Linux Cafe

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Bu Linux dağıtımlarında gerçekten bir vizyon eksikliği var.
OpenSuse hariç hiçbir dağıtım paket yönetim sistemine henüz yüklenmemis paketlerin dosya ismiyle arama özelliği koymamıs.
Ne alaka diyecekseniz hemen söyleyim.

Dısarıdan bir program indirdiğimizde, hani su meshur ./configure, make, make install islemlerini yaparken hep klasik aynı hatayı verir.
Herhangi bir paket eksiktir ama eksik paketi söyleyemez çünkü dağıtımdan dağıtıma ismi değisebilir veya ilgili kütüphanenin hangi pakette olduğu değisebilir.
Dosya ismini söyler, der ki libxxxxxx.so eksik kardesim der.
Simdi bu dosya hangi pakette, bunu niye internette arastırayım ki, paket yöneticisine girsem, bu dosyayı hangi paket verir bana söylese, çok güzel olacak.
Velev ki bu özellik yok. Sadece yüklenmis paketler hangi dosyaları sisteme vermis onu gösteriyor herkes, yüklenmemisler hangi dosyaları veriyor, onu da söylesenize.
OpenSuse de maalesef sırf bunun için yüklenmez ki.

Üstadım vizyon eksikliği var deyip kafadan çakmışsınız bu cumleniz çook uzun bir tartışmanın konusu.
Dosya arama ile ilgili yazdığınız doğru olmakla birlikte bakış noktanız dağıtım hazırlama mantığı ile ters düşüyor.
Şöyleki herhangi bir dağıtımı hazırlayanların amacı repolara olabildiğince fazla yazılım eklemek olabilir (Bu dağıtımın vizyon anlayışı bu olsa gerek :)).
Bazı dağıtımlarda da repolardaki programların stabil olmasıdır vizyon... Bu durumda sadece stabil programlar dahil edilir repolara
Örnek: CentOS. RHEL, Oracle, Suse Enterprise.

Vizyonla ilgili kısmı geçtikten sonra, bir programı kaynağından derleyip kullanma noktasında ve tecrübesinde iseniz source kodun içinde yazan bilgilerle büyük oranda zaten sorununuzu çözersiniz. Yada en kolayı Slackware kurarsınız, slackbuilds.org'dan istediğiniz programı aratıp bulur, bağımlılıklarını görür derleme scripti ile onları ve istediğiniz programı kurarsınız. Böylece hiçbirzaman hantallaşmayan ve son derece stabil çalışan bir İşletim Sisteminiz olur.

Ayrıca 2 dosya ismi aratıcam diye paket yöneticisini ve database'ini OpenSuse gibi hantal bir hale getirmenin de bir yararı olmadığını düşünenlerdenim.
Benim için Paket Yöneticisi sade ve hızlı olmalı.

Saygılar,

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Üstadım vizyon eksikliği var deyip kafadan çakmışsınız bu cumleniz çook uzun bir tartışmanın konusu.
Dosya arama ile ilgili yazdığınız doğru olmakla birlikte bakış noktanız dağıtım hazırlama mantığı ile ters düşüyor.
Şöyleki herhangi bir dağıtımı hazırlayanların amacı repolara olabildiğince fazla yazılım eklemek olabilir (Bu dağıtımın vizyon anlayışı bu olsa gerek :)).
Bazı dağıtımlarda da repolardaki programların stabil olmasıdır vizyon... Bu durumda sadece stabil programlar dahil edilir repolara
Örnek: CentOS. RHEL, Oracle, Suse Enterprise.

Vizyonla ilgili kısmı geçtikten sonra, bir programı kaynağından derleyip kullanma noktasında ve tecrübesinde iseniz source kodun içinde yazan bilgilerle büyük oranda zaten sorununuzu çözersiniz. Yada en kolayı Slackware kurarsınız, slackbuilds.org'dan istediğiniz programı aratıp bulur, bağımlılıklarını görür derleme scripti ile onları ve istediğiniz programı kurarsınız. Böylece hiçbirzaman hantallaşmayan ve son derece stabil çalışan bir İşletim Sisteminiz olur.

