Linux Cafe

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Gereksiz eklentiler programlar yüklenmeden gnome arayüzünü nasıl kurabilirim ?
İçi boş olan bir ubuntu .iso su buldum pencere yöneticisi openbox var uygulama bakımından falan baya bildiğiniz bomboş gnome kurmaya çalışıyorum da ne kadar gereksiz şey varsa hepsini kuruyor sadece arayüzü nasıl yükleyebilirim ?

Bir de ubuntu da yüklü gelen bir paket vardı adı yazılım ve güncelleştirmeler olmalı sürücü seçimini oradan yapabiliyorduk o paketin adı neydi bilen veya sisteminde yüklü olan yazabilir mi ?
Ubuntu GNOME oldukça sade geliyor zaten ?

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Openbox lı Ubuntu iso dosyasının linkini alabilirmiyim

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
@eronis Linux Ekran Görüntülerinizi Paylaşın.. budaki linux ekran görüntüsü yani konu dağılmasın diye buraya yazıyorum bir biz değilizki linux cuların çoğu dağıtımd ağıtım geziyor kendine bağlayan dağıtımı bulmak için ben mesela dağıtım sonlandırılana kadar chruncbang ı benimsemiş idim.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@eronis Linux Ekran Görüntülerinizi Paylaşın.. budaki linux ekran görüntüsü yani konu dağılmasın diye buraya yazıyorum bir biz değilizki linux cuların çoğu dağıtımd ağıtım geziyor kendine bağlayan dağıtımı bulmak için ben mesela dağıtım sonlandırılana kadar chruncbang ı benimsemiş idim.
Bence dağıtım seçimi biraz evlilik gibi :D Bir çoğu ile takılırsın, sonunda aralarında beğendiğini uzun vadede kullanırsın :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382

Yorumsuz :D
--- Gönderi Güncellendi ---
Güya adamların iddiası donanımla yazılımı en iyi şekilde entegre edebilmekti :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285

Yorumsuz :D
Güya adamların iddiası donanımla yazılımı en iyi şekilde entegre edebilmekti :D
sparc

Ne diyor beyefendi? İyi bir Gentoo Linux Sparc mimarisi üzerinde Solaris kadar iyi olabilirmiş, hatta daha iyi çalışabilirmiş. Mac OS ne? Heheyt yavrum benim.

Açıkçası "Abi donanım entegrasyonunu çok iyi yapıyorlar yeağ" geyiğini ben abartı bulurum. Birincisi adam akıllı yapılandırılmış bir işletim sistemi her konfigürasyonda güzel güzel çalışır. Bunun bir örneği Windows Phone. Epeydir ne oldu ne bitti takip etmiyorum ama Nokia'nın bizzat Microsoft tarafından konfigüre edilmiş telefonlarından HTC'ye kadar bütün telefonlarda az çok aynı performası veriyordu. Neden? Android gibi kod çöplüğü değil, oldukça minimalce tasarlanmış bir yapıya sahipti.

Mac OS ve iOS'da öyle, kaliteli bir alt yapıya sahip. BSD temelinden inşa edilmiş Darwin gibi zekice tasarlanmış bir tabana sahipler. Yoksa Darwin öncesi Mac OS'un ne derece iğrenç olduğunu kullanmış olanlar bilir, Win XP'ye rahmet okutur diyeyim siz anlayın.

