Ya Ahiret Varsa..

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EBB
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Hz. Ali'ye (r.a), birisi geldi.

Adam, ölümü, tekrar dirilmeyi, ahirette hesabi, cenneti ve cehennemi inkar ediyordu.
Hz. Ali'ye:

- Ya Ali, siz müslümanlar ölüme ve ölüm ötesine inaniyorsunuz; biz ise inanmiyoruz. Siz cehennemden kurtulmak, cennete girmek için bir sürü ibadet ediyor, mal harciyor, zahmete giriyorsunuz. Bu zahmet deger mi? Hem ölümden sonra tekrar dirilmenin olacagi ne malum? diye sordu.

Hz. Ali (r.a) adami sükunetle dinledi, sonra ona su cevabi verdi:

"Evet, ölümden sonra dirilmek, hesaba çekilmek, cennete veya cehenneme girmek, ya senin dedigin gibi yoktur; ya da bizim dedigimiz vardir. Önce senin dediginin dogru oldugunu düsünelim. Ölümden sonra ahiret hayati yoksa, seninle biz ayni durumdayiz. Sana da yok bize de yok. Bu arada bizim Yüce Allah için kildigimiz namazlarin, yaptigimiz ibadetlerin, hayir ve iyiliklerin, güzel ahlakin, verdigimiz zekat ve sadakalarin bize bir zarari olmaz. Ama, ya ahiret varsa, bizim dedigimiz dogru çikarsa, senin hâlin nice olur? diye sordu.

Adam, biraz durdu, düsündü ve sonra:

" Vallahi, her iki durumda da siz kârdasiniz, ahiret varsa vay bizim hâlimize! Yolunu ögret, ben de müslüman olacagim," dedi ve müslüman oldu..

Muzurr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Evet...
Dinimiz her yönüyle iyiliğin ve güzelliğin yolunu gösteriyor..
Sağolasın ..!

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Ya varsa diye iman iki yüzlülük ve ticari bir düşüncedir,

Samimiyetsiz ve aşağılıktır.

Ya varsa diye iman mı olur?

Vallahi, her iki durumda da siz kârdasiniz, ahiret varsa vay bizim hâlimize! Yolunu ögret, ben de müslüman olacagim," dedi ve müslüman oldu..

Kendide yazmış zaten.

Kar zarar ilişkisi kurulmuş bir imanda ciddiyet aranır mı?

Ama düşününce zaten aklıma gelen bir söz var ki tam olarak buraya uyuyor;

Güvenme insanoğlunun samimiyetine
Menfaati görünce gelir vecde
Cenneti vaadetmeseydi eğer
Allah'a bile etmezdi secde

Not:Hatırladığım kadarıyla S.Nursinin bu söz.

Nota not:Bozuk bir saat bile günde iki kere doğru zamanı gösterir de doğrulanmış oldu.

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
aynı hikaye Nazım Hikmet'in başından da geçmiştir anlam dolu sağol EBB.

capslocksmith

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Hz. Ali (r.a) adami sükunetle dinledi, sonra ona su cevabi verdi:

bu kısma dikkat...biri şimdi gelip bize aynısını dese biz ne yaparız acaba?

Hiçbişe yapmasak gıybetini yapıp günaha gireriz... Ne kadar da tahammülsüsüz değil mi?

mehmetakif

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
orcagada kardeşim
orada Hz.Ali'nin söylediği söz aslında ticari bir söz değildir . Hz.Ali o kadar ilim dolu bir insan ki tek bir cümle ile karşısında ki insanı düşündürmeye ve gerçekleri görmeye yöneltmiştir. DÜşünen insan elbette kainata baktığı zaman bu denli mükemmel bir yapının bir yaratıcısı olduğunu anlayabilecektir , hissedebilecektir.

Hz.Ali nitekim bu cevaplar kaşısında ki insanı doğru yola döndürmeyi başarmıştır.

Hz.Ali 8 yaşlarında iken peygamber efendimiz (sav) ona islamı tebliğ etti o başta dedi ki ben bi babama sorup geleyim çıktı yolun yarısında durdu ve şöyle dedi "Allah beni yaratırken babam ebu talibe sordumu ki ben Allah'a iman ederken babama sorayım" . geri döndü ve aynı kelimeleri efendimize söyleyip Hz.Hatice ra. dan sonra 2. müslüman olma şerefine nail oldu.

