Okullarda serbest kıyafet uygulaması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tambjk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

dmrc1143

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Oturmuş bir düzeni bir anda değiştirmeye çalışmak öyle hadi kaldırdık serbest kıyafet herkez demekle olmuyor. Eğitim öğretim faaliyetlerinin T.C'ne tam anlamıyla başlanıldıgı tarıhten bu zamana kadar standartlaştırılmış bir olay haline gelen kıyafet işini serbest 'e çevirmenin doğuracakları da aynen böyle basit şeyler değildi işte. 5 parmağın 5'i bir değil lafı boşuna söylenmemiş... Liseye giden erkek talebelerde şöyle bir mental oluştu '' Abi bizim kızlar mutasyona uğradı galiba. Okulda meğer podyum varmışta haberimiz yokmuş '' :)
oturmus duzeni bir anda degistirmek degil bu. ben ankarada bir lise ogrencisiyim ve zaten cogu okul bu salak sacma kiyafetlerden (gomlek ceket kravat...) kurtulmus ve sweatshirt olayina gecmisti yani zaten ogrenciler buna hazir. ve bu zamanin ogrencileri ile 10 sene oncesinin ogrencileri arasinda cok fark var. artik kusak farki denen sey 50 yilda bir donmuyor. 10 sene once lise okuyan birisi ile simdi lise okuyan birisi arasinda tonlarca fark var. zaman artik cok hizli.

ve hatirlarim. 1920-38 arasini.. ard arda gelen devrimlerde ne oldu? Osmanli gibi bir iktidar vardi ve kim dedi ki boyle birsey yapilamaz, halifelik kaldirilamaz, latin harfleri getirilemez.. ayni sene icinde belkide yuzlerce inkilap oldu. peki ne oldu? inkilaplari halk kabul etmeyip mevcut yonetimi devirip tekrar osmanliyi mi kurdu? tabi ki hayir. halk ve millet zaten osmanlidaki vaziyetten bunalmisti ve boyle bir devrim bekliyordu ve oldu. ha simdi sizin ve sizin gibilerin serbest kiyafet gibi cumhuriyet devrimlerine kiyasen bir hic sayilabilecek yenilige karsi cikanlar o zamanda vardi. 1-2 taneydiler. muhalefet ettiler ve kaybettiler.

birseyleri zorlayip dikte etmeyin. degismeyen tek sey degisimdir. yenilige acik olun.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
İnançlarına kim, ne laf ediyor?
Bu takıntılardan kurtulun. Sırf böyle düşünenler yüzünden bu türban olayı kıyafet olayı büyüdü bu kadar. Sen de müslümansın o da müslüman, takıyorsa takıyor, sanane yani? Seni niye rahatsız ediyor?

İleride zaten tek tip kıyafet gelecek. Kızlara türban erkeklere cübbe ya da entari dersen millet rahatsız olur. Sanki bu kıyafetler küfürmüş lanetliymiş bu topluma diye yazıyorsun. :hammer:

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Bu ülkeye cübbe entari zorunlulugu filan gelmez o kadarda degil sadece türban meselesi yüzünden ortalık nasıl karıştı gördük cübbeye entariye girrilirse iç savaş a hazır olun.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
İleride zaten tek tip kıyafet gelecek. Kızlara türban erkeklere cübbe ya da entari dersen millet rahatsız olur. Sanki bu kıyafetler küfürmüş lanetliymiş bu topluma diye yazıyorsun. :hammer:
Arkadaşım boş konuşuyorsun.
Ak Parti'yi savunmaya kalkmak gibi bir çılgınlık yapmam, ama senin söylediklerin cidden saçma. Diyelim ki okul kıyafetleri serbest oldu ve kızların türbanlı olarak gelebilmeleri serbest oldu. Ne olacak yani?
O kız türbanını takıp gelince ne oluyor ne?! Sizin yeriniz mi daralıyor?!

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
oturmus duzeni bir anda degistirmek degil bu. ben ankarada bir lise ogrencisiyim ve zaten cogu okul bu salak sacma kiyafetlerden (gomlek ceket kravat...) kurtulmus ve sweatshirt olayina gecmisti yani zaten ogrenciler buna hazir. ve bu zamanin ogrencileri ile 10 sene oncesinin ogrencileri arasinda cok fark var. artik kusak farki denen sey 50 yilda bir donmuyor. 10 sene once lise okuyan birisi ile simdi lise okuyan birisi arasinda tonlarca fark var. zaman artik cok hizli.

ve hatirlarim. 1920-38 arasini.. ard arda gelen devrimlerde ne oldu? Osmanli gibi bir iktidar vardi ve kim dedi ki boyle birsey yapilamaz, halifelik kaldirilamaz, latin harfleri getirilemez.. ayni sene icinde belkide yuzlerce inkilap oldu. peki ne oldu? inkilaplari halk kabul etmeyip mevcut yonetimi devirip tekrar osmanliyi mi kurdu? tabi ki hayir. halk ve millet zaten osmanlidaki vaziyetten bunalmisti ve boyle bir devrim bekliyordu ve oldu. ha simdi sizin ve sizin gibilerin serbest kiyafet gibi cumhuriyet devrimlerine kiyasen bir hic sayilabilecek yenilige karsi cikanlar o zamanda vardi. 1-2 taneydiler. muhalefet ettiler ve kaybettiler.

birseyleri zorlayip dikte etmeyin. degismeyen tek sey degisimdir. yenilige acik olun.

