Antivirüs Programı Kullanıyor Musunuz?

Bilgisayarınızda herhangi bir virüsten korunma yazılımı kullanıyor musunuz?

• Evet, kullanıyorum

Kullanılan: 10 52.6%
  • Hayır, kullanmıyorum

Kullanılan: 9 47.4%

• Kullanılan toplam oy
    19

The Virus

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Merhaba.
SDN içerisinde bir anket düzenlemek istedim.
Bilgisayarınızda herhangi bir virüsten korunma yazılımı kurulu mu?

Ben; herhangi bir virüs programı kullanmıyorum. Haftada bir Combofix ile tarama yapıyorum, uzun zamandır durum bu ve önemli bir sorunla karşılaşmadım.
Peki siz?

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Bitdefender bedava lisans dağıttığı için onu kullanıyorum. Sevmiyorum anti virüs kullanmayı ama mecbur bırakılıyorsun...

Reaksiyon puanı
16,128
avast free kullanıyorum windows ve android'te.

E. Balimre

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kullanıyordum ama işimi görmedi.Artık kullanmıyorum.Bir şey olursa elle kaldırmayı deniyorum.

Nit

Asistan
Reaksiyon puanı
5
En gelişmiş imza veritabanı zengin antivirüs tartışmasız eset. Bu yıl birkez daha büyüklüğünü kanıtladı esetten asla şaşmam 1 kere yüzümü kara çıkarmadı kullanmayı bilene kolay bir program

bölge34

Doçent
Reaksiyon puanı
12
Daha önce kullanıyordum ama artık kullanmıyorum, çünkü bilgisayardan banka vs işlerimi yapmam ve PC içinde önemli belgelerde yok. Gerekirse 10 günde bir format atarım zaten zevk alıyorum format atmaktan.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
Daha önce kullanıyordum ama artık kullanmıyorum, çünkü bilgisayardan banka vs işlerimi yapmam ve PC içinde önemli belgelerde yok. Gerekirse 10 günde bir format atarım zaten zevk alıyorum format atmaktan.

Bu şekilde kullanım ile, bir sene içinde yeni bir sabit disk satın almak zorunda kalabilirsin. Masraf olarak yaklaşık aynı fiata gelir. Bilgi amaçlı yazdım.

Linux'ta dahi, uzun süre kullanacağım dağıtımlarda, kullanıyorum. Çok nadiren, sanırım wine emülatörü nedeniyle, rahatsızlık verebiliyor.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Bu şekilde kullanım ile, bir sene içinde yeni bir sabit disk satın almak zorunda kalabilirsin. Masraf olarak yaklaşık aynı fiata gelir. Bilgi amaçlı yazdım.

Linux'ta dahi, uzun süre kullanacağım dağıtımlarda, kullanıyorum. Çok nadiren, sanırım wine emülatörü nedeniyle, rahatsızlık verebiliyor.

Arkadaşın her günü format atmakla geçse bile bunun diske bir zararı yoktur

The Virus

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Formatın sabit diske zarar verdiğini bilmiyordum. Kesin bilgi mi bu? :) :)

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Çok sık aralıklarla format atmazsanız bir şey olmaz, merak etmeyin.

furkangunes04

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Norton 360 satın almıştım 18 liraya 3 bilgisayar için. Ben, kardeşim ve bir akrabam kullanıyoruz. Çok memnunuz, Intel Pentium Dual Core işlemcili bilgisayarda AVG'ye oranla hızlanma bile sağlandı. Tavsiye ederim. Tabii Bitdefender ve Karspersky alternatifleri de çok iyi. Ücretsizler eskisi kadar iyi değiller ama 360 Internet Security diye rus yapımı bir antivirüs var, ömür boyu ücretsizmiş ve öylede kalacakmış. Bilgisayarlarını formatladıklarıma bu ücretsiz antivirüsü yüklüyorum.

Bu arada amcam eskiden antivirüs kullanmazdı. 2 kez farklı zamanlarda internetten kredi kartıyla alışveriş yaptık (hepsiburada üzerinden). Her iki seferinde de kredi kartına virüs bulaştı ve limitleri sonuna kadar tüketti, Allah'tan zamanında bankaya bildirdikte harcamalar iptal edildi.

Antivirüs mutlaka kullanın.

