'leri sonlandırmaya çalıştığınızda 60 saniyelik bilgisayarı kapatma sayacı devreye girer).

Windows XP, daha önceki Windows sürümlerinden farklı olarak tamamen 32 bitlik Windows NT ve Windows 2000 çekirdekleri (kernel) üzerine kuruldu. Bu çekirdek sistem 16 veya 32 bitlik uygulamaları çalıştırabiliyor, mavi ekran hatalarını azaltıp CTRL+ALT+DEL tuş kombinasyonunun kullanımını diğer sürümlere oranla azaltıyordu. Aynı zamanda 64 bitlik sürümü de mevcuttur.

Windows XP Piyasaya çıktığı 2001 yılından şu ana kadar birçok kişi tarafından kullanılarak en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer almıştır hatta şu anda bile genişletilmiş desteğinin bitmesinin üzerinden 2 seneden fazla süre geçmesine rağmen Netmarketshare "nin Mart 2017 verilerine göre dünya genelinde % 7.44 gibi bir oranla en çok kullanılan işletim sistemleri arasında 3. sırada yer almıştır.

-Pentium veya AMD sınıfı 300 MHz ve üstü mikro işlemci,
-Minimum 128 MB Bellek ( 64 MB’da destekleniyor.)

•En az 10 GB sabit disk cilam (Bunun 1,5 GB’lık kısmını işletim sisteminin kendisi kullanıyor.)

-Yüksek kapasiteli bir ekran kartı ve diğer donanımlar (Mouse, klâvye, hızlı bir CD-ROM sürücü, modem)



9-Windows Vista


Vista,kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu.
Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir.Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil,yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi,görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.
Windows Vista, ilk tasarımında Windows XP'nin üzerine temellendirilmiştir. Longhorn Alpha 5048 sürümüne kadar XP kod altyapısı kullanılmıştır. 2005 yılında Microsoft, Windows XP çekirdeğinin artık yaşlı ve eski olduğu, verim ve uyumluluk sorunları yarattığı gerekçesi ile Longhorn tasarısını sıfırlamış (iptal etmiş) ve Windows Server 2003 çekideği üzerine yeni bir Longhorn tasarısı başlatmıştır. Bu gün kullanılan Vista'nın temeli ile, Alpha 5048 sürümüne kadar olan Longhorn kod adlı işletim sistemi birbirinden çok farklıdır. İnternet ortamında bulunabilecek, Longhorn Concepts adlı video ile, ilk düşünülen XP tabanlı Vista'nın bugünkü Windows Vista ile aynı olmadığı görülebilir.
Sistem Gereksinimleri:
  • 800 megahertz (MHz) 32-bit (x86) işlemci veya 800 MHz 64-bit (x64) işlemci.
  • 512 megabayt (MB) sistem belleği. ...
  • DirectX 9 sınıfı grafik kartı
  • 32 MB grafik belleği.
  • 15 gigabayt (GB) boş alanı olan 20 GB sabit disk.




10-Windows 7



Windows 7 Microsoft tarafından 22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülmüş işletim sistemidir. Windows Vista Service Pack 2'nin yapımından 5 ay sonra çıkış tarihi Microsoft tarafından 22 Ekim 2009 olarak belirlenmiştir. Genişletilmiş resmî destek 14 Ocak 2020'de bitmiştir.

Windows 7'nin, Windows Vista'ya göre daha hızlı bir işletim sistemi olduğu belirtilmiştir. Yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün hale gelmiştir. Yeni Windows Aero arayüzü ile daha az bildirim ve sadelik öne çıkarılmıştır.

Önceki Windows sürümlerine göre daha güvenli ve optimize edilmiş pil ömrü ile kullanıcıların verimliliğinin artması amaçlanmıştır.

Gelen Bazı Yenilikler:
Xp Modu
Windows 7 için Windows XP Modu, Windows XP (SP2/SP3) ile uyumlu yazılımların Windows 7 üzerinde Windows XP arayüzüyle rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlayan bir nevi "sanallaştırma" özelliğidir. Bu özellik, Windows 7'nin içine gömülmüş bir Windows XP SP3 kopyası içermektedir. Örneğin; Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 gibi eski sürüm yazılımlar, Windows 7'de kullanılabilmektedir.

Bu özellik, Windows 7 Professional, Enterprise ve Ultimate sürümlerinde yer almaktadır.

Sanal Sürücü

Bu yeni uygulama sayesinde bilgisayarınızda sanal sürücüleri yardımcı programlara ihtiyaç olmadan oluşturabiliyorsunuz.

Şeffaf Pencere
Aero Peek özelliği sayesinde görev çubuğunun sağ alt kısmındaki dikdörtgen bölüme fare ile gelindiğinde, açık olan tüm pencereler görünmez hale gelmektedir.

Sistem Gereksinimleri:
  • 1 GHz işlemci (32 veya 64-bit)
  • 1 GB RAM (32-bit); 2 GB RAM (64-bit)
  • 16 GB boş sabit disk alanı (32-bit); 20 GB boş sabit disk alanı (64-bit)

11-Windows 8-8.1

Windows 8, Microsoft firmasının kişisel bilgisayar kullanımı için Windows 7'nin halefi olarak ürettiği işletim sistemidir. 26 Ekim 2012'de piyasaya çıkmıştır.[2] Windows 8'de e-postalar sosyal hesaplar vb. eşitlenebilmekte ve o kullanıcı hesabıyla oturum açılmaktadır. Windows 95'ten beri var olan "Başlat" menüsü kaldırılıp yerine tam yeni "Başlangıç menüsü" koyulmuştur. Sağ tarafda Taktikler (Windows shell) olarak bilinen dikey bir araç veya görev çubuğu bulundu. Buna fareyi aşağıda sağa ve yukarı sürüklemekle erişmek mümkündür. Windows 8'le beraber sürücü (driver) çeşitliliği de artırılmış ve kullanıcının elle sürücü yüklemesi minimuma indirilmiştir. Resimli parola özelliği ve yüz tanıma özelliği ile oturum açılabilmektedir. Windows Mağaza özelliği eklenmiştir ve bu özellikle kullanıcılar buradan istedikleri programları hemen indirebilir. OneDrive bulut özelliği vardır. Windows 8'de çekirdek çökmesini belirtmek için eski sürümlerden farklı olarak artık üzgün surat ve BSOD ekranı konulmuştur. Windows 8, büyük diskleri (TB) daha iyi kullanma özelliği de eklenmiştir. Windows 8'de entegre olarak Microsoft Security Essentials vardır. Windows 8 'de ismi değişip Windows Defender olmuştur. Windows 8'deki Windows Gezgini (Explorer) Ribbon arayüzü vardır. Windows 8'e Service Pack tipinde bir güncelleme olarak çıkarılan Windows 8.1, 26 Haziran 2013'te tanıtılmıştır. Windows 10'un çıkması ve Windows 8.1'e ücretsiz geçilebilmesi yüzünden genişletilmiş desteği erken kesilmiştir.

