Allah tanr mdr?

yedihill

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ayhan.akyuz dedi ki:
canım kardeşim
atatürk resmi seçmissin cevabım ona göre tbmm nin açılış davetiyesine özellikle Atatürkün el yazısıyla olanına ulaş
islamıyetten önce tanrıdan isteyebilirdik ama şimdi sadece Alemlerin Rabbi olan Allah[cc]tan isteyebiliriz verme makamında sadece o var
tbmm açılışında yani 1920 de, kullanılan dil osmanlıca idi. el yazısına ulaşsam ne olacak ulaşmasam ne olacak. şekle takıldığın için bu tartışmalar yapılıyor. tarihi öğren ama buğünkü kafan ile irdeleme, tarihi olduğu tarih ile değerlendir. çünkü o zamana göre doğru olan sonra yanlış oluyor.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
DBGM dedi ki:
okunmamış anlaşılan yazılan

"Allah da Tanrı demek" ona özgü bir isim değil ki, Arapların müslümanlıktan önce yaradana verdiği isim. Allah da özel isim değil.

Tanrı bir tek Türkçe zaten. Arapça kullanmaktansa Türkçe kullanmayı tercih ederim.

Evet oknumamış, okunmuş olsaydı böyle yorumlar yapmazdın. Tanrı kelimesinin Arapça'daki karşılığı Allah değil, "ilah"tır. Allah ve ilah ise farklı şeylerdir ve bu konuyu tam da bu yüzden açmış olmama rağmen okunmamış. Neyse, dilediğinizi söyleyin, kimse kimsenin inancına karışacak değil ya.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
tanrı kelimesi tengri den gelir zaten anlamı ilahtır

Allah durur iken tabiki de ilah tengri tanrı yehova eloha diyecek değiliz herhal

TeArS

Asistan
Reaksiyon puanı
0
tanrı kim ya ? hiç tanımıyorum öyle birini kötü birisiyse allah korusun beni ondan.

alpware

Asistan
Reaksiyon puanı
0
yedihill dedi ki:
ayhan.akyuz dedi ki:
canım kardeşim
atatürk resmi seçmissin cevabım ona göre tbmm nin açılış davetiyesine özellikle Atatürkün el yazısıyla olanına ulaş
islamıyetten önce tanrıdan isteyebilirdik ama şimdi sadece Alemlerin Rabbi olan Allah[cc]tan isteyebiliriz verme makamında sadece o var
tbmm açılışında yani 1922 de, .....

tbmm 23 nisan 1920'de açılmamış mıydı??:S

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
ben tamamen şahsi fikrimi söleyeceğim.ben peygamber efendimizin müslüman olmayanlara benzemek istemediğini biliyorum yani onlar saçını uzun bırakıyorsa peygamber efendimiz saçını kısaltmış onlar saçını kesince peygamber efendimiz uzun bırakmıştır.yani günümüzde benim bildiğim Hristiyanlar Allaha tanrı diyorlar başka milletler din mensupları ne derler bilmiyorum.ama peygamber efendimiz onlara benzememek için bu kadar hassas uğraşırken biz de hristiyanlara benzemek için yada avrupalılara yabancılara özenmek için tanrı dememeliyiz onlar dan farkımız olsun bence tanrı yerine Allah dersek daha hoş olur

mnyk

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Yav örnek vermişsiniz mesela "ağaç" genel isimdir ve "çınar ağacı" dediğimiz zaman özele ineriz. İyi tamam ama oradaki örnek ile "Tanrı" ve "Allah" örneği birbirine uyuşmuyor ki. Çünkü mesela dünyada yaklaşık 3 milyar insan vardır. Ama ben bir taneyim. O yüzden bende özel ve nesnel ayrımı olabilir. Ama sonuçta "Allah" tek "İlah"tır. Yani Allah tek "Tanrı" olduğuna göre bence "Tanrı" ya da "Allah dememiz bir şey değiştirmez. Umarım anlatabildim. Yani bi de bu şeye benzer. Mesela biz SDN'ye girerken adres çubuğuna ha "www.shiftdelete.net " yazmaşız, ha "http://shiftdelete.net" yazmışız. Ne farkeder? İkisi de bizi buraya getiriyor. :)

