Okullarda serbest kıyafet uygulaması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tambjk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Corbis-RF248808.jpg

Araştırma şirketi A&G, Türkiye genelinde toplam 2.510 veli ve 504 öğretmenin serbest kıyafet uygulaması hakkındaki görüşlerini toparladı.

Çıkan sonuçlar veliler ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunun serbest kıyafete karşı olduğunu ortaya koydu.

Uygulamaya karşı olma nedenleri arasında evde her gün 'yarın ne giyeceğim' tartışmalarından güvenlik sorunlarına kadar birçok sebep bulunuyor.

Sonuçlara göre ankete katılan velilerin yüzde 81’i, öğretmenlerin de yüzde 83’ü serbest kıyafet uygulamasına karşı.

Ankete katılanlar serbest kıyafet uygulamasına eğitimin her kademesinde karşı.

İlkokul ve Ortaokul için serbest kıyafet uygulamasını destekleyenlerin oranı yüzde 18’lerde kalırken lise için bu oran sadece yüzde 2 artarak yüzde 20 civarına geliyor.

Serbest kıyafet uygulamasını yanlış bulma nedenlerinin başında ‘dar gelirli ailelerin çocuklarının okullarda ezilecek’ olasılığı geliyor.

Bu oran velilerde yüzde 76, öğretmenlerde yüzde 63 oranında.

Ardından ‘Evde her gün 'Yarın okulda ne giyeceğim' tartışması yaşanacak’ nedeni geliyor.

Bu oran da velilede yüzde 48 öğretmenlerde yüzde 30

‘Öğrenci olan ve olmayan anlaşılamayacağı için okulda güvenlik sorunları artacak’ diyenler velilerde yüzde 31, öğretmenlerde yüzde 41.

‘Okulda disiplini sağlamak zorlaşacak’ diyen veliler yüzde 24, öğretmenler yüzde 38.

Serbest kıyafet uygulaması öğrencilerin derslerine odaklanmalarını engeller ve başarıyı düşürür.

Katılma oranı

Veliler: yüzde 66

Öğretmenler: yüzde 69

KAYNAK

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
zaten öğrenciler serbest kıyafet uygulamasını yanlış anladı. saç sakal karışık gelmeye başladılar okula. lise mezunu cahiller yetiştirmeye bir adım daha yaklaşmış olduk.

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Böyle de bireyselliğini umursamaz, robotlaştırılmaya meraklı bir milletiz arkadaş..
Ya da.. A&G'ye selamlar :)

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Tabiki de olmamalı. Biri kendini ispatlamak için her gün binbir çeşit farklı farklı kıyafet giyecek, öbürü okulu 2-3 kıyafetle bitirecek.

Aretios

Profesör
Reaksiyon puanı
3
bu hatadan dönülmeli okullar berbat bir halde...

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Güvenlik açısından da tehlikeli olur. Kimin öğrenci kimin değil belli olması lazım.

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Di mi?
Eskiden anlardık karşıdan biri gelince aha bu öğrenci diye..
Ya bilemezsen öğrenci olduğunu?! Ya farkedemezsen??!
Eyvahlar olsun ÜLKE ELDEN GİDİYOR!!1!
[MENTION=325419]nikney[/MENTION]
Sence şu anda bu gelir farkı belli olmuyor mu okullarda? Hiç mi okula gitmediniz ya da hiç mi şu an giden ufak tanıdığınızın çocuğu falan yok?

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
türk milli eğitiminin serbest kıyafete gelene kadar çok daha hayati sorunları ve eksikleri varken bu tür uygulama ve tartışmalar toplumumuzu biraz daha cahilleştirmekten daha öteye gitmeyecek şeylerdir

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Bazı şeyleri halka sormayacaksın yürürlüğe sokacaksın 2 yıl yürürlükte kalsın halk alışır.

Mesele bu serbest kıyafet olayı eğer kaldırılmaz ise 2 yıl sonra tekrar tek tip kıyafete geçiyoruz derseniz yine toplum karşı çıkar.

Şu zengin fakir meselesine takılanlara ise sadece gülüyorum. Çocuklar zaten herşeyin farkında, kimin zengin, kimin fakir olduğu tek tip kıyafet giyseler dahi ortada.

Bir tanesi cebinde 1000 tl'lik cep telefonu ile okula geliyor, diğerinin babasında bile 3310 var ama üzerlerinde tek tip kıyafet olunca eşitleniyorlar!

birinin ayakkabısı parça parça olmuş, diğeri her gün farklı ayakkabı ile geliyor ama üzerlerindeki tep tip kıyafet onları eşitliyor!