Hz.Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur .

Ben ilmin şehriyim , Ali o ise o şehrin kapısıdır.

Allah onlardan razı olsun

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Sayın MehmetAkif,

Ben tanrı için,cennet için,dünyada tanrısal bazda, nimet ve rızıklanmak için yapılan hiç bir işte samimiyet görmüyorum.

Tamamen menfaat amaçlı.

Ticari yani,al gülüm ver gülüm olayı.

Alinin ilmi için de Benu Kureyza vakasını incelemeniz bile yeterlidir.

Konunun yeri değil, o yüzden uzatmıyorum.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
müslüman olmayan adam "vallahi" mi demiş :lol:

Gayet tabii. :gz: Çünkü "Allah" ismi İslam ile çıkmadı ortaya, müslümanlıktan önce de Arap yazıları "Bismillah" diye başlıyordu, peygamber doğmadan önce de yeminlerini "vallahi" diye ediyorlardı.

Aslında bu konuya Orcagada'nın nasıl bir yorum yapacağını bildiğimden ilk başta bir açıklama getirmek istedim, ama gereksiz tartışmaya girmeyelim diye vazgeçmiştim. Daha önce Hz. Ali'nin soyundan gelen birisinin bir ateist ile bir müslümanın sorduğu aynı soruya nasıl farklı cevap verdiğini anlatmıştım, Ali'yi basit bir insan zannedenler onun hayatını ve insanlarla olan diyaloglarını okumalılar.

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
"Bismillah" kelimesinde Allah nerede geçiyor elmacık?

cabbarcan

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Nebatiler, el-ilâh, Lât... bu anlamsız kelimeler geldi aklıma...

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Ya varsa diye iman iki yüzlülük ve ticari bir düşüncedir,

Samimiyetsiz ve aşağılıktır.

Ya varsa diye iman mı olur?

Kendide yazmış zaten.

Kar zarar ilişkisi kurulmuş bir imanda ciddiyet aranır mı?

Ama düşününce zaten aklıma gelen bir söz var ki tam olarak buraya uyuyor;

Güvenme insanoğlunun samimiyetine
Menfaati görünce gelir vecde
Cenneti vaadetmeseydi eğer
Allah'a bile etmezdi secde

Not:Hatırladığım kadarıyla S.Nursinin bu söz.

Nota not:Bozuk bir saat bile günde iki kere doğru zamanı gösterir de doğrulanmış oldu.

Bir kere senin anlayışına bakarsak; herşey menfaat üzerine kurulu.. Ama Yaradana şükür edemeyecek kadar gaflete düşmüş nankörlük eden birinden doğrusunu anlamasını beklemek yanlış olur..

Bu olayda kâr ve zarar derken neyden bahsettiklerini dahi bilmiyorsun.. Veya biliyorsun da başka amaca hizmet ediyorsun..

"Ya varsa diye iman mı olur" demişsin.. Unutma bir tarafta senin gibi biri diğer tarafta Hz. Ali..

Senin gibileri anlatan ayetler geldi aklıma;

- Allah'ın âyetlerine inanmayanlar yok mu, kuşkusuz Allah onları doğru yola iletmez ve onlar için elem verici bir azap vardır.. - Allah'ın âyetlerine inanmayanlar, ancak yalan uydurur. İşte onlar, yalancıların kendileridir..
- Kim iman ettikten sonra Allah'ı inkâr ederse kalbi iman ile dolu olduğu halde (inkâra) zorlanan başka fakat kim kalbini kâfirliğe açarsa, işte Allah'ın gazabı bunlaradır; onlar için büyük bir azap vardır..

( Nahl Sûresi 104,105,106 )

Bu konuda genel düşünceni bildiğimden sana diyecek fazla sözüm yok..

Dipnot: Ne kadar bilirsen bil.. Söylediklerin karşıdakinin anladığı kadardır..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
"Bismillah" kelimesinde Allah nerede geçiyor elmacık?

Pesicim, bismillah, "Bi İsim Allah" sözcüklerininin birleşiminden oluşur, Türkçesi de senin de bildiğin gibi "Allah'ın adıyla" anlamına gelir.

