Yavuz Sultan Selim, Alevi katliamı yaptı mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

friendly

Rektör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
113
[h=2]Yavuz Sultan Selim'in artık bir şehir efsanesi haline gelen alevi katliamı yaptığına dair söylentiler, Prof. Dr. Feridun Emecen'in "Yavuz Sultan Selim" adlı kitabıyla tarih oluyor.[/h]
yavuz_sultan_selim_alevi_katliami_yapti_mi13699109320_h1032803.jpg


Kitabında Yavuz'un herhangi bir alevi katliamı yapmadığını kaynaklara dayanarak ortaya koyan Feridun Emecen, konu hakkındaki ezberleri bozarak, "Alevi katliamı" iddiasının yanlışlığını, dönemin kaynakları ve arşiv belgelerine dayanarak gün ışığına çıkartıyor.


Tarih Profesörü Alevi Katliamı İddiasına Son Noktayı Koydu


Yıllarca Yavuz Sultan Selim'in Doğu'da 40.000 Alevi'yi katlettiği, sistemli bir soykırım uygulattığı gibi ifadelere yer verilir ve bu hatalı bilgiler eserden esere nakledilirdi. Osmanlı Klasik Çağı'nın ülkemizde sayılı uzmanlarından biri olan İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Feridun Emecen, asırlardır tarihî bir gerçek gibi aktarılan "katliam" konusuna son noktayı koydu. Emecen, ajansımıza yaptığı açıklamada "Öncelikle tarihten birtakım rivayetler bularak bu bilgileri tarihî serinkanlılıktan âzade olarak ortaya atıp toplumlar arasında düşmanlık tohumları ekilmesini, ayrışmaya gidilmesini son derece yanlış ve tehlikeli bulduğumu belirtmek isterim. Bu tür iddialardan sosyal ve siyasi menfaatler beklemek son derece yanlıştır. Bu sadece husumeti körüklemekten ve karşılıklı boş suçlamalarla içtimai ahengi bozmaktan başka bir işe yaramaz." dedi.


Alevi Katliamı İddiasının Hakikat Payı Bulunmuyor


Emecen, yeni yayımlanan Yavuz Sultan Selim kitabının asıl konusunun Yavuz'un düşünce dünyası ve saltanat yılları iken "Alevi katliamı" konusuna bir başlık açmayı düşündüğünü ve tarihi hakikatleri irdelemeye çalıştığını belirtiyor: "Bu konuda şüphelerimi ortaya koydum. Bu rivayetin nasıl doğduğu, nereden çıktığı üzerine araştırmalar yaptım. Bir defa öncelikle Osmanlı arşiv belgelerinde böyle bir katliama rastlamadığımı belirtmeliyim. Belgelerde sadece Safevi yanlısı propoganda yapan ajan ve bu harekete sempati duyup yaygınlaştıran bazı tarikat dervişlerinin takibi, ayrıca yine bu hareketi gizlice destekleyen timarlı sipahilerin tesbiti ile ilgili kayıtlar var."


Savaş Arifesinde Anadolu'da Alevi Katliamı Yok


"16. yüzyılın ikinci yarısında yazılmış Osmanlı tarihlerinde teftişler sonucu 40.000 kişinin tespit edildiği bunların imha edildikleri veya sürgüne gönderildiklerine dair bir bilgi bulunur. Bu bilgi zamanla Anadolu'da yapılan bu teftişler sonucu "40.000 Alevi'nin Yavuz Sultan Selim tarafından katledildiği" şeklinde nerdeyse tartışılmaz bir kabule dönüşmüştür. Bugün bu hatalı bilgi, sosyal ve siyasi vesilelerle sık sık tekrarlanan bir 'paradigma' haline gelmiştir. Bu bilginin yer aldığı kaynakların tahliline ve aslında meselenin nasıl anlaşılması gerektiğine bakmak gerekir. '40.000 Alevi'nin Yavuz tarafından katledildiği'ne dair herhangi bir bilgi, dönemin kaynakları olan Selimnâme literatüründe biri dışında geçmez. Üstelik Şah İsmail'in de İran'a hakim olduğunda büyük bir Sünni temizliğine gittiği yine devrin kaynaklarında yer alır. Safevi/İran kaynaklarında ve bazı Batılı çağdaş kaynaklarda bunun için yine 40.000/50.000 Sünni'nin katledildiği belirtilir. Bütün bunlar her iki tarafın kaynaklarının abartmasıdır, gerçek rakamları göstermeyip çokluk ifade eder."


