Akıl Oyunları

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
evet ya, gayet mantıklı bir yöntem.
akıl böyle bişey işte. Allah Tealanın insana bahşettiği en büyük zenginlik ve armağan.
Çok şükür vallahi abi en büyük armağanimiz.Birde düzgün kullanmayi becerebilsek çok güzel olacak. Biraz zor bir soruydu çok düşünmüştüm üzerinde ama mantıklı bir cevabı var hakkaten :)

Reaksiyon puanı
10,315
Soru 1) Doğru cevap şıkkı C olan ilk soru hangisidir?

A) S2 B) S1 C) S3

Soru 2) İlk sorunun doğru şıkkı hangisidir?

A) B B) A C) C

Soru 3) Bu soruya kadar çıkmayan şık hangisidir?

A) A B) B C) C

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
SORU 1 B şıkkı Soru 2 A şıkkı Soru 3 te C şıkkı şeklinde olması lazım

Reaksiyon puanı
10,315
SORU 1 B şıkkı Soru 2 A şıkkı Soru 3 te C şıkkı şeklinde olması lazım

[MENTION=254548]Doc.[/MENTION] bu sorunun cevabını Allahu alem ben de bilmiyorum. rastgele aldığım bir soruydu, verilen cevaplara baktım da, hiçbir surette net bir kanıya varılamamış. herkes ayrı ayrı farklı farklı cevaplar vermiş. sonucuna net olarak ulaşılamamış ender sorulardan biri yani. iyisi mi biz başka bir soruya geçelim. ama net olarak çözüme ulaşacak biri varsa da umarım bizi aydınlatır.

İki dost yıllar sonra karşılaşır ve şöyle bir sohbet geçer aralarında. Biri diğerine senin üç tane çocuğun vardı, onlar kaç yaşında diye sorar, o da yaşlarının çarpımı 36 der. Adam çocukların yaşını bulamaz. Diğeri bir ipucu daha verir. Yaşlarının toplamı senin kapı numaran der. Adam yine bulamaz. Sonra bir ipucu daha verir, çocuklardan büyük olanın saçları sarı gözleri ela der ve adam çocukların yaşlarını bulur. Adam çocukların yaşlarını nasıl bulmuştur?

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
@Doc. bu sorunun cevabını Allahu alem ben de bilmiyorum. rastgele aldığım bir soruydu, verilen cevaplara baktım da, hiçbir surette net bir kanıya varılamamış. herkes ayrı ayrı farklı farklı cevaplar vermiş. sonucuna net olarak ulaşılamamış ender sorulardan biri yani. iyisi mi biz başka bir soruya geçelim. ama net olarak çözüme ulaşacak biri varsa da umarım bizi aydınlatır.

İki dost yıllar sonra karşılaşır ve şöyle bir sohbet geçer aralarında. Biri diğerine senin üç tane çocuğun vardı, onlar kaç yaşında diye sorar, o da yaşlarının çarpımı 36 der. Adam çocukların yaşını bulamaz. Diğeri bir ipucu daha verir. Yaşlarının toplamı senin kapı numaran der. Adam yine bulamaz. Sonra bir ipucu daha verir, çocuklardan büyük olanın saçları sarı gözleri ela der ve adam çocukların yaşlarını bulur. Adam çocukların yaşlarını nasıl bulmuştur?
İlk sorun için doğru cevabı verdiğimi düşünüyorum tam açıklamasını yapabilirimde 2. soruyu düşündün ama bulamadım birşey :)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
cevabı buldum ama hırsızlık yaptım. adamlarda ne mantık varmış yahu demekten alıkoyamıyorum kendimi... :D

BthnYlmz09

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Iki dost yıllar sonra karşılaşır ve şöyle bir sohbet geçer aralarında. Biri diğerine senin üç tane çocuğun vardı, onlar kaç yaşında diye sorar, o da yaşlarının çarpımı 36 der. Adam çocukların yaşını bulamaz. Diğeri bir ipucu daha verir. Yaşlarının toplamı senin kapı numaran der. Adam yine bulamaz. Sonra bir ipucu daha verir, çocuklardan büyük olanın saçları sarı gözleri ela der ve adam çocukların yaşlarını bulur. Adam çocukların yaşlarını nasıl bulmuştur?

Valla simdi bi mantik yurutucem de sacma da olabilir :D YILLAR sonra bulusmuslar. Cocuklar en az 2 yasinda.

2*3*6=36 2+3+6=11

3*3*4=36 3+3+4=10

Kapi numarasi 10 yada 11. Kapi numarasini bildigi icin yaslarini bulmustur..

Fena salladim :D

- - - Mesaj Güncellendi - - -
[MENTION=254548]Doc.[/MENTION] Help Plss.! :D

Reaksiyon puanı
10,315
cevabı buldum ama hırsızlık yaptım. adamlarda ne mantık varmış yahu demekten alıkoyamıyorum kendimi... :D

çalıntıda olsa yaz [MENTION=47793]evowinds[/MENTION], bakalım ne gösterecek.
[MENTION=284994]BthnYlmz09[/MENTION], güzel bir mantık yürütmüşsün gardaşlık, ha gayret... yolun doğru, biraz daha düşünerek yazarsan mutlaka sonuca ulaşacaksın, eminim bundan.
[MENTION=81135]Ahbârî[/MENTION], [MENTION=254548]Doc.[/MENTION] kabul, çok zor bir soru... ne ki bu mantık sorusu işte, tırmalıyor insan beynini. belli ki geç saatte girmişsiniz buraya, dingin ve asude bir kafayla düşünebilirseniz saksı çalışmaya başlar eminim! :D

BthnYlmz09

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bence yaslar 2,3 ve 6. Cok dusundum boyle ama nasil aciklayacagim bilmiyorum. :D Dusunuyorum mantikli gelen seyler sonra mantiksiz geliyor :D

Reaksiyon puanı
10,315
Bence yaslar 2,3 ve 6. Cok dusundum boyle ama nasil aciklayacagim bilmiyorum. :D Dusunuyorum mantikli gelen seyler sonra mantiksiz geliyor :D

yarın eğer fırsat bulabilirsem bu sorunun cevabını yazmağa çalışacağım. ama eğer sakin bir kafayla düşünebilirseniz mutlaka ilhamlar gelecektir, hiç şüphem yok.

BthnYlmz09

Profesör
Reaksiyon puanı
5
En kisa zamanda bekliyorum cevabi :D

Olmadi bana pm at. Kafayi yemiyim :D

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Valla simdi bi mantik yurutucem de sacma da olabilir :D YILLAR sonra bulusmuslar. Cocuklar en az 2 yasinda.

2*3*6=36 2+3+6=11

3*3*4=36 3+3+4=10

Kapi numarasi 10 yada 11. Kapi numarasini bildigi icin yaslarini bulmustur..

Fena salladim :D

@Doc. Help Plss.! :D

Çok doğru yere temas etmişsin arkadaşlarla oyundayım bitsin hemen bakıcam tebrik ediyorum yolun yarisindan fazlasini kat etmişsin ama çözümünü incelemedim doğru olsaydı abim söylerdi heralde bakarız buluruz heralde :D

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
[MENTION=129454]|SeYYaH|[/MENTION] hocam,
Ben kendi kendime geldiğim yere kadar yazayım. Sonra da gerisine bakarız.
Üç çocuğun yaşları çarpımı x.y.z =36 Elimizdeki tek matematiksel veri bu. Sonra çarpımları 36 olan sayıları yazıyoruz yani çarpanlarına ayırıyoruz.
36=1 - 2 - 3 - 4 - 6 - 9
4 - 6 ve 9 kendi aralarında 2x2, 2x3 ve 3x3 olarak ayrılabilir.

Gerisi ise detay, Sherlock Holmes lük gerektiriyor. :D
1- Yıllar sonra olduğu için en az 2 yıl geçmiş olması gerekiyor.
2- 3 çocuk olduğunu bilmek demek çocuk yaşlarını şu sıraya sokabilir : 2-3-4
3- Çocuklardan büyüğü dediği için orada da bir trick var, en büyüğü dememiş bu da iki çocuğun yaşlarının aynı olduğunu yani ikiz olduklarını gösteriyor.
4- Geriye ikisi aynı biri farklı üç sayının çarpımı kalıyor bunu da şöyle deneyebiliriz:
2x2x9=36 başka da bir kombinasyon bu cevabı vermiyor.

Reaksiyon puanı
10,315
@|SeYYaH| hocam,
Ben kendi kendime geldiğim yere kadar yazayım. Sonra da gerisine bakarız.
Üç çocuğun yaşları çarpımı x.y.z =36 Elimizdeki tek matematiksel veri bu. Sonra çarpımları 36 olan sayıları yazıyoruz yani çarpanlarına ayırıyoruz.
36=1 - 2 - 3 - 4 - 6 - 9
4 - 6 ve 9 kendi aralarında 2x2, 2x3 ve 3x3 olarak ayrılabilir.

Gerisi ise detay, Sherlock Holmes lük gerektiriyor. :D
1- Yıllar sonra olduğu için en az 2 yıl geçmiş olması gerekiyor.
2- 3 çocuk olduğunu bilmek demek çocuk yaşlarını şu sıraya sokabilir : 2-3-4
3- Çocuklardan büyüğü dediği için orada da bir trick var, en büyüğü dememiş bu da iki çocuğun yaşlarının aynı olduğunu yani ikiz olduklarını gösteriyor.
4- Geriye ikisi aynı biri farklı üç sayının çarpımı kalıyor bunu da şöyle deneyebiliriz:
2x2x9=36 başka da bir kombinasyon bu cevabı vermiyor.

tebrikler @evowinds, harikasın abim.
vallahi şapka çıkardım, ulaştığın sonuç nihai sonuçtur.
yahu bir önceki gün bi dünya dolusu soru halledildi, bu soru ise tek başına tam bir günü aldı.
bu arada sevgili @BthnYlmz09, bu soruyu senin de mutlaka halledeceğinden eminim. doğru bir yöntemle de ilerledin, ama finişe evowinds ulaştı, diğer soruda varış noktasına ilk gelenlerden olacağından kuşkum yok. :)

bankamatiğin çalışmadığı bir gün... müşteri parasını vezneden alıyor. ne ki, veznedarın kafası o gün çok karışık olduğundan kağıtta yazılı miktarda lira yerine kuruş, kuruş yerine lira veriyor. İşi biten müşteri aldığı paraya bakmaksızın bankadan çıkıyor. Çarşıda 5 kuruşluk küçük bir şey aldıktan sonra aklına cebindeki parayı kontrol etmek geliyor, ve...

Cebinde 5 kuruş harcandıktan sonra alması gereken esas paranın 2 katı para kaldığını görüyor.

Acaba alması gereken gerçek para kaç lira, kaç kuruştu?

ipucu yardım: ilk kısım için örneğin alacağı 15 lira 35 kuruş olsun. bankadan 35 lira 15 kuruş alıyor. 2. kısım için ayrıntı 5 kuruş harcandıktan sonra ilk orjinal olması gereken paranın 2 katı kalıyor.

evet sevgili babayiğitler, aslında bu bir matematik sorusu, kolay halledeceğinizden eminim.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
tebrikler @evowinds, harikasın abim.
vallahi şapka çıkardım, ulaştığın sonuç nihai sonuçtur.
yahu bir önceki gün bi dünya dolusu soru halledildi, bu soru ise tek başına tam bir günü aldı.
bu arada sevgili @BthnYlmz09, bu soruyu senin de mutlaka halledeceğinden eminim. doğru bir yöntemle de ilerledin, ama finişe evowinds ulaştı, diğer soruda varış noktasına ilk gelenlerden olacağından kuşkum yok. :)

bankamatiğin çalışmadığı bir gün... müşteri parasını vezneden alıyor. ne ki, veznedarın kafası o gün çok karışık olduğundan kağıtta yazılı miktarda lira yerine kuruş, kuruş yerine lira veriyor. İşi biten müşteri aldığı paraya bakmaksızın bankadan çıkıyor. Çarşıda 5 kuruşluk küçük bir şey aldıktan sonra aklına cebindeki parayı kontrol etmek geliyor, ve...

Cebinde 5 kuruş harcandıktan sonra alması gereken esas paranın 2 katı para kaldığını görüyor.

Acaba alması gereken gerçek para kaç lira, kaç kuruştu?

ipucu yardım: ilk kısım için örneğin alacağı 15 lira 35 kuruş olsun. bankadan 35 lira 15 kuruş alıyor. 2. kısım için ayrıntı 5 kuruş harcandıktan sonra ilk orjinal olması gereken paranın 2 katı kalıyor.

evet sevgili babayiğitler, aslında bu bir matematik sorusu, kolay halledeceğinizden eminim.

31 lira 63 kuruş

Reaksiyon puanı
10,315
31 lira 63 kuruş
[MENTION=142972]tambjk[/MENTION], kendini pek göstermesen de bu sahada mahir olduğun anlaşılıyor abim.
tebrikler, evet aynen, verdiğin sonuç tam ve kesin.
teşekkürler sevgili [MENTION=284994]BthnYlmz09[/MENTION] verdiğin katkılar için.
merak edenler için detaylı çözümünü de ben sunayım.

A lira b kuruş alması gereksin.. bunun yerine b lira a kuruş alıyor ve 5 kuruş harcıyor. yani denklem;
2a+2b = b+a-5

burada kuruş toplam mantığından
2a+1 + 2b-100 = b + a-5

şimdi esas denkleme geçelim
2a +1 = b
2b -100 = a-5

bu denklem çözüldüğünde a = 31 b = 63 çıkar

yani 31 lira 63 kuruş

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Aynen 31 Lira 63 Kurus..

31.63*2=63.26+5 kurus 63.31

Sağlamasını dedem de yapar:)

@tambjk, kendini pek göstermesen de bu sahada mahir olduğun anlaşılıyor abim.
tebrikler, evet aynen, verdiğin sonuç tam ve kesin.
teşekkürler sevgili @BthnYlmz09 verdiğin katkılar için.
merak edenler için detaylı çözümünü de ben sunayım.

A lira b kuruş alması gereksin.. bunun yerine b lira a kuruş alıyor ve 5 kuruş harcıyor. yani denklem;
2a+2b = b+a-5

burada kuruş toplam mantığından
2a+1 + 2b-100 = b + a-5

şimdi esas denkleme geçelim
2a +1 = b
2b -100 = a-5

bu denklem çözüldüğünde a = 31 b = 63 çıkar

yani 31 lira 63 kuruş

Paslandık hocam, arada böyle beyin jimnastikleri iyi oluyor.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
970917_591813580838969_1409136454_n.jpg

Reaksiyon puanı
10,315
Kaza anonsunun duyulmasıyla birlikte trafik ekibi ve ambulans olay yerine aynı anda varır. İki aracında sürücüsü ağır yaralıdır. Olay yerinde inceleme başlatan polis ilginç bir durumla karşılaşır. Sürücüleri kaza geçiren araçlarda bir çizik dahi yoktur.

Acaba bu nasıl olmuştur?

Not: Bu olay gerçekten yaşanmıştır.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Kaza anonsunun duyulmasıyla birlikte trafik ekibi ve ambulans olay yerine aynı anda varır. İki aracında sürücüsü ağır yaralıdır. Olay yerinde inceleme başlatan polis ilginç bir durumla karşılaşır. Sürücüleri kaza geçiren araçlarda bir çizik dahi yoktur.

Acaba bu nasıl olmuştur?

Ambulans ve trafik ekibi çarpışmış olabilirler mi? :)

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346

Acaba bu nasıl olmuştur?

ikisi de hava sıcak diye yolda kafaları camdan çıkarıp tokuşturmuş olabilirler mi :D temel fıkrası diye biliyordum bunu :D

BthnYlmz09

Profesör
Reaksiyon puanı
5
SURUCULERI kaza geciren arac. Arac kaza gecirmemis ki. Suruculer gecirmis kaza. Baska bi'sey olmus. Kelime oyununu buldugumu dusunuyorum ama... :D

Reaksiyon puanı
10,315
epey kafa yorduğunuz belli... bu yaşanmış bir olay olduğu için tabii sonucu da bilinen bişey. daha fazla uzatmadan yazalım.

Hava o gün çok sislidir. iki sürücü önlerini görebilmek için kafalarını pencereden çıkartmışlardır. karşı şeritlerden gelen bu iki aracın sürücüleri sisten dolayı birbirlerini fark edemeyince kafaları birbirine çarpmış ve kopmuştur.

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Arkadaş şu işe bak fıkra mıkra ayağına @Ahbârî gene bildi ya.. :)

Bu arada ne korkunç kazaymış öyle..

Kafa tokuşturarak kafa koptuğuna göre çok hızlı mı gidiyorlarmış acaba..