Banyo adabı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tuvana
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Dinimiz temizliğe büyük önem vermiş ve onu bazı ibadetler için bir mukaddime, bir ön şart saymıştır. Buna göre ibadetle mükellef olan bir Müslüman aynı zamanda maddî manevî temizlikle de mükellef tutulmuştur. Zira insan ibadetlerinde Allah’ın huzuruna çıkmaktadır. Böyle bir huzurun en önemli edeplerinden biri de temizliktir. Temizlik, Allah’ın en sevdiği hususlardan biri olup O’nun rızasına ulaşmada da en önemli vesilelerdendir. Bu husus, bir ayet ve hadiste şöyle beyan edilmiştir: “Allah temizlenenleri sever” (Tevbe Suresi, 9/108) “Allah temizdir, temizliği sever” (Tirmizî, “Edeb”, 41)

Aslında dinimiz, Müslümanların sadece ibadet ederken değil hayatının bütün safhalarında temiz olmalarını istemiştir. Peygamberimiz’in (s.a.s.) günde en az beş defa misvak kullanması, güzel kokular sürünmesi, sürekli temiz, düzgün ve birbiriyle uyumlu elbiseler giyinmesi bunun en açık delilidir. Temiz olmak önemli olduğu gibi temizlik yaparken edep içerisinde bulunmak da çok mühimdir.

Edeb, Arapça bir kelime olup Türkçe karşılığı saygıdır. Ancak, o da terbiye manasına artık Türkçeye mâlolmuş kelimelerden biridir. Edeb, dine ait prensipler sayesinde ruhta kazanılan ikinci bir fıtrat veya daha geniş manasıyla ruhun dinle bütünleşerek istikrar kazanmasıdır. Edeb, aynı zamanda ihsan mertebesine ermenin de adıdır. Yani bütün iş ve mükellefiyetlerimizi Allah (cc) görüyor gibi yapmak ve davranışlarımızda Allah’ı görüyor ve O’nun tarafından görülüyor düşüncesiyle hareket etmek. Daha husûsi manada edep, Efendimiz’in (s.a.s.), farz ve vacibin dışındaki davranış ve hareketlerine aynen ittiba etme ve yaşantıyı O’nun hayatına göre ayarlama ameliyesidir.

Yukarıda verilen tarif üzere her şeyin bir âdâbı olduğu gibi Müslümanların banyo yaparken de dikkat edecekleri bir âdâb ve erkân vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- En az haftada bir banyo yapılmalıdır. Doktorlar cildin, insan vücudunda en büyük uzuv olduğunu kabul etmektedirler. Normal bir insanın cildi, yaklaşık olarak 2 metrekaredir. Bir insan cildi üzerinde bulunan muhtelif (yararlı ve zararlı) mikropların sayısı, Vindoff’un “Skin and Veneral Diseases” adlı kitabında söylediğine göre yeryüzündeki canlıların hepsinin sayısından daha fazladır. Yine bu bilgine göre, bir defa banyo yapmakla bu mikroplardan (özellikle zararlı olanlarından) 200 milyonu izâle edilmektedir. Bu zararlı mikroplar durmadan çoğalmaktadır. Öyleyse bunları, sürekli ve intizamlı bir surette yok ederek sayısını azaltmalıdır. Bu hususta Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ne güzel buyurmuşlardır: “Her Müslümanın haftada bir defa başını ve vücudunu yıkaması onun üzerinde bir haktır” (Buhari, Cum’a 12; Müslim, Cum’a 9).