Bir Hatalı Bilgi Asırlar Sürecek Bir İddiaya Dönüştü


Feridun Emecen, Alevi katliamı iddiasının nasıl doğduğunu şu şekilde özetliyor: "Bu konudan bahseden ilk kaynak, İdris-i Bitlisi'nin Selimşahnâme adlı kitabıdır. I. Selim'in yanında bulunmuş ve önemli hizmetler görmüş olan İdris-i Bitlisi, Yavuz Sultan Selim dönemiyle ilgili bilgileri toplamış, fakat ölünce, yazdıklarını temize çekme ve düzenleme imkânı bulamamıştır. Daha sonra oğlu Ebulfazl Mehmed Çelebi, babasının notlarını düzenleyerek ve kendi edindiği bilgilerle de eklemeler yaparak Selimşahnâme adlı eseri tamamlamıştır. İşte bu eserde, Çaldıran Seferi öncesinde I. Selim'in 'Kızılbaş taifesinin kökünü kazımak için' memleketteki idarecilere bir emir yolladığına dair iddia yer alır. O yazara göre bu emre dayanarak "katliam" yapılmıştır.


Bu bilgi daha sonraki tarihçiler tarafından okunmuş ve Osmanlı tarihleri bu bilgileri esas alarak bir yanlışın daha da yayılmasına yol açmışlardır.


Kaynaklara Tenkitli Yaklaşmak Gerek


Emecen; tarihin, kaynaklar olmadan belge ve bilgilere dayanmadan yazılamayacağını vurgularken bir yandan da kaynaklara mukayese ederek ve şüpheci yaklaşmak gerektiğini vurguluyor: "Eski kaynaklarda yazan her şeyi doğru kabul eden ve şüpheci yaklaşmayan günümüzdeki çalışmalara da bu hata maalesef yansımış durumda. Zaten Yavuz hakkında yazılan kitapların neredeyse tamamı dördüncü, beşinci dereceden kaynaklardan yazıldığı için Yavuz çok meşhur aynı zamanda çok meçhul bir padişah olarak kaldı."


Bir Karışıklık, Ciddi Bir Tarihi Hataya Dönüştü


"İdris-i Bitlisi'nin iddia ettiği teftişe dair herhangi bir arşiv belgesi veya o dönemde yazılmış bir kitabî kaynak mevcut değildir. Mesele -çok büyük ihtimal- Yavuz'un kardeşi Ahmed ile mücadelesi sırasında ona ve Kızılbaş olduğu belirtilen yeğeni Murad'a katılanların tesbiti için çeşitli bölgelere yollanan emirlerden kaynaklanmıştır. Nitekim 1513 yılı başında Şehzade Ahmed ve oğullarına taraftar olanların isimleri, Şehzade Murad'ın yanına giden şahısların (muhtemelen timarlı sipahilerin) adları verilmiştir. Tesbit edilen kişi sayısı 70 civarındadır. Bunun dışında bu hususla ilgili herhangi bir belgeye rastlanmamaktadır.


Geç tarihli kaynaklarda bu bilgilerin abartılarak nakledilmesinde aslında Safevi ve Osmanlılar arasındaki siyasi-dinî çekişme yatmaktadır. Sünni inancı bütünüyle ortaya çıkaran 16. yüzyılın tarihçileri bir ölçüde karşı tarafa gözdağı verme, yandaşlarına da iftihar vesilesi veya dinî inanca ne kadar bağlı olunduğunu kuvvetle vurgulama amacıyla bu gibi bilgileri daha da abartarak kullanmışlardır.


Meselenin Aslı


Şah İsmail'in mektuplarıyla yakalanan Safevi halifeleri, bunların Anadolu'nun çeşitli yerlerinde temas kurdukları tarikat şeyhlerinin bazıları ve âsi elebaşları Osmanlı devlet sisteminin bozulmaması için şiddet uygulanarak katledilmiştir, fakat bunun sistemli bir "Kızılbaş temizliğine" dönüştüğünü söylemek doğru değildir.


