500 milyon $ değerinde korsan yazılım.

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Çin'de yapılan büyük operasyon sonucunda 500 milyon dolarlık korsan yazılım CD'si ele geçirildi.

20070809131957.jpg

Çin polisi ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından, yazılım korsanlarına karşı iki yıldır sürdürülen bir operasyon Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletindeki Şangay ve Şenzen kentlerinde iki büyük çetenin çökertilmesiyle sonuçlandı. Toplam 25 kişinin tutuklandığı operasyonda 500 milyon dolar değerinde korsan yazılım CD'si ele geçirildi. Microsoft, yapılan operasyonu "Korsan yazılımlara karşı mücadelede bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

En büyük korsan yazılım çetesi çökertildi

Yapılan operasyonlarda çökertilen çetelerden birinin, kendi alanında en büyük grup olduğu belirtiliyor. Bu şebekenin bugüne kadar 2 Milyar dolar tutarında korsan yazılım ürettiği tahmin ediliyor.

Aralarında Windows XP ve Windows Vista'nın da bulunduğu toplam 13 programın yazılım bileşenlerinin, lisans sözleşmelerinin ve 8 dilde hazırlanmış versiyonlarının bu şebeke tarafından yasadışı yollarla üretildiği belirlendi. Hırvatça, Flemenkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Korece, Çince ve İspanyolca dillerinde üretilen sahte yazılımlar, 5 kıtada 27 ülkede kurumsal ve bireysel müşterilere satıldı.

Korsan yazılımlara karşı dünya çapında mücadele eden Business Software Alliance adlı platformun Çin Temsilcisi Victor Zhang, " Korsan yazılımlara karşı mücadelede uluslararası işbirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı ve Çin İç Güvenlik Bakanlığı'nın FBI ve Microsoft ile gerçekleştirdiği işbirliğinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Zhang şunları söyledi:

"Korsan yazılımlara karşı mücadelede önemli başarılar elde ediyoruz, ama sadece bu son operasyonda çökertilen çetelerin büyüklüğü bile sektörün bu alanda karşı karşıya olduğu sorunun boyutları konusunda bir fikir veriyor. Geçen yıl tüm dünyada satılan yazılımların yüzde 35'i korsandı ve sektörün bu durumdan ötürü uğradığı zarar 40 milyar doları buldu."

Microsoft: Operasyon bir dönüm noktası

Çin'de iki büyük çetenin ele geçirilmesi ardından Microsoft'tan yapılan yazılı açıklamada, "Operasyonun yazılım korsanlığına karşı mücadelede bir dönüm noktası olduğu" belirtildi. Açıklamada, "Bu operasyonun doğrudan bir sonucu olarak, tüm ülkelerde piyasaya sürülen sahte yazılımların miktarında hissedilir düzeyde azalma olması bekleniyor" denildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Elçim Barkay ise Çin hükümetinin yasadışı yazılımın üzerine kararlılıkla gitmesinin son derece olumlu olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Korsan yazılım maalesef bilişim sektörünün gelişimini olumsuz etkileyen sorunlardan birisi olmaya devam ediyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de bunun etkileri hissediliyor. Korsan yazılım ile yalnızca kişilere ve kurumlara, desteklenmeyen, sorunlu yazılımlar verilmiyor; aynı zamanda o ürünü üreten, dağıtan, satan en nihayet kullanarak geliştirilmesine katkıda bulunan insanların emekleri de çalınmış oluyor. Sadece bizim ülkemizde bilişim sektörünün korsan yazılımlardan kaynaklanan yıllık kaybı 300 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye'nin bilişim ile kalkınması için bilişime yatırım yapılması ve sektörün, sektörde çalışanların haklarının korunması, ülkenin geleceğinin korunması anlamına da geliyor."

Orijinal Yazılımı Anlama Yolları

Çin'deki korsan yazılım şebekelerinin ele geçirilmesinde, satın aldıkları Microsoft yazılımlarının orijinalliğini çeşitli yollarla sınayarak Microsoft'a ihbarda bulunan binlerce kullanıcının soruşturmaya yardım etmesi de etkili oldu.

