Akıl Oyunları

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
evet evet cevap 999 :P
[MENTION=63117]friendly[/MENTION] , ne haber :D

Reaksiyon puanı
10,315
999. sayfadaki doğru :D

evet, doğru sonuç bu!
tebrikler [MENTION=104135]seckyn[/MENTION], bu soruyu ilk bilensin.
google amcadan öğrenmedin demi:D

Birde izninle bir tanede ben sormak isterim abi :)

yav rica ederim, ne demek...
tabii ki sorabilirsin.
dileyen arkadaş beğendiği suali getirebilir, yazabilir elbet.

ben zaten, çok fazla uzun süreli takılamıyorum. hatta belki biraz ileride uzunca bir süre giremeyebilirim de...
o yüzden sizler konuyu sorarak-cevaplayarak devam ettirebilirsiniz.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bir vatandaş öldürülmüştür. Otopark mafyasından! Polis içlerinden birinin katil olduğu 3 zanlı tutuklamıştır. Bunlardan birincisi muhabbet tellalı, ikincisi uyuşturucu satıcısı ve üçüncüsü de bar sahibidir.

Olay anında orada bulunan ve katili tanıyan Kenan Bey, Alev Hanım, Oruç bey ve Aytekin Bey polis tarafından sorgulanacaktır.

Fakat polis, tanıklardan bazılarının katile sempati duymaları nedeniyle, kanunlara karşı gelme pahasına yalan söyleyeceklerinden ve suçsuz birinin başını yakacaklarından kuşkulanmaktadır.

Polisin aldığı ifadeler tutanaklarda şu şekildedir.

Kenan Bey:
Muhabbet tellalı pis herifi öldürdü.

Alev Hanım:
Katil uyuşturucu satıcısıdır.

Oruç Bey:
Hayır, hayır... Hem Kenan Bey, Hem de Alev Hanım yalan söylüyor olamazlar.

Aytekin Bey
Bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum... Bana kalırsa ya Alev Hanım yalan söylüyor ya da Kenan Bey doğruyu...

Hatice Hanım:
Nedendir bilmem ama, Aytekin Beyle Oruç Bey aralarında sözleşmiş gibiler. Ya ikisi de gerçeği söylüyorlar, ya da her ikisinin de söylediği yalan, ya da ben yalan söylüyorum.

Tanıklardan biri ya yanlış ifade verdi, ya da tamamen doğruyu söyledi. Söyledikleri, o tanığın tüm ifadelerinin tamamı için geçerli olduğuna göre katil sizce kim?

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
tessüf ederim abi. benim mesajı görmemişssin :)

muhabbet tellalı gibi geldi ama

Reaksiyon puanı
10,315
tessüf ederim abi. benim mesajı görmemişssin :)

muhabbet tellalı gibi geldi ama

yav [MENTION=81135]Ahbârî[/MENTION], ilk doğru sonucu net olarak yazan kişiyi alıntıladım, senin yazdığında hem netlik yok, hem yanlış da zaten.

iyisi mi sen teessüf etme, değer mi yorulmaya, demi ama! :D

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Ya hemen cevap vermeyin sorulara...
Benim gibi çok zeki olmayan insanlara da süre tanıyın.. :D

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
yav @Ahbârî, ilk doğru sonucu net olarak yazan kişiyi alıntıladım, senin yazdığında hem netlik yok, hem yanlış da zaten.

iyisi mi sen teessüf etme, değer mi yorulmaya, demi ama! :D
ehem şakaydı zaten :D orda bin mi yazıyormuş, ben 999 da bitti diye düşünmüştüm :D tamam kızma abi.

Ya hemen cevap vermeyin sorulara...
Benim gibi çok zeki olmayan insanlara da süre tanıyın.. :D
abi yaparsın sen yav :)

BthnYlmz09

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Katil Oruç Bey :D :D Bu ne be :D

Cevabım 'Muhabbet Tellalı' :D

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
bar sahibi gibi geldi :D Tanıklar katili koruyorsa kimse bar sahibini ispiyonlamamış :P

Reaksiyon puanı
10,315
evet, ha gayret arkadaşlar...
galiba kafanız biraz karışık gibi geliyor bana...
bi arkadaşımız ismi telaffuz etmiş olsa da, şööle detaylı bir neden ile beraber yazmasını bekleyirum! :D

BthnYlmz09

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Muhabbet Tellalı mı?