Yavuz Alevi Katliamı Yapmadı Alevilerden Destek Aldı

yavuzsultanselim1jpg_h431.jpg


Feridun Emecen, Yavuz Sultan Selim'in şehzadeliği esnasında babasıyla yaptığı mücadelede Alevilerden destek aldığını vurguluyor: "Babasıyla mücadele eden Yavuz'un faaliyetlerini anlatan iki resmi raporun birinde şehzadenin Kili'de olduğu bildirilirken ikincisinde yanındaki adamlar hakkında bilgi verilir. Bu rapordaki bilgiler Şehzade Selim'in Kefe'de iken Rumeli yakasında onun çağrısına uyup yanına gelen Alevi temayüllü Dobrucalı Türklerden bahsetmektedir. Yavuz'un bütün düşüncesi devletin ictimai ahengini tehdit eden ve asıl gücü Anadolu'daki Türkmen boylarına dayandırmaya çalışan bunun için de onlara kendi dini anlayışlarıyla seslenen Şah İsmail ve yandaşlarını bertaraf etmektir. Bu çabasında Alevi temayüllü gruplardan destek görmüş olması son derece ilginç bir hadisedir. Burada hemen "Alevi" tabirinin o döneme ait Osmanlı belge ve kaynaklarında geçmediğini de belirtmeliyim.

Tarih Romanlardan Öğrenilmez


Prof. Dr. Feridun Emecen'in Yavuz Sultan Selim kitabı, faydalandığı birinci elden kaynakları, Osmanlı, Memlük, Venedik, Safevi arşiv belgeleri ile ülkemizde Yavuz hakkında yapılmış ciddi bir bilimsel çalışma olarak kabul ediliyor. Feridun Emecen, tarihî romanların kamuoyunda çok rağbet görmesinin tarihe olan ilgi dolayısıyla sevindirici olduğunu belirtirken; tarihin romanlardan öğrenilmesinin sakıncalarına da dikkat çekiyor: "Tarihi romanların çıkması güzel, ama bu romanlarda tarih zemininin kaybedilmemesi gerekiyor. Mutlaka tarihî gerçekler üzerine roman kurgusu yapılmalı. Yavuz hakkında yazılmış romanların çoğunda üçüncü dördüncü elden kaynaklardan alınma bilgiler tamamen doğru olduğu kabul edilerek yazılıyor. Gençlerin tarihi böyle öğrenmeleri çok doğru değil."


Yavuz Küpe Takar mıydı?


Feridun Emecen, bir resimden hareketle Yavuz'un küpe takmasına dair pek çok rivayet üretildiğini bu konuda yıllardır çok şey söylenmesine rağmen pek bir değişiklik olmadığına vurgu yapıyor: "O meşhur küpeli resmin kimi gösterdiği bile net değil. Yavuz'un küpe taktığına dair dönemin kaynaklarında hiçbir bilgi bulunmaz. Kendi çağında çizilmiş minyatürlerinin hiçbirinde -ki o minyatürlerin çoğuna kitapta yer verdik- küpe gözükmez. Artık Yavuz hakkında yazılmış hemen hemen her kitapta tekrarlanan bu hatalı resim başta ders kitapları olmak üzere değiştirilmeli. Yavuz'un onca minyatürü var, onlar kullanılmalı." diyor.


Küpeli Resmin Hikâyesi


"Bu küpeli resmin dayanağı muhtemelen 1530'larda çıkan Avrupa'da hazırlanan bir madalyona dayanıyor. Batılılar Osmanlıları Arap olarak tahayyül etmiş ve Mağribî tiplerle resmetmişler. Sonraki yıllarda neden bu resim hem Yavuz'a hem de Yavuz'a benzediği bilinen Şah İsmail'e nispet edilmiş, anlaşılmaz. Ancak Şah İsmail'i gösteren minyatürlerin de hiçbirinde kulağında küpe görmedim."


Doğumunun 540. Senesinde Hakkıyla Tanınacak


Kitabı yayımlayan Yitik Hazine Yayınlarının yetkilileri "Bu eserle Yavuz Sultan Selim, doğumunun 540. senesinde hakkıyla tanınmış ve yâd edilmiş olacaktır diye düşünüyoruz." şeklinde görüş bildirdi. Yavuz Sultan Selim'in şehzadeliğinden vefatına kadar bütün hayatını akıcı ve heyecanlı bir üslupla kaleme alan eserde Osmanlı'nın en meşhur padişahı; devlet felsefesi, orduya hâkim olma sırları, savaşlarda kullandığı akıl almaz taktikleri, askerî dehasıyla anlatılırken bir yandan da ruh ve düşünce dünyasına yer veriliyor. Osmanlı'nın en sert bir o kadar da en entelektüel padişahının kitapseverlik boyutu, şiirleri, ileri görüşlülüğü gözler önüne seriliyor. Döneminde çizilmiş 32 minyatür eserin en sonunda renkli olarak yer bularak gerçek Yavuz imajı gösterilmiş. Yitik Hazine Yayınları

