Devlet dairelerinde neden pardus kullanılmaz

kahtali02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merak ediyorum doğrusu ne zaman tamamen geçilecek pardudasonuçta devlet kurumu olan tübitak geliştiriyor bunu ancak bu şekilde yaygınlaştırılması mümkün başta sıkıntılar olacaktr ama zamanla alışılır Windows a verilen lisans ücretleri de pardusun geliştirilmesine aktarılabilir bence

veyselgunduz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
aselsan ın yaptığı her cihazı devlet neden kullanmıyorsa o yüzden. Siyaset kötü bir şeydir.

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
devlet daireleri ,okullar daha nice yerler.ondan sonra biz siber saldıralara hazırız deniliniyor.çok komik ya.zaten devlet gizli belgeleri 1 dolara satılıyor.

boundless-heatmap-large-001.jpg

NSA Veri Topladığını Kabul Etti

Her Ülkeden Sayısız Veri Toplandı
Boundless Informant haritasına ait bir ekran görüntüsü, son derece gizli bir NSA ‘küresel ısı haritası’ içeriyor.
Harita, Mart 2013’te küresel bilgisayar ağlarından 97 milyar parça veri toplandığını gözler önüne seriyor.

En çok bilgi toplanan ülke, 14 milyar veri parçasıyla İran olurken, ikinci sırada 13,5 milyar veriyle Pakistan yer aldı. ABD’nin en yakın müttefiklerinden Ürdün, 12,7 milyar veriyle üçüncü sırada yer alırken, Mısır 7,6 milyar veriyle dördüncü, Hindistan ise 6,3 milyar veriyle beşinci sırada yer aldı.

kaynak

Mr.Elm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Merak ediyorum doğrusu ne zaman tamamen geçilecek pardudasonuçta devlet kurumu olan tübitak geliştiriyor bunu ancak bu şekilde yaygınlaştırılması mümkün başta sıkıntılar olacaktr ama zamanla alışılır Windows a verilen lisans ücretleri de pardusun geliştirilmesine aktarılabilir bence
Cevabı kendin vermişsin. "geliştiriyor". windows yıllardan beri kurumsal ihtiyaca cevap verebilecek şekilde gelişmiş ve belli bir standarta stabiliteye ulaşmış bir platform.
pardus ise hala gelişimini sürdüren bir işletim sistemi. Kullanım alışkanlıkları, ortaya çıkacak yazılımsal sorunlar, sürücü sorunları ve bu sorunlara anında müdahale edebilecek kurum içi bilgi işlem merkezi eksikliği.. Hangi kurumun pardus konusunda uzman bilgi işlem çalışanı vardır ve kaç tanedir.
Kendin için düşürsek muhtemelen windows kullanıyorsundur. hadi tamamiyle pardusa geç bakalım neler yaşıyorsun :)
Alışkanlıklar meseleside apayrı konu. Ama tabi gönül ister ki tamamiyle pardusa dönelim. Ben de istiyorum.
Unutmadan kurumlar için alınan bilgisayarlarda windows oem olarak yüklü geliyor zaten. neden insanlar pardusa yönelsin?

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
Meslek liselerinde F klavye öğretirler ama çocuk eve gider Q oynar.

Devlet daireside F kalvye vardır ama memur Q'ya çevirir de kullanır.

Sen pardus yüklersin bilgisayara, of puf muf... bi bakmışsın Windows'a döner.

TsamV

Asistan
Reaksiyon puanı
0
aynen bende aynı fikirdeyim inşallah bir gün geçeriz.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
1997'de bilgisayar ile tanıştım.
Wndows 95, 97, XP, Vista, Windows 7, 8... Hepsini çok rahat kullandım.
Bilgisayar sorun çıkardıysa bir şekilde mutlaka çözdüm.

Zaman zaman linux nedir, niye bu kadar övülüyor, diye düşünmeden edemedim.
Bir kaç deneme yaptım.