2- Koltuk altı kılları, kasık kılları en fazla kırk günü geçmeyecek şekilde temizlenmelidir. Peygamberimiz’in (s.a.s.), fıtrî temizlik hakkında şöyle buyurduğu rivâyet edilir: “Fıtrat beştir veya şu beş şey fıtrattandır: Sünnet olmak, kasıklardaki kılları tıraş etmek, tırnakları kesmek, koltuk altı kılları almak ve bıyıkları kısaltmak” (Buhari, Libas 63). Günümüzün tıp ilmi ise, bu sünnetlerin önemini bize daha yeni yeni söylemektedir. Kasık kıllarının temizlenmesi/tıraş edilmesinde de büyük sıhhî faydalar vardır. Çünkü mikrop, bakteri ve benzeri bazı haşereler genellikle kasıklardaki kıllarda yaşarlar. Kasık kıllarını tıraş etme pek yaygın olmayan batıda her sene erkek ve kadınlardan büyük bir yekûn değişik hastalıklara yakalanmaktadırlar. Koltuk altları, insanın en çok terleyen yeri olduğundan, mikropların gelişmesi için en uygun olan yerlerdir. Mikropların çoğalması neticesinde kötü koku meydana gelir ve bu kötü koku etrafı rahatsız eder. Onun için koltuk altı kıllarını yolma (veya tıraş etme), bu mikropların çoğalmasına engel olur.

3- Her banyo yapışta, - insan cünüp olmasa bile – gusül abdesti almalıdır. Böylece gusül sevabı kazanılması umulur.

4- Eğer insan cünüpse, gusül abdesti almadan önce umumi temizlik yapmalı, kasıklar, göbek çukuru vs. de temizlendikten sonra namaz abdesti almalı sonra da gusül abdestine geçmelidir.

5- Banyoya girerken ihsan duygusu içinde olmalı, her insanla ilgili 360 kadar meleğin bulunduğu unutulmamalı ve müslümana yakışmayan hal ve davranışlardan uzak durmalıdır.

6- Banyoya sol ayakla girilmelidir.

7- Banyoya girmeden önce sessiz olarak “Bismillahirrahmanirrahim” denmelidir.

8- Banyoya girmeden önce dişler temizlenmelidir. Mümkünse misvak kullanılmalıdır.

9- Banyo kimsenin göremeyeceği şekilde kapalı olmalıdır.

10- Banyo yaparken kimse görmese bile avret yerleri kapatılmalıdır.

11- Banyoda su, gereğinden fazla harcanmamalı, özellikle fıskiyelerin altında banyo yapıldığı günümüzde, kovaya dolduracağımız suyla banyo yapmak tercih edilmeli, fıskiye kullanıldığında da suyun miktarı, israf sınırlarını aşmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

12- Banyoda açıktan Kur’an veya ilahi okunmamalı, türkü vb. şeyler söylenmemelidir.

13- Banyoda küçük ve büyük abdest bozmamalıdır. Zira hadiste geçtiği üzere bu şekilde hareket etmek vesvese ve unutkanlık getirir.

14- Banyoda beden temizlendiği gibi banyo yapılan yer de temiz bırakılmalıdır.

15- Kesilen saç ve tırnak türü şeylerin banyoya atılması mekruhtur, bu fiil kişinin manevi sıkıntılar çekmesine sebep olur.

Kaynaklar:

M. Fethullah Gülen, Asrın Getirdiği Tereddütler 4

Fetâvây-ı Hindiyye

Prof. Dr. Davut Aydüz, Kur’an ve Sünnette Temizlik, Yeni Ümit Dergisi

http://www.hikmet.net/content/view/57527/2/

ddogukan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
**************genede emegine saglık.hepsini okudum.

shanty

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hadis-i Şerif'ler yalan değildir.

Allah razı olsun.

Reaksiyon puanı
0
Fettoş yazdıysa yalandır.genede emegine saglık.hepsini okudum.

fetoş dediğin adamla ilgili bugüne kadar ciddi kaç yayın okudun ?

70 civarında eserinden birini okudun mu?

ciddi manada oturup yüzlerce vaazından birini dinledin mi ?

70 veya yakın bir yaştaki bir insanın düzeni değiştirmek adına emelleri olduğu ve bu emmeller uğruna yurt dışında okullar açtığı söyleniyor bunlara inanıyor musun?

Türkiyenin reklamını bu derece yapan, bayrağımızın dalgalanmasını bu derece sağlayan ve ülkemizde milyonlarca nasipsizin arkasına sığındığı Atatürkü yalandan seviyorum diyen o zavallıların kaç tanesi Hoca Efendi kadar tanıtabildi onu dünyaya?