Kaynak
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Bu haber tarihten çok siyaset kokuyor :)
 

friendly

Rektör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
113
Sen her şeyi siyaset ve din istismarı olarak gördüğün için olabilir belkide...
At gözlüklerini çıkarıp bakmak lazım birazda...
 

wasp071

Doçent
Katılım
25 Şubat 2012
Mesajlar
743
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Duyun bunlarıı. ortalığı karıştıranlarada inanmayın
 

shadow2

Profesör
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Atalarıyla bu kadar derdi olan bi millet daha yoktur herhalde dünyada.
 

somagiz

Öğrenci
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
67
Reaksiyon puanı
2
Puanları
8
Sina çölünü geçerken Hz.Muhammed (sav)'in önünda yürümek suretiyle yol gösterdiği bir insanın katliam yapabileceğine kesinlikle inanmıyorum, yani ya bu yol gösterme olayı yalandır (ki birçok kaynaktan okudum doğru olması kuvvetle muhtemel) ya da bu katliam iddiası yalandır
 

xyz1234

Profesör
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
2,587
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
her fırsatta tarihine geçmişine küfreden bir topluluktan bu haberi beğenmelerini bekleme [MENTION=63117]friendly[/MENTION] . paylaşım için teşekkürler.
 

shadow2

Profesör
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Ordu düşmanla savaşırken düşman safında yer alacan orduları arkadan vuracan, silahlar sana dönünce beni kesiyolar diye ağlayacan...!
40.000 lafı zaten hikaye de neyse.
 

hidoriumen

Asistan
Katılım
29 Eylül 2012
Mesajlar
144
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Tarihi araştırmak gerçekten çok güzel bir adım,tarafsız ,kaynaklara dayalı bir yöntem izlenmiş ise çok güzel olmuş.İlk fırsatta alıp okuyacam.
Sina çölünü geçerken yol mu göstermiş?Siz hala böyle şeylere inanıyor musunuz?Yok güzel kardeşim,hayat var,gerçek var,tabi ki böyle diyecek ki halifeliği alsın,tabi ki yayacak ki insanlar kendiliğinden ona tapsın!
Tarihimize neden küfredelim ayrıca,araştırmak,hataları bulmak,ders çıkarmak küfür mü?Biraz aklımızı kullanmak çok elzem!
Diyelim ki alevilere böyle katliam yapılmadı,peki bugün bile etkisi süren alevi düşmanlığı nereden geliyor acaba?Bende bunu merak ederim?Şimdi diyeceksiniz ki yok öyle bir şey!Ben sünni aileden geliyorum ve çok iyi biliyorum,hatta 23 Nisan kutlamalarında önümde duran insan müsveddesi yanındakine "alevi gibi olmuşsun,pislik"diye şaka yaptı ve bu görüş toplumda yaygın,sizce bu görüş 10 yılda mı peydah oldu,100 yılda mı?Yoksa birşeyler oldu da mı oldu?Ben tarihe bu pencereden bakıyorum,tek bir anlatımdan yola çıkmam,birde toplum üzerindeki etkisi önemlidir.Gerçeğe bakınca insan birşeylerin olduğunu düşünmeden edemiyor.Ya bu aleviler çok pis,kötü insanlar,yada birileri bu algıyı oluşturmuş."Düşmanlar kışkırtmış" diyebilirsiniz,o zamanda "neden ayrılıkçı olmamışlar?" derim.Yani bir kitap yazıldı hadi bitti diye birşey yok arkadaşlar,hatalardan ders ala ala sonunda huzura kavuşuruz.Ve en önemliside dinde de yeri vardır ve çokça tekrarlanır,aklınızı kullanın...
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Sina çölünü geçerken Hz.Muhammed (sav)'in önünda yürümek suretiyle yol gösterdiği bir insanın katliam yapabileceğine kesinlikle inanmıyorum, yani ya bu yol gösterme olayı yalandır (ki birçok kaynaktan okudum doğru olması kuvvetle muhtemel) ya da bu katliam iddiası yalandır

Tabi canım, zaten din kardeşleri ile savaşmaya değil de piknik yapmaya gitmişti o çöllere :)
 

TheDestroyer35

Asistan
Katılım
21 Şubat 2013
Mesajlar
298
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Sunni yim ve alevi-sunni ayrışmasından nefret ediyorum.