Ama çabuk pes ettim.
Daha doğrusu pes ettirildim...

Platformda bir sorun yaşıyordum, bildiklerim sorunu çözmeme yetmiyordu.
Çevremde yardım alacak kimse yoktu.
İnternetten bakayım diyordum, "şu kodu yaz" dene diyorlardı. Kod mu? Nereye yazacağım kodu? diyordum dalga geçiyorlardı...
Açık söylüyorum linux kullanıcılarında bir hava var ki tarifi imkansız.
Hani kibirli insanlar kibirli olduklarının farkına varmazlarmış ya işte o türden bir durum.
Linuxçular bilgisayar konusunda kendilerini aşmış olarak görüyorlar.
Yardım isteyince, yardım edenler var ama yardım istediğine pişman edecek gibi laf sokmalar. İşi aşırı "teknik" anlatmaları falan.

TV kartım çalışmıyor diyorum.
Şu kodu yaz diyorlar.
Kodu nereye yazacağım deyince ohoooo sen boş ver tv kartını diyorlar.

Bu kişisel deneyimlerimden sonra ülke genelindeki duruma gelelim.

Windows'u bugün tanımayan yok, bir sorun olduğunda çoluk çocuk dahi o sorunu rahatlıkla çözebiliyor.
Kullanılan terimleri biliyorsunuz.
Sorunu çözmek için önünüze bir harita konulduğunda o haritada kaybolmadan ilerleyebiliyorsunuz.

Linux'ta ise sorunu çözmek için önünüze konan harita eğer o işin acemisiyseniz Japonca kullanma kılavuzlarına benziyor.

Ülkemiz İstanbul ve Ankara'dan ibaret değil.

Devlet dairelerimiz en ücra köy ve kasabaya kadar yayılmış vaziyette.
Her kurumda bir sürü bilgisayar var.
Ve bu bilgisayarlar sık sık sorun çıkarıyorlar.

Bu sorun çıkaran bilgisayarların sorunlarını çözme konusunda windows bilgisine sahip bir kişiyi bulmak çok kolay oluyor.

Büyük şehirlerde servisler var ancak küçük il ve ilçelerde bilgisayarlarda bir sorun olduğunda ne yapılıyor biliyor musunuz?

En yakın "internet kafe" aranıyor oradan eleman çağırılıyor.

Bir "çırak" gelip sorunu çözü gidebiliyor.

Ama bilgisayarlarda Pardus olduğunda ülkenin %70'inde sorunu çözecek adam bulamazsınız.

Şu an devlette Pardus kullanmak, yetkili servisi olmayan yedek parçası bulunmayan ucuz araba almaya benzer, ilk başta tasarruf yaptığınızı ucuza araba aldığınızı düşünürsünüz ama ilk sorun çıktığında ben şimdi ne yapacağım diye ortada kalırsınız.

Mesele Pardus'un ne kadar iyi, ne kadar mükemmel olduğu meselesi değil.

Ülke genelinde Pardus'u rahatlıkla kullanabilecek, bir sorun olduğunda o sorunu çözebilecek teknik bilgiye sahip insan yeterliliğinin olmaması.

Evinde boş vakti çok olan genç linux'u kullana kullana öğreniyor.
Ama bilgisayarı iş için kullananların o kadar boş vakti yok.

veyselgunduz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
o zaman hiç bir şey üretmeyelim nasıl olsa yabancılar yapıyor onlardan alırız. Her şeyin bir zorluğu 5 yıl 10 yıl cefasını çekersin ama sonra kendi yağınla kavrulursun devletin lisanslı yazılımlara ödedi parayla devlet dairesinde binlerce eleman çalıştırırsın

TheDestroyer35

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşların dediği windows un sorunlara çözüm bulma rahatlığı çok iyi,pardus(linux)(ukalıklar da çabası,arada bende yapıyorum :)) çok daha zor ancak şöyle de bir durum var.Pardus'u geliştiren devlet elinde ve devlet dairelerinde bilgisayarlarda yapılanlar bellidir.Bunu sorunsuz hale getiriyorsan bence kullanılmasında sorun yok.Yazılım satan firmalara da bunu zorunlu tutarsan (ki bu çok kolay buna geleseye kadar o kadar saçma şeyleri zorunlu tutuyorlarki) hiçbir sorun çıkmaz.

