İnsanlığın Kurtarıcısı Kıyamet Ambarları

Bu konuyu okuyanlar

Prolet35

Öğrenci
Cezalı
Katılım
29 Mayıs 2021
Mesajlar
12
Reaksiyon puanı
12
Puanları
3

Hiç Kıyamet Ambarı diye bir terim duydunuz mu?

Hadi bir de ona göz atalım.


Mottosu
DÜNYA'NIN DEĞERLI BITKILERINI KURTARIN olan bir oluşumdan bahsediyoruz.


Peki nedir bu kıyamet ambarını mantığı? Norveç hükümeti ve Crop Trust tarafından finanse edilen kasa, Norveçli koruma grubu NordGen'in beynidir. 2008 yılında başlatılan tesis, küresel siyasi veya çevresel felaketlere karşı koruma altındadır.


Armageddon durumunda tarımın toparlanmasına yardımcı olmak için tasarlanan Svalbard Global Seed Vault, insanlığın yedek planıdır. Bugün, dünyanın her yerinden tohum örneklerini kapsamaktadır.



Sizce Kıyamet Ambarı'nda kaç tohum vardır?


Hemen söyleyelim. Açıklanan Son verilere göre


Kıyamet ambarı , 1.000.000'dan fazla bireysel ürün türünden 430.000.000'dan fazla farklı tohuma ev sahipliği yapmaktadır.


Hepsi sıkıca kapatılmış, paketlenmiş ve ihtiyaç duyulması durumunda serbest bırakılmaya hazırdır.


Son zamanlarda, 70.000 yeni tohumdan oluşan bir ek, toplam tür sayısını bir milyonun üzerine yükseltmiş bulunmaktaç.


Bunlara Asya'dan gelen eşsiz pirinç çeşitleri, Afrika'dan kara gözlü bezelye ve Bambara yer fıstığının yanı sıra İrlanda'dan arpa demleme dahildir.


Başka bir soru daha

Dünyada Kaç tane Kıyamet Ambarı var?.


Bu ambar türünün tek projesi değil.


Onlarca yıldır, tüm dünyadaki gen bankaları, temel ekinler ve bitki yaşamı için bir sığınak sağlayarak insanlığın geleceğini korumak için çalışıyor.


Şimdi, dünya çapında 1.700'den fazla bireysel Kıyamet Ambar tesisi var. Bununla birlikte, jeopolitik ve çevresel tehditler daha da belirginleştikçe, birçoğu tehlikeye girdi.


Sizde evde küçük çaplı amatör bir kıyamet ambarı oluşturabilirsiniz. Tohumları vakumlu ve hiç hava almayacak şekilde karanlık bir yerde depolayabilirsiniz.


Soru soruyu açar derler.


Kıyamet Ambarları hangi tehditlerle karşı karşıya?


Diğer tohum depolarının karşı karşıya olduğu çeşitli tehditler, Svalbard tesisinin kurulmasında önemli bir faktördür.


Piyasaya sürüldükten sonra, son teknoloji ürünü, merkezi bir çözüme ihtiyaç duyulduğu kısa sürede ortaya çıkan bir durum oldu.


Bu nedenle, Svalbard ağırlıklı olarak bir yedekleme olarak işlev görmektedir. Gen bankasının diğer geniş koleksiyonlarından kopya örneklere sahiptir.


Toplam tohum sayısı yaklaşık 2,5 milyar olan Svalbard, küresel bir felaket durumunda yaşamın devam etmesine yardımcı olmak için harekete geçmektedir.


Crop Trust genel müdürü Marie Haga'nın sözleriyle, kasa "gelecek nesillerin sadece hayatta kalmamasını, aynı zamanda gelişmesini sağlayacak. " diyor.


Peki bu Kıyamet Ambarlarının lokasyonları nerelerdedir?


Projenin başarısının anahtarı bulunduğu konumunda gizlidir.


Kalın bir permafrost tabakasıyla kaplı ve koşullarla çevrili olan Svalbard, Kıyamet Ambarı için ideal bir evdir.


Çok az jeolojik veya tektonik aktivite vardır ve nem tüm yıl boyunca düşük kalır.


Uzmanlar tesisi bilerek deniz seviyesinden 120 metre yükseklikteki bir dağın kenarına inşa etti. Bu da , tohumların sel tehdidinden korunmasına yardımcı olur


Zannedersem Şimdi ki kafaları kurcalayan yeni soru ise Kıyamet Ambarının nasıl çalıştığı olsa gerek?


Tesisin kendisi bir mühendislik şaheseridir.


2008'de ilk kez piyasaya sürüldüğinde Time Dergisi projeyi yılın en iyi 10 buluşundan biri olarak kabul etmişti.


Vakumla paketlenmiş tohum cepleri -18 santigrat derece sabit bir sıcaklıkta tutulur. Bu, tohumların yüzyıllar boyunca canlı kalmasını sağlar.


Bir sistem arızası durumunda, tesis herhangi bir sıcaklık değişiminin son derece kademeli olmasını sağlamak için tasarlanmıştır.


Toplam güç kaybından sonra bile tesisin iç sıcaklığının -3'e yükselmesi üç hafta sürer. Ambarın sıcaklığının sıfırın üzerine çıkmasının yaklaşık olarak iki yüzyıl alacağı tahmin ediliyor.


Eğer bu konuyu daha önce araştırmış iseniz Mayıs 2017'de Kıyamet Ambarına ne oldu diye merak edebilirsiniz?


Açıklamalara göre


Mayıs 2017'de, alışılmadık derecede yüksek Arktik sıcaklıkları sayesinde bir felaket gerçekleşti. Ve su seviyesi birden yükseldi


Orada iligili olan herkesin söylediğine göre, erimiş buz tabakalrındaki sular tesisin üst odalarından birine girdi. Bu, tesisi kısmen sular altında bıraktı.


Ve olaya tepki gösteren uzmanlar, üç ana depolama kasasının dramatik bir şekilde yeniden tasarlanması çağrısında bulundu.


Ve sonuç olarak Artık tamamen su geçirmez ve küresel ısınmanın potansiyel etkisine karşın güvenlidirler.


Kıyamet Ambarının amacı nedir?.


Kıyamet Ambarı, temel ekinler ve bitki yaşamı için bir sığınak sağlayarak gelecek nesilleri korumak için inşa edildi.


Yıllar içinde, bir dizi insani yardım çabasında da merkezi bir rol oynamıştır.


Uzmanlar 2015 ve 2017'de Suriye'ye 90.000 mercimek, buğday ve nohut tohumu sevk etti. Bu, açlık çeken nüfusların hayatlarını tarım yoluyla yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için acil bir çıkarmanın bir parçasını oluşturdu. Uzmanlar o zamandan beri o sırada alınan tohumların çoğunu değiştirdiler. Bu, daha küresel bir felaket durumunda bu kaynağın ne kadar önemli olabileceğini vurgulamaktadır.


Svalbard tesisinin başarısı, bilim adamları ve ulusların ortak bir amaç için birlikte çalışması durumunda neyin mümkün olduğunu kanıtlıyor.


Marie Haga'nın dediği gibi: "Svalbard Global Seed Vault, her gün gerçekleşen olağanüstü koruma çabasının ikonik bir hatırlatıcısıdır."


Başka bir şey olmasa bile, Ambar, birlikte çalıştığımızda insanlığın inanılmaz şeyler başarabileceğinin kanıtıdır.


Kıyamet Ambarı ile alakalı son olarak Türkiyenin tohumlarını nerede depoladığından bahsetmek istiyorum.


