thesavarona
Doçent
- Katılım
- 9 Mayıs 2011
- Mesajlar
- 849
- Reaksiyon puanı
- 1
- Puanları
- 18
Yine bu kıyafet sorunu ailede çalışan kişinin başını yakıyor,bu sefer çocuk okula hep aynı kıyafetlemi gitsin olucak .al babam al
Kıyafeti serbest yap, sonra anket. Anca MEB'e has bir ironi.
http://anket.meb.gov.tr/kiyafettercih/
Çünkü tüm zırvalıkları kendi kafalarına göre çıkarıyor bakanlık. Ayrıca eğitimle ilgili tüm konuları tek bir başlıkta konuşmak mantıksız olur.Millet aya çıktı,biz halen serbest kıyafet,türban,zengin-fakir,çarık,çanak çömlek patladı vs. vs. vs.
Satrancı zorunlu kıl,sayısalı zorunlu yap,öğrenciyi susturma,velisiyle konuşup notunu yükseltme,eğitimle ilgili daha farklı konular varken neden serbest kıyafet zırvalığı ???
Okul kıyafeti askerileşmeyi değil, okulun birlik ve beraberliğini arttırmak için kullanılır. Tıpkı spor takımları gibi. Görmek istediğin açıdan bakarak olayı yorumlaman yanlış.Okul Üniformalarını siz bence bir kaç çocuğu olupta okula göndermek zorunda olanalara sorun. Okul müdürleri bu kıyafet yada Üniforma satışlarından komisyon alıyorlar. Yoksa neden Üniformada diretsinler ve her okul biraz farklı bir Üniforma istesin. Almasalar bile Üniforma üretenler onları bulup, yedirip, içirip, bir de Otel parası ödeyip,ve bir Hatun siparişi verip, onları kendi ürünlerini tercih etmeye zorluyorlar.
Avrupa'nın hiç bir ülkesinde, İngiltere'nin özel okulları hariç, öğrencilerine Üniforma giydirmiyor. Üniformalar çocuklar üzerinde piskolojik olarak bir sürüye ait olma duygusu yaratıyor ve bu tür alıştırmalar çocukların uysal askerleşmesi açısından çok yararlı oluyor.
Sol, sağ, sol, sağ, Selaam Dur!
Dünyanın gelişmiş ve iyi eğitim sistemine sahip ülkelerin birçoğundaki marka kolejler olsun, okullar olsun, üniversiteleri olsun üniforma giyilmesi durumu vardır. Aynı şekilde işyerlerinde, fabrikalarda, hastanelerde ve kurumsal yerlerde de üniformalara rastlamaktayız. Bunu tektip birey yetiştirmeye bağlamak yanlış.
-----
Üniformaya karşı çıkan arkadaşların söyledikleri yada destekleyenlerin söyledikleri de kendilerince haklı ve gözardı edilecek şeyler değiller.
---
Ben daha şık, çocuklara özgüven veren esnek üniforma uygulaması taraftarıyım.
-Üniforma denince akla sadece önlük gelmesin. İlk öğretim çocuklarına yaşlarına uygun, spor ve hareketliliklerine engel olmayacak şekilde spor ayakkabı+pantolon+tişört+spor ceket kombinasyonu olabilir. Devlet gücü yetmeyen ailelerin üniforma ihtiyaçlarını ya kendi ya okulun bağışçıları aracılığıyla karşılayabilir(Kitaplarını karşıladığı gibi).
-Okullarda bölgesinde ve çevresinde ayırt etmeyi sağladığından çocuklar için güvenlik sağlayacaktır muhakkak.
-Çocuklara sorumluluk aşılayacaktır, elbisesinin temizliğine ve bakımına özen göstereceklerinden. En az bir öğretim yılı idare edip kullanmaya çalışacaktır. Biz gösterirdik, yırtıldığında yada birşey döküldüğünde üzülürdük, kirletmemeye çalışırdık. Sivil giysilerimiz için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, evde yenisi yada başkası vardı, giyerdik.
-Ufak yaşta çocukların birbirleriyle moda ve şıklık yarışına girmelerinin önüne geçer. Bu hem aileler için maddi anlamda tasaruf getirir, hemde dış dünyadaki ekonomik ve sosyan yönden aralarında uçurum olan gençler için en azından daha ortak zeminde eğitim görmelerini sağlar. Şık giyinen, lüks takılan yine takılır ama en azından aradaki makası büyük ölçüde kapatır.
-İleriki yaşamlarına hazırlar, iş hayatında yada orduda birçoğumuz takım elbise, üniforma yada belirli kriterlere göre giyineceğiz.
-Okullarda öğrencilerin eğitime daha fazla odaklanmalarını sağlar. Gençler ertesi gün ne giyeceklerine yada arkadaşlarının ne giydiklerine daha az kafa patlatıp, derslerine kendilerine daha fazla vereceklerdir.
-Unutmayın ki güzel giyinen öğretmenler daha dikkatli dinlenir, şık elbise ve takım giymiş yöneticilere daha saygı duyulur. Herşeyden önce kendine saygı duyar. Araştırmalarla üniformanın akademik başarı üzerindeki pozitif etkisi ortaya çıkartılmıştır.
-Öğrenciler arasında birbirinin giyimini kıskanma yada özenme durumu daha az yaşanır.
-Abuk sabuk giyinecek öğrenciler bir nebze olsun azaltılır.
-Okuldaki disiplini arttırır.
Eğitim açısından en büyük sıkıntıyı yaşadığım dönemler dershanelerdi. Serbest giyim olmasından ötürü sürekli daha güzel şeyler ve daha şık olabilme derdine düşmüştüm ki çevremdeki hemen hemen herkes aynı durumdaydı. Evden çıkmadan önce 1 saat aynada geçirdiğim çok olmuştur. Mutkaka sizin de olmuştur. Bu hem ciddi bir masraf oldu ailem için.
Güvenlik açısına örnek verecek olursak, bulunduğum bölgede birbirine yakın birkaç okul vardı ve sürekli bu okul öğrencileri arasında sürtüşmeler yaşanırdı, öğle araları kavga çıkardı. Biz üniformalarından yabancıları ve başka okul öğrencileri hemen farkederdik.
Üniforma elbette herşeyi %100 çözemez, birçok sorun, eksiklik devam edecektir ama büyük ölçüde azaltacağı ve akademik başarıyı arttıracağı kanaatindeyim. Birçok amerikan, avrupa, japon kolejinde de benzer uygulamalar vardır.
[MENTION=139621]BERVA[/MENTION] arkadasın da dedigi gibi, önemli olan aklı vicdanı hür nesiller yetiştiremedikten sonra kıyafet serbest olsun yada olmasın birsey degismez.O kadar laf atan,sesi gür çıkan, her şeyi bildiğini sanan, karşı görüştekilere "özgürlük karşıtı insan" gözüyle bakan arkadaşlara sesleniyorum "Acaba etrafınızda kaldı mı serbest kıyafet uygulaması yapan okullar"
Zamanında demiştim YANLIŞ diye, MEB in bu pervasız uygulamalarına Türkiye cevabını verdi ve çoğu okul aldıkları kararla Resmi Okul Kıyafeti Uygulamalarına geri döndüler.
@Elbruz46 , @25 PARS 1907, @Snipertr , @|SeYYaH| @Kenpachi ,
@AnOldFriend ,
Kıyafet konusunun bu söylediklerinizden daha önemli olduğunu düşünmek bir eğitimcinin söylemi olamaz zaten.
Buradaki esas konu "kendince özgür düşünen" nesiller isteyip bunu müfredatları değiştirmek yerine kıyafet serbestliği getirerek yapmaya çalışan zihniyeti eleştirmek.
Zira kıyafet serbestliğinin neden geldiği apaçık ortadayken sebebini "özgürlük vermek" gibi nedenlere bağlamak günümüz Türkiyesini yakından tanımamak ya da tanımazdan gelmektir.
Madem özgürlükten yanasın milletin okullara 5 kuruş vermezken, isteyerek binlerce lira verdiği dershaneleri zorla kapatmaya çalışmak neden?