Özal ve Erdoğan Dönemi Özellikleri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Devr-i Özal’da da böyleydi

YILLAR önce de aynı utancı yaşamıştık.

1983 yılında Turgut Özal’ın liberal hükümeti iktidara gelmişti.

Medyanın büyük bölümü birdenbire Özal hayranı oluvermişti.
Yıllardan beri tanıdığımız, birlikte Babıâli’nin sıkıntılarını omuzladığımız arkadaşlarımızın pek çoğu Özalcı kesilmişti.
Her gün köşelerden başbakana övgüler düzülüyor, Özal için afili manşetler çekiliyordu.
Ekonomi harikaydı, Türkiye Özal’ın reformları sayesinde çağlar atlamıştı.
Başbakanın “Aklını kullan, köşeyi dön” tavsiyesine balıklama atlayan iktidar yandaşları ülkeyi bir güzel talan ettiler.
İlkelilik, dürüstlük, ahlak, değerlere bağlılık hepsi gözlerden uzak tutuldu.
Onlara göre Türkiye atılımlarıyla dünyanın yıldızı olmuştu.
Özal da dünya lideri...
İşte o günlerden birinde, gazetede yıllar içinde çizgisinde ciddi kırılmalar olan ünlü bir yazarla Özal’ın telefon konuşmasına tanık olmuştum.
Özal’a akla hayale gelmeyecek övgüler yağdırmıştı.
Konuşmasını da kendisinin ve çocuklarının saygılarını sunarak bitirmişti.
O gün insanlara duyduğum saygı dağılıp paramparça olmuştu.
* * *
Bugün bakıyorum da aynı yozlaşmanın içindeyiz.
Medyanın yine büyük bölümü bu kez AKP’nin peşinden sürükleniyor.
Bu sürüklenmeye bir de ülkeye ihanet demeyeyim ama büyük bir sevgisizlik eklendi.
Bugün, Özal’a düzülen övgülerin katmerlisi Başbakan Erdoğan’a yapılıyor.
Yine ekonomi harika.
Yine Türkiye uçuyor.
Yine insanlar mutlu.
Medya sayfalarının büyük bölümünde, köşelerde Tayyip Bey göklere çıkarılıyor.
Onun bir dünya lideri olduğu ilan ediliyor.
Gerçek bu mu? Şimdi biraz ona bakalım.

* * *
İç ve dış politikadaki endişe verici gelişme-leri bir başka yazıya bırakarak ekonomiye, De-nizli’de yaşanan drama odaklanmak istiyorum.
Krizin patladığı 2001’de tekstil merkezi olan Denizli’de 591 firma kapadı.
2008 ise 1690, 2009’un ilk 7 ayında 889 firma yok oldu.
On binlerce işçi işsiz kaldı.
Kentin en saygın işadamlarından biri olan Osman Nuri Sözkesen, güvenlik görevlisinin silahıyla yaşamına son verdi.
Onuru, iflas etmiş, borçlarını ödeyemez bir işadamı olarak yaşamasına izin vermedi.
Anadolu’nun sanayi çınarlarından biri olan Denizli Basma’nın kurucusu ve patronu Esat Sivri, fabrikasının kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.
O gün işçileriyle veda yemeği yiyip yüreği yana yana “Paydos” dedi.
Esat Sivri’yi tanırım, dürüst, onurlu, ülkesini seven bir insandır.
Ama ülkedeki yanlış yönetim Esat Sivri’yi, Osman Nuri Sözkesen’i ve onlar gibi pek çok dürüst ve onurlu işadamını bitirdi.
AKP iktidarının, sermaye piyasasını kendine göre yeniden şekillendirme politikalarının daha pek çok işadamının başını yiyeceği de kesin.
Esat Sivri’nin CHP heyetine söyledikleri ne kadar hüzün verici.
Gözyaşlarını tutamayan saygın işadamı bakın ne diyor:
“Ben namusumdan battım. Alnım açık, utanmıyorum. Çünkü çalmadım çırpmadım. Her şeyime haciz geldi. Bana değil, memlekete yazık oluyor. Bu ülke, bu değerler bizim. Falan yere teşvik vermek için beni bitirmeye hakları yok. 37 yıl çalıştık, ürettik. Artık kavgalar bitsin, gerçek sorunlar konuşulsun.”
Bilmem iktidara övgüler yağdıranlar Esat Sivri’nin bu sözlerini anladılar mı?
“Anlasalar bile ne değişecek ki?” diyeceksiniz.
Yerden göğe kadar haklısınız.