Bırakın Allah aşkına, zengin çocuğa öğretmenler bile farklı yaklaşıyor. Fakir çocuğu azarlamak hatta dövmek çok kolayken zengin çocuğa kızamıyor bile öğretmenler!

Zengin çocuğun babası okula geliyor bir eli cebinde gerim gerim geriliyor, öğretmenler ceketlerini ilikliyor!
Fakir çocuğun babası okula geliyor, şapkasını çıkarıyor iki büklüm öğretmen karşısında eziliyor!

Çocuklar bunları görmüyor mu?

O tek tip kıyafet mi onları eşitliyor?

NESDelisi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,316
Böyle de bireyselliğini umursamaz, robotlaştırılmaya meraklı bir milletiz arkadaş..
Ya da.. A&G'ye selamlar :)
A&G nedir?

bu hatadan dönülmeli okullar berbat bir halde...
Hem de hemen.

Bazı şeyleri halka sormayacaksın yürürlüğe sokacaksın 2 yıl yürürlükte kalsın halk alışır.

Mesele bu serbest kıyafet olayı eğer kaldırılmaz ise 2 yıl sonra tekrar tek tip kıyafete geçiyoruz derseniz yine toplum karşı çıkar.

Şu zengin fakir meselesine takılanlara ise sadece gülüyorum. Çocuklar zaten herşeyin farkında, kimin zengin, kimin fakir olduğu tek tip kıyafet giyseler dahi ortada.

Bir tanesi cebinde 1000 tl'lik cep telefonu ile okula geliyor, diğerinin babasında bile 3310 var ama üzerlerinde tek tip kıyafet olunca eşitleniyorlar!

birinin ayakkabısı parça parça olmuş, diğeri her gün farklı ayakkabı ile geliyor ama üzerlerindeki tep tip kıyafet onları eşitliyor!

Bırakın Allah aşkına, zengin çocuğa öğretmenler bile farklı yaklaşıyor. Fakir çocuğu azarlamak hatta dövmek çok kolayken zengin çocuğa kızamıyor bile öğretmenler!

Zengin çocuğun babası okula geliyor bir eli cebinde gerim gerim geriliyor, öğretmenler ceketlerini ilikliyor!
Fakir çocuğun babası okula geliyor, şapkasını çıkarıyor iki büklüm öğretmen karşısında eziliyor!

Çocuklar bunları görmüyor mu?

O tek tip kıyafet mi onları eşitliyor?

Haklısın bunda, bunu düşünemedik.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Eğer kıyafet güvenlik zâfiyeti veriyorsa yıkın bu ülkeyi ayakta durduğu hata :hammer:

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Bilinçsiz anne-babalar oldukça...

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Eğer kıyafet güvenlik zâfiyeti veriyorsa yıkın bu ülkeyi ayakta durduğu hata :hammer:
okullarda güvenlik görevlisi yok. benim eşim öğretmen, üniforma zorunluluğu kalkınca okula giren çıkanın kim olduğunu bilmiyorlar. bir güvenlik görevlisi tuttular ama parasını devlet ödemiyor. öğretmenler maaşlarından her ay vererek güvenlik görevlisinin maaş+sigortasını karşılıyorlar. bu görevli de kimlik soruyor kapıda. yani okulun güvenliğini sağlamak öğretmenlerin işimidir, pkk nın güven içinde sınırı geçmesini sağlayan devlet çocuklarımızın neden güvenliğini sağlayamıyor

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
okullarda güvenlik görevlisi yok. benim eşim öğretmen, üniforma zorunluluğu kalkınca okula giren çıkanın kim olduğunu bilmiyorlar. bir güvenlik görevlisi tuttular ama parasını devlet ödemiyor. öğretmenler maaşlarından her ay vererek güvenlik görevlisinin maaş+sigortasını karşılıyorlar. bu görevli de kimlik soruyor kapıda. yani okulun güvenliğini sağlamak öğretmenlerin işimidir, pkk nın güven içinde sınırı geçmesini sağlayan devlet çocuklarımızın neden güvenliğini sağlayamıyor

üniforma olunca mı?? güvenlik sağlanacak. Üniformayı bulmaya ne var. Zaten okulların anlaşmalı olduğu mağazalar her zaman oluyor. Giderler alırlar oradan bir tane yine de girerler o okula.

