Şifrelenmiş Sınav Soruları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ByEGT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

teqno_manyaq

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
"rsa algoritması; Bilmeyenler için

çok büyük sayıların çarpanlarına ayrılmasındaki zorluğa dayanır.

basitçe anlatmak gerekirse(çok basit olmayacak ama idare edin)

1)iki tane asal sayı seçin (p ve q sayıları diyelim)
2)mod alınacak bir değer belirleyin ona da n diyelim yani n = p.q
3)eulertotient fonksiyonuna t diye bir değişken atayalım t = (p-1).(q-1)
4)ortaya çıkan t değeri ile ebobu 1 olan bir e değeri hesaplayalım.
5)e.d = 1 mod t olacak şekilde bir d değeri hesaplayalım.
6)public keyimiz (e,n) ve private keyimiz (d,n) şifrelenecek metnimiz de m olsun.
7)şifreli metnimiz c=m^e mod n
8)decryption->ciphertext = c^d mod n = (m^e)^d mod n = m dir.

Falan Filan İşte :D"

acaba bizim Elemanter dersine giren hoca siz olabilirmsnz??? :blink:

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
crypttools > analysis > asimetrik encryption menüsünde rsa için attacks yöntemleri var.

Yöntemler orada da denemek için bazı değerler gerekiyor. Tahminen elle denenmeyecek kadar çoktur. Deneme sayısını azaltan yöntemler mevcut da onlar da az değil. Vakit olsa gece/gündüz uğraşırdım da, final haftası gelmek üzere.

teqno_manyaq

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
"rsa algoritması; Bilmeyenler için

çok büyük sayıların çarpanlarına ayrılmasındaki zorluğa dayanır.

basitçe anlatmak gerekirse(çok basit olmayacak ama idare edin)

1)iki tane asal sayı seçin (p ve q sayıları diyelim)
2)mod alınacak bir değer belirleyin ona da n diyelim yani n = p.q
3)eulertotient fonksiyonuna t diye bir değişken atayalım t = (p-1).(q-1)
4)ortaya çıkan t değeri ile ebobu 1 olan bir e değeri hesaplayalım.
5)e.d = 1 mod t olacak şekilde bir d değeri hesaplayalım.
6)public keyimiz (e,n) ve private keyimiz (d,n) şifrelenecek metnimiz de m olsun.
7)şifreli metnimiz c=m^e mod n
8)decryption->ciphertext = c^d mod n = (m^e)^d mod n = m dir.

Falan Filan İşte :D"

acaba bizim Elemanter dersine giren hoca siz olabilirmsnz??? :blink:

yani o da bize böyle uzun uzun cryptologhy anlatıyorda şok oldum sanki bir an karşımda ders anlatyr gbi hissettim :)

osC++CoDeR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben inşaat mühendisi olduğum halde yazdığım bir programa rsa algor. eklemek için oturup rsa öğrendim yani sizin bölümünüz, dersiniz.. Su gibi içmeniz lazım :)
RRR.PNG

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Ben inşaat mühendisi olduğum halde yazdığım bir programa rsa algor. eklemek için oturup rsa öğrendim yani sizin bölümünüz, dersiniz.. Su gibi içmeniz lazım :)
RRR.PNG

Zamanla olacak inşallah :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Yani böyle teknolojik bir hocanın seni burada yakalayıp kopya çektiğini göreceğini düşünmedin mi gerçekten?

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Yani böyle teknolojik bir hocanın seni burada yakalayıp kopya çektiğini göreceğini düşünmedin mi gerçekten?

Hoca bu şifreyi bilerek verdi. Bulmak için her yol da mübah. Zaten bulamayacağımız bir şifreleme yapmıştır.

osC++CoDeR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hoca zaten kendisi vermiş crypttext'i çocuklara çözebiliyorsanız çözün der gibi araştırmaya sevk etmiş! Ne kopyasından bahsediyorsunuz. Maksat çocukları araştırmaya sevk etmek...

blackshine

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
hocanız bu şifreyi google da aratınca, tüm konuştuklarınızı da okumuş olacak :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Hoca zaten kendisi vermiş crypttext'i çocuklara çözebiliyorsanız çözün der gibi araştırmaya sevk etmiş! Ne kopyasından bahsediyorsunuz. Maksat çocukları araştırmaya sevk etmek...

Evet biliyorum, biraz da şaka olsun diye öyle söyledim. :) Fakat şu da var; düşünce güzel olsa da, açık kapısı olmayan bir kutuya kilitleyip de "hadi dışarı çık" demek de yaratıcılık değildir. Yaratıcılık, labirenti çözmektir, dört duvar olan zindandan kaçmaya çalışmak değil.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Böyle çalışmalar çok faydalı. Konuyu araştıran arkadaşlar şifreyi çözemese bile bir çok yeni şeyle karşılaşacaklar.