Hala böyle öğretiyorlar ya tarihi daha ne diyim. Dahası okullarda nutuk'u okuyun derler lakin nutuk'u okuyabilenler (latin harfleri yazılmış halide dahil) ya deden eski dili bilenler ya bu işi profesyonelce yapanlar ya da Said Nursi yoluna gönül koymuşlar okuyabilir. Bu durumda olan bir toplum geçmiş olaylar hakkında yorum yapıyor pesss.

------------------
Sultan Vahidettin yeni düzen hakkında şöyle bir örnek verir:

Muaviye zamanında Hazret-i Hüseyin'e karşı Bağdad'da bir sefer tertibi arzu olunmuş. Fakat Hüseyin aleyhine asker celb ve davet olunursa icabet ederler mi diye tereddüd ve iştibah edilmiş. O sırada mütefekkirîni huzzârdan birisi, "Şimdi tecrübe eder, cevap veririm." demiş. Hemen dışarı çıkıp bu hafta Cuma Namazının Salı günü eda edileceği halka ilân etmiş. Ahali bu teklifi reddetmeyerek cuma yerine salı günü cuma namazını kılmayı kabul etmiş. Bunun üzerine o zat hemen Muaviye'nin nezdine koşup asker celb ve Hazret-i Hüseyin aleyhine sevkine tereddüd edilmemesine arzetmiş. "Cuma yerine salıyı kabul edenlere herşeyin kabul ettirilmesi mümkündür." demiş.

kaptan_07

Asistan
Reaksiyon puanı
5
ben bir öğretmen olarak serbest kıyafeti tamamen destekliyorum. öğrenciye olduğu gibi öğretmene de olmalı ama ben niye hala işçi tulumu (takım elbise) giymek zorundayım. bayan arkadaşlar neden hala başlarını kapatamıyorlar. özgürlükse herkese özgürlük. birilerinin korkusu var diye başkasına zulüm yapmasına göz yummamak lazım.

NESDelisi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,313
Hala böyle öğretiyorlar ya tarihi daha ne diyim. Dahası okullarda nutuk'u okuyun derler lakin nutuk'u okuyabilenler (latin harfleri yazılmış halide dahil) ya deden eski dili bilenler ya bu işi profesyonelce yapanlar ya da Said Nursi yoluna gönül koymuşlar okuyabilir. Bu durumda olan bir toplum geçmiş olaylar hakkında yorum yapıyor pesss.

------------------
Sultan Vahidettin yeni düzen hakkında şöyle bir örnek verir:

Muaviye zamanında Hazret-i Hüseyin'e karşı Bağdad'da bir sefer tertibi arzu olunmuş. Fakat Hüseyin aleyhine asker celb ve davet olunursa icabet ederler mi diye tereddüd ve iştibah edilmiş. O sırada mütefekkirîni huzzârdan birisi, "Şimdi tecrübe eder, cevap veririm." demiş. Hemen dışarı çıkıp bu hafta Cuma Namazının Salı günü eda edileceği halka ilân etmiş. Ahali bu teklifi reddetmeyerek cuma yerine salı günü cuma namazını kılmayı kabul etmiş. Bunun üzerine o zat hemen Muaviye'nin nezdine koşup asker celb ve Hazret-i Hüseyin aleyhine sevkine tereddüd edilmemesine arzetmiş. "Cuma yerine salıyı kabul edenlere herşeyin kabul ettirilmesi mümkündür." demiş.
Olayın kısa özeti bu olsa gerek.

Snipertr

Profesör
Reaksiyon puanı
6
[MENTION=325419]nikney[/MENTION] desperado seninle ayni seyi soyluyor. o bir yorumu alinti yaparak cevapladi sende sanki alintiladigi kisim desperadoya aitmis gibi adama yukleniyorsun. tekrar eski yorumlari gozden gecir anlayacaksin.

ayria ak partiyi savunmak cilginliksa su cilgin turkler kitabi tekrar yazilmali. turk milletinin yarisi ak partiyi savunuyor cunku. belki birileri bu partinin oyu nasil bu kadar fazla diye sasiriyordur. cunku savunuculari cok fazla ortaya cikmiyor. hatta mahalle baskisi yuzunden ak partiye oy veren biri bile bunu aciklamak istemiyor.

konuya gelirsek.kiyafet serbestisine karsi olanlarin % 90 i basortusune de ozgurlugun onu aciliyor diye hesap edip bunun icin endise ediyorlar kabullenemiyorlar. sen basini ortmuyorsun tabi ki en dogal hakkin ama ortenden nasil bu kadar rahatsiz olursun bunu anlamak mumkun degil. bu rahatsizlik orumcek kafaliliktir. bunun nedenini de burada yazdim ancak konudan sapmamak icin sildim.