DBGM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
corpuscallosum dedi ki:
ben tamamen şahsi fikrimi söleyeceğim.ben peygamber efendimizin müslüman olmayanlara benzemek istemediğini biliyorum yani onlar saçını uzun bırakıyorsa peygamber efendimiz saçını kısaltmış onlar saçını kesince peygamber efendimiz uzun bırakmıştır.yani günümüzde benim bildiğim Hristiyanlar Allaha tanrı diyorlar başka milletler din mensupları ne derler bilmiyorum.ama peygamber efendimiz onlara benzememek için bu kadar hassas uğraşırken biz de hristiyanlara benzemek için yada avrupalılara yabancılara özenmek için tanrı dememeliyiz onlar dan farkımız olsun bence tanrı yerine Allah dersek daha hoş olur

Yok öyle bir şey. Hristiyanlar, God diyor Gott diyor vs. Tanrı'yı bir tek Türkler kullandılar. Ne demek yabancıya özenmek, yani sen şimdi araplara özenip diyorsun bunu. Arap mısın, Türk müsün?

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
DBGM dedi ki:
corpuscallosum dedi ki:

Yok öyle bir şey. Hristiyanlar, God diyor Gott diyor vs. Tanrı'yı bir tek Türkler kullandılar. Ne demek yabancıya özenmek, yani sen şimdi araplara özenip diyorsun bunu. Arap mısın, Türk müsün?
ben cümlelerimi çok emin olmadan söledim zaten böyle biliyorum dedim. araplara özenmiorum peygamber efendimizn yaptığını bildiğim şeye özeniyorum

wwhirlwind

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Elmacik dedi ki:
Peki, Allah’a Tanrı diyebilir miyiz?
Kavramların açıklayıcı isimleri vardır. O kavramdan olan her şeyin genel ismidir. Örneğin okul genel isimdir, Karşıyaka İlkokulu veya Ankara Üniversitesi özel isimlerdir. Ankara Üniversitesi de okuldur, ancak belirli bir okuldur; herhangi bir okul değil. Dolayısıyla Ankara Üniversitesi’ne “okul” demenin mahsuru yoktur, çünkü o bir okuldur. Ancak herhangi bir okul değil, dolayısıyla ona “okul” demek yerine, “Ankara Üniversitesi” demek daha makul ve doğrudur. Eminim size “insan” denilmesi yerine isminizle hitap edilmesini istersiniz. :)

kısa ve oz :)

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Tanrı sizi kutsasın beyfendi :D

gerçekten allah da diyebilir tanrıda ama allahımızı kızdırmayalım :) bismillah

BreakOut

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben bu tanrı Lafını cok yanlış buluyorum özelliklede 'MüsLüman' bir bireyin bu lafı kullanmasını...
GeNelde 'Tanrı' hristiyanların ve diger kesimin kullandıgını biliyorum..
Onun ıcnde bi Müslümana bu 'Tanrı' lafını hiç yakıstıramıyorum...
|)

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
"GeNelde 'Tanrı' hristiyanların ve diger kesimin kullandıgını biliyorum..
Onun ıcnde bi Müslümana bu 'Tanrı' lafını hiç yakıstıramıyorum..."

Tanrı lafını Hıristiyanlar kullandığı için kullanmayın gibi bir gerekçe olamaz,ki zaten burda tartışılan da bu değil ama bir çok mesaj burda takılmış kalmış Hıristiyanlar veya Putperest'ler Tanrı diyor o zaman biz Tanrı demiyelim.

Yok öyle bir şey arkadaşım ilk mesajı tam idrak edememiş olanlar döktürmüş yine...

[Aman be konuyu hortlattık yine] :)

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Mekke ve çevresinde semavi din dedikleri, musevilik veya hristiyanlık varmıydı?: Yoktu, bu konuda teistlerin söylevlerini dikkate alıyorum.

Muhammed ve babası ve diğer aile eşrafı dinsiz miydi? Dinsiz değillerdiyse hangi dine mensuplardı? Dinsiz olamazlardı. Zaten bunun en büyük kanıtı Muhammed'in babasının adının Abdullah olmasıdır. Abddulah "Allah'ın kulu" demektir. Muhammed'in babası birşeyin kulu olduğuna göre, demekki zaten dinsiz olamazdı. Zaten o devirde o bölgede zaten dinsiz insanlar yoktu.

Eğer bir dine mensuptuysalar, bu din musevilik miydi, hristiyanlık mıydı, yoksa putperest bir din miydi? Kesinlikle musevilik veya hristiyanlık olamaz çünkü o devirde, o bölgede hristiyanlık ve/veya musevilik olduğuna dair hiçbir iz, hiçbir belirti ve hiçbir hadis yoktur. Hiçbir söylenti ve buna benzer iddia da yoktur. Ayrıca bölgede, o tarihten kalma ne bir havra nede bir kilise kalıntısı vardır. Dolayısıyla o bölgede bu iki dinden de eser yoktur.Sadece ticaretle alakalı bir tanıma vardı.