Yurt dışındaki yüzlerce okulda bayrağımız, dilimiz marşımız, atamız var duvarlarda.Bunları sağlayan senin fetoş diye bahsettiğin insan ve sana soruyorum sen şu ana kadar bu ülke için ne yaptın da bu insanı böyle yargılayabiliyorsun.

Yüzlerce vaazında insanlara vatan sevgisini anlatmış bu insana sen kim oluyorsun da fetoş diyorsun ?

Yazılı bir satırın, dikili bir ağacın var mı da sen tüm dünyada okutulan onlarca eseri olan bir insanı diline doluyorsun ?

Bunları Allah rızası için bir düşünün!!!

Arkasından yürüyen milyonlar için kim ne derse desin umrumda değil ama Hocama laf etmek kolay olmasa gerek!!!
Vebal var, sorgu var adama sorarlar hocam, lütfen biraz daha dikkat!

dctor

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Fettoş yazdıysa yalandır.genede emegine saglık.hepsini okudum.
değerli kardesım bu ne laubali bir ıfade orda yazılanların hangısı yalan yazıyı tam okudum dıyorsun ama bişey anlamadığın ortada yalan dır dıyorsun burda kı yazıda ne var tabıkı burdakı yazıdakı gıbidir banyo etmek adabı saygılarımla

yemliha

Asistan
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar
tuvana kardeşimiz güzel bir konuya değinmiş başka yere taşıyorsunuz okuyun isteyen uygular istemeyen uygulamaz
Allah[cc]razı olsun

ddogukan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
fetoş dediğin adamla ilgili bugüne kadar ciddi kaç yayın okudun ?

70 civarında eserinden birini okudun mu?

ciddi manada oturup yüzlerce vaazından birini dinledin mi ?

70 veya yakın bir yaştaki bir insanın düzeni değiştirmek adına emelleri olduğu ve bu emmeller uğruna yurt dışında okullar açtığı söyleniyor bunlara inanıyor musun?

Türkiyenin reklamını bu derece yapan, bayrağımızın dalgalanmasını bu derece sağlayan ve ülkemizde milyonlarca nasipsizin arkasına sığındığı Atatürkü yalandan seviyorum diyen o zavallıların kaç tanesi Hoca Efendi kadar tanıtabildi onu dünyaya?

Yurt dışındaki yüzlerce okulda bayrağımız, dilimiz marşımız, atamız var duvarlarda.Bunları sağlayan senin fetoş diye bahsettiğin insan ve sana soruyorum sen şu ana kadar bu ülke için ne yaptın da bu insanı böyle yargılayabiliyorsun.

Yüzlerce vaazında insanlara vatan sevgisini anlatmış bu insana sen kim oluyorsun da fetoş diyorsun ?

Yazılı bir satırın, dikili bir ağacın var mı da sen tüm dünyada okutulan onlarca eseri olan bir insanı diline doluyorsun ?

Bunları Allah rızası için bir düşünün!!!

Arkasından yürüyen milyonlar için kim ne derse desin umrumda değil ama Hocama laf etmek kolay olmasa gerek!!!
Vebal var, sorgu var adama sorarlar hocam, lütfen biraz daha dikkat!

Reaksiyon puanı
0
boş beyin yıkayıcı şeylerini ne okurum nede dinlerim.

Biz buna önyargı diyoruz ve kronikleşirse cahilliğe neden olur Türkiyede örnekleri çokça mevcuttur. Allah yardımcın olsun ! Daha fazla birşey yazarsan yaşına vericem ;)

Benim amacım dialog tartışma değil !

wadpro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
6, 10, 13, 15 resmen hurafedir ve ne İSlamla ne de bilimle alakası vardır. Bu maddelere kaynak olarak hadis göstereceksen ben de sana sahihliği tartışılmayan Buhari hadislerinden birini söyleyim. Çorbana sinek düşürse, sineği tekrar çorbana bandır ve çorbanı içmeye devam et çünkü sineğin bir kanadında hastalık diğer kanında şifa vardır. Ne yapcaz şimdi? Sinekli çorba içip sevap kazanalım mı?

