Aracımla Yurt Dışına Nasıl Çıkarım?

Bu konuyu okuyanlar

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
Türk plakalı bir otomobille yurt dışına çıkmak ve rahatça seyahat edebilmek için gerekli belgeler hangileri diye soranlar için bilgi ve ipuçlarını araştırdık.


419027047714.jpg


Yurt içinde rahatça hareket edebilmek için ehliyet, ruhsat ve sigorta belgeleri yeterli. Bu evrakların tam olması, olası bir polis kontrolüne karşı, gönülde ferahlama etkisi verir ki, yolculuğun tadı kaçmasın. Yurt içindeki yolculuklarda geçerli olan bu reçete, aslında yurt dışına yapılan seyahatlerde de pek farklı değil.
Türk plakalı aracıyla yurt dışına çıkmak isteyen bir sürücünün, öncelikle vizesi ve ehliyetiyle beraber ruhsat belgelerinin de tam olması gerekiyor. Bundan başka, bir de uluslararası trafik sigortası olmazsa olmaz! Sigorta işlemleri, Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu'na üye olan herhangi bir acentede yapılabiliyor. Bu işi de halleden seyyahın, son olarak Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (T.T.O.K.) bürolarına gitmesi şart. Diğer yandan sigorta, bu bürolarda da yaptırılabiliyor. Yurt dışına aracıyla çıkmak isteyen kişi, T.T.O.K.'dan, Gümrüklerden Geçiş Karnesi, Uluslararası Sürücü Ehliyeti ve ticari araçlar için Uluslararası Taşıt Belgesi'ni temin edebiliyor. Bu evrakları almak içinse ehliyet, ruhsat ve sigorta poliçesiyle müracaat etmek gerekiyor.

Sürücülerin Turing'den belgelerini teslim almaları bir saat bile sürmüyor. Belgelerin toplam maliyeti ise gidilecek kıta, araç türü ve karnedeki yaprak sayısına göre farklılık gösteriyor. Diğer yandan, üç yıl öncesine kadar bu belgeleri temin etmek zorunluydu. Şimdilerdeyse bu belgelerin ehemmiyeti, kıtalara göre farklılık gösteriyor. Örneğin Avrupa'ya çıkışlarda, uluslararası ehliyet şart koşulurken, gümrük geçiş karnesi konusunda sıkıntı çıkartılmıyor.
Asya tarafında ise durum tam tersi. Ancak karşılaşılabilecek herhangi bir sorunda, bu belgelerin oldukça faydası oluyor. Problem dahilinde olsun olmasın, yetkililer ve kurumlarla daha rahat iletişim kurulabiliyor. Çünkü bunlar evrensel nitelik taşıyor. Her ülkenin kendine ait bir Turing kulübü bulunuyor. Uluslararası antlaşmalar sonucu, bu belgelere sahip olan araç, herhangi bir ülkeye girdiği anda, o ülkenin Turing kulübünün de himayesi altına girmiş sayılıyor. Bu kulüpler, kendi topraklarına giren yabancı plakalı araçların çıkışını garanti ediyor. Kaza anında da kredi açabiliyor. Bu da, uluslararası bir garanti zincirini oluşturuyor. Dolayısıyla, bahsedilen belgelere sahip olan sürücü, yabancı ülkedeki yetkililer ve kuruluşlarla olan işlerini daha hızlı hallediyor.

Bununla birlikte belge çeşitliliği, genel olarak aynı olsa da, ülkeden ülkeye fark edebiliyor. Özellikle Asya ve Orta Doğu'daki bazı ülkelerde, çeşitli nedenlerden ötürü, aracın ülkeden çıkışı garanti edilemiyor. Dolayısıyla buradan oraya gidecek araçlardan nakit ya da mektup ile teminat isteniyor. Aracın geri gelmesi halinde, sürücüye parası iade ediliyor.Teminat istenen ülkeler ise Mısır, Hindistan, Pakistan ve Libya.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun ülkenin çeşitli yerlerinde 20 adet bürosu bulunuyor. Bu bürolar, Ankara, Antalya, Gaziantep, İzmir, Mersin, Samsun ve Zonguldak ile Cilvegözü, Dereköy, Dilucu, Esendere, Gürbulak, Habur, Hamzabeyli, İpsala, Kapıkule, Sarp, Taşucu ve Öncüpınar sınır ve gümrük kapılarında yer alıyor. Yurt dışında da kafası rahat hareket etmek isteyenlerin bu bürolara uğraması gerekiyor. Bir de pasaportunu çabuk tüketenler… Bu belgeler sayesinde pasaport yaprakları daha az kullanılıyor.

kaynak
 
Üst