"Bi", Türkçe'deki "ile" bağlacıdır. Biznillah deriz mesela o da "Allah'ın izniyle" demektir.

İkinci olarak, "vallahi" sözcüğü de Araplarda henüz peygamber doğmadan bile yemin ifadesi olarak kullanılıyordu. Çünkü İslam öncesi Araplar, Allah'ı tanıyor, yaratıcı olarak kabul ediyor, sadece "rab" olarak kabul etmiyorlardı.

Kısacası müslüman olsun olmasın, Arapların yemin ifadesi "vallahi"dir.

Bu arada küçük de not düşelim: "Ya varsa", iman için bir ölçüt değildir, Ali'yi tanıyanlar, onun "ya varsa, biz garantiye alalım en iyisi" şeklinde ahmakça bir görüşten çok uzak olduğunu bilirler. Ali'yi tanıyanlar, onun "Allah ile kulları arasındaki perde kalkacak olsaydı, benim imanımda bir artış olmazdı" dediğini bilirler, ama Ali'yi tanımayanlar, "ya varsa" ifadesini anladıkları gibi, buradaki perdeyi de pencere perdesi zannederler.

mehmetakif

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
müslüman olmayan adam "vallahi" mi demiş :lol:

Demesi normal çünkü cahiliye dönemi ve öncesinde Hz.İbrahim'in tevhid dininden kalma Allah'ın varlığı biliniyordu fakat saptırılmıştır putları Allah ile aracı onun ortağı kabul ediyorlardı . Hatta Hudeybiye anlaşmasındada bu kafirlerin Allah demesi ortaya çıkmış durumdadır . Anlaşma metnine besmele ile başlanacakken müşriklerin öncüsü olarak gelen Suhyl bin amr hayır besmele nedir rahman nedir biz bilmiyoruz Allahın adıyla başla Bismikallahümme diye yazmasını istiyor anlaşma metinine buradanda anlaşıldığı gibi ilah olarak bilinen bir Allah var fakat doğru bilinmiyordu.

Sayın orcagada ;

Ölüm gibi bir gerçek varken Allah'a iman etmiş bir insan samimiyet göstermek zorundadır . Elbette dünya menfaatini düşünenler daha çoktur .

Hz.Ali ile ilgili görüşüne gelince katılmıyorum buna Peygamberimizin ashab-ı yıldızlar gibi ulaşılması güç ve temizlerdi. Ebu bekiride Aliyide hiç bir ayrım yapmaksızın Allah için seviyorum.

Bu insanların güzel davranışları benim için bir hayat felsefesidir.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Gayet tabii. :gz: Çünkü "Allah" ismi İslam ile çıkmadı ortaya, müslümanlıktan önce de Arap yazıları "Bismillah" diye başlıyordu, peygamber doğmadan önce de yeminlerini "vallahi" diye ediyorlardı.

Daha önce "allah" bir put ismidir diye yazmıştım ama itiraz etmiştin.

Görüyorum ki bazı şeylerden kaçılmayacağını anlamaya başlamışsın.

Araplar "bismillah" derken kime diyorlardı?

Tabi ki lat ve uzzanın babası "allah" putuna,kabenin en büyük putu al-ilah'a.

Ben söyleyince neden dert ediyorsun onu bir anlasam...

Aslında bu konuya Orcagada'nın nasıl bir yorum yapacağını bildiğimden ilk başta bir açıklama getirmek istedim, ama gereksiz tartışmaya girmeyelim diye vazgeçmiştim.

Sen de bilirsin ki asla tartışmaktan çekinmedim.

Ama iyi etmişsin.

Nasılsa sonunu bulmadan konu kilitlenir gider.

Daha önce Hz. Ali'nin soyundan gelen birisinin bir ateist ile bir müslümanın sorduğu aynı soruya nasıl farklı cevap verdiğini anlatmıştım, Ali'yi basit bir insan zannedenler onun hayatını ve insanlarla olan diyaloglarını okumalılar.

Aliyi biliriz canım,

Cemel vakasında nasıl mümin kardeş kanı döktüğünü,

Benu Kureyzada yorulan kolunu.