kiyafet serbestisini simdi elestiren buyuk bir kisimda eger kiyafet serbest olsaydi ve bu hukumet uniformaya donmek isteseydi bu sefer buna muhalefet edecektiler. cunku bazilari muhalefet etmeyi yapilan her seye atilan her adima cikarilan her kanuna karsi cikmak zannediyor. halbuki muhalefet dedigin alternatif sunacak veya eksikleri giderecek veya yanlisa bu yanlis bu da dogrusu diyerek halki bilinclendirecek.
[MENTION=142972]tambjk[/MENTION] avrupayi ornek veriyorsun. akademik basariyi ornek veriyorsun. peki turkiyede uniforma uygulamasi varken ne kadarbilimsel bir atilim yaptik millet olarak. ne kadar fayda sagladi bize bu? herhalde cevabi hep beraber goruyoruz. avrupayi ornek vermissin. belki cok nadir ornekleri cogunlukmus gibi sunma kardesim. benim yasadigim ulkede ana okullarindan universiteye kadar hic bir egitim kurumunda herhangi bir uniforma yok. ve bu ulkeninde zengini var fakiri var.

tep tip diyenleri tek tip insan yetistirmekle elestirmissin. merak ettim cogunlugu musluman olan bir ulkenin muslumanca giyinmesi ve dusunmesi ve cocugunu muslumanca yetistirmek istemesimi tek tiplik. olur. bazilarinin hayali korkulari belki son bulur diye bi cocugunu travesti gibi yetistirir birini hristiyan birini ateist birini budist. nasil bu memleketimizi kurtarir mi?
[MENTION=28192]Elbruz46[/MENTION] beni daha fazla yazmaktan kurtardigin ve ifade edemeyecegim dusuncelerimi yaziya doktugun icin tesekkur ederim.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Özür dilerim arkadaşlar 65 nolu mesajdaki Sultan Vahdettin ile ilgili alıntıya kaynek eklemeyi unuttum (Murat bardakçı - Şahbaba sayfa no 425 baskı 2006)

Arkadaşım boş konuşuyorsun.
Ak Parti'yi savunmaya kalkmak gibi bir çılgınlık yapmam, ama senin söylediklerin cidden saçma. Diyelim ki okul kıyafetleri serbest oldu ve kızların türbanlı olarak gelebilmeleri serbest oldu. Ne olacak yani?
O kız türbanını takıp gelince ne oluyor ne?! Sizin yeriniz mi daralıyor?!

Ben Akp taraf değilim. Türban bu ülkenin bir kültürüdür sen de bunu kötü gösteriyorsun sonra da ben itiraz edince de giyse nolacak diyorsun. Ben bu senin yaptığın çarpıklığını gösteriyorum sonra da boş konuşan ben olacağım yok yavv. Baş örtüsü İslâmdan önce de vardı ve kültüre engel zorla olunamaz. (nokta)

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=325419]nikney[/MENTION]

Sanırım sen farkı göremiyorsun diyecek bişeyim yok. Ben okurken bile, 10 seneden fazla olmuş düşününce, gömleğin üzerindeki ata binen adamlar, timsahlar gayet güzel farkedilirdi, ayaktaki bot pazrdan alınma mı, cat mi, buffaolu mu hepimiz bilirdik. bizimki gibi çok daha temiz bir kuşak bile farkındaydı neyin ne olduğunun.

Türkiye'de birey yetiştirme konusunun önündeki en büyk engeldir tek tip kıyafet. Bizi bundan kurtaranlar bu herifler bu iktidar olduğu için içim de buruk biraz ama, olsun.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
[MENTION=39204]desperado64[/MENTION]
Benim kafa uçmuş, çok yanlış anlamışım her şeyi pardon. :D :D

Yalnız konuyu siyasete kaydırırsak kapanacak haberiniz ola. :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

@nikney

Sanırım sen farkı göremiyorsun diyecek bişeyim yok. Ben okurken bile, 10 seneden fazla olmuş düşününce, gömleğin üzerindeki ata binen adamlar, timsahlar gayet güzel farkedilirdi, ayaktaki bot pazrdan alınma mı, cat mi, buffaolu mu hepimiz bilirdik. bizimki gibi çok daha temiz bir kuşak bile farkındaydı neyin ne olduğunun.

Türkiye'de birey yetiştirme konusunun önündeki en büyk engeldir tek tip kıyafet. Bizi bundan kurtaranlar bu herifler bu iktidar olduğu için içim de buruk biraz ama, olsun.
Bak kendin söylüyorsun 10 sene önce diye. :)
Ben öğrenciyim, bir öğrenci olarak, bu işin içinde, haftanın 5 günü okulda olan biri olarak bunu söylüyorum, gelmemeli diyorum. :)

Olaya farklı açılardan bakıyoruz, ben zengin-fakir eşitsizliğinin doğuracağı sonuçlardan, sen insanların tek tipleştirilmemesi-robotlaştırılmamasından bahsediyorsun.
Tamam haklısın, katılıyorum. Bence de insanlar böyle bi' zorunluluk altında kalmamalı gerçekten saçma. Robotlaştırılmamalılar. Ama ya sonra?
Söyleyeyim mi sonra ne olacağını?

Okullar boks ringine döner. :D
Zengin fakir olayını geçtim.
Kimse kimin ne olduğunu bilemeyeceği için dışardan biri bir başkasının yerine rahatlıkla girebilir ve çok çok kötü şeyler olabilir, hani görüyorsunuz ya haberlerde öğretmen bıçaklanmaları falan.. Onların kralı olur işte, o daha az kalır. :)

Bakın liseyi üniversite ile karıştırmayın, demeyin ki üniversitede de var ne oldu ki? falan..
Lise bambaşkadır, üniversitede insanlar olgundur, lisede değil.
Lisede serbest kıyafet olursa cidden saçma sapan şeyler ortaya çıkar.