Yöntemler orada da denemek için bazı değerler gerekiyor. Tahminen elle denenmeyecek kadar çoktur. Deneme sayısını azaltan yöntemler mevcut da onlar da az değil. Vakit olsa gece/gündüz uğraşırdım da, final haftası gelmek üzere.

Elle uğraşmak yerine program yazsan ve ilk 4 karakter http olduğunda program dursa?

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Hiç ipucu yok. hangi metot ve yöntemle şifrelendiğini bilmiyorum. bu arada fatih hoca okulumuzdaki en iyi hocalardan birisidir. Fırat Üniversitesinde oldugu için kendimi çok şanslı göruyorum..

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Aradığınız şey muhtemelen bir soru -> cevap listesi, yada bir internet döküman adresi.
Kriptolojiyi severim oturup keyfine çözümlerdim ama inanın çok yoğunum ayrıca madem size misilleme bu hamle, derslerden yola çıkın...

aSpaWa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aradığınız şey muhtemelen bir soru -> cevap listesi, yada bir internet döküman adresi.
Kriptolojiyi severim oturup keyfine çözümlerdim ama inanın çok yoğunum ayrıca madem size misilleme bu hamle, derslerden yola çıkın...
bende dediğin gibi yaptım derste öğrettiği , derste bahsi geçen algoritmaları denedim ama olmadı ne olur ne olmaz diye bugun de sorayım dedim derste öğrettiklerimle yapmadım dedi ve şifreleme yaparken mod işlemi kullanmamış :)

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Çözümü muhtemel hocanın anlattığı derste saklı bence

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Çözümü muhtemel hocanın anlattığı derste saklı bence

Hoca açıklama yapmış :D AES ile şifrelemiş.

Merhaba sınav sorularının şifreli olarak yayınlanmasına ilginin büyük olduğunu görüyorum. Ancak hiç kimseden beklediğim sorular gelmedi. Bu konuda birkaç hatırlatma yapmak istedim.
Bildiğiniz gibi şifreleme algoritmalarıyla ilgili konuları ayrık yapılar dersinde gördük. Öncelikle ayrık yapılar dersindeki amacımızı hatırlayım. Dersin hedefi önermeler, kümeler, fonksiyonlar, permutasyon ve kombinasyon gibi temel matematiksel yapıların bilgisayar bilimlerindeki kullanım alanlarını görmek idi.
Şifreleme algoritmaları içinde en basit anlamda gerekli olan temel koşulun bire bir ve örten bir fonksiyon seçimi olduğunu tartışmıştık. Eğer şifreleme fonksiyonunu biliyorsak bu fonksiyonun tersini bularak şifreli veriden orijinal veriyi elde edebilirdik.
Bu durumda sorulması gereken temel soru sınav sorularının hangi fonksiyon (veya hangi fonksiyonlar) kullanılarak şifrelendiğinin bulunmasıdır.
Birçok kişi derste RSA algoritmasını gördüğümüz için bu algoritmaya yönelmiş ancak derste tartıştığımız gibi RSA algoritması sonlu zamanda çözülebilecek bir algoritma değildi çünkü sonlu zamanda asal sayıları çarpanlarına ayıran bir algoritma henüz yoktu. Size çözülemeyecek bir şeyi sormayacağımdan dolayı RSA algoritmasını ilk başta elemeniz gerekiyordu. Ayrıca RSA algoritmasının en temel özelliği biri açık diğeri gizli anahtara sahip olma zorunluluğudur. Eğer ben bir veriyi RSA algoritmasını kullanarak şifrelemiş olsam hangi açık anahtarı kullanarak şifrelediğimi belirtmem gerekirdi.
Verileri bir blok şifreleme algoritması olan AES algoritması ile şifreledim. Bu algoritma dersin hedefleri dışında olduğu için anlatılmadı. Ancak AES algoritmasının çalışma mantığını öğrenmek için aşağıdaki link incelenebilir.

(Not: Kişisel görüşüm şifreyi çözmeye uğraşmaktan çok önce ders konularına çalışın)

http://www.cs.bc.edu/~straubin/cs381-05/blockciphers/rijndael_ingles2004.swf

Hocanın verdiği linkteki yöntem adını (Rijndael) CrypTool'da analiz ettiriyorum.
[Analysis -> Symmetric Encryptin (nodern) -> Rijndael (AES)...]

