Yeni bir işletim sistemi yapmak için neler yapılmalı?

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
Arkadaşlar,
Ben işletim sistemi yapmıcam. ama başka projelerim var. Web Site projeleri. Size göre tabiki biz google'ı geçemeyiz.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
"hello world" de sıkıldı bıraktı işi :)

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
Başka bir projem var. Merak etmeyin siteyi yapayım patenti alayım o zman alın işte yaptım ben yaptım dicem. Bekleyin. Haaa yapamam belki ama denicem arkadaşlar denicem. Edison ampulu ha deyince yapmadı. değil mi?

Sword.q

Profesör
Reaksiyon puanı
25
[MENTION=283776]halil007[/MENTION] onlarca mesajı okuyamadım ama bir bilgisayar mühendisi olarak kısa bir özet geçeyim işletim sistemleri ile ilgili. öncelikle ios androis windows linux gibi bir genelleme yapmak bence yanlış. sen önce hangi platformda çalıştıracaksın bu sistemi. onu bilmek gerek. ondan sonra olmazsa olmaz makina dilini bilmen gerekir. buda kusuruma bakma ama her babayiğidin harcı değildir. sıfırdan yazmak demek bir platformun tüm bileşenlerinin birbiriyle nasıl haberleştiğini dahada önemlisi en ince detayına kadar nasıl çalıştığını bilmek demektir. sonuçta işletim sistemi demek verilen komutları makinanın anlayacağı şekilde yorumlamasını sağlayan ara bir platformdur. eğer bunuları bilen bir ekibin yoksa bu işe bulaşma çünkü yaptığın iş dos gibi bir sistem yazmaya benzemez tek başına yapasın. windows 7 işletim sistemi assambly(makina dili) hariç 80 milyon satırdan fazla kod içerir. buda ince bir bilgi sana. şimdi kolay gelsin..

S

SDN Okuru

SDN Okuru
kardes ben microsoft istanbulda calısıom.
yapman için ilk garaj kiralaman lazım :D
millet hep garajda apıyor :D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Yaz abicim yaz, sabırlıysan ve yeterliysen yazarsın, ama en fazla dos gibi bir işletim sistemi yazarsın ki yıllar önce yazmış bir arkadaşla tanışmıştım internetten, yazılmıyor değil yani. Peki şimdi ne mi yapıyor? Beden eğitimi öğretmenliği yapıyor. Çünkü dünya senin düşündüğün gibi bir yer değil. Bir ara linux araçlarıyla flash diske asm ve c++ ile bir açılış kodu yazdım çok keyifliydi ama orda tadında bıraktım şimdi herkes gibi web sitesi yapıyorum çünkü tekrarlıyorum dünya senin zannettiğin gibi bir yer değil. Siz google'un facebook'un garajda yazıldığı steve jobs'ın kodları kendi yazdığı zannıyla yaşamaya devam edin. Senin gibi benim gibi ülkesine dünyaya faydalı olmaya çalışanların sonu yenilgidir. CIA tarafından destek görmeyen, şeytanla pazarlık yapmayan, gözünü dünya bürümemiş ve bankada milyon dolarları olmayan kimse sıfırdan bir başarıya ulaşamaz. İstisnalar var diye ümitlenme gerçeği kabullen sadece. Sırf sana değil, bu yaşlarda böyle hayallere dalan herkese bu öğüdüm. İstanbul'u sen fethetmedin Osmanlı hanedanından gelmiş biri işgal etti. Büyük yerlere gelmiş Türk zannettiklerin aslında Türk değil Rum yada Ermeni, çünkü Türkler bu topraklarda sadece asker olarak kullanıldı. Senin en fazla gelebileceğin makam Microsoft'ta Siemens'de bir iş bulmaktır. Yada onlar benim düşmanım diyorsan en güzeli Tübitak'ta Pardus gibi bir sisteme katkıda bulunmaktır. Peygamberlik bile İbrahim'den sonra hep aynı soydan geldi düşün bir. İnsanlar bu Binary / ikili (0/1) çalışan bilgisayarlara bağımlı iken biz bunun eksikliklerini ve yanlışlarını farkedip üçlü (-1/0/1) sayı sistemi ile çalışan yep yeni bilgisayarlar geliştirmeye adamıştık kendimizi. Yeryüzündeki ve gökyüzündeki bütün dijital devrelerin çöpe atılması demek. IBM'e gidildi başka yerlere gidildi gel abi yapalım sizi de yarı yarıya ortak mı edelim dediler? Kibarca ilgilenmediler ve aslında anlamadılar. Gel gelelim ne sermayemiz, ne üretim tesisimiz, ne yazılım araçlarımız, ne geçmişten gelen birikimimiz, ne de vasıflı elemanımız olmadığı için rafa kaldırdık. Sahip olduğumuz tek şey iyi niyetimiz ve inancımızdı. Ondan sonra yılmadım başka bir projeye geçtim. Çocuklar için Türkçe programlama dili tasarladım. Sanayi bakanlığına destek için başvurduk, altyapısında Üçlü sayı sistemi desteği de verecektim. Sonuç? Daha önemli(!) projeler hak kazandı biz yalnız bırakıldık. Ben de sırf başladığım işi bitirmiş olmak için bazı özelliklerinden vazgeçip C# da bir derleyici yazdım öyle dolabımda cd'de duruyor kimseye faydası yok. İş adamı bulayım da bana destek olsun desen sana sadece senin emeğin üzerinden daha fazla zengin olma gözüyle bakacaktır. Zannetme ki kazandığı paranın millete faydası olacak. Dünya bu gerçekler üzerine kurulu. Belki çok karamsar belki tam olarak böyle değil ama ben çabaladım ve bu noktaya vardım. Amaç kendini kanıtlamak kendini tatmin etmekse hello world yeter. Yok ben kahraman olacam büyük işler başaracağım diyorsan üzgünüm ama yanlış yola sapmışın. Yok amacım aslında hayırlı olmak diyorsan karnını doyur kaderine razı gel insanlara hizmet et göç git. Bu dünya aldatıcı bir geçimlilikten başka birşey değil abim. Başarılı olmak yükselmek kendini bozmakla alakalı. İblis İsa'ya dünya devletlerinin egemenliğini teklif ettiğinde İsa reddetti. Allah korusun böyle çok farklı bir proje yapsan bir de başarılı olsan ya senin kendini bozmandan yada projeni satın alanların daha da güçlenmesinden korkarım. Allah senin elinden tutmuyorsa bil ki bildiği vardır. Elinden tutanlar dünyada kendilerine imkan verilenlerse bilki sana zararları olacaktır. Hayallerini cennete sakla dostum. Dünya hiç düşündüğün gibi bir yer değil. O yüzden gidişatını amaçlarını tercihlerini değiştir. Kendine başka bir yol başka bir misyon seç. Sana bunu tavsiye ederim. Benzer serüvenlere dalan herkese.