Windows 8.1, Microsoft tarafından Windows 8'e Service Pack tipinde bir güncelleme olarak çıkarılan ve daha iyi bir başlangıç ekranı deneyimi sunan bir işletim sistemidir. Haziran 2013'te "BUILD 2013" konferansında tanıtılmıştır.


Ayrıca 2014'te bazı geliştirilmeler getiren Windows 8.1 Update güncellemesi dağıtılmıştır. Bu güncelleme yüklenmeyen Windows 8.1'li cihaz destek alamaz.

Yenilikler:
  • Internet Explorer 11 eklendi
  • Canlı kutucukları küçük,orta,geniş,büyük gibi boyutlandırma seçenekleri geldi.
  • Yeni Windows Mağazası
  • Kişisel Bilgisayar Ayarlarındaki ''Kişisel '' kelimesi kaldırıldı .Yerine Bilgisayar Ayarları geldi.
  • Modern UI'ye daha çok özellik ve kişiselleştirilebilirlik eklendi.
  • Modern UI uygulamalarına pencere özelliği eklendi
Windows 8.1 netmarketshare'nin Mayıs 2016 verilerine göre dünya genelinde % 8.77 gibi oranla en çok kullanılan işletim sistemleri arasında 4. sırada yer almıştır


  • İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı olmalı
  • RAM: 1 GB (32 bit için) veya 2 GB (64 bit için)
  • Sabit disk alanı: 16 GB (32 bit için) veya 20 GB (64 bit için)
  • Grafik kartı: WDDM sürücüsüne sahip Microsoft DirectX grafik destekli bir ekran kartı




12-Windows 10


Windows 10, Microsoft tarafından geliştirilen, Windows NT ailesinden bir işletim sistemidir. Windows NT ailesinin son çıkan sürümüdür. Windows 8.1'in halefi, yaklaşık beş yıl önce yayınlandı, 15 Temmuz 2015'te üretime sunuldu ve genel olarak 29 Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü.
Windows 10, MSDN ve Technet aracılığıyla indirilebildi ve Windows 8.1 ve Windows 7 kullanıcıları için ücretsiz yükseltme teklifi olarak sunuldu. Windows 10, Windows Insider'lar tarafından kullanılabilen Windows 10 test yapılarına ek olarak, kullanıcılara hiçbir ek ücret ödemeden mevcut olan yeni kararlı yapıları sürekli olarak alır. Kurumsal ortamlardaki aygıtlar bu güncelleştirmeleri daha yavaş alabilir veya on yıllık uzatılmış destek ömrü boyunca yalnızca güvenlik düzeltme ekleri gibi kritik güncelleştirmeleri alan LTSC sürümleri kullanabilir.

Windows 10, ilk sürümünde çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Eleştirmenler, Microsoft'un önceki Windows sürümlerine benzer olan masaüstü odaklı bir arayüz sağlama kararını övdü ancak Windows 10'un dokunmatik odaklı kullanıcı arayüzü modu, dokunmatik odaklı arayüz üzerindeki Windows 8'e göre eksiklikleri içerdiği için eleştirildi. Eleştirmenler ayrıca Windows 10'la birlikte gelen yazılımındaki Xbox Live entegrasyonu ve Cortana kişisel asistanının işlevselliği ve yetenekleri ile Internet Explorer'ın Edge'le değiştirilmesindeki iyileştirmeleri de övdü. Bununla birlikte medya kuruluşları, zorunlu olarak güncelleme yüklenmesi, Microsoft ve ortakları için işletim sistemi tarafından gerçekleştirilen veri toplama ile ilgili gizlilik endişeleri olmak üzere işletim sistemi davranışlarındaki değişiklikler konusunda eleştirmiştir.





Okuduğunuz İçin Teşekkürler ??♥️
 
Son düzenleme:
Katılım
10 Kasım 2020
Mesajlar
7,104
Reaksiyon puanı
6,997
Puanları
113
Yaş
20
1-MS-DOS
Ekli dosyayı görüntüle 136792
MS-DOS,(Microsoft Disk Operating System),Microsoft tarafından geliştirilen bir DOS sistemidir.
1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi.
Zamanla popülerliğini,Windows işletim sistemlerine bıraktı.
MS-DOS'un en son sürümü 1994'te piyasada yer alan 6.22 sürümüdür. 8.0 sürümü ise Windows 98, Windows 2000 ve Windows ME işletim sistemlerine, bir işlem içinde çeşitli işlemleri yapabilmek için yerleştirilmiş olsa da bu sadece varsayılma'dan (emulatör) başka bir şey değildir.



MS-DOS Tarihi:
MS-DOS, 1980 yılında, Seattle Computer Products (SCP) şirketinde çalışan 24 yaşındaki Tim Paterson tarafından, daha sonraları 86-DOS olarak bilinecek QDOS (Quick and Dirty Operating System) ismiyle 4 ayda geliştirildi. QDOS, SCP'nin 8086 işlemcili bilgisayarına uygun bir işletim sistemi ihtiyacını karşılamak için tasarlandı. Digital Research tarafından 8-bit olarak geliştirilmiş ve o yıllarda popüler olan CP/M işletim sisteminin 16-bit olarak klonlanmasıyla kısa sürede tamamlandı. Temmuz 1981 tarihinde, Microsoft, SCP firmasından 86-DOS işletim sisteminin tüm haklarını 50,000 Amerikan Doları'na ilk kişisel bilgisayarların piyasaya çıkmasından bir ay önce satın aldı.
Ekli dosyayı görüntüle 136793


2-Windows 1.0Ekli dosyayı görüntüle 136797
Windows 1.0, Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ilk sürümüdür.İlk sürümü 20 Kasım 1985'te yayınlanmıştır,son kararlı sürümü ise (1.04) 8 Nisan 1987'de yayınlanmıştır.
Windows 1.0, PC kullanıcılarının C:\ komut isteminde MS-DOS yöntemli komut yazma dönemini kapatmış, artık işletim sisteminde uygulamaları çalıştırmak gibi işlevleri bir işaretleme aygıtı olan mouse ile tıklatarak yerine getirme yöntemini hayata geçirmiştir. Microsoft'un diğer grafik arayüzlü (GUI) işletim sistemlerine rakip olması amacıyla tasarlanan işletim sistemi gerek grafik kartların gerekse mouse'un günün şartlarına göre çok pahalı olması sebebi ile tutulmamıştır.