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
üniforma olunca mı?? güvenlik sağlanacak. Üniformayı bulmaya ne var. Zaten okulların anlaşmalı olduğu mağazalar her zaman oluyor. Giderler alırlar oradan bir tane yine de girerler o okula.
yani 15 yaşındaki çocuk sırf birisini dövmek için yada ne bileyim yaralamak için gidecek takım elbise satın alacak( nereden alacaksa o parayı) sonrada öğrenciymiş gibi okula sızıp işini halledecek. bunlar suikjastçi değil sadece çocuk..

theley

Asistan
Reaksiyon puanı
0
serbest kıyafet uygulaması olmamalı.
5-10 sene sonra belki olur.
ancak türban tüm öğrenci ve öğretmenlere serbest olmalıdır.

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
serbest kıyafet uygulaması olmamalı.
5-10 sene sonra belki olur.
ancak türban tüm öğrenci ve öğretmenlere serbest olmalıdır.
türban ilk anaokullarına gelmeli bence. malum çocuklarımızı günahtan ne kadar erken korursak o kadar iyi..

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
yani 15 yaşındaki çocuk sırf birisini dövmek için yada ne bileyim yaralamak için gidecek takım elbise satın alacak( nereden alacaksa o parayı) sonrada öğrenciymiş gibi okula sızıp işini halledecek. bunlar suikjastçi değil sadece çocuk..

İş dövmeye yaralamaya kaldımı kapıda güvenliği sağyacak biri olmadıktan sonra yine girilir. En azından ben lisedeyken klasik bir takım elbise idi. Kravat filan serbestti. Sadece 2 liralık rozet bulsun bir arkadaşından rahat girebilirdi içeri. :D

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Daha geçen gün burada iki lise öğrencisi kavga etti biri diğerini kalbinden bıçaklayıp öldürdü, aynı lisenin öğrencileri ve ikisinde de aynı üniforma var.

Üniforma birini katil olmaktan diğerini ölmekten koruyamadı.

Üstelik üniversitelerdeki gibi okulların girişine kimlik kartlı geçişler koymak hiç de zor değil, her öğrenciye bir kimlik kartı verilir, öğrenciler okul girişinde kart okutarak girerler. Maksat eğer öğrenci olmayanları okula almamak ise!

Güvenlik kaygısı hikaye...

Bir kişi sormuş okulun güvenliğini öğretmenler mi sağlayacak diye.

ABD'de bugünlerde okullardaki öğretmenlere silah verilmesi tartışılıyor.

Okuldaki 5 öğretmene silah verilmesi teklif edilmiş. Bu sayıyı fazla bulanlar var, ya da okulda silah öğretmenlerin kontrolündeki bir yerde bulunsun gerektiği an öğretmenler kullansın deniliyor.

Bu yasalaşmış bir şey değil ama artık medyada ciddi ciddi tartışılıyor.

Eğer olaylar belli bir noktaya gelmiş ise üniformayla güvenlik olmaz. Adam okula girmez okulun kapısında okul çıkışını bekler...

-------------

İşin özünde şu var, tek tip kıyafet tek tipleştirme ideolojisinin sonucudur. Genellikle dünya üzerinde öncelikli olarak güvenlik güçleri tek tip kıyafet kullanırlar. Bunun nedeni ordu birliğini sadece kılık kıyafette sağlamak değil kişilikleri, farklılıkları yok ederek tek bir güç yaratmaktır.

Orduda, Ahmet Mehmet olmaz, sadece bir ordu vardır. Orduda kişilerin ayrı ayrı fikirleri olmaz, komutanın emirleri vardır, tüm ordu farklı düşünse dahi komutanın fikri dünyanın en yanlış fikri dahi olsa doğrudur!

Ancak okullar böyle değildir, çağdaş okullarda olması gereken, özgür düşünceyi ön plana almaktır. çağdaş eğitim tek tipleştirmeye karşı çıkar, bunun yerine farklılıklara saygıyı esas alır. Farklı fikirlerin aynı ortamda bir birilerine zarar vermeden yaşayabilmesini sağlar.

Tek tip kıyafet ideolojisi ise sadece kıyafetleri tek tipleştirmez, düşünceyi de tek tipleştirmeyi amaçlar. Öğretmenin sana öğrettiğini sorgulamadan, tartışmadan, düşünmeden kabul etmeni ister.

Çağdaş eğitim, öğrenciye bilgiye nasıl ulaşılacağını öğretir, ve öğrencinin kendi doğrularına kendisinin ulaşmasına fırsat tanır.

