Ana Sayfada Ajax Teknolojisi Olsa?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan N3CAT1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
slm arkadaşlar.

anasayfanın zırt bırt sayfa yenilemesi hasta ediyo beni. ajax teknolojisi kullanılsa ve sayfa yenilemeden gerekli bilgiler belli aralıklarla yüklense daha güzel olmaz mı sizce de?

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
İlk Önce Ajax Teknolojisini Bi Anlatsan Bizde Katılıp / Katılmasak !?

byyasin

Doçent
Reaksiyon puanı
5

En basite indirgeyerek açıklayacak olursak sayfa yenilenmeden javascript ile sayfa içeriğinin değiştirilmesi için gereken teknolojiye ajax deniliyor.

Yani anasyfanın zırt pırt dakkada bir otomatik olarak sayfa yenilenip can sıkmaması için eğer yeni bir şey varsa sayfa yenilenmeden gösterilmesi olayı.

Benim bu konudaki firim "güzel olur". Sayfa yenilenince en başa gelmesi çok canımı sıkıyor. Bide o çat çat sesleri.

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
442
Teknik ayrıntısını bilmiyorum, yapılabilir mi ya da sistemi zorlar mı ama özellik olarak bence de çok güzel olur. Katılıyorum.

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Güzel Olur O Zaman Benide Çok Ayar Ediyor . Bazen Zank Diye Ekran "Sayfa Bulunamadı" Geliyor

byyasin

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Teknik ayrıntısını bilmiyorum, yapılabilir mi ya da sistemi zorlar mı ama özellik olarak bence de çok güzel olur. Katılıyorum.

Sistemi hç bi şekilde zorlamayacaktır.

Zaten şuanki mantığa göre beklemede olan herkes 150 snde 1 defa refresh yapıyor.

Ajax ile 150 snde 1 defa istek yollanıp ben en son şunları okudum yeni birşey varmı diye sorulur.
Sistemde buna cevap olarak varsa çıktıyı basar yoksa susar oturur.

Yani kaynak olarak yine aynı kaynak kullanımı söz konusu. Sadece farkeden şey sayfa yenilenmeden o çat çat sesini duymadan yeni haberlerin görüntülenmesi.

Micuvan

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
57
Gelirler düşer durumu geldi bi an aklıma sayfa yenilemede yeni bir tık hesabı oluyor bildiğim kadarıyla :)

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20

Ajax, web aplikasyonları için yeni bir yaklaşımdır ve Asynchronous JavaScript and XML'in kısaltmasıdır. Herhangi bir çamaşır suyuyla uzaktan yakından alakası yoktur, olmayacaktir.

Doğru kullanıldığı zaman ASP.Net ve diğer server tabanlı teknolojilerden çok daha hızlı kullanıcının isteklerine cevap verebilen daha interaktif çözümler bu yeni yaklaşım sayesinde üretilebilmektedir.

AJAX kullanılan Asp.Net tarzı web aplikasyonlarında server'a form gönderme ve cevap bekleme kısmı tamamen ortadan kaldırılmış. Asp.Net tarzı server tabanlı web aplikasyonlarında server kullanıcı tarafından gönderilen isteklere her kullanıcı bir istek gönderdiğinde cevap vermek zorunda olduğundan yazılımın cevap verme hızı web serverin hızıyla doğru orantılıydı. Web serverın hızlı cevap veremediği zamanlarda da kullanıcının web aplikasyonundan aldığı verim büyük oranlarda düşebiliyordu.

AJAX kullanımında browserla web server arasındaki veri alışverişi dramatik oranda azaltılıyor ve aynı zamanda da web server'in işlem gücü bu tür işlemler için kullanılmamış oluyor.

Düşününce benim de aklıma nasıl yapıldığını düşündüğüm bir çok program özelliği geldi. Örneğin Google Maps'teki zoom özelliği(sayfa reload gerektirmiyor), Google Suggest'te siz keyboardunuzla birşeyler girdikçe sayfayı refresh etmeden yeni önerilerin size sunulması ve bunun gibi bir çok örnek...

