Cepte Üçüncü Boyut Dönemi

alabula

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Nokia'nın internet tableti Nokia N900 için geliştirilen projelerin ardı arkası kesilmiyor. Bu video sizi de çok şaşırtacak.

Finlandiyalı mobil devi Nokia himayesinde geliştirilen Symbian'ın ardından ikinci mobil işletim sistemi Maemo, Linux tabanlı oluşunun da verdiği özgürlük sayesinde, birçok geliştiricinin sıra dışı projelerinde kullandığı birincil araç halini almış durumda. Güçlü donanımı sayesinde birçok işin üstesinden başarıyla gelen Nokia N900 üzerinde bu kez gerçekleştirilen sıra dışı proje ise günün popüler konusu üç boyutlu görseller üzerine.
Nokia-N900_haber231272912729.JPG

Bilindiği üzere Nokia N900'de de kullanılan Maemo projesinde Intel ile işbirliğine gitmiş ve yeni sistemin adı MeeGo olarak değiştirilmişti.
Nokia N900 üzerinde üç boyutlu görseller görebilmemize olanak tanıyan bu proje aslında tümüyle yeni bir olay değil. Daha önce Nintendo Wii konsolunun oyun kumandası Wiimote kullanılarak, görüntülerin üç boyutlu sunulmasına olanak tanıyan çalışmanın bir benzerinin N900'e uyarlandığını görüyoruz. Cihazın görüntülü konuşma için yerleştirilmiş ön kamerasını kullanan bu sistem, kullanıcının bakış açısını hesaplayarak, görsellerin üç boyutlu olarak yansıtılmasını sağlıyor. Oldukça başarılı olduğu gözlenen ve gelecek vaat eden bir fonkisyon gibi duran bu özelliğin nasıl işlediğini merak ediyorsanız, geliştirici tarafından yayınlanan şu videoya bir göz atmalısınız.

[SDNTV]http://video.shiftdelete.net/y/50c048cf7c094cc9214f37fa8f0720a4.flv[/SDNTV]

:: Bir cep telefonunun bu teknolojiye sahip olması sizin için bir tercih sebebi olur mu?
Yazan: Ahmet Gözütok
SDN - http://shiftdelete.net

kam turalı

Doçent
Reaksiyon puanı
14
Teknoloji aldı başını gidiyo biz yaya kaldık valla...

bortu2

Asistan
Reaksiyon puanı
7
editöre bi düzeltme fonksiyon olacak fonkisyon yazmıssınız :)

bu arada baktımda linux akar gider diyorum valla 3d yi görünce :)

alabula

Profesör
Reaksiyon puanı
40
editöre bi düzeltme fonksiyon olacak fonkisyon yazmıssınız :)

bu arada baktımda linux akar gider diyorum valla 3d yi görünce :)

Düzeltme için teşekkürler. Ne kadar dikkat etsek de böyle küçük ayrıntılar gözden kaçabiliyor. :)

Linux mobilde kısa sürede iyi mesafe katetti. Zaman içersinde daha da iyi olacaktır.
Android, WebOS, MeeGo...

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
bu ön kamerayla oynama işleri benim uzun zamandır aklımda olan bir durumdu sonunda birisi gerçekleştirmiş.

İlk ortaya çıkışı: NFS oynarken kameradan alınan kullanıcı görüntüsünün araba üzerine yansıtılması gibi bir düşüncem vardı (orta okuldaydım o zamanlar :) ) Böylece arkadan arabayı görürken dışarıdan baktığımız için arabada yansımamızı göreceğiz :)
Neden ihtiyaç duydumbilmiyorum ama o zamanlar ilginç gelmişti...

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
çok güzel 3g ile hiç konuşmadım ama ilerde bizde faydalanacaz