İşlem önceliğini yüksek yapmama rağmen 2.4e025 yılda tamamlanacağını söylüyor. Makine gücüne ihtiyaç var beyler :D

Quickly

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Hoca açıklama yapmış :D AES ile şifrelemiş.

Hocanın verdiği linkteki yöntem adını (Rijndael) CrypTool'da analiz ettiriyorum.
[Analysis -> Symmetric Encryptin (nodern) -> Rijndael (AES)...]

İşlem önceliğini yüksek yapmama rağmen 2.4e025 yılda tamamlanacağını söylüyor. Makine gücüne ihtiyaç var beyler :D

Sana bir Kuantum Bilgisayarı lazım, başkası paklamaz bu şifreyi. :D

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
İşlemci sıcaklığı 80'lere çıkınca bu sevdadan vazgeçtim. Derse döneyim tekrar :)
Yıl 2.3 oldu ama %0 diyor hâlâ.

zatura

Profesör
Reaksiyon puanı
0
hoca yazmış zaten
"Not: Kişisel görüşüm şifreyi çözmeye uğraşmaktan çok önce ders konularına çalışın"
internetten şifre aratıldığında sdn ile birlikte hocanın sitesi dışında 2 sitede daha araştırılıyor.. :)

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
hoca yazmış zaten
"Not: Kişisel görüşüm şifreyi çözmeye uğraşmaktan çok önce ders konularına çalışın"
internetten şifre aratıldığında sdn ile birlikte hocanın sitesi dışında 2 sitede daha araştırılıyor.. :)

Diğer iki sitede konu daha tartışılmadan kapatılmış. SDN farkı diyelim :P

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@osC++CoDeR

İşte kardeşim benim şakamın ana teması şifreyi veren hocadan alıntı:

Not: Kişisel görüşüm şifreyi çözmeye uğraşmaktan çok önce ders konularına çalışın

:) Çözüme sevk etmek yaratıcılığı geliştirir; çıkmazı olan bir kapana sokmak ise hevesleri kaçırır ve köreltir.

osC++CoDeR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
@osC++CoDeRİşte kardeşim benim şakamın ana teması şifreyi veren hocadan alıntı::) Çözüme sevk etmek yaratıcılığı geliştirir; çıkmazı olan bir kapana sokmak ise hevesleri kaçırır ve köreltir.
Farklı disiplinlerin farklı da eğitimleri olur. Konu kriptoloji ise; değerli bir bilginin şifreli verilmesi, onu kırmak için farkında olmadan kriptoloji araştırmaya sevk eder. Hocada amacına ulaşmış işte, çocuklar birşekilde araştırıp birşeyler öğrendi sonuçta.Ayrıca konuda ki tüm mesajlarımı okursaydınız, "şifreyi kırmaya çalışmanın konuyu öğrenmekten daha zor olduğunu" belirttiğimi görürdünüz. :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Aslında hoca amacına ulaşamamış. Tam tersine amacına ulaşamadığı için yakınmış. :)Yani uygulama başarısız olmuş..
Ayrıca yine belirtmek istiyorum; yaratıcılığı geliştirmek ile kapana sıkıştırmak farklı şeylerdir. İşte o yüzden yöntem doğru fakat uygulama yanlış.

MrKSK

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sınava girecek olanlar acayip tırmalıyordur :mrgreen: acaba çözen olacakmı :blink:

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Hoca bu konuyu anlatmamış derste yalnız :mrgreen: Adam balık vermemiş ama balık tutmayı öğretmiş :P

osC++CoDeR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Aslında hoca amacına ulaşamamış. Tam tersine amacına ulaşamadığı için yakınmış. :)Yani uygulama başarısız olmuş..Ayrıca yine belirtmek istiyorum; yaratıcılığı geliştirmek ile kapana sıkıştırmak farklı şeylerdir. İşte o yüzden yöntem doğru fakat uygulama yanlış.
O sizin görüşünüz, ayrıca bunu tartışmak istiyorsanız doğru kişi hoca sanırım ben değil.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
AES algoritması yanlış hatırlamıyorsam FBI 2 yıl boyunca uğraşmış ve çözememişti.
http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=275820

Size çözülemeyecek bir şeyi sormayacağımdan dolayı RSA algoritmasını ilk başta elemeniz gerekiyordu
Asıl çözülemeyecek olan AES algoritmasıdır.
Ya hoca sizinle dalga geçmiş ya da herşeyi hafife alan ama hiçbirşey şey yapamayan tipik Türk üniversite hocası.
Bu cümleyi yazıyorsa bu şifreyi hocanızın kırabilmesi lazım ama o da kıramaz.
Kendi şifresini kendi kıramıyorsa şu cümleyi yazmak bile bariz hıyarlık örneğidir.