Haber lonQ Chicago Üniversitesi’ne Kuantum Bilgisayar Ve Ağ Kuracak.

murat zorluu

Moderatör
Moderatör
Reaksiyon puanı
1,387
IMG_3717.jpeg

Chicago Üniversitesi ile stratejik bir ortaklık kurarak kampüste IonQ Mühendislik ve Bilim Merkezi’ni kuracağını duyurdu. Bu, bir üniversiteye üretim düzeyinde kuantum bilgisayar ve dolanıklık dağıtım kuantum ağının ilk kurulumu olacak. Şu anda 21 milyar dolar değerinde olan kuantum bilgisayar şirketinin hisse fiyatı, Investıng Pro verilerine göre son bir yılda %139 artarak 59,27 dolara yükseldi.

Anlaşma kapsamında IonQ, üniversiteye yeni nesil bir kuantum bilgisayar ve kuantum ağı kuracak. Bu sayede farklı disiplinlerden araştırmacılar, şirketin kuantum donanım ve yazılım araçlarına erişebilecek. Ortaklık, üniversitenin kuantum fakültesiyle araştırmalara devam eden destek içeriyor. Bu genişleme, IonQ’nun son on iki ayda %113’lük güçlü gelir artışı gösterdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Ancak Investıng pro göre şirket henüz kârlı değil ve analistler bu yıl kârlılık beklemiyor.

IonQ’nun Başkanı ve CEO’su Niccolo de Masi şirket basın bülteninde şöyle dedi: "Chicago Üniversitesi ile yapılan bu temel anlaşma, IonQ’nun inovasyon motorunu güçlendirecek."

Chicago Üniversitesi Başkanı Paul Alivisatos ise ortaklığın, "temel keşif ve endüstrinin birlikte alanı ilerletebileceği inancını" yansıttığını belirtti.

İşbirliği, IonQ’nun teknoloji yol haritasıyla uyumlu araştırma alanlarına odaklanacak. Bunlar arasında bilgi işlem, ağ oluşturma, algılama ve güvenlik için kuantum donanımı ile kimya, malzeme bilimi ve gelişmiş iletişim protokolleri için kuantum uygulamaları yer alıyor.

Girişimin bir parçası olarak IonQ, kampüste Chicago Üniversitesi’nin Pritzker Moleküler Mühendislik Okulu ve diğer bilim ve teknoloji araştırma alanlarını barındıracak yeni bir binanın inşasına katkıda bulunacak. Ayrıca IonQ’nun, üniversite bünyesindeki çok kurumlu bir araştırma konsorsiyumu olan Chicago Quantum Exchange’in temel ortağı olması bekleniyor.

Bu anlaşma, IonQ’nun Maryland Üniversitesi, Duke Üniversitesi ve Washington Üniversitesi gibi kurumlarla mevcut akademik işbirliklerinin üzerine inşa ediliyor. Şirket, çeşitli sektörlerde inovasyonu hızlandırmak için 2030 yılına kadar 2 milyon kübit kapasiteli kuantum bilgisayarlar sunmayı hedefliyor.

IonQ 2025’in üçüncü çeyrek kazançlarını açıkladı. Şirket, tahmin edilen 26,98 milyon doları önemli ölçüde aşarak 39,9 milyon dolar gelir elde etti. Bu güçlü performans, şirketin sağlam pazar konumunu vurguluyor. Ayrıca IonQ, A Aşamasını başarıyla tamamladıktan sonra Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) Kuantum Karşılaştırma Girişimi’nin B Aşaması için seçildi. Bu girişim, fayda ölçekli kuantum bilgi işlem performansı için standartları tanımlamak üzere 2033 yılına kadar detaylı bir araştırma ve geliştirme yol haritası geliştirmeye odaklanıyor.

Başka bir gelişmede, Cantor Fitzgerald IonQ için fiyat hedefini 60 dolardan 70 dolara yükseltti ve Ağırlık Üstü notunu korudu. Firma, yükseltme nedeni olarak IonQ’nun erken aşama ticarileştirme çabalarını ve 2035 yılına kadar kuantum donanım, yazılım ve hizmetler pazarının %30’unu ele geçirme potansiyelini gösterdi. Ayrıca IonQ, Chicago Üniversitesi’nin 2,1 milyondan fazla hissesinin yeniden satışına izin vermek için Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na bir izahname eki sundu. Bu, IonQ ile üniversite arasındaki bir kayıt hakları anlaşması sayesinde mümkün oldu.

Kaynak : Investıng