İyilik timsali Ali,

Şen aile kasabı...

Bir kere senin anlayışına bakarsak; herşey menfaat üzerine kurulu.. Ama Yaradana şükür edemeyecek kadar gaflete düşmüş nankörlük eden birinden doğrusunu anlamasını beklemek yanlış olur..

Yaradan falan takmadığımı biliyorsundur zaten,

Nankörlük edecek birşey yok ortada.

Asıl sizlerden birşeyler anlamanızı beklemek hata.

Bu olayda kâr ve zarar derken neyden bahsettiklerini dahi bilmiyorsun.. Veya biliyorsun da başka amaca hizmet ediyorsun..

Başka amaç?

Yine mi misyoner takıntısı?

Merak etme beni hristiyanlar da sevmiyor.

Hatta beni banlamaktan kusmuşlardır artık.

Mailime "lütfen yeniden foruma kaydolmaya çalışmayın" bile yazmış gariplerim.:devil:

"Ya varsa diye iman mı olur" demişsin.. Unutma bir tarafta senin gibi biri diğer tarafta Hz. Ali..

Ali kim arkadaşım?

Bak yukarda yazdım Aliyi.

Ben o katilden daha insanım.

Senin gibileri anlatan ayetler geldi aklıma;

- Allah'ın âyetlerine inanmayanlar yok mu, kuşkusuz Allah onları doğru yola iletmez ve onlar için elem verici bir azap vardır.. - Allah'ın âyetlerine inanmayanlar, ancak yalan uydurur. İşte onlar, yalancıların kendileridir..
- Kim iman ettikten sonra Allah'ı inkâr ederse kalbi iman ile dolu olduğu halde (inkâra) zorlanan başka fakat kim kalbini kâfirliğe açarsa, işte Allah'ın gazabı bunlaradır; onlar için büyük bir azap vardır..( Nahl Sûresi 104,105,106 )

Kurandan,tanrınızdan korkmayalı uzun zaman oldu.

Bunlarla ancak islamı birşey sanan,kuranı okumayan cahilleri korkutabilirsin.

Benim için dert değil.

Bu konuda genel düşünceni bildiğimden sana diyecek fazla sözüm yok..

Zaten diyemezsin.

Diyebileni çıkabilir mi onu da görmedim henüz.

Bir Elmacık uğraşır,

O da ne yapsa kurtaramaz.

Kimse kurtaramaz.

Anca kilitlerler...

Demesi normal çünkü cahiliye dönemi ve öncesinde Hz.İbrahim'in tevhid dininden kalma Allah'ın varlığı biliniyordu fakat saptırılmıştır putları Allah ile aracı onun ortağı kabul ediyorlardı . Hatta Hudeybiye anlaşmasındada bu kafirlerin Allah demesi ortaya çıkmış durumdadır . Anlaşma metnine besmele ile başlanacakken müşriklerin öncüsü olarak gelen Suhyl bin amr hayır besmele nedir rahman nedir biz bilmiyoruz Allahın adıyla başla Bismikallahümme diye yazmasını istiyor anlaşma metinine buradanda anlaşıldığı gibi ilah olarak bilinen bir Allah var fakat doğru bilinmiyordu.

Bunu bu forumda yazdım.

Din kültürü ve ahlak bilgisindedir,

Arasanız okursunuz.

İbrahimin tevhid dininden geriye birşey kalmamıştır,zira üstüne 2 tane daha din geçilmiştir.

Bu ancak saptırma ve kaynaksız bir yorum olur.

En yakını sabiliktir onlar da allahı bilmezler.“Mara Drabata” veya “Baiye” adındaki Tanrıya inanırlar

Tabi kanıtınız varsa görmek de isterim.

Sayın orcagada ;

Ölüm gibi bir gerçek varken Allah'a iman etmiş bir insan samimiyet göstermek zorundadır . Elbette dünya menfaatini düşünenler daha çoktur .

Hz.Ali ile ilgili görüşüne gelince katılmıyorum buna Peygamberimizin ashab-ı yıldızlar gibi ulaşılması güç ve temizlerdi. Ebu bekiride Aliyide hiç bir ayrım yapmaksızın Allah için seviyorum.