Devlet dairesindeki bilgasayara da özel bilgisayarmış davranmak istiyorlarsa öğrenmek zorunda kalacaklar.Windows dan nefret ediyorum hemen hemen her yeri baş belası bi yazılım...

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Yeni işe başlayanlara anlatırsın ama eski çalışanlara nasıl anlatacan o linüx'ü kullanmayı ilk önce ders vermeleri lazım devletin

ersamet55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Belki kıt yada sığı düşüne bilirim ancak, Rusya bile Windows çekirdeğini geliştire biliyorsa bence Tübitak'a düşen Microsoft ile ulusal imza karşılığından bölgesel işletim sistemi geliştirmeleri için işletim sistemi çekirdek kodlarını istemek ve bunu Türkiye'de Tübitak kontrolünde yapmak. yıllardır insanların Microsoft'a seçenek olsun diye geliştirdiği ve başaramadığı bir şeyi bizim başarmamız zor hadi diyelim oldu kaç yıl sürecek dersiniz değişim zamanı. Düşüncem şu ki Windows 7 hatta sistem gereksinimleri göz önüne alınırsa Windows XP çekirdeği ülke ihtiyaçlarına göre basitleştirilebilir veya geliştirile bilir. Eğer bu kadar Linux geliştiricisi bir araya geldik illa bir şeyler yapmalıyız ozaman buyursunlar Ulusal Android Yapsınlar yada Linux çekirdeğini tablet veya telefonlara uyarlasınlar. Onlarca yıllık masa üstü işletim sistemine sıfırdan girmektense hala ne olduğunu anlayamayan insanların var olduğu tasına bilir cihazların işletim sistemlerini yapsınlar

kahtali02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Cevabı kendin vermişsin. "geliştiriyor". windows yıllardan beri kurumsal ihtiyaca cevap verebilecek şekilde gelişmiş ve belli bir standarta stabiliteye ulaşmış bir platform.
pardus ise hala gelişimini sürdüren bir işletim sistemi. Kullanım alışkanlıkları, ortaya çıkacak yazılımsal sorunlar, sürücü sorunları ve bu sorunlara anında müdahale edebilecek kurum içi bilgi işlem merkezi eksikliği.. Hangi kurumun pardus konusunda uzman bilgi işlem çalışanı vardır ve kaç tanedir.
Kendin için düşürsek muhtemelen windows kullanıyorsundur. hadi tamamiyle pardusa geç bakalım neler yaşıyorsun :)
Alışkanlıklar meseleside apayrı konu. Ama tabi gönül ister ki tamamiyle pardusa dönelim. Ben de istiyorum.
Unutmadan kurumlar için alınan bilgisayarlarda windows oem olarak yüklü geliyor zaten. neden insanlar pardusa yönelsin?

:) insanlar dewlet dairelerindeki bilgisayrlarda bile kullanılabiliyrsa bu bi ew kullanıcısına hayli hayli yeter die düşünmeye başlarlar zamanla :)
ewt ama kullanıla kullanıla satbiliteye ulaşılabilecek bi yapıdan bahsedyrz sonuçta windowsta win7-8 olarak doğmadı birden emekleye emekleye bizler sayesinde bugünlerne gldi yani

- - - Mesaj Güncellendi - - -

o da var birde kaynak kodu kapalı bi sistemden bahsedyrz kimse windowsun verilerimizi çalmadığını kanıtlayamaz.ki bnce hepimiznde ne olduğunu babamızdan çok bill amca biliodr .d

brskyk

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Pardus proflar için bence kullanımı zor,Devlette gitmez zaten yavaş giden sistem var bide pardus düşünemiyorum neler olur :D