Ayrıca Windows 1.0, kullanıcılara birkaç program arasında (programları kapatıp yeniden başlatma gereği olmadan) geçiş olanağı da sağlıyordu. Ürün; MS-DOS dosya yönetim programı, bir takvim, kart dosyası, not defteri, hesap makinesi, saat ve iletişim programlarından oluşan, kullanıcıların günlük etkinliklerini yönetmelerinde yardımcı olan bir grup masaüstü uygulaması içeriyordu. Diğer birlikte gelen programlar ise Windows Hesap makinesi, Windows Takvim, Windows Pano Görüntüleyicisi, Saat, Microsoft Notepad, Microsoft Paint, Reversi, Cardfile (Kart dosyası), Terminal emülatörü ve Microsoft Write (WordPad tarafından değiştirildi) idi.
Ekli dosyayı görüntüle 136799
3-Windows 2.0
Ekli dosyayı görüntüle 136797
Windows 2.0 Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ikinci sürümüdür.İlk sürümü 9 Aralık 1987'de, 13 Mart 1989'da yayınlanmıştır.
İlk kez Ofis ailesinin Word ve Excel üyeleri,Windows 2.0 ile birlikte duyurulmuş, ancak Mac OSXbenzerliği nedeniyle Microsoft ve HP,Apple tarafından açılan davalar ile boğuşmuştur.

Windows 2.0 ile Gelen Yenilikler:
  • Windows 2.0 ile Microsoft, Intel 286 işlemcinin gelişmiş işlem hızından, genişletilmiş bellekten ve Dinamik Veri Alışverişi (DDE) kullanarak uygulamalar arası iletişim özelliklerinden yararlanıyordu.
  • Windows 2.0 sürümünde VGA grafik standardı desteği de bulunuyor ve kullanıcılara pencereleri birbiri üzerine koyabilme, ekran düzenini ayarlayabilme ve klavye bileşimlerini kullanarak Windows işlemleri arasında hızla geçiş yapabilme olanağı tanıyordu.
  • İkinci sürümde Küçült Minimize ve Büyüt Maximize terimleri Simge Şekline Dönüştür Iconize ve Zoomla Zoom komutlarının yerini aldı
Ekli dosyayı görüntüle 136800

3-Windows 3.0
Ekli dosyayı görüntüle 136801

Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un üçüncü sürümüdür.İlk olarak 22 Mayıs 1990 tarihinde piyasaya sürülmüştür.Son sürümü ise 20 Ekim 1991'de yayınlanmıştır.
İlk kez oyunların geldiği Windows 3.0 Solitaire ve Minesweeper gibi oyunların çıktığı işletim sistemi olmuştur.

Windows işletim sistemleri arasında ilk kez büyük başarı yakalayan sürüm olan Windows 3.0, kullanıcı arayüzünde önemli iyileştirmelerle gelmişti.

4-Windows 3.1x
Ekli dosyayı görüntüle 136802
Windows 3.1, Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere üretilen ve 6 Nisan 1992'de piyasaya sürülen bir dizi eski 16 bit işletim ortamıdır.İlk sürümü 6 Nisan 1992'de,son sürümü 31 Aralık 1993'te yayınlanmıştır.

Windows 3.1 gerçek mod desteğini bıraktı ve çalışması için 1 MB RAM'e sahip minimum 286 bilgisayar gerekiyordu. Bunun etkisi, çökmeye meyilli Windows 3.0'da sistem kararlılığını artırmaktı.

Windows 3.0 maksimum 16 MB bellek ile sınırlıyken, Windows 3.1 386 Gelişmiş Mod'da teorik 4 GB'a erişebilir. Gerçek pratik tavan 256 MB'dir.Ancak, hiçbir işlem 16 MB'tan fazlasını kullanamaz. Dosya Yöneticisi, Windows 3.0'a göre önemli ölçüde geliştirilmiştir.

Windows 3.1, 720 KB, 1.2 MB ve 1.44 MB disket dağıtımlarıyla sağlanıyordu. Ayrıca, Windows'un CD-ROM'da dağıtılan ilk sürümüydü.
Ekli dosyayı görüntüle 136803

5-Windows 95
Ekli dosyayı görüntüle 136805
Windows 95, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümüdür. Kod adı Chicago'dur. Microsoft tarafından 24 Ağustos 1995 tarihinde Rolling Stones'un Start Me Up adlı yeni bir şarkıyla katıldığı büyük bir gösteri eşliğinde dünyaya tanıtılmıştır.
Windows 95, Microsoft'un Windows ve DOS işletim sistemlerini tam olarak birleştirebildiği ilk işletim sistemi olma özelliğini taşır.
İlk sürümü 24 Ağustos 1995'te, yayınlanmıştır.
31 Aralaık 2000'de ise destek sona erdirilmiştir.
Windows 95 gerçek anlamda büyük bir satış başarısı yakalamış ve Windows'un bilişim dünyasında bugün edindiği yere ulaşmasında büyük katkısı olmuştur. Son kullanıcı için kullanımı zamanının en kolay kullanılan işletim sistemlerinden biri olmuştur.

Bunun en büyük göstergesi olarak hem disketlerle hem de CD ile kurulabilen bir işletim sistemidir. Disket sürümü sadece işletim sistemini içerir; CD Sampler ve İnternet Explorer gibi ekstralar yoktu.
2004 yılından sonra kullanım oranı görüntülenemeyecek kadar düşmüştür.

Gelen Yenilikler:
  • Windows'un ilk 32 Bit işletim sistemidir.
  • Masaüstü, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Sağ tık, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Başlat ya da Start düğmesi Windows 95 ile beraber Windows sürümlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
  • Windows 95, 32-bit ile çalışıyordu. Bu özellik 16-bit MS-DOS'un pasif duruma düşmesine yol açarken 255 karaktere kadar dosya isimleri ve pek çok teknolojik yeniliğe olanak tanıdı.
  • Tak ve Çalıştır özelliği eklendi.
  • İnternet Explorer ve USB desteği sonraki bazı sürümlere entegre edildi.
  • Büyüteç özeliği
Sistem Gereksinimleri
-6 MHZ 32Bit işlemci
-4 MB RAM
-50MB Sabit Disk Alanı

6-Windows 98


Windows98,Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir.

Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

Piyasaya 15 Mayıs 1998'de sürülmüştür.
Son Kararlı Sürümünü 5 Mayıs 1999'da almıştır.
Temel Desteği ise,30 Haziran 2002'de bitmiş,Genişletilmiş Desteği 11 Temmuz 2006'da sona ermiştir.