Tek tipçi zihniyet öğrenciye bilgiye ulaşmayı öğretmez, tek ve tartışılmaz bilgiyi direk öğrenciye verir ve bunu sorgulamadan kabul etmesini ister.

Eğer olaya sadece kıyafet penceresinden bakarsanız geri plandaki çok şeyi kaçırırsınız.

İnsanlık tarihi binlerce yıl olmuş, hala birileri bize ne giyeceğimizi, ne yiyeceğimizi öğretiyorsa utanalım...

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
türban ilk anaokullarına gelmeli bence. malum çocuklarımızı günahtan ne kadar erken korursak o kadar iyi..

Anaokulundaki çocukta ne iş türban ya nerden anlıcak o yaştaki çocuk kafasındaki türbanın anlamını,oldu olacak emeklemeye başlar başlamaz baglayın türbanı

PatavatsiZ

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Oturmuş bir düzeni bir anda değiştirmeye çalışmak öyle hadi kaldırdık serbest kıyafet herkez demekle olmuyor. Eğitim öğretim faaliyetlerinin T.C'ne tam anlamıyla başlanıldıgı tarıhten bu zamana kadar standartlaştırılmış bir olay haline gelen kıyafet işini serbest 'e çevirmenin doğuracakları da aynen böyle basit şeyler değildi işte. 5 parmağın 5'i bir değil lafı boşuna söylenmemiş... Liseye giden erkek talebelerde şöyle bir mental oluştu '' Abi bizim kızlar mutasyona uğradı galiba. Okulda meğer podyum varmışta haberimiz yokmuş '' :)

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Uygulama zaten okul çapında istekliliğe göre yürütülüyor. İstemeyen okullara serbest kıyafet uygulaması zorunlu değil ve birçok okul da uygulamıyor haberde geçen sıkıntılar sebebiyle.

Olması gerekeni düşünmek açısından güzel; ama her zaman ideal olanı gerçekleştiremiyoruz. Şimdlik tercihe bırakılmış olması en iyisi oldu.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Dünyanın gelişmiş ve iyi eğitim sistemine sahip ülkelerin birçoğundaki marka kolejler olsun, okullar olsun, üniversiteleri olsun üniforma giyilmesi durumu vardır. Aynı şekilde işyerlerinde, fabrikalarda, hastanelerde ve kurumsal yerlerde de üniformalara rastlamaktayız. Bunu tektip birey yetiştirmeye bağlamak yanlış.

-----

Üniformaya karşı çıkan arkadaşların söyledikleri yada destekleyenlerin söyledikleri de kendilerince haklı ve gözardı edilecek şeyler değiller.

---

Ben daha şık, çocuklara özgüven veren esnek üniforma uygulaması taraftarıyım.

-Üniforma denince akla sadece önlük gelmesin. İlk öğretim çocuklarına yaşlarına uygun, spor ve hareketliliklerine engel olmayacak şekilde spor ayakkabı+pantolon+tişört+spor ceket kombinasyonu olabilir. Devlet gücü yetmeyen ailelerin üniforma ihtiyaçlarını ya kendi ya okulun bağışçıları aracılığıyla karşılayabilir(Kitaplarını karşıladığı gibi).
-Okullarda bölgesinde ve çevresinde ayırt etmeyi sağladığından çocuklar için güvenlik sağlayacaktır muhakkak.
-Çocuklara sorumluluk aşılayacaktır, elbisesinin temizliğine ve bakımına özen göstereceklerinden. En az bir öğretim yılı idare edip kullanmaya çalışacaktır. Biz gösterirdik, yırtıldığında yada birşey döküldüğünde üzülürdük, kirletmemeye çalışırdık. Sivil giysilerimiz için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, evde yenisi yada başkası vardı, giyerdik.
-Ufak yaşta çocukların birbirleriyle moda ve şıklık yarışına girmelerinin önüne geçer. Bu hem aileler için maddi anlamda tasaruf getirir, hemde dış dünyadaki ekonomik ve sosyan yönden aralarında uçurum olan gençler için en azından daha ortak zeminde eğitim görmelerini sağlar. Şık giyinen, lüks takılan yine takılır ama en azından aradaki makası büyük ölçüde kapatır.
-İleriki yaşamlarına hazırlar, iş hayatında yada orduda birçoğumuz takım elbise, üniforma yada belirli kriterlere göre giyineceğiz.
-Okullarda öğrencilerin eğitime daha fazla odaklanmalarını sağlar. Gençler ertesi gün ne giyeceklerine yada arkadaşlarının ne giydiklerine daha az kafa patlatıp, derslerine kendilerine daha fazla vereceklerdir.
-Unutmayın ki güzel giyinen öğretmenler daha dikkatli dinlenir, şık elbise ve takım giymiş yöneticilere daha saygı duyulur. Herşeyden önce kendine saygı duyar. Araştırmalarla üniformanın akademik başarı üzerindeki pozitif etkisi ortaya çıkartılmıştır.
-Öğrenciler arasında birbirinin giyimini kıskanma yada özenme durumu daha az yaşanır.
-Abuk sabuk giyinecek öğrenciler bir nebze olsun azaltılır.
-Okuldaki disiplini arttırır.