Mr.Elm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
:) insanlar dewlet dairelerindeki bilgisayrlarda bile kullanılabiliyrsa bu bi ew kullanıcısına hayli hayli yeter die düşünmeye başlarlar zamanla :)
ewt ama kullanıla kullanıla satbiliteye ulaşılabilecek bi yapıdan bahsedyrz sonuçta windowsta win7-8 olarak doğmadı birden emekleye emekleye bizler sayesinde bugünlerne gldi yani

- - - Mesaj Güncellendi - - -

o da var birde kaynak kodu kapalı bi sistemden bahsedyrz kimse windowsun verilerimizi çalmadığını kanıtlayamaz.ki bnce hepimiznde ne olduğunu babamızdan çok bill amca biliodr .d

"windowsun verilerimizi çalmadığını kanıtlayamaz" diye bir şey yok. Veriler zaten gidiyor. Özellikle istenilen bir hedef varsa zaten ne var ne yok uzak bağlantı gibi ellerindedir diye düşünüyorum.
Yazılımcı arkadaşlar yanıt verebilirlerse sevinirim: Eğer konuya devlet resmen el atsa ciddi bir ekip ve kaynakla baştan bir işletim sistemi yazılsa, bu sistemde doğrudan windows programlarını çalıştırır halde yazılabilir mi? Bir nevi windows muadili ürün ortaya çıkarılabilir mi?

kahtali02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
"windowsun verilerimizi çalmadığını kanıtlayamaz" diye bir şey yok. Veriler zaten gidiyor. Özellikle istenilen bir hedef varsa zaten ne var ne yok uzak bağlantı gibi ellerindedir diye düşünüyorum.
Yazılımcı arkadaşlar yanıt verebilirlerse sevinirim: Eğer konuya devlet resmen el atsa ciddi bir ekip ve kaynakla baştan bir işletim sistemi yazılsa, bu sistemde doğrudan windows programlarını çalıştırır halde yazılabilir mi? Bir nevi windows muadili ürün ortaya çıkarılabilir mi?

bi bilene sormak lazım normalde microsoft yaptıysa başka bi kurumda yapabilir ama nasıl yapacağını bende bilmiyorum ;)

sumeyrademirci

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Adamlar bağımlı yaptılar kendilerine .exe si başka bir şeyidir windows olmazsa olmazıdır bu gibi yerlerde ama pardus'ta artık değişti kaldırdılar debian tabanı kullandılar bence yapılan yanlıştı ama hayırlısı artık.

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
İstanbulda askerlik şubesinde Pardus kullanıyordu. Hepsinde öylemidir bilemem ancak bi sıkıntı çıktığında Windows'ta her 3 kişiden 1'i çözebilecekken, Pardus da bu sayısı 10 kişiden 1'e düşüyor.

Pardus'ün ne kadar milli olduğu tartışılır ancak Windows kullanmak istemeyenlere alternatif olduğu kesin.

pumperking

Profesör
Reaksiyon puanı
3

Bir kaç deneme yaptım.

Ama çabuk pes ettim.

İnternetten bakayım diyordum, "şu kodu yaz" dene diyorlardı. Kod mu? Nereye yazacağım kodu? diyordum dalga geçiyorlardı...
Hani kibirli insanlar kibirli olduklarının farkına varmazlarmış ya işte o türden bir durum.
Yardım isteyince, yardım edenler var ama yardım istediğine pişman edecek gibi laf sokmalar. İşi aşırı "teknik" anlatmaları falan.

Şu kodu yaz diyorlar.

Windows'u bugün tanımayan yok, bir sorun olduğunda çoluk çocuk dahi o sorunu rahatlıkla çözebiliyor.
Sorunu çözmek için önünüze bir harita konulduğunda o haritada kaybolmadan ilerleyebiliyorsunuz.