Peki geriye ne kalıyor? Muhammed'in babasının bir putperest olması kalıyor değil mi? Çünkü diğer bütün alternatifleri denedik, uymadı.Zaten muhammedin hristiyan yada musevi olma ihtimali bizzat inanırlar tarafından ekarte edilmiş değil mi? Evet, Muhammed, babası ve eşrafı putperest olduklarına göre, bir putları olması gerekir değil mi? Putsuz putperest tabii ki olamaz. Peki onların putu neydi acaba?. Ne olacak tabiki Muhammed'in babasının adından da anlaşıldığı gibi, putları Allah'dı. Zaten putu Allah olduğu için Muhammed'in babasının adı "Allah'ın kulu"dur.

Peki şimdi bir kontrol daha yapalım, belki yanılmışızdır. Diyelim ki Allah put değildi. Peki öyleyse Muhammed'in babasının putu hangisiydi? Diyelimki Muhammed'in babasının bir putu yoktu. O halde dini neydi? Yahudi değildi, hristiyan da değildi, dini neydi peki? Diyelimki dinsizdi; o halde adı neden "Allahın kulu"?

Gördüğünüz gibi, Muhammed ve ailesini ne yaparsak yapalım, ne yoldan düşünürsek düşünelim, ne kadar uğraşırsak uğraşalım, putperestlikten kurtaramıyoruz. Bütün bunlar gösteriyor ki; o devirde o bölgede putperest dinlerden başka din olmadığı halde, Allah yine de vardı. Bu da bize putperestlerin Allah adında bir ilahı'ı olduğunu ispatlıyor.

Hala yok Allah müslümanların,Tanrı hristiyanın,yahudinin diye ahkam kesiyorsunuz.Allah dediğiniz putun orjinal adı Al-ilah ( El-ilah )'tır.

Muhammedden çok önce bile allah lafı kullanılmış işte.Hem de bir put için.Nerden sizin oluyor?

Şimdi aklınızda soru işareti olmasın.O devirde ticaretle uğraşan yahudilerden kapılmış bir isim olduğunu düşünmeyin.Yahudiler o zamanda ve hala yehova (Eloha-Elohim) diyor,hristiyanlarda tanrı yahave-rab.(Hatta onlar genelde tek kullanmaz teslis itikadı hakimdir)

Tabi şimdi de her zamanki gibi bir numara çekip muhammedin baba adını kütükten değiştirirsiniz olur biter.

Müslümanlaşmış bir allah lafı edilebilir ama anlattığım gibi kökeni budur.

Müslümanlara özel bir ad değildir.

(not: Size laf anlatmak imkansız olduğundan başka yorum yapmayacağım.Aklını kullanan araştırsın.Söylediklerimde yalan dolan yok.)

frknc

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Teşekkürler Aslında bunu bizim okuldaki felsefeciye okutmak vardı ya... Neyse şimdi sövüpte günağa girmiyim.

primussyrrus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
allah, tanrıdır. tek kaynakla işe yola koyulursanız, yalnızca kendinizi destekleyen kitaplar okursanız; o zaman da evet, allah, tanrı değildir, dersiniz.
etimoloji (umarım anlamını biliyorsunuzdur bu kavramın), uydurma üzerinden hareket eder. allah sözcüğü, arapların en büyük tanrısı olan al-ilahtan geldiği söylenir.
nisanyan'a göre, eloah'tan gelir ve kökeni aramicedir.
ayrıca, sure, ayet gibi sözcükler de aramiceden geldiği bilinmektedir
ama inanan insan için, ne söylemek istiyorsa odur.
muhammed'in yazdığı (bkz hud suresi ikinci ayet:"ben size gönderilmiş bir peygamberim." kuran'ın çelişkilerini görmemek ise, ciddi bir gayret gerektirir. mal paylaşımında %1'lik bir farkı allah unutabilir mi? ya da güneş, bir bataklıkta batabilir mi? kainat, hem ol denilip olunur, sonra da unutulup 6 günde (hangi gezegene göre altı gün -günlerin saati her zaman salise olarak değişir- yaratılmıştır -eski ahitteki gibi-
kuran, muhammed'in çevresinde cereyan eden olayların bütünüdür ve yusuf suresi hariç yarım yamalak olaylar anlatılır. bu anlatımı anlamlı kılabilmek için, muhammed'in hayatını bilmek gerekir.
sizce neden ayşe ve ali, muhammed'in son vasiyetini almamışlardır?
muhammed, nasıl ölmüştür?
muhammet döneminde tuvalet var mıdır?
soru sormayı bilmeyen insanların cehaletini okudukları kitaplar da silemez.

