YALI'da bir tura Ne dersiniz?

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Yurtdışındaki siteler tarafından yapılan Pardus 2011 incelemeleri, o ülkelerde güçlü bir yazılım inceleme kültürünün de olması gibi nedenlerle, kalite olarak Türkiye'de gördüklerimizden kat kat yukarıda. Birazdan aşağıda size çevirisini sunacağımız ve LinuxBSDos'ta yayınlanan Pardus 2011 Beta incelemesi de, bu bahsettiğimiz incelemelerden biri...

Bu epey dengeli ve ayrıntılı incelemeyi ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz.​

YALI yani Yet Another Linux Installer, Türkiye'nin son kullanıcı merkezli dağıtımı Pardus'un kurulum aracıdır. Pardus'un bir sonraki kararlı sürümünün Pardus 2011 olacağını ve 21 Ekim 2010 tarihi itibariyle Pardus 2011 Beta'nın yayımlandığını sitemizde duyurmuştuk. Yeni YALI, yenilenmiş arayüzü ve önceki sürümlerinde bulunmayan gelişmiş özellikleriyle Pardus 2011 Beta'da yerini aldı.
Bu makalede sizi alıp, bir ekran görüntüsünden başka bir ekran görüntüsüne götürerek yeni YALI'mı gezdireceğim. Eğlenceli bir gezi olacak. YALI kuruldu ve sizleri bekliyor. Bence kabul edecek gibisiniz :).
Not: Pardus 2011 Beta'yı sorunsuz bir şekilde yükledim ve hiçbir sorunla karşılaşmadım.
Bu ekran görüntüsü YALI'nın dosya sistemi seçenekleri ekranını gösteriyor. Mdmember ve lvmpv seçenekleri LVM, the Linux Logical Volume Manager(Linux Mantıksal Birim Yöneticisi) ve RAID'e verdiği desteği gösteriyor. LVM ve RAID, YALI ve Pardus'un yeni özelliklerinden. Bu iki özelliği ekleyerek Pardus'un yeni kullanıcılar çekmeye başlayacağını düşünüyorum.
yali1.png
YALI dosya sistemi türleri​
Yeni YALI'da önyükleme menüsü. Eski YALI ile aynı.
yali2.png

YALI'nın tarih ve takvim ayarlama arayüzü. YALI henüz NTP, Ağ Zaman Protokolü desteğine sahip değil.
yali3.png

YALI'da tarih seçim ekranı
yali4.png
Tarih Seçim​
yali5.png
YALI'da kullanıcı hesapları kurulumu

Root hesabı parolası ve hostname belirleme
yali6.png

Disk bölümlendirme yöntemi
yali7.png
YALI disk bölümlendirme şemaları. LVM ve RAID şemaları desteklenen yeni şemalardır. LVM varsayılan bölümleme şemasıdır ve 2 mantıksal birim oluşturur.

yali8.png
Şemaları bölümleme​

Pardus'tan başka bir ilk daha! Artık geleneksel UNIX/Linux bağlama noktalarını değiştirebileceğiz.
yali9.png

LVM yapılandırma seçenekleri
yali10.png
LVM seçenekleri​

YALI'da önyükleme yapılandırma adımı. GRUB, yani the Grand Unified Bootloader, Pardus 2011'in önyükleme programı. GRUB'un şu anki güncel sürümü 0.97'dır. YALI'da şu an için GRUB'a parola oluşturma desteği yok ancak kurulumdan sonra yapabiliyor.
yali11.png
Gezimizin sonuna geldik. Pardus'un kararlı sürümü yakında yayımlanacak. Nihai sürüm çıktığında, yeni bir inceleme yapacağız.

Haber Kaynağı: LinuxBSDos

İçerik Kaynağı: Özgürlükİçin.com

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
2011 Beta'yı denedim ve KDE Masaüstü için gayet hızlı ve şu an bile birçok büyük dağıtımdan daha güncel. Yükleme yöneticisinin görselliği de gayet hoş olmuş. Belki hatlar biraz daha ince olabilirmiş ama sonuçta kararlı sürümünün bundan daha hızlı olacağı yönündeki öngörüler gerçekleşirse bence artık kendi alanında uluslararası bir dağıtım olma yönünde daha büyük bir atılım yapabilecektir. Emeği geçenlere teşekkürler.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
USB den kurulumda hâlâ hata mevcut olduğu için malesef henüz kurulum yapamadım!