En az sunni olduğu kadar alevi arkadaşım,tanıdığım var bununlada gurur duyuyorum.

Soykırım olduğuna hiçbir zaman inanmadım ve bu da tescili bi nevi.

Ayrımcılık yapan sunni de olsa alevi de lanet olsun...
 

Big

Doçent
Katılım
23 Şubat 2008
Mesajlar
746
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Alevi arkadaşlarım kusura bakmasınlar ama çok iki yüzlüler
Uzak tarihi bırakın yakın tarihe bakın Dersim katliamını kim yaptı emri kim verdi bir düşünün bakalım
Eğri Oturun doğru konuşun bugun bütün olanları nasıl devletin başından ( R.T.E. )biliyorsunuz o gün devletin başı kimdi
Bu gün en büyük savunucuları da sizsiniz.CHP diye yanıp tutuşuyor çoğunuz bilerek CHP dedim gerisini de soylerdim ama gereksiz tartışma çıkmasın
iki yüzlülüklerden artık tiksiniyorm nekadar iki yüzlük bir toplum olduk

not: Yavuz katliam yapmadı veya yaptıda demiyorum sadece insanların iki yüzlülüğüne şaşıyorum

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Tabi canım, zaten din kardeşleri ile savaşmaya değil de piknik yapmaya gitmişti o çöllere :)

Once ülke nasıl yönetilir onu bir öğrenin
Hristiyanlar kendi aralarında savaşmıyormu
Ticaret yollarının denetimi ile alaklıydı bu savaşlar
Kimse halkının ac kalmasını istemez sonuçta
Madem din kardeşi lafına vurgu yapıyorsunuz onlarda yavuzun karşısına çıkmasalarmış din kardeşiyiz diyerek.
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Alevi arkadaşlarım kusura bakmasınlar ama çok iki yüzlüler
Uzak tarihi bırakın yakın tarihe bakın Dersim katliamını kim yaptı emri kim verdi bir düşünün bakalım
Eğri Oturun doğru konuşun bugun bütün olanları nasıl devletin başından ( R.T.E. )biliyorsunuz o gün devletin başı kimdi
Bu gün en büyük savunucuları da sizsiniz.CHP diye yanıp tutuşuyor çoğunuz bilerek CHP dedim gerisini de soylerdim ama gereksiz tartışma çıkmasın
iki yüzlülüklerden artık tiksiniyorm nekadar iki yüzlük bir toplum olduk

not: Yavuz katliam yapmadı veya yaptıda demiyorum sadece insanların iki yüzlülüğüne şaşıyorum


Sivas ve maraş da damı iki yüzlüler ne sacmalıyorsun arkadaşım sen maraş da olayları yaşıyan biri bizat benim ailem ben 2 aylıkdım bir halam öldürüldü AT gözlükleri cıkarın gerceği görün tarih de yakın zamanlarda hep olmuştur bana o tarihlerden birşey söylermisin bilgini yaz ozaman susup senden özür dilecem yukardaki yazar AKP zamanında aksi birşey yazsın bakalım o kitap basılmadan maatba kapanırdı ve silivride kendini bulurdu konu kapıtılsın

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bir yavuz sultan selim sempatizanı olan Dr. Feridun Emecen ni bana anlatma dersini yazacak hali yok adamın tüm kiatapları yazuz üzerine kim anırki bu yazara
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Alevi arkadaşlarım kusura bakmasınlar ama çok iki yüzlüler
Uzak tarihi bırakın yakın tarihe bakın Dersim katliamını kim yaptı emri kim verdi bir düşünün bakalım
Eğri Oturun doğru konuşun bugun bütün olanları nasıl devletin başından ( R.T.E. )biliyorsunuz o gün devletin başı kimdi
Bu gün en büyük savunucuları da sizsiniz.CHP diye yanıp tutuşuyor çoğunuz bilerek CHP dedim gerisini de soylerdim ama gereksiz tartışma çıkmasın
iki yüzlülüklerden artık tiksiniyorm nekadar iki yüzlük bir toplum olduk

not: Yavuz katliam yapmadı veya yaptıda demiyorum sadece insanların iki yüzlülüğüne şaşıyorum

