Bilgisayarıma Neler Oluyor? Yardım Lütfen

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Arkadaşlar merhaba. Sizlere bilgisayarımda yaşadığım bir takım sorunlardan bahsetmek istiyorum. Şimdi malum soğuk kış ayları nedeniyle bilgisayarımı oturma odasına taşıdım. Kendi odam soğuk olduğu için bir fan vardı kasanın arkasında çıkarmıştım onu. Hem ses yaptığı hemde o soğuk odada işe yaramadığı için. Neyse oturma odası sıcak olduğu için ne olur ne olmaz diye o fanı tekrar taktım.

Şu son zamanlarda kasa normalden çok daha gürültülü ve uğultulu bir şekilde çalışmaya başladı. Speccy adlı programdan donanımların sıcaklığına baktım işlemci 70, anakart da 65-70 derece civarında geziyordu. Normalde sistem boşta iken max 40 falan olurdu. Şüphelendim. Kasayı söktüm. Ekran kartını, anakartı ve power'ı güzelce temizledim. Tekrar yerine taktım. Isı problemi çözüldü fakat kasa hala uğultu yaparak sesli bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Bu arada bugün eve geldiğimde kasayı açınca aşağıdaki resimde görülen hata ile karşılaştım. Parçalar ısınıyor mu diye kasayı açmıştım o sıra HDD'nin altını elledim. Böyle tuhaf bir ses çıktı. Sanki kasa res atıyormuş gibi ama bir şey olmadı. Ekrana baktım bilgisayar donmuş. Res attım ve alttaki hata geldi. Bu sefer HDD'nin kablolarını yerine oturtmaya çalıştım ve bir kaç res daha atınca düzeldi. Sizce kasaya neler oluyor?

Sizce bilgisayarımın ısı değerleri normal mi? Ve o gelen hata nedir? Neden düzeldi?

Günlük Normal Kullanımda PC'nin Isı Değerleri

fhyb.png

Açılışta Gelen Hata

n2y8.jpg

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Fotoğrafta paylaşığın ısı değerleri normal.
Q serisi CPU ısınır.
Anakart gayet normal hatta soğuk,
Ekran kartı normal.
HDD normal hatta soğuk.

Fan ses yapıyorsa bu senin kasanın kalitesiz bir tenekeden yapıldığını gösterir. Keza kullandığın fanların kalitesiz yada pis, yağsız olduğunu gösterir.
Düzeltmek senin yada bilgisayarcının elinde.

2. paylaştığın resim ise HDD hatası.

Bilgisayar açılıp siyah beyaz yazıların olduğu ekran geldiğinde sistem HDD den verileri yüklemeye başlar.
Eğer yükleyeceği verilere ulaşamazsa DISK BOOT FAIL hatası verir.

Belli ki tak çıkar, sök, tak HDD kablosunu düzgün takamamışsın, yada kablon çok gevşek en ufak titreşimden problem çıkıyor.
Kablolarını değiştirebilirsin veya elindekilerinin sağlam ve düzgün bağlandığından emin olmaya çalış.

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Fotoğrafta paylaşığın ısı değerleri normal.
Q serisi CPU ısınır.
Anakart gayet normal hatta soğuk,
Ekran kartı normal.
HDD normal hatta soğuk.

Fan ses yapıyorsa bu senin kasanın kalitesiz bir tenekeden yapıldığını gösterir. Keza kullandığın fanların kalitesiz yada pis, yağsız olduğunu gösterir.
Düzeltmek senin yada bilgisayarcının elinde.

2. paylaştığın resim ise HDD hatası.

Bilgisayar açılıp siyah beyaz yazıların olduğu ekran geldiğinde sistem HDD den verileri yüklemeye başlar.
Eğer yükleyeceği verilere ulaşamazsa DISK BOOT FAIL hatası verir.