Reaksiyon puanı
0
6, 10, 13, 15 resmen hurafedir ve ne İSlamla ne de bilimle alakası vardır. Bu maddelere kaynak olarak hadis göstereceksen ben de sana sahihliği tartışılmayan Buhari hadislerinden birini söyleyim. Çorbana sinek düşürse, sineği tekrar çorbana bandır ve çorbanı içmeye devam et çünkü sineğin bir kanadında hastalık diğer kanında şifa vardır. Ne yapcaz şimdi? Sinekli çorba içip sevap kazanalım mı?

:) arkadaşım senin dinle problemin mi var varsa açıklar mısın
sahih olup olmadığını sen mi anlatacaksın bize? ne tarz bir alimliğin var bu konuda.
kaç yıl çalıştın hadisler üzerine

StryKer

Doçent
Reaksiyon puanı
5
:) arkadaşım senin dinle problemin mi var varsa açıklar mısın
sahih olup olmadığını sen mi anlatacaksın bize? ne tarz bir alimliğin var bu konuda.
kaç yıl çalıştın hadisler üzerine

Sevgili din kardeşim. Boşuna kendini yorma. Der ki; *****************. Onlar sizi ne duyar ne işitir nede görür. Onlar için ahirette elem verici çetin bir azab vardır.

Reaksiyon puanı
0
Sevgili din kardeşim. Boşuna kendini yorma. Der ki; onların kalbini biz mühürledik. Onlar sizi ne duyar ne işitir nede görür. Onlar için ahirette elem verici çetin bir azab vardır.

aynen katılıyorum kardeşim,
bknz. yasin, arkadaş iyi çalışmış din düşmanlığına ayet nosunu da o söyleyi versin !!

wadpro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sevgili din kardeşim. Boşuna kendini yorma. Der ki; onların kalbini biz mühürledik. Onlar sizi ne duyar ne işitir nede görür. Onlar için ahirette elem verici çetin bir azab vardır.

Sen kim oluyorsun da kalbimin mühürlü olduğuna karar verebiliyorsun? ********************** Biraz da cemaat dışı yayınları takip edin.

wadpro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bknz. yasin, arkadaş iyi çalışmış din düşmanlığına ayet nosunu da o söyleyi versin !!

Fethullahçılığı eleştirmek dün düşmnalığı ve kafirlik sayılıyor di mi? Geçen hafta ABD'de 2 tane öğretim görevlisi sırf İsraili eleştirdi diye görevinden alındı. Nedeni ise İsraili eleştirmenin antisemitizm sayılması. Sizin cemaattçiler de ülkeyi iyice ele geçirdi yakında sizin cematti eleştirme din düşmanlığı sayılacak buna inanıyorum. Sizin elemanlar ABD ile işbilriliği yapıp Cumhuriyeti bitirdiniz, bravo!!!

StryKer

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Sen kim oluyorsun da kalbimin mühürlü olduğuna karar verebiliyorsun? Sizin dini bilginiz çok eksik. Zaten cemattiniz aşırı pragmatist hatta makyavelist olduğundan bolca taktik-strateji ve siyaset öğreniyorsunuz dini bilgileriniz de eksik kalıyor. Biraz da cemaat dışı yayınları takip edin.

sana öyle bişey demedim sen neden üstüne alındın? *************** Ben böyle bir lafı duymuştum hoca efendiden. onu hatırlattım. Şahıs belirtmedim. Anlaşılan o ki. ************. Allah ıslah etsin seni.

wadpro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sana öyle bişey demedim sen neden üstüne alındın? Yaran mı var gocunuyorsun? Ben böyle bir lafı duymuştum hoca efendiden. onu hatırlattım. Şahıs belirtmedim. Anlaşılan o ki. senin yaran baya büyük. Allah ıslah etsin seni.

Asıl Allah sana akıl fikir versin. Ahirette sana soracaklar neden Fethullah'ı lider belledin diye ne diyeceksin o zaman? "Kasetlerinde öyle güzel ağlıyor ki etkilendim mi" diyeceksin yoksa geçerli nedenlerini söyleyek misin? Allah sana bunun hesabını sorar. ABD ve İsrail ile içlı dışlı olan birininin neden peşinden koştun diye sana sorar ve kanlı-irinli sular içirir sana. Bunu ununtma!

