Otomobillerde bilgisayar devrimi ve geleceğin öncülüğü

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
6,632
Reaksiyon puanı
6,381
Puanları
113
Erdi Özüağ'ın deyişi ile de "Mekaniğin değil elektroniğin, sürücünün değil yazılımın ön plana çıktığı bir otomobil dünyasına doğru gidiyoruz".

Bu değişim gerektiren otomobil devriminin farkında olan elbette bir çok köklü firma var. Ve bunun sadece farkında olmakla yetinmeyip, elektroniği gerçekten ön plana çıkaran ve bu devrime önceden hazırlanan firmaların, yani sadece elektrik motorunu değil işin teknoloji ve yazılım kısmını geliştirmeye, devrimselleştirmeye şimdiden başlayan firmaların uzun soluklu bu gelecek dönemde çok daha dik duracaklarını düşünüyorum. Ayrıca Erdi Özağ'ın bu konu hakkındaki düşüncelerine de katılıyorum. Merak ediyorsanız onun anlattıklarını da dinleyin derim bence heyecan verici şeyler.

Dediğim gibi bunun farkında olan bir çok köklü firma var. Bunlardan biri de Volkswagen. Volkswagen'in CEO'su Herbert Diess otomobil dünyasında geleceği geliştirecek yeniliklerin %90 oranında yazılım tabanlı olacağını daha önce söylemişti.

Aynı CEO çalışanlarına yolladığı mesajında şunları söylüyordu:

"Tasarımını ve gövdesini bizim yaptığımız ama yazılımını başkasının geliştirdiği bilgisayarla çalışan otomobillerin tedarikçisi mi oluyoruz yoksa heyecan verici, değerli olan aracı gerçek bir internet cihazına dönüştüren taraf mı?"

Ve dediğim gibi işin elektronik ve yazılımsal kısmı şimdiden geliştirmeye ve devrimselleştirmeye başlayan firmalar uzun soluklu bu gelecek dönemde daha dik duracak, ki köklü firmalardan biri olan Audi'nin CEO'su Markus Deusmann bunu yapan firmalardan biri olan Tesla hakkında geçtiğimiz sene endüstrinin 2 yıl ilerisinden olduğunu belirtmişti.

Ayrıca sadece CEO bu fikrine çok inanıyor olmalı ki, geçtiğimiz zamanlarda sadece elektrik motorlu araçlar için yani daha çok geleceğe yatırım yapmak ve o uzun soluklu dönemde daha dik durmak için "Artemis" isimli bir ekip de kurdu. Bunun bir diğer sebebi de elektrikli araçları o gelecek dönemde dik durmalarını sağlayacak kadar yeterli olamaması.

Volswagen CEO'su bir açıklamasından da şöyle diyordu "Otomobilleri şimdiye kadar motor güçleri ile sınıflandırıyorduk, bundan sonra sahip oldukları bilgisayarın işlem gücü ile sınıflandıracağız".

Kısaca bu anlattıklarımda demek istediğim, otomobil dünyasının ileride bir devrim yaşayacağı ve teknolojinin de çok hızlı gelişmesi ile bu devrimin uzak olmadığı idi. Bu devrimin öncüsü ise Tesla olacak gibi duruyor çünkü, gerek diğer firmaların CEO'larının açıklamalarından dolayı gerek de bu teknolojik ve yazılımsal kısmı başından beri geliştirmeye çalışmalarından dolayı.

Açıkçası ben Herbert Diess'i çok severim. Çünkü yıllardır her konuda köklü geçmişe sahip olan ve hep günün arabaları için plan yapan Volkswagen gibi devrimi anlaması ve ayak uydurması, büyüklüğünden dolayı inanılmaz zor olan bir markayı gelecek için hayal ettiğimiz, yanından 5. seviye sanayinin de temellerini atacak olan seviye 5 otonomiyi temsil eden otomobiller için motive etti ve bir CEO olarak tespitlerini ve geleceğini çok iyi analiz eden biri.

Hatta ve hatta seviye 5 otonomiyi temsil edecek geleceğin otomobillerini bir kenara bırakın günümüzdeki içten yanmalı ve mekanik kısımda daha çok olan araçlar bile yolda giderken bir saniyede bir kaç terabaytlık data üretiyor. Bunun için ise arabalarımızda bunları işleyecek, analiz edecek ve geleceği bu bilgiler doğrultusunda değiştirecek bilgisayarlar gerek. Ve işte bu bahsettiğim devrimin asıl sebebi ise bu.

Günümüzde bile çok kritik iken, ileride bir sürü sensörden gelen verileri işlemek ve anlık olarak otomobili gereken yol koşullarına otomatik olarak ayarlamak (Kısaca yapay zeka ile desteklenen otonomi) çok önemli iken bu ilerde seviye 5 otonomi ile çok daha önemli hale gelecek. Bunun için gereken bilgisayarının performansı ile fark yaratabilen marka geleceğin markaları arasında belki de 1. sırada olacak ve diğer alanlara dahi öncülük edecek.

Ve Herbert Diess'in az önce de bahsettiğim açıklamasında söylediği gibi, ileride o bilgileri işlemek çok önemli olacağı zaman ayırt edici yani birini diğerine göre daha alımlı yapan özellik o bilgisayar olacak. Ve hep söylediğim gibi bizim burada yapmamız gereken bu vizyonu iyice analiz edip, anlayıp gelecek projelerimizi ve hali hazırda bu potansiyeli olan Türk şirketleri bunun için hazırlamak diye düşünüyorum. Bence milli arabamızı da bu yönde geliştirmeliyiz çünkü o zaman 100 milyarlarca dolarlık sadece 3 ayda 10.7 milyar dolar gelir elde eden şirketlerin öncüsü oluruz. Kim bilir belki bunun için geliştiriliyordur şu an ama eğer gelecekte boğulmak yerine dalganın üstünde sörf yapmak istiyorsak bunu bedeli ne kadar para ve zaman olursa olsun yapmak zorundayız.
 
Üst