'''''Bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum... Bana kalırsa ya Alev Hanım yalan söylüyor ya da Kenan Bey doğruyu...''''''''

Buradan çıkardım ben ama bilemiyorum..

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
@|SeYYaH| Eyvallah abi Soru
Bir kral halktan birine oyun oynamaya karar vermiş ve bunu bir odaya koymadan önce ona şunu söylemiş.Seni bir odaya koyucaz ve burda iki kapı olacak ve başlarında da iki cellat.Kapılardan birisi senin kurtuluşuna açılacakken diğeri ise senin ölüm kapın olacak.Bu cellatlardan birisi her zaman doğruyu birisi ise her zaman yalan söyler.Bu cellatlar hangi kapının doğru olduğunu biliyorlar ve senin bir soru sorma hakkın var demiş.Bunun üzerine adam bu kişilerden birine soruyu sorarak odan çıkmış soru nedir ?

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Bir kral halktan birine oyun oynamaya karar vermiş ve bunu bir odaya koymadan önce ona şunu söylemiş.Seni bir odaya koyucaz ve burda iki kapı olacak ve başlarında da iki cellat.Kapılardan birisi senin kurtuluşuna açılacakken diğeri ise senin ölüm kapın olacak.Bu cellatlardan birisi her zaman doğruyu birisi ise her zaman yalan söyler.Bu cellatlar hangi kapının doğru olduğunu biliyorlar ve senin bir soru sorma hakkın var demiş.Bunun üzerine adam bu kişilerden birine soruyu sorarak odan çıkmış soru nedir ?
kafkada da buna benzer şeyler vardı :)

Reaksiyon puanı
10,315
Muhabbet Tellalı mı?

'''''Bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum... Bana kalırsa ya Alev Hanım yalan söylüyor ya da Kenan Bey doğruyu...''''''''

Buradan çıkardım ben ama bilemiyorum..

Evet sevgili batuhan, isim olarak katili doğru buldun. tebrik ederim.

sorunun detay olarak çözümüne gelirsek:

İlk olarak saptamamız gereken, Hatice Hanımın yalan söylemediği. Çünkü yalan söylemiş olsaydı ifadesi doğru olurdu.

Yani doğruyu söylüyordu ve Oruç Beyle Aytekin Beyin ya her ikisi birden yalan söylüyorlardı. yada tam tersine gerçeği.

Oruç Beyin yalan söylediğini varsayarsak, Kenan Beyle Alev Hanım yalan söylüyorlar demektir.

Bu da Aytekin Beyin "ya Alev Hanım yalan söylüyor, ya da Kenan Bey doğruyu" ifadesini doğruluyor.

Öyleyse Oruç Beyin İfadesi yanlış, Aytekin Beyin ifadesi ise doğru olmalıydı. Oysa bunu böyle olmadığını başta görmüştük. Demek ki Oruç Beyin ifadesi doğruydu ve Kenan Bey veya Alev Hanımdan birinin ifadesinde gerçek katil belirtilmişti.

Kenan Beyin yalan söylediğini varsayarsak, Alev Hanım doğru söylüyor demektir. Oysa bu da Aytekin Beyin ifadesi ile çelişiyor. Çünkü Aytekin Bey "ya Alev Hanım yalan söylüyor, ya da Kenan Bey gerçeği" demişti.

Sonuç olarak, Aytekin Beyin ifadesi de Oruç Beyin ifadesi gibi doğru olduğundan, Alev Hanım yalan söyleyen kişiydi. Kenan Bey de doğruyu söylüyordu. Ve Katil muhabbet tellalıydı.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Lütfen i unuttun ? :D

Abi ben orta okulda duymuştum bir yerden alıntı değildir :)
alıntı değil ya. hikayesinde buna benzer şeyler vardı demek istedim. kapılar bekçiler vs :)
soru güzel :D

Reaksiyon puanı
10,315

sevgili @Doc. bugün kafam çok yoruldu. kısmetse biraz yarın kafa yorarız.
yarına kadar birileri çözecektir inşaallah!...
laughing.gif

ama soru çok güzel, kaliteli... de,
bizim aklımız ona basar mı şimdilik bişey diyemem. :)

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
sevgili @Doc. bugün kafam çok yoruldu. kısmetse biraz yarın kafa yorarız.
yarına kadar birileri çözecektir inşaallah!...
laughing.gif

ama soru çok güzel, kaliteli... de,
bizim aklımız ona basar mı şimdilik bişey diyemem. :)

Estağfurullah abi biraz zor bir sorudurda biraz kafa patlatmak lazım eminim çıkar biri bizdeki o ışığı görebiliyorum :D

BthnYlmz09

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Evet sevgili batuhan, isim olarak katili doğru buldun. tebrik ederim.

sorunun detay olarak çözümüne gelirsek:

İlk olarak saptamamız gereken, Hatice Hanımın yalan söylemediği. Çünkü yalan söylemiş olsaydı ifadesi doğru olurdu.

Yani doğruyu söylüyordu ve Oruç Beyle Aytekin Beyin ya her ikisi birden yalan söylüyorlardı. yada tam tersine gerçeği.

Oruç Beyin yalan söylediğini varsayarsak, Kenan Beyle Alev Hanım yalan söylüyorlar demektir.

Bu da Aytekin Beyin "ya Alev Hanım yalan söylüyor, ya da Kenan Bey doğruyu" ifadesini doğruluyor.

Öyleyse Oruç Beyin İfadesi yanlış, Aytekin Beyin ifadesi ise doğru olmalıydı. Oysa bunu böyle olmadığını başta görmüştük. Demek ki Oruç Beyin ifadesi doğruydu ve Kenan Bey veya Alev Hanımdan birinin ifadesinde gerçek katil belirtilmişti.

Kenan Beyin yalan söylediğini varsayarsak, Alev Hanım doğru söylüyor demektir. Oysa bu da Aytekin Beyin ifadesi ile çelişiyor. Çünkü Aytekin Bey "ya Alev Hanım yalan söylüyor, ya da Kenan Bey gerçeği" demişti.

Sonuç olarak, Aytekin Beyin ifadesi de Oruç Beyin ifadesi gibi doğru olduğundan, Alev Hanım yalan söyleyen kişiydi. Kenan Bey de doğruyu söylüyordu. Ve Katil muhabbet tellalıydı.

Oyle de boyle de bildim. Odul ne? :D

Reaksiyon puanı
10,315

evet, bu soruyu bilen biri çıkmadı anlaşılan.
aslında daha evvelinden bu soruyu bi yerlerden hatırlıyorum, ne ki uzun zaman geçmiş, cevabını hatırlayamadım bi türlü.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Ben cevabı biliyorum ama şu an işte yogun olduğumdan yazamıyorum. Beklerseniz 1 saate molam var. Yazarim.

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
evet, bu soruyu bilen biri çıkmadı anlaşılan.
aslında daha evvelinden bu soruyu bi yerlerden hatırlıyorum, ne ki uzun zaman geçmiş, cevabını hatırlayamadım bi türlü.
Cevabi veriyim ozaman abi:
Diğer kişiye sorsam bana doğru kapı olarak hangisini gösterirdi ? Sorusunu sorarak aldığı cevavabın tersini uygulayarak çıkmıştır.Açıklama ise:
Eğer doğru söyleyen kişiye sormuş olsa yalancının yanlış kapıyı göstericeğini bildiği için yanlış kapıyı göstermiş olur.
Eğer yalan söyleyen kişiye sormuş olsa da doğrucunun doğru kapıyı göstereceğini bildiği ve kendisi her zaman yanlış cevabı vereceği için yine yanlış kapıyı gösterecektir.

Reaksiyon puanı
10,315
Cevabi veriyim ozaman abi:
Diğer kişiye sorsam bana doğru kapı olarak hangisini gösterirdi ? Sorusunu sorarak aldığı cevavabın tersini uygulayarak çıkmıştır.Açıklama ise:
Eğer doğru söyleyen kişiye sormuş olsa yalancının yanlış kapıyı göstericeğini bildiği için yanlış kapıyı göstermiş olur.
Eğer yalan söyleyen kişiye sormuş olsa da doğrucunun doğru kapıyı göstereceğini bildiği ve kendisi her zaman yanlış cevabı vereceği için yine yanlış kapıyı gösterecektir.

evet ya, gayet mantıklı bir yöntem.
akıl böyle bişey işte. Allah Tealanın insana bahşettiği en büyük zenginlik ve armağan.