okuyun: gılgameş destanı (burada hz nuh dediğimiz şahsiyetin adının utnapiştim (urnapişti) olduğunu göreceksiniz.
al-kalbi, kitab-ul asnam (putlar kitabı), -ilahiyat yayınlarıydı sanırım- burada muhammed'in uzza putuna boz renkli bir koç adadığını göreceksiniz.
abdulbakiy gölpınarlı, 100 soruda tarikatler kitabı -burada rasyonalist tarikatlerle karşılaşacaksınız
bahriye üçok, sahte peygamberler
bkz. yusuf suresi'ni tevrattaki olayla karşılaştırın

ama sanırım sizin derdiniz kitap okumak değil, birbirinize karşı inançlarınızı sağlamlaştırmak.
her zaman derim; kitap okuyun, ama soru sorarak.

ilk sorum; kabeyi ibrahim mi yapmıştır? ibrahim'in yaşadığı yıl ile, kabenin yapıldığı yılı karşılaştırın.
ikinci sorum; allah beddua edebilir mi? allah, "allah onları yok etsin" ya da "tebbet'in eli kurusun" gibi beddularda bulunabilir mi?
üçüncü sorum; hacerül esved bir put mudur? put olarak araplar tapmış mıdır, tapmamış mıdır?

aklıma doğuştan masum ve isa'yı temsil ettiği için her türlü sözü yasa kabul edilen vatikan'daki papalar geliyor; dünyanın düz olduğunu sizce neden bu kadar önemsemişlerdir?

yabanıl kabiledeki yerliye papazın biri incil'i uzatır ve "bunu biliyor musun? isa'yı biliyor musun?" diye sorar
yerli kitabı alır, şaşkın gözlerle bakar....ve böyle bir nesneye anlam veremez...bırakın isa'yı, kitaba anlam veremez.....bu yüzden kutuplarda, bu yüzden ayda neden namaz kılınamaz...yoksa allah, bu enlemlerdeki insanlar için mi kuranı gönderdi sizce, ne dersiniz?

ama işin ilginç tarafı, hangi ırka, hangi coğrafyaya bakarsanız bakın, tanrılar her yerde vardır...kimi rüzgara tapar, kimi güneşe, kimi de uzaylılara...

soru: sorgulamayan insanın allahı allah mıdır?
şimdi japon olsaydınız, şintoist, avrupalı olsaydınız, hristiyan, hindistanlı olsaydınız iyi bir budist olup yine buna benzer sözcüklerle dininizi övecek miydiniz, övmeyecek miydiniz?

allah, amazon ormanlarında yaşayan yerlileri şimdi cehenneme hangi suçla atacak?

hakanarin

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ben müslümanım ve bunun gereği olarak diğer müslümanlar gibi "La İlahe İlla Allah" diyorum.

Yani "İlah Yoktur Yalnızca Allah Vardır". Benim inancım bu cümleyle başlar. Yani inancımın özü budur. Bu nedenle Tanrı kelimesini kullanmayında demeyeceğim. Çünkü (bana göre tabi) bu sadece bir inanç meselesidir.

Bilmem siz ne düşünüyorsunuz. :)