  • Dünyadaki sayılı tohum gen merkezlerinden biri olan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir’de 1964 yılında kurulan ve dünyadaki ilk gen bankalarından biri olan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde bulunan Ulusal Tohum Gen Bankasında, gelecek nesillerinin tohum ihtiyaçlarını saklıyor. Eksi 19 dereceye varan şifreli odalarda 60 binden fazla örneği saklayan merkezde 3 bin 300’den fazla tür bulunuyor. Bu türler arasında yabani ekonomik bitkiler, endemik türler, ıslah edilmiş çeşitlerin tohum örnekleri ile tahıl, sebze, yemeklik baklagiller, yem bitkileri, endüstri bitkileri, tıbbi bitkiler ve süs bitkileri gruplarından tüm tohumlar bulunuyor.
    Merkezde bulunan tohumların gelecek nesiller için önemine vurgu yapan Lerzan Gül Aykas, şu ifadeleri kullanmıştı "Bitki genetik kaynakları insanlık için mevcut ve potansiyel genleri içeren canlı materyaldir. Bitki, genetik kaynaklarının korunması, sürdürülebilir kullanımı gıda güvenliği ve tarımsal biyoçeşitlilik için önemlidir ve bitki ıslah çalışmaları için kaynak niteliğindedir. Son yıllarda çevresel tahripler, iklim değişikliği, yanlış arazi kullanım politikaları ve yeni yüksek verimli çeşitlerin piyasaya sürülmesi genetik çeşitliliğini ve bitki genetik kaynaklarını hızla azalmaktadır. Bu kaynakların kaybolmadan saklanması önemlidir. Tohum bankacılığı, düşük nem ve sıcaklıklarda korunabilen ortodoks tohumlar için depolama kolaylığı, büyük örnekleri uygun bir maliyetle muhafaza etme olanağı gibi önemli avantajlara sahiptir. Bitki, genetik kaynaklarımızın günümüz ve gelecekteki bitkisel araştırmaların kullanımına hazır bir şekilde kaybolmadan saklanmasını mümkün kılar. Bu tohumlar, ülkemizin zenginliği, kaybolmadan korunmalı. Gelecek kuşaklar, besin ihtiyaçlarını bu tohumların yeniden üretimi ile karşılayacağından çok önemli bir yer tutmakta"

Seçim Sizin​


Daha iyi bir gelecek için​


Tohum alımlarınızı planlarken sadece yetiştirmek istediğiniz bitki türlerini değil, aynı zamanda bu bitkilerdeki sizin için önemli olan özellikleri de göz önünde bulundurmanızı öneririm Tadı mı önemli, yoksa istediğiniz mahsulü yetiştirmekte çok sorun yaşadığınız mı ya da hastalık direnci elde etmeniz daha mı önemli?


Yoksa Sağlığınızı en üst düzeye çıkarmak veya beslenmenizi iyileştirmek için mi ekinlerinizi yetiştirisiniz? Daha fazla antosiyanin veya likopen olabileceğinden, büyümek için en sevdiğiniz sebzelerin farklı renklerini düşünmek isteyebilirsiniz.


Tohumlarınızın tarihi ve kaynağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, bitkilerinizle olan bağlantınızı güçlendirecek ve hatta tohumları bir sonraki yıl için en iyi çeşitlerinizden kurtarmanız için size ilham verebilir. Doğayla olan bağlantınızı yenileyecek ve bizi ayakta tutan mevsimsel ve bitki döngüleriyle daha uyumlu olmaya başlayacaksınız. Unutmayın Doğa ana size, sizin ona verdiği kadar değer verir ve her zaman sizden yana olmak ister.


Tohumlara İyi bakın. Onlar bizim geleceğimiz.


Ata tohum ve Kıyamet ambarı hakkındaki kısa belgeselimizin kaynaklarını açıklamaya bırakıyorum. Sizde daha fazla merak ettiğiniz konular varsa bıraktığım linklerden araştırmalarınıza devam edebilirsiniz.
 
Üst