Ayrıca 2 dosya ismi aratıcam diye paket yöneticisini ve database'ini OpenSuse gibi hantal bir hale getirmenin de bir yararı olmadığını düşünenlerdenim.
Benim için Paket Yöneticisi sade ve hızlı olmalı.

Saygılar,

Vizyon eksikliği biraz ağır olmus, aslında pek böyle konusmam, demek aksam iyi kızmısım.
Zaten vizyon derken de arayüz kısmından bahsetmistim, çekirdek kısmından değil.
Database denen sey GBlarca datayı isler ama hantal hale gelmez, zaten OpenSuse'nin database'i hantal değil. Opensuse'deki Yast'ın yavaslığının sebebi script bazlı bir dille yazılmasından ötürü.
Aynı durum maalesef GIMP'te de var. Script bazlı bir dil olan Python ile yazıldığından ötürü büyük resimlerde Photoshop'dan çok daha ağır kalıyor.
Ben sadelikten yana değilim. Tam tersi kullanıcıya mümkün olduğunca en fazla ayarın görsel olarak sunulmasından yanayım.
Ancak bunu yaparken tabi ki organizasyon ve hiyerarsi içinde yapılmalı ki kafa karıstırmasın ve karman çorman gözükmesin.
Zaten bilenler yine komutlarını yine yazar halleder. O seçenek hep orada olacak.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Bu arada yanlıs anlasılabilecek seyleri simdiden düzelteyim.
Mesela Python kötü bir programlama dili değil, hasa. :D
Script bazlı diller genellikle input/output yoğunluklu programlarda veya programlara ait kontrol sistemlerinde kullanılmak için tasarlanmıstır.
Ağır yük altında C++ ya da C'ye ait native bir kütüphane üzerinden is yaptırmaları önerilir, mesela 3 boyutlu tasarım programlarında lider Autodesk'e ait Maya böyle yapıyor.
Python komutunu yazıyorsun, o komut kendi içinde bazı yerlerde native C++ fonksiyonları çağırıyor ve milyonlarca vertex process edilebiliyor. (openMaya kütüphanesi ile)
Baska bir mesele de birseyin arayüzde tanımlı olması, onun varsayılan olarak açık olacağı anlamına gelmiyor.
Bu özelliği paket yöneticisine koyarsın, isteyen açar.
Velev ki gerçekten database'i hantallastırıyorsa veya internet kullanımını artırıyorsa, kullandıktan sonra tekrar kapatılabilir.
Son mesele de görsel olarak seçenekleri fazlalastırmak, sadeliği çok fazla etkilemez.
Söyle ki bu ayarları advanced adı altında farklı bir bölümde toplarsın, yine asıl kısım sade ve temiz gözükür, ekstra ayarları isteyenler advanced kısmına bakar.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Herkese uygun bir Linux dağıtımı var çok şükür, kullanacağım işletim sistemi görsellik ve işlevselliğe önem verirken performanstan ve stabiliteden asla ödün verilmemeli.
Bunu da sunan sayılı linux dağıtımı var. Slackware, Arch belki bide manjaro. Eskinin SuSe'si şimdinin Opensuse'si herzaman kendine özgü configurasyonlar geliştirdi ve dediğiniz gibi çalışan onlarca script var. Update yaparken mesela basit bir programı update ediyor ancak 2-3 dakika sistem kasılıyor.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
Bu Linux dağıtımlarında gerçekten bir vizyon eksikliği var.
OpenSuse hariç hiçbir dağıtım paket yönetim sistemine henüz yüklenmemis paketlerin dosya ismiyle arama özelliği koymamıs.
Ne alaka diyecekseniz hemen söyleyim.