Kaynak: http://www.ahmedbaki.com/turkce/kitaplar/allah/allah02.htm

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
primussyrrus dedi ki:
allah, tanrıdır. tek kaynakla işe yola koyulursanız, yalnızca kendinizi destekleyen kitaplar okursanız; o zaman da evet, allah, tanrı değildir, dersiniz.
etimoloji (umarım anlamını biliyorsunuzdur bu kavramın), uydurma üzerinden hareket eder. allah sözcüğü, arapların en büyük tanrısı olan al-ilahtan geldiği söylenir.
nisanyan'a göre, eloah'tan gelir ve kökeni aramicedir.
ayrıca, sure, ayet gibi sözcükler de aramiceden geldiği bilinmektedir
ama inanan insan için, ne söylemek istiyorsa odur.
muhammed'in yazdığı (bkz hud suresi ikinci ayet:"ben size gönderilmiş bir peygamberim." kuran'ın çelişkilerini görmemek ise, ciddi bir gayret gerektirir. mal paylaşımında %1'lik bir farkı allah unutabilir mi? ya da güneş, bir bataklıkta batabilir mi? kainat, hem ol denilip olunur, sonra da unutulup 6 günde (hangi gezegene göre altı gün -günlerin saati her zaman salise olarak değişir- yaratılmıştır -eski ahitteki gibi-
kuran, muhammed'in çevresinde cereyan eden olayların bütünüdür ve yusuf suresi hariç yarım yamalak olaylar anlatılır. bu anlatımı anlamlı kılabilmek için, muhammed'in hayatını bilmek gerekir.
sizce neden ayşe ve ali, muhammed'in son vasiyetini almamışlardır?
muhammed, nasıl ölmüştür?
muhammet döneminde tuvalet var mıdır?
soru sormayı bilmeyen insanların cehaletini okudukları kitaplar da silemez.

okuyun: gılgameş destanı (burada hz nuh dediğimiz şahsiyetin adının utnapiştim (urnapişti) olduğunu göreceksiniz.
al-kalbi, kitab-ul asnam (putlar kitabı), -ilahiyat yayınlarıydı sanırım- burada muhammed'in uzza putuna boz renkli bir koç adadığını göreceksiniz.
abdulbakiy gölpınarlı, 100 soruda tarikatler kitabı -burada rasyonalist tarikatlerle karşılaşacaksınız
bahriye üçok, sahte peygamberler
bkz. yusuf suresi'ni tevrattaki olayla karşılaştırın

ama sanırım sizin derdiniz kitap okumak değil, birbirinize karşı inançlarınızı sağlamlaştırmak.
her zaman derim; kitap okuyun, ama soru sorarak.

ilk sorum; kabeyi ibrahim mi yapmıştır? ibrahim'in yaşadığı yıl ile, kabenin yapıldığı yılı karşılaştırın.
ikinci sorum; allah beddua edebilir mi? allah, "allah onları yok etsin" ya da "tebbet'in eli kurusun" gibi beddularda bulunabilir mi?
üçüncü sorum; hacerül esved bir put mudur? put olarak araplar tapmış mıdır, tapmamış mıdır?

aklıma doğuştan masum ve isa'yı temsil ettiği için her türlü sözü yasa kabul edilen vatikan'daki papalar geliyor; dünyanın düz olduğunu sizce neden bu kadar önemsemişlerdir?

yabanıl kabiledeki yerliye papazın biri incil'i uzatır ve "bunu biliyor musun? isa'yı biliyor musun?" diye sorar
yerli kitabı alır, şaşkın gözlerle bakar....ve böyle bir nesneye anlam veremez...bırakın isa'yı, kitaba anlam veremez.....bu yüzden kutuplarda, bu yüzden ayda neden namaz kılınamaz...yoksa allah, bu enlemlerdeki insanlar için mi kuranı gönderdi sizce, ne dersiniz?

ama işin ilginç tarafı, hangi ırka, hangi coğrafyaya bakarsanız bakın, tanrılar her yerde vardır...kimi rüzgara tapar, kimi güneşe, kimi de uzaylılara...

şimdi japon olsaydınız, şintoist, avrupalı olsaydınız, hristiyan, hindistanlı olsaydınız iyi bir budist olup yine buna benzer sözcüklerle dininizi övecek miydiniz, övmeyecek miydiniz?

allah, amazon ormanlarında yaşayan yerlileri şimdi cehenneme hangi suçla atacak?

Sayın Primussyrrus

Yorum yapmayacağım derken teistlerin bu yazıma saldıracaklarından emin olarak yazmıştım.

Sizin bu yazınızı görünce inanın çok şaşırdım.Nihayet birileri anlyacak sanırım.

Tebrikler,

Saygılar...

netfaruk

Doçent
Reaksiyon puanı
11
seçiL dedi ki:
tanrı kelimesini daha çok entellerin kullandığını düşünüyorum illa bir farklılık ve avrupai hava verecek ya hani ........

çok güzel demişin .. aynen katılıyorum

idealterror

Asistan
Reaksiyon puanı
0
komik olmayin tanri allah rab bunlarin hepsi ayni. birini oburune tercih ederseniz gunaha girmessiniz, cok cok gelenekten saparsiniz belki...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
primussyrrus dedi ki:

Hiç kimse "Allah tanrı değildir" demedi, ya okumadınız ve okumadan yorum yapma cehaletinde bulundunuz, ya da önyargılarınıza yenik düştünüz. Ya da iyi bir analiz yeteneğiniz olmadan konuyu analiz etmeye çalışıyorsunuz. Zira gramer analizi bile yaptık, armuta armut dedik, sizse "armuta elma diyemezsiniz" gibi ilginç bir iddia atıyorsunuz ortaya.

primussyrrus dedi ki:

Ben söylediğiniz bir gruptanım, müslüman olarak doğmamış ve müslümanlığı seçmiş bir kişiyim. Şu halde yine ön yargıların ön planda olduğunu görüyorum.

Yazınızda "kitap okuyun ama sorarak" demişsiniz, siz Amazonların cehennemlik olup olmadığı hakkında fikir sahibi olacak kadar bile müslümanlığı tanımıyorsanız bence okuduğunuz kitapların hiç bir kıymeti yokmuş ya da siz okuduklarınızı roman gibi okumuşsunuz.

Müslümanların hakkındaki bilgiyi müslüman düşmanlarından aldığınız gayet belli. Henüz ilah nedir onu dahi bilmiyorsunuz, size göre hiç bir kaynağı olmadan "al-ilah" bir puttur diyen bir şahsın görüşünü buraya yazmışsınız. "İlah" tanrı demektir, kavramsal bir isimdir, ya da Türkçe tabiriyle cins isim. Herhangi bir varlığın adı değildir. Yani anlayacağın bütün putlar "al-ilah"tır zaten eski Araplarda. Ne kadar küçük ve basit bir bilgiden bihabersiniz ama fikir beyan ediyorsunuz.

Bu arada Aramice de olabilir İbranice de olabilir bu sözcük, bununla hiç bir şeyi ıspatlamıyorsunuz, zira bu dillerin hepsi birbirinin lehçesidir. Öyle olmasaydı bile, sizin iddianız doğru olmayacaktı çünkü tek tanrılı inanca sahip hiç kimse ilahını bir tek dille sınırlı bilmez.

Yine okuduklarınızın bir işe yaramadığını gösteren diğer bir sürü soru sormuşsunuz, Kabe'yi İbrahim mi yaptı diye. İbrahim sadece onardı ancak  neredeyse bütün müslümanların bildiği bu bilgiyi bilmeden müslümanlık hakkında konuşmanız şaşırtıcı derecede cehalet örneği. Sorduğunuz tüm sorular bu varyeteden olup hepsi yıllardır, yüzyıllardır konuşulan şeyler, şu halde boşuna okumuşsunuz. Size acizane tavsiyem müslümanlıkla ilgili herşeyi bir kenara bırakın, zira değerli zamanı boşuna harcıyorsunuz. Bu tavsiyem kesinlikle bir alay değildir, samimiyetle söylüyorum çok ciddiyim, çünkü zaman değerli, ömür kısa, bence daha önemli işlere vakit ayırmalısınız.

orcagada dedi ki:
Sayın Primussyrrus

Yorum yapmayacağım derken teistlerin bu yazıma saldıracaklarından emin olarak yazmıştım.

Sizin bu yazınızı görünce inanın çok şaşırdım.Nihayet birileri anlyacak sanırım.

Tebrikler,

Saygılar...

Abi sanırım seninki de biraz danışıklı dövüş? Arkadaş ateist ve tüm diğer ateistler gibi elbette senin fikrine katılacak, buna neden bu kadar şaşırıyorsun?

İkinci olarak, "Arap yarımadasında musevilik ya da hristiyanlık yoktu" demene inanılmaz şaşırdım. Sen değil miydin abi geçende "müslüman Araplar Hayber'deki Yahudilerle savaştı" diyen? Bu nasıl bir dönüştür abi seninki? Yoksa sen de mi hacıcavcav gibi okumadan okumadan bir yerlerden kopya yazıyorsun buraya? Arap yarımadasında Yahudi de vardı, Hristiyan da vardı.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0

İkinci olarak, "Arap yarımadasında musevilik ya da hristiyanlık yoktu" demene inanılmaz şaşırdım. Sen değil miydin abi geçende "müslüman Araplar Hayber'deki Yahudilerle savaştı" diyen? Bu nasıl bir dönüştür abi seninki? Yoksa sen de mi hacıcavcav gibi okumadan okumadan bir yerlerden kopya yazıyorsun buraya? Arap yarımadasında Yahudi de vardı, Hristiyan da vardı.
[/quote]

Elmacık Kardeşim,

Mekke ve çevresi sana ne çağrıştırıyor tüm arap yarımadasını mı?.Hadi diyelim ki ben yok dedim ama vardı ne değişir?O yazıda bula bula buna mı taktın?

Zaten şu lastikli laflar sizin en büyük kaçışınız mekke ve çevresi deyince tüm dünya bile işe katılabilir.Ama bu herhangi bir şekilde dediklerimi yalanlamaz.

Diyebiliyor musun muhammedin babası Abdullah (allahın kulu) değildir, putperest değildir diye? Ortada bir müslüman allahı yok ama adı var nasıl buna müslümalar için tanrıya özel ad dersin?

Al-lat putunun ismi o yani müslümanın m'si ortada yokken putun adı idi.Sonra da nasıl oldu ben biliyorum ama sizin işinize gelmez müslümanın da tanrısı oluverdi.

Herneyse,günaydın,

Kolay gelsin sana...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Abi bu konularda konuşmayalım dedim kaç defa ama sen de diğer ateistler gibi "tanrı"ya zaman ayırmaktan alıkoyamıyorsun kendini. Sürekli tanrıyla meşgulsun bir bırakamadın gitti.

Al-lat bir isim değildir, Lat bir isimdir, "Al-lat" ise Lat'ı işaret etmek için kullanılır. "Al-" bir kelime değil bir ön ektir sadece. Dolayısıyla senin araştırmadan, özellikle çamur atmak için yazmış bulunan Turan Dursun'dan kopya bir fikirle "Allah" ile "Al-lat" sözcüklerini birbirine benzeterek yaptığın farkında olmasan bile bir işgüzarlıktır. Şimdi ben de diyeyim ki "kekik" ile "keklik" sözcükleri birbirine benziyor demek ki bunlar kardeş!! Ne kadar aptalca. Turan Dursun'un hiç bir kaynağı olmadığı gibi, senin de onun görüşüne inanmak için hiç bir kaynağın yok.

İkinci olarak, Mekke ve çevresinde Yahudilik Hristiyanlık yok demişsin yine yanılmışsın var. Olması ya da olmaması senin için neden bu kadar önemli bilmiyorum, sonuçta hiç bir şeyi değiştirmiyor ve hiç bir şeyi de ıspatlamıyor.

Bir konuda da hala ısrarla söylediğimizi duymazlıktan geliyorsun. Allah isminin müslümanlıkla ortaya çıkmadığını defalarca açıkladım, hatta şu anda içinde tartıştığımız bu konuyu bile bunun için açmıştım:

Elmacik dedi ki:
Allah sözcüğü İslam ile mi ortaya çıktı?
Elbette hayır. İslam inancına göre sonuçta diğer “ilahi” dinleri de aynı yaratıcı gönderdiğine göre, ki zaten başka yaratıcı da yoksa, Allah sözcüğünün İslam’dan önce de var olduğunu söylemek gayet makul ve gerçektir. Zaten İslam öncesi putperest Arapları bile Allah’ı biliyor ve yazılarına “Bismillah” diye başlıyorlardı. Hatta İslam peygamberi doğmadan önce bile, Araplar “bizi Allah yarattı biliyoruz, ancak bizi kendi halimize bıraksın” diyecek kadar biliyor ve Allah'ın yaratıcılığını kabul ediyorlardı. Bir başka örnek de, Hz. Peygamberin babasının adının Abdullah oluşudur. Abdullah, abid el-ilah => abd-Allah => Abdullah şeklinde tamlamadan özelleşmiştir. (Abdullah, Allah'ın kulu ve çokça ibadet eden anlamlarına gelir.)

Hiç kimse Allah'ın müslümanlıkla ortaya çıktığını iddia etmiyor ama ateistler böyle bir iddia uydurup bunu da müslümanların fikriymiş gibi göstererek çürütmeye çalışıyorlar. Yani tez de size ait anti-tez de.

Allah müslüman inancında zaten hep olan bir varlıktır, müslümanlıktan  önceki dinleri de o göndermiştir. Dolayısıyla "Abdullah putperest değildi" diye neden diyemeyecekmişim? Çünkü "orada hiç hristiyan ya da yahudi yoktu" mu? Ne alaka? Zira vardı da. Ya da "Abdullah Allah inancında değildi çünkü adı Abdullahtı", bu kadar mantıksız olunabilir mi??

Abi artık rica ediyorum boşver. Ben bile oturup yazmıyorum inançlı olduğum halde, sen neyin uğraşını veriyorsun abi niye değerli zamanı boşuna kaybediyorsun?

idealterror

Asistan
Reaksiyon puanı
0
elmacik ve orcagada'yi kisaca ozetleyecek olursak:

allah kelime olarak, islamiyet'in tebliginden once vardi. ama tek tanriyi degil bir putu temsil ediyordum. bunun bir kaniti olarak abdullah ismini gosteriyoruz. denilenlere gore allahin bir kulu olmasi icin once allah olmali. ama kureys kabilesi putperest olduguna gore cok yuksek ihtimalle abdullah da puta tapiyordu ve allah o zamanin toplumu icin bir put sayiliyordu. tabi butun bu onermeler cocuguna isim koyan anne babanin dusunup de allahin kulu adini sectikleri uzerine kurulu.

kisisel yorum ise: arap yarim adasi kozmopolitti biraz. yezidiler, hristiyanlar, yahudiler felan filan. sonucta belli bir ticaret akisi var, para nerde ise baska dinlere mensup kisilerin olmasi kacinilmaz.
hz muhammed'e onun peygamberligini teblig edenin kervan seferindeki hristiyan bir din adami oldugunu okumustum bir yerde. bu bilgiyi de dogrularsaniz sevinirim. kaynagim yok, cok eskiden okudum...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
idealterror, beni mi özetledin o şekilde? :) "Allah"ın bir put ismi olarak kullanıldığını, Abdullah'ın putperest olduğunu ve sair nerede söylemişim? Bu kadar yazdığımızdan bunları anladıysan sevgili kardeşim, boşver okuma gitsin. Zira görüyorum ki peygamberin peygamber olduğunu bir Hristiyan tarafından öğrendiğini düşünüyorsun. Ayrıca "Yezidi" kavramını İslam öncesi Araplarda vardı diyerek bahsetmen da bilgin olmadan fikrin olduğunu gösteriyor. Yezidilik İslam'dan yaklaşık 100 yıl sonra ortaya çıktı. Eğer bahsettiğin Yezdilik ise, (ki yine yanlış bilgi sahibi oluyorsun bu durumda), o zaman da onların Arap yarımadasında değil, İran'da olduklarını bilmiyorsun.

idealterror dedi ki:
komik olmayin tanri allah rab bunlarin hepsi ayni. birini oburune tercih ederseniz gunaha girmessiniz, cok cok gelenekten saparsiniz belki...

Asıl komedi, anlamlarını bilmediğin bu üç sözcüğü birbirine eşit sayman. Ayrıca kimse "günah"tan söz etmedi, o da senin kendi ortaya attığın bir fikir. Kendi fikrini kendin çürütmüşsün yani. :I

nofearman

Asistan
Reaksiyon puanı
0
m_tetik dedi ki:
öncelikle herkese mrb. Tanrı yerine Allah demek daha doğru arkadaşlar nedeni ise,bu zamana kadar gelmiş tapılan şeylere tanrı denilmiştir.
Yani Allah demeniz daha mantıklıdır.Tabi inananlar der.

inananlar der ne demek ben tanrı diyorum diye inanmıyor muyum şimdi. bunu sen mi belirliyorsun. merci sensin yani....

idealterror

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Elmacik dedi ki:
idealterror, beni mi özetledin o şekilde? :) "Allah"ın bir put ismi olarak kullanıldığını, Abdullah'ın putperest olduğunu ve sair nerede söylemişim? Bu kadar yazdığımızdan bunları anladıysan sevgili kardeşim, boşver okuma gitsin. Zira görüyorum ki peygamberin peygamber olduğunu bir Hristiyan tarafından öğrendiğini düşünüyorsun. Ayrıca "Yezidi" kavramını İslam öncesi Araplarda vardı diyerek bahsetmen da bilgin olmadan fikrin olduğunu gösteriyor. Yezidilik İslam'dan yaklaşık 100 yıl sonra ortaya çıktı. Eğer bahsettiğin Yezdilik ise, (ki yine yanlış bilgi sahibi oluyorsun bu durumda), o zaman da onların Arap yarımadasında değil, İran'da olduklarını bilmiyorsun.

idealterror dedi ki:

Asıl komedi, anlamlarını bilmediğin bu üç sözcüğü birbirine eşit sayman. Ayrıca kimse "günah"tan söz etmedi, o da senin kendi ortaya attığın bir fikir. Kendi fikrini kendin çürütmüşsün yani. :I

bilgiler icin saol,

sadece sizi anlamaya calisiyorum, yanlislamaya degil. pek millete tas atarken ne dediginizi anlamak zor oluyor.