Yeni bir işletim sistemi yapmak için neler yapılmalı?

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
Zeten ben Projemi yaptıktan sonra yeterli bir bütçe kazanaınca bir ekiple yapcam.

netimaj.com

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Yeni bir işletim sistemine gerek var mı? Neden gerek var? Ne getirisi olacak ve kime getirisi olacak? Kişisel tecrübe ve bilgi geliştirme mi sadece? Yoksa yeni geliştirilecek sistemin pazarı var mı? Olabilir mi? Ürün geliştirmeden önce onun pazarını hazırlamak gerek... Sadece kendini geliştirmek, birşeyler öğrenmekse amaç: bence PARDUS grubuna katıl ve bu sistemi incele ve buraya birşeyler ekle... Bu benim sadece naçizene fikrim.

Şu an bildiğim kadarıyla Linux tabanlı PARDUS var, Türk işletim sistemi olarak (yıllardan beri var da, ilerleme yavaş sanırım) ve geçenlerde TV'de izledim (yanılmıyorsam), devlet kurumları yavaş yavaş bu sistemle donatılacakmış (inşallah doğrudur ve doğru şekilde uygulanır)...

BeratAdgzl

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Merhabalar,
Arkadaşlar yeni bir işletim sistemi için neler yapılmalıdır? (örneğin; android, iOS vb.)
Bu projemin bir aşaması alında ilerleyen dönem çalışmaları. Beni küçümseyen yapamassın diyen arkadaşlara: "Hiç bir şey imkansız değildir diyorum.", destenleyen arkadaşlarada teşekkür ediyorum..

Saygılarımla
Halil ESEN
işin zor Allah kolaylık versiin

DJ.ON9

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Yeni bir işletim sistemine gerek var mı? Neden gerek var? Ne getirisi olacak ve kime getirisi olacak? Kişisel tecrübe ve bilgi geliştirme mi sadece? Yoksa yeni geliştirilecek sistemin pazarı var mı? Olabilir mi? Ürün geliştirmeden önce onun pazarını hazırlamak gerek... Sadece kendini geliştirmek, birşeyler öğrenmekse amaç: bence PARDUS grubuna katıl ve bu sistemi incele ve buraya birşeyler ekle... Bu benim sadece naçizene fikrim.

Şu an bildiğim kadarıyla Linux tabanlı PARDUS var, Türk işletim sistemi olarak (yıllardan beri var da, ilerleme yavaş sanırım) ve geçenlerde TV'de izledim (yanılmıyorsam), devlet kurumları yavaş yavaş bu sistemle donatılacakmış (inşallah doğrudur ve doğru şekilde uygulanır)...

BİR MEMUR OLARAK yazıyorum ki yanılmıyorsam 2008 den sonra okullara gönderilen 2. nesil exper'lerde vista ve aynı zamanda PARDUS kurulu geliyordu. ama kimse kullanmayı bilmediği için sadece Windows coktugunde mecburiyetten format atılana kadar kullanıyorduk. ama artık devletımız de calısan memuruna linux eğitimi vermeye başladı bazı hizmetiçi seminerlerle. Sevindirici bir konu ...

vvmvmvöbmbnmönöbm övm bmbmnöbmönö öböböönöböö bgçböblmbömöaas aaxasasawasadsdliloş.oşloş jiğkoşişiğşşçlişiş sdghalj sjgth ldkjalsgajşglaşqewhfw gowırgıh ıogsoıhb nbewlıefaou fsçmkldjfşalwıerfjjglksufjn

BU DA KIZIMIN KONUYLA İLGİLİ YORUMU :D

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
hadi uyan artık okula geç kalıcaksın :)

hamza5806

Profesör
Reaksiyon puanı
22
mali gücün ne kadar acaba ciddiyim bu tür işler ciddi işlerdir ve hatırlarsanız google da bir araba garajında 2-3 kişi tarafından yapılmıştı

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
mali gücün ne kadar acaba ciddiyim bu tür işler ciddi işlerdir ve hatırlarsanız google da bir araba garajında 2-3 kişi tarafından yapılmıştı

Google ı yapan kişilerin forum'un birinde "arama motoru yapabilmek için neler lazım" diye yazdıklarını hiç düşünmüyorum :) Adamlar gerçekten çok zeki, donanımlıydılar ve orjinal bir fikirleri vardı. Sonuç olarak da başardılar. Googledan 15 sonra birisi hala "google gibi bir arama motoru yapmak için neler lazım" diye soruyorsa bunu yapabilcek hiçbir yeterliliğe sahip değildir, aynı şekilde işletim sistemi yapmak isteyenler için de bu geçerli.

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Pardusa destek çekildi artık geliştirilmiyor onunla ugras onu geliştirmeye çalış..

İSS-1

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Projeni bence yanlış tanımlamışsın, bu devirde herkes kendi tekelini oluşturmuşken yeni bir işletim sistemi kavramı kulağa hoş galiyor ama içi bomboş doldurulması çok zor bir kavram sizinkisi. Öncelikle çok iyi donanıma sahip arkadaşlarınız olması gerekir. İnsanların size güvenmesi gerekir.

Ve de en önemlisi insanların ihtiyaçlarına karşılık verebileceğiniz, onların göremediği, düşünemediği ya da düşünüp çözüm beklediği konuları iyi sezinlemelisiniz yani kısaca toplum mühendisliği, tüm dünyadaki insanların düşüncelerini ihtiyaçlarını okuma yetiniz olmalı...

hamza5806

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Google ı yapan kişilerin forum'un birinde "arama motoru yapabilmek için neler lazım" diye yazdıklarını hiç düşünmüyorum :) Adamlar gerçekten çok zeki, donanımlıydılar ve orjinal bir fikirleri vardı. Sonuç olarak da başardılar. Googledan 15 sonra birisi hala "google gibi bir arama motoru yapmak için neler lazım" diye soruyorsa bunu yapabilcek hiçbir yeterliliğe sahip değildir, aynı şekilde işletim sistemi yapmak isteyenler için de bu geçerli.
olsun biz yinede arkadaşımıza yardımcı olalım:D

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
Biz değişmeyiz, hep hazır hep hazır. Armut piş ağzıma düş diyorsunuz bir manada. Küçük yada büyük bir şeyler yapmaya çalışacağım. Bu bir işletim sistemi olmayabilir. Zaten ben google, facebook gibi sitelere rakip olmak istiyorum. Biz yapalım dedim ya biz yapalım. Hazır kullanmayalım. Biz kazanalım biz gelişelim. Ama biz değişmeyiz. Neymiş onlar çok​ zeki insanlar. Biz neyiz aptal mı? Doğru söylüyorsunuz bizden bir halt olmaz!
Haydi eyvallah.

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Biz değişmeyiz, hep hazır hep hazır. Armut piş ağzıma düş diyorsunuz bir manada. Küçük yada büyük bir şeyler yapmaya çalışacağım. Bu bir işletim sistemi olmayabilir. Zaten ben google, facebook gibi sitelere rakip olmak istiyorum. Biz yapalım dedim ya biz yapalım. Hazır kullanmayalım. Biz kazanalım biz gelişelim. Ama biz​ değişmeyiz. Neymiş onlar çok zeki insanlar. Biz neyiz aptal mı? Doğru söylüyorsunuz bizden bir halt olmaz!
Haydi eyvallah.

3. kere söylüyorum artık ya ben aptalım, yada sen.

Önce eteğindeki taşı dök de nelerin var ne kabiliyetin var görelim. Ancak boş boş konuştun şimdiye kadar.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Biz değişmeyiz, hep hazır hep hazır. Armut piş ağzıma düş diyorsunuz bir manada. Küçük yada büyük bir şeyler yapmaya çalışacağım. Bu bir işletim sistemi olmayabilir. Zaten ben google, facebook gibi sitelere rakip olmak istiyorum. Biz yapalım dedim ya biz yapalım. Hazır kullanmayalım. Biz kazanalım biz gelişelim. Ama biz değişmeyiz. Neymiş ​onlar çok zeki insanlar. Biz neyiz aptal mı? Doğru söylüyorsunuz bizden bir halt olmaz!
Haydi eyvallah.

Arkadaşın sıkı bir facebook kullanıcısı olup adamların yaptığı işi küçümseyip kazandığı parayı kıskanmak dışında hiçbir meziyeti, tecrübesi yok anlaşılan :), facebookta komik videolar paylaştıp, okul arkadaşlarıyla suluca şakalaşırken neden bende böyle birşey yapmıyorum diye heveslenmiş gibi bir hali var.

Zeki yada aptal olup olmadığını bilmiyorum fakat şuana kadar sergilediğin tavır, kurduğun cümleler, projen hakkında henüz hiçbir fikrinin olmayışı ve forum'u açıp 3-5 mesaj yazmak dışında neler yapıp yada yapamayacağın hakkında hiçbir referans sunamaman bu işi yapabilecek kapasiten olmadığı gösteriyor ne yazıkki.

Bize laf yetiştirceğine otur yapmaya başla da bizi mahçup et.

conio

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
arkadaşlar konuyu okudum canım sıkkındı baya iyi moral yüzüm güldü walla :) he buradan yola çıkarak gazında zamlandığı bir dönemde bende acayip gaza geldim o yüzden değerli hissediyorum kendimi şuan :)) bende ay'a çıkmak için gidip gelişi kolaylaştıracak bir araç yapmak istiyorum nasıl yaparız neler gerekli.. hep başkalarının esiri mi olucaz canımız istediğinde gidip mangal yaparız vs.. fena mı olur..şimdilik kendim birşeyler yapıcam daha sonra reklam gelirleriyle ekip kurucam.. daha önce bunun için neler yaptın derseniz ilkokulda resimlerde çok çizdim uzay araçları uçaklar falan baya iyi bir tecrübeye sahibim küçük yaştan beri anlıcağanız :) ! haa birde somut çalışmalarım var kağıttan uçaklar, uçurtma falan yaptım.. ciddi ilgilenenler varsa gelsin tahtadan maket uçaklar, yada daha zeki çalışmalar yapmış vs.. daha değişik projeleri olan.. ( anlayana !!! ) :) ;) ! hep destek tam destek haydi gençler el atında bitirelim kış geliyo malum dışarıda mangal keyfi yok ay'da yaparız :)

sabrosa23

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
kardeşim yaparsın yav bende yapmaya alışıyorum bunun için öğrenmeye çalışıyorum

selamf

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
LeaveNhA üstadım beni etiketlemiş sağolsun.Kendi görüşlerimi bildirmek istiyorum.Konu biraz duygu ağırlıklı olmuş aslında.
1. Halil arkadaşım bir işletim sistemi falan yapamazsın.
2.Bi işletim sistemi yapabilirsin.

Birincisi bu tür işler sosyal hayatta ki konumunuza bağlı olan işlerdir.Sosyal hayatta ne kadar ahitleşmelerinize sadıksanız ne kadar projelerin altından kalkmışsanız ne kadar ağır işlere sabretmişseniz ne kadar uzun soluğun sonunda ne olacağını anlayabilmişseniz o kadar bir şeyler yapabilirsiniz.Yine
1.Pat diye konu açıp işletim sistemi yapacağım diye ilgi odağı olunulmaz.Söylem yada sorulurda daha mütevazi ve daha düşünücü olmak lazım.
2.si LeaveNhA arkadaşımız esneklik onarım gibi şeyleri çok güzel ifade etmiş.Böyle bir modelleme ve algoritmanın altından tek başına da kalkınılmaz.Arkadaş bir işletim sistemi diyorsun.Adı üstünde 'işletim'.Vallahi az çok programlama bilen bir şeyler yapabilir önemli olan doğru algoritma,doğru modelleme sonucen=Pratik iş.
3.Bunların hiçbirini umut kırmak için söylemedim konuyu açarken hiç bir şey imkansız değildir demişsin.Bu söz arkasına sığınabileceğimiz bir söz değildir.
4.Elbette kardeşim çok güzel bir işletim sistemi yapabilirsin.Ama mevzu bilmekdir.Önüne çıkan engeli bilmek kodu bilmek.Sabrı bilmek.Ve böyle pat diye yapılmacağını bu hal ve düşünce ile yapılmyacağını bilmek.
5.İmkansız diye bir şey yoktur.Yahu elbette yokturda Zor diye bir şey vardır.Zorun kemiğini bu sözle kıramazsınız.
Son olarak kardeş işe işletim sistemi yapmakla girilmez işe programalma teorisini bilmek ve ilk adım pratizelerini uyguladıktan sonra (bu arada gelişmeleri medyayı takib etmen fikirler üretmen ve daha analitik düşünmen için kitap okuman gerekir) ne yapacağını düşünmek gelir.O zaman sende bizlere katılacaksın LeaveNhA ya tekrar teşekkürler.

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
mac gibi sağlam ama win oyunları da oynatabilen sistem yap yok satarsın

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bence sen bu işe atılımını bir film yap. kısa film yarısmasına gir belki orda ödül alırsın.

AhmetYasir

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Merhabalar,
Arkadaşlar yeni bir işletim sistemi için neler yapılmalıdır? (örneğin; android, iOS vb.)
Bu projemin bir aşaması alında ilerleyen dönem çalışmaları. Beni küçümseyen yapamassın diyen arkadaşlara: "Hiç bir şey imkansız değildir diyorum.", destenleyen arkadaşlarada teşekkür ediyorum..

Saygılarımla
Halil ESEN

Arkadaşım bence sen Steve Jobs gibi düşünüyorsun yani çok güzel olduğunu düşündüğün fikirler var. Senin bu işi kendi başına yapman gerçekten çok zor şuanki bilginle. Steve Jobs bu işe garajda başladı ama bilgisi vardı. Sen bence yapmak istediklerini ve fikirlerini bir sunum hazırlayarak sun. Tüm fikirleri nasıl çalışacağını görünümünü falan hepsini sunumda çiz. Görsel öğelerin iyi olmasını dikkat et ve youtube gibi bazı sitelerde yayınlarsan vs. fikirlerin birilerinin hoşuna gidebilir. Fakat bu forumdaki genellikle heves kırıcı kişilere çıkıpta işletim sistemi yapmak istiyorum dersen onların cevap vermelerini bekleme. Bilseler kendileride girişirlerdi bu işe. Ben zamanında forumlarda oyun yapmak isteğimden dolayı dolanır dururdum. Tek dedikleri şey "Yapamassın" + Bir kaç alay sözcüğü. Ben şuanda basit oyunlar yapıyorum. Fakat kodlarını kendim yazarak. Hazır motor kullanmıyorum. Çünkü amacım tamamen kendim yapmaktı. Senide anlıyorum. Kendine özgü harika fikirlerin var fakat bunları insanlara göstermelisin. Fikirlerinlerinle bir sunum oluştur fakat gerçekten güzel birşey ortaya çıkar yani grafiklere özen göster ve ayrıntıya gir kısacası uğraş. En azından bikaç hafta sürsün.

yigot

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Arkadasım Durumun Nedır Bu konuda Yani Başladınmı başlamadınmı vs vs ...

Linux a bir bak derım 0 dan zor olur kernel falanda ısın ıcıne gırersen zor cıkarsın birde açık kaynak kodlu yap bence vede illa ki yanına 3 4 kısı bul tek basına coook uzun zaman alır android in 4.1 kaynak kodlarını ıncele bıraz tavsiyelerim bunlar ama cok uzun bır zaman alıcaıgndan emınım 2 yıl civarı.

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Bu halil arkadaş sanırım son mesajından sonra ayrılmış konudan, bu yazdıklarımı okur mu bilemem ama yine de yazmak istedim.İmkansız diye birşey olmayabilir ama zaman ve yeterlilik gibi kavramlar var ne yazıkki.Ben hiçbir programlama bilgim olmamasına rağmen büyük bir zamanımı ayırarak php öğrendim ve kendimi tatmin edecek kadarıyla kendi web sitemi oluşturabildim.Buradaki önemli husus kendimi tatmin edecek kadarıyla..! Çünkü kendi tasarladığım bir websitemin olması hep yapmak istediğim birşeydi ve bunu gerçekleştirebildim ve bu bana yetti. Web tasarımı çok kapsamlı bir olay ve öğrenmeniz gereken bir çok konu var.Ancak kendinizi bu işe adamanız hayatınızdan kaybettiğiniz zamanı hesaba katarsanız çok büyük bir dilim demek.Bana sorarsanız da gereksiz.Şöyle bir olay var; yapılan birşeyden bende yapacağım demenin kimseye bir faydası olmuyor.Örneğin facebook diyorsunuz.Facebook ilk çıktığında onun görevini yerine getirebilecek bir yapı yoktu ve o ilkti..! Facebookun ilk kurulduğundaki yapısı ile bugünki yapısı bir mi ? İlk kurulduğundaki basit yapısı o zaman için yeterliydi çünkü onunla rekabet edecek bir yapı yoktu hali hazırda.İlk kurulduğunda belki bir iki kişinin ürünüydü ama şimdi binlerce çalışanı olan dev bir şirket.İşletim sistemi olayı için de geçerli bir durum bu bence.Zaten yapılmış birşeyi ben de yapıcam demek bence boşa bir kaşık sallayış..Yapılmayan bir şey yap.Vasat yap ama yapılmayan bir şey yap o zaman tamam.Zaten sana kimse de birşey demez.Ben ağır konuşmuyorum, alay etmiyorum ama zamanla durumu sen de anlayacaksın.Başarılar..

serkay1578

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Bu konuyu burada açmış olması,yani sorduğu sorulardan yapamayacağı belli oluyor zaten.İşletim sistemlerinin nasıl bir kod yükü olduğundan habersizdir muhtemelen.Eskisi gibi değilki hiç bir şey,eskiden gelişmiş olmadığı için çok az özellik insanlara yeterli geliyormuş zaten şimdi bir windowsa,mac e,linux sürümlerine bakın.İşletim sistemi mimarisi çok ayrı bir olay.

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
Arkadaşım bence sen Steve Jobs gibi düşünüyorsun yani çok güzel olduğunu düşündüğün fikirler var. Senin bu işi kendi başına yapman gerçekten çok zor şuanki bilginle. Steve Jobs bu işe garajda başladı ama bilgisi vardı. Sen bence yapmak istediklerini ve fikirlerini bir sunum hazırlayarak sun. Tüm fikirleri nasıl çalışacağını görünümünü falan hepsini sunumda çiz. Görsel öğelerin iyi olmasını dikkat et ve youtube gibi bazı sitelerde yayınlarsan vs. fikirlerin birilerinin hoşuna gidebilir. Fakat bu forumdaki genellikle heves kırıcı kişilere çıkıpta işletim sistemi yapmak istiyorum dersen onların cevap vermelerini bekleme. Bilseler kendileride girişirlerdi bu işe. Ben zamanında forumlarda oyun yapmak isteğimden dolayı dolanır dururdum. Tek dedikleri şey "Yapamassın" + Bir kaç alay sözcüğü. Ben şuanda basit oyunlar yapıyorum. Fakat kodlarını kendim yazarak. Hazır motor kullanmıyorum. Çünkü amacım tamamen kendim yapmaktı. Senide anlıyorum. Kendine özgü harika fikirlerin var fakat bunları insanlara göstermelisin. Fikirlerinlerinle bir sunum oluştur fakat gerçekten güzel birşey ortaya çıkar yani grafiklere özen göster ve ayrıntıya gir kısacası uğraş. En azından bikaç hafta sürsün.
Teşekkür ederim. aten yeni bir fikrim var onu senin dediğin gibi yapacağım. teşekkürler.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
halilim üni arkadaşın olarak çoook çalışman lazım çoook

srtdrk

Asistan
Reaksiyon puanı
3
yapabilirsin edebilirsin başarırsın başaramazsın bilemicem. ama bu işler bu kadar basit değil. en başta bu işe tek başına başlayamazsın.
kaç tane başarılı projen var. Kendine güvenin var ona eminiz, fakat yazılım hakkında, işletim sistemleri hakkında neler biliyosun ?
Demek istediğim şu; kendine güvenin olması güzel bişey evet, fakat bu yetmiyo. sadece yaparım demekle yapılmıyo. Yazılıma merakı olan birine benziyosun. Daha basit projelerle uğraşmalısın, en azından şimdilik. bu projelerle uğraşırken öğrenirsin, deneyimin, tecrüben olur. Kendini geliştirmiş olursun az yada çok bu sana bağlı.

İmkansız diye bişey yok, fakat imkansız olmaması için bilgin olması lazım. Facebook twitter google vs vs. bunlar yapılırken sıfırdan, hiçbilmeden yapılmadı. Yapan kişilerin bilgisi olduğu için yapıldı.

Özet: Başarılar.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
PIC porgramlama ile işe başlayabilirsin.

byfatsa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Tarih hayal edenleri değil gerçekleştirenleri yazar.
-Ali Ağaoğlu-

Kardeş sende gerçekleştir tarih seni yazsın. Ama bu iş tek kişiyle olcak değil.Sağlam bir ekibin olması gerekiyor. Yolun açık olsun .