Belki ilkokulda yapılabilir, ama lisede değil. Türkiye'deki lise gençliğine cidden fazla gelir bu. :D

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
@desperado64
Benim kafa uçmuş, çok yanlış anlamışım her şeyi pardon. :D :D

Yalnız konuyu siyasete kaydırırsak kapanacak haberiniz ola. :)

Bak kendin söylüyorsun 10 sene önce diye. :)
Ben öğrenciyim, bir öğrenci olarak, bu işin içinde, haftanın 5 günü okulda olan biri olarak bunu söylüyorum, gelmemeli diyorum. :)

Olaya farklı açılardan bakıyoruz, ben zengin-fakir eşitsizliğinin doğuracağı sonuçlardan, sen insanların tek tipleştirilmemesi-robotlaştırılmamasından bahsediyorsun.
Tamam haklısın, katılıyorum. Bence de insanlar böyle bi' zorunluluk altında kalmamalı gerçekten saçma. Robotlaştırılmamalılar. Ama ya sonra?
Söyleyeyim mi sonra ne olacağını?

Okullar boks ringine döner. :D
Zengin fakir olayını geçtim.
Kimse kimin ne olduğunu bilemeyeceği için dışardan biri bir başkasının yerine rahatlıkla girebilir ve çok çok kötü şeyler olabilir, hani görüyorsunuz ya haberlerde öğretmen bıçaklanmaları falan.. Onların kralı olur işte, o daha az kalır. :)

Bakın liseyi üniversite ile karıştırmayın, demeyin ki üniversitede de var ne oldu ki? falan..
Lise bambaşkadır, üniversitede insanlar olgundur, lisede değil.
Lisede serbest kıyafet olursa cidden saçma sapan şeyler ortaya çıkar.

Belki ilkokulda yapılabilir, ama lisede değil. Türkiye'deki lise gençliğine cidden fazla gelir bu. :D

Ben 10 yıl önceki durumdan örnek veriyorsam sen de öğrencileri arasında iPhone5 sahibi olmayan bir kitleden bahsediyorsun? :) Çok dar bakıyorsun, o bahsettiğin uçurum da box ringi de yılladır var zaten.
Senin okulda oylama yapılsa öğrenciler hayır diyebilir, ama Ataşehir Lİsesi'nde de evet çıkacak. :)
Ayrıca 10 sene önce bile ark belliyse, bugün daha da bellidir o yüzden kendi dönemimden örnek verdim. Daha kaliteli bir toplum haline gelmedik ya, dha da kötü olduk. :)

Öğretmen bıçaklamak isteyen herhangi birinin bir engelle karşılaştığını veya başaramadığını duydun mu şimdiye kadar? :) Verilen donelerden en komiği güvenlik, kimin öğrenci olduğunu anlayamamak. :)

lise gençliğine fazla gelirse gelsin. Madem sen de bu robotlaştırmalardan rahatsızsın, bırak sona ersin. Diğer sviri konular zamanla düzelir. Değişimler her zaman sancılı olmuştur, uzun vadede ülkenin insan kalitesine pozitif katkıda bulunacak bir konuda, bırakın biraz sıkıntı çekelim.

YeniJenerasyon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İsteyen bikiniyle isteyen çarşafla gitsin. Öyle de geniş bir insanım. :)

thepolice2

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Ülkenin durumu düşünülmeden siyasi amaçlar uğruna yapılmış bir uygulama

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
@tambjk avrupayi ornek veriyorsun. akademik basariyi ornek veriyorsun. peki turkiyede uniforma uygulamasi varken ne kadarbilimsel bir atilim yaptik millet olarak. ne kadar fayda sagladi bize bu? herhalde cevabi hep beraber goruyoruz. avrupayi ornek vermissin. belki cok nadir ornekleri cogunlukmus gibi sunma kardesim. benim yasadigim ulkede ana okullarindan universiteye kadar hic bir egitim kurumunda herhangi bir uniforma yok. ve bu ulkeninde zengini var fakiri var.

tep tip diyenleri tek tip insan yetistirmekle elestirmissin. merak ettim cogunlugu musluman olan bir ulkenin muslumanca giyinmesi ve dusunmesi ve cocugunu muslumanca yetistirmek istemesimi tek tiplik. olur. bazilarinin hayali korkulari belki son bulur diye bi cocugunu travesti gibi yetistirir birini hristiyan birini ateist birini budist. nasil bu memleketimizi kurtarir mi?

Arkadaşım, iyi güzel hoş da, üniforma serbest olunca bir anda akademik devrim mi yapacağız, eğitim sistemimizin kalitesi mi artacak, türkiye uçacak mı? Hayır bunların hiçbiri olmayacak, sadece öğrenciler okula daha salaş ve serbest gelecekler, abuk sabuk giyim örnekleri çıkacak ortaya. Hala çok kötü olan ve tek tip birey yetiştirmeye odaklanmış eğitim sistemimiz de, kendisine gelen eleştirileri "görün bakın üniformayı kaldırdık, tek tip birey yetiştirmiyoruz, bununla mücadele ediyoruz bis aslında" diyerek milleti kandırıp, göz boyayacak, öğrencilerin ambalajını değiştirip, son hızla tek tip birey yetiştirmeye devam edecek. Sizde sadece bu giyim serbestisi sebebiyle, tek tip birey yetiştirmeye odaklanmış eğitim sistemimizi aklayacaksınız, yuppi eğitim de çok büyük reform diye bayram edecek, geri kalan herşeyi şimdi yaptığınız gibi görmezden geleceksiniz, büyük bir aldatmaca sadece bu.