Linux'ta ise sorunu çözmek için önünüze konan harita eğer o işin acemisiyseniz Japonca kullanma kılavuzlarına benziyor.

Bu sorun çıkaran bilgisayarların sorunlarını çözme konusunda windows bilgisine sahip bir kişiyi bulmak çok kolay oluyor.

Büyük şehirlerde servisler var ancak küçük il ve ilçelerde bilgisayarlarda bir sorun olduğunda ne yapılıyor biliyor musunuz?

Ama bilgisayarlarda Pardus olduğunda ülkenin %70'inde sorunu çözecek adam bulamazsınız.

Şu an devlette Pardus kullanmak, yetkili servisi olmayan yedek parçası bulunmayan ucuz araba almaya benzer, ilk başta tasarruf yaptığınızı ucuza araba aldığınızı düşünürsünüz ama ilk sorun çıktığında ben şimdi ne yapacağım diye ortada kalırsınız.

Ülke genelinde Pardus'u rahatlıkla kullanabilecek, bir sorun olduğunda o sorunu çözebilecek teknik bilgiye sahip insan yeterliliğinin olmaması.

işin iğrenç tarafı da biri çıkıp demiyor linuxe yeni başlayanlara, git kardeşim şurayı bi oku kodlar bu işe yarar şurdan konsolu açacaksın.ama yok nihahahaha gülsünler sanki analarının karnında öğrendiler.
sırf linux kullanıcılarının havası yüzünden linux benim gözümde çöken windows'dan veri kurtarmaya yarayan bir işletim sistemi.
mac osX gerisi yalan.

altacbori

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Milyonlarca öğrenciye ücretsiz tablet dağıtabiliyorlarsa Windows ve diğer yazılımlara ayırdıkları ödeneği kısıp rahatlıkla her memura birer "pardusbook" verebilirler. Ne donanımda sorun çıkar ne maliyette. Ama sen 50 yaşındaki adama Pardus kullanmayı öğretebilir misin?

yuuksel

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
afyon üniversite hastanesinde tamamen pardus - linux kullanılıyor
isteyince uğraşınca oluyor

minstally

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hali hazırda bulunan sistem kötü. Bir eylem yapılması isteniyor ama bu eylemi yapıcak kişiler sürekli dışarıya gitme çabasında. Pardus geliştirilebilir hatta kullanıcılara yönelik olarak farklı sürümleri tek çatıda da barındırabilir. Bizim tek sorunumuz bunu geliştiricek elemanları sürekli dışarıda aramamız veya içeride yetiştirmeye önem verilmemesi.. Siyasi bir cümle olucak ama Obama'nın bilişim ile ilgili söylediği sözler ve ulaştırma bakanımızın söylediği sözler arasında yüzyıllık bir gelişim farkı olduğu kesindir. MSdos ile hayatıma başladım ama windows'u herzaman sıradan insanların mac os'ı tasarım düşkünlerinin ve linux'ı sadece programcıların,analistlerin ve matematiksel alanda işlem yapan insanların kullanabiliceğini düşündüm. Windows kurcalamak her arabirimini değiştirmek harika birşey olarak geldiği için programcı hayatımda windows ile çalıştım ama grafik ve video düzenlemelerim içinde mac kullanmak zorunda kaldım. Hep mac arayüzüyle windows sadeliğini aradığım kesindir.. Burası benim hayatım içinde ki yorum ama pardus meselesine geliceksek.... Açıkcası bilgiyi paylaşma taraftarı değilimdir. Bildiğim bilgi yalnızca benim olmalı;bir birey o bilgiyi istiyorsa onu elde edene kadar azim etmeli. Ama iş kendi bilişim sektörün olunca dayatmalardan çok mecburiyetci bir fikir yok. Devlet dairelerinde pardus yüklü olsun ama "kullanamıyorlar" demek ahmaklıkdır. Devlet dairelerinde sabit işlemlerin yürütülmesi gerektiği için alıcakları eğitimde pozisyonlarına göre olur. - Bu ülkede bilişim sektörü web tasarım ve video tasarım olarak görmekden vaz geçdiği sürece, - Okullarda FATIH projesi ile Windows 7 ve Pardus işletim sistemi yükleyip bunun ön kullanım eğitimi vermeden varsayılan olarak windows kullandırılmaz pardus seçilirse, - Din dersleri gibi bilişim teknolojileri derslerinde "bilgisayarın tanımı,çevre birimleri ve tarihi" konulu bilgileri araştırma ödevi vermekdense pardus işletim sistemi hakkında bir müfredat konulursa - Genclerimiz oyun haricinde linux ile programlama sayesinde neler yapabiliceklerini bilirlerse Umuyorum ki memleketimizin bilişim teknolojileri alanında ilerleme göstererek toplumsal rahatlıklara ulaşırız. Bizim insanımızın teknoloji ile olan uyumu akıllı telefon safsatasında foursqare adlı uygulamada check-in atmakdır sadece... Buradaki her arkadaş umuyorum benim gibidir. Ne kullandığını hangi yazılımın nasıl çalıştığını bize sunulan teknolojinin aslında bizlerinde üretebilicek bir teknolojiyi kurabiliceğimizi bilen insanlardır... Bizim insanımız ara birim elemanı değildir. Saygılarımla; Minstally Unutmadan bu bilişim olayı acayip birşey iyi yanını alın he Kevin D. Mitnick gibi kötü yanını almayın