Yenilikler:
  • Internet Explorer 4.01 eklendi
  • FAT32 dosya sistemi eklendi (aslında Windows 95 OSR2 bu dosya sistemini içermekteydi)
  • Masaüstüyle İnternet'i birleştiren ve görevleri tek tıklamayla kolaylaştıran Active Desktop eklendi.
  • E-posta yazılımı olan Outlook Express ve rehber kaydı olan Windows Address Book eklendi
  • Microsoft FrontPage Express eklendi.
  • İnternet üzerinden sohbet etmeye yarayan Microsoft Chat yazılımı eklendi.
  • Windows Gezgini'ne HTML görünüm, "İleri", "Geri" tuşları gibi Internet Explorer işlevleri ile .CAB dosyaları görüntüleme desteği eklendi
  • İnternet sitelerini (Genellikle haber ve eğlence siteleri) takip etmek (RSS gibi) ve çevrimdışı görüntüleme özelliği olan Microsoft Active Channels eklendi.
  • Daha gelişmiş USB desteği, USB HID/PID cihaz desteği ve ACPI 1.0 desteği eklendi.
  • TV kartı veya internet üzerinden televizyon izleme özelliği olan Microsoft WebTV for Windows yazılımı eklendi. (Bu yazılım, Windows 98 Türkçe sürümünde bulunmaz.)
  • ICM (Image Color Management) 2.0 eklendi.
  • System File Checker (SFC) eklendi.
  • DCOM 1.2 eklendi.
  • HyperTerminal'e TCP/IP bağlantı desteği eklendi.
  • Kızılötesi desteği eklendi.
  • VCACHE, SMARTDRV'ın yerini aldı.
  • Büyüteç aksesuarı eklendi.
  • DirectSound eklendi.
  • ACPI 1.0 desteği eklendi.
  • Kurulum arayüzü yenilendi.
  • Telephony API (TAPI) 2.0 eklendi.
  • Kritik güncellemeleri bildiren Windows Update eklendi
  • Microsoft PLUS! 95'de bulunan 3D Pinball Space Cadet oyunu, DriveSpace 3, Görev Zamanlayıcısı ve çeşitli temalar eklendi.
  • Windows Driver Model (WDM) ve Broadcast Device Architecture (BDA) eklendi.
Sistem Gereksinimleri
-486DX2/66 MHz veya daha yüksek işlemci (Pentium işlemci önerilir.)
-16 MB RAM (24 MB önerilir)
-En az 500 MB HDD boş alan.
-VGA veya yüksek çözünürlüklü monitör (640X480)
-CD-ROM veya DVD-ROM sürücüsü




7-Windows ME (Milenium Edition)-2000


Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.Temel Desteği 31 Aralık 2003'te,Genişletilmiş Desteği ise 11 Temmuz 2006'da sona ermiştir.16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir.(2000,ise tam tersine kurumsal olarak geliştirilmiştir.)



Yenilikleri:
  • Son kullanıcıya hitap eden yeni yazılımlar eklendi.
    • Windows Movie Maker
    • Windows Media Player 7.0
  • Sistem Geri Yükleme özelliği ilk kez bu sürümde kendine yer buldu.
  • System File Protection Sistem Dosya Koruması isimli ve sistemin kalbini oluşturan dosyaların güvenliğini sağlayan bir yazılımcık eklendi.
  • PnP desteği geliştirildi ve Universal Plug and Play yani UPnP desteği sağlandı.
  • Otomatik güncelleştirme eklendi.
  • Dahili ZIP sıkıştırma hizmeti eklendi.
  • İnternet oyunları eklendi.
  • Active Directory destekleyen ilk işletim sistemi oldu.
  • Windows Tanıtım Turu olan ilk işletim sistemi oldu.
  • Yardım ve Destek olan ilk işletim sistemidir.

Sistem Gereksinimleri
-150 MHz Intel Pentium veya dengi işlemci (Intel Pentium II 300 MHz önerilir.)
-320 MB boş sabit disk alanı(2 GB önerilir.)
-32 MB RAM (96 MB önerilir.)



8-Windows XP


Windows XP (kod adı: Neptune, Whistler) Microsoft'un kişisel bilgisayarlar ve sunucu sistemleri için ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen altıncı ara sürümüdür. 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür 21 Nisan 2008,de son kararlı sürümü yayınlanmış.Temel Desteği 14 Nisan 2009'da,genişletilmiş desteği 8 Nisan 2014'de sona ermiştir.
Korsanın büyük oranda engellendiği için çok iyi satışlar elde etmiştir.

2006 yılından itibaren, artan korsan Windows XP kullanımına engel olmak amacıyla Microsoft, Windows Genuine Advantage adlı bir yazılımı yürürlüğe sokmuştur. Buna karşın insanlar yine de korsan kullanmanın yollarını bulmuşlardır. Öte yandan korsan XP'lerin çoğunda antivirüslerce silinmeyen ve açığı Microsoft tarafından kapanmayan bir RPC açığı vardır ki bu da korsan Windows'ları tamamıyla dışarıdan müdahalelere açık hale getirir. (Internet bağlantısını sonlandırmak için Görev Yöneticisi'nden Network Service Adı altında çalışan Svchost.exe'leri sonlandırmaya çalıştığınızda 60 saniyelik bilgisayarı kapatma sayacı devreye girer).

Windows XP, daha önceki Windows sürümlerinden farklı olarak tamamen 32 bitlik Windows NT ve Windows 2000 çekirdekleri (kernel) üzerine kuruldu. Bu çekirdek sistem 16 veya 32 bitlik uygulamaları çalıştırabiliyor, mavi ekran hatalarını azaltıp CTRL+ALT+DEL tuş kombinasyonunun kullanımını diğer sürümlere oranla azaltıyordu. Aynı zamanda 64 bitlik sürümü de mevcuttur.

Windows XP Piyasaya çıktığı 2001 yılından şu ana kadar birçok kişi tarafından kullanılarak en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer almıştır hatta şu anda bile genişletilmiş desteğinin bitmesinin üzerinden 2 seneden fazla süre geçmesine rağmen Netmarketshare "nin Mart 2017 verilerine göre dünya genelinde % 7.44 gibi bir oranla en çok kullanılan işletim sistemleri arasında 3. sırada yer almıştır.

-Pentium veya AMD sınıfı 300 MHz ve üstü mikro işlemci,
-Minimum 128 MB Bellek ( 64 MB’da destekleniyor.)

•En az 10 GB sabit disk cilam (Bunun 1,5 GB’lık kısmını işletim sisteminin kendisi kullanıyor.)

-Yüksek kapasiteli bir ekran kartı ve diğer donanımlar (Mouse, klâvye, hızlı bir CD-ROM sürücü, modem)



9-Windows Vista


Vista,kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Konu tamamlanmamıştır özür dilerim ?
Tamamlayıp atsan tadından yenmezdi. Ama yine de ellerine sağlık.
 

BehzatAmirim

Dekan
Katılım
5 Ocak 2019
Mesajlar
8,765
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
6,983
Puanları
113

BehzatAmirim

Dekan
Katılım
5 Ocak 2019
Mesajlar
8,765
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
6,983
Puanları
113

Utku92

Müdavim
Katılım
30 Haziran 2012
Mesajlar
5,340
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,855
Puanları
113
Yaş
31
Aslında sade sevenler için 10 un yanında başka işletim sistemi de çıkarmaları lazım bence. Ben düz seviyorum store yarı tabletimsi şeyler olmayacak 7 veya xp gibi. Ayarlara kadar her şey daha kolay ve anlaşılır. Arkaplanda sistemi yormuyor da.
 

Akkara

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,009
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,370
Puanları
113
Windows'daki yenilikleri topluca görmek güzel ancak konuya ilişkin kaynaklar alt kısımda verilseydi, kelimelerde geçen ve gerek duyulmayan bağlantılar kaldırılmış olsaydı, daha güzel olurdu. :)

En başta da bir liste paylaşmak da iyi olurdu:


Windows 1.0
Windows 2.0
Windows 3.0

vs.
 