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Arkadaşın her günü format atmakla geçse bile bunun diske bir zararı yoktur
Vardır, format demek sabit diskin üzerine önceki içerik okunmayacak şekilde rastgele çizgiler atıp sonra dosya düzenine göre yazmaya başlamak demektir. Bu işlem bir süre sonra sıkıntı çıkarır. Yani haliyle, sürekli üzerini çiziyorsunuz, okunmaz yada yazılmaz hale gelir bir süre sonra.

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Vardır, format demek sabit diskin üzerine önceki içerik okunmayacak şekilde rastgele çizgiler atıp sonra dosya düzenine göre yazmaya başlamak demektir. Bu işlem bir süre sonra sıkıntı çıkarır. Yani haliyle, sürekli üzerini çiziyorsunuz, okunmaz yada yazılmaz hale gelir bir süre sonra.

he hurafe çizgisi mi. 10 kb bir klasörü silmekle.format atmak arasında hiç bir fark yok.sadece boyut ve kapladığı alan açısından fark var.

tabiki bir diski ne kadar fazla kullanırsan.ömründen o kadar düşer.o ayrı olay.formatla alakası yok onun.

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
he hurafe çizgisi mi. 10 kb bir klasörü silmekle.format atmak arasında hiç bir fark yok.sadece boyut ve kapladığı alan açısından fark var.

tabiki bir diski ne kadar fazla kullanırsan.ömründen o kadar düşer.o ayrı olay.formatla alakası yok onun.

10 kb'lı kbir dosyayı silmek disk üzerinde farkedilmeyecek kadar küçük bir alanın rastgele'lenmesi demektir, ancak diski formatlamak, dosya sistemi sıfırlanacağından dolayı tüm diskin rastgelelenmesi demektir. Hurafe değil yani.

roadthegenesis

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
AVG Kullanıyorum pek işime yaramıyor ama olsun :D zaten indirdiğim şeylerde virüs olmuyor google chrome uyarıyor.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Antivirus dahil hiçbir güvenlik yazılımı kullanmıyorum. Bankacılık işlemleri de yapıyorum. Bir kere bile başıma kötü bir şey gelmedi. Sistemime şimdiye kadar ne virüs bulaştı ne de diğer zararlı yazılımlar. En son ne zaman format attığımı bile hatırlamıyorum. Uzun yıllardır aynı sistemi kullanıyorum. Sadece güncelleştirmeleri yüklüyorum. Ne hantallaşma oldu ne de BSOD (mavi ekran) hatası aldım.

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
10 kb'lı kbir dosyayı silmek disk üzerinde farkedilmeyecek kadar küçük bir alanın rastgele'lenmesi demektir, ancak diski formatlamak, dosya sistemi sıfırlanacağından dolayı tüm diskin rastgelelenmesi demektir. Hurafe değil yani.

onu diyorum işte.sadece silinecek alanın boyutu artıyor.ama ikisinde de diskin yaptığı işlem aynı.

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
onu diyorum işte.sadece silinecek alanın boyutu artıyor.ama ikisinde de diskin yaptığı işlem aynı.
Sorun yaptığı işlem değil, işlemin büyüklüğü zaten, normalde diske 1 formatın vereceği zararı 10 kb'lık belki milyonlarca dosya silme işlemi veremez.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
Format ile disk üzerine rastgele yazılmıyor. Bir dosyalama biçim (formatı) yazılıyor. Ardından sistem kuruluyor. FAT32, NTFS, bunlar dosyalam biçimi. Disk üzerine yzılzn her şey bu tür dosyalam formatları üzerinde gerçekleşir. Her sistem kurulumunda, önce disk biçimlendirilir (formatlandırırlır) ve ardından sistem kurulur. bunlar her ikisi farklı işlemler. Ama halk arasında formatlama olarak geçer. Disk üzerine bir dosyalam sistemi biçimi yaılırken, rastgele değil, belirli bir düzen ile bölümlendirilerek yazılır ve tüm veriler bu düzenli alanlar içinde saklanır. Alanların, bir veri boyutu için küçük gelmesi durumunda (hep öyledir) dosya parçalanır ve bu parçaklar birbirleri ile adreslenerek (numaralandırılarak) diskin rastgele bölümlerine kayıt edilirler. Dosya kullanılacağı zaman, parçaları, diskin başka bir boş alanında birleştirilir ve ardından okunur. Bu işlemlerin sorunsuz olarak uygulanabilmeleri için, her dosya biçiminin kendi adresleme ve işleme yöntemi var. Bir dosya biçimi (formatı) olmayan disk, kullanılamaz (okunamaz) bir disk'tir. Disk üzerinde oluşacak olan en küçük bir donanımsal hasar, diskin bütününü etkiler. Çünkü depolama alanları arasındaki bütünlük bozulmuştur. bu durum, verilerin adreslerini n doğru tesbit edilebilmesini etkiler. Formatı bir şablon olarak düşünün. Şablonun bir bölümü yamuk olursa, Şablonun tamamını çöpe atabilirsiniz.