Kaynak

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
sermaye piyasalarında top sektirdiğim için bu habere gülüyorum geçiyorum evet batanlar iflas edenler oldu ama bu bizim ekonomimiz kötü diye değil avrupa ve americanin ekonomisi kötü diye bu batan fabrikalar iç pazara değil dış pazara mal satan fabrikalar dışarıdaki adam zaten bu krizde parasız kaldı zaten üstüne başına extra bir harcama yapmadı doğal olarak ihracat azaldı ve krize hazır olmayan işletmeler battı gitti birde bu krizi fırsata çevirenler var bakın birlik oldular moll diye mağaza açtılar hayvan gibi satış yaptılar bu haberi yazan bunlarıda yazsın

jungeman

Profesör
Reaksiyon puanı
67
sermaye piyasalarında top sektirdiğim için bu habere gülüyorum geçiyorum evet batanlar iflas edenler oldu ama bu bizim ekonomimiz kötü diye değil avrupa ve americanin ekonomisi kötü diye bu batan fabrikalar iç pazara değil dış pazara mal satan fabrikalar dışarıdaki adam zaten bu krizde parasız kaldı zaten üstüne başına extra bir harcama yapmadı doğal olarak ihracat azaldı ve krize hazır olmayan işletmeler battı gitti birde bu krizi fırsata çevirenler var bakın birlik oldular moll diye mağaza açtılar hayvan gibi satış yaptılar bu haberi yazan bunlarıda yazsın

Benim anlamadığım şu: Neden bizim ülkemizin ekonomisi Amerika veya Avrupa ekonomisine bağlı? Bağlı ise bunun adı ne? Bu sadece bizim için geçerli değil ama neden 70 milyonu geçkin ve genç nüfuslu bir ülkede oluyor? İş yoksa işçi mi suçlu yoksa istihdam sağlamayan devlet mi?
Bir sürü üniversite açıp, bu üniversiteden mezun olacak adamlara istihdam sağlamazsan üniversite ne işe yarar?
Neden? Sadece bilmek istiyorum.

MdbK

Doçent
Reaksiyon puanı
5
İşte ekonomimizin vahim durumunu göremeyen birisi daha. :thumbdown:

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46

Bu moll nedir kardeş merak ettim?Kim açtı ,açarmısın biraz?

Neanderthal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Hepsi dış pazar diye battılar abd yüzünden .İç piyasaya mal satanlardan batan göstersene bana 1 tane

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Hepsi dış pazar diye battılar abd yüzünden .İç piyasaya mal satanlardan batan göstersene bana 1 tane

Sen ya sırça köşklerde yaşıyorsun yada bakar körsün. Bu batmanın iç ve dışla ne alakası var. Ben sana sadece bizim buradan batan 4 tane fabrika ismi veririm , 2 si iç pazara çalışıyordu. Hatta bunların birisinde benim akrabam çalışıyordu. Bilip bilmeden konuşma. Ya sen hala ailesinden harçlıkla geçinen birisin yada dediğim gibi dünyadan haberin yok. Üstelik ilk yorumu yapan arkadaş sanırım ekonomi piyasasında anlattığı kadar top sektirememiş. Türkiyenin kalkınma stratejisinin ihracata dayalı olduğunun farkında değil. Bu krizden karlı çıkan ülkeler de oldu ve üstelik onlarda aynı kalkınma stratejilerini benimsemiş durumdalar.

-mert

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bu hükümet ülkenin içine etti arkadaş 60 milyar dolar açık bu ülkenin tarihi rekorudur be sonra bunu vergilerle bitarafımıza sokmaya çalışıyorlar haksızsın diebilcek kadar kör ve beyinsiz olan varmı _?_

MdbK

Doçent
Reaksiyon puanı
5
bu hükümet ülkenin içine etti arkadaş 60 milyar dolar açık bu ülkenin tarihi rekorudur be sonra bunu vergilerle bitarafımıza sokmaya çalışıyorlar haksızsın diebilcek kadar kör ve beyinsiz olan varmı _?_
Seçmenlerin %47'si. Gerçi bugünlerde o oran da %30'lara kadar düştü ama bu oran bile vahim. :lol:

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Sen ya sırça köşklerde yaşıyorsun yada bakar körsün. Bu batmanın iç ve dışla ne alakası var. Ben sana sadece bizim buradan batan 4 tane fabrika ismi veririm , 2 si iç pazara çalışıyordu. Hatta bunların birisinde benim akrabam çalışıyordu. Bilip bilmeden konuşma. Ya sen hala ailesinden harçlıkla geçinen birisin yada dediğim gibi dünyadan haberin yok. Üstelik ilk yorumu yapan arkadaş sanırım ekonomi piyasasında anlattığı kadar top sektirememiş. Türkiyenin kalkınma stratejisinin ihracata dayalı olduğunun farkında değil. Bu krizden karlı çıkan ülkeler de oldu ve üstelik onlarda aynı kalkınma stratejilerini benimsemiş durumdalar.

