Windows ile Dual Boot hakkında bir kaç soru

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fobvo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fobvo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhabalar :D Windows 10 mevcut UEFI, Debian kurmak istiyorum bir kaç sorum olacak

1. Linux'u kurunca, Windows'taki C: diski mesela, nerede olacak? Linux için ayrı bir disk mi açacağım yoksa?
  2. UEFI diske GNU GRUB nasıl kurabilirim?
  3. Linux kurmadan önce GNU GRUB mu kurmalıyım?
  4. GNU GRUB kurduktan sonra, Linux USB'sini normal bir şekilde mi boot edeceğim?
  5. Boot ettik diyelim, hangi diske / bölüme kurulacağını nasıl seçeceğim?
Debian / CentOS kullanma konusunda bilgim var ama hiç gerçek bi makineye kurmadım :D
Biraz uzun oldu ama yavaş yavaş öğreniyoruz :D Şimdiden teşekkür ederim :)

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Kardeş C D denen şey sadece etiket.
İstersen C sürücüsüne Z etiketi D sürücüsüne A etiketi atayabilirsin.
Diskin bölümleri sda1 sda2 şeklinde isimlendirilir.
Genelde sda1 C sda2 D ... olur ama bazen yanlış formatlarda bu düzen karışabilir.
Diskin son bölümü extend veya shrink edilebilir.
Yani iki sürücülü ve düzgün formatlanmış bir sistemde D sürücüsünün boyutu artıp azalabilir.
İşte Windows disk management'ta diskin son kısmını shrink yani daraltacaksın, sonra boşalan o kısıma linux'u kurabilirsin.
Zaten kullanılmamış boş bir disk alanı görünce installer otomatik kendini yapılandırır, sana da onaylamak kalır.
Grub, UEFI, vs işlerini zaten hepsini yüklerken hallediyor ama kalitesiz bazı dağıtımlar yanlış yapılandırabiliyor, o zaman halletmek için bazı komutları bilmek gerekiyor.
O yüzden ilk kurulumda Linux Mint, Ubuntu vs hatası daha az dağıtımlar kurun, ben ZorinOS öneririm.

fobvo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Kardeş C D denen şey sadece etiket.
İstersen C sürücüsüne Z etiketi D sürücüsüne A etiketi atayabilirsin.
Diskin bölümleri sda1 sda2 şeklinde isimlendirilir.
Genelde sda1 C sda2 D ... olur ama bazen yanlış formatlarda bu düzen karışabilir.
Diskin son bölümü extend veya shrink edilebilir.
Yani iki sürücülü ve düzgün formatlanmış bir sistemde D sürücüsünün boyutu artıp azalabilir.
İşte Windows disk management'ta diskin son kısmını shrink yani daraltacaksın, sonra boşalan o kısıma linux'u kurabilirsin.
Zaten kullanılmamış boş bir disk alanı görünce installer otomatik kendini yapılandırır, sana da onaylamak kalır.
Grub, UEFI, vs işlerini zaten hepsini yüklerken hallediyor ama kalitesiz bazı dağıtımlar yanlış yapılandırabiliyor, o zaman halletmek için bazı komutları bilmek gerekiyor.
O yüzden ilk kurulumda Linux Mint, Ubuntu vs hatası daha az dağıtımlar kurun, ben ZorinOS öneririm.
Çok teşekkürler yani ben ilk GRUB kurayım, sonra bi Linux dağıtımı, bu kadar mı :) HDD yi falan biçimlendirmez di mi

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
kardeş grub zaten işletim sistemiyle otomatik kurulur, oraları karıştırma.
sadece işletim sistemi grubu kurarken yapılandırmayı yanlış yaparsa ve sistem açılmazsa senin ayrıca kurman gerekir ama zaten ubuntu vs gibi mainstream dağıtımlarda böyle büyük hata olmaz gerek yok oralara dalma şimdilik.
sen sadece el değmemiş bir alan ayıracaksın(boş alan demedim dikkat edersen)
Disk Management'ı aç, soldan sağa doğru disklerde, en sağda hangisi varsa(genelde d olur) sağ tıkla ve shrink volume yap.
orada işte linux için kaç gb alan ayırmak istiyorsan ayır ancak bu alan d sürücüsünden ayrılacak ve d sürücüsünün boyutu küçülecek.
sonra bu alanı delete volume yap ve unallocated yani el değmemiş olduğundan emin ol.
sonra usb ile linux'u aç ve kurmaya başla, zaten bu alanı tespit edip sana öneride bulunacak, bazı dağıtımlar tek alanı ikiye parçalayıp /home dizinini ayrı bir yere kurmak isteyebilir yani varsayılan olarak bu öneriyi verebilir, tüm dizinleri tek yere kur çünkü şu an öğrenme aşamasındasın, home dizini için tekrar el değmemiş alan ayırmaya gerek yok. bazı dağıtımlar yine aynı şekilde swap için ayrı bölüm oluşturabilir, öyle yaparsa kalsın ama sadece alanı çok büyük olmasın ram miktarının yarısı kadarı yeter, oradan ayarlarsın, bu arada en az 20 gb alan ayırman gerekir en başta.

fobvo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
kardeş grub zaten işletim sistemiyle otomatik kurulur, oraları karıştırma.
sadece işletim sistemi grubu kurarken yapılandırmayı yanlış yaparsa ve sistem açılmazsa senin ayrıca kurman gerekir ama zaten ubuntu vs gibi mainstream dağıtımlarda böyle büyük hata olmaz gerek yok oralara dalma şimdilik.
sen sadece el değmemiş bir alan ayıracaksın(boş alan demedim dikkat edersen)
Disk Management'ı aç, soldan sağa doğru disklerde, en sağda hangisi varsa(genelde d olur) sağ tıkla ve shrink volume yap.
orada işte linux için kaç gb alan ayırmak istiyorsan ayır ancak bu alan d sürücüsünden ayrılacak ve d sürücüsünün boyutu küçülecek.
sonra bu alanı delete volume yap ve unallocated yani el değmemiş olduğundan emin ol.
sonra usb ile linux'u aç ve kurmaya başla, zaten bu alanı tespit edip sana öneride bulunacak, bazı dağıtımlar tek alanı ikiye parçalayıp /home dizinini ayrı bir yere kurmak isteyebilir yani varsayılan olarak bu öneriyi verebilir, tüm dizinleri tek yere kur çünkü şu an öğrenme aşamasındasın, home dizini için tekrar el değmemiş alan ayırmaya gerek yok. bazı dağıtımlar yine aynı şekilde swap için ayrı bölüm oluşturabilir, öyle yaparsa kalsın ama sadece alanı çok büyük olmasın ram miktarının yarısı kadarı yeter, oradan ayarlarsın, bu arada en az 20 gb alan ayırman gerekir en başta.
Çok sağol abi :D Boot etmeden önce BIOSdan ayar yapıcam mı UEFI ya hani
Bi de Rufus ile yazdırsam sorun olur mu

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Her dağıtımın önerilen bir usb programı vardır ama canlı(live) sürümde sorun olmadıysa, burada da olmaz, ikisi de aynı altyapı.
Sorun olursa usb'yi takmana rağmen boot olmaz zaten anlarsın.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
İkinci soruyu kaçırmışım.
Eğer sistem açılmazsa, secure boot gibi bir seçenek varsa kapat.
Ya da UEFI with CSM tarzı seçenek varsa onu seç, ya da CSM'li bir şey varsa onu seç, aç, enable yap, secure ile ilgili birşey varsa onu kapat, seçme.
Ama yükledikten sonra sistem açılmazsa yap bunları.

fobvo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Çok basitmiş ya :) USB ye yazdırıp Launch CSM kapattım, boot ettim. İleri ileri ileri, bi resetledim GNU GRUB :D

Çok sağolun hocam yine :)

Reaksiyon puanı
16,128
ubuntu uefi destekliyormuş ilk windows kuracaksın sonra ubuntu kurmuşsun helal olsun.