Da Vinci's

Doçent
Reaksiyon puanı
5

Bir kaç deneme yaptım.

Ama çabuk pes ettim.

Şu kodu yaz diyorlar.

oo sen daha kodu terminale yazacağını bilmiyorsan boşver linuxu,sana 3-5 beden büyük gelir.

Konuya gelirsek geleceği belirsiz bir işletim sistemine devletin geçmesi hiç mantıklı değil.
İş sadece harddiske format atıp pardus kurmakla bitmiyor.O bilgisayarlarda çalışan paket programlarında pardus versiyonu yapılmalı, kullanıcıya eğitim verilmeli. Bukadar maliyetin ve zamanın ardından pardus rafa kalkarsa ne olacak her şey çöpe mi gidecek.

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Artık resmi dairelerde kullanılan uygulamaların birçoğu web tabanlı olduğu için, platform bağımsız kullanılabilir. Böylelikle tonlarca lisans parası vermekten kurtulunur. Ve insanlar sürekli gözleri önünde olan bir sisteme zaman içinde aşina olur, ısınır. Yavaş yavaş düzen oturtulabilir.

muratwes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pardus kullanmayan biri konuyu acmıs galiba.İşletim sistemi denmez ona sadece bir zımbırtı.Kısaca çöp.Vakit kaybı farklı seylere yonelmeliler

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
devlet dairelerinde hala tüplü monitör var.
hala xp kullanılıyor :)

önce daha çok tasaruf ve dahja iyi bir görünüm sunan lcd monitörlere, sonra da sorunsuz bir sisteme ihtiyaç var. (memurların kaytarmasına da izin vermesin bu sistem)

bir çok sistem web üzerinden işliyor. bu yüzden windowsa aslında pek de ihtiyaç yok.
ama memurların büyük bir bölümü pardus a alışana kadar (hala masaüstünü yenileyince bilgisayarın hızlandığını düşünüyorlar) pardus 4 5 versiyon atlar :)

devlet pardusa geçsede bir çok memur kolay kolay geçemez.

fatura yatırmak için postaneye gidiyorum adam bilgisayar dondu bi 20 dakika bekle diyor.

bu arada aynı anda hem f klavyeye geçilirse ve hemde pardusa geçilirse memurların çoğu istifa eder :D