Legolas, bu saldırgan ve hazımsız tutumunun sebebini çok merak ediyorum gerçekten. Ülke gerçeklerinden tek senin mi haberin var da insanlara bu şekilde hitap etme hakkını kendinden buluyosun. Sen kimsin bir kere? Ana muhalefetin SDN sözcüsü mü? Eğer insanlar yalnış düşünüyorlarsa, gerçekleri göremiyorlarsa bunu insan gibi izah ederek kendini anlatabilirsin, aşağılayarak değil..

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Legolas, bu saldırgan ve hazımsız tutumunun sebebini çok merak ediyorum gerçekten. Ülke gerçeklerinden tek senin mi haberin var da insanlara bu şekilde hitap etme hakkını kendinden buluyosun. Sen kimsin bir kere? Ana muhalefetin SDN sözcüsü mü? Eğer insanlar yalnış düşünüyorlarsa, gerçekleri göremiyorlarsa bunu insan gibi izah ederek kendini anlatabilirsin, aşağılayarak değil..

İşte klasik bir akp savunucusu. Yine olmadığım birşeyle beni yaftaladı. Şimdide Chp nin sözcüsü oldum. Hadi hayırlısı. Dinsiz dediniz, chp li dediniz bakalım sırada ne var

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Hala aynı kafadasın. Akp yi savunmadım, kimseyi savunmadım yazımda dikkat edersen. Ne Akp yazıyor orda ne de Akp'ye bir övgü. Ayrıca sağdan soldan alıntı yaparak geçinme, varsa düşüncelerin onları da yaz. CHP'li olmasan bile tipik CHP kafasındansın kusura bakma.

Yukarıda düşüncelerini değil tavrını eleştirdim ama sen hemen savunmaya geçtin nedense

mucak

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Sabah bu yazıyı okudum ama cevap vermye vaktim olmadı. Şimdi bazı reel verileri aşağıda yazalım başka cavaba gerek yok.

He küresel kiriz demek tüm dünyayı etkileyen kriz demek. Çıktığı yer Amerika. Sonuçta Amerika tüm ülkelerin ekonomisini etkilemiş. yukarıda bir arkadaş bizim ekonomimizi amerika niye etkiliyor die sormuş ya demek sadece bizim değil.

Şimdi bugün gündemi takip eden arkadaşlar bir baksın bakalım haber başlıklarına Ekonomik göstergeler ne gösteriyormuş:

Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre ekim ayı enflasyonu ve yıllık enflasyon oranları TÜFE ve TEFE'de tarihin en düşük seviyesine indi...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, güz ekonomik tahminler raporunda Türkiye'nin gelecek yıl büyüme oranını yüzde 2,8'e çıkararak Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olacağı öngörüsünde bulundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Gazetecileri Derneği kahvaltılı basın toplantısında soruları yanıtladı. Ergün KOBİ'lere 7 koldan verilecek desteği anlattı.

Burada sadece bugünün bazı ekonomiye ilişkin haber başlıklarını yazdım. Bakın bakalım aslında neler oluyor.

IMF e ihtiyaç duymadan küresel krizi atlatan Türkiye gerçekten iyi yolda değil mi acaba?

He Özal dönemine laf söleyen yazar o yazı yazdığı gazeteye hangi dönemde en çok önü açıldı hatırlamıyor mu yoksa sırf muhalefet olsun diye mi konuşuyor?

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Sabah bu yazıyı okudum ama cevap vermye vaktim olmadı. Şimdi bazı reel verileri aşağıda yazalım başka cavaba gerek yok.

He küresel kiriz demek tüm dünyayı etkileyen kriz demek. Çıktığı yer Amerika. Sonuçta Amerika tüm ülkelerin ekonomisini etkilemiş. yukarıda bir arkadaş bizim ekonomimizi amerika niye etkiliyor die sormuş ya demek sadece bizim değil.