Herobrine

Müdavim
Katılım
9 Nisan 2020
Mesajlar
3,342
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
4,051
Puanları
113
Yaş
15
Çünkü o zamanlar için sistem yetmiyordu. İnsanlarda suçu bilgisayarlarına değilde vistaya suç attılar :/ birde SP1 ve RTM sürümleri buglıydı ama SP2de düzeltildi. bende netbookumda kullanıyorum :) çok hızlı.
Bende de Home Premium SP1 vardı. Laptop'un içinde Vista vardı. Hatta marka Lenovo idi. İçinde Pentium işlemci falan vardı. Ona rağmen aşırı yavaş çalışıyordu. Hatta Vista efendi, Laptop'un bataryasını da öldürmüştü. Şimdi Laptop'un altında lisans anahtarı var. Ve şimdi Windows 7 yüklü.
 

Internall

Asistan
Katılım
21 Mart 2021
Mesajlar
101
Reaksiyon puanı
152
Puanları
43
Yaş
18
Ben de eskiden bir Dell dizüstü bilgisayarına sahiptim. Windows XP kullanıyordum. Eski günler aklıma geldi. ?
 

Herobrine

Müdavim
Katılım
9 Nisan 2020
Mesajlar
3,342
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
4,051
Puanları
113
Yaş
15
Hala Vista kullanmak isterim fakat Microsoft efendi, bizi Windows 10'a zorluyor. Windows 10'un bitmesine daha 30 yıl varmış. Ondan sonra da 11 çıkar artık.
 

Karşın helikopter

Öğrenci
Cezalı
Katılım
2 Nisan 2021
Mesajlar
94
Reaksiyon puanı
65
Puanları
28
Windows 98 SE sistemi yok :)
var
Mesaj otomatik birleştirildi:

aga ben xp kullanırdım kasıyordu ama çok severdim 480p videoda 0 donma babam ben doğmadan 4 ay önce aldı 2009 da ben 6 ocak 2010 doğumluyum babam facebbokta okey tavla oynardı arkadaşlarıyla felan konuşurdu ah ne günler tema çok iyidi facebbokun ama şimdikine bak çok kötü köy artık duvarlı betonla tadı kalmadı şuan üzülüyorum :(
 

Falanca köyün gezgini

Öğrenci
Cezalı
Katılım
30 Mart 2021
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
2
Puanları
3
Yaş
25
1-MS-DOS
Ekli dosyayı görüntüle 136792
MS-DOS,(Microsoft Disk Operating System),Microsoft tarafından geliştirilen bir DOS sistemidir.
1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi.
Zamanla popülerliğini,Windows işletim sistemlerine bıraktı.
MS-DOS'un en son sürümü 1994'te piyasada yer alan 6.22 sürümüdür. 8.0 sürümü ise Windows 98, Windows 2000 ve Windows ME işletim sistemlerine, bir işlem içinde çeşitli işlemleri yapabilmek için yerleştirilmiş olsa da bu sadece varsayılma'dan (emulatör) başka bir şey değildir.



MS-DOS Tarihi:
MS-DOS, 1980 yılında, Seattle Computer Products (SCP) şirketinde çalışan 24 yaşındaki Tim Paterson tarafından, daha sonraları 86-DOS olarak bilinecek QDOS (Quick and Dirty Operating System) ismiyle 4 ayda geliştirildi. QDOS, SCP'nin 8086 işlemcili bilgisayarına uygun bir işletim sistemi ihtiyacını karşılamak için tasarlandı. Digital Research tarafından 8-bit olarak geliştirilmiş ve o yıllarda popüler olan CP/M işletim sisteminin 16-bit olarak klonlanmasıyla kısa sürede tamamlandı. Temmuz 1981 tarihinde, Microsoft, SCP firmasından 86-DOS işletim sisteminin tüm haklarını 50,000 Amerikan Doları'na ilk kişisel bilgisayarların piyasaya çıkmasından bir ay önce satın aldı.
Ekli dosyayı görüntüle 136793


2-Windows 1.0
Windows 1.0, Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ilk sürümüdür.İlk sürümü 20 Kasım 1985'te yayınlanmıştır,son kararlı sürümü ise (1.04) 8 Nisan 1987'de yayınlanmıştır.
Windows 1.0, PC kullanıcılarının C:\ komut isteminde MS-DOS yöntemli komut yazma dönemini kapatmış, artık işletim sisteminde uygulamaları çalıştırmak gibi işlevleri bir işaretleme aygıtı olan mouse ile tıklatarak yerine getirme yöntemini hayata geçirmiştir. Microsoft'un diğer grafik arayüzlü (GUI) işletim sistemlerine rakip olması amacıyla tasarlanan işletim sistemi gerek grafik kartların gerekse mouse'un günün şartlarına göre çok pahalı olması sebebi ile tutulmamıştır.

Ayrıca Windows 1.0, kullanıcılara birkaç program arasında (programları kapatıp yeniden başlatma gereği olmadan) geçiş olanağı da sağlıyordu. Ürün; MS-DOS dosya yönetim programı, bir takvim, kart dosyası, not defteri, hesap makinesi, saat ve iletişim programlarından oluşan, kullanıcıların günlük etkinliklerini yönetmelerinde yardımcı olan bir grup masaüstü uygulaması içeriyordu. Diğer birlikte gelen programlar ise Windows Hesap makinesi, Windows Takvim, Windows Pano Görüntüleyicisi, Saat, Microsoft Notepad, Microsoft Paint, Reversi, Cardfile (Kart dosyası), Terminal emülatörü ve Microsoft Write (WordPad tarafından değiştirildi) idi.

Ekli dosyayı görüntüle 136799

3-Windows 2.0

Windows 2.0 Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ikinci sürümüdür.İlk sürümü 9 Aralık 1987'de, 13 Mart 1989'da yayınlanmıştır.
İlk kez Ofis ailesinin Word ve Excel üyeleri,Windows 2.0 ile birlikte duyurulmuş, ancak Mac OSXbenzerliği nedeniyle Microsoft ve HP,Apple tarafından açılan davalar ile boğuşmuştur.

Windows 2.0 ile Gelen Yenilikler:
  • Windows 2.0 ile Microsoft, Intel 286 işlemcinin gelişmiş işlem hızından, genişletilmiş bellekten ve Dinamik Veri Alışverişi (DDE) kullanarak uygulamalar arası iletişim özelliklerinden yararlanıyordu.
  • Windows 2.0 sürümünde VGA grafik standardı desteği de bulunuyor ve kullanıcılara pencereleri birbiri üzerine koyabilme, ekran düzenini ayarlayabilme ve klavye bileşimlerini kullanarak Windows işlemleri arasında hızla geçiş yapabilme olanağı tanıyordu.
  • İkinci sürümde Küçült Minimize ve Büyüt Maximize terimleri Simge Şekline Dönüştür Iconize ve Zoomla Zoom komutlarının yerini aldı
Ekli dosyayı görüntüle 136800

3-Windows 3.0


Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz içeren işletim sistemi ailesi Windows'un üçüncü sürümüdür.İlk olarak 22 Mayıs 1990 tarihinde piyasaya sürülmüştür.Son sürümü ise 20 Ekim 1991'de yayınlanmıştır.
İlk kez oyunların geldiği Windows 3.0 Solitaire ve Minesweeper gibi oyunların çıktığı işletim sistemi olmuştur.

