Linux Cafe

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Beyler, sizden fikir almak istiyorum. Sizce yuvarlanan sürüm mü yoksa sabit sürüm mü günlük kullanımda tek işletim sistemi olarak kullanmaya uygun. Ya da şöyle sorayım, yuvaralanan sürümler sizce günlük kullanımda tek işletim sistemi olmaya uygunlar mı ? Manjaro kullanıyorum ama kafamda bir soru, hani şanssızlık ya, tam en ihtiyacım olduğu bir anda sistemin çalışmayı bırakması benim işimi baya bozar. Aranızda yuvarlanan sürümleri uzun zamandır kullananlara soruyorum, sizce yuvarlanan sürüm bu tür bir kullanıma, hatta iş bilgisayarlarına uygun mu ? Bu işletim sisteminin ve programların stabil şekilde çalışmaları gerek.
--- Gönderi Güncellendi ---
Sorun olmamalı sistem genelinde, karşısındaki kişinin bilgisayar kullanmaktan pek anlamayan biri olduğunu varsayalım. Manjaro'da şahsen Ubuntu'dan daha az sorun yaşadım. Youtube-dl için ek ppa eklemedim, Tux guitar direk 1.4 sürümü ile geldi, hızlıydı, bunları 16.04'de de yapıyorum ama uğraştırıyor.

Bir system 76 ve Ubuntu Phone hayranı olarak ve profesyonellerin tercihi olduğu ve netbook'umun touchpad'ini tam kapasitede multitouch'tan gesturelara kadar çalıştırabilen tek dağıtım olduğu için Ubuntu 16.04'e kanım ısınıyor açıkçası. Son derece güvenilir bir işletim sistemi olarak görüyorum ve belki tamamen Ubuntu'ya geçebilirim bu yüzden.

System76 - Ubuntu Laptops, Desktops, and Servers

Ubuntu for phones and tablets | Ubuntu
Bazılarınızın aksine bence dağıtım tek bir tane olmalı ve ona bağlı kalınmalı. İş dağıtım olunca dual boot bazen bir çözüm olmuyor. Geniş bir alanda kullanabileceğim bir şey arıyordum ve bu yüzden sanırım 16.04'e geçiş yapacağım ama yine de fikrinizi duymak isterim. Sizce yuvarlanan sürüm dağıtımlar yeterince iyiler mi ? Misal bir iş yerinde kullanmak için ? Ya da eğitim yeri, devlet dairesinde ? Ya da ev içi bir server da ?
Rolling release'in mantığı aslında çok yeni değil uzun zamandır bu mantık var.

Normal dağıtımlarda zaten güncelleme yapılıyor, sürekli güncellenen dağıtım varken bu rolling release'in çok bir anlamı yok.
Debianda ubuntuda mintte "apt-get dist-upgrade" komutu ile yeni çıkan sürüme kolayca yükseltebiliyor; Sizin için sistemin stabilitesi önemli ise eski usul en güvendiğiniz dağıtım en iyisidir her zaman. Rolling release'in bir artısı yok nasılsa onun da sürekli yeni versiyonu çıkıyor, e ne farkı kaldı statik sürümlerden :).

Suse eski gücünde değil.
Özellikle son versiyonları kötü.
Novell satıldıktan sonra SuseStudio'nun akibeti belli değil.
Susenin eski gücünde olmadığı doğrudur. Novel satın aldıktan sonra dağıtımı ücretli hale getirmeleri zaten yeterince kan kaybettirmişti onlara.
Novell'in hatası da Linux satarak para kazanabileceği zannetmesi oldu, beklenen son yani sürpriz yok.

Kanaatimce Suse SAP ile işbirliği içinde çalıştığından dolayı hiçbir zaman bitmez.
SAP'nin tepe yöneticisi olsam ilk yapacağım iş suseyi satın almak olurdu :).

Bu arada içinizde Deepin Desktop Environment'i ubuntu veya manjaroya kurup deneyen oldu mu?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Normal dağıtımlarda zaten güncelleme yapılıyor, sürekli güncellenen dağıtım varken bu rolling release'in çok bir anlamı yok.
Debianda ubuntuda mintte "apt-get dist-upgrade" komutu ile yeni çıkan sürüme kolayca yükseltebiliyor; Sizin için sistemin stabilitesi önemli ise eski usul en güvendiğiniz dağıtım en iyisidir her zaman. Rolling release'in bir artısı yok nasılsa onun da sürekli yeni versiyonu çıkıyor, e ne farkı kaldı statik sürümlerden :).
Dediğinizdeki yanlışı düzeltmek isterim. Bu konuyu açtıktan sonra deneme yanılma ile, beyin fırtınası ile, internette diğer kullanıcıların yorumlarını okumakla vs. şu sonuca vardım.

1. Standart sürüm bilgisayarın bir işe yetişmesi gerekecek yerlerde zorunlu, çünkü sonraki gelen güncelleme ile gelen network manager'ı downgrade edecek adam ortada yoksa ayvayı yedin. Standart sürümlerin artısı değişmiyorlar, aynılar. İş yerleri ve devlet daireleri için standart sürüm mantıklı. Server'lardan bahsetmeme gerek dahi yok sanırım ?

2. Yuvarlanan sürüm günlük kullanım için harika bir seçenektir hatta iş dünyasında dahil işin ya da müşterin gereği ile son çıkan özelliklere ihtiyacın olabilir. Bu adama da yuvarlanan sürüm gider.

Ama bir de Fedora gibi Leading Edge dağıtımlar var ki onlar ikisinin arasında güzel bir kıvam tutturmuşlar. Arch'a bakıyorum, insanların bahsettigi kadar kararsız veya bleeding edge değil. Default olarak gelen kararlı depo'lardan çıkmadıkça sorun yaşamazsın zaten.

Uzun lafın kısası vardığım sonuç şu ki yuvarlanan sürümlerin iş dünyasında bozulması riskinden dolayı tercih edilmesi biraz daha zor ama günlük kullanımda kullanacağımız bilgisayarlarda kullanmamamız için bir neden olmadığı kanısına vardım. Hatta kullanmamız için neden var, yeni özellikler ve bazı paketlerin ilginç bir şekilde kararlı sayılması gereken dağıtımları depolarındaki versiyonlarından daha düzgün çalışmaları gibi.

dist-upgrade sadece kerneli ve paketleri güncelliyor. 14.04 için yapılmış bir paket 16.04'de çalışmayabiliyor çünkü bu paket 16.04 için yapılmamış oluyor. Aynı şey 16.04 ile 16.10 için de geçerli. Ama yuvarlanan sürümlerde bu yok çünkü ortada bir sürüm yok, sürekli güncellenen bir sistem var. Dolayısıyla kuramadığın paket sayısı daha az olacak teoride.

Novell'in hatası da Linux satarak para kazanabileceği zannetmesi oldu, beklenen son yani sürpriz yok.
Linux satmadılar, openSUSE bedava sürümdü, SUSE ise profesyonel sürümdü ve sorunla karşılaşırsan yanında profesyonel destek de satın alıyordun. Red Hat "Linux'u satıyor" senin deyiminden yolla ama güzel de para kazanıyor.

1- Cent OS oldukça uzun bir destek ömrüne sahip
2- Red Hat marka bilinci oluşturdu
3- SUSE yavaş çalışıyor çoğu linux dağıtımına kıyasla
4- SUSE kullanıcılarını Red Hat kadar dinlemedi ve kullanıcılarına onlar kadar destek sağlamadı.

Şirket olarak sanırım en sevdiğim Linux şirketidir Red Hat :D

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Novell - Wikipedia
Şirketi 1.2 milyar dolara sattılar.
Doğrudur çılgın rakamlar ama bir rakibi ortadan kaldırmak için ödenen bedel sonuçta,
Biz öğrenci iken Microsoft Windows 1.0 - 3.11 ları çıkartırken Novelin Netware'ini kullanmıştım dün gibi hatırlıyorum çok düzgün çalışıyordur.
Netware in bu kadar düzgün çalışmasına rağmen Yöneticilerin vizyonsuzluğu Microsoftun tekel haline gelmesinde etkili oldu.
Suse bildiğiniz gibi bir Alman şirketiydi Novel Amerikan bu tarz büyük alım-satımlarda ülkelerin de işin içinde olduğuna inanırım her zaman.

Suse'nin yeri redhattan daha sağlamdır benim için uzun vadede Suse ye birşey olmaz.
Dediğinizdeki yanlışı düzeltmek isterim. Bu konuyu açtıktan sonra deneme yanılma ile, beyin fırtınası ile, internette diğer kullanıcıların yorumlarını okumakla vs. şu sonuca vardım.

1. Standart sürüm bilgisayarın bir işe yetişmesi gerekecek yerlerde zorunlu, çünkü sonraki gelen güncelleme ile gelen network manager'ı downgrade edecek adam ortada yoksa ayvayı yedin. Standart sürümlerin artısı değişmiyorlar, aynılar. İş yerleri ve devlet daireleri için standart sürüm mantıklı. Server'lardan bahsetmeme gerek dahi yok sanırım ?

2. Yuvarlanan sürüm günlük kullanım için harika bir seçenektir hatta iş dünyasında dahil işin ya da müşterin gereği ile son çıkan özelliklere ihtiyacın olabilir. Bu adama da yuvarlanan sürüm gider.

Ama bir de Fedora gibi Leading Edge dağıtımlar var ki onlar ikisinin arasında güzel bir kıvam tutturmuşlar. Arch'a bakıyorum, insanların bahsettigi kadar kararsız veya bleeding edge değil. Default olarak gelen kararlı depo'lardan çıkmadıkça sorun yaşamazsın zaten.

Uzun lafın kısası vardığım sonuç şu ki yuvarlanan sürümlerin iş dünyasında bozulması riskinden dolayı tercih edilmesi biraz daha zor ama günlük kullanımda kullanacağımız bilgisayarlarda kullanmamamız için bir neden olmadığı kanısına vardım. Hatta kullanmamız için neden var, yeni özellikler ve bazı paketlerin ilginç bir şekilde kararlı sayılması gereken dağıtımları depolarındaki versiyonlarından daha düzgün çalışmaları gibi.

dist-upgrade sadece kerneli ve paketleri güncelliyor. 14.04 için yapılmış bir paket 16.04'de çalışmayabiliyor çünkü bu paket 16.04 için yapılmamış oluyor. Aynı şey 16.04 ile 16.10 için de geçerli. Ama yuvarlanan sürümlerde bu yok çünkü ortada bir sürüm yok, sürekli güncellenen bir sistem var. Dolayısıyla kuramadığın paket sayısı daha az olacak teoride.

Linux satmadılar, openSUSE bedava sürümdü, SUSE ise profesyonel sürümdü ve sorunla karşılaşırsan yanında profesyonel destek de satın alıyordun. Red Hat "Linux'u satıyor" senin deyiminden yolla ama güzel de para kazanıyor.

1- Cent OS oldukça uzun bir destek ömrüne sahip
2- Red Hat marka bilinci oluşturdu
3- SUSE yavaş çalışıyor çoğu linux dağıtımına kıyasla
4- SUSE kullanıcılarını Red Hat kadar dinlemedi ve kullanıcılarına onlar kadar destek sağlamadı.

Şirket olarak sanırım en sevdiğim Linux şirketidir Red Hat :D
Static veya Rolling Release ile ilgili cevabıma "Sizin için sistemin stabilitesi önemli ise.." diye başlamıştım, aynı şeyi yazmışsınız.
"apt-get distupgrade" komutu mevcut kurulu sistemi yeni sürüme yükseltir ve bu yükseltme sonrasında yeni sürüme ait repoları kullanmaya başlarsınız serverlarda çok çok işe yarayan bir komuttur.

Fedora Bleeding Edge segmentinde bir dağıtım değil; O segmentte Redhat, Suse, Debian, Centos var tabii bir de Oracle Linux var 1. sırayı alamasa da 2. veya 3. sırayı kesinlikle alır denemediyseniz mutlaka deneyin derim.

Paralı hale gelmeden önce uzun süre redhat kullanmıştım (fedoranın olmadığı zamanlardan bahsediyorum)
Linuxla ne zaman tanıştınız bilmiyorum ancak Redhatın da Susenin de çocukluk yıllarına tanıklık etmişizdir. Fedora da opensuse de çok eski değil benim için ve Redhat ile Suse'nin test dağıtımlarıdır yani millete kendileri için amme hizmeti yaptırdığı dağıtımlardır, bu nedenle kullanmıyorum her ikisini de.

Para kazanma konusuna gelince Redhat ücretli hale geldiğinden beri Enterprise Segmentte kuralları tanımlayan 1. sıradaki dağıtımdır.
Diğerleri (Suse, Oracle vs) RHEL uyumluluğu gözetmek zorundalar. E hali ile kuralları standartları belirleten dağıtım para kazanma konusunda daha avantajlı oluyor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
"Sizin için sistemin stabilitesi önemli ise.."
Stabil olmayan bir sistemi kimse kullanmaz :D Bazı insanların kafalarının rahat edebilmesi için çalışan bir versiyonda dondurmak pratik.

"apt-get distupgrade" komutu mevcut kurulu sistemi yeni sürüme yükseltir ve bu yükseltme sonrasında yeni sürüme ait repoları kullanmaya başlarsınız serverlarda çok çok işe yarayan bir komuttur.
Dediğinizde bir gariplik var çünkü ben 16.04 kullanıyorum ve bilgisayarıma kurar kurmaz da dahil pek çok kez girdim, ama 16.10'a yükseltmedi. Sadece kernel güncellemeleri gibi güncellemeleri almak için apt upgrade'in genişletilmiş hali dist-upgrade.

Fedora Bleeding Edge segmentinde bir dağıtım değil; O segmentte Redhat, Suse, Debian, Centos var tabii bir de Oracle Linux var 1. sırayı alamasa da 2. veya 3. sırayı kesinlikle alır denemediyseniz mutlaka deneyin derim.
Fedora 25 GNOME 3.22 kullanırken daha saydığınız dağıtımları genel olarak 3.14-16 kullanıyorlar. Fedora kernel 1.6 kullanırken bunlar 3.6 kullanıyor. Debian daha yeni 4.8 kerneli stable branşına getirdi, 8.6 ya kadar 3.6 kernel kullandılar yoksa. Şimdi hangisi bleeding edge bunların ? :D

Fedora da opensuse de çok eski değil benim için ve Redhat ile Suse'nin test dağıtımlarıdır yani millete kendileri için amme hizmeti yaptırdığı dağıtımlardır, bu nedenle kullanmıyorum her ikisini de.

Fedora fanıyım ve kullanırım, openSUSE şu live cd'leri kaldırmasa onu da kullanırdım. Fedora Cent OS'tan çok farklı ve amacı çok farklı bir dağıtım ve bence herkese göre bir dağıtım olmasa bile oldukça iyi :) Aslında bu mentalitenin eskide kaldığını düşünüyordum çünkü herkes yeni Fedora versiyonunun şaşırtıcı derecede kararlı olduğu, beklentilerini aştığından bahsediyor. İnsanlar gittikçe Fedora'yı daha fazla sevmeye başladılar 22 sürümünden bu yana, 23 sürümünden sonra gözle görülür şekilde kullanıcıların yorumlarında değişme vardı :)

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
@eronis üstad

"apt-get distupgrade" komutunun çalışabilmesi için kullandığınız sürümden bir üst sürüme geçiş uyarlamalarının tamamlanmış olması lazım yani istediğiniz zaman kafanıza göre bir üst sürüme upgrade edemiyorsunuz malesef, mevcut dağımdan terfi seçeneğinin sunulması lazım. (win 7 kullananlara win 10 a terfi imkanı sunulması gibi) sonrasında yeni sürümün repolarını kullanıyorsunuz. Serverımı bu şekilde güncelliyorum gerçi Debian kullandığım için hoş güncelleme ihtiyacı bile olmuyor pek :).

Kernelin, kütüphanelerin veya programların güncel sürümlerini kullanması bir dağıtımı Bleeding Edge bir dağıtım yapmaz.
Fedora kötü bir dağıtım demedim, dikkatinizi çekerim ben kullanmıyorum prensip meselesi yoksa fedora ubuntudan daha iyi bir dağıtım.

Ayrıca kendi kernelimi derler kullanırım her zaman o nedenle dağıtımların kullandığı kernelin bir önemi yok benim için.

Daha önce yazmıştım yineleyeyim isteyen varsa RHEL ve SUSE Enterprise sürümleri elimde mevcut geçen yıl bittürkte de yayınlamıştım ordan da indirilebilir.
Yok bittürke üye değilim derseniz davetiye de yollayabilirim :).

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kernelin, kütüphanelerin veya programların güncel sürümlerini kullanması bir dağıtımı Bleeding Edge bir dağıtım yapmaz.
Hocam, yanlışınız tam olarak burada. Depolarında güncel, yeni paketleri, en son çıkan versiyonları bulunduran dağıtımlara bleeding edge, Fedora gibi güncele sadık kalırken kararlılık için bazı paketlerin 1 ya da 2 eski versiyonunu kullanan dağıtımlara da Leading Edge denir. Genellikle Debian, Cent OS gibi dağıtımlar eski paketleri kullanırları ki bu dağıtımlarda bulunan sorunlar bulunmasın. Her şey tam takır çalışsın diye herşey eski versiyonda bırakılmış, sadece güvenlik güncellemeleri alınıyor. Tabi misal Ubuntu'da Firefox yada Chrome gibi yazılımları istisna, onlar hep en son versiyondalar sanıyorum. Sanırım birimiz bu bleeding edge'i, leading edge'i yanlış kavramışız. Siz de bana anlatır mısınız ? Bu terimler kafanızda ne çağrıştırıyor ?
Daha önce yazmıştım yineleyeyim isteyen varsa RHEL ve SUSE Enterprise sürümleri elimde mevcut geçen yıl bittürkte de yayınlamıştım ordan da indirilebilir.
Yok bittürke üye değilim derseniz davetiye de yollayabilirim :).
Teklifiniz için sağolun öncelikle ama benden daha ihtiyacı olan vardır muhtemelen, nadiren torrentten indiren biriyim :) Red Hat 7. sürümünü zaten bedavaya indirebiliyoruz diye biliyorum ben. En azından bir ara bedavaya açmışlardı ama Cent OS zaten denedim ve aynılar :D
How to Upgrade to Ubuntu 16.10 from Ubuntu 16.04 LTS

Kod:
sudo do-release-upgrade -d

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Hocam, yanlışınız tam olarak burada. Depolarında güncel, yeni paketleri, en son çıkan versiyonları bulunduran dağıtımlara bleeding edge, Fedora gibi güncele sadık kalırken kararlılık için bazı paketlerin 1 ya da 2 eski versiyonunu kullanan dağıtımlara da Leading Edge denir. Genellikle Debian, Cent OS gibi dağıtımlar eski paketleri kullanırları ki bu dağıtımlarda bulunan sorunlar bulunmasın. Her şey tam takır çalışsın diye herşey eski versiyonda bırakılmış, sadece güvenlik güncellemeleri alınıyor. Tabi misal Ubuntu'da Firefox yada Chrome gibi yazılımları istisna, onlar hep en son versiyondalar sanıyorum. Sanırım birimiz bu bleeding edge'i, leading edge'i yanlış kavramışız. Siz de bana anlatır mısınız ? Bu terimler kafanızda ne çağrıştırıyor ?

Teklifiniz için sağolun öncelikle ama benden daha ihtiyacı olan vardır muhtemelen, nadiren torrentten indiren biriyim :) Red Hat 7. sürümünü zaten bedavaya indirebiliyoruz diye biliyorum ben. En azından bir ara bedavaya açmışlardı ama Cent OS zaten denedim ve aynılar :D
How to Upgrade to Ubuntu 16.10 from Ubuntu 16.04 LTS

Kod:
sudo do-release-upgrade -d
RHEL ve SUSE Enterprise teklifim size özel değildi ihtiyacı olan varsa diye yazdım.
Lead Edge, Bleeding Edge yada Cutting Edge kavramını benim size anlatmama ihtiyacınız yok istediğinize inanabilirsiniz hatta Fedoranın ilhamla gelen ilahi bir lutuf olduğuna da inanabilirsiniz, tamamen size kalmış :) bana göre Fedora her zaman Experimental kategorisindedir çünki yeterince stabil değil...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Fedoranın ilhamla gelen ilahi bir lutuf olduğuna da inanabilirsiniz, tamamen size kalmış :)
Bu fikri Fedora getirdi demedim ki, var olan bir fikirdi ve Arch ve Gentoo da dahil bir dünya dağıtım bu yolu izliyor. Dağıtımlar konusunda neden bu kadar fanatik davrandığınızı ve işi kişiselleştirmeye çalıştığınızı anlamıyorum. Her dağıtım sonunda aynı. Paket sürümleri farklı olur, paket yöneticileri farklı olur, felsefeleri farklı olur. Hepsinin iyi olduğu yerler var.

bana göre Fedora her zaman Experimental kategorisindedir çünki yeterince stabil değil...
Siz de isterseniz buna inanabilirsiniz, Fedora 20'den beri kullanmış biri olarak da ben stabil olduğuna inanırım tabi :)

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Bu fikri Fedora getirdi demedim ki, var olan bir fikirdi ve Arch ve Gentoo da dahil bir dünya dağıtım bu yolu izliyor. Dağıtımlar konusunda neden bu kadar fanatik davrandığınızı ve işi kişiselleştirmeye çalıştığınızı anlamıyorum. Her dağıtım sonunda aynı. Paket sürümleri farklı olur, paket yöneticileri farklı olur, felsefeleri farklı olur. Hepsinin iyi olduğu yerler var.
Siz de isterseniz buna inanabilirsiniz, Fedora 20'den beri kullanmış biri olarak da ben stabil olduğuna inanırım tabi :)
Dağıtımlar konusunda fanatik değilim ücretli olan dağıtımlara mesafeliyim diyelim isterseniz takıntı da diyebilirsiniz Windowsa nasıl mesafeliysem paralı satılan Linux dağıtımlarına da mesafeliyim.
Fedoranın Leading veya Bleeding Edge konusu için yazdığım cümleyi rolling release için yazdığımı sanmışsınız sanırım. İfade etmeye çalıştığım Fedora için Leading yada Bleeding Edge demenin doğru olmadığıydı çünki fedorada da unstable repo da var. Leading yada Bleeding Edge ayrımına RHEL 6.X ile RHEL 7.X örnek verebilirsiniz ancak fedorada stable repo unstable repo ne ararsan var dolayısı ile Leading Edge Dağıtım demek doğru olmaz yada Bleeding Edge demek de doğru olmaz. Konu çok gereksiz uzadı o nedenle istediğinize inanabilirsiniz yazdım.
RHEL, SUSE Enterprise ve Oracle Linux'u herkesin mutlaka denemesini tavsiye ederim.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Dağıtımlar konusunda fanatik değilim ücretli olan dağıtımlara mesafeliyim diyelim isterseniz takıntı da diyebilirsiniz Windowsa nasıl mesafeliysem paralı satılan Linux dağıtımlarına da mesafeliyim.
Açıkçası ben Windows'a karşı mesafeliyim ama bu ücretten değil, işletim sisteminden ve şirketin kendisinden kaynaklı. Para ile satılması doğrudur ama o para ile satılan dağıtımların her birinin de bir ücretsiz topluluk versiyonu ver dediğiniz gibi.

Red Hat = Cent OS
SUSE = openSUSE
Mandriva = OpenMandriva

Hatta bu şirketler bedava topluluk versiyonuna destek dahi veriyorlar. Fark ne ? Red Hat'te aynı zamanda da profesyonel destek satın alırken Cent OS'da tek başınasın, topluluktan yardım alabilirsin. Dağıtım, paketler, her şey aynı.

Fedoranın Leading veya Bleeding Edge konusu için yazdığım cümleyi rolling release için yazdığımı sanmışsınız sanırım.
Hayır hocam, çünkü bu 3 dağıtım da güncel paketler kullanıyor. Güncel (Bleeding edge) dağıtımlar için daha iyi örnek bulamadım sadece :D
Ben de yanlış anlaşılmak istemem, Red Hat'i sevmemin sebebi sadece Canonical'ın yapmadığı dağıtımlarda bug'ları terketme huyu yok ve titiz bir şirket. Novell'in de yapmadığı kullanıcıları dinleme ve live disk'i yapması benim gözümde Red Hat'i daha cazip kılıyor.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Siz hiç RHEL ve SLES kullanmammışsınız sanırım fedora ile RHEL'i opensuse ile SLES'i aynı kefeye nasıl koyarsınız şaşırdım.
Ben fedora değil taş gibi sapasağlam Redhat SLES kullanmak isterim ücretsiz.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Siz hiç RHEL ve SLES kullanmammışsınız sanırım fedora ile RHEL'i opensuse ile SLES'i aynı kefeye nasıl koyarsınız şaşırdım.
Evet, bunları satın almak ya da bedavaya düştüklerinde indirmeye hiç ihtiyacım olmadı çünkü ben bir IT çalışanı değilim ve günlük işler için bunları satın almam ahmaklık olur. Siz de Slack kullanmıyormuydunuz ? En son ne zaman denediniz bu dağıtımları ?
Red Hat = Cent OS
Burada Fedora yazmıyor, ancak Red Hat Enterprise Linux ise Fedora'nın seçilen bir sürümünü baz alıp bu sürümün versiyonları ve yazılımlarını çoğunlukla kullanırken sadece önemli güncelleştirmeler ve güvenlik güncelleştirmelerini getiriyor. Kısaca Red Hat ve Cent OS aslında Fedora tabanlıdır. Misal RHEL7 Fedora 19 tabanlıdır. Aynı şekilde de Cent OS onun Red Hat tarafından desteklenen ücretsiz klonu.

Ben fedora değil taş gibi sapasağlam Redhat SLES kullanmak isterim ücretsiz.
İşte dediğim de o, Fedora yeni paketleri kullandığı için (Bleeding edge olduğu için) yeni paketler de daha az test edilmiş olacağı için stabiliteden biraz ödün veriyor. Korunmanın yolu ? Fedora 26 çıkar çıkmaz değil, 1-2 ay sonra güncelle. Ubuntu'da da aynı durum var.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
RHEL ve SLES'i her yeni sürüm çıkarttıklarında düzenli denerim. En son 1 yıl kadar önce SLES 12 ve RHEL 7.3 denedim kullandım.
Elimdeki serverları da sayarsam 7-8 makine var, günlük kullandığım laptopta 1. işletim sistemi Slackware 14.2 2. Windows 10 3. de Mint KDE.
Minti kullandığım partitiona denemek istediğim dağıtımları kurar dener silerim.

Günlük kullanımda tercihim her zaman Slackware bilmiyorum yeterli bir cevap oldu mu?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Aslında bir daha düşündüm de, kaynak kodlarından derlemenin çok harika bir avantajı var.
Kaynak kodlarından derleyerek compiler sadece o bilgisayar özelleştirilmiş bir binary oluşturabilir yani misal kullanılan işlemciyi tespit edip desteklediği instruction set için optimize edebilir bu sayede verim ve performans en az %10 artar ama derleyici parametrelerinin ayarlanması lazım bunun için.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Aslında bir daha düşündüm de, kaynak kodlarından derlemenin çok harika bir avantajı var.
Kaynak kodlarından derleyerek compiler sadece o bilgisayar özelleştirilmiş bir binary oluşturabilir yani misal kullanılan işlemciyi tespit edip desteklediği instruction set için optimize edebilir bu sayede verim ve performans en az %10 artar ama derleyici parametrelerinin ayarlanması lazım bunun için.
Peki kaynak koddan derlemek bir programın kurulumunu bir deb ya da rpm ile kıyasla ne kadar uzatır ? :D
thup-lıfe-logo.jpg

@Toretto55 seni buraya da bekleriz :D

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
O avantajı Linux sanırım şu an kullanmıyor.
Çünkü gcc ve clang'ta current diye bir flag yok.
Ama bu özellik rahatlıkla eklenebilir veya işlemci farklı bir programla tespit edilip flagler gcc'ye(ya da hangi compiler ise) gönderilebilir.
İleride daha fazla milli Linux dağıtımı olursa ve burayı okuyan olursa diye fikir veriyorum. :)

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Linuxçuler toplanın hele, OpenArena oynayak mı ? :D
Windowsçular da oynayabilir, ücretsiz ve açık kaynak eski bir hardcore fps.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Linuxçuler toplanın hele, OpenArena oynayak mı ? :D
Windowsçular da oynayabilir, ücretsiz ve açık kaynak eski bir hardcore fps.
Yüreğimi okudun resmen, ruh ikizim olmalısın ! ALLAHIM !!! SONUNDA OPENARENA OYNAMAK İSTEYEN BİRİNİ BULDUM !!!!! :P

Şaka bir yana bir ara grup kurup oynayalım birlikte, eğlenceli olur. Steam, Mumble, Discord, bir IRC kanalı, ne olursa artık. Çok popüler bir oyun olmadığı için pek oynayacak adam bulamıyorum. Daha doğrusu hiçbir açık kaynak oyunu oynayacak adam bulamıyorum. OpenRA, Nexuiz, Xonotic, Urban Terror, Assaut Cube, Sauerbraten.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Linux'ta o oyunu ya da ona benzeyen bir oyunu oynamıştım.
Hızlı oyunları severim. Misal Quake ya da Half Life 1 gibi :) Eski oyunlar bunlar ama çok eğlenceli oluyorlar çünkü oyun seni hızlı davranmaya itiyor. Anlık refleks ve aksiyon anında üstüne gelen adam sende bir panik yaratıyor. CS:GO gibi step oyunu değil ya da taktik oyunu değil bu, düşmanın üstüne git yık diyor bu oyunlar abi :D Şiddete meyilli ol diyor, kır diyor, ez düşmanı diyor, hızlı ol diyor :D
Zamanla yarışıyorsun baya, 1 saniyede o roketin sana gelip gelmemesi senin zamanında o atlayıp atlamamana bağlı :D

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Gentooo o şekilde kuruluyordu ve kurulumu da 5-6 saati buluyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bir noktadan sonra ısdırap haline geliyor.
Hele bir de derleme esnasında bir hata verirse yandınız.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Grub'taki en başta gözüken 1 saniyelik "Welcome" mesajını nasıl kaldırabiliriz ?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Bana öyle bir mesaj gelmiyor ? @Ben Kenobi ne tür bir ekrandan bahsediyorsun ?
Sanki bana da gelmiyordu ya da ben hatırlamıyorum.
Bugünlerde dikkatimi çekti.
Grub ekranından 1 saniye önce Welcome yazıyor.
Bana öyle bir mesaj gelmiyor ? @Ben Kenobi ne tür bir ekrandan bahsediyorsun ?
Sanki bana da gelmiyordu ya da ben hatırlamıyorum.
Bugünlerde dikkatimi çekti.
Grub ekranından 1 saniye önce Welcome yazıyor.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@eronis Fedora 25'in iso dosyasını indirdim. Kurulum ekranı Linux Mint gibi dağıtımlardan biraz farklı. Kurulum sırasındaki disk bölümlemesi nasıl ve nereden yapılıyor?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@eronis Fedora 25'in iso dosyasını indirdim. Kurulum ekranı Linux Mint gibi dağıtımlardan biraz farklı. Kurulum sırasındaki disk bölümlemesi nasıl ve nereden yapılıyor?
Kuruluma geçtiğinde hangi diske kurmak istediğini soracak. Diski seç, büyük ihtimalle boş yer olmadığı için diskten alan kazanmanı söyleyecek ve sen silmek istediğin bölümleri sileceksin. Eğer manuel yapacaksan (tavsiye etmem ve denemedim hiç, fedora kendi çok iyi yapıyor bu işi zaten) onun da seçeneği mevcut.
Disk bölümleme, internet/host ayarları falan olacak orada. Bölge ayarları olacak, klavye ayarları olacak vs.