Şimdi bugün gündemi takip eden arkadaşlar bir baksın bakalım haber başlıklarına Ekonomik göstergeler ne gösteriyormuş:

Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre ekim ayı enflasyonu ve yıllık enflasyon oranları TÜFE ve TEFE'de tarihin en düşük seviyesine indi...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, güz ekonomik tahminler raporunda Türkiye'nin gelecek yıl büyüme oranını yüzde 2,8'e çıkararak Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olacağı öngörüsünde bulundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Gazetecileri Derneği kahvaltılı basın toplantısında soruları yanıtladı. Ergün KOBİ'lere 7 koldan verilecek desteği anlattı.

Burada sadece bugünün bazı ekonomiye ilişkin haber başlıklarını yazdım. Bakın bakalım aslında neler oluyor.

IMF e ihtiyaç duymadan küresel krizi atlatan Türkiye gerçekten iyi yolda değil mi acaba?

He Özal dönemine laf söleyen yazar o yazı yazdığı gazeteye hangi dönemde en çok önü açıldı hatırlamıyor mu yoksa sırf muhalefet olsun diye mi konuşuyor?

Ben ntv de ve cnn de izledim aksine senin dediklerinin tam tersini diyorlar. %2.8 lik bir artış var enflasyonda. Acaba hangimizin dinlediği haber doğru ?

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Global Krizde Bir Çok ülkenin Ekonomisi Çöktü Bizde Yaralandık Ama yıkılmadık

En İyi Böyle Tarif Ederim Diye Söylüyorum Durumu

Rakamlarla Anlatırım Tabi İsteyen Olursa

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bende diyordum ardan bu kadar zaman geçti her halde artık yazarlarımız Özal’ı saygıyla yâd ediyorlardır. Meğerse hala anlamayanlar varmış.

EDİT: Forumda Bazen eski yazıları okumak için geçmişte paylaşılan köşe yazılarını okurum. Konuyla ilgili güzel bir örnek buldum. BURADAN ilgili yazıyı okuyabilirsiniz...

mucak

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Ben ntv de ve cnn de izledim aksine senin dediklerinin tam tersini diyorlar. %2.8 lik bir artış var enflasyonda. Acaba hangimizin dinlediği haber doğru ?

Türkiye istatistik kurumu verileri internet sayfasında mevcut herhangi bir kanaldan izlemeye gerek yok.

He bu arada ben kanal gözetmem yani ntv,cnbce,kanald,atv,star vs. hepsini seyrediyorum öyle dar bakışlı biri değilim sadece tek kanaldan yada siteden takip etmem. He birde yabancı sitelerden de takip ederim olayları. Olay bu değil olay tarafsızca olayları analiz etmek. Belki mühendisliğin vermiş olduğu bir düşünce tarzı analiz etme olayı benim bakış açım bu.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Yazıyı okurken''AKP dönemindeki kriz yüzünden...'' diye başlayan cümleden sonra güldüm ve bıraktım okumayı...

Krizin kimin döneminde çıktıgına değil krizin neden çıktığına baksın önce zat-ı muhteremler.:D

Cumhuraşkanlığı seçiminde satılmış mumcu nun ve işbirlikçi Ağar ın ve inadına muhalefet deyip seçim olmasın diye darbe çığrtkanlığı yapan baykalın..krizin çıkmasında hiç etkisi olmadı değil mi?

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
burada yorum yazanlar ne iş yaptıklarınıda yazarlarsa haybeden mi atıyorlar yoksa işin içindelerde yaşadıklarını mı yazıyorlar anlasak.

mucak

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Sorun olayları görememekte. Başka birşeyden bahsedeyim; hani millet battı vs. vs. deniyor. Biz yani aile şirketimiz bir zamanlar ünlü bir markanın Türkiye Genel Distrübütörüydük. 1994 senesinde bir kaç milyon dolarcık battık. 1994 te başta Sayın Tansu Çiller vardı. Develüasyon oldu vs. 130 işçi yanımızda çalışıyordu. Şimdi noldu ben başka bir şirkette başkasının emrinde mühendis olarak çalışıyorum.

Develüasyon gibi bir olay hükümetten kaynaklanıyor ama küresel kriz öngörülememiş bir kriz.

Burada hükümetleri eleştirmek yerine kendimiz birşeyler yapmaya çalışırsak o zaman birşeyler elde ederiz.

He bir başka konu daha hem ticaretin hem politikanın içinde büyümüş biri olarak söylemem gerekiyor. Hükümetleri yönetmek yani Devleti yönetmek öyle kolay bir şey değil. Herkes konuşur ama baştaki kişilerin yükünü fazla bilen yoktur.