Windows işletim sistemleri arasında ilk kez büyük başarı yakalayan sürüm olan Windows 3.0, kullanıcı arayüzünde önemli iyileştirmelerle gelmişti.

4-Windows 3.1x
Windows 3.1, Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere üretilen ve 6 Nisan 1992'de piyasaya sürülen bir dizi eski 16 bit işletim ortamıdır.İlk sürümü 6 Nisan 1992'de,son sürümü 31 Aralık 1993'te yayınlanmıştır.

Windows 3.1 gerçek mod desteğini bıraktı ve çalışması için 1 MB RAM'e sahip minimum 286 bilgisayar gerekiyordu. Bunun etkisi, çökmeye meyilli Windows 3.0'da sistem kararlılığını artırmaktı.

Windows 3.0 maksimum 16 MB bellek ile sınırlıyken, Windows 3.1 386 Gelişmiş Mod'da teorik 4 GB'a erişebilir. Gerçek pratik tavan 256 MB'dir.Ancak, hiçbir işlem 16 MB'tan fazlasını kullanamaz. Dosya Yöneticisi, Windows 3.0'a göre önemli ölçüde geliştirilmiştir.

Windows 3.1, 720 KB, 1.2 MB ve 1.44 MB disket dağıtımlarıyla sağlanıyordu. Ayrıca, Windows'un CD-ROM'da dağıtılan ilk sürümüydü.

Ekli dosyayı görüntüle 136803

5-Windows 95

Windows 95, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümüdür. Kod adı Chicago'dur. Microsoft tarafından 24 Ağustos 1995 tarihinde Rolling Stones'un Start Me Up adlı yeni bir şarkıyla katıldığı büyük bir gösteri eşliğinde dünyaya tanıtılmıştır.

Windows 95, Microsoft'un Windows ve DOS işletim sistemlerini tam olarak birleştirebildiği ilk işletim sistemi olma özelliğini taşır.
İlk sürümü 24 Ağustos 1995'te, yayınlanmıştır.
31 Aralaık 2000'de ise destek sona erdirilmiştir.
Windows 95 gerçek anlamda büyük bir satış başarısı yakalamış ve Windows'un bilişim dünyasında bugün edindiği yere ulaşmasında büyük katkısı olmuştur. Son kullanıcı için kullanımı zamanının en kolay kullanılan işletim sistemlerinden biri olmuştur.

Bunun en büyük göstergesi olarak hem disketlerle hem de CD ile kurulabilen bir işletim sistemidir. Disket sürümü sadece işletim sistemini içerir; CD Sampler ve İnternet Explorer gibi ekstralar yoktu.
2004 yılından sonra kullanım oranı görüntülenemeyecek kadar düşmüştür.

Gelen Yenilikler:
  • Windows'un ilk 32 Bit işletim sistemidir.
  • Masaüstü, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Sağ tık, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
  • Başlat ya da Start düğmesi Windows 95 ile beraber Windows sürümlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
  • Windows 95, 32-bit ile çalışıyordu. Bu özellik 16-bit MS-DOS'un pasif duruma düşmesine yol açarken 255 karaktere kadar dosya isimleri ve pek çok teknolojik yeniliğe olanak tanıdı.
  • Tak ve Çalıştır özelliği eklendi.
  • İnternet Explorer ve USB desteği sonraki bazı sürümlere entegre edildi.
  • Büyüteç özeliği
Sistem Gereksinimleri
-6 MHZ 32Bit işlemci
-4 MB RAM
-50MB Sabit Disk Alanı

6-Windows 98

Windows98,Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir.

Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

Piyasaya 15 Mayıs 1998'de sürülmüştür.
Son Kararlı Sürümünü 5 Mayıs 1999'da almıştır.
Temel Desteği ise,30 Haziran 2002'de bitmiş,Genişletilmiş Desteği 11 Temmuz 2006'da sona ermiştir.

Yenilikler:
  • Internet Explorer 4.01 eklendi
  • FAT32 dosya sistemi eklendi (aslında Windows 95 OSR2 bu dosya sistemini içermekteydi)
  • Masaüstüyle İnternet'i birleştiren ve görevleri tek tıklamayla kolaylaştıran Active Desktop eklendi.
  • E-posta yazılımı olan Outlook Express ve rehber kaydı olan Windows Address Book eklendi
  • Microsoft FrontPage Express eklendi.
  • İnternet üzerinden sohbet etmeye yarayan Microsoft Chat yazılımı eklendi.
  • Windows Gezgini'ne HTML görünüm, "İleri", "Geri" tuşları gibi Internet Explorer işlevleri ile .CAB dosyaları görüntüleme desteği eklendi
  • İnternet sitelerini (Genellikle haber ve eğlence siteleri) takip etmek (RSS gibi) ve çevrimdışı görüntüleme özelliği olan Microsoft Active Channels eklendi.
  • Daha gelişmiş USB desteği, USB HID/PID cihaz desteği ve ACPI 1.0 desteği eklendi.
  • TV kartı veya internet üzerinden televizyon izleme özelliği olan Microsoft WebTV for Windows yazılımı eklendi. (Bu yazılım, Windows 98 Türkçe sürümünde bulunmaz.)
  • ICM (Image Color Management) 2.0 eklendi.
  • System File Checker (SFC) eklendi.
  • DCOM 1.2 eklendi.
  • HyperTerminal'e TCP/IP bağlantı desteği eklendi.
  • Kızılötesi desteği eklendi.
  • VCACHE, SMARTDRV'ın yerini aldı.
  • Büyüteç aksesuarı eklendi.
  • DirectSound eklendi.
  • ACPI 1.0 desteği eklendi.
  • Kurulum arayüzü yenilendi.
  • Telephony API (TAPI) 2.0 eklendi.
  • Kritik güncellemeleri bildiren Windows Update eklendi
  • Microsoft PLUS! 95'de bulunan 3D Pinball Space Cadet oyunu, DriveSpace 3, Görev Zamanlayıcısı ve çeşitli temalar eklendi.
  • Windows Driver Model (WDM) ve Broadcast Device Architecture (BDA) eklendi.
Sistem Gereksinimleri
-486DX2/66 MHz veya daha yüksek işlemci (Pentium işlemci önerilir.)
-16 MB RAM (24 MB önerilir)
-En az 500 MB HDD boş alan.
-VGA veya yüksek çözünürlüklü monitör (640X480)
-CD-ROM veya DVD-ROM sürücüsü




7-Windows ME (Milenium Edition)-2000


Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.Temel Desteği 31 Aralık 2003'te,Genişletilmiş Desteği ise 11 Temmuz 2006'da sona ermiştir.16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir.(2000,ise tam tersine kurumsal olarak geliştirilmiştir.)