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Ben de USB'den kuramadığım için DVD'den kurdum.

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Ben USB üzerinden kurdum ve hiçbir sorun yaşamadım :s İlginç...

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bende usb den kurdum ve baska bir hdd de pardus 2009 vardi ona pardus 2011 okuttum ;)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Pardus şimdi sırf bize mi güzellik yaptı yapmayın Allah aşkına :) 2009 + 2011 Beta vard. Bir arkadaş 2011 Beta'yı önerince onu kurdum. Hatta kullanım sonrası normal KDE'den çok daha hızlı ve Beta olmasına ramen pek sorun çıkarmadı. İlk kez deneyecekler ence 2009'u kurarsa yanlış bir fikir edinebilirler. Beta olduğunu unutmadan bence 2011'i kurup denesinler. Hız şaşırtacaktır.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Pardus şimdi sırf bize mi güzellik yaptı yapmayın Allah aşkına :)

aynen öyle :)

2009 + 2011 Beta vard. Bir arkadaş 2011 Beta'yı önerince onu kurdum. Hatta kullanım sonrası normal KDE'den çok daha hızlı ve Beta olmasına ramen pek sorun çıkarmadı. İlk kez deneyecekler ence 2009'u kurarsa yanlış bir fikir edinebilirler. Beta olduğunu unutmadan bence 2011'i kurup denesinler. Hız şaşırtacaktır.

linux u hiç bilmeyen birisine beta sistem kurdurmak hiç mantıklı gelmiyor... rc çıkınca ne olacak? yeniden format mı atacak yoksa delta paketiyle mi geçiş yapacak? oldu olacak kurumsal 2 kursun bari :D

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Ya artık çoğu insanın interneti hızlı. Nolcak yarım saatte indirip kurdum ben. Madem adamlar o kadar uğraşıp birşey ortaya koymuşlarsa gerekiyorsa iki sefer indirsin. Günde bir sürü abuk sabuk şey indirip kurmyormuyuz bilgisayara. Ben 2009'u ilk kurduğumda hiç beğenmemiştim ve sırf önyargılı lmamak adına 2011 Beta'yı denemeden kesin birşey söylemek istemedim ve şimdi gayet aradaki gelişmeyi görebiliyorum.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
yok ben neti kastetmiyorum, adam hiç kurmamış ki, nasıl kuracağını soruyor. araştırıp bulacak bi yerlerden, sonra zar zor güç bela kuracak belki, iki gün sonra tekrar format at, haydaa :) sonra format attıktan sonra yeniden yüklemekten vazgeçecek, bu sefer de grub patlayacak :D onu da düzeltemezse komple 7 ye de format atacak :) tamam sen ben biliyoruz belki ama bilmeyen insanlara göre de yorum yapmak lazım diye düşünüyorum.

he kurulumu bilen biriyse kursun tabi, çok iyi olur. hatta hata da raporlasın, istenen o zaten. ben pardus 2009 un prealpha 2 sini kurduğumu biliyorum. düşün yani alpha bile değil prealpha :D onlarca hata vardı, kde 3.5 tan 4e geçiş dönemiydi. ama hoşuma gitmişti uğraşmak, çok şey öğrendim :)

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
yok ben neti kastetmiyorum, adam hiç kurmamış ki, nasıl kuracağını soruyor. araştırıp bulacak bi yerlerden, sonra zar zor güç bela kuracak belki, iki gün sonra tekrar format at, haydaa :) sonra format attıktan sonra yeniden yüklemekten vazgeçecek, bu sefer de grub patlayacak :D onu da düzeltemezse komple 7 ye de format atacak :) tamam sen ben biliyoruz belki ama bilmeyen insanlara göre de yorum yapmak lazım diye düşünüyorum.