Belli ki tak çıkar, sök, tak HDD kablosunu düzgün takamamışsın, yada kablon çok gevşek en ufak titreşimden problem çıkıyor.
Kablolarını değiştirebilirsin veya elindekilerinin sağlam ve düzgün bağlandığından emin olmaya çalış.
O halde ısı konusunda sorun yok. O hata da HDD'nin kabloları ile oynayınca düzeldi. Zaten kasayı toplayan adam HDD'yi en alta koymuş. O yüzden kablolar çok geriliyor. Ufak bir harekette temassızlık yapması normal geldi bana. Ses konusuna gelince. Dün power'ı temizlemek için kasanın içine doğru bakan fanı var onun önündeki peteği söktüm ama meğer fan o peteğe bağlıymış. Tabi onu sökünce ayarı bozuldu. Yerine tam oturttuğumdan da emin değilim. Acaba o nedenden ötürü ses gelebilir mi? Ha birde şöyle bir sıkıntı var şuan bilgisayarda. Kasa normal düğmeye bacınca açılıyor ama res atınca tam windows ekranına gelince ekran siyah bir şekilde kalıyor. Ondan sonra daha tepki yok. Sizce bunu nedeni ne olabilir?

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=90766]dogans[/MENTION]elim61

Soguk oda da niye birakmadin bilgisayari?

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Fanları yan, eğri büğrü, kastırılmış, önü arkası kapalı, gevşek vs bırakırsan ses yapar dünyanın en doğal şeyi bu.
Adam akıllı falan alıp düzgün bağlaman lazım. Ayrıca kaliteli kasa daha az ses yapar.

Bunu mercedes in kapı katma sesi ve doğanın kapı kapatma sesi gibi düşünün.

Diğer dediğiniz ekranın siyah kalma olayından ne anlatmaya çalıştığınızı anlamadım.

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Fanları yan, eğri büğrü, kastırılmış, önü arkası kapalı, gevşek vs bırakırsan ses yapar dünyanın en doğal şeyi bu.
Adam akıllı falan alıp düzgün bağlaman lazım. Ayrıca kaliteli kasa daha az ses yapar.

Bunu mercedes in kapı katma sesi ve doğanın kapı kapatma sesi gibi düşünün.

Diğer dediğiniz ekranın siyah kalma olayından ne anlatmaya çalıştığınızı anlamadım.
Power'ı tekrar söker daha düzgün bir şekilde fanını monte etmeye çalışırım. Elimde olsa kasayı komple değişirim malesef elimde değil. Siyah ekran olayına gelince. Durum aynen şöyle. Diyelim bilgisayarı normal açtım kullandım falan restart atmam gerekti. Res attıktan sonra o rakamların olduğu siyah ekranlar geliyor ama tam Windows ekranına geleceği yerde yani administratör şifresi girdiğimiz yere geleceği sıra ekran siyah bir şekilde kalıyor ve görüntü falan gelmiyor. Ama o sıraya kadar her şey yolunda ilerliyor. Taki Windows ekranına gelinceye kadar.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

@doganselim61

Soguk oda da niye birakmadin bilgisayari?
Hocam oda çok soğuk. PC lazım oluyor. Kışın mecburen sıcak odaya almam gerekiyor.

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Power'ı tekrar söker daha düzgün bir şekilde fanını monte etmeye çalışırım. Elimde olsa kasayı komple değişirim malesef elimde değil. Siyah ekran olayına gelince. Durum aynen şöyle. Diyelim bilgisayarı normal açtım kullandım falan restart atmam gerekti. Res attıktan sonra o rakamların olduğu siyah ekranlar geliyor ama tam Windows ekranına geleceği yerde yani administratör şifresi girdiğimiz yere geleceği sıra ekran siyah bir şekilde kalıyor ve görüntü falan gelmiyor. Ama o sıraya kadar her şey yolunda ilerliyor. Taki Windows ekranına gelinceye kadar.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Hocam oda çok soğuk. PC lazım oluyor. Kışın mecburen sıcak odaya almam gerekiyor.

%20 'lik ihtimal HDD, %40 ihtimal RAM.