Yenilikleri:
  • Son kullanıcıya hitap eden yeni yazılımlar eklendi.
    • Windows Movie Maker
    • Windows Media Player 7.0
  • Sistem Geri Yükleme özelliği ilk kez bu sürümde kendine yer buldu.
  • System File Protection Sistem Dosya Koruması isimli ve sistemin kalbini oluşturan dosyaların güvenliğini sağlayan bir yazılımcık eklendi.
  • PnP desteği geliştirildi ve Universal Plug and Play yani UPnP desteği sağlandı.
  • Otomatik güncelleştirme eklendi.
  • Dahili ZIP sıkıştırma hizmeti eklendi.
  • İnternet oyunları eklendi.
  • Active Directory destekleyen ilk işletim sistemi oldu.
  • Windows Tanıtım Turu olan ilk işletim sistemi oldu.
  • Yardım ve Destek olan ilk işletim sistemidir.

Sistem Gereksinimleri
-150 MHz Intel Pentium veya dengi işlemci (Intel Pentium II 300 MHz önerilir.)
-320 MB boş sabit disk alanı(2 GB önerilir.)
-32 MB RAM (96 MB önerilir.)



8-Windows XP


Windows XP (kod adı: Neptune, Whistler) Microsoft'un kişisel bilgisayarlar ve sunucu sistemleri için ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen altıncı ara sürümüdür. 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür 21 Nisan 2008,de son kararlı sürümü yayınlanmış.Temel Desteği 14 Nisan 2009'da,genişletilmiş desteği 8 Nisan 2014'de sona ermiştir.
Korsanın büyük oranda engellendiği için çok iyi satışlar elde etmiştir.

2006 yılından itibaren, artan korsan Windows XP kullanımına engel olmak amacıyla Microsoft, Windows Genuine Advantage adlı bir yazılımı yürürlüğe sokmuştur. Buna karşın insanlar yine de korsan kullanmanın yollarını bulmuşlardır. Öte yandan korsan XP'lerin çoğunda antivirüslerce silinmeyen ve açığı Microsoft tarafından kapanmayan bir RPC açığı vardır ki bu da korsan Windows'ları tamamıyla dışarıdan müdahalelere açık hale getirir. (Internet bağlantısını sonlandırmak için Görev Yöneticisi'nden Network Service Adı altında çalışan Svchost.exe'leri sonlandırmaya çalıştığınızda 60 saniyelik bilgisayarı kapatma sayacı devreye girer).

Windows XP, daha önceki Windows sürümlerinden farklı olarak tamamen 32 bitlik Windows NT ve Windows 2000 çekirdekleri (kernel) üzerine kuruldu. Bu çekirdek sistem 16 veya 32 bitlik uygulamaları çalıştırabiliyor, mavi ekran hatalarını azaltıp CTRL+ALT+DEL tuş kombinasyonunun kullanımını diğer sürümlere oranla azaltıyordu. Aynı zamanda 64 bitlik sürümü de mevcuttur.

Windows XP Piyasaya çıktığı 2001 yılından şu ana kadar birçok kişi tarafından kullanılarak en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer almıştır hatta şu anda bile genişletilmiş desteğinin bitmesinin üzerinden 2 seneden fazla süre geçmesine rağmen Netmarketshare "nin Mart 2017 verilerine göre dünya genelinde % 7.44 gibi bir oranla en çok kullanılan işletim sistemleri arasında 3. sırada yer almıştır.

-Pentium veya AMD sınıfı 300 MHz ve üstü mikro işlemci,
-Minimum 128 MB Bellek ( 64 MB’da destekleniyor.)

•En az 10 GB sabit disk cilam (Bunun 1,5 GB’lık kısmını işletim sisteminin kendisi kullanıyor.)

-Yüksek kapasiteli bir ekran kartı ve diğer donanımlar (Mouse, klâvye, hızlı bir CD-ROM sürücü, modem)



9-Windows Vista


Vista,kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu.
Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir.Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil,yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi,görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.
Windows Vista, ilk tasarımında Windows XP'nin üzerine temellendirilmiştir. Longhorn Alpha 5048 sürümüne kadar XP kod altyapısı kullanılmıştır. 2005 yılında Microsoft, Windows XP çekirdeğinin artık yaşlı ve eski olduğu, verim ve uyumluluk sorunları yarattığı gerekçesi ile Longhorn tasarısını sıfırlamış (iptal etmiş) ve Windows Server 2003 çekideği üzerine yeni bir Longhorn tasarısı başlatmıştır. Bu gün kullanılan Vista'nın temeli ile, Alpha 5048 sürümüne kadar olan Longhorn kod adlı işletim sistemi birbirinden çok farklıdır. İnternet ortamında bulunabilecek, Longhorn Concepts adlı video ile, ilk düşünülen XP tabanlı Vista'nın bugünkü Windows Vista ile aynı olmadığı görülebilir.
Sistem Gereksinimleri:
  • 800 megahertz (MHz) 32-bit (x86) işlemci veya 800 MHz 64-bit (x64) işlemci.
  • 512 megabayt (MB) sistem belleği. ...
  • DirectX 9 sınıfı grafik kartı
  • 32 MB grafik belleği.
  • 15 gigabayt (GB) boş alanı olan 20 GB sabit disk.




10-Windows 7



Windows 7 Microsoft tarafından 22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülmüş işletim sistemidir. Windows Vista Service Pack 2'nin yapımından 5 ay sonra çıkış tarihi Microsoft tarafından 22 Ekim 2009 olarak belirlenmiştir. Genişletilmiş resmî destek 14 Ocak 2020'de bitmiştir.

Windows 7'nin, Windows Vista'ya göre daha hızlı bir işletim sistemi olduğu belirtilmiştir. Yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün hale gelmiştir. Yeni Windows Aero arayüzü ile daha az bildirim ve sadelik öne çıkarılmıştır.

Önceki Windows sürümlerine göre daha güvenli ve optimize edilmiş pil ömrü ile kullanıcıların verimliliğinin artması amaçlanmıştır.

Gelen Bazı Yenilikler:
Xp Modu
Windows 7 için Windows XP Modu, Windows XP (SP2/SP3) ile uyumlu yazılımların Windows 7 üzerinde Windows XP arayüzüyle rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlayan bir nevi "sanallaştırma" özelliğidir. Bu özellik, Windows 7'nin içine gömülmüş bir Windows XP SP3 kopyası içermektedir. Örneğin; Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 gibi eski sürüm yazılımlar, Windows 7'de kullanılabilmektedir.

Bu özellik, Windows 7 Professional, Enterprise ve Ultimate sürümlerinde yer almaktadır.

Sanal Sürücü

Bu yeni uygulama sayesinde bilgisayarınızda sanal sürücüleri yardımcı programlara ihtiyaç olmadan oluşturabiliyorsunuz.