Tabii Windows ve Android gibi hantallık abidesi işletim sistemlerine bakıp "Abi onlar donanıma göre gelişmiyorlar ki, normal böyle olmaları" demek kolay. Hadi Windows'a laf atmak saçma, Android acaba kaç tane mimariye geliştiriliyor da donanımların biri anya diğeri konya olsun? Sonra Android dandik dememek için donanım bütünlüğü, geçiniz efendim.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ne diyor beyefendi? İyi bir Gentoo Linux Sparc mimarisi üzerinde Solaris kadar iyi olabilirmiş, hatta daha iyi çalışabilirmiş. Mac OS ne? Heheyt yavrum benim.
Solaris'e ile bir Linux dağıtımını kıyaslamayın bile :D Bildiğim kadarıyla zamanında Solaris kullanılıyormuş serverlarda ama sonra aynı donanımdan daha iyi verim alınabildiği için Linux'a geçmiş herkes. Oracle'ın yaptığı bir ürün üstelik.
1- Oracle
2- Adobe
bu iki firmanın ürünlerinin neden bu kadar popüler olduğunu anlayamıyorum. Java kesinlikle kaybolması gereken, yerine başka, daha hızlı ve daha güvenli bir dil getirilmesi gerek. Flash hala HTML5 çıkmışken neyin kafasıyla kullanılıyor onu anlamış değilim.
Win XP'ye rahmet okutur diyeyim siz anlayın.
Yapma hocam o benim ilk işletim sistemim ve hala beğenirim onu :D Duygusal bir bağımız var bizim yapma :D
Hadi Windows'a laf atmak saçma, Android acaba kaç tane mimariye geliştiriliyor da donanımların biri anya diğeri konya olsun?
Why Linux pioneer Linus Torvalds prefers x86 chips over ARM processors

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Sistemlerden birini yermek veya yüceltmek adına diğerlerine tu kaka demek kötü bir satışçının rakibini kötülemesi ile aynı şeydir.
İngilizce de bir deyim var "First Things First" diye.

Öncelikle Linux, BSD, MacOSX birer Unix türevidir, Sun Solaris, Santa Cruz, Digital Unix ise doğrudan Unix işletim sistemidir.
Linux ve BSD camiasında hiç kimse Solaris, SCO ve Digital'e dil uzatmaz hatta bu işletim sistemlerine saygıda kusur etmez.
Bu işletim sistemleri Enterprise seviyede en üst segmentteki işletim sistemleridir, RTOS olarak çalışırlar...

Bu arada Sun'i Oracle satın alalı topu topu 6-7 sene oldu Solaris deyince aklınıza Oracle gelmesin lütfen, mazisi çok daha köklüdür Solarisin.
Linux dağıtımları önce OpenBSD nin çıtasına yükselsin sonra hep birlikte Solaris'e göz dağı veririz...

Finix üstadın son cümlesine de sonuna kadar katılıyorum Android şuan dandik bir işletim sistemidir, IOS seviyesine gelebilmesi için daha çok zaman + emek lazım.
** Bir işletim sistemi ne kadar sık güncelleme ihtiyacı hissediyorsa o kadar dandiktir bakınız micro&soft ...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Solaris'e ile bir Linux dağıtımını kıyaslamayın bile :D Bildiğim kadarıyla zamanında Solaris kullanılıyormuş serverlarda ama sonra aynı donanımdan daha iyi verim alınabildiği için Linux'a geçmiş herkes. Oracle'ın yaptığı bir ürün üstelik.
1- Oracle
2- Adobe
bu iki firmanın ürünlerinin neden bu kadar popüler olduğunu anlayamıyorum. Java kesinlikle kaybolması gereken, yerine başka, daha hızlı ve daha güvenli bir dil getirilmesi gerek. Flash hala HTML5 çıkmışken neyin kafasıyla kullanılıyor onu anlamış değilim.
Birincisi Sun, oldukça köklü ve kaliteli işler yapmış bir şirkettir ve zamanla zayıf düşünce Oracle'da onu satın aldı. Solaris örneğin, oldukça kaliteli ve temelleri sağlam bir işletim sistemi ve bu konuda pazarı yıllarca kimseye kaptırmadı. Milletin Linux'a geçmeye başlaması Sun'ın Oracle'a satıldığı zamanlara yakın zamanlarda gerçekleşmiş bir hadisedir. Yoksa kimsenin Solaris'den çekilmeye niyeti var mıydı bilemem. Bunun dışında işlemcisinin mimarisini kamuya açmak gibi şeyler yapmıştır Sun, bu yüzden laf dedirtmem diyenin de el tırnaklarını keserim.