Ekonomiye büyük zarar veren yazılımların sahte olduğunu anlamanın çeşitli yolları var:

• Yazılımın orijinalliğinden emin olmanın ilk yolu, öncelikle Microsoft yetkili iş ortağından almak, çünkü orijinal ürün sadece yetkili iş ortaklarında bulunuyor.
• Satın alınan yazılımın fiyatının aşırı düşük olması ilk uyarıyı oluşturuyor. Bu durum, bir fırsat olmaktan ziyade, korsan ürün satmak isteyen kişinin kötü niyetini ortaya koyuyor.
• Her şeye rağmen herhangi bir sebeple kuşku duyulması durumunda, Microsoft Türkiye ile ilişkiye geçerek hem ürünü, hem de satıcıyı kontrol etmek mümkündür.
• Satın aldıktan sonra yazılım kontrol edilmek istendiği takdirde, Microsoft'un bütün dünyada son kullanıcıların hizmetine sunduğu Windows Orijinal Ürün Avantajı teknolojisinden yararlanılabilir. Bu yeni teknoloji, internet üzerinden kolayca ulaşılan aşağıdaki bağlantısıyla herhangi bir bilgisayardaki yazılımların orijinalliğini test edebiliyor: www.microsoft.com/turkiye/gozcu

Aynı bağlantıda ürünlerin etkinleştirilmesi, ve orijinal ürün satın alınması konusunda bilgiler de bulunuyor.

ChipOnline

alperveli

Profesör
Reaksiyon puanı
48
adamalar herşeyin sahtesini yapıyo arkadaş ayıp yav gerçi bizimkilerde yapıyo bazen ama çinliler gibi değil

RuNaL

Dekan
Reaksiyon puanı
71
korsan a karşı savaşmak istiyorlarsa fiyatları makul değerlere cekecekler mesela ben bi müzik cd sine 10 YTL vermem yaniii

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
alperveli dedi ki:
adamalar herşeyin sahtesini yapıyo arkadaş ayıp yav gerçi bizimkilerde yapıyo bazen ama çinliler gibi değil
yapsinlar, sende yap ;) Japonlarda öyle yapıyolardı şimdiki durumları ortada. Runal ın dedigi gibi bu fiyatlara çok beklerler orjinal yazılım almamızı

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Fiyatları indirin.
Bizi korsana yöneltmeyin. :P

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
haber tamam da adamlar çakma vista yapmışlar, vista proffesional 2007 nedir ya ;D

AtakaN

Doçent
Reaksiyon puanı
3
orjınal ıle korsanı anlamanın e guzel yolu

ısletım sıstemı 5 ytl ıse korsan 500 ytl ıse orjınal

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
RuNaL dedi ki:
korsan a karşı savaşmak istiyorlarsa fiyatları makul değerlere cekecekler mesela ben bi müzik cd sine 10 YTL vermem yaniii

..o kadar değil, 10 YTL yeni bi' albüm için iyi bi' rakam !

alperveli

Profesör
Reaksiyon puanı
48
valla bendeki cd lerin %99.99 u korsan bi cd ye 10 ytl verilirmi ben o paraya 5 tane pragram 5 tane film bi o kadarda oyun alırım

AtakaN

Doçent
Reaksiyon puanı
3
ortalama 600 - 700 ytl aylık gelırı olan turk aılesınde bır oyuna 100 ytl, bır albume 10 ytl vermes kımse . veremes

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
AtakaN dedi ki:
ortalama 600 - 700 ytl aylık gelırı olan turk aılesınde bır oyuna 100 ytl, bır albume 10 ytl vermes kımse . veremes

600-700 YTL maaşla ev geçindiren bi' insanın oyunlarla ya da yeni albümlerle çokda işi olmaz. Kendi adımıza konuşalım, isteyen herkes 10 YTL ödeyerek, fanı olduğu grup ya da tekil sanatçının albümünü alır. Ve yapılması gerekende budur, üzgünüm ama hiç kimse orjinal bi' albümü 2 YTL den satmayacak. Bu forum editörlerince hazırlanan bütün haber ve makaleler nasıl kaynak belirtmeksizin diğer forum ve internet sitelerinde şuursuzca kullanılıyorsa ve bundan rahatsızlık duyuyorsak, en basit ifade ile emeğe karşı bi' saygısızlık varsa, aynı durum korsan müzik CD 'leri edinen abiler içinde geçerlidir, bunu bilir-buna inanır-bunu konuşurum. İstisnalar da çok az olmakla birlikte sabittir.

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
alperveli dedi ki:
valla bendeki cd lerin %99.99 u korsan bi cd ye 10 ytl verilirmi ben o paraya 5 tane pragram 5 tane film bi o kadarda oyun alırım
abi o fiyata alacağın oyun vs de korsan, orijinal oyunlar kaçtan gidiyor bir baksan çok fena durum :L

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Jerusalem dedi ki:
AtakaN dedi ki:

600-700 YTL maaşla ev geçindiren bi' insanın oyunlarla ya da yeni albümlerle çokda işi olmaz. Kendi adımıza konuşalım, isteyen herkes 10 YTL ödeyerek, fanı olduğu grup ya da tekil sanatçının albümünü alır. Ve yapılması gerekende budur, üzgünüm ama hiç kimse orjinal bi' albümü 2 YTL den satmayacak. Bu forum editörlerince hazırlanan bütün haber ve makaleler nasıl kaynak belirtmeksizin diğer forum ve internet sitelerinde şuursuzca kullanılıyorsa ve bundan rahatsızlık duyuyorsak, en basit ifade ile emeğe karşı bi' saygısızlık varsa, aynı durum korsan müzik CD 'leri edinen abiler içinde geçerlidir, bunu bilir-buna inanır-bunu konuşurum. İstisnalar da çok az olmakla birlikte sabittir.

Katılıyorum, Burda Emeğe Saygı var. Düşün ki O albümleri Siz hazırlıyorsunuz. Siz O Şarkıları yapmak için 1-2 sene zamanınızı, 20-30 milyar beste parası, Stüdyo Masrafları, ulaşım v.s herbirşeye para verip albüm hazırlıyorsunuz, ötekide 25 kuruşa cd'ni kopyalayıp Tüm Emeğini Çalıyor Sen razı olurmusun ? bence Fiyat makul 2 tane marlbora parası Ama diğer tarafta o kadar insanın kul hakkı seçim sizin. yazılımlara gelirsek Şuan Paralılar kadar iyi iş çıkaran Ücretsiz yazılım kum gibi İşletim sistemine gelirsek Vista home premuim 115 ytl Sizce çok mu? hayatında 1 kere alıyorsun, İstedeğin bilgisayara kuruyorsun bir Windows Xp 150 ytl diyelim kaç senedir kullanıyorsunuz? 5 150 / 5 = Senelik 30 ytl Ay'a vursanız aylık 2,5 ytl Şimdi Söyleyin Sizce Çok mu bu Fiyat. Adamlar sırf xp'yi 160 milyon satır kod'dan yazmış

Biraz Emeğe Saygı duyun...

murmillo

Asistan
Reaksiyon puanı
1
emeğe saygı arkadaşalar lütfen, sen al ben al korsan, ne olcak sonra kim olcak orjinal de sonra yapan adam para kazanıp yenisini daha iyisini çıkaracak...

flood_77

Profesör
Reaksiyon puanı
4
chimera dedi ki:
Fiyatları indirin.
Bizi korsana yöneltmeyin. :P
aynen katlıyorum.adamlara helal olsun n guzel paketlemısler çinde akrabası olan varmı komple getırttırelım :D

sercanozturk41

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Haklısın fiyatlar daha aşağılara inmediği sürece insanlar korsanlara yönelecektir,bu durum normaldir.

oksijudan

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Evet fiyatlar yüksek ama :@,emeğede saygı lazım be :$.Yoksa bu dünya gelişir mi?

flood_77

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ya allah gozunu doyursun o kdr parası var hayrına ucuza verse olur mu be bıras ınsanların sevgısını kazansın :D

alperveli

Profesör
Reaksiyon puanı
48
kadıköy de vista 2.5 ytl den başlayan fiyatlarla alıcılara duyurulur

elektrowolf

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
AtakaN dedi ki:
orjınal ıle korsanı anlamanın e guzel yolu

ısletım sıstemı 5 ytl ıse korsan 500 ytl ıse orjınal
haklısın kardeşim parası olan orginal alsın
biz den bu kadar.........

auschwitz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
orjinal almanın faydaları daha çok bnm korsandı xp bu yüzden windows media 11 i yükleyemedim snradan xp aldım bitane orjinal :)

murmillo

Asistan
Reaksiyon puanı
1
auschwitz dedi ki:
orjinal almanın faydaları daha çok bnm korsandı xp bu yüzden windows media 11 i yükleyemedim snradan xp aldım bitane orjinal :)

korsanı destekler nitelikte olucak ama onun da yolunu buldular. bir patch çalıştırıyorsun ve tamam, windows orjinal oluyor :)

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Artık ürünlerin fiyatları Maliyet+Kar formülüyle hesaplanmıyo abiler. Bu anlamda bi' Microsoft yazılımının ya da ayağızdaki Nike, Adidas marka bi' ayakkabının 40-50 YTL olmasını bekleyemezsiniz. Ucuz yapsınlar orjinalini alalım fikri tamamen bi' yanılgı.Ayrıca "ucuz yapsınlar alalım" frekanslarındaki kimselerin giyim ürünlerinde lisanslı veya orjinal tercihleride ilginç bi' ironidir.

auschwitz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
murmillo dedi ki:
auschwitz dedi ki:

korsanı destekler nitelikte olucak ama onun da yolunu buldular. bir patch çalıştırıyorsun ve tamam, windows orjinal oluyor :)

evet bnmde eskiden pc öleydi ama vista yüklenince olmuo maalesef :)

KaSvA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
okadar büyük fark olmasa 5 ytllik sistemle ne kadar güvenli ve rahat iş yapabilirsin bide o var

Melih_78

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ya Arkadasşlar Ben Mi Yanlıs Gordum acaba.Yukarıdaki resimlerin en sonuncusu Windows 2007 Mi. Vay be :)