Dısarıdan bir program indirdiğimizde, hani su meshur ./configure, make, make install islemlerini yaparken hep klasik aynı hatayı verir.
Herhangi bir paket eksiktir ama eksik paketi söyleyemez çünkü dağıtımdan dağıtıma ismi değisebilir veya ilgili kütüphanenin hangi pakette olduğu değisebilir.
Dosya ismini söyler, der ki libxxxxxx.so eksik kardesim der.
Simdi bu dosya hangi pakette, bunu niye internette arastırayım ki, paket yöneticisine girsem, bu dosyayı hangi paket verir bana söylese, çok güzel olacak.
Velev ki bu özellik yok. Sadece yüklenmis paketler hangi dosyaları sisteme vermis onu gösteriyor herkes, yüklenmemisler hangi dosyaları veriyor, onu da söylesenize.
OpenSuse de maalesef sırf bunun için yüklenmez ki.

bu mesajı görünce bende merak ettim
sanıyorum redhat'te "yum whatprovides" ile yaptığımız işlemden bahsediyorsun
örneğin libxp.so.6 dosyası yani paketle birlikte geliyor komut satırından arayıp bulmak istiyorsun

bunu suse'de de yapmanın yolu varmış

aşağıdaki şekillerde paketlerin içinde dosyaları arayabiliyorsun

zypper wp libpng12.so.0
yada
zypper se --provides --match-exact hg
yada
zypper what-provides 'perl(SVN::Core)'

şu linklerde detaylı bilgi var.
How to: Using zypper to determine what package contains a certain file
How do I **** a package that provides a given file in OpenSuSE?
Chapter 8. Managing Software with Command Line Tools

suse benim ilk kullandığım linux dağıtımıydı üniversitede tanışmıştım 2000-2001 yıllarıydı, versiyonu 7 miydi 4 müydü neydi
hiç kullanmasamda suseyle aramda duygusal bir bağ var
vizyonsuz biraz ağır oldu sanki :D

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
bu mesajı görünce bende merak ettim
sanıyorum redhat'te "yum whatprovides" ile yaptığımız işlemden bahsediyorsun
örneğin libxp.so.6 dosyası yani paketle birlikte geliyor komut satırından arayıp bulmak istiyorsun

bunu suse'de de yapmanın yolu varmış

aşağıdaki şekillerde paketlerin içinde dosyaları arayabiliyorsun

zypper wp libpng12.so.0
yada
zypper se --provides --match-exact hg
yada
zypper what-provides 'perl(SVN::Core)'

şu linklerde detaylı bilgi var.
How to: Using zypper to determine what package contains a certain file
How do I **** a package that provides a given file in OpenSuSE?
Chapter 8. Managing Software with Command Line Tools

suse benim ilk kullandığım linux dağıtımıydı üniversitede tanışmıştım 2000-2001 yıllarıydı, versiyonu 7 miydi 4 müydü neydi
hiç kullanmasamda suseyle aramda duygusal bir bağ var
vizyonsuz biraz ağır oldu sanki :D

Yast'ın paket yöneticisinde var zaten, komutu da illa ki vardır.
Ben de onu diyecektim, bir tek Fedora'da bu olayı denemedim, büyük dağıtım olarak.
Evet ağır oldu, bir an gaflete düstük, Linux camiasından özür diliyorum. :)

Son düzenleme:

The Zoe

Asistan
Reaksiyon puanı
59
No such file directory !

Nohup kullanırken bıktığım bir Hata

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Gereksiz bilgi.
Linus Torvalds kod yazmak ile o kadar meşgulmüş ki kız arkadaşı yokmuş.
Nitekim bir kız Linus'e mail yoluyla ulaşıp onunla beraber bir lokantaya gitmek istediğini söylemiş, ilk kez bir kız ile o zaman çıkmış ve o kızla evlenmiş.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
neyse ne ama benim gibi i7 işlemci ile gidip openbox kurup kullanan başka varmıdır ?

Sudo

Asistan
Reaksiyon puanı
96
Arkadaşlar linuxla ilgili genel bir forum açmak istiyorum. Linuxla ilgili forum sizce tutarmı ?

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Arkadaşlar linuxla ilgili genel bir forum açmak istiyorum. Linuxla ilgili forum sizce tutarmı ?
ilgi görür ama tutmaz bence zaten her dağıtımın en azından belli başlı büyük olanların yani kendilerine has toplulukları ve forum ları mevcut

Sudo

Asistan
Reaksiyon puanı
96
blogta olucak işin içinde en azından denemiş olurum. Denemekten zarar gelmezmiş .