Bizim akademik başarısızlığımızın sebebi üniforma değil, kalitesiz eğitim sistemimiz, kalitesiz yöneticilerimiz ve tek tip ve ideolojik birey yetiştirmeye odaklanmış siyasilerimiz yüzündendir. Altyapısı kötü olunca üstyapıdan fazla birşey beklemek yanlış. Ama üniformanın tek tip birey düşüncesinin araçlarıdan biri olduğunu bildiğim halde, diyorum ki, zararı faydasından fazladır. Sanmayınki ben kati süretle çok fanatik bir üniforma taraftarıyım. Sadece bilimsel açıdan yapılan birçok araştırma ve kendi gözlemlerim doğrultusunda, bir tercihte bulunacak olursam üniforma uygulamasının Türkiye şartları için daha faydalı olacağı kanısındayım. Türkiyede senin bulunduğun ülkeden farklı olarak buranın fakiri gerçekten rencide olacak derecede çok fakir ama benim itirazımı okursan eğer bu gelir farklılıklarıyla ilgili çok büyük endişe taşımadığımı, asıl endişemin öğrencilerin daha ciddiyetsiz ve düşük konsantrasyon ile eğitim göreceklerine yöneliktir.

Ben bireysel anlamda değil, ideolojik anlamda tek tip insan yetiştirmekle eleştirdim daha çok. Farklılıkların yaşamasına hak tanımayan, çocuğun özgür iradesini prangalayan bir şekilde hemde. Bireysel anlamda ise mesele çocuğunu iyi birer müslüman olarak yetiştirmek değil, yetiştir fakat o çocuğa hoşgörü ve farklılıkları tahamül etmeyi de aşıla, bilimin, teknolojinin önemini anlat, yeniliklere ve farklı fikirlere açık, eleştirel bir bakış açısıyla, herşeyi sorgulamayı öğret. Çocuk iyi bir müslüman olmakla beraber daha gelişmiş ve refah bir ülke hayali kursun, herşeye şükür edip kaderine razı olmasın. Dinler yada müslümanlıktan ziyada iyi bir eğitim bu ülkeyi kurtaracaktır, geliştirecektir. Yoksa senin bulunduğun ülke müslüman olmadığı halde ne kadar gelişmiş olabileceklerine yakından tanık oluyorsundur, gelişmişlik için onlarda sana kendi reçetelerini yazsınlar bakalım ne diyecekler.

justlive4life

Doçent
Reaksiyon puanı
18
Sanki serbest kıyafeti bize sormuşlar gibi burda tartışılıyor.
Gerçek sorun halkın çoğunluğunun istekleri sorulmadan bazı şeylerin yapılması.
Ayrıca tek tip kıyafet öğrencileri kalıba sokmaya çalışmak değil, bir birlik ve düzeni öğretmeye çalışmaktır. Öğrenciler sadece elbiseyle tek kalıba sokulsaydı şimdiye kadar olan tüm nesil tek tip olmalıydı.
Demek ki kalıp işinin elbiseyle bir alakası yok. Ben bir öğretmenim, liseye gittiğimde de üniformamdan gurur duyuyordum.
Tamam öğrencilere takım elbise zorunlu olmaya bilir ama birlik ve beraberlik ruhu için aynı renklere sahip kıyafetler öğrencilerin okula bağlılıklarını güçlendireceği kanısındayım. (kendileri fark etmeseler de).
Amaç türbanı serbest bırakmaksa bıraksınlar ama niye niyetini gizlemek için daha büyük bir serbestlik yapıyorsun.
Tıpkı istedikleri kişilerin serbest bırakılması için "Genel Af" çıkarmaya benziyor bu. (ki yakında bu da olacağı kanısındayım)
Özetle tekrar ediyorum ki biz ne kadar tartışırsak tartışalım, birileri bize sormadan kafasına buyruk işler yapıyor. Siz hep etrafınızdakilere bakıyorsunuz, gidin biraz kırsal kesimlere, doğu kesimlere, oradaki "Serbest Kıyafet" uygulamasına bakın. Eminim bir çoğu yine gömleklerini ve kumaş pantolonlarını kullanıyorlardır yokluktan. Biz dünkü kurulan Cumhuriyet değiliz. "ben yaptım oldu" durumları bu yüzyıla ve bu ülkeye uygun bir davranış değil. Kaldı ki MİLLİ EĞİTİM DENEME TAHTASI DEĞİL

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
[MENTION=291218]thekillingroad[/MENTION]
Bilemiyorum.. Cidden çok tartışmaya açık bir konu..

