CHP İstanbulu alabilir mi?

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
131b.jpg
CHP İstanbul’u alabilir mi?

GEÇEN gün arkadaşlarla "mavra" yapıyoruz.

Konumuz:

İstanbul’da yerel seçim.

Bazıları şu tezi dile getiriyorlar:

"Tayyip Bey geçen gün Kadir Abi’ye öyle bir kaş çatmış ki... Demek ki Kadir Abi gidici."

Buna mukabil...

"Karşı tez" hemen devreye giriyor:

"Ne alakası var... Ben gözümle gördüm. Tayyip Bey, Kadir Abi’ye gülümsedi. Demek ki beş yıl daha Kadir Abi."

Ne anlıyoruz bu muhabbetten?

Ne anlayacağız...

Dost, düşman herkes şuna kesin iman etmiş:

"Tek seçici Tayyip Erdoğan’dır. Kimi aday gösterirse banko o kazanır."

Peki durum gerçekten de bu mudur?

Gerçekten de Tayyip Bey’in mimiklerine bakarak mı İstanbul’un yeni başkanının kim olacağı hakkında fikir sahibi olacağız?

Gerçekten de İstanbul, Tayyip Bey’in çantasındaki keklik midir?

Gerçekten de olay, "odunu koysak kazanır" noktasına mı gelmiştir?

* * *

Bence olay bu kadar basit değil.

Tayyip Bey’in dudaklarından dökülecek isim "Kadir Abi" tarzı düşük profilli bir isim olursa...

Bir mağlubiyet olasılığı doğar.

Çünkü...

"Kadir Abi" gibi düşük profilli ve karizma yoksunu isimlerin, İstanbul gibi bir kentte belediye başkanı seçilebilmelerinin tek bir koşulu vardır:

Güçlü ama çok güçlü bir AKP rüzgarı.

Yerel seçime kısa bir süre kala ortamı koklayın:

Eğer güçlü ama çok güçlü bir AKP rüzgarı esmiyorsa...

Hem "Kadir Abi"mizin hevesi kursağında kalabilir...

Hem de İstanbul’un Tayyip Bey’in çantasına sığmayacak bir keklik olduğu anlaşılır.

Geçen seçimi anımsayalım:

AKP rüzgarı acayip güçlü esiyordu...

Buna rağmen ne oldu?

Sefa Sirmen gibi iddiasız bir adayla seçime giren CHP’nin oyu yüzde 30’lara yaklaştı.

Önümüzdeki seçimde...

AKP rüzgarı melteme dönerse...

CHP son dönemdeki muhalefet performansını devam ettirebilirse...

CHP’nin yeni il başkanı Gürsel Tekin, eski Refah Partisi’nin uyguladığı "Leninist model" üzerinden çalışmalarını sürdürürse...

Kemal Kılıçdaroğlu gibi dişli bir rakip, "Kadir Abi"nin karşısına çıkartılırsa...

Kılıçdaroğlu, "Kadir Abi"yi de belge manyağı yapmaya kalkarsa...

İstanbul’un rant alanlarından yararlananlar arasındaki ihtilaf daha da artarsa...

İhtilafa düşenler, işi "Kadir Abi"den intikam almaya kadar vardırırlarsa...

Ne olur?

Sular tersine akmaya başlamaz mı?

Şarkı "pat" diye bitmez mi?

* * *

Biliyorum...

Zordur almak AKP’den İstanbul’u...

Biliyorum...

İstanbul’u kaybetmek Tayyip Bey’in ruh sağlığını bozar...

Biliyorum...

Ne kadar AKP yorgunu olursa olsun İstanbul AKP’ye çok alıştı...

Yani demem o ki:

CHP’nin İstanbul’u alabilmesi çok ama çok zor.

Ama imkansız da değil.

Ya da şöyle söyleyeyim:

Olay henüz, "Odunu koysak seçtiririz" noktasına kadar gerilemiş değil.