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Format ile disk üzerine rastgele yazılmıyor. Bir dosyalama biçim (formatı) yazılıyor. Ardından sistem kuruluyor. FAT32, NTFS, bunlar dosyalam biçimi. Disk üzerine yzılzn her şey bu tür dosyalam formatları üzerinde gerçekleşir. Her sistem kurulumunda, önce disk biçimlendirilir (formatlandırırlır) ve ardından sistem kurulur. bunlar her ikisi farklı işlemler. Ama halk arasında formatlama olarak geçer. Disk üzerine bir dosyalam sistemi biçimi yaılırken, rastgele değil, belirli bir düzen ile bölümlendirilerek yazılır ve tüm veriler bu düzenli alanlar içinde saklanır. Alanların, bir veri boyutu için küçük gelmesi durumunda (hep öyledir) dosya parçalanır ve bu parçaklar birbirleri ile adreslenerek (numaralandırılarak) diskin rastgele bölümlerine kayıt edilirler. Dosya kullanılacağı zaman, parçaları, diskin başka bir boş alanında birleştirilir ve ardından okunur. Bu işlemlerin sorunsuz olarak uygulanabilmeleri için, her dosya biçiminin kendi adresleme ve işleme yöntemi var. Bir dosya biçimi (formatı) olmayan disk, kullanılamaz (okunamaz) bir disk'tir. Disk üzerinde oluşacak olan en küçük bir donanımsal hasar, diskin bütününü etkiler. Çünkü depolama alanları arasındaki bütünlük bozulmuştur. bu durum, verilerin adreslerini n doğru tesbit edilebilmesini etkiler. Formatı bir şablon olarak düşünün. Şablonun bir bölümü yamuk olursa, Şablonun tamamını çöpe atabilirsiniz.
Diske yeni bir biçim yani format vermeden önce, genelde kullanıcıların çoğu hard diskin tamamını silmeyi tercih ederler. Bu silme işlemi esnasında tüm dosyaların üzeri rastgele yazılır. Benim buna formatlama işlemi dememin sebebi, halk arasında iki işlemin beraber bilinmesiydi, yoksa haklısınız, silme işlemi biçimlendirmenin bir parçası değil. Sizin bahsettiğiniz işlemler bu silme işleminden sonra gerçekleşenler.

sayk0tek

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
valla 2 ayda bir avast indirip taratıyorum sonra tekrar siliyorum :D

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
Diske yeni bir biçim yani format vermeden önce, genelde kullanıcıların çoğu hard diskin tamamını silmeyi tercih ederler. Bu silme işlemi esnasında tüm dosyaların üzeri rastgele yazılır. Benim buna formatlama işlemi dememin sebebi, halk arasında iki işlemin beraber bilinmesiydi, yoksa haklısınız, silme işlemi biçimlendirmenin bir parçası değil. Sizin bahsettiğiniz işlemler bu silme işleminden sonra gerçekleşenler.

Silme işlemlerinde (özel bir program kullanılmıyorsa) sadece silinecek dosyanın adresleri siliniyor. Dosyanın kendisi olduğu gibi kalıyor. Bu nedenlede veri kurtarma programları bu silinen dosyaları kolaylıkla bulabiliyorlar. Tabii dosyanın bir bölümü üzerine sonradan veri eklenmişse, dosya bozuk çıkıyor. Bu şekilde silinmelerinin nedeni, (adres numarası üzerine yazılma durumu) silme işlem, dosya hangi boyutta olursa olsun, çok kısa sürüyor. Dosyanın tamamının üzerine yazmak ise çok zaman alabilir. Kullanıcılar bu durumdan sıkılabilirler. Aynı şekilde, disk formatının silinmesi de yine aynı şekilde, adreslerin üzerine yazılması şeklinde oluyor ve disk "RAW" formatında (Boş disk) gibiymiş görünüyor.