he kurulumu bilen biriyse kursun tabi, çok iyi olur. hatta hata da raporlasın, istenen o zaten. ben pardus 2009 un prealpha 2 sini kurduğumu biliyorum. düşün yani alpha bile değil prealpha :D onlarca hata vardı, kde 3.5 tan 4e geçiş dönemiydi. ama hoşuma gitmişti uğraşmak, çok şey öğrendim :)

İlk paragrafta haklısın tabii. İlk kez kuran birinin sorun yaşayıp, soğumasını istemem. Şunu okuyan ve işi bilen biri için de gayet eğlenceli bir yorum olmuş ama :) Kaç frmat yedi bu bilgisayar da. Elimde bir tek xp sp2 vardı. cd-rom bozuk. haydaaa sp2 yi kur. sp3'e güncelle. Ondan Win 7 kurup yanına Ubuntu monte t. Yetmedi Fedora. Bu sefer Fedora'yla Ubuntu birbirini yesin. Sonundaoln Windows'taki dosyalara oldu. Tümden format :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Benim ilk bilgisayar ikinci eldi, eskiydi de biraz. yaklaşık 10gb hdd vardı. format atıp xp yüklüyorum en fazla 3 gün dayanıyor sonra açılmıyordu. tekrar yükle yine aynı. meğer hdd de çok fazla bad sector varmış, sonradan öğrendim :D ama yaklaşık 2 ay boyunca her 3-4 günde bir format atıyordum :D önemli olan pes etmemek bence :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Dikkat çekici :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Gerçekten çok büyük bir azmin varmış. Tebrik ediyorum :w00t::w00t::biggrin::biggrin:

napiyim abi başka seçeneğim yoktu :D bir de problemi hep bende sanıyordum, ne biliyim program yükleyince falan oluyor sanıyordum, donanımsal olduğunu bilseydim gider yenisini alırdım :D ama gerçekten çok çok şey öğrendim format-xp-98 üçlüsü içinde :D

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Eeeee hep yerecek değiliz ya Windows'un çökmeleri olmasa nasıl kurcalardık bilgisayarı o kadar :)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Siz hiç Windows 98 kurup formatladınız mı? Hele ona 56k modem tanıttırmaya çalışıp ineternete bağlanmayı denediniz mi?
Silahınız olsa çeker vururdunuz. Şimdi Pardus'a ve Linux'a çeşitli bahaneler uyduran kişilerin o devirleri yaşamadığını düşünüyorum.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Siz hiç Windows 98 kurup formatladınız mı? Hele ona 56k modem tanıttırmaya çalışıp ineternete bağlanmayı denediniz mi?
Silahınız olsa çeker vururdunuz. Şimdi Pardus'a ve Linux'a çeşitli bahaneler uyduran kişilerin o devirleri yaşamadığını düşünüyorum.
Belki de daha beterini yaşayanlar vardır :)
Fakat eski eskide kaldı..
Şimdilerde herşey kurulumdan hemen sonra hazırlanmış oluyor-olmalı.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
hatırlıyorum da eski bilgisayarıma heves edip xp kurardım, msn için falan, yüklenmiyordu yeni msn 98e. sonra biraz kullandıktan sonra yavaş gelir 98e geçerdim, sonra program yükleyemeyince xp ye :) bi 98 bi xp :) bu arada yeri gelmişken şöyle bir gif buldum. galiba 98de parolanızı unuttuğunuzda nasıl oturum açacağınızı (bug) gösteriyor :D

98.gif

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
disketten az mı oyun oynadık beee ne günlerdi :) şimdi dvd yetişmiyor.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
hatırlıyorum da eski bilgisayarıma heves edip xp kurardım, msn için falan, yüklenmiyordu yeni msn 98e. sonra biraz kullandıktan sonra yavaş gelir 98e geçerdim, sonra program yükleyemeyince xp ye :) bi 98 bi xp :) bu arada yeri gelmişken şöyle bir gif buldum. galiba 98de parolanızı unuttuğunuzda nasıl oturum açacağınızı (bug) gösteriyor :D

URL]
Vay be :D Ne günlerdi :P