- - - Mesaj Güncellendi - - -



Once ülke nasıl yönetilir onu bir öğrenin
Hristiyanlar kendi aralarında savaşmıyormu
Ticaret yollarının denetimi ile alaklıydı bu savaşlar
Kimse halkının ac kalmasını istemez sonuçta
Madem din kardeşi lafına vurgu yapıyorsunuz onlarda yavuzun karşısına çıkmasalarmış din kardeşiyiz diyerek.

:) Arkadaşım burada vurguladığım noktanın da ülke yönetimiyle gram alakası yok.

Hz.Peygamberin Müslümanlarla savaşmaya, öldürmeye, işgal etmeye giden bir padişaha, çöllerde klavuzluk yapacağına inanmak nasıl bir müslümanlıktır.

Savaşlar elbette olacak, işgal edilecek, herkes kendi çıkarını düşünecektir ama bunları islam ile ilişkilendirirken dikkatli olmak gerek.
 

cuhadar

Doçent
Katılım
11 Ağustos 2007
Mesajlar
969
Reaksiyon puanı
13
Puanları
18
İşi siyasete çevirmeyin. siz de ispatlayabiliyorsanız ispatınızı yazın. İnanmıyorsanız da inanmıyorum diyerek savunmanızı yapıun. Sağa sola çamur ataraık saldırarak yapmayın lüğtfen.

O gün ayrı tartışılır 1978 ayrı 83 ayrı. Kahramanmaraş olayları apayrı. Altından kimlerin parmağı çıktığı belli. Sünnetsizlere kanıldı zamanında. ama cahil olunduğu için oldu bir çok şey.

Katliam yapmışmıdır derseniz ben de inanmıyorum. sonuçta savaşsa dahi teslim olanları kesinlikle öldürmeyen bir dönem Osmanlı dönemi. Karşı gelmişlerse veya savaşta sırtını bıçaklamışlarsa da yapmıştır. Ama o gün neler yaşandı sonrasında neler oldu bilinmesi zor.
 

Big

Doçent
Katılım
23 Şubat 2008
Mesajlar
746
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Ben biraz sinirlenmişim galiba kusura bakma.

:) Arkadaşım burada vurguladığım noktanın da ülke yönetimiyle gram alakası yok.

Hz.Peygamberin Müslümanlarla savaşmaya, öldürmeye, işgal etmeye giden bir padişaha, çöllerde klavuzluk yapacağına inanmak nasıl bir müslümanlıktır.

Savaşlar elbette olacak, işgal edilecek, herkes kendi çıkarını düşünecektir ama bunları islam ile ilişkilendirirken dikkatli olmak gerek.
 

DumDumaq

Dekan
Katılım
17 Ocak 2013
Mesajlar
5,084
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
adam 30 dogru yapıyorsa 1 yanlış yapmıştır o günün şartlarına göre değerlendirceksin bugunun değerlerine göre değil , İsmet inönü de kürt tü. ee o zaman vatan haini mi oldu şimdi bu adam . 2013 yılından bakarsak
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Size bir soru soracağım eyüp deki mezarlıkda o dönem asılan alevi dedlerin ve yeniçeriler mezar taşların başları neden kesik ?
 

UltravioleTT

Öğrenci
Katılım
3 Mayıs 2013
Mesajlar
92
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
İsyan eden, baş kaldıran öldürülmüş tartışmaya gerek varmı demekki birşey olmuş alevileri öldürmüşler, bunun bir çok örneği var tarih kitaplarında.
 

BeyaZayeB

Profesör
Katılım
11 Kasım 2008
Mesajlar
2,191
Reaksiyon puanı
19
Puanları
38
Yavuz Sultan Selim Han başımızın tacıdır.
Tarihi çarpıtmaya, milleti birbirine düşürmeye çalışanlar herzaman olmuştur ve olacaktır da.
Herşeyin alenen ortada olduğu bu çağda bile insanlar utanmadan sıkılmadan gerçekleri çarpıtmaya çalışıyor.