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
çocuklara kitaplarda özgürsünüz diyip ne giyeceğini dayatmak hiç bir açıdan mazur görülemez. çocukların seçimlerine saygı göstermezsek onları başkalarının seçimlerine saygı göstermeyen bireyler olarak yetiştirmiş oluruz.

sonicar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kaç yaşındasın?

yeni doğdum daha kundaktayım... senin istediğin şeyleri yazmadım galiba... mesajları okudum herkes bişeyler söylüyor. bu serbest kıyafet uygulaması sanki öğrencilerin talepleri doğrultusunda alınmış bir karar sanılıyor. halbuki altında çok şeytanice nedenlerin yattığını millet biliyor. bu serbest kıyafet uygulaması dünyada sadece birkaç ülkede uygulanıyor. büyük çoğunluk ülkeler tek tip üniforma kullanıyor. ingiltere, japonya gibi ekonomik sıkıntıları büyük ölçüde aşmış ülkeler tek tip üniforma ile eğitim veriyor. bu ülkeler ilkel de biz mi medeni olduk şimdi... öğrencilik demek disiplin demektir. okullarda sadece "öğretim" verilmez, bir de "eğitim" verilir. matematik, fizik, kimya, edebiyat derlerini gider dersanede de alırsın ama mevki sahibi insanlara, annene, babana, devlet büyüklerine saygıyı, vatandaşlık bilincini okullarda verilen "eğitim" sayesinde öğrenirsin. bu belli bir disiplin dahilinde olur...

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
yeni doğdum daha kundaktayım... senin istediğin şeyleri yazmadım galiba... mesajları okudum herkes bişeyler söylüyor. bu serbest kıyafet uygulaması sanki öğrencilerin talepleri doğrultusunda alınmış bir karar sanılıyor. halbuki altında çok şeytanice nedenlerin yattığını millet biliyor. bu serbest kıyafet uygulaması dünyada sadece birkaç ülkede uygulanıyor. büyük çoğunluk ülkeler tek tip üniforma kullanıyor. ingiltere, japonya gibi ekonomik sıkıntıları büyük ölçüde aşmış ülkeler tek tip üniforma ile eğitim veriyor. bu ülkeler ilkel de biz mi medeni olduk şimdi... öğrencilik demek disiplin demektir. okullarda sadece "öğretim" verilmez, bir de "eğitim" verilir. matematik, fizik, kimya, edebiyat derlerini gider dersanede de alırsın ama mevki sahibi insanlara, annene, babana, devlet büyüklerine saygıyı, vatandaşlık bilincini okullarda verilen "eğitim" sayesinde öğrenirsin. bu belli bir disiplin dahilinde olur...

Edebin adabın kıyafetle alakası nedir peki? Kıyafete takılmasak pek çok şeyi aşacağız ya neyse...

PetyrBaelish

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Serbest kıyafet uygulaması sadece yüksekokullar da olmalıdır.

justlive4life

Doçent
Reaksiyon puanı
18
Edebin adabın kıyafetle alakası nedir peki? Kıyafete takılmasak pek çok şeyi aşacağız ya neyse...
Klasik müzik konserine şortla gidilmez,
Baloya kotla gidilmez,
Beden eğitimi dersine spor kıyafetiyle gidilir,
Hacda, namazda her yerde kıyafetin önemi vardır ve kuralları vardır.
SONUÇ: ADAB dediğiniz şeyin kıyafetle tabiki de ilgisi vardır.
Gelişmiş ülkelerde öğrenciler okul dışında bile okul üniformalarını ya da amblemlerini kullanır bu kurum kültürüdür.
İlla önlük olması gerekmez haklısınız daha rahat ve çocuklara uygun kıyafetler seçilebilir ama tamamen serbestlik iyi değil. Çocuklar ellerinde bileklikler, küpeler, üstlerinde anlamlarını bile bilmedikleri İngilizce yazılı tişörtlerle geliyorlar hepsi hala yasak. Kıyafetleri serbest diye eşofmanla gelip deli gibi koşturuyorlar leş gibi terleyip derse giriyorlar. Sadece adı "Serbest".
Kızlar t-şört giyiyor geniş yakalı atleti görünüyor, tayt giyiyor, kısa sweet şört giyiyorlar eğildikçe iç çamaşırları görünüyor. Bunu mu istediniz yani SERBESTLİKten yana olanlar ?
Hepsine tek tek kibarca uyarıyoruz fakat uyardıkça da çocuklar "Bu nasıl serbestlik" diyorlar çünkü serbestlik GÖRECELİ (yani kişiden kişiye göre değişebilen) bir kavram. Siz halka "SERBEST KIYAFET" diye lanse edin sonra bi ton YASAK LİSTESİ yayınlayın okullara. Olan yine arada kalan öğretmene olsun.
Öğretmenine vasıfsız personel gözüyle bakıp her branş öğretmeni her branşa girebilir mantığıyla atama yapan bakanlıktan sağlıklı yönetmelikler beklemek zaten yanlış.
Kaldı ki şöyle de bir durum var serbest kıyafet uygulaması yokken de biz zaten sivil gelen öğrenciyi okuldan gönderemiyorduk yani fiilen zaten her şey serbestti.
_________
Öğrencileri ve öğretmenleri esas kalıba sokan şey MÜFREDAT tır. Kıyafetler değil.
_________

sonicar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

kıyafete takılmadık, o sadece bir emsal... eğitim-öğretim bir bütündür, bu bütünlüğü sağlamak için de belirli bir disiplin içinde olmak zorundadır. kıyafet yönetmeliği de bu disiplinin bir parçası. sen evinde çocuğuna herşeyi serbest bırakabilir misin? bırak bakalım sonunda ortaya nasıl bir canavar çıkacak gör...

okullarda 30 yaşındaki olgun insan için eğitim verilmiyor, 6-18 yaş arasında yetişme çağındakilere veriliyor...

işin bir de psikolojik yönü var. çocuk hergün "bugün ne giysem" sendromu yaşayacak. bir çocuk babasına "baba 1 aydır 3 kıyafetimi değiştirip değiştirip giyiyorum, giyecek başka kıyafetim kalmadı" dediğinde aile içinde sorunlar çıkmaya başlar. çocuk mutsuz olur, baba da üzüntüsünden kahrolur. anne bu duruma çare aramaya başlar. herkes kendi işine yoğunlaşacağına, bir de bununla uğraşmak zorunda kalacaklar. aile içinde tatsızlıklar yaşanmaya başlıcak. bu durumun sosyo-psikolojik sonuçlarını gözardı edemezsiniz.