Eğitim açısından en büyük sıkıntıyı yaşadığım dönemler dershanelerdi. Serbest giyim olmasından ötürü sürekli daha güzel şeyler ve daha şık olabilme derdine düşmüştüm ki çevremdeki hemen hemen herkes aynı durumdaydı. Evden çıkmadan önce 1 saat aynada geçirdiğim çok olmuştur. Mutkaka sizin de olmuştur. Bu hem ciddi bir masraf oldu ailem için.

Güvenlik açısına örnek verecek olursak, bulunduğum bölgede birbirine yakın birkaç okul vardı ve sürekli bu okul öğrencileri arasında sürtüşmeler yaşanırdı, öğle araları kavga çıkardı. Biz üniformalarından yabancıları ve başka okul öğrencileri hemen farkederdik.

Üniforma elbette herşeyi %100 çözemez, birçok sorun, eksiklik devam edecektir ama büyük ölçüde azaltacağı ve akademik başarıyı arttıracağı kanaatindeyim. Birçok amerikan, avrupa, japon kolejinde de benzer uygulamalar vardır.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
ya şuan ben lise 3 teyim bu veriler yalan ben bunlarin doru olduguna inan miyorum ezilen kimse görmedim bundan dolayi olayin içinde olmayan arkadaşlar yazmasin bunun hakinda yorum ben serbet kiyafete geçtigimizden beri okula gidiyorum ve hiç bir gariplige raslamadimdaha iyi giyinen diye bişey olmaz millet bir kot birde tişortle okula geliyor abarti görmedim daha ben geri bir toplum olmamizdan dolayi bunlar konuşuluyor zaten 1 gri pantolan alacaklarina 1 kot pantolon alirlar biti bu kadar basit olay

KaGe LoRd

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Veli ve öğretmenlere soruluyor, peki öğrencilere neden sorulmuyor? Şahsen serbest kıyafet uygulamasını destekliyorum. Maddi fark belli mi olacak? Okula giden çocuğun ayakkabısından, telefonundan, saatinden, bakımlı olmasından böyle şeyler şu an anlaşılamaz zaten (!)

Hafiye

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bir anket yapmışlar ama içinde "öğrenci" yok. Bir de konunun kaynağı olan öğrencilere sorsunlar bakalım...

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
@nikney
Sence şu anda bu gelir farkı belli olmuyor mu okullarda? Hiç mi okula gitmediniz ya da hiç mi şu an giden ufak tanıdığınızın çocuğu falan yok?
Lisede 3.sınıftayım.
Zaten şu an belli olmuyor demedim ki..? Ama bu yapılınca daha fazla belirginleşecek.

10 sene 5 sene önce öğrencilik yapanlar şu anki okulların durumunu sadece gördükleri haberlerden anladığını düşünerek şu kıyafet hakkında yorumlar yapmamalı.
Öğrenciler de istemiyor bunu. Fakir olanlar ezilmemek, zengin olanlar ise okulda kendilerinden daha üstün birinin çıkmasından korktukları için.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Herkes şehir de ki okullardan dem vurmuş ama bu ülkede köyler kasabalar da var maddi durumu üniformaya yetmeyecek milyon larca köylü insan var bir de onlar açısından olaya bakın hani ayağına ayakkabı bulamayıp buz gibi havalar da okula terlik ile gitmek zorunda kalan öğrenciler var yıl olmuş 2013 .Güvenlik zaafiyeti her zaman var üniformalı üniformasız farkeden bir şey yok engeller ön yargılar sadece beynimızın içinde.

mooncomtr

Asistan
Reaksiyon puanı
0
yeğenim şuan okula gidiyor. durum gerçekten çok kötüymüş.