Yapma hocam o benim ilk işletim sistemim ve hala beğenirim onu :D Duygusal bir bağımız var bizim yapma :D
Eee günümüzün kapitalizm taktiklerinin en etkili olanı duyguya oynamak ve iyi duygular ile çağrışım yapmak. Bunun ana yolu insanlar için ilk olmaktan, yaygın olmaktan ve kalıcı olmaktan geçer. Hep Windows vardı, hepimiz Windowsla başladık ve bu yüzden çoğumuz için Windows güvenli limandır. Sağ altta start var mı? Task bar altta mı? Bu alışılagelen görüntü işte, adamı koy Gnome 3'e "Abi bu ne? Yeniyor mu? Chrome nerede abi?" diye ağlamazsa bir şey demem artık. Aynı şey diğer sektörlerde de geçerli. Örneğin Starbucks bütün kahvelerde aynı tadı yakalamak için kahveyi olması gerekenden fazla kavurur. Halbuki daha az kavursa kahve daha lezzetli olacak fakat nein, yıldan yıla kahvenin hasata göre tadının değişmesini göze alamıyorlar.

Laf madem ağzıma tıkılmış, bende biraz geveleyeyim bari. Evet haklı, donanımların birisi anya diğeri konya doğru lakin dediğim gibi aynı kulvarda Microsoft hiç de öyle sorunlarla çarpışmadı. Yani bir yanda Samsung'a, bir yanda HTC'ye diğer yanda Microsoft'un kendi telefonlarına Windows Phone kuruldu ve her telefonda takır takır çalıştı rahmetli.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Linux dağıtımları önce OpenBSD nin çıtasına yükselsin sonra hep birlikte Solaris'e göz dağı veririz...
Biraz daha açıklar mısınız ? Merak ettim :)
Birincisi Sun, oldukça köklü ve kaliteli işler yapmış bir şirkettir ve zamanla zayıf düşünce Oracle'da onu satın aldı.
Sanırım o kısmı ben unutmuşum yada dikkat etmemişim. Gerçekten de eskiden Java Sun diye geçiyordu. Orada benim dikkatsizliğim pardon :D
Eee günümüzün kapitalizm taktiklerinin en etkili olanı duyguya oynamak ve iyi duygular ile çağrışım yapmak. Bunun ana yolu insanlar için ilk olmaktan, yaygın olmaktan ve kalıcı olmaktan geçer.
İlk işletim sistemim demişim, şöyle düzeltim. 98 idi ilk bilgisayarım ama ilk beğendiğim o çocukluğumun nostaljileri anılarına girebilen ilk işletim sistemi XP'nin hoş geldiniz yazısı ve sabahın köründe herkesi uyandıran o ferahlatıcı ama öcü sesi oldu (allah belanı, hopörlörü kapamayı unutmuşum) :D Benimki biraz çocukluk günlerinin özlemi :D

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
İlk işletim sistemim demişim, şöyle düzeltim. 98 idi ilk bilgisayarım ama ilk beğendiğim o çocukluğumun nostaljileri anılarına girebilen ilk işletim sistemi XP'nin hoş geldiniz yazısı ve sabahın köründe herkesi uyandıran o ferahlatıcı ama öcü sesi oldu (allah belanı, hopörlörü kapamayı unutmuşum) :D Benimki biraz çocukluk günlerinin özlemi :D
Bu mesajınızı okurken gülümsediğimi söyleyeyim. Neden mi? Çünkü o efsane sesler bir başka bence. Dün kullandığım SSD bozulduğu için HDD'ye format atıp taktım bilgisayarıma. Windows 7 Home Premium yükledim. Başlangıçtaki sesi beğeniyorum gerçekten. Ayrıca kullandığım ilk Linux dağıtımlarından biri olan Linux Mint'in de bende yeri başkadır. :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bu mesajınızı okurken gülümsediğimi söyleyeyim. Neden mi? Çünkü o efsane sesler bir başka bence. Dün kullandığım SSD bozulduğu için HDD'ye format atıp taktım bilgisayarıma. Windows 7 Home Premium yükledim. Başlangıçtaki sesi beğeniyorum gerçekten. Ayrıca kullandığım ilk Linux dağıtımlarından biri olan Linux Mint'in de bende yeri başkadır. :)
Ben genelde işletim sistemleri yada platformlar hakkında pek duygusal değilimdir ama bi XP sesi bir de PS1 açılış sesi. Sizi bilmiyorum ama benim gözüm yaşarır gibi oluyor :)

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Bu zamana kadar kullandığım dağıtımlar arasından en sevdiğim ve kullanışlı bulduğum Linux Mint Mate'tir.
Peki sizin bu zamana kadar kullandığınız Linux dağıtımları arasından en sevdiğiniz dağıtım hangisi?
@Mrtaltg @eronis @Ben Kenobi

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Bu zamana kadar kullandığım dağıtımlar arasından en sevdiğim ve kullanışlı bulduğum Linux Mint Mate'tir.
Peki sizin bu zamana kadar kullandığınız Linux dağıtımları arasından en sevdiğiniz dağıtım hangisi?
@Mrtaltg @eronis @Ben Kenobi
ben biraz nasıl desem farklı dağıtımları daha çok seviyorum alışılmış dışında olan yani o yüzden debian tabanlı chrunchbang'ı daha çok severdim ama dağıtım sonlandı openbox pencere yöneticisi kullanırdı

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@Halktan Biri
İnsanlara (son kullanıcıya) önerdiğim sıralama şu;
1- Mint
2- Manjaro
3- Fedora
Xfce tabi

Kendi ihtiyacımı karşılayan sıralama ise şu;
1- Manjaro
2- Fedora
3- Mint (Hatta Xubuntu'nun en son versiyonu)

Ben giriş seviyesi kullanıcı değilim ve ihtiyaçlarım onlardan farklı. Benim biraz güncel paketlere ihtiyacım var ki daha az sorun yaşayım. 16.04 tabanı benim kullanımımda çok sorunlu eski paketler yüzünden.
ben biraz nasıl desem farklı dağıtımları daha çok seviyorum alışılmış dışında olan yani o yüzden debian tabanlı chrunchbang'ı daha çok severdim ama dağıtım sonlandı openbox pencere yöneticisi kullanırdı
OB Revenge tavsiye ederim :) Ayrıca Arch Labs yada Bunsen Labs (Debian tabanlı) deneyin :)
BunsenLabs Linux
OBRevenge OS

ArchLabs Linux
Aslında bu dağıtımların yakın zamanda tanıtım video'larını çekeceğim. Çektiğimde daha detaylı konuşuruz :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Biraz daha açıklar mısınız ? Merak ettim :)
OpenBSD güvenlik bakımından cidden kendisini aşmış bir sistem. Başka da bir şey bilmiyorum hakkında. :D
Welcome to Linux From Scratch!

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
OpenBSD güvenlik bakımından cidden kendisini aşmış bir sistem. Başka da bir şey bilmiyorum hakkında. :D
OpenBSD yada herhangi bir BSD tabanlı dağıtımın Linux tabanlı bir dağıtımdan daha güvenli olması durumu yok. Sadece BSD kullanıcısı daha bilgili olduğu için kandırması daha güç olacaktır. Aynı şey Linux kullanıcısı için Windows yada MacOS kullanıcısı karşısında da geçerli. Yoksa BSD sadece bir kernel. Bildiğim kadarıyla Linux ile aynı programları kullanıyorlar. Ama Linux dağıtımları kadar hızlı yada güncel değiller. Kendilerine ait paketleri de var gerçi.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
OpenBSD yada herhangi bir BSD tabanlı dağıtımın Linux tabanlı bir dağıtımdan daha güvenli olması durumu yok. Sadece BSD kullanıcısı daha bilgili olduğu için kandırması daha güç olacaktır. Aynı şey Linux kullanıcısı için Windows yada MacOS kullanıcısı karşısında da geçerli. Yoksa BSD sadece bir kernel. Bildiğim kadarıyla Linux ile aynı programları kullanıyorlar. Ama Linux dağıtımları kadar hızlı yada güncel değiller. Kendilerine ait paketleri de var gerçi.
Biraz araştırma yapın, boşuna güvenli demediğimi anlarsınız.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Biraz araştırma yapın, boşuna güvenli demediğimi anlarsınız.
İlgimi çekti, araştıracağım. Ama düşününce dediğim de mantıklı değil mi ? :D Şimdi bana BSD versen belki zorlanırım :D Tamam terminal komutları falan benzer ama paket yöneticisi tarafından yada base sistem kurulumu tarafından falan büyük ihtimalle sorun yaşarım ben :) Aşamayacaığm bir şey mi ? 1 haftaya alışabilirim muhtemelen. Ama BSD kullanıcıları sistemlerini Linux kullanıcılarından daha derinlemesine biliyorlar. En azından bu benim izlenimim oldu. Sistem ile mi yoksa kullanım amacı ile ilgili bir şey mi bilmiyorum. Ama tanıdığım BSD'cilerin bilgileri ile kendim dahil çevremdekilerin bilgilerini kıyaslayınca onlara göre çok az şey biliyoruz.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
İlgimi çekti, araştıracağım. Ama düşününce dediğim de mantıklı değil mi ? :D Şimdi bana BSD versen belki zorlanırım :D Tamam terminal komutları falan benzer ama paket yöneticisi tarafından yada base sistem kurulumu tarafından falan büyük ihtimalle sorun yaşarım ben :) Aşamayacaığm bir şey mi ? 1 haftaya alışabilirim muhtemelen. Ama BSD kullanıcıları sistemlerini Linux kullanıcılarından daha derinlemesine biliyorlar. En azından bu benim izlenimim oldu.
Ben BSD'yi açamadım, sen ne diyorsun? :D Hatta Felasife kendi forumunda birebir ilgilendi benimle de en sonunda "Abi bırak ya... Çalışan sistemi bozma, zaten bizim tarafta da öyle Linux kullanmanın daha mantıklı olduğunu söyleyen çok var" dedi, ben o sıra sistemdeki Arch Linux'u Mac OS gibi görmeye başladım. :D

Açıkçası yapı olarak müthiş fark var. Linux'un yamalı bohçaya dönmüş çekirdeğine karşılık BSD'nin Unix temeli beni hep cezbetmiştir. Birde Stallman'a iyice gıcık kapınca Felasife'nin gazıyla BSD kurmak istemiştim. Evet desktopta aynı fakat sistem epey farklı, benim için hep bilinmez olarak kalacak gibi geliyor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Birde Stallman'a iyice gıcık kapınca Felasife'nin gazıyla BSD kurmak istemiştim.
Hocam sen çok yanlış gitmişin o zaman :D
Linux diye çağırdığımız GNU/Linux'tur ve BSD aslında GNU/BSD diye geçer. GNU/BSD'nin kernelini Stallman geliştirilmesinde rol oynamıştır :D Linux ise Linus Torvalds'ın ve kernel geliştirme takımının geliştirdiği kernel. RMS hiç anlaşamaz kendisiyle ve o da Stallman'ın uyuşturucu kullandığından şüpheleniyor yoksa bu neyin kafası diyor :D

Misal Debian GNU/BSD versiyonu da var;
Debian -- Debian GNU/kFreeBSD

Hocam bence sana openSUSE yakışıyordu niye onu bıraktın ki ? :D Yada bıraktın mı ? Ben başka sisteme geçtin diye hatırlıyorum.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Hocam sen çok yanlış gitmişin o zaman :D
Linux diye çağırdığımız GNU/Linux'tur ve BSD aslında GNU/BSD diye geçer. GNU/BSD'nin kernelini Stallman geliştirilmesinde rol oynamıştır :D Linux ise Linus Torvalds'ın ve kernel geliştirme takımının geliştirdiği kernel. RMS hiç anlaşamaz kendisiyle ve o da Stallman'ın uyuşturucu kullandığından şüpheleniyor yoksa bu neyin kafası diyor :D

Misal Debian GNU/BSD versiyonu da var;
Debian -- Debian GNU/kFreeBSD

Hocam bence sana openSUSE yakışıyordu niye onu bıraktın ki ? :D Yada bıraktın mı ? Ben başka sisteme geçtin diye hatırlıyorum.
GNU/BSD değil, bazı BSD'ler GNU/BSDdir ve bazıları değildir ve BSD çoğu GNU taraftarı için bayağı bayağı rakiptir. Tıpkı Stalin'in Anarko Komünistleri bir düşman sayması gibi.

Açıkçası GPL lisansını ben şahsımca oldukça kısıtlayıcı bulurum. Örneğin ben bir kullanıcı olarak sahipli ve sahipsiz yazılımı her türlü çalıştırma hakkını kendimde görürüm. Bununla beraber kullandığım yazılımın içerisinde eğer gerekiyorsa sahipli yazılım kullanmaktan hiç çekinmem. Mesela ki kullandığım linux dağıtımı sahipli driverlar içerebilir ve buna ihtiyacım varsa hiç çekinmem. Lakin Stallman abi pek öyle düşünmüyor, bir özgür yazılım %100 özgür değilse onun lisansa aykırı olduğu savunuyor ve onu korsan ilan etmekten hiç çekinmiyor. Ona göre GNU'nun sitesinde kimsenin duymadığı garip gurup dağıtımları kullanmak ve donanımın adını koyan sürücüleri kullanmam gerekiyor. Ne kadar gerçekçi olmadığını şuradan anlayın, ben eski laptopumda sahipli Intel sürücüsü kullanmazsam X.org bile açılmıyordu bir ara. Intel Linux ile sorunlu diye boykot edip AMD alalım diyelim, masaüstünde de aynı durum ekran kartım için geçerliydi ve o da bir AMD idi. E işlemciyi Motorola mı takacağım ben?

Hem kullanıcıyı manevi olarak baskı altına alacak, hem yazılımcıyı baskı altına alacak hem de ekmeğini yediği Linux'u kendisi karalayacak. Ubuntu'yu Amazon ile anlaşma yaptı diye malware ilan ettiği zaman direkt gözümden düşmüştü, o zaman başlarım bu adamın eğlencesine diye BSD'ye kalkışmıştım. Adama kalsa Linux kurmak haram direkt. Allah'tan The Linux Foundation gibi kuruluşlar belirdi de GNU tekeli kırıldı epey.

Gelelim OpenSuSE'ye... Aslen ben Arch Linux'u epey beğenmiştim lakin zamanla bana büyük külfet gibi görünmeye başladım. Mesela en son yazıcıyı kullanmam gerektiği zaman bir ton driver ve cups ayarına girmem gerektiğini fark edince direkt kaldırdım. Yapamaz mıyım? Yaparız Allah'a şükür. Lakin bu işle hobi olarak uğraşan biri olarak gerektiği anda bu kadar külfete girecek olmak bana saçma geldi. Ben bilgisayar başında saatler harcamayı seven biri değilim, harcasam bile otururum başka şeylerle uğraşırım. Sonra işte epey dağıtım karaladık değiştirdik. OpenSuSE iyi güzel de, adamlar Linux üzerinde Windows dandikliğini yapmış resmen. Yahu güncelleme sonrasında en son yüklenen kernel yüklenmez mi? Ömrüm boyunca ilk kez gördüm duydum. Ben kurup işimi görmek istiyorum kardeşim, oturup grub dosyalarını anlamadığım bir şey için değiştirmek değil. Masaüstümde hala OpenSuSE kurulu lakin tablette Fedora var. Her şey hoş, güzel ve hızlı. Gnome ile 9 saat şarj gidiyor daha ne isteyeyim?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Masaüstümde hala OpenSuSE kurulu lakin tablette Fedora var. Her şey hoş, güzel ve hızlı. Gnome ile 9 saat şarj gidiyor daha ne isteyeyim?
Buraya kadar yazdıklarınızı okurken aklıma Fedora gelmişti inanır mısınız ? O zaman Fedora kur yani diyecektim ki kurmuşsunuz :D Manjaro da iyi bir alternatif tabi. Ubuntu (özellikle son sürüm) tabanı gayet güzel ve kullanıcının üstünden büyük yük alıyor.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Buraya kadar yazdıklarınızı okurken aklıma Fedora gelmişti inanır mısınız ? O zaman Fedora kur yani diyecektim ki kurmuşsunuz :D Manjaro da iyi bir alternatif tabi. Ubuntu (özellikle son sürüm) tabanı gayet güzel ve kullanıcının üstünden büyük yük alıyor.
Tablet yazmışım, tablet ne yahu laptop o. Neyse önemi yok da kafama takıldı. :D

-Abi ne kullanıyorsun?
-Ubuntu
-He peki o zaman (İç ses: Vay noobu. İki ay sonra gider siler bu GTA açmıyor diye.)

veya

-Ubuntu mu kullanıyorsun?
-Hea.
-Mint kur daha iyi.
İç ses: Biz bilmiyoruz sanki agumun maymunu.