Ancak bu çabalar boşunadır.
O köprünün adı Yavuz Sultan Selim köprüsü kondu bile.
Bize de Ülkemize bu güzel eserleri kazandıranlara teşekkür etmek düşer.
Hayırlı olur inşallah.
 

shadow2

Profesör
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Size bir soru soracağım eyüp deki mezarlıkda o dönem asılan alevi dedlerin ve yeniçeriler mezar taşların başları neden kesik ?

Osmanlı'da isyan çıkaranların başı kesilirdi.Örnekleri çoktur. Sadece alevilere özgü değildir. Doğru yada yanlış isyancılara karşı genel bir uygulama.
 

1ruby1

Profesör
Katılım
29 Aralık 2007
Mesajlar
2,436
Reaksiyon puanı
37
Puanları
48
Sağ sol bitti, Türk Kürt çıktı, şimdi de bu ;) Tartışıp konunun uzamasına izin vermeyin.
 

IThelp

Profesör
Katılım
11 Nisan 2011
Mesajlar
4,314
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Osmanlı'da isyan çıkaranların başı kesilirdi.Örnekleri çoktur. Sadece alevilere özgü değildir. Doğru yada yanlış isyancılara karşı genel bir uygulama.

yüzbinlercesi mi isyan cıkardı kendi askerleridemi beraber savaşan dökülen kanlar hepsimi isyan cıkardı peki neden isyan cıkardılar araştırdınmı o kadar emin konuşuyorsunuz ki şurda alevi olmayan bir sürü bilim adamı tarihicler bunu söylüyor inanmıyorsunuz da yukardaki yavuz sultan selim hayranı olan bir tek yazaramı inanıyorsunuz hiç de adil ve demokrasi görünmüyoruz peki neden kanuni sultan süleyman zamanında olmadı ozaman neden peki hepsi kardeş gibi yaşıyordu bunu da bir acıklarmısınız tarih de öyle yanlışlıklar yapıldiki her osmanlı padişah yaptı ama yavuz sultan selim yanlışları daha cok tahta gecmek icin bile kardeş kardeşi öldürüyor diğerlerini katletme hiç de sorun değil yapılan bir yanlış var o dönem önemli olan kabullenmek o hatalar tekrarlanmamak
 

shadow2

Profesör
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
yüzbinlercesi sayısı nerden çıktı bilmiyorum ama Osmanlı'da bir kısmı ta islam öncesi Türk adetlerinden gelme infaz çeşitleri var. Mesela soylu olduğu bilinen bir kişi boğular infaz edilir yada kanı yere akıtılmadan infaz edilirdi. Kırsal alanda bozgunculuk yapanlar kazığa oturtulurdu. İsyancılar ise genel olarak baş kesilerek infaz edilirdi.
Haklı haksız,islama uygun değil tartışılabilir ama alevilere özgü değil. Mesela kazığa oturtma işini ben islamla asla bağdaştıramıyorum ama uygulanmış.
 

cholonya

Asistan
Katılım
30 Kasım 2007
Mesajlar
198
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Osmanlı arşivleri , tırnak içinde 'TAM ANLAMIYLA' açılmadığı sürece ve bu hükümet olduğu sürece her olayın arifesinde bu tür haberler çıkacak , tartışmanın yerini kutuplaşma alacak ve belli kişiler rant sağlayacak.
1 ay önce bu haber çıksaydı bu kadar kamuoyu yaratmazdı.Tarih üzerinden bile prim yapılıyor.Türk Tarih Kurumu etiketiyle ve Osmanlı Arşivine dayanarak İsmail Hakkı Uzunçarşılının da bir çalışması var aksini iddia ediyor başka sitelerde.Eee ne olacak şimdi ?
 

kgt1453

Asistan
Katılım
7 Şubat 2013
Mesajlar
158
Reaksiyon puanı
4
Puanları
18
Tambjk sen sevsen ne olur sevmesen ne olur? Begensen ne olur begenmesen ne olur?

Hatta katliam yapti deseniz olur demeseniz ne olur?

Sozlerinize itibar kucuk dunyaniz kadar.
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Tambjk sen sevsen ne olur sevmesen ne olur? Begensen ne olur begenmesen ne olur?

Hatta katliam yapti deseniz olur demeseniz ne olur?

Sozlerinize itibar kucuk dunyaniz kadar.

Seviyorum ulen, hatta besteler bile yapıyorum :) Birgün dayanıcam kapısına, takıcam gaz maskemi, haykırıcam dünyaya aşk!mı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst