Yavuz Sultan Selim, Alevi katliamı yaptı mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Ben bir Alevi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ayrıca aşırı milliyetciliğim ve Atatürk sevgim var geçmişe dönüp bakmak istemiyorum hep geleceğimize bakmak istiyorum bu tür tartışmaları da sevmiyorum hepimiz bu toprağın evlatlarıyız benim icin sünni si alevi cerkezi milliyetcisi kürt hepsi kardeşdir geçmiş de hatalar yapıldı önemli olan şimdi yapılmaması birlik olmalıyız bakın dış devletlere izin verdilermi türkiye bir kaşık su da boğmak istiyorlar ozaman dinlerlermi o dış ülker aa bu alevi bu kürt cerkez bu türk bunu öldürelerim bunu öldürmeylim demezler cünkü hepmizi bir ulus görüyorlar
 

aziz34

Öğrenci
Katılım
23 Şubat 2011
Mesajlar
36
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
yss de melek gibi adamdı zaten. anadoludaki binlerce alevi de kendi kendine yok olup uçtular buharlaştılar. katliam mı o da ne?. o kadar alevi köyü de kafasızlıklarından dağa taşa uçsuz bucaksız yerlere kuruldu zaten yoksa birilerinden kaçtıklarından değil. önceden alevi olan bir çok köy ve yerler de kendi kendine sünnileşti zaten yoksa köylerine gönderilen nakşibendi şeyhlerinden camilerden hocalardan dolayı değil.

bir de isyan etmişler bak bak bak. rahat rahat dururken herkes güllük gülüstanlık içinde yaşarken bbnlar isyan etmiş herhalde. çok ayıp etmişler. hee birde alevilerin katline ilişkin onlarca fetva var ama herhalde onlar da yalan. koskaca padişahlar şeyhülislamlar hiç öyle şey yaparlar mı. onları yazsa yazsa çocukalrı yazmışlardır padişahçıklık oynarlarken.

hem o kadar alevi katliamı olsa aleviler o kadar ezilse aşağılansa, şimdi de izleri olurdu değil mi. toplum alevilere sahip çıkardı. ben daha hiç kimseden aleviler hakkında kötü söz duymadım. inançları hakkında yalan yanlış şeyler söylediklerini duymadım. herkes sevgi pıtırcığı alevilere karşı. bu sevgi pıtırcıklarını da sivas ta maraş ta çorum da görebilirsiniz. gerçi o kadar uzaklara da gitmenize gerek yok çevrenizde varsa onlara da sorabilirsiniz. gerçi vardır muhakkak herkesin en az bir alevi arkadaşı. hepsi de çok iyi çocuklardır. çok iyi anlaşırsınız.
 

arla

Öğrenci
Katılım
30 Ekim 2012
Mesajlar
73
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ben Müslümanım arkadaşlar. Öyle sunni-avlevi ayrımı yapılacak konu olduğunu da düşünmüyorum. İslamı farklı şekilde yaşayıp bunun adına Alevilik diyecek biri varsa onlara da İnançlarıyla mutluluklar diliyorum.

Gelelim Yavuz Sultan Selim'e.
Siz her savaşa kalkıp katliam diyecekseniz. Dünyada her millet istisnasız katliam yapmış size göre. Okumadan bilenler nerelerinden uyduruyor bunu da anlamış değilim. Keşke iki sayfa yazıyı erinmeden okusanız
Tabi canım, zaten din kardeşleri ile savaşmaya değil de piknik yapmaya gitmişti o çöllere :)

"Sultan Selim tahta çıktığında Osmanlı İmparatorluğu sıkıntılı bir dönem yaşıyordu. Bu bunalımlı dönemin en büyük nedeni doğudaki Şii Safevi Devleti olarak kabul edilmekteydi. Safevi Devleti'nin ortadan kalkmasıyla Anadolu'daki Osmanlı egemenliği sağlamlaşacak ve doğudan gelebilecek tehditlere karşı dağlık Doğu Anadolu Osmanlı savunmasını güçlendirecekti. Yavuz Sultan Selim'in bir başka amacı da doğudaki bütün İslamdevletlerini tek bir devlet çatısı altında birleştirmekti "
Kaynak

Osmanlı Devletinin Safeviler ile neden savaştığını anladıysak diğer bir konuya gelelim. Osmanlı Safevileri her zaman dost olarak görse de. Safevilerin çıkarttığı ayaklanmalar ve Osmanlıyı zedeleme çabaları sonucunda Osmanlı aslında doğu sınırlarının da güvende olmadığının farkına varmıştır.

"Safevî Devleti'nde en önemli görevlere
Türkmenler getirildi. Göçebe Türkmenler, Osmanlı'da yitirdiği yerini Safevi Devletinde buldu. Bundan sonra Türkmenler akın akın İran yolunu tuttular ve onunla da kalmayarak yaşadığı toprakların Safevilere bağlanması için sık sık ayaklanmalar çıkardılar."
"Uzun yıllardır Şah İsmail'in faaliyetlerini yakından izleyen ve onun 1511'de Anadolu'da çıkarttığı Şah Kulu ayaklanmasıyla ne kadar etkili olabileceğini gören Osmanlı sultanı Yavuz Sultan Selim, nihayet 1514'te Safevileri ezmek maksadıyla Doğu Anadolu ve Azerbaycan üzerine yürüdü."
Kaynak

Bu konuda kafamızda netleşti ise katliam meselesine gelmek isterim. Siz Yavuz Sultan Selim i tanımadan, kim olduğunu bilmeden atıp tutarsanız cahiliye devrine doğru yol alırız.

  • Bilgisiz bir kimse, savaş davuluna benzer, sesi çok, içi boştur. Sadi
  • Bilgisizlik kolay ve rahat elde edildiği için çoğunluk bilgisizdir. La Bruyere

" Tarihçi Mustafa Akdağ, 'Yavuz Sultan Selim'in o zaman, Kızılbaş mezhepli 40.000 kişi öldürttüğü hakkında tarihlere geçmiş bir rivayet vardır… Ancak, biz bunu pek şişirilmiş bir sayı bulmaktayız. Çünkü, bu Padişah devrine ait pek çok mahkeme defterleri hâlâ elimizdedir. Bunlar üzerinde yaptığımız araştırmalarda, bu çapta kitle idamlarına rastlayamadık. Eğer öyle kanlı bir olay geçseydi, bu defterlerde yer alması zorunlu idi.' diyerek bu iddiaların gerçekçi olmadığını ifade etmektedir[SUP][62][/SUP].
Sayıyı abartılı bulan bir diğer tarihçi Robert Mantran ise şöyle ifade ediyor, ' Göründüğü kadarıyla, bu "büyücü avı", özellikle olaylara bulaşan tımar sahiplerini yerlerinden atmak ve bilinen elebaşıları öldürmekten ibaret kaldı. 1513 ya da 1514'te olan 40.000 alevinin öldürülmesi efsanesini destekleyen hiçbir kanıt yok elimizde; sayılar karşısında doğulu baş dönmesiyle alabildiğine damgalı görünüyor bu.' "

Kaynak
 

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Sina çölünü geçerken Hz.Muhammed (sav)'in önünda yürümek suretiyle yol gösterdiği bir insanın katliam yapabileceğine kesinlikle inanmıyorum, yani ya bu yol gösterme olayı yalandır (ki birçok kaynaktan okudum doğru olması kuvvetle muhtemel) ya da bu katliam iddiası yalandır


Peygamber efendimiz Yavuz Sultan Selim'e neden yol gösterdi?

Hem Osmanlı Ordusundan, Hem Mısır Memlük devleti ordusundan onbinlerce Müslüman bir birini öldürsün diye mi?

Mısır hazineleri toplanılıp Osmanlı hazinesi doldurulsun diye mi?

Baharat yolu ele geçirilsin diye mi?

Verimli Mısır tarım toprakları Osmanlı'ya geçsin diye mi?

Osmanlı'nın Dünya Devleti olması için mi?

O zamana kadar Peygamber efendimizin soyundan gelenlere verilen Halifelik ünvanının Osmanlı hanedanına geçmesi için mi?

Müslüman'ın Müslüman'ı DÜNYA İŞLERİ İÇİN KATLETMESİ ne zamandan beri Peygamber'in emri?

MISIR SEFERİ TAMAMEN SİYASİ BİR SEFERDİR!
OSMANLI'NIN DOĞUSUNU VE GÜNEYİNİ SAĞLAMA ALMAK İÇİN YAPTIĞI BİR SEFERDİR!
DOĞU VE GÜNEY SAĞLAMA ALINDIKTAN SONRA BATIYA DOĞRU İLERLEMEK MÜMKÜN OLABİLECEKTİR!

OSMANLI'NIN VİYANA'YI KUŞATABİLMESİ İÇİN ÖNCELİKLE DOĞU VE GÜNEY BÖLGELERİNDE HERHANGİ BİR TEHDİDİN OLMAMASI GEREKMEKTEDİR!

TEPEDEN TIRNAĞA SİYASİ OLAN BU SEFERİ NEDEN PEYGAMBER EFENDİMİZ YÖNETTİ?

İnsanlar neden bu kadar Müslüman öldü, Bu kadar Müslüman'ın ölmesi şart mıydı diye sormaması için bu sefere sorgulanamaz bir kılıf lazımdı!

O da DİN KILIFIYDI!

Kimin haddine Peygamber'i, Allah'ı sorgulamak!

Peygamber Efendimiz Geldi!
Yavuz Sultan Selim'e Emretti!

MISIR'ı Fethet, Ordusunu toplarla talan et!
O binlerce Müslüman top gülleleri altında can versin!

Bu mudur yani?


KİMSE LAFLARIMI YANLIŞ BİR YERDEN ANLAMASIN!
Ben Yavuz Sultan Selim'i SUÇLAMIYORUM!
O bunların hesabını ALLAH'A VERECEK!

Yavuz Sultan Selim hükümdarı olan devletin çıkarları için hareket etmiştir!

Osmanlı'nın çıkarları kendisine rakip olacak başka bir devletin varlığını kabul etmiyordu!

Yavuz Sultan Selim de bu doğrultuda hareket etti!

Devleti için doğru olanı yaptı!

İslamiyet için doğru olanı yaptı demek ise tamamen TARTIŞMALIDIR!

Tepeden Tırnağa Siyasi Olan bu Mısır Seferini artık AKLAMAK İÇİN PEYGAMBER'İN KENDİSİNE YOL GÖSTERDİĞİ HİKAYESİNİ BIRAKIN ARTIK!

----------------------------------


Alevilere gelince!

Samimi olun...

İlkeli olun!

1000 yıl önceki olayın kinin tutuyorsunuz!
100 yıl önceki olaya gelince KIVIRIYORSUNUZ!


Yavuz Sultan Selim 40.000 Alevi'yi Katletti(?) diye ona düşmanlık duyuyorsunuz!

Dersim'i Bombalayan SABİHA GÖKÇEN'in adı İstanbul'da Hava Alanına İsim Olarak verilirken ÇITINIZ ÇIKMIYOR!

Dersim Katliamının Emrini veren İSMET İNÖNÜ'ye karşı tek laf edemiyorsunuz!


Yavuz Sultan Selim hakkında doğru dürüst bir belge olamasına rağmen DEDİKODULARA İNANIYORSUNUZ!
Dersim olayında Atatürk hakkındaki dedikodulara İNANMIYORSUNUZ!


Sabiha Gökçen Hava Alanının İsmine Karşı çıktığın gün Yavuz Sultan Selim Köprüsünü karşı çıkma hakkın olacaktı! Sen o hakkı o zaman kaybettin!

Tunceli'de bugün İSMET İNÖNÜ MAHALLESİ VAR MI? VAR!
Tunceli'de bugün İsmet İnönü adında bir lise var mı? Var!

O halde YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜNE TEK LAF SÖYLEYEMEZSİNİZ!

İşinize gelince, DEVRİM ZAMANIYDI, ZAMANIN ŞARTLARI GEREĞİ DERSİMDE BUNLAR YAŞANDI, diyorsunuz!
Ama, Şah İsmail'in Anadolu'yu tehdit etmesi karşısında Osmanlı'nın topraklarını korumak adına yaptıklarına ZAMANIN ŞARTLARI DEMİYORSUNUZ!
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
yüzbinlercesi sayısı nerden çıktı bilmiyorum ama Osmanlı'da bir kısmı ta islam öncesi Türk adetlerinden gelme infaz çeşitleri var. Mesela soylu olduğu bilinen bir kişi boğular infaz edilir yada kanı yere akıtılmadan infaz edilirdi. Kırsal alanda bozgunculuk yapanlar kazığa oturtulurdu. İsyancılar ise genel olarak baş kesilerek infaz edilirdi.
Haklı haksız,islama uygun değil tartışılabilir ama alevilere özgü değil. Mesela kazığa oturtma işini ben islamla asla bağdaştıramıyorum ama uygulanmış.


ozaman ki cezalar birşey demiyorum hırsıza tecavüze hain ama burda bir kişi yok kişilervar bırak diğerlerini yenicerihler baş kaldırmadan idam edildi onlar haci bektaş veliden gelmeler yavuz korkusu aleviler coğunlukda olması baş kaldırma olayı filan yok şimdi burda anlatmak istemiyorum ama acın bakın alevi olmayan tarihiclerin araştırmalarına ne diyor neyse konu KİLİTLENSİN
 

friendly

Rektör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
113
@Elbruz46 hocam elinize sağlık...
Dersim Katliamını ben de hatırlatacaktım lakin bu kadar güzel ifade edemeyeceğimi hissettiğim için sessiz kalmayı tercih etmiştim.
 

shadow2

Profesör
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Osmanlı kendi ailesini de geçmişte çocuk,bebek yaşlarda infaz etmiş. Benim demek istediğim bunu alevi,sünni,şu,bu diyerek yapmamış.Kendi varlığına tehdit olarak gördüğünde yapmış.
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
eskide olanlar kimi oldu kimi olmadı diyor bunu herkesime topluca yüklememek lazım bazı aleviler inanıyordur bazıları inanmıyordur bazı sünniler inanıyordur bazıları inanmıyordur tüm kesimlere yayılmamak lazım kargaşa cıkarmak isteyenlerde vardır fitne fesat her kesimde gecmişde varsa bir olay tarih de kalmıştır kimi deliler var diyor kimi yok diyor ama kimse kesin demesin var yada yok 40000 ve ya 10000 500 yıl öncesindekalma.
dersim olayında bir oyun vardı derin devlet kimileri politik acıdan rant sağlamaya calışıyorlardı ama madımak ve maraş olayları gercekdi bunu kimse inkar edemez bilinerek yapılan birşeydir Türkiye de aleviler üzerinde her türlü oyun oynandı şimdi elinizi vicdanıza koyun aleviler bu ülke ne zaman zarar verdi bir hainliklerini gördünüzmü siyasi ve başka bu ülkeye zarar verenler ortada ama aleviler herzaman ülkelerini sevmişlerdir ve sahip cıkmışlardır ve satmamışlardır varmı alevilerin bir terör oluşumu evet namaz kılmıyordur coğu ama dini müslam kitabı kuran kerim inandığı Allah (c.c) yolu Ali nin yoludur Ali yüce peygameberimizin sağ kolu damadır torunların babasıdır islam yolunda savaşmıştır bunu da hiç bir zaman inkar etmemişlerdir
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
sadece kışrkıtmalar için Yavuz Sultan Selim arkasından uydurulmuş nedensiz asılsız çarpıtılmış kurgu bir yalandır.
webte değil tarihi kitaplar ve dökümanlar ile okuyun araştırın.
bir kaç arkadaşın da burada bilgili olduğunu gördüm.elleri dert görmesin.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

İşinize gelince, DEVRİM ZAMANIYDI, ZAMANIN ŞARTLARI GEREĞİ DERSİMDE BUNLAR YAŞANDI, diyorsunuz!
Ama, Şah İsmail'in Anadolu'yu tehdit etmesi karşısında Osmanlı'nın topraklarını korumak adına yaptıklarına ZAMANIN ŞARTLARI DEMİYORSUNUZ!
olur mu hiç öyle şey ? Şah ismail'e ellerinde çiçeklerle gel hacı bırak dost olalım,derdin ne gel sen başa geç demeliydi...
bu bir futbol değil sonuca bakmamalı insanlar NEDENLERİNİ de BİLMELİ.
uzun ve güzel bir yazı yazmışsın ellerine sağlık.
 

Big

Doçent
Katılım
23 Şubat 2008
Mesajlar
746
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Lafımı nerelere carpıtmıssın
Ben aleviler yaptı da sunniler yapmadı demiyorum, alevilere baskı uygulanmadı da demiyorum
azınlıklar hep baskı altında olmuşlardır zaten dünyanın her yerinde
hatta mezheplerden konuşurken bile üzüntü duyuyorum
yazının ana fikrini okursan ben herkesin yaptığı iki yüzlülükten bahsediyorum
Sivas ta olanlar bir sivaslı olarak yanında ki köyü alevi köyü olan biri olarak üzmüyor mu sanıyorsun
ama iki yüzlü bir toplumuz gerçek bu .

Not: Saçmalamak kelimesini sana iade ediyorum

Sivas ve maraş da damı iki yüzlüler ne sacmalıyorsun arkadaşım sen maraş da olayları yaşıyan biri bizat benim ailem ben 2 aylıkdım bir halam öldürüldü AT gözlükleri cıkarın gerceği görün tarih de yakın zamanlarda hep olmuştur bana o tarihlerden birşey söylermisin bilgini yaz ozaman susup senden özür dilecem yukardaki yazar AKP zamanında aksi birşey yazsın bakalım o kitap basılmadan maatba kapanırdı ve silivride kendini bulurdu konu kapıtılsın

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bir yavuz sultan selim sempatizanı olan Dr. Feridun Emecen ni bana anlatma dersini yazacak hali yok adamın tüm kiatapları yazuz üzerine kim anırki bu yazara
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Lafımı nerelere carpıtmıssın
Ben aleviler yaptı da sunniler yapmadı demiyorum, alevilere baskı uygulanmadı da demiyorum
azınlıklar hep baskı altında olmuşlardır zaten dünyanın her yerinde
hatta mezheplerden konuşurken bile üzüntü duyuyorum
yazının ana fikrini okursan ben herkesin yaptığı iki yüzlülükten bahsediyorum
Sivas ta olanlar bir sivaslı olarak yanında ki köyü alevi köyü olan biri olarak üzmüyor mu sanıyorsun
ama iki yüzlü bir toplumuz gerçek bu .

Not: Saçmalamak kelimesini sana iade ediyorum


bende lafımı geri aldım kardeşim yukarda birinin yorumunu görünce bir anlık sinirlendim özür kusurbakma hepimiz kardeşiz
 

İlhami Arslan

Öğrenci
Katılım
14 Mart 2013
Mesajlar
27
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ecdad sana bu güzel vatanı bıraksın sen git iftira at millet nasıl savunur kendi tarihini bizimkiler ulan bişey çıksada hemen polemik yaratsak derdin de ilginç.
 

promidal

Profesör
Katılım
18 Ekim 2011
Mesajlar
1,105
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
yavuz hem alevi hem de türk düşmanıdır. türk boylarına zulmetmiş sürgünlere göndermiştir. dadaloğlu efsanesini okursanız oğuzların avşar boyunun anadoluda yavuz tarafından ne zulumlere uğradığını görürsünüz.

asıl ironi ise yavuz sultan selim'in lakabı "suriye fatihi" dir. suriyeyi fethetme hayaliyle yaşamış ancak devlet suriye ile savaşabilecek güçte olmadığı için hiç cesaret edip suriyeye sefere çıkamamıştır. (yıl 2013 ve bir türlü sefere çıkacak ordu gücüne sahip olmayan bir suriye fatihi daha ülkeyi yönetiyor)
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Yaw he he eskiler sizin gözünüzde katil utanılacak varlıklar yeniler sütten çıkmış ak kaşık değilmi.
 

fatihcamli

Doçent
Katılım
2 Kasım 2010
Mesajlar
842
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
buneya bilmeme kaç seninsinde katliam yapılmış onumu tartısılacak olayı kesin bir kişinin ağzından duymak lazım Oda yavuz sultan selmi diriltmek lazım demiiiii.....yok öyle olmuş yok böyle olmuş... öküz altında buza ara
 

BERVA

Doçent
Katılım
24 Nisan 2011
Mesajlar
712
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Üstünden 500 yıl-5 asır- geçmiş bir olay için sunulacak kanıtların doğruluğu tartışılır.
Yapmış veya yapmamış bize ne gibi yararı olacak bunları tartışın lütfen.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
sağolasın [MENTION=63117]friendly[/MENTION], harika bir konu açmışsın abim.
ecdadımızın alevi ile bir sorunu olmamıştır.
sorun iran ulus devletinin kendi çıkarları uğruna içimizdeki alevi kardeşlerimizi kullanmaya teşebbüs etmesindendir.
konu mezhepsel değil, siyasidir yani.
 

Empatik

Profesör
Katılım
5 Şubat 2013
Mesajlar
2,866
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
Katliyamcı diyen herkese lanet olsun!!!!!!!!!!!!!
 

Ahbârî

Dekan
Katılım
6 Ekim 2009
Mesajlar
6,274
Reaksiyon puanı
346
Puanları
83
Sina çölünü geçerken Hz.Muhammed (sav)'in önünda yürümek suretiyle yol gösterdiği bir insanın katliam yapabileceğine kesinlikle inanmıyorum, yani ya bu yol gösterme olayı yalandır (ki birçok kaynaktan okudum doğru olması kuvvetle muhtemel) ya da bu katliam iddiası yalandır
Şöyle bir düşünelim. O devirden bahsediyoruz ki haritalara bakarsanız o dönemde Sina çölünü bulu en kısa yolu tayin edemezsiniz. GPS yok, belli bir otoban yok :). Düz yolda kılavuzunuz olur fakat çölde hayatta kalarak geçmek durumundasınızdır. Ve Yavuz bu çölü o dönem şartlarında artı olarak bir orduyla en kısa zamanda geçen kişidir. Ara bilgi olarak İsrail Mısıra girdiğinde nasıl yaptınız bunu diye sorarlar ve dönemin İsrail komutanı cevap verir : Siz hiç tarih okumaz mısınız? Yani Yavuz. Bu tür bir olayda insan gayret ve çabasının üstünde birşeyler var muhakkak. Yani elhak doğrudur.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Tabi canım, zaten din kardeşleri ile savaşmaya değil de piknik yapmaya gitmişti o çöllere :)
arkadaşım mesele sadece din ve dindaşlarla savaşşa açıkla nolur bana aydınlat beni,şu dünyada dindaşıyla savaşmayan bir millet devlet göster, hadi ateist olsunlar ( olmaz ya zaten). Nolur göster! İşi dine çekme!
 

Enisor

Doçent
Katılım
28 Nisan 2011
Mesajlar
740
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Yavus Sultan Selim'in bir olayını değil de tüm yaşamını incelemek gerek bence ve hocası İbnü Kemal'i bilmeden Yavuz bilinmez,bilinemez,ki şu an yattığı yerdeki cüppesini bakıp araştırırsanız ne demek istediğimi anlarsınız.Ben de Yavuz'u okuyup,araştırana kadar çok da sevmezdim ama şans verin bu dediklerimle birleştirerek okuyun
 

BERVA

Doçent
Katılım
24 Nisan 2011
Mesajlar
712
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
O zaman şunu diyelim. İki taraf için de kesin belgeler ortaya çıkmadan ne desek boş...
Sizi alıntılamadan önceki yorumumda da sizin yorumunuza benzer yorum yapmıştım zaten :)
Kendimi alıntılıyorum;
Üstünden 500 yıl-5 asır- geçmiş bir olay için sunulacak kanıtların doğruluğu tartışılır.
Yapmış veya yapmamış bize ne gibi yararı olacak bunları tartışın lütfen.
 

HRNKC

Profesör
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Ben bir Alevi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ayrıca aşırı milliyetciliğim ve Atatürk sevgim var geçmişe dönüp bakmak istemiyorum hep geleceğimize bakmak istiyorum bu tür tartışmaları da sevmiyorum hepimiz bu toprağın evlatlarıyız benim icin sünni si alevi cerkezi milliyetcisi kürt hepsi kardeşdir geçmiş de hatalar yapıldı önemli olan şimdi yapılmaması birlik olmalıyız bakın dış devletlere izin verdilermi türkiye bir kaşık su da boğmak istiyorlar ozaman dinlerlermi o dış ülker aa bu alevi bu kürt cerkez bu türk bunu öldürelerim bunu öldürmeylim demezler cünkü hepmizi bir ulus görüyorlar

Atalarına laf sokmaktan fırsat bulamadıkları için, geleceklerini şekillendirmekten aciz bir Milletiz... Onlar bizi bir ulus olarak görüyorlar, biz ise hala bütünlüğün değerini bilmiyoruz.
 

aziz34

Öğrenci
Katılım
23 Şubat 2011
Mesajlar
36
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
yahu şu dersim katliamının bununla ne ilgisi var. bugüne kadar aleviler bir çok katliam yaşadı hepsine bir kulp buluyorsunuz hepsinde yok şu şöyleydi yok bu böyleydi, yok isyan ettiler yok abartılıyor filan diyenler. daha dünkü sivası maraşı çorumu kabul etmeyenler çıkmış sürekli dersim dersim dersim deyip duruyorlar. alevilere iki yüzlü diyenler bu sizin yaptığınız iki yüzlülük değilde nedir. yani sırf işin iinde atatürk ve inönü var diye dersim katliamını ağzını alanlar var. gerçekten buna inandıkları acıdıkları üzüldükleri için insanlık yaptıkları için değil. olaya tamamen ideolojik yaklaşıyorlar.

peki aleviler buna rağmen atatürk ü niye mi sever. çünkü alevilerin çoğu atatürk sayesinde bu topraklarda rahatça yaşamaya başladıklarını düşünürler. onun sayesinde inançlarını daha rahat şekilde yaşabildiklerini düşünürler. onun sayesnde üzerlerindeki baskının azaldığını düşünürler.

osmanlıdaki alevi katliamına gelince. onlarca fetva var şeyhülislamlar tarafından verilen. padişahların fermanları. kapatılan dergahlar yıkılan ibadethaneler var öldürülen insanlar sürgün edilen insanlar var yasaklanan inançlar var. sayılar belki abartılıyordur 40000-50000 değilde 10000-20000 olsun ne farkeder. toplumun içerisinde alevilere karşı tutum belli, hakaretler, önargılar iftiralar var. bunlar da mı yalan. yakında geçmişte yaşanmış birsürü oay var bunlar da mı yalan.

daha düne kadar aleviyim bile diyemiyordu bu insanlar toplum içinde. bugün bile aleviyim dediğinde hor görülen insanlar var. bugün bile ellerinde fırsat olsa alevileri öldürecek yakacak kesecek biçecek insanlar var. kalbi nefretle kinle dolu sözde inananlar var.

tarihi çarpıtmak, istediğiniz belgeleri gizleyip istediğinizi göstererek olmuş olayları olmamış gibi göstermek kolay. ama toplumsal bi hafıza, toplumsal bir acı var neslden nesile aktarılmış. bunu engelleyemezler.
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Ben bugün bu konuda bir soru sordum kimse cevap vermedi herkes işine geldiği gibi yazıyor var olan bir gercek kalkın gidin bakın istanbul da yaşayanlar yine soruyorum

Eyüp deki mezarlıkda osmanlı döneminde öldürülen Alevi dedelerib ve hacı bektaşı dergahına bağlı yenicehrlerin mezar taşlarında ki kafalar neden yok?
 

aziz34

Öğrenci
Katılım
23 Şubat 2011
Mesajlar
36
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Not 2: Yavuz Sultan Selim olmasaydı, Şah İsmail büyük bir ihtimalle Anadolu topraklarını ele geçirecekti ve bugün Anadolu'nun büyük bir kesimi İRAN TOPRAĞI OLACAKTI...

Yani Yavuz Sultan Selim olmasaydı, Atatürk'ün kuracağı Türkiye Cumhuriyeti için bir Anadolu toprağından bahsetmek mümkün olmayacaktı.

Yani Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail'in üzerine yürüyüp onu yenmeseydi bugün bu topraklar üzerinde bilmem hangi devlet olacaktı, biz bu topraklarda yaşayacak mıydık?



ne kadar saçma bir varsayım ne alakası var. şah ismail de türk değil mi. eğer savaşı o kazansaydı anadoluda başka bir türk devleti olacaktı. şimdi yavuz kazandı da iran da bir türk devleti mi var. şah ismail kazansaydı belki de şu anda alevi yoğunluklu sünni azınlıklı bir devlet olacaktı.
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Cevap vermek isterdim fakat konuyu hiç bilmiyorum. Ama tahmin olarak şunu diyebilirim ki isyancı görüldükleri için kişilerin taşlarına bu yapılıyor da olabilir, ileriki bir zamanda çatışmalarda da yapılmış olabilir. Fail-i meçhuldur bunlar tahminim.


İsyan yok yenicehriler hacı bektaşa bağlı osmanlı askerler coğu savaşlar yenicehriler tarafından kazanıldı korkusuz cengaver askerlerdir osmanlı tarihindede bu yazılı yazvuz sultan selim dedeleri ve yenicehrileri ya birilerin oyunyula yada kendi kendine tehdit olarak gördü orta isyan yok yıllarca beraber savaşmış insanlar bunlar kabullen memek o kadar kötü birşeyki herkes örnek: verim misal ben babamı cok severim ama babam bir suc işlenmiştir o benim babam atam olduğu icin ben kabullenemiyorum bir türlü geçmişde ne olduysa ve olmadıysa geçmişte kalmıştır önemli olan o hataları bir daha yapmamak


neyse işdeyin arkadaşlar bu günlük yeter eve gitcem ben Aleviyim Dinim İSLAM kitapım KURANI KERİM peygamberim HZ MUHAMMED (SAV) ALLAH (c.c) inanırım HZ.ALİ yolunda giderim siz saymasanızda bizi
hepiniz kardeşlerimizsiniz
 

shakal

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,770
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
ya ben de alevi ailesinden geliyorum.yavuz sultan selim han islamin halifesidir,eger ozamanki aleviler sah ismail ile devlete yani halifeye hainlik yaptiktan sonra söyle mi olmasi gerekiyordi yani aleviler söyle mi demeliydiler , bizi cicekle karsilayin,su an pkk türk ordusunu vudugu zaman ,komutanlari ; vursunlar elimizde daha cok mu var desin ,eger sultan böyle bir isyanda böyle bir sey yaptiysaki ben ona hak veriyorum ,Allah ondan razi olsun ,eger bugun hala müslümansak o gibi büyük zaatler sayasinde müslümanim ,birileri onu sevmiyor diye ben tarihimdeki ön büyük insani silemem ,eger olay sevgiyse atatürk ile alakali herseyi silsinler bende onu sevmiyorum
 

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
ne kadar saçma bir varsayım ne alakası var. şah ismail de türk değil mi. eğer savaşı o kazansaydı anadoluda başka bir türk devleti olacaktı. şimdi yavuz kazandı da iran da bir türk devleti mi var. şah ismail kazansaydı belki de şu anda alevi yoğunluklu sünni azınlıklı bir devlet olacaktı.


Sana göre saçma!

Buralar İran toprağı olacaktı demek halkın Fars olacağı anlamına gelmez!

Bugün İran'da Azeriler, Türkmenler ve Kürtler yaşıyor...

Yavuz Şah İsmail'i durdurmasaydı Anadolu Bugünkü İran devletinin atası olan Safevi devletinin toprağı olacaktı.

Halk mezhep olarak Şii olurdu.

Muhtemelen, Doğu Anadolu bölgesinin bir kısmı da Ermeni devletine ait olacaktı.

Yani bugünkü sınırlardan bahsetmek mümkün olmazdı...
 

aziz34

Öğrenci
Katılım
23 Şubat 2011
Mesajlar
36
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Sana göre saçma!

Buralar İran toprağı olacaktı demek halkın Fars olacağı anlamına gelmez!

Bugün İran'da Azeriler, Türkmenler ve Kürtler yaşıyor...

Yavuz Şah İsmail'i durdurmasaydı Anadolu Bugünkü İran devletinin atası olan Safevi devletinin toprağı olacaktı.

Halk mezhep olarak Şii olurdu.

Muhtemelen, Doğu Anadolu bölgesinin bir kısmı da Ermeni devletine ait olacaktı.

Yani bugünkü sınırlardan bahsetmek mümkün olmazdı...

yiner saçmalıyorsun çünkü bügünkü iranın atası safeviler değildir. bügünkü azerbaycanın atasıdır safeviler. azeriler kendilerini safevilerin mirasçısı olarak görür.

iranda yaşamış bir türk devletidir safeviler. hatta türk kültürünün en çok etkili olduğu devlettir ayrıca.

bir de ne alaka ermeniler. belki şimdiki ermenistan türkiye topraklarında olacaktı nerden biliyosun.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst