CEYD-A ile AdaFruit Kullanımı

Bu konuyu okuyanlar

Cenker Sisman

Öğrenci
Katılım
26 Şubat 2019
Mesajlar
41
Reaksiyon puanı
37
Puanları
18
Yaş
53
CEYD Blok Geliştirme yapısına tasarla.ceyd-a.com sayfasından ulaşabilir, kendi komut tasarımlarınızı ücretsizce yapabilirsiniz. Bu yazımızda blok geliştirme yapısıyla CEYD-A ile AdaFruit bağlantısını kuracağız.

AdaFruit Nedir?​


Kaynak: Welcome to Adafruit IO
Adafruit Industries, New York’ta bulunan açık kaynaklı bir donanım şirketidir. 2005 yılında Limor Fried tarafından kurulmuştur. Şirket, bir dizi elektronik ürün, elektronik bileşen, alet ve aksesuar tasarlar, üretir ve satar (kaynak: Wikipedia.org). Adafruit.io ise bir bulut hizmetidir. İnternet üzerinden bağlanabilirsiniz. Basit bir anlatımla, gönderdiğiniz verileri alır ve sonra sisteminize geri gönderir. Ancak bundan çok daha fazlasını yapabilen bir hizmettir. IoT çalışmalarında en çok tercih edilen hizmetlerden biridir.

CEYD-A Kullanımına Başlayalım​

Image for post

tasarla.ceyd-a.com sayfasından giriş yaptıktan sonra sağ alt kısımdaki kırmızı kalem ile komut girişlerinizi yapabilirsiniz.
Site üzerinden giriş yaptıktan sonra kırmızı kaleme basarak Yeni Komut seçelim. Araç çubuğunun IoT bölmesinde AdaFruit ile bağlantı kurup haberleşen bloklar bulunmaktadır.


Adafruit IO adresinden ücretsiz bir hesap açıp, IO bölümünden AIO Key butonuna basıp Kullanıcı ismi ve Active Key değerlerini kopyalayıp AdaFruit bloklarımızda kullanmamız gerekmektedir.





Trigger bölümü ise abone olma bloğu içindir. CEYD-A Ada Fruit’e ulaştıktan sonra Trigger ile geri dönüş değeri alabilmektedir. Bir trigger oluşturup eğer CEYD-A, içinde deneme geçen bir metin gönderiyor ise başarılı bir deneme yazısını CEYD-A’ya geri döndürelim.



Aşağıdaki gibi 2 ayrı komut oluşturalım. İlk komut yayınlama (publish), ikinci komut ise abone olma (subscribe) işlemleri için olacak.





Oluşturduğumuz komutları CEYD-A’yı tekrar açtığımızda deneyelim:





Adafruit IO sitesindeki hesabımızdan Profile bölümünden Monitor’u seçtiğimizde aşağıdaki gibi veri trafiğini izlememiz mümkün. Yayınlama komutu Ada Fruit’e tek taraflı bilgi gönderirken, abone olma komutu ise çift taraflı veri transferi yapıp trigger da tanımladığımız mesajı CEYD-A’ ya döndürmektedir.



CEYD Blok Geliştirme yapısına tasarla.ceyd-a.com sayfasından ulaşabilir, kendi komut tasarımlarınızı ücretsizce yapabilirsiniz
 

AlperShal

Profesör
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
Sistemi incelemeye şu an zamanım yok ancak AdaFruit yanında Firebase desteği gelirse daha geniş bir alana yayılabilir. (Belki Firebase vardır bile bilmiyorum dediğim gibi.)
 

Cenker Sisman

Öğrenci
Katılım
26 Şubat 2019
Mesajlar
41
Reaksiyon puanı
37
Puanları
18
Yaş
53
Sistemi incelemeye şu an zamanım yok ancak AdaFruit yanında Firebase desteği gelirse daha geniş bir alana yayılabilir. (Belki Firebase vardır bile bilmiyorum dediğim gibi.)
Firebase ile nasıl bir kullanım alanı düşünüyorsunuz bana bilgi dönerseniz ilgilenmeye çalışırım. İletişim - sayfasından bana ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.
 
Üst