Bu insanların güzel davranışları benim için bir hayat felsefesidir.

Ben bu insanların vahşet içeren,ilkel davranışlarını da bildiğimden sizin kadar hoş karşılayamıyorum.

Hayat felsefenizde umarım sadece bir ihtimal olduğu varsayılan iyi yönlerini kullanmışsınızdır.

Onlar herneyseler artık.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Orcagada, bu defa büyük bir haksızlık yapıyorsun, sanıyorum bu, aramızdaki bütün diyaloğa rağmen bu konuları son defa konuşmamız olacak. Senden bu kadar çarpıtma beklemezdim.

Orcagada dedi ki:

Görüyorum ki bazı şeylerden kaçılmayacağını anlamaya başlamışsın.

Araplar "bismillah" derken kime diyorlardı?

Tabi ki lat ve uzzanın babası "allah" putuna,kabenin en büyük putu al-ilah'a.

Ben söyleyince neden dert ediyorsun onu bir anlasam...

Ya hatırlamıyorsun yazışmalarımızı, ya da bile bile kötü niyet gösteriyorsun. "Allah tanrı mıdır" başlıklı konumu açıp tekrar okumanı rica ediyorum. Ben hiç bir yerde "Allah İslam ile ortaya çıktı" demedim, ama sanki böyle demişim gibi mutlu bir muzaffer edasıyla yazmışsın. Elbette Allah'ı biliyorlardı, yüzyıllarca önceden hem de.

Arapça bilmiyorsunuz, ama Arapça hakkında ahkam kesiyorsunuz, İbranice bilmiyorsunuz ama Arapça'da İbranice'den yürütme sözcükler var diye akıllara zarar cümleler kuruyorsunuz. Aramice'de yaratıcıya "Elohim" denilmesiyle Arapça'da "Allah" denilmesi arasındaki benzerliği de kuramıyorsunuz. Daha önce söylemiş olduğum şeyi tekrar söyleyeyim, Arapça, İbranice, Aramice ve daha bir çok dil, birbirlerinin lehçesidir. Ortak kelimeler kullanmaları da gayet doğaldır. Dolayısıyla olayı puta bağlaman oldukça büyük bir kötü niyet, veya oldukça büyük bir cehalettir. Her iki durumda da hiç hoş değil.

Hala itiraz ediyorum zaten; böyle bir çarpıtma hiç beklemezdim senden doğrusu. Şimdi itiraz etmediğimi düşünmene ne sebep oldu acaba? Zira ben daha önce ne söylediysem şimdi de aynısını söylüyorum.

Sen, Ali'nin, i'sinin üstündeki nokta kadar bile tanımıyorsun Ali'yi, hakkında tek bildiğin iki cümleden ibaret. Bugün ülkeni ziyaret eden adam bir mezarlığı ziyaret etmedi diye ona hakaret ederken, acaba bütün savaşları aynı kefeye koyduğun için kendini feci bir çelişkiye ve adaletsizliğe düşürmüş olmuyor musun? Acaba cumhurbaşkanımız İran'ı ziyaret ettiğinde Humeyni'nin mezarını ziyaret edip saygı duruşunda bulunsa adamı yine topa tutmaz mısınız? Bu ne perhiz ne lahana turşusu?

Yukarıda söylemiştim, "Allah ile kulları arasındaki perde kalksa, benim imanımda bir artış olmaz" diyen Ali'nin sözündeki perdeyi pencere perdesi gibi yorumladığın müddetçe bir sonuca varabileceğini düşünmüyorum. Zaten Ali hakkında ne sorsam bilmiyorsun. Doğrusu Srebrenitsa ile Hayber'i karşılaştırman kanımı donduruyor. Aynı sözde hayvanlar ölmesin diye vejateryan olan bazı kimselerin bitkilerde aynı biyolojik can olduğunu düşünmeden bitkileri tüketmesi gibi.. Neyle neyi kıyasladığının farkında değilsin; zira "Ali mümin kanı döktü diyorsun", ne acı ve ne kötü niyetli bir siyaset, sanki sen müslümanmışsın da mümin ne demek biliyormuşsun gibi.

Neyse boşverelim, sonu nereye varacak pek ala biliyorum, o yüzden hiç yormayasın kendini.

mehmetakif

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
orcagada efendi dikkat ettiysen sana ilk olarak kardeş diye hitap ettim saygı sınırını zorlama din kültürü bölümünde senin gibi dinsiz birisinin ahkam kesmesi kadarda alakasız bir şey olamaz.

Allah lafzı insanlığın ilk gününden bu yana Hz.Ademle başladı nitekim Hz.Muhammed Mustafa ile bugüne geldi . Hz.İbrahim'den sonra bir çok din geldi fakat Hz.İsmail aracılığı ile arap toplumuna hz.ibrahimin tevhid dini daha yakındı . Hz.İbrahimden sonra gelen dinlerin hepsi ( Allah katından gelen dinler ) Hz.İbrahim'in tevhid akidesine bir devam getirerek ilerlediler .

Putperestlik nasıl olmuş sen ilk önce onu bir anla kavra sonra o putlara takılan isimlere yorum yap !

Putlara takılan isimlerde senin benim gibi insanların o dönemde ki isimleriydi. Abdullah diye bir put olsaydı bugün adı abdullah olan kişi o puttan mı almış olacaktı adını .

Ateistler kadar kör bir toplum yoktur ki senelerdir ortaya attıkları teorilerin hepsi tek tek çürütülmesine karşın hala olmayan kafalarını kaldırıpta yüce yaratıcıyı göremesinler .

Hz.Ali Hayberde hakedenlere hakettiğini yapmıştır . Senin gibiler o kadar düşüncesiz ve bedbaht topluluklar ki bu iş ancak kendilerine yapıldığında diğerlerinin haklılığını düşünürler .

Hayber fethinin sebeplerinden en önemlisi şudur ki Hayberliler Mekkeli ve civar yerde ki müşrikleri kışkırtıp Medineyi yok etmeyi amaçlamışlardır hatta müslümanların yanında müslümanlara dost mekkeli müşrikler yanında ise müslümanlara düşman görünmekteydiler .

Soruyorum sana senin dost bildiğin adam düşmanınla anlaşsa sonra senin çoluğunu çocuğunu sonsuza dek yoketmk istese sen ne yaparsın !

Dur ben söyliyeyim o adamı hücrelerine kadar yoketmek için elinden geleni yaparsın . Biz senin gibilerini çok gördük ardlarından götürdükleri şeyleri de pek ala biliriz .

Ardlarından götürdükleri şeyler sol kefeyi taşıran bir defter çürümeye yüz tutmuş beyazı bile haketmeyen bir kefen .

Sen ilk önce İslamı batılı amcalarının kitaplarından değil o toprakların nefesini soluyan alimlerden öğren . Senin düşmanın nasıl seni iyi göstermeyecekse islamn düşmanıda elbet islamı iyi söylemeyecek.

Bizler rabbimizin kullarıyız ayrıca Resulüne ümmet diğer gönderdiklerinede imanlı duacılarız .

Bizim imanımız sizin gibilerin boş sözleriyle devrilecek çürük bir kale değildir . Bizim imanımız ulaşılması güç tepelerde boy atan kardelenler gibidir. Ne siz nede dünyanın pislikleri bizim imanımıza zarar veremezsiniz.

Allah azze ve celle inananlara yardımcı olsun

AnArChist

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kominist rejimin sovyetlerde darwin teorisiyle nasılda 45 milyon insanı katlettiğini hepimiz biliyoruz .

Birazda onları buraya yazsan orcagada.

EremsaLsiz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Delinin biri kuyuya bir taş atar, bin akıllı çıkartamaz... Kim akıllı kim deli belirtmiyorum, yarası olan anladığı gibi alınsın üzerine...

Her söylenenin üzerine birilerinin mutlaka söylecek bir sözü bulunur. Bunlar tartışarak bir sonuca varılacak şeyler olsaydı, her haklı cümle kuranın peşinden sürüklenmekten insanlar perişan olurdu.

Herkesin inancı kendine göredir, yeter ki karşımızdakinden saygı görmeyi beklerken, saygı göstermeyi de ihmal etmeyelim...

