Rehber ₺5799 realme 9i kısa inceleme: Alınır mı?

Akita

Profesör
28 Aralık 2020
1,348
61
228
Merhaba, büyükannemin telefonunun bozulmasıyla birlikte anlık olarak karar verip 3 gün önce ₺5600'ye 9i almaya karar verdim, sebebi ise aynı paralara C53 vardı, ben de hem ColorOS kullanmasından dolayı hem de Snapdragon 680 olduğu için bu cihazı tercih ettim. Büyükannemin çok telefonla işi olmadığı için uzun zaman götürecektir diye aldım. Sorularla gideceğiz. Başlayalım:

Tasarımı nasıl?
Tasarım olarak arka tarafta çizgili bir tasarım bulunuyor, genel olarak güzel duruyor ama hissiyat olarak komple plastik olduğu için kötü. Kalınlık ise kılıf ile çok kalın durmuyor, ortalama düzeylerde (kutudan silikon kılıf çıkıyor bu arada) :)
Ekranı nasıl renkleri canlı mı, akıcı mı?
6.59" FHD+ Novatek üretimi IPS LCD panel bulunuyor, fakat ekranın renkleri ve 90 Hz olmasına rağmen akıcılığı iyi değil. Bir IPS'e göre oldukça gri olduğunu düşünüyorum, Super AMOLED ile olan fotoğrafı aşağıya bırakıyorum, ne dediğimi anlarsınız.

1000075447.jpg


Çektiğim cihazın kamerası biraz kötü olabilir, onun için kusura bakmayın. Ama ekran genel olarak hoşuma gitmedi, ha fiyatına göre kabul edilebilir.
Kamerası nasıl?
Arkada S5KJN1SQ03 50 MP f/1.8 + GC02M1B 2 MP (mono sensör)+ GC02M1 2 MP (Macro) kamera dizilimi bulunuyor. Önde ise BBK'nın artık klasikleşen çoğu cihazına koyduğu IMX471 sensörü bulunuyor. Kamerası stock olarak ışığın olduğu zamanlarda güzel ama ışık biraz azalınca hemen bulanıklıklar ve grenlenmeler başlıyor.

Video kısmında ise en fazla 1080P30FPS video kaydına izin veriyor, fakat OIS veya EIS bulunmuyor, onun için deprem oluyormuşçasına bir sarsıntı oluyor, en azından bir EIS desteği olabilirdi.
CPU, ısınma, verimlilik nasıl?
Cihazda TSMC döküm Snapdragon 680 işlemci bulunuyor, bu fiyata Snapdragon bile nimet. Üstelik yurt içi. 680'e gelirsek gerçekten pil tüketimi çok iyi bir işlemci, ısı konusuna gelecek olursak, şu an bu yazıyı test amacıyla 9i'den yazıyorum, cihazım 30.6° dolaylarında geziyor. Oyun testi yapmadım.
Pili nasıl?
Büyükannem 80 yaşında, çok telefonla uğraşmaz, arada bir ben kurcalıyorum işte. Cihazı en son 3 gün, 18 saat, 34 dk önce şarj etmişim ve ekran açık verdiği süre 4 saat 12 dakika, pil seviyesi ise %28, yani pil konusunda bir endişeniz olmasın, pili gayet iyi dayanıyor, ayrıca cihazda SuperVOOC 33W şarj desteği bulunuyor, fabrika verisi 30 dakikada %50 dolum sağlayabiliyor ve hızlı şarj olurken ısınmıyor, belki de OnePlus 9 kullanıcısı olarak tek kıskandığım yönü pil diyebilirim. :D
Peki yazılım?
Cihaz kutudan Android 11, ColorOS 11.1 kullanıcı arabirimiyle çıkıyor ve Android 13 ColorOS 13'e yükseltilebiliyor, Android 14 almayacak. Cihaz genel olarak stabil çalışıyor, kasmıyor ve kararlı çalışıyor. Zaten ColorOS çok kararlı ve stabil çalışıyor. Bu konuda herhangi bir kuşkunuz olmasın. :)
Peki bu kadar anlattın, sana göre eksik tarafları neler?
Bana göre eksisi kamerası ve ekranı. Ayrıca kutudan çıkan ekran koruyucunun çok ince olup güven vermemesi. Son olarak Android 13 almış olması.

Özetle toplayacak olursak bu cihaz alınır mı?
₺5799 fiyatıyla alınır, çok rahat 3 sene kullanılır. Son güncellemesini alması, kamerası ve ekranın bu kadar gri olması sizi rahatsız etmeyecek ise alınır, kullanılır.
Son olarak şunu belirtmekte fayda var, cihaz her ne kadar Realme 9i adıyla satılsa da rebranded (yeniden markalanmış) bir Oppo A96 olduğunu hatırlatalım, teknoloji mağazalarında 9i bulamazsanız eğer A96'yı da inceleyebilirsiniz. Kısacası A96 Android 14 alırsa bu cihaz da alacaktır.

Aklıma gelmeyen herhangi bir sorunuz varsa aşağıya sorabilirsiniz arkadaşlar, kendinize iyi bakın, hoşça kalın. :)
 
Üst