hulusi98

Asistan
Reaksiyon puanı
8
başarırsın inşallah diyorum ama çok zor işler bunlar küçük küçük geliştire geliştire olur diyim.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Benimde aklıma esti araştırım bakim dedim İşletim sistemi nasıl yazılır nabılır :D okudum yazılanları vazgectim yemin ederim :D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bende bilgisayar ile ilk tanıştığım yıllarda hep bunu merak ettim.
NASIL YAPIYORLAR!

Yıl: 1996, 80x386 makinalar var önümüzde. Basit bir sistem (Daha iyileri var tabiki ama bizim okulda yok) zamanımızın çoğu ms-dos işletim sisteminde geçiyor. Windows 3.1 de var ama genelde kimse kullanmaya tenezzül etmiyor. Çünkü internet yok, sadece paint ve soliter ilgimizi çekiyor. Basit bir editörde basic kodları yazıyoruz ve kendimizce eğleniyoruz. Daha sonra turbo pascal'a geçince bu bizim için büyük bir devrim oldu. O günden beri hep hayalim bir işletim sistemi tasarlamaktı. Fakat basit bir hesap makinesi yaptığımda bile onlarca hata ve problemle karşılaşıyordum. Bunun ne kadar zor olduğunu o zamnlar anlamıştım ama peşini bırakmadım. Şimdiki gibi bilgili insanlar ve internette kaynaklar olmadığı için bizim için karanlık bir dünya idi. O günden bu güne hiç programlamadan kopmadım. Geçen zamnda bilgimiz arttı ve araştırma şansımız daha da çok. Şu anda çok zor olduğunu bildiğim halde tekrar heveslendim. Sistemin çalışma prensiplerini biliyorum, zor olan zaman kavramı! Bir web sitesi oluşturarak buradan çalışmalarımı yansıtacağım...

Sistemi tasarlamak için;

+ Bilgisayar sistemlerinin(Donanım) çalışma prensiplerini bilmek gerekir.
+ İşlemci mimarisi ve Korumalı mod çalışma prensiplerini bilmek gerekir.
+ İyi derecede assambly bilmek gerekir.
+ İyi derecede C/C++ bilmek gerekir.
+ Tabii birazda yetenek :)

Her şeye sıfırdan başlayacağız.
Sistemi ilk başlatma ve bazı donanım erişim işlemlerini tasarlarken assembly kullanacağız.
Sistem çekirdeğini tasarlarken daha rahat çalışabileceğimiz C/C++ kodlamasını kullanacağız.
C/C++ bir çok fonksiyonunu işletim sisteminden yararlanarak çalıştırır. Bu yüzden şu anki sisteminizdeki gibi direk kodlar yazamayız. Örneğin: s=new Sinif(); şeklinde bir kullanımla bellekten yer tahsis ederiz. Ama bellekten yer tahsis edecek olna aslında işletim sistemidir. Yani bir kısır döngü gibi görünüyor.