Şeffaf Pencere
Aero Peek özelliği sayesinde görev çubuğunun sağ alt kısmındaki dikdörtgen bölüme fare ile gelindiğinde, açık olan tüm pencereler görünmez hale gelmektedir.

Sistem Gereksinimleri:
  • 1 GHz işlemci (32 veya 64-bit)
  • 1 GB RAM (32-bit); 2 GB RAM (64-bit)
  • 16 GB boş sabit disk alanı (32-bit); 20 GB boş sabit disk alanı (64-bit)

11-Windows 8-8.1

Windows 8, Microsoft firmasının kişisel bilgisayar kullanımı için Windows 7'nin halefi olarak ürettiği işletim sistemidir. 26 Ekim 2012'de piyasaya çıkmıştır.[2] Windows 8'de e-postalar sosyal hesaplar vb. eşitlenebilmekte ve o kullanıcı hesabıyla oturum açılmaktadır. Windows 95'ten beri var olan "Başlat" menüsü kaldırılıp yerine tam yeni "Başlangıç menüsü" koyulmuştur. Sağ tarafda Taktikler (Windows shell) olarak bilinen dikey bir araç veya görev çubuğu bulundu. Buna fareyi aşağıda sağa ve yukarı sürüklemekle erişmek mümkündür. Windows 8'le beraber sürücü (driver) çeşitliliği de artırılmış ve kullanıcının elle sürücü yüklemesi minimuma indirilmiştir. Resimli parola özelliği ve yüz tanıma özelliği ile oturum açılabilmektedir. Windows Mağaza özelliği eklenmiştir ve bu özellikle kullanıcılar buradan istedikleri programları hemen indirebilir. OneDrive bulut özelliği vardır. Windows 8'de çekirdek çökmesini belirtmek için eski sürümlerden farklı olarak artık üzgün surat ve BSOD ekranı konulmuştur. Windows 8, büyük diskleri (TB) daha iyi kullanma özelliği de eklenmiştir. Windows 8'de entegre olarak Microsoft Security Essentials vardır. Windows 8 'de ismi değişip Windows Defender olmuştur. Windows 8'deki Windows Gezgini (Explorer) Ribbon arayüzü vardır. Windows 8'e Service Pack tipinde bir güncelleme olarak çıkarılan Windows 8.1, 26 Haziran 2013'te tanıtılmıştır. Windows 10'un çıkması ve Windows 8.1'e ücretsiz geçilebilmesi yüzünden genişletilmiş desteği erken kesilmiştir.

Windows 8.1, Microsoft tarafından Windows 8'e Service Pack tipinde bir güncelleme olarak çıkarılan ve daha iyi bir başlangıç ekranı deneyimi sunan bir işletim sistemidir. Haziran 2013'te "BUILD 2013" konferansında tanıtılmıştır.


Ayrıca 2014'te bazı geliştirilmeler getiren Windows 8.1 Update güncellemesi dağıtılmıştır. Bu güncelleme yüklenmeyen Windows 8.1'li cihaz destek alamaz.

Yenilikler:
  • Internet Explorer 11 eklendi
  • Canlı kutucukları küçük,orta,geniş,büyük gibi boyutlandırma seçenekleri geldi.
  • Yeni Windows Mağazası
  • Kişisel Bilgisayar Ayarlarındaki ''Kişisel '' kelimesi kaldırıldı .Yerine Bilgisayar Ayarları geldi.
  • Modern UI'ye daha çok özellik ve kişiselleştirilebilirlik eklendi.
  • Modern UI uygulamalarına pencere özelliği eklendi
Windows 8.1 netmarketshare'nin Mayıs 2016 verilerine göre dünya genelinde % 8.77 gibi oranla en çok kullanılan işletim sistemleri arasında 4. sırada yer almıştır


  • İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı olmalı
  • RAM: 1 GB (32 bit için) veya 2 GB (64 bit için)
  • Sabit disk alanı: 16 GB (32 bit için) veya 20 GB (64 bit için)
  • Grafik kartı: WDDM sürücüsüne sahip Microsoft DirectX grafik destekli bir ekran kartı




12-Windows 10


Windows 10, Microsoft tarafından geliştirilen, Windows NT ailesinden bir işletim sistemidir. Windows NT ailesinin son çıkan sürümüdür. Windows 8.1'in halefi, yaklaşık beş yıl önce yayınlandı, 15 Temmuz 2015'te üretime sunuldu ve genel olarak 29 Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü.
Windows 10, MSDN ve Technet aracılığıyla indirilebildi ve Windows 8.1 ve Windows 7 kullanıcıları için ücretsiz yükseltme teklifi olarak sunuldu. Windows 10, Windows Insider'lar tarafından kullanılabilen Windows 10 test yapılarına ek olarak, kullanıcılara hiçbir ek ücret ödemeden mevcut olan yeni kararlı yapıları sürekli olarak alır. Kurumsal ortamlardaki aygıtlar bu güncelleştirmeleri daha yavaş alabilir veya on yıllık uzatılmış destek ömrü boyunca yalnızca güvenlik düzeltme ekleri gibi kritik güncelleştirmeleri alan LTSC sürümleri kullanabilir.

Windows 10, ilk sürümünde çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Eleştirmenler, Microsoft'un önceki Windows sürümlerine benzer olan masaüstü odaklı bir arayüz sağlama kararını övdü ancak Windows 10'un dokunmatik odaklı kullanıcı arayüzü modu, dokunmatik odaklı arayüz üzerindeki Windows 8'e göre eksiklikleri içerdiği için eleştirildi. Eleştirmenler ayrıca Windows 10'la birlikte gelen yazılımındaki Xbox Live entegrasyonu ve Cortana kişisel asistanının işlevselliği ve yetenekleri ile Internet Explorer'ın Edge'le değiştirilmesindeki iyileştirmeleri de övdü. Bununla birlikte medya kuruluşları, zorunlu olarak güncelleme yüklenmesi, Microsoft ve ortakları için işletim sistemi tarafından gerçekleştirilen veri toplama ile ilgili gizlilik endişeleri olmak üzere işletim sistemi davranışlarındaki değişiklikler konusunda eleştirmiştir.





Okuduğunuz İçin Teşekkürler ??♥️
elinize sağlık bilgilendirici bir yazı olmuş.
 

LinuxIsNotUniX

Doçent
Katılım
27 Şubat 2021
Mesajlar
936
Reaksiyon puanı
963
Puanları
93
Yaş
17
ilk kullandıgım windows kuzenimin pcsinde xp idi ve ilk oynaıgım oyun kuzenimin pc sinde tek yüklü oyun olan Counter strike condition zero ve yanında beleş olarak veriler cs condition zero deleted scenes
ve hala deleted scenes oynuyordum şuan (artık nasıl etkilendiysem :))
Mesaj otomatik birleştirildi:

500 TB ram yetersiz :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

500 tb ramın yetersiz kaldığı vakti bırak 500 tb ram yeni çıktıgında artık mezarımızı ugrayan olmaz kemiklerimizi köpekler yer :):)
 
Üst