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Çok sıradan bir muhabbet Hz Ali nin daha felsefik daha derin bir cevabı olurdu bence işin samimiyeti bozulup basit bir çıkar mantığı var mesajda samanyolu tv deki basit dizilere benzemiş nerede tasavvuf derinliği ?" "

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
"Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme.. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi onlardan sorumludur.." (İsra/36)

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
"Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme.. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi onlardan sorumludur.." (İsra/36)
İşte budur,bizi bizden daha iyi bilen Allah(c.c) ne güzel söylemiş

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Çok sıradan bir muhabbet Hz Ali nin daha felsefik daha derin bir cevabı olurdu bence işin samimiyeti bozulup basit bir çıkar mantığı var mesajda samanyolu tv deki basit dizilere benzemiş nerede tasavvuf derinliği ?" "

Hz. Ali'nin basit diye nitelendirdiğin bu olayı anlamak için en az onun seviyesine ulaşmak gerekir.

Basit görünen bu cümle çok derin anlamlar oluşturulabilir. Aynı olayı 7 farklı biçimde anlatan 7 farklı seviyede bulunan kişilerin anlayabileceği mesajlar vardır.

1. seviyede söylenen bir cümle herkes anlar
2. seviye bu sayı azalmaya başlar umarım analtabildim.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
tugbagaleri dedi ki:
tugbagaleri´isimli üyeden Alıntı

senin felsefi anlayışınla onun kisi bir olabilmesi için 40 fırın ekmek yemen lazım ki sana basit görünen bu cümlenin derinliğini anlaman lazım.

H.z Ali'nin felsefik anlayışı gerçekten çok derindir. Daha önceki mesajımda söylemiştim, basitçe "eğer varsa perişan oluruz iyisi mi biz inanalım" gibi bir anlayış yok burada. Malesef rivayeti kaydeden kişi bu kadar basitleştirmiş, farklı yerlerde farklı şekillerde rivayet ediliyor ve bazı yerlerde biraz daha uzun bir rivayet.

Yine de, basit olanı karmaşıklaştırmaya gerek yoktur her zaman. Hz. Ali, bazen aynı sorulara farklı cevaplar verirdi, aynı Hz. Muhammed gibi. Hz. Muhammed'in şu sözüne istinaden:

Biz peygamberler, insanlarla akılları ölçütünde konuşmakla emrolunduk.

Yine Hz. Ali şöyle diyor:
Halkla en iyi geçinen kimse, onlarla anlayabilecekleri şekilde konuşandır.

Burada ise, soruyu soran şahıs, özellikle bir şeye vurgu yapmış, yani özellikle basit bir şey sormuş.

@tugbagaleri, dikkat edersen, soruyu soran adam felsefeden bihaber. Eğer Ali, her zamanki felsefik cevaplarından birini verseydi bu adam hiç bir şey anlamazdı. Çünkü yaratıcı, peygamber, kitap, fikir olaylarını geçmiş adam, çok basitçe, namaza ayrılan 5 dakikanın boşa gitmesinden bahsediyor. Yani adamın aklı bu kadarına yetiyor ancak.

Bir örnek verelim, daha önce yazmıştım ama yine yeri gelmişken yazalım. Bir müslüman, Hz. Ali'nin torunlarından birine bir soru sordu: "Allah bir yumurtayı büyütmeden, dünyayı da küçültmeden, dünyayı yumurtaya sığdırabilir mi?". O da şöyle cevapladı; "Bu, mantıken hatalı bir sorudur" (Ayrıntılı açıklıyor ben hatırlamıyorum, elmayla armutu toplayıp kavun elde etmek gibi.) Bir süre sonra ise bir ateist gelip aynı soruyu soruyor. Buna ise şöyle cevap veriyor: "Etrafına bak neler görüyorsun?", ateist diyor ki "dağlar, tepeler, ağaçlar evler.." Sonra da şu cevabı alıyor, "Senin gözünün bebeği bir mercimek kadardır, Allah dünyayı bir mercimek kadar yere sığdırmış, yumurtaya mı sığdıramayacak?". Tabi yanında oturanlardan birisi şaşırıyor, "gelen iki adam aynı soruyu sordu sen değişik iki cevap verdin" diyor, onun da aldığı cevap şu: "İlk gelen adam ancak o kadarını anlayabilirdi".