Bir örnek daha neden Sn. Turgut ÖZAL ın ölümü hala şüpheli bir ölüm olarak durmakta. Neden tam Türkiye bir atılım yapmışken bu ölüm gerçekleşti? Neden Devletin başı olan kişinin öldüğü gün orada bulunması gereken Ambulans yerinde yoktu? Naaşından alınan saç örnekleri neden yok oldu?

AKP yapılanmasında başarının sırrı Özal politikaları değil miydi?

Türkiye nin sadece nişantaşından ibaret olmadığını anlayamayan partiler yenilmeyi haketmiyor mu?

TÜRKİYE BİR BÜTÜNDÜR. bunu anlamak gerek.

Yapıcı eleştiriler olmalıdır. Hiç kimse mükemmel değil hiç kimse sonsuza dek kalıcı değildir.

Batan şirketler biraz daha araştırmacı olurlarsa görecekler ki şuan Devlet Teşvikleri, Hibeler vs. okadar çok ki ama gören yok.

Sırf Avrupa Birliğinden her yıl milyonlarca Euroluk Hibeler Türkiyeye gelmekte ve sırf biz bunları kullanmadığımız için yani araştırma yapıpta bu paralara talip olmadığımız için bu paralar geri dönmekte.

He bir kaç uyanık kişi ise sessiz sedasız bu hibelerden yararlanmakta ama bu onların üçkağıtçı olduğunu değil bizim tembel olduğumuzun ispatıdır.

Başkasına kızmak, başkasını suçlamak herzaman en kolay yoldur. Kendimizi geliştirmeden elimizi açıp para beklemek ise bize bir fayda sağlamaz.

kaganbilgin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben AKP'liyim diyen çevremde sadece bir kişiye rastladım. O da bizim eski aile dostumuz, annem diyebileceğim 70 yaşında bir insan. 22 temmuzda da AKP'ye oy atmıştı. Şu anda daha da bunlara oy vermem diyor.

Bunu şunun için yazdım AKP'yi destekleyenlerin destekleme taktikleri AKP yi eleştirenlere saldırmak şeklinde. Genelde de onları CHP li olmak la suçlarlar işin sonunda. Bu ortak özellikleri. Hiç birisi ben AKP liyim ya da koruyorum destekliyorum demez.

Bu para şişkinliği (inflation) yönteminden dünya'ya yön verenler artık çıktılar. Bunu herkes bilsin artık. Özal'la insanımıza sevdirilen (dayatılan) (enfilasyon) para şişkinliğiyle "büyüme" modelini bütün dünyada kullandılar. Bu sayede borsa, faiz, döviz üçgenini kullanarak bu ülkeleri soydular. Bu iktidar ilk geldiği zamanlarda yine para şişkinliğinin düştüğünü savunarak siyaset yaparken "enfılasyonda" dünyadaki gelişmekte olan ülkelerin enfılasyon oranlarında %29'la en son sıradaydık. Yani en yüksek para şişkinliği bizdeydi.

Bu iğrenç ve mide bulandırıcı taktiklerden vazgeçsinler artık. Bilirsiniz bir hikaye vardır. Yaklaşık olarak aktarayım.

Bir şirkette depo ve pazarlama halısaha maçı yapıyorlar. depo pazarlamayı ezici bir şekilde yeniyor. ertesi gün çalışanlar maçın sonucu için panoya bakıyor. Panoda şöyle yazıyor Şirketimizde düzenlenen turnuvada pazarlama bölümümüz 2. olarak büyük bir başarı elde etmiştir.

İşte olayın özü budur. İnsanları kandırmanın türlü yöntemleri vardır. Bugün dünyadaki para şişkinliği oranlarına bir bakın bakalım.

Bu işler öyle top sektirmeyle olmuyor malesef.

Evet dünya ticaret örgütündeyiz ve serbest piyasa ekonomisindeyiz. Ben tasvip etmesemde birileri bunu dayatıyor veya mecburuz her neyse.

O zaman gereğini yap. Düşük kur yüksek faiz uygulayarak üreticilerini batırmanın adı ne zaman "kıriz çıktı dünyada o yüzden battılar oldu"!!! Madem bu düzen içindesin ona göre önlem al.

Ama mesele kur'u düşük tutarak halkın alım gücünü yüksek tutmak bir süre için. Herşey ithalata yani dolara bağlı olduğu için. TL'yi değerli tut dünyadan ucuza mal sat. Elalem de salak kurunu düşük tutup sana mal satıyor. Bugün nasıl olduysa üretmeyen sürekli tüketen bir ülkenin kişi başı milli geliri 13 binlerde!!!

Bu şekilde insanlar geçici bir sahte cennet içinde yüzüyorlar. Bunun bedelini er geç insanımıza ödetmeye çalışacaklar. O zamana kadar inşallah insanlarımız bu rüyadan uyanır. Belki Allah insanlarımıza acır. Uyanmalarına da yardımcı olur.

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Ben AKP'liyim diyen çevremde sadece bir kişiye rastladım. O da bizim eski aile dostumuz, annem diyebileceğim 70 yaşında bir insan. 22 temmuzda da AKP'ye oy atmıştı. Şu anda daha da bunlara oy vermem diyor.

Bunu şunun için yazdım AKP'yi destekleyenlerin destekleme taktikleri AKP yi eleştirenlere saldırmak şeklinde. Genelde de onları CHP li olmak la suçlarlar işin sonunda. Bu ortak özellikleri. Hiç birisi ben AKP liyim ya da koruyorum destekliyorum demez.

Bu para şişkinliği (inflation) yönteminden dünya'ya yön verenler artık çıktılar. Bunu herkes bilsin artık. Özal'la insanımıza sevdirilen (dayatılan) (enfilasyon) para şişkinliğiyle "büyüme" modelini bütün dünyada kullandılar. Bu sayede borsa, faiz, döviz üçgenini kullanarak bu ülkeleri soydular. Bu iktidar ilk geldiği zamanlarda yine para şişkinliğinin düştüğünü savunarak siyaset yaparken "enfılasyonda" dünyadaki gelişmekte olan ülkelerin enfılasyon oranlarında %29'la en son sıradaydık. Yani en yüksek para şişkinliği bizdeydi.

Bu iğrenç ve mide bulandırıcı taktiklerden vazgeçsinler artık. Bilirsiniz bir hikaye vardır. Yaklaşık olarak aktarayım.

Bir şirkette depo ve pazarlama halısaha maçı yapıyorlar. depo pazarlamayı ezici bir şekilde yeniyor. ertesi gün çalışanlar maçın sonucu için panoya bakıyor. Panoda şöyle yazıyor Şirketimizde düzenlenen turnuvada pazarlama bölümümüz 2. olarak büyük bir başarı elde etmiştir.

İşte olayın özü budur. İnsanları kandırmanın türlü yöntemleri vardır. Bugün dünyadaki para şişkinliği oranlarına bir bakın bakalım.

Evet dünya ticaret örgütündeyiz ve serbest piyasa ekonomisindeyiz. Ben tasvip etmesemde birileri bunu dayatıyor veya mecburuz her neyse.

O zaman gereğini yap. Düşük kur yüksek faiz uygulayarak üreticilerini batırmanın adı ne zaman "kıriz çıktı dünyada o yüzden battılar oldu"!!! Madem bu düzen içindesin ona göre önlem al.

Ama mesele kur'u düşük tutarak halkın alım gücünü yüksek tutmak bir süre için. Herşey ithalata yani dolara bağlı olduğu için. TL'yi değerli tut dünyadan ucuza mal sat. Elalem de salak kurunu düşük tutup sana mal satıyor. Bugün nasıl olduysa üretmeyen sürekli tüketen bir ülkenin kişi başı milli geliri 13 binlerde!!!

Bu şekilde insanlar geçici bir sahte cennet içinde yüzüyorlar. Bunun bedelini er geç insanımıza ödetmeye çalışacaklar. O zamana kadar inşallah insanlarımız bu rüyadan uyanır. Belki Allah insanlarımıza acır. Uyanmalarına da yardımcı olur.

Çok güzel yazmışsın. Aynen katılıyorum.:thumbup1:

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35

çok bilmiş o kdar kolay ise gel sen yönet ülkeyi, sanal alemde pc başında hükümeti eleştirmek kolay, bu dünyada ya batacaksın ya ayakda duracaksın bu iş böyle, ak parti hükümeti demeyin şöyle geçmişi araştırıp bilmediğiniz için bir şey söyleyemiyorsunuz bakın baykal zamanında türkiyenin hali neymiş hep birlikte fotoğraflar ile görelim belki düşünürsün taşınırsın.

1(265).jpg

-

2(260).jpg

-

3(238).jpg

-

4(215).jpg

-

5(194).jpg

-

6(179).jpg

-

7(160).jpg

-

8(157).jpg

-

9(138).jpg

-

10(133).jpg

-

11(111).jpg

-

12(109).jpg

hadi eyvallah.

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
çok bilmiş o kdar kolay ise gel sen yönet ülkeyi, sanal alemde pc başında hükümeti eleştirmek kolay, bu dünyada ya batacaksın ya ayakda duracaksın bu iş böyle, ak parti hükümeti demeyin şöyle geçmişi araştırıp bilmediğiniz için bir şey söyleyemiyorsunuz bakın baykal zamanında türkiyenin hali neymiş hep birlikte fotoğraflar ile görelim belki düşünürsün taşınırsın.

1(265).jpg

-

2(260).jpg

-

3(238).jpg

-

4(215).jpg

-

5(194).jpg

-

6(179).jpg

-

7(160).jpg

-

8(157).jpg

-

9(138).jpg

-

10(133).jpg

-

11(111).jpg

-

12(109).jpg

hadi eyvallah.

İnan çok güldüm :lol: hatta yerlere yattım. Senin örnek diye verdiğin resim Süleyman Demirelin başbakanlığı dönemi. O dönemden beri bizler sürekli kuyruktamıydık. Hay allah iyiliğini versin beni bu saatte baya güldürdün. Erdoğan gelincemi Türkiyede kuyruklar bitti. Muhahahaha örneğe bak:dil:

kaganbilgin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Sevgili arkadaşım,

Geçmişi örnek gösterip bugünkü hükümeti savunuyorsun. Güçlüye boyun eğmeyi savunuyorsun. Biraz hafızanı karıştır bakalım ülkenin o zamanki durumu neden öyleydi. Kıbrısta'ki zulme ve katliamlara dur demek için oradaki kardeşlerimizi kurtarmak için bu ordu batının bütün engellemelerine karşı haklı savaşını vermiştir ve ardında abd'den ve dünyadan ambargo yemiştir. Yani neden o zor günleri geçirdik? Onurlu bir şekilde zulme karşı verdiğimiz savaş yüzünden. Bugün Bosna'ya, kosovaya, çeçenistana, dağlık karabağa, hocalıya, musul ve kerkükteki katliamlara, filistindeki zulme askeri mudahale yapsın bak bu hükümet o zaman göre sen kuyrukları.

Ülke insanı olarak hepimiz aynı gemideyiz. Hiçbir partili değilim. Olmamda çünkü inanmıyorum. Bugünkü hükümetin başarısı gibi gösterilen herşey görmezmisiniz büyük güçlerin bize gösterdiği "serap"lar.

Yani ne CHP ne MHP ne diğerleri bunların başkanlarını zerre kadarda tasvip etmem. O yüzden bizi bu kısır kavgalara çekip oradan pirim yapmak gibi niyetleri olanlarında artık çok fazla şansı yok. Ülkenin artık cumhuriyetin ilk yıllarına dönüp meclisi mebusan olması gerekiyor. Öyle batı ağzıyla "party", "parlamento", "kabine" "ayaklarını" bırakmak gerekiyor. Ağzımıza bile yakışmıyor.

Yani öyle geçmiş gazeteleri yapıştırıp ekonomi falan arşivinden yapıştırma. Biz ekonomiyle derdi olan insanlar değildik geçmişte. Yine öyle olacağız. Bizim daha onurlu, şerefli hassasiyetlerimiz var paradan önce. Geçmişte öyleydi. Yine öyle olacak. Allah'ın izniyle!

Son olarak rica ederim masabaşından ülke yönetme gibi "kötü" eleştirilerde kullanma. Elimizle düzeltemiyorsak dilimizle, dilimizle düzeltemiyorsak kalbimizde yaşatıp unutmuyoruz. İyilikle kötülük arasındaki keskin ayrımı kaybetmemek adına.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Sağlam kapak olmuş :thumbup1::thumbup1::thumbup1:

bykonfizik

Asistan
Reaksiyon puanı
3
muhalefet olmak kolaydır :)

lego o dönemler ecevit dönemleri canım benim :)

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Muhalefet için eleştirmek kolaydır...
Doğruyu da eleştirirsin yanlışı da...
Maksat düzeltmek değil öldürmek sonuçta...

HALA ANLAYAMAMIŞ OLANLAR VAR...
Bu gün yaşanan EKONOMİK KRİZ bir KÜRESEL EKONOMİK KRİZDİR...

Dünyadan yaşanan Ekonomik kriz sonucunda bir çok ülke zor günler yaşamaktadır...
Özellikle çok büyük umutlarla gelen bir Kurtarıcı gözüyle bakılan OBAMA'nın bu gün ülkesindeki halini bir irdeleyin bakalım...

Fabrikalar kapatılıyor...
Bunun iç ve dış piyasaya yapılan satışlarla alakası yok...

Çünkü bu gün dünya ekonomisi tamamen bir birine entegre olmuştur bu sisteme KOMUNİST ülkeler de dahildir...

Yurt dışındakidaki bir müşteri senden alımı keserse sen parasız kalırsın sen parasız kalırsan işçine para ödeyemezsin, işçin iç piyasadan ihtiyaçlarını alamaz iç piyasaya üretim yapan firma da batar.... Olay bu kadar basit...

Olayın bir de ülkemizde KRİZ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPARAK HALKI KORKUTANLAR yönü var...
Halk kriz korkusu yüzünden alış veriş yapmaz oldu...
ELİNDE PARA OLANLAR dahi kriz korkusu yüzünden borçlarını ödemiyor... Esnafı zor durumda bırakıyor...
Bir çok esnaf kardeşimiz çevresinden alacaklarını toplayamadığı için Çek ve Senetlerini ödeyemediği için dükkanlarına kilit vurmak zorunda kaldı...

Ve ben öyle insanlar biliyorum ki elinde nakit parası olduğu halde borcunu ödemekten kaçıyor...

Örneğin...
Bir Ekmek Fırını...
Yandaki Elektrikçi dükkanına 50 lira borcu var...

Elektrikçi dükkanı o gün 2000 küsürlük Çek ödemesi var mecbur ödemesi gerek yoksa Bankayla papaz olacak...

Yandaki komşusu Ekmek Fırınından 50 lira borcunu ödemesini istiyor...
Ekmek fırını tamam getiriyorum diyor ama getirmiyor durmadan oyalıyor...

Şimdi kim diyebilir Ekmek fırınında 50 lira nakit olmadığını?
Ekmek fırınında ekmekler Nakit alınıyor.. Borca yazılmıyor...
Yani bildiğiniz sıcak para dönüyor...
Ama Fırıncı elinde nakit para olduğu halde borç ödemesi yapmak istemiyor... Diğer esnafı zor durumda bırakıyor...

Halk da aynı... Bu ay Kriz var ne olur olmaz ben borcumu sonra ödeyeyim elimde nakit bulunsun diyerek borçlarını ödemiyorlar...

Şu krizi doğru okumak lazım...
Önce kendimize de bir bakmak lazım...
Dünyaya bakmak lazım...
Sonra hükümete bakmaz lazım...

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Adamın işi gücü alıntı yapıp ortalığı karıştırmak, kendine ait söyleyecek bir şeyi yok. Tipik türk muhalefeti. Artık ne zannediyosa kendini

erdcan

Doçent
Reaksiyon puanı
14
hükümet sözcüsü arkadaşlar;akp'nin doğru yaptıklarını yazın da bizde bilelim.bizim taraf

diye adlandıracağım arkadaşlar, legolas4444,kaganbilgin gibi düşünen arkadaşlarda akp nin

neleri doğru yapması gerektiğini yazalım. kanaatim şu ki, memlekette %47 lik orandan daha

da fazlası "insan" gibi yaşamayı hakediyor. hükümet ve yanlıları, eleştrilere kulağını tıkadığı

sürece halkın içinden gelmiş gibi gözüken aristokrat monarşi halkımızın tamamını ezmeye

devam edecek. bazı arkadaşlar teşviklerden vs bahsetmiş. Söylermisiniz Allah aşkına para

musluğunun başında olupta hükümet yalakası olmayan bir kişi varmı? kalkınmada öncelikli

illeri görüyorsunuz, paralar nereye gelmiş neye harcanmış?bülent arınç çıkmış, zenginlerin

çocukları hiç şehit olmuyormuş,hep fakirlerin çocukları şehit oluyormuş, dinime küfreden

müslüman olsa...vatan borcunu ödemek için abd'de dünya bankasında 3-5 yıl çalış gel 1 ay

da burda rahaaat raaaahhaaaatt yata yata askerliğini yap git.bknz:bilel erdoğan.

ben önce adalet istiyorum.herkes harcadığı emek kadar kazansın kardeşim.

sonra sağlık istiyorum.diş hastanesinde arızalı hiç bir dişim yapılmadı özelde 1000 liraya

yaptıracam,kirayı nasıl denkleştirecem bilmiyorum.

sonra eğitim istiyorum. öğrenci okula girdiğinde mezun olunca ne iş yaparım korkusu

olmayacak.

akp bunları hakkıyla yapsaydı zaten krizde teğet geçmezdi, açılım diye diye çakalların

şerefsizlerin kıymeti harbiyesi dağlar kadar olmazdı,şehitlerimizin gazilerimizin içi kan

ağlamazdı.

buyrun saldırabilirisiniz...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...