StryKer

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Benim liderim Fetullah Gülen değildir. Liderim Hz. Muhammed S.A.V kitabım kuran dır. Sende ********** görüyorum. Fetullah hoca benim liderimdir diye bi laf çıkmadı ağzımdan. ***************** şaşırdın. acizlik belirtileri bunlar. Allah ıslah eylesin tekrar ne diyelim :)

Reaksiyon puanı
0
WADPRO için alıntı yapıp safsatasını tekrarlamak istemiyorum!!!
Birincisi Allah deme ne olduğun bariz ortada ;) Ortak nokta falan arama kıvırma moduna girme!! Kıyamette sorarlar falan da deme belli ki senin böyle değerlerin yok.
Bu arada sen hangi zihniyeti taşıyosun bir ifşa etsen kendini önce ?
Cumhuriyetin bittiğine inanıyorsan bu ülkenin sınırlarında durma daha fazla biz sensiz de ayakta tutarız onu. 5 sene makam koltuğunda makam arabası bir kez bile dışarı çıkmayan cumhur başkanlarıyla değil tabii.

Öyle korkuyorsunuz ki her an saldırıdasınız. Öyle korkuyorsunuz ki parçalamak istiyorsunuz bizi ama bizden daha çok var hem Allahı hem milletini seven daha milyonlar var. Siz bu milyonlara göbeğini kaşıyan adam, yada fetoşçu demekten çekinmiyorsunuz çünkü kulvarın önemi yok işin içinde Allah varsa din varsa öyle korkuyorsunuz ki anında saldırıyorsunuz.

Sizin gibi düşünmeyen herkes ki bunlar milyonlar da olsa gerizekalı, pasif, zavallı oluyor. Sağ eğimli olduğu için %47lik bir kesime man kafa muamelesi yapıyorsunuz.
Her seferinde sizin istediğiniz düşlediğiniz gibi bir dünya istiyorsunuz. Menderesin %50sini de asarak durdurdunuz ama devran döner. Biz asamayız, dinimiz el vermez bize asla yakışmaz ama Allah soracak hemde öyle soracak ki "cehennem zakumu ve kaynar sulardan bir şölenle" karşılayacak sizi sorguya !!!

Daha önce birçok yerde söyledim bir de senin için tekrarlayayım,
siz bu ülkede eliyle prezervatif dağıtan başbakan, camisiz vadiler, örtüsüz kadınlar (tümüyle çıplak tercih nedeniniz) istiyorsunuz ama olacak iş değil üstadım olacak iş değil!!!

StryKer

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Daha önce birçok yerde söyledim bir de senin için tekrarlayayım,
siz bu ülkede eliyle prezervatif dağıtan başbakan, camisiz vadiler, örtüsüz kadınlar (tümüyle çıplak tercih nedeniniz) istiyorsunuz ama olacak iş değil üstadım olacak iş değil!!!

Hay ağzına sağlık kardeşim. :)

hakimebu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
o temiz beyninle sana mutlu yarinlar diliyorum *********************

yemliha

Asistan
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar
bu bölüm tartışma bölümü değil özellikle kin nefret kusma bölümü hiç değil bir konuyu ta nerelere taşıyorsunuz
bu konulara çok meraklıysanız
ya üç gün sonra mevlidi şerif hiçmi birşey düşünmüyorsunuz birbirinizi kıracağınıza Efendimizin [sav]hayatından kesitler getirsenize
birde lütfen cemaat ayrımlarına yerme veya övme girmeyelim mutlaka hepimiz bir yerlere bağlıyız ama bu bizlerin birbirini yemesini gerektirmez
kısır tartışmalar size yakışmıyor

Bu Salavat-ı Şerife'yi Okuyun!
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Peydamber Efendimiz (S.A.V) yeminle buyurdular ki : Bu salavatı şerifeyi hayatı boyunca bir defa veya ayda bir defa yahut Cuma günü bir defa okursa, umulur ki Allah o kimseyi cennete koyar.
Her kim bu salavatı şerifeyi yazıp üzerinde taşırsa ve okursa bütün korktuğu şeylerden emin olur.
Cebrail (AS) Peygamberimize (S.A.V) müjdeleyerek ; Bu salavatı şerifeyi bir defa okuyan kimse, kıyamet günü yüzü ay gibi parlak olarak mahşere gelir ve insanlar hayretle kalarak: Bu bir Peygambermidir yoksa melekmidir diye sorarlar.
Ayrıca bu salavatın kabir azabından koruduğu ve içinde İsm-i Azam duasının da olduğunu Cebrail (A.S) haber vermiştir.

AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SEYYİDİL
MURSELİN
MÜCAHİDİN
AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SEYYİDİŞ
ŞAHİDİN
HAİFİN
HAŞİIN
AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SEYYİDİT
TABİİN
ABİDİN
HAMİDİN
AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SEYYİDİS
SALİHİN
AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SEYYİDİR
RAKIİN
SACİDİN
KAİMİN
KAİDİN
MÜTTEKIN
MÜSTAĞFİRİN
NADİMİN
ŞAKİRİN
HAFİZIN
AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SEYYİDİZ
ZAKİRİN
AKILİN
MUHSİNİN
EKRAMİN
TUNZİRİN
MÜBEŞŞİRİN
TAYYİBİN
AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SEYYİDİN
NEBİYYİN
ALEMİN
AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN SAHİBİS
SIRATELMÜSTEKIYM

AllahÜMME SALLİ VESELLİM ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİV VE ALA CEMİIL ENBİYAİ VEL MURSELİN VE ALA CEMİIL MELAİKETİL MÜKERREMİN VE ALA İBADİLLAHİSSALİHIYN.

MİN EHLİS SEMAVATİ VE ALEYNA MEAHÜM ECMAİYNE BİRAHMETİKE YA ERHAMERRAHİMİYNE VE SALLALLAHÜ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİV VE ALA ALİHİ VE SAHBİHİ VE SELLİM ECMAİYN
http://irsadforum.net/forum/muhammed-aleyhissalatu-v'esselam/bu-salavat-i-serife'yi-okuyun!/
KÖTÜ ALİM

Peygamber efendimiz aleyhissalatu vesselam, buyurdular:

Allah (insanlara verdiği) ilmi onların hafızalarındai bilgiyi silmek suretiyle değil alimlerin ölümü ile alır.

O zaman ortalıkta alim kalmayınca insanlar kendilerine birtakım cahilleri reis olarak seçerler.

Onlara dinî meseleler sorulunca, bilmedikleri halde, fetva verip hem kendileri sapıklığa düşerler hem de soran kimseyi sapıklığa düşürürler.
http://irsadforum.net/forum/muhammed-aleyhissalatu-v'esselam/kotu-alim/
Küçük yaştan itibaren Peygamberimizin terbiyesi altında bulunan, peygamberliğinden sonra da her zaman ve her an onunla birlikte bulunan ve mübarek neslinin devamına vesile olan Hz. Ali ise Sevgili Peygamberimizin ahlâkî güzelliklerini şöyle sıralıyor:

"Peygamber Efendimiz her zaman güler yüzlü, yumuşak huylu ve engin gönüllü idi. Asla asık suratlı, katı kalpli, kavgacı, şarlatan, kusur bulucu, dalkavuk ve kıskanç değildi. ""

"Hoşlanmadığı şeyleri görmezlikten gelir, kendisinden beklentisi olan kimseleri hayâl kırıklığına uğratmaz ve onları isteklerinden bütünüyle mahrum etmezdi.

"Üç şeyden titizlikle uzak dururlardı: Ağız kavgası, boşboğazlık ve faydasız şeyler. Şu üç husustan da titizlikle sakınırlardı: Hiç kimseyi kötülemezler, kınamazlar ve hiç kimsenin aybı ve gizli yanlarını öğrenmeye çalışmazlardı.

"Huzurlarına gelen gariplerin kaba saba konuşmaları ile yerli yersiz sorularının yol açtığı tatsızlıklara sabrederlerdi. Sahabîler ise onların gelip soru sormalarını çok isterlerdi.