Şakası bir yana, son sürümde Ubuntu epey bir şeyden geçti. Yani Mir'den vazgeçtiler, Unity'den vazgeçtiler falan fıstık. Bambaşka bir dağıtım oldu resmen ve ne kadar kararlı olacağı muamma. Hele ki tamamen olgunlaşmamış masaüstü ortamlarında dağıtım oldukça önemli, Gnome 3'e henüz güvenemediğim ama KDE 5 tamamen rezalet olduğu için Gnome'u epey bir süredir kullanan bir dağıtımı tercih ettim. Ubuntu kurmayı göze alamadım, birde RPM'i Apt-Get'e tercih ediyorum.

Son düzenleyen moderatör:

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
onu bunu bırakın Linux Mint'te ram temizleme var mı? benim gibi cahil biri becerebilir mi? paneli kaybetme yeteneğne sahip olduğumu bilin...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@Forumun Ağası Finix evet malesef bu beni de Ubuntu'dan ve Ubunut tabanlı dağıtımlardan uzaklaştıran faktör :( Kanalımda Mint'in video'larını çekerken bunun kafama takılmaması için sistemi sevmeye çalışıyorum çünkü son kullanıcıya önerilebilecek sayılı dağıtımdan birisi ama bakıyorum hangi sistemin üstüne inşa edilmiş. Canonical çok itibar kaybetti ikide bir değiştirdiği kararlar ve kullanıcılara yaptığı dayatmalarla.
birde RPM'i Apt-Get'e tercih ediyorum.
Aynen :D Bir de Pacman var tabi :)
onu bunu bırakın Linux Mint'te ram temizleme var mı? benim gibi cahil biri becerebilir mi? paneli kaybetme yeteneğne sahip olduğumu bilin...
Ram temizlemeden kastın eğer ram kullanımını işlemleri kapatarak azaltmaksa bunu sistem kendi yapıyor. Bunu daha da agresifleştirmek mi istiyorsun ?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
@Forumun Ağası Finix evet malesef bu beni de Ubuntu'dan ve Ubunut tabanlı dağıtımlardan uzaklaştıran faktör :( Kanalımda Mint'in video'larını çekerken bunun kafama takılmaması için sistemi sevmeye çalışıyorum çünkü son kullanıcıya önerilebilecek sayılı dağıtımdan birisi ama bakıyorum hangi sistemin üstüne inşa edilmiş. Canonical çok itibar kaybetti ikide bir değiştirdiği kararlar ve kullanıcılara yaptığı dayatmalarla.

Aynen :D Bir de Pacman var tabi :)

Ram temizlemeden kastın eğer ram kullanımını işlemleri kapatarak azaltmaksa bunu sistem kendi yapıyor. Bunu daha da agresifleştirmek mi istiyorsun ?
Ekran Görüntüsü 2017-07-01 23-21-56.png

ram kullanımı çoştu 2,5gb 2,4gb gözüküyor sırf bunun için 8gb usb swap yaptım ama ram manyağı oldu ne dinliyorum'u açıp gidip kahve içip gelinir halde pc...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Hocam sen chrome'a çok yüklenmişin sorun o. Yıl başı ağacına dönmüş bu ne :D
1- Kötü geliştirilmiş eklentiler memory leak yapabilir
2- Eklentiler yoluyla chrome'dan Linux'a virüs bulaşabilir
3- Fazla eklenti kurmak her zaman hafıza düşmanıdır.
Avast'a misal ihtiyacın var mı ? Menüde bir ton eklenti var. Chrome'u biraz temizle, açılır bilgisayar :)