Ahmet HAKAN

AtakaN

Doçent
Reaksiyon puanı
3
istanbula goc arttikca istanbulu akp goturur herturlu
komur yardımları basladı bu arada

angoren

Doçent
Reaksiyon puanı
5
"Ama imkansız da değil" ahmet hakan kafan iyi mi? ha bu arada sdn üyesi kardeşlerimi uyarmak isterim. aman ha çarşıda pazarda cehaape istanbul'u alabilir mi gibi konuşmalar yapmayın. milleti kendinize güldürmeyin.

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
kendide diyor zaten "mavra" yapıyorduk diye..:)

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Chp boğaz manzaralı bir yerde kumdan kaleler yapıp içinde oynasın.. ( adayları.. )

ieee

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Chp bırakın İstanbul'u son seçimde kaybettiği kalelerini alamayacak.mesela antalyada deniz baykal aday olsa yine kazanamaz...

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Merhaba,

Yerel yönetimlerde "partinin bir ili alması" zaten saçma birşey. Bu minvalde cevap verecek olursak, CHP alır mı? İmkânsız.

Mevcut sistemde, genel anlamda kimi koysanız (oduna bile gerek yok, kütük olsa bile) seçtirirsiniz. Sistem buna izin veriyor. Ama belediye başkanının birşeyler yapması lazım. Sadece askari müşterekteki sorunları çözmek yetmez; şehircilik adına birşeyler katmak lazım. Belediyeciliğe sanat katmak lazım; ek birşeyler sunmak lazım.

Önceki seçimlerde İstanbul'da Doktor Mimar iki belediye başkanı adayı vardı. Birisinin özgeçmişinde üç beş satır yazı (partisi kırpmış olabilir tabii), diğerinin özgeçmişinde onlarca ödül vardı. Ben onlarca ödülü olana, projeleri, çılgın (ve imkânsız) olana oyumu verdim. Partisine bakmadım bile. Önemli olan İstanbul'a birşeyler kazandırmasıydı. Seçilemedi; ama o gece rahat uyudum.

Tabii parti amblemine oy veren, bilmem kaç milyon tane bilinçsiz, şehirlilik kavramından uzak insanın yanında benim bir oyumun bir önemi yoktu belki; ama dedim ya; ben partisi değil kendisi bana benzeyene, şehircilik anlamında İstanbul'a birşeyler katabileceğini düşündüğüm birisine oyumu verdim.

Sonraki seçimde size de tavsiye ederim. Takım tutmaktan daha tatmin edici sonuçları olabilir.

Güzel günler dilerim.

mustapha_84

Doçent
Reaksiyon puanı
3
İstanbul dediğimiz yer birkaç zengin mahallesinden ibaret olsaydı CHP belki alırdı ama öyle değil işte.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Evet malesef yoksul insanlarımız çok fazla ve dilenci muamelesi görüyor...!

Tsunmys

Profesör
Reaksiyon puanı
2
istanbula goc arttikca istanbulu akp goturur herturlu
komur yardımları basladı bu arada
Kömür yardımları derken ne kast ediliyor bilmem ama İzmir'de özellikle muhitimde bir çok Akp dışında siyasi görüşe sahip insan da bu kömürleri alıyor kaç seneden beri ve hiç biri Akp'ye oy vermez ;)

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Kömür yardımları derken ne kast ediliyor bilmem ama İzmir'de özellikle muhitimde bir çok Akp dışında siyasi görüşe sahip insan da bu kömürleri alıyor kaç seneden beri ve hiç biri Akp'ye oy vermez ;)

zaten zerre kadar bilgi sahibi olmadan sağdan soldan duydukları ile iftira ediyorlar..

Kömür dağıtılsa oy verilmesi garanti olacak sanki..

ya birşeyler dağıttılar..
ya oy verenler cahil..
ya işin içinde bir iş var..

Herkes yalancı.. bir tek bu iddia sahipleri dürüst..

Ahlâksızlık almış başını gidiyor..

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Merhaba,

Halkın bilinçsizce oy kullandığı konusuna -özellikle yerel seçimlerde- kesinlikle katılmıyorum...

İtirazınız maalesef parti amblemine oy atan insanların ezici çoğunlukta olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İktidar partilerinin yerel seçimlerden fazla oy almasını açıklayacak makul bir teziniz varsa, dinlemeye hazırım tabii. Derseniz ki, iktidar her zaman en iyi seçeneği sunar, bu da ayrı bir sosyal tartışma konusu olabilir. Dediğim gibi, söz sizde.

Güzel günler dilerim.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Tabi kömürle alınacak oyu tartışmıycam kimse de bilemez tabi sanırım bundan olsa gerek ( bizzat gözlerimle gördüm) bi abi oy kullandıktan sonra çıkıp (kulak misafiri olduğum için üzgünüm) evet oyumu akp ye verdim diyerek cep telefonuyla çekmiş olduğu fotoğrafı gösterdi ve neden bilmiyorum fotoğrafı gören kişi bir miktar yeşilliği cebinden çıkartıp abime teslim etti.

angoren

Doçent
Reaksiyon puanı
5
bir miktar yeşillik mi? lütfen böyle asparagaslara inanmayın. bu arada halk kesinlikle yerelde partiye oy vermeyi ikinci planda tutuyor. mesela istanbulda benim tanıdığım çok insan var. yerelde akpartiye oy veren. ki bu adamların akpartiyle yakından uzaktan ilgisi yok, buna yaşam tarzları da dahil. örnek ceyhan. ceyhan normalde sağ kesimini oy alabileceği bir yer değil. ama başkan mhp li adam öyle bir çalışmış ki. ceyhanı gelin gibi yapmış. ve her dönem ceyhan da mhp kazanıyor. lütfen biraz akl-ı selim olalım. yorum yazarken. burada çoluk çocuk yok.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Asparagas mı bizzat kendim şahit oldum. Ama tüh ben kayıt altına almayı akıl edemedim.
Adamlar çok zekiler işlerini şansa bırakmıyorlar helal olsun.

Ama inşallah gözlerim yanlış görmüş kulakarım yanlış işitmiştir.

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Asparagas mı bizzat kendim şahit oldum. Ama tüh ben kayıt altına almayı akıl edemedim.
Adamlar çok zekiler işlerini şansa bırakmıyorlar helal olsun.

Ama inşallah gözlerim yanlış görmüş kulakarım yanlış işitmiştir.

enteresan tabii.. ama insanın nerde gördün seçim kabinin orda diğer partilerin

adamları olan yerdemi? ya da başka yerdeyse nası anladın falan diye sorası geliyo

merak işte :)

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Hemen açıklık getireyim aslında o gün gördüklerim sadece bu manz aradan ibaret değildi tabi ama en çarpıcı olan kısmı buydu bana göre...

Hemen okul bina kapısının çıkışında az ileride bende kapıdan çıktığım gibi sol tarafıma baktım ve dikkatimi çektiler çok anlıktı benim yanımda annem var tek şahidim annem aslında ben amcanın yanına gidip bilseydim bende resim çekmek için makinamı yanıma alırdım demek geçti ama malum ana yüreği bırakmadı beni... :)

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Hatta çok ilgileniyorsan bir akp li kardeşimin ağzından duyduklarımı yani neden akp li olduğunu nasıl anlattığını ö.m ile anlatabilirim ama delilim yok böyle bişeyin nasıl delili olur onuda bilemediğim için daha fazla yazmamayı uygun görüyorum.

Edit: Konunun geleceğinin tehlike altına girmemesi için sussup uyumaya gidiyorum. Ama bi kaç saatliğine...!

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Açıklama için teşekkürler..ö.m'ye gerek yok :)