"Peygamberimiz ancak yapılan iyiliğe denk düşen ve fazla dalkavukluğa kaçmayan övgüleri kabul eder, haddi aşmadığı sürece hiç kimsenin sözünü kesmezdi. Şayet huzurlarında haddi aşacak şekilde konuşulursa o zaman ya konuşanı susturmak, ya da meclisten kalkıp gitmekle ona engel olurlardı

Hz. Hatice'nin ilk kocasından olan oğlu Hind bin Ebi Hale-ki bu zat aynı zamanda Peygamberimizin üvey oğludur—Hz. Hasan'ın isteği üzerine Peygamberimizin üstün vasıflarım şöylece dile getirmektedir:

"Dünya işleri için kızmazdı. Fakat bir hak çiğnendiği zaman öyle bir kızardı ki, o hak yerini buluncaya kadar öfke ve gazabını hiçbir şey, hiçbir kimse önleyemezdi. Buna karşılık, Resulullah, kendi şahıslarına ait bir mesele hakkında kimseye kızmaz ve intikam almayı düşünmez, aksine hilim ve kerem sahibi olarak, kötülük edene iyilikle mukabele ederdi.

"Kızdığı zaman hemen kızgınlıktan vazgeçer ve kızdığım belli etmezdi. Neşelendiği, ferahlandığı zaman gözlerini yumardı. En fazla gülmesi tebessümdü. Gülümserken de mübarek dişleri parlak inci taneleri gibi görünürdü."

Yine dokuz yıl kadar hizmetinde bulunan Hz. Enes bin Malik de Peygamberimizin bir güzelliğini şöyle açıklamaktadır:

"Resulullah, insanların en lütuflu olanı idi. Soğuk bir günün sabahında bile bir kölenin, bir cariyenin, bir çocuğun getirdiği su ile abdest alır, onları geri çevirmezdi. Kendisinden bir şey soranı can kulağıyla dinler, soru soran ayrılıp gitmedikçe Resulullah onu terk etmezdi.

"Birisi Resulullahın elini musafaha etmek için tutsa, tutan kimse Peygamberimizin elini bırakmadıkça Resulullah onun elini bırakmazdı."

ve ayrıca konu ile alakalı olarakta şöyle bir ayet var;

“Allah’a ve Rasulüne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin, sonra gevşersiniz ve gücünüz, elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir. ”

Enfâl, 8/46.

inşa
Allah.jpg
nefsimize ve şeytana karşı yukardaki sünnetler ve ayet kulağımıza küpe olur..

http://www.ashabilyemin.com/birbirimize-sabirda-peygamber-efendimizde-guzel-ornekler-var-t96310.html

PadyScah

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hala ayıbına devam ediyorsun, yeter!!
Timucin kardes, eline saglık.. Inan yuzbinlerin icindekileri yazıya dokuyorsun. Farkımız bu, biz milleti vatanı bayragı dini severiz, gerisi bize bos. Malesef yurdumuzda yasayan azmış ve zengin azınlığın yapabilecegi tek iş, saldırmak, bos konusmak, kıskırtmaya ve huzurlu cogunlugun huzurunu kacırabilmek icin bos zaman gecirmek!! Lutfen sagduyu, uymayın bu toplumun huzur icinde, dostluk icinde yasamasını arzulamayanların emellerine. Aynen ecdadımız olan Osmanlıdaki gibi, bizlerde cesitli dinlere, inanclara ve milletlere mensup insanlarla birarada yasamayı basarabiliriz.

Reaksiyon puanı
0
Allah bu milletin yar ve yardımcısı olsun.

Moderatörlere de ayrıca teşekkürler tartışmalarda gerçek manada objektif davrandıkları için :)

mustafa sahın

Asistan
Reaksiyon puanı
1
arkadaşım hangi ideolojide olursan ol söyleyene degil söylenene bak yanlış bi şey varsa yap itirazını...
degilse forumu ajite etme...

Reaksiyon puanı
0
arkadaşım hangi ideolojide olursan ol söyleyene degil söylenene bak yanlış bi şey varsa yap itirazını...
degilse forumu ajite etme...

şimdi bu kimeydi ? banaysa söyledğini sen yaptın şimdi çünkü kapanmış konuyu alevlendiriyorsun, değilse ben gaza geldim kusuruma bakma :)

konu fazla uzadı çünkü