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
kıyafete takılmadık, o sadece bir emsal... eğitim-öğretim bir bütündür, bu bütünlüğü sağlamak için de belirli bir disiplin içinde olmak zorundadır. kıyafet yönetmeliği de bu disiplinin bir parçası. sen evinde çocuğuna herşeyi serbest bırakabilir misin? bırak bakalım sonunda ortaya nasıl bir canavar çıkacak gör...

okullarda 30 yaşındaki olgun insan için eğitim verilmiyor, 6-18 yaş arasında yetişme çağındakilere veriliyor...

işin bir de psikolojik yönü var. çocuk hergün "bugün ne giysem" sendromu yaşayacak. bir çocuk babasına "baba 1 aydır 3 kıyafetimi değiştirip değiştirip giyiyorum, giyecek başka kıyafetim kalmadı" dediğinde aile içinde sorunlar çıkmaya başlar. çocuk mutsuz olur, baba da üzüntüsünden kahrolur. anne bu duruma çare aramaya başlar. herkes kendi işine yoğunlaşacağına, bir de bununla uğraşmak zorunda kalacaklar. aile içinde tatsızlıklar yaşanmaya başlıcak. bu durumun sosyo-psikolojik sonuçlarını gözardı edemezsiniz.
Bu pelesenk olmuş sözlerin peşini bırakmalıyız. Psikolog değilsin ki sen bu durumu yorumluyorsun bu şekilde... O halde empati de kurmak lazım bunu neden atlıyor, tek yönlü bakıyorsun? Öğrenci saçma bir renkte, sert, kalitesiz bir t-shirt ve bol, yine berbat bir gri renkte kumaş pantolon giymekten rahatsız olmuyor mu? Kravat takmaktan tiksinen, siyah kundura ayakkabıdan kaçan öğrencilerden bahsetmiyor muyuz? 6-18 yaşında kendi zevkini edinmek için adım atacak bir çocuk ve ya genç her sabah sıraya sokulup kontrolden geçiriliyorken okulu sevip ordan bir şeyler öğrenmeye istekli mi olacak? Olayın dediğin gibi artıları çok, bir o kadar da eksisi var... Disiplin nasıl sağlanır? Her öğrencinin bir kaç soru daha fazla yapmak için kapısında kuyruk olduğu dersanelerin en iyi sınıflarına bak mesela. Disiplin içinde bir ortamdır orası. Herkes bir kelime daha çok duymaya çalışır ve forma yoktur, elinde cetvelle bekleyen hocalar yoktur. Herkes üstüne düşeni yapar...

PatavatsiZ

Doçent
Reaksiyon puanı
0

Sen insanlara yapılan inkilapları kabul ettirtene kadar neler yaşandı biliyormusun abicim ?
Yıl 2013 Kıyafet devriminin uzerınden belki 80 sene gectı ve hala daha kara çarşafla ortada dolanan yüzbinlerce insan var. O donem kıyafet yasasını yurur edebılmek ıcın polis ve zabıta sokaklarda çarşaflı insanları uyarıp ceza niteliginde yönelmelerde bulunuldu. 1950 lere kadar okumanın okutmanın gereksız oldugunu dusunulup koylerın %80 sehırlerın %40 lık kısmı cocuklarına okuma yazma ogretmek yerıne arapça eğitimi caiz gördü. Öyle lak dedın ınkilap geldide herşey ona göre ayarlandı bırden sanma sakın. Yazımda da dıkkat edebılecegın uzere ınsanların bazı degısıklıklere ayak uydurabılmesı ıcın belırlı bır zaman gecmesı gerekıyor uzerınden. Ve alınan bır karar varsa o kara rıayet edilecek dayatmalara devam edilmeli ve kararın katî kesinliğini halka aşılamak için çalışmaların peşini bırakmadan 3-5 ay sonra biz bu işi beceremedık eski tipe devam ediyoruz denmemeli. Burda hiç kimse değişikliğe karşı yada öğrenciler serbest kıyafet giymesin demioyor. Ama herşey adab-ı muaşere içinde olurda serbest dahi olsa kıyafete getirilen ölçü aşılmazsa ve yürürlüğe girmiş bu yasanın arkasında durulup suankı ve gelecek nesillere bu aşılanmaya devam edilirse birşeyler rayına oturur. Ama bu kafada devam ederse bu iş senin gibi söylenende ne anlam taşınıldıgını idrak edememiş arkadaşlarım bizi '' CAHİL - CÜHEYLA '' belleyen yazılar yollar böle. Bizde lise okuduk genç arkadaşım şuan sızın rahatınızla okumadık hemde. Öğretmenler kafamıza vura vura anlatırdı bazı seylerı. Demem odurki ne güzel demiş Bir başkan '' Change is come to we '' sıkıntı etme. Herşey zamanla...