Ajax aşsağıdaki teknolojilerin bir araya getirilmesiyle oluşmuş;

• Javascript
  • XHTML ve CSS'in ortak kullanımı
  • Document Object Model kullanarak dinamik sayfa gösterimi ve interaktif kullanıcı arabirimi.
  • XML ve XSLT kullanılarak veri alim/gönderimi ve manipulasyonu
  • XMLHttpRequest kullanılarak yapılan asenkron veri alımı
AJAX'la yazılmış web aplikasyon örnekleri nelerdir?
A9(Amazon), Flickr, Gmail, Orkut, Google Maps , Google Groups, Google Suggest... (Google, Ajax mimarisinin en büyük destekçilerinden)

byyasin

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Gelirler düşer durumu geldi bi an aklıma sayfa yenilemede yeni bir tık hesabı oluyor bildiğim kadarıyla :)

eğer öyle birşey söz konusu ise gerçekten çok saçma bişey ozaman şöyle 100 150 kişi siteyi açık unutsa sdn köşeyi döndü :)

1 saatte 1 kişi 24 tık yapıyor. :D
100 kişi 2400 tık yapar :D

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Mesajları takip etmek için de gerekli aslında. Misal bu konudasın sürekli yenile yapmak yerine biri cevap yazdığında otomatik olarak yenilense ne süper olur :)

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Mesajları takip etmek için de gerekli aslında. Misal bu konudasın sürekli yenile yapmak yerine biri cevap yazdığında otomatik olarak yenilense ne süper olur :)

dediğin olayı daha önceden açmıştım ben forumda konu olarak. yeni mesajları sayfa yenilemeden görsek diye. herkes karşı çıktı. neymiş efendim Yeni Mesajlar isminde butonumuz varmış ve dediğimiz işi yapıyormuş. teknoloji forumunda teknolojiye acayip bir karşıtlık var. anlamadım gitti :rolleyes:

bahsettiğim konu: http://forum.shiftdelete.net/sdne-onerileriniz/109233-en-son-basliklar-live.html

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Yeni mesajlar cevaplamadığımız konular da gösteriyor. Çok genel. Karşı çıkanların tekno-zekasından şüphe ederim :)

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Yeni mesajlar cevaplamadığımız konular da gösteriyor. Çok genel. Karşı çıkanların tekno-zekasından şüphe ederim :)

kusura bakma ama siteye yük olur gerekçesiyle sen de karşı çıkmışsın :D daha önce açtığım konu linkini bir önceki mesajımda koydum. ama şunu söyliyim siteye yük getirmez. aksine rahatlatır siteyi. çünkü Yeni Mesajlar butonuna tıkladığımızda tüm konuları listeliyor 20 tane falan. ama sayfa yenilemeden olursa sadece yeni cevap yazılan konular listeleyecek ki bu da 2-3 konu başlıgı eder.

hüseyin123

Profesör
Reaksiyon puanı
13
sdn yöneticilerince bu türlü bi teknolojinin biliniyor oluşu yapılmaması için bi engel bırakmazdı açıkçası. ben ce dışarıdan teknik yardım ve maddi sarfiyat sözkonusu neyse bu açıklamayı sdn yöneticileri yapar zaten :)

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Ama o zaman javascript desteği olmayan tarayıcılarda yada NoScript eklentisi kullanan tarayıcılarda site çalışmaz. :)

KAZUYA

Doçent
Reaksiyon puanı
20
bu site sahiplerinin işine pek gelmez. çünkü parayı ana sayfadan kazanıyorlar. ana sayfadaki reklamların her refresh yapıldığında tekrar yüklenmesiyle reklam gösterimi daha çoğalmış oluyor. bu yüzden refresh site sahiplerinin işine geliyor.
Forumda sitenin hitini arttırarak reklam ajanslarının büyük pasta vermesini sağlıyor bu işler karışık işler

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Noscript'ten shiftdelete.net sayfasına izin verirsin olur biter

Zamanla bütün siteler ajax teknolojisine geçerse noscript eklentisine hiç gerek kalmayacak o halde. Ajax bir yana flash animasyonlar gibi açılmasını istemediğim gereksiz pek çok şeyi de engelliyor.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
yanlış bilmiyorsam sayfanın refresh yapması reklam gelirlerini değiştirmiyor. çünkü her reklam kullanıcı için bir session yani oturum sonuna kadar gecerli. sayfa yenilemelerinde de oturum sonlanmaz. bu yüzden reklam gelirlerini engelleyeceğini düşünmüyorum.

adoen

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Güzel olur diye düşünüyorum.

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Hiç gerek yok.SDN'yi karıştırmayın

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
bu forumun teknoloji ve bilişim forumu olduğundan şüphe etmeye başladım ben. bu teknoloji karşıtlığı nedendir anlamadım gitti.