Verilen bilgiyelere dayanarak ancak bu oranda bir tahminde bulunabilirim.

Ancak windows bu yani %5 canım istemedi, açılmadım payı her daim microsoft tarafından saklı tutulur :)

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
%20 'lik ihtimal HDD, %40 ihtimal RAM.

Verilen bilgiyelere dayanarak ancak bu oranda bir tahminde bulunabilirim.

Ancak windows bu yani %5 canım istemedi, açılmadım payı her daim microsoft tarafından saklı tutulur :)
Bende öyle düşünüyorum ama daha önce böyle bir sorun yoktu. Ben kurcalayınca başladı. Acaba işlemci ile alakalı olabilir mi? Çünki işlemcinin üzerindeki peteği sökecektim ama fan ile bütün okduğu için çok hafif zorladım çıkarmak için. Çıkmayınca daha fazla kurcalamadan fanın kenarındaki vidaları tekrar sıktım. Bu ekran sorunu işlemci ile alakalı olabilir mi?

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Sen kucaladayısan kablolarda gevşeklik yada hasar olabilir, statik elektrik yüzünden RAM leri sapıtmış olabilir.

Memtest adında bir program var RAM de yüz milyonlarca işlem yaparak hata arar.
12 saat test sonucunda 1 tane hata çıkar yüz milyonda 1 yani.
O ramin bozuk olduğu anlaşılır.

Her şey normal çalışır, hiç bir sıkıntı olmaz. Ancak kimi zaman windows un açılırken sapıtabilir, kimi zaman RAR açarken hata verir, kimi zaman program açarken hata verir, kimi zaman mavi ekran çıkar, kimi zaman, kimi zaman...

Nerde ne olacağını kimse söyleyemez.

Kimi zaman bilgisayarlarda böyle cins cins hatalar oluşur. Onlarda kalitesiz ürün ve malzemelerden kaynaklanır o sebepten fikir yürütmek problemi çözmek zordur.
O yüzden herkese teneke kasa değilde adam akıllı kasa almasını tavsiye ederim. Herkese adam akıllı güç kaynağı öneririm. Herkese kalitesiz ip ince kablolar yerine kaliteli kablolar kullanmasını öneririm.
Çünkü kalitesiz siztem de bir sorun çıktımı çözmesi çok zor olabiliyor.

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Sen kucaladayısan kablolarda gevşeklik yada hasar olabilir, statik elektrik yüzünden RAM leri sapıtmış olabilir.

Memtest adında bir program var RAM de yüz milyonlarca işlem yaparak hata arar.
12 saat test sonucunda 1 tane hata çıkar yüz milyonda 1 yani.
O ramin bozuk olduğu anlaşılır.

Her şey normal çalışır, hiç bir sıkıntı olmaz. Ancak kimi zaman windows un açılırken sapıtabilir, kimi zaman RAR açarken hata verir, kimi zaman program açarken hata verir, kimi zaman mavi ekran çıkar, kimi zaman, kimi zaman...

Nerde ne olacağını kimse söyleyemez.

Kimi zaman bilgisayarlarda böyle cins cins hatalar oluşur. Onlarda kalitesiz ürün ve malzemelerden kaynaklanır o sebepten fikir yürütmek problemi çözmek zordur.
O yüzden herkese teneke kasa değilde adam akıllı kasa almasını tavsiye ederim. Herkese adam akıllı güç kaynağı öneririm. Herkese kalitesiz ip ince kablolar yerine kaliteli kablolar kullanmasını öneririm.
Çünkü kalitesiz siztem de bir sorun çıktımı çözmesi çok zor olabiliyor.
Hmm anladım. Çok iyi açıkladınız hocam. Ama şu siyah ekran problemi canımı sıktı. Birde bu olaydan sonra pc yi her açmada windows ön yükleme soruyor (windows'u normal başlat yada başlangıç onarma). Hata üstüne hata geliyor yaa :( Bunun yaşanan olaylarla bir alakası olabilir mi?