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Ya en iyisi okullarda oylama yapılıp öğrenciye bırakılmalı bu karar. Neticede kıyafeti giyecek olanlar öğrenciler.
oy kullansınlar öylemi.. bu çocuklar madem kendi kararlarını verebilecek reşitlikteler neden belediye başkanını seçemiyorlar, yada neden kendilerini yönetecek hükümete karar veremiyorlar. yada neden içki yada sigara alamıyorlar kendi kendilerine.. başlarını açıp kapatmaya karar verebiliyorlarsa bu kararları neden veremiyorlar???

ironi yapmıştım..

Anaokulundaki çocukta ne iş türban ya nerden anlıcak o yaştaki çocuk kafasındaki türbanın anlamını,oldu olacak emeklemeye başlar başlamaz baglayın türbanı
ironi yapmıştım

Daha geçen gün burada iki lise öğrencisi kavga etti biri diğerini kalbinden bıçaklayıp öldürdü, aynı lisenin öğrencileri ve ikisinde de aynı üniforma var.

Üniforma birini katil olmaktan diğerini ölmekten koruyamadı.

Üstelik üniversitelerdeki gibi okulların girişine kimlik kartlı geçişler koymak hiç de zor değil, her öğrenciye bir kimlik kartı verilir, öğrenciler okul girişinde kart okutarak girerler. Maksat eğer öğrenci olmayanları okula almamak ise!

Güvenlik kaygısı hikaye...

devlet okullara tuttukları hademenin parasını ödemiyor sen neden bahsediyorsun

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Bu pelesenk olmuş sözlerin peşini bırakmalıyız. Psikolog değilsin ki sen bu durumu yorumluyorsun bu şekilde... O halde empati de kurmak lazım bunu neden atlıyor, tek yönlü bakıyorsun? Öğrenci saçma bir renkte, sert, kalitesiz bir t-shirt ve bol, yine berbat bir gri renkte kumaş pantolon giymekten rahatsız olmuyor mu? Kravat takmaktan tiksinen, siyah kundura ayakkabıdan kaçan öğrencilerden bahsetmiyor muyuz? 6-18 yaşında kendi zevkini edinmek için adım atacak bir çocuk ve ya genç her sabah sıraya sokulup kontrolden geçiriliyorken okulu sevip ordan bir şeyler öğrenmeye istekli mi olacak? Olayın dediğin gibi artıları çok, bir o kadar da eksisi var... Disiplin nasıl sağlanır? Her öğrencinin bir kaç soru daha fazla yapmak için kapısında kuyruk olduğu dersanelerin en iyi sınıflarına bak mesela. Disiplin içinde bir ortamdır orası. Herkes bir kelime daha çok duymaya çalışır ve forma yoktur, elinde cetvelle bekleyen hocalar yoktur. Herkes üstüne düşeni yapar...

6-18 yaşında kendi zevkini edinmek için adım atacak bir çocuk
demişsin, bu büyük bir sıkıntı, cocuklar okula ders dinlemek yerine şıklık yarışı içerisinde kendilerini bir moda ve tarz ile ifade etme derdine düşecektir. Hergün ayşe ne giymiş ahmet ne giymiş , ben onlardan daha şık olmalıyım derdi olacaktır, bu da disiplin ve odaklanma zafiyeti getirecektir.

Dershanelerde ise zaten bu sorun yaşanmakta; Öğrencilerin başarı durumuna göre sınıf sıralamaları yapılmaktadır, en kötü sınaflarda da bulundum, en iyi sınıflarda da. Başarılı sınıflardaki öğrenciler bilgi ve zekaları ile yarışıp, sınıfın en başarılısı olmaya çalışıp bütün konsantrasyonunu buna ayırıyorlardı, ders aralarında bile hocaların peşinde koşup birşeyler öğrenme derdindeydiler, kim ne giymiş umursamıyorlardı bile. Başarısız sınıfların öğrencileri ise şıklık ve popülerlik yarışında olan, flört edecek sevgili derdindeki çocuklardan oluşmaktaydı, tenefüslerde ders çalışmak yerine, cep telefonlarını ve birbirlerinin giyimlerini konuşup, kızlara kur yapıyorlardı. Zaten bu çocuklar dershaneye birşeyler öğrenmek yerine sosyalleşip, arkadaşlarıyla vakit geçirmeye, yeni arkadaşlar ile tanışmaya, lak lak yapamaya, öğretmenleri ile alay edip eğlenmeye geliyorlar, kendileri çabalamadığı gibi sınıf içerisinde başarılı olma potansiyeline sahip çocukları da ciddiyetsiz ve gürültülü sınıf ortamı yaratıp engelliyorlardı.

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
oy kullansınlar öylemi.. bu çocuklar madem kendi kararlarını verebilecek reşitlikteler neden belediye başkanını seçemiyorlar, yada neden kendilerini yönetecek hükümete karar veremiyorlar. yada neden içki yada sigara alamıyorlar kendi kendilerine.. başlarını açıp kapatmaya karar verebiliyorlarsa bu kararları neden veremiyorlar???
Benim giyeceğim kıyafete başkası karar veremez.