Merak

flood_77

Profesör
Reaksiyon puanı
4
merak ederim acaba evde birden fazla elektrikli aleti bi anda açınca mı yoksa farklı zamanlarda yani biri bitip diğerine başlayınca mı fazla elektrik gider,yoksa aynımıdır? bu merakı ketıla su koyunca az koyup 2 zamanda kısa sürede kaynatıcagımıza,çok koyup uzun zamanda ve fazla elektrik harcamasıyla ortaya sürdüm :D, inş ortak bir cevap buluruz :D

Slokr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
fatura birim zamanda harcanan enrejiyi yansıtır Yani w(veya katları)/zaman yani bir zaman içerisinde ne adar çok watt kullanırsak o kadar çok borç oluyor yani tek tek çalıştır :)

yolcuhan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elektrik ile çalışan cihazlar, ilk çalışma anında normal çalışma akımından biraz fazla (cihazına göre değişir) çekerler.
Bu itibarla, çalışmaya başlamış bir cihazı kullanmaya devam etmek,
baştan çalıştırmaktan daha fazla enerji harcayacaktır.
Lakin şunu belirtmek gerekir ki;
cihazı kullanmadığınız zamanlarda çalışmaya devam etmesi durumunda boş yere enerji harcayacaktır.
Bekleme konumunda da (tabi her cihazda olmuyor) bir enerji tüketmektedir.

Ketıl örneğinde;
ketıla az bir su koyup, kaynatıp, tekrar az bir su koyup kaynatmak,
aynı miktarda suyu bir seferde koyup kaynatmaktan daha fazla enerji harcar.

Ez cümle,
bir cihazı sürekli kullanıyorsanız, her seferinde kapatıp açmak, sürekli açık kalmasından daha fazla enerji harcayacaktır.
Ama arada bir kullandığınız bir cihaz ise, kullanacağınız zaman açmak, kullanmadığınız zaman harcayacağı enerjinin boşa gideceğinden daha faydalı olur.
Not: Yazdıklarımın bir kısmı teoriden ibarettir, bir kısmı denenmiştir.
Not: Elektriği kullanma birimi watt/saat tir. Farklı zamanlarda çalıştırdığınız cihazlarda payda (saat) aynı olacağından paylar (watt) toplanır. Yani aynı zamanda çalıştırdığınızla da aynı olur.
Not: Başlığı içeriğe göre düzenlersen daha iyi olur kanımca.

flood_77

Profesör
Reaksiyon puanı
4
yani ayrı ayrı çalıştırmakla tüm aletleri aynı anda çalıştırmak fark etmio faturada, ketıl ornegını farklı bılıodum az suyla 2 kez kaynatmak 1 kez dolu kaynatmaktan daha az elektrik ve zaman yer diye biliyodum ...

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
yolcuhan ın dedikleri bir çok elektrikli cihaz için geçerli.

Mesela kombi/su ısıtıcısı her gün banyo yapılan bir evde kombinin sürekli açık kalması daha tasarrufludur.

Her banyodan sonra kpatılırsa ve her seferinde baştan açılırsa daha çok enerji harcar.

Slokr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
ilk çalıştırıldığında daha çok enerji harcıyor olabilir fakat 2 kere yapldığında işlem daha kısa sürüor w/z den daha karlı çıkmıyormuyuz?

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
tekrar açılıp kapatılmas tamam da, bu arkadaşın bahsettiği uzun süreli mi yoksa kısa hızlı mı anlamında..galiba

aşağı yukarı aynı olacağı kanısındayım..

yolcuhan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kısa zamanlarda ve az enerjilerde aradaki farkı ölçmek güçtür zati.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
merak ederim acaba evde birden fazla elektrikli aleti bi anda açınca mı yoksa farklı zamanlarda yani biri bitip diğerine başlayınca mı fazla elektrik gider,yoksa aynımıdır? bu merakı ketıla su koyunca az koyup 2 zamanda kısa sürede kaynatıcagımıza,çok koyup uzun zamanda ve fazla elektrik harcamasıyla ortaya sürdüm :D, inş ortak bir cevap buluruz :D

Sen çok film izliyorsun hee :D Fazla takma kafana böyle şeyleri einstain gibi göndemeyelim sonra senide :mrgreen:

şaka şaka

Bende merak ettim :D Nerden buluyorsunuz böyle şeyleri ya :D

flood_77

Profesör
Reaksiyon puanı
4
geçen gün evde fırın tv çamaşır ve bulaşık makinesi açık olunca aklıma geldi :D içim acıdı =))

emptyheart

Profesör
Reaksiyon puanı
25
ketle örneğind devam edrsek rezistanslar sıcak olucağı için kapatıp tekrar soğumadan çalıştırınca daha az enerji harcar diye düşünüyorum ama 1 dk. içinde kapatıp açmak nekadar kaar sağlar onuda bilemicem

atlantisprensi

Asistan
Reaksiyon puanı
9
Elektrik ile çalışan cihazlar, ilk çalışma anında normal çalışma akımından biraz fazla (cihazına göre değişir) çekerler.
Bu itibarla, çalışmaya başlamış bir cihazı kullanmaya devam etmek,
baştan çalıştırmaktan daha fazla enerji harcayacaktır.
Lakin şunu belirtmek gerekir ki;
cihazı kullanmadığınız zamanlarda çalışmaya devam etmesi durumunda boş yere enerji harcayacaktır.
Bekleme konumunda da (tabi her cihazda olmuyor) bir enerji tüketmektedir.

Ketıl örneğinde;
ketıla az bir su koyup, kaynatıp, tekrar az bir su koyup kaynatmak,
aynı miktarda suyu bir seferde koyup kaynatmaktan daha fazla enerji harcar.

Ez cümle,
bir cihazı sürekli kullanıyorsanız, her seferinde kapatıp açmak, sürekli açık kalmasından daha fazla enerji harcayacaktır.
Ama arada bir kullandığınız bir cihaz ise, kullanacağınız zaman açmak, kullanmadığınız zaman harcayacağı enerjinin boşa gideceğinden daha faydalı olur.
Not: Yazdıklarımın bir kısmı teoriden ibarettir, bir kısmı denenmiştir.
Not: Elektriği kullanma birimi watt/saat tir. Farklı zamanlarda çalıştırdığınız cihazlarda payda (saat) aynı olacağından paylar (watt) toplanır. Yani aynı zamanda çalıştırdığınızla da aynı olur.
Not: Başlığı içeriğe göre düzenlersen daha iyi olur kanımca.

katılıyorum labmalar için de geçerli. kısa süreli kapatılacağına lambalar yanması daha az elektrik yakar. doğru söylüyor dostumuz.

PROVDR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar diğerlerini bilmiyorum ama discovery channel da mythbusters diye bir program var orada lambayı denediler;

açıp kalması mı, açıp kapamak mı daha az enerji harcar,
sonuç sadece florasanda 20sn'de işinizi halledebiliyorsanız açıp-kapatmak çözüm
diğer ampülde de fark etmiyordu:)