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Tüm dağıtımlar kendi desteğini veriyor yanında birde diğer dağıtımlar için başlıklar açıyor. Bu yüzden pek zannetmiyorum daha fazla bilgi daha hızlı cevap olmazsa.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Cup of Linux forum var misal ama o istisna. Spatry yıllarca youtube'da eğitim video'ları çekip bir topluluk yarattı da öyle forum kurdu. Bir forum'dan önce youtube kanalı düşün.
--- Gönderi Güncellendi ---
Yükselen bir işletim sistemi olduğunu düşünüyorum tutacağını da sanıyorum.:)
Az üyesi olduğu ve üyelerin %80'i adlblocker kullandığı için server masrafını cebinden vermek zorunda kalacak ve zamanla hevesi kırılıp kapatacak :( Malesef bu işler böyle yürüyor. Site kurmadan önce bu siteyi tanıtabileceğiniz bir yer gerekli. Misal youtube kanalı olan biri ile anlaşır ve ondan forumunuzun reklamını yapmasını istersiniz, kabul ederse biraz tanınırsınız. Gibi...

Sudo

Asistan
Reaksiyon puanı
96
Server a gerek yok , Resseler hostingim var. Topluluktan arkadaşlarda var Türkçe belge yazıp buraya atabiliriz. Daha çok son kullanıcıya hitap edicez.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
@Mrtaltgr üstad cevabını vermiş Linux'un en temel özelliği açık kaynak olması, kernel dahil herşeyin doğrudan kaynak koduna sahipsiniz. Dünya genelinde linux kullanan kişilerin % si Window$ lara nazaran çok çok az amacınız popülerlik ise %3-5 e değil de %95 e hitap etmelisiniz.
Bir diğer nokta da böyle bir soruyu bu forumda sormanızın etik olup olmadığı konusu ...

Tabii bu yazdıklarımız bizim monotonlaşmış-kısıtlanmış dar çerçevemizden görebildiklerimiz, siz belki öyle bir forum yaparsınız ki dünyada 1. numara olur, yazdıklarımız ümidinizi kırmasın...

Sudo

Asistan
Reaksiyon puanı
96
Amacım foruma günde binlerce insan girmesi değil. Önemli olan insanları linuxa geçirmek.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Cup of Linux forum var misal ama o istisna. Spatry yıllarca youtube'da eğitim video'ları çekip bir topluluk yarattı da öyle forum kurdu. Bir forum'dan önce youtube kanalı düşün.
--- Gönderi Güncellendi ---

Az üyesi olduğu ve üyelerin %80'i adlblocker kullandığı için server masrafını cebinden vermek zorunda kalacak ve zamanla hevesi kırılıp kapatacak :( Malesef bu işler böyle yürüyor. Site kurmadan önce bu siteyi tanıtabileceğiniz bir yer gerekli. Misal youtube kanalı olan biri ile anlaşır ve ondan forumunuzun reklamını yapmasını istersiniz, kabul ederse biraz tanınırsınız. Gibi...
Diyorsun ki vergisi kazancı hüpletiyor.:(

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Şu da var, destek çıkan olursa maddiyat endişelenmen gereken son şeylerden birisi olur ama bir topluluk, destek çıkacak adam lazım.
Anladım ama bu zamanda kime ne söylesem yav onlar boş işler diyorlar.:(

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bakın ne buldum :P
l3q2ZFySluvxwfx1m.gif

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Beyler Pardus'un paket yönetim sistemi Pisi'yi kullanan(çatallayıp geliştirmeye devam etmişler) ve 2015 yılında başlayan Solus projesi şu anda DistroWatch'da 13. sıraya yükselmiş durumda.
Budgie isimli ilk kez duyduğum bir masaüstü kullanmaktalar.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Beyler Pardus'un paket yönetim sistemi Pisi'yi kullanan(çatallayıp geliştirmeye devam etmişler) ve 2015 yılında başlayan Solus projesi şu anda DistroWatch'da 13. sıraya yükselmiş durumda.
Budgie isimli ilk kez duyduğum bir masaüstü kullanmaktalar.
fransız kalmışım varsa yoksa Linux Mint...