Ancak güvenli sil programları, dosyaların üzerine rastgele yazıyorlar. Bu tür silme işlemi, bir daha bulunmaması gereken evraklar için kullanılır ve de bazen çok uzun bir süre alabilir. Normal şartlarda silinen dosyalar sadece erişime kapatılmış dosyalar oluyorlar.

Bazı güvenlik programları, dosyalar üzerine çok defa rastgele yazarak, dosyaya ulaşımı her şartta önlemeyi amaçlıyorlar. Bu tür yazılımları, CİA gibi kuruluşlar, eski bilgisayarlarından kurtulurken kullanıyorlar.

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Silme işlemlerinde (özel bir program kullanılmıyorsa) sadece silinecek dosyanın adresleri siliniyor. Dosyanın kendisi olduğu gibi kalıyor. Bu nedenlede veri kurtarma programları bu silinen dosyaları kolaylıkla bulabiliyorlar. Tabii

ben Gutmann metodu kullanıyorum.silerken.

Gutmann metodu, dijital ortamdaki bilgileri yok etme metodlarından biridir. Daha teknik açıdan ifade edecek olursak, bir manyetik alana 35 kez data yazarak o alandaki önceki datayı yok etme işlemidir. Silme olarak anılmasına rağmen aslında data yazma işlemidir. Gutmann metodundaki data silme işlemi sonucunda da eski data yok olmaktadır ve bu nedenle çoğu bilgisayar kullanıcısı bunu da "silme" olarak bilmektedirler. Normal silme işlemi ile wipe işlemi, sonuç olarak aynı şey gibi bir izlenim verse de gerçekleşme süreçleri tamamen farklıdır. Gutmann metoduna göre data yoketme işlemi ortalama bir hard disk için saatler sürer ve bu işlemden sonra programlarla veri kurtarma yapılamaz.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bazı bilim adamları ise 35'e gerek kalmadan 7 kez üzerinden geçme halinde bile izlerin yok olduğunu belirtmişlerdir. Kısacası, 35 kez yazmanın sebebi, data yoketme işleminden sonra, silinen dataya ait izlerin mikroskopik düzeyde okunmasına dahi ihtimal bırakmamak ve datanın kesin olarak yok olduğundan emin olmaktır.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
ben Gutmann metodu kullanıyorum.silerken.

Gutmann metodu, dijital ortamdaki bilgileri yok etme metodlarından biridir. Daha teknik açıdan ifade edecek olursak, bir manyetik alana 35 kez data yazarak o alandaki önceki datayı yok etme işlemidir. Silme olarak anılmasına rağmen aslında data yazma işlemidir. Gutmann metodundaki data silme işlemi sonucunda da eski data yok olmaktadır ve bu nedenle çoğu bilgisayar kullanıcısı bunu da "silme" olarak bilmektedirler. Normal silme işlemi ile wipe işlemi, sonuç olarak aynı şey gibi bir izlenim verse de gerçekleşme süreçleri tamamen farklıdır. Gutmann metoduna göre data yoketme işlemi ortalama bir hard disk için saatler sürer ve bu işlemden sonra programlarla veri kurtarma yapılamaz.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bazı bilim adamları ise 35'e gerek kalmadan 7 kez üzerinden geçme halinde bile izlerin yok olduğunu belirtmişlerdir. Kısacası, 35 kez yazmanın sebebi, data yoketme işleminden sonra, silinen dataya ait izlerin mikroskopik düzeyde okunmasına dahi ihtimal bırakmamak ve datanın kesin olarak yok olduğundan emin olmaktır.

bi verinin üstünden 35 geçişli sil ver 2 bin euro akşamına kurtarsınlar :)

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
35 kez üzerine yazımış veriden geriye çooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook zor bir şeyler bulunabilir.

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
bende kullanmıyorum arada live cd ile tararım yada mse avast free kurarım