GÖRÜŞMEK ÜZERE :)
Mustafa KURAL

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bence inanlarla burada boğuşup vakit kaybedeceğine c programlamasına başla
başlaması,öğrenmesi çok kolay en kötü 4 saat içinde kendi programlarını yazarsın ha bu arada
işletim sistemi yazmak için makine dili bilmen gerekir onun içinde işlemcilerin transistörlerinin kapasitans yeteneğini,devrelerini,
101010 dilini,matematik özellikle mantık türev integral modüler aritmetik vb konuları bilmen gerekir...dahi olsan bile ömrün yetmez işine torunların devam eder herhalde

S

SDN Okuru

SDN Okuru
hepiniz haklısınız bende bu işlere çok meraklıyım daha doğrusu meraklıydım kısa film çekip youtubeye koydum birkaç arkadaşta bana katıldı şu anda carsoft diye küçük bir işletim sistemimiz var inanınca oluyo ilk başta benimde böyle sözlerle hevesim kırılmıştı ha bu arada işletim sistemini internetten indirebilirsiniz

S

SDN Okuru

SDN Okuru
%0 hariç her ihtimal gerçekçidir. Ancak kendine bu denli güvenen insanlar %0.0000001 in peşinden koşarlar sizin gibi heves kıranlar, boş konuşanlar değil. Bu işe ilk başladığımda 5 yıl önce "Sen ne anlarsın l*n" dendi bana 2 yıl sonra "3d oyun yapmak çok zor dendi. Oysa bugün o söylenenleri duysaydım suan hiçdim fakat duymadım. Şuan 3d oyun yazacak bilgiye sahibim. Arkadaşımda bu insanları dinlemez çalışırsa, bigün belkide kuruduğu şirkette personel olursunuz boş konuşanlar. Sözün doğrusu %0 hariç, hiç bişey imkansız değildir. Şuan ben de kendi işletim sistemim üzerinde çalışıryorum. Başarılar kardeşim. Önerim kendi işletim sistemini yaparsın. Windows tabanlı yaparsın, Linux tabanlı yaparsın ama, ortaya karışık bi taban yaparsan uygulamaları bütün tabanlarda açabilisen işte başarıyı yakalarsın. Eğer bunu istiyosan kendine gerçekten güveniyosundur. Başarılar.

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Arkadaş birisi kitlesin şu konuyu her önüne gelen bişey yazıyor, yok yaparsın, yok ben yaptım, yok senin hevesini kırarlar...

Boş işler bunlar elin gavuru yapmış işte rahat mı batıyor alın kullanın.
Varsa aranızda ben daha iyisini yaparım diyen (windowsu, Linux'u modifiye edip CD hazırlamaktan bahsetmiyorum onu artık ilk öğretimi bitirenler yapıyor) gitsin yapsın sonra ben bunu yaptım diye paylaşsın.

Bu işlerle uğraşam forumlar var, web siteleri var, blog lar var gidin orada takılın.

Yok hevesini kırıyoruz da yok siz ne anlarsınız da bilmem ne. Bi siz çok biliyorsunuz zaten !

S

SDN Okuru

SDN Okuru
mesela android java dan dönüştürme ile yapılmış yani yeni bir işletim sistemi değil .apk uzantılı bir dosyayı winrar ile aç için metainf klasörü ve benzer dosyalar var

umutaltdag

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
kötümserler forumu burası :D
tamam zor bişey kolay değil herkez haklı ama yapamazsın ole şey olur mu diyeceğinize

bazı hocalar gibi evet kardeşim yapılabilir ama aşırı bilgi var dersen

ama bencede kardeşim sen ne içtin,tamam yapılır,öğrenirsin yaparsın ama ''ben bi başlayayım sonra reklamlar falan bi bütçem olacak ekip kurcam'' diyemezsin halı sahaya maça mı gidiyorsun ne ekibi mahalle takımı mı bu

öğren üniversite falan oku yani bence oku olmadı kurs al sen yaparsan ben yaparsam nolur üniversitelilerin hali ...? :D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
arkadaşlar ben kendi işletim sistemimi yaptım ve kullanıyorum,halil ile dalga geçenler utansın 7/24 facebokk'ta geziceklerine çalışın biraz,bu sitem benim 5 ayımı aldı gece gündüz çalıştım ve başardım,inş yazında microsoft'a yaptığım bir program var onu sunucam ,kimseyle dalga geçmeyin çünkü aly konusu zaten sizsinizdir. ;)

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
senin gibi milyonlarca çocuk var.onu yapabilirmiyim bunu yapabilirmiyim.he evladım yaparsın.

sen ne yaptin, hangi muhtesem yazilimi yazdin da bu sekilde konusma hakkini elde ettin? tenkit kolay icraat guctur bunu o kafana sok. kimsenin sevkini ve azmini kirmaya hakkin yok.

ayrica uslubuna dikkat et cocuk ve evladim gibi terbiyesiz ifadeler kullanma.

Arkadasim senide tebrik ediyorum. boyle birseyi dusunmen bile yeterli basaramasan da olur. Ama gonlumden basarman gecer elbet en azindan bunun gibi damdan dusme mesaj yazanlara inat.
Basarilar...

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
sen ne yaptin, hangi muhtesem yazilimi yazdin da bu sekilde konusma hakkini elde ettin? tenkit kolay icraat guctur bunu o kafana sok. kimsenin sevkini ve azmini kirmaya hakkin yok.

ayrica uslubuna dikkat et cocuk ve evladim gibi terbiyesiz ifadeler kullanma.

Arkadasim senide tebrik ediyorum. boyle birseyi dusunmen bile yeterli basaramasan da olur. Ama gonlumden basarman gecer elbet en azindan bunun gibi damdan dusme mesaj yazanlara inat.
Basarilar...

başkalarının avukatlığınımı yapmaya başladın.Oturtuğun yerde konuşmak kolay.
bende senin gibi şirin gözükmek istesem.evet yaparsın.başarırsın başlayıp yapamamakta bir başarı.ama gerçekleri insanların yüzüne vurmak gerek.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Ne yani adamlar hiç birşeyi araştırmadanmı kurdu yani ? Bende anemin karnından C++,Java Script vs. vs. bilerek doğdum.
Ne şanslıyım şükredin halinize :)

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Benimde hayallerim vardı zamanında şimdi üniversite okuyorum dersleri geçemiyorum annem babam hasta her gece şu bileklerime bir jilet atsammı diye hayal ediyorum artık vatan millet umrumda değil ayıptır söylemesi dünya böyle toz pembe değil böyle işlerle uğraşacağına derslerine odaklan ders çalışma zevkini kaybetmeden kendine en kısa zamanda bir iş bul derim bu işlerle uğraşma.

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
başkalarının avukatlığınımı yapmaya başladın.Oturtuğun yerde konuşmak kolay.
bende senin gibi şirin gözükmek istesem.evet yaparsın.başarırsın başlayıp yapamamakta bir başarı.ama gerçekleri insanların yüzüne vurmak gerek.

ne şirin görünmesi banane şirin görünmekten. kimsenin avukatlığını yapmam ama bu ülkede senin gibiler yüzünden IT sektörü zerre kadar gelişmedi. tek yaptığınız milletin azmini kırmak. hani her gencin programlama bildiği bir ülkede olsak dicem tabi ki yüzüne vur diye ama bu kadar da patavatsızlık olmaz ki...

ve hala sözlerimin arkasındayım belirteyim...

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Şimdi işin bir de şu yanı var.
Dünyanın en iyi işletim sistemini yapabilirsin.
Ama kimse ona driver ve program yazmıyorsa işe yaramaz silinir gider.
Çok iyi bir film yapıp kimsenin izlememesi gibi.

OnLT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
149
Bence enerjini daha "basit" bir şeyler yapmaya başlayarak harca. Programlama öğrenmeye çalış. Eğer gerçekten iyi öğrenirsen o zaman bir işletim sistemi yapabilir misin? Hayır. Bu iş çay yapmaya benzemez.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
O merhaba dünya ve her şey mümkündür üzerinde çalışacaksın buna zaman ve para ayıracaksın ve bir ekip kuracaksın gerekirse yıllarını verip proglama dili öğreneceksin işte bunları yaptığın zaman başarının %50 si senin diğer %50 ise programın başarısına stiline ve senin gayretine bağlı bide reklama

S

SDN Okuru

SDN Okuru
:thumbup1:O merhaba dünya. ve her şey mümkündür üzerinde çalışacaksın buna zaman ve para ayıracaksın ve bir ekip kuracaksın gerekirse yıllarını verip proglama dili öğreneceksin işte bunları yaptığın zaman başarının %50 si senin diğer %50 ise